• Bratwurst med surkål
    Bratwurst med surkål Bratwurst med surkål Bild: Yle/Parad Media

    Bratwurst med surkål

    Kenneth Nars bjuder på en riktigt traditionell rätt till en riktigt traditionell, tysk oktoberfest.
  • Bayersk förrättsbricka
    Bayersk förrättsbricka Bayersk förrättsbricka Bild: Yle/Parad Media

    Bajersk förrättsbricka

    En gång om året infaller Oktober. Det betyder fest, Oktober-fest. Kenneth Nars bjuder på en läcker förrättsbricka månaden till ära.
  • Blåbärspannkakor
    Blåbärspannkakor Blåbärspannkakor Bild: Jukka Koskinen

    Blåbärspannkakor

    Ingenting går upp mot nygräddade pannkakor med färska bär. Här en variant med amerikansk förlaga.
  • Tyrolsk kornsoppa
    Tyrolsk kornsoppa Tyrolsk kornsoppa Bild: Jukka Koskinen

    Tyrolsk kornsoppa

    En fin österrisk rätt som värmer gott när det blir höst och det viner i knutarna.
  • Glass
    Glass kan bakas till bröd Glass Bild: Comstock

    Bröd av glass

    Att baka bröd av glass är ett roligt partytrick eller ett sätt att hastigt baka rostbröd när skafferiet är tomt.
  • Rea Ahlströms toscakaka
    Rea Ahlströms toscakaka Rea Ahlströms toscakaka Bild: Yle/Parad Media

    Rea Ahlströms äppeltoscakaka

    Maria Plantings mamma, Sabeths, kakbravur var toscakakan, i all sin eleganta enkelhet. Favoriterna idag är lite ”tunade” versioner av densamma. Väninnan Rea Ahlström ger i sin fina kokbok ”Bättre en fågel i grytan” ett härligt recept på en äppeltoscakaka som gör enorm succé varje gång Maria bakar den, i allmänhet om hösten när äppelskörden mognar.
  • Svarta vinbärsblad blir god drýck
    Vinbärsblad blir god dryck Svarta vinbärsblad blir god drýck Bild: Yle/Derrick Frilund

    Lorvendricka

    Svartvinbärsbladsdrickan, min barndoms "Lorvendricka" (varför den hette så hos oss är ett mysterium...), är ett av Maria Plantings tidigaste matminnen. Lorvendricka för barn och vuxna, med nybakad bulla, kaneless, schackrutor, havreflarn och andra ljuvliga småbröd.
  • Maria Plantings räkcocktail
    Maria Plantings räkcocktail Maria Plantings räkcocktail Bild: Yle/Parad Media

    Räkcocktail

    Räkcocktailen är en klassisk förrätt från 1960- och 70-talet. Servera cocktailen ur en vacker glasskål eller i ett stort cocktailglas.
  • Rawkaka av blåbär
    Rawkaka av blåbär Rawkaka av blåbär Bild: YLE/Strömsö

    Rå blåbärskaka

    Rawfood, råkost eller levande föda är en populär matlagningsteknik, inte minst för att den är skonsam mot näringsämnena i maten. Vi bakade en smaskig blåbärspaj helt utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning, i stället använde vi nötter och dadlar. Resultatet blev en himmelskt god och nyttig kaka. Blåbär är dessutom rika på antioxidanten antocyanin som ger bättre syn och stärker minnet.
  • marco bjurströms bravurrätt
    Marco Bjurströms bravurrätt marco bjurströms bravurrätt Bild: Yle/Parad Media

    Halloumi- och spenatröra

    Då Marco Bjurström vistas på sitt sommarställe i Pellinge är denna spenat-osträtt en av klassikerna på menyn. Rätten kan också göras med färsk spenat.
  • Grönsaker med kallrökt grädde
    Grönsaker med kallrökt grädde Grönsaker med kallrökt grädde Bild: YLE/Strömsö

    Kallrökt grädde och smör

    Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.
  • Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot
    Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot Bild: YLE/Strömsö

    Kantarelltoast med sikrom, lufttorkad skinka och pepparrot

    En enkel kantarelltoast är gott. Det här är kanske ännu godare och ett enkelt sätt att bjuda på en riktigt festlig förrätt. En gräddig sås mår bra av att brytas av med något syrligt som t.ex. citronsaft och –skal. Den här rätten är planerad för att bli en smakupplevelse där, land möter skog och hav och där kallt möter varmt.
  • Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan.
    Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan. Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan. Bild: Yle

    Karamelliserad mjölk med rårörda lingon och timjan

    Lingon med mjölk och socker är ett av Pauls starkaste smakminnen från barndomen. Hans farmor och farfar serverade det ofta. Här kommer rätten i en modernare variant med lite Creme Bruléetänk.
  • Tortilla med friterad fisk och salsa
    t: Tortilla med friterad fisk och salsa Tortilla med friterad fisk och salsa Bild: Yle/Efter nio

    Taco med vit fisk och två salsor

    Manu Torchio fixar en mexikansk rätt med nordiska förtecken. Vad sägs om en fyllning med vit fisk, krämig dillsås eller salsan pico de gallo?
  • plankstek
    Flankstek på planka plankstek Bild: Yle/Parad Media

    Flankstek på plankstek

    Lotten Lindborg-Suhonens präktiga rätt för riktigt hungriga magar eller skogshuggare. Lagad i Efter nio.
  • Skärgårdsgryta med abborre och kräftor
    Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong Skärgårdsgryta med abborre och kräftor Bild: YLE/Strömsö

    Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong

    Kräftskalen från kräftskivan kan ses som ett illaluktande problemavfall eller som en utmärkt bas för en buljong till soppor och grytor. Här används buljongen i en härlig skärgårdsgryta. Skalen kan frysas för att senare bli buljong eller så kokar man buljongen och fryser in den.
  • En portion ceviche
    En portion ceviche En portion ceviche Bild: YLE/Parad Media

    Ceviche

    Ceviche är en maträtt, men också ett sätt att tillreda fisk och skaldjur på. Rätten härstammar från Peru, där den är en nationalrätt, men den förekommer i hela Sydamerika och Mexico.
  • Paul Svensson och Michael Björklund tillverkar bastukorv.
    Paul Svensson och Michael Björklund tillverkar bastukorv. Bild: Yle/Siv Wester

    Michaels bastukorv av lamm

    I samband med Bastukvällen på Strömsö tillredde Michael Björklund denna förträffliga lammkorv.
  • Paul Svensson och Michael Björklund tillverkar bastukorv.
    Paul Svensson och Michael Björklund tillverkar bastukorv. Bild: Yle/Siv Wester

    Skånsk vinnarkorv med smak av lamm

    I samband med Bastukvällen på Strömsö tillreder Paul den ultimata bastukorv med smak av lamm.
  • Grillad sandkaka med hallon
    Grillad sandkaka med hallon Grillad sandkaka med hallon Bild: YLE/Strömsö

    Grillad sandkaka med hallon

    En somrig efterrätt från grillen som kronar alla middagar. Det är aldrig fel med glass och färska bär.
  • Dagobertsmackan är en måltid i sig.
    Dagobertsmackan är en måltid i sig. Dagobertsmackan är en måltid i sig. Bild: YLE/Strömsö

    Grillad Dagobertsmacka

    Att halstergrilla en färdiglagd macka ger utflykten eller lunchen på verandan både en guldkant och en otroligt god smak från grillen. Man kan krydda mackan med lite rök av alspån för att ge extra karaktär.
  • Pulled pork i bröd med kimchi
    Pulled pork i bröd med kimchi Pulled pork i bröd med kimchi Bild: YLE/Strömsö

    Pulled pork med ångat bröd och koreansk kålsallad

    Rivet griskött, eller pulled pork som den här populära rätten oftast kallas, är vanligtvis ett långkok av rang. Vi gör en snabbvariant av köttet som blir minst lika mört och gott och serverar det i sött ångat bröd med vår salladsversion av koreansk kimchi (syrad kål).
  • Morotstartar med friterad kapris
    Morotstartar med friterad kapris Morotstartar med friterad kapris Bild: YLE/Strömsö

    Morotstartar med friterad kapris

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk, komplett med den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt och tillsammans med ljuvlig sälta och knaprighet från både kapris och bröd saknar man inte köttet alls.
  • Banana split deluxe med frusen mynta.
    Banana split deluxe med frusen mynta Banana split deluxe med frusen mynta. Bild: YLE/Strömsö

    Banana split deluxe med chokladsås

    Den här lyxiga efterrätten är så exklusiv att den knappt kan kallas banana split. Vi gjorde den high-tech och frös ingredienserna med flytande kväve och fick en rykande kall glass. Här kommer receptet för alla oss hemmakockar som vill göra den på det traditionella sättet.
  • Musslor i tunnbröd
    Musslor i tunnbröd Musslor i tunnbröd Bild: YLE/Strömsö

    Musslor i tunnbröd

    Enkel mat som tillagas utomhus, det är easy living på riktigt. Vi gör en matig havsklämma med potatis och musslor i honungsöl. Ta med ingredienserna utomhus och njut av vädret, den friska luften och det faktum att smakerna förstärks när man äter ute.

Sidor