• Musslor i tunnbröd
    Musslor i tunnbröd Musslor i tunnbröd Bild: YLE/Strömsö

    Musslor i tunnbröd

    Enkel mat som tillagas utomhus, det är easy living på riktigt. Vi gör en matig havsklämma med potatis och musslor i honungsöl. Ta med ingredienserna utomhus och njut av vädret, den friska luften och det faktum att smakerna förstärks när man äter ute.
  • Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker
    Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker Bild: YLE/Strömsö

    Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker

    Frikassé är en blond gryta som passar ypperligt att göra på höna. Med en myckenhet av läckra grönsaker blir det här en varm och god huvudrätt som känns fräsch och modern.
  • Hemgjorda delikata croissanter
    Frasiga, nygräddade och hemgjorda croissanter Hemgjorda delikata croissanter Bild: YLE/Strömsö

    Croissanter, godast som nygräddade

    De allra flesta bakverk är godast när de är nybakade, men det finns nog inget som går opp mot det ljuvliga fraset av en nygräddad, hemgjord croissant, direkt ur ugnen. Här visar vi också på två smaksättningar, en med mjölkchoklad och en med honungsäpplen.
  • Raw citroncheesecake med chokladbotten
    Raw citroncheesecake med chokladbotten Raw citroncheesecake med chokladbotten Bild: YLE/Strömsö

    Raw citroncheesecake med chokladbotten

    Vilka dofter - och vilka underbara, rena smaker! Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, istället använder vi bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl. En matig <a href="http://svenska.yle.fi/recept/2014/03/26/raw-zucchinipasta-med-tomatsas-och-pesto">pastarätt med smak av tomat och avokado</a> samt en krämig citronkaka med proteinrika nötter, varsågod och njut.
  • Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto
    Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto Bild: YLE/Strömsö

    Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto

    Vilka dofter - och vilka underbara, rena smaker! Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, istället använder vi bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl. Systrarna Rosanna och Maria Lundström tillreder en matig pastarätt med smak av tomat och avokado samt en krämig <a href="http://svenska.yle.fi/recept/2014/03/26/raw-citroncheesecake-med-chokladbotten">citronkaka med proteinrika nötter</a>, varsågod och njut.
  • Päron- och kolapannacotta med gräddsifón
    Päron- och kolapannacotta med gräddsifón Päron- och kolapannacotta med gräddsifón Bild: YLE/Strömsö

    Päron- och kolapannacotta med gräddsifón

    Hur många köksattiraljer behöver man egentligen? Ja, man klarar sej med mindre, men har man en gång fått tag i en gräddsifon gäller det att inte släppa taget om den innan man gjort vår uppochnervända päronpannacotta. Vill man göra den utan sifon blir den inte lika luftig, men kola och päron är en kombo värd att hålla fast vid.
  • Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs
    Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs Bild: YLE/Strömsö

    Kungliga räkmackor

    När räkmacka goes räktoast, då vill man vara med! En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!
  • Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs
    Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs Kunglig räkmacka med pepparrotsmajonnäs Bild: YLE/Strömsö

    Pepparrotsmajonnäs med brynt smör

    En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!
  • Grillade abborrknyten med grönsaker
    Pinfärsk fisk grillad med grönsaker Grillade abborrknyten med grönsaker Bild: YLE/Strömsö

    Grillade abborrknyten med grönsaker

    Färsk, nyfångad fisk i knyten bjuds det på då fiskaren Tom Blom får välja. Tillsammans med Elin tillreder han denna läckra och enkla rätt på den fångst de fått under sitt vinterfiske. I en kort video visar Tom Blom hur du enkelt filéar en abborre!
  • Fräsch groddsallad med rimmad sik
    Fräsch groddsallad med rimmad sik Fräsch groddsallad med rimmad sik Bild: YLE/Strömsö

    Fräsch groddsallad med rimmad sik

    Camilla och Paul tillreder en lätt fiskrätt på sik, med bland annat lime och chili i dressingen. Friska smaker av vårgrönt får man den här tiden på året bäst av groddar och skott. Grodda gärna själv hemma på köksbänken för att få maximal fräschör.
  • Uppfriskande råsaft med vetegräs
    Uppfriskande råsaft med vetegräs Uppfriskande råsaft med vetegräs Bild: YLE/Strömsö

    Uppfriskande råsaft med vetegräs

    Friska smaker av vårgrönt får man den här tiden på året bäst av groddar och skott. Grodda gärna själv hemma på köksbänken för att få maximal fräschör. Vetegräs i råsaften gör den till den ultimata gröna vårdrycken!
  • Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte.
    Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte. Bild: YLE/Leo Gammals

    Hipsterfrukost av havremjölk

    En frukost eller brunch med trendiga ingredienser, nötter, frön, bär, havre, äpplen och blåbär. Bjud på paketet tillsammans med en varm kaffe latte.
  • Lammstek med portvinssås
    Lammstek med portvinssås och orzotto. Lammstek med portvinssås Bild: YLE/Leo Gammals

    Lammstek med portvinssås och orzotto

    En mättande rätt till påsk eller när vintervinden viner runt stuguknuten.
  • Pauls londonsandwichar.
    Pauls londonsandwichar Pauls londonsandwichar. Bild: YLE/Strömsö

    Anjovis, ägg, purjolök och gräddfil på mörkt bröd

    Paul lagar en sandwich i 20-tals stil, prålig och estetisk, men samtidigt enkel med bekanta smaker.
  • Pauls londonsandwichar.
    Pauls londonsandwichar Pauls londonsandwichar. Bild: YLE/Strömsö

    Rökt lax med ostron och gurka på ljust bröd

    Paul lagar en sandwich i 20-tals stil, prålig och estetisk, men samtidigt enkel med bekanta smaker.
  • Albins äppelmos
    Albins äppelmos Albins äppelmos Bild: YLE/Strömsö

    Albins julmos med äpple och kanel

    Äppelmos är ett msåte till julskinkan, men passar också bra till rispudding.
  • Söt portugisisk rispudding
    Söt portugisisk rispudding Söt portugisisk rispudding Bild: YLE/Strömsö

    Arroz doce: sött ris med knäckigt täcke

    En söt portugisisk rispudding, ett alternativ till risgrynsgröten under julen.
  • Räkor med lakritsaioli
    Räkor med lakritsaioli Räkor med lakritsaioli Bild: YLE/Strömsö

    Räkor med lakritsaioli

    Nationalsmaken lakrits passar överraskande väl i såväl salt som sött. Här en salt variant: en aioli med lite mer subtil smak av lakrits tillsammans med lime och räkor.
  • Lakritstoscabulle
    Lakritstoscabulle Lakritstoscabulle Bild: YLE/Strömsö

    Lakritstoscabullar

    Nationalsmaken lakrits passar överraskande väl i såväl salt som sött. Här bakas bullar fyllda med lakrits och mandelmassa med lakritstosca på toppen.
  • Pauls två söta och salta cupcakes
    Pauls två söta och salta cupcakes Pauls två söta och salta cupcakes Bild: YLE/Strömsö

    Cupcakes med topping

    Där finns cupcakes i alla möjliga tänkbara smaker och färger. För oss nordbor så är dee väl lite som en muffin med glasyr på. Pauls två koppkakor passar perfekt till glögg och ger julen en liten extra krydda.
  • Paul ceviche till jul.
    Pauls ceviche till jul. Paul ceviche till jul. Bild: YLE/Strömsö

    Julens ceviche

    Den andra av två fräscha varianter på gravad lax: en syrlig ceviche som ett härlig alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.
  • Smaskig "ostkaka" av gravad lax.
    Smaskig "ostkaka" av gravad lax. Smaskig "ostkaka" av gravad lax. Bild: YLE/Strömsö

    Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.
  • Rödbetskaka,  Strömsö
    Rödbetskaka Rödbetskaka, Strömsö Bild: YLE

    Rödbetskaka med sötad getost och pistasch

    En skojig tolkning på den amerikanska morotskakan, rödbetskaka med kanel får en karaktär av kryddkaka och vi gör den också lite lättare genom att använda en neutral olja istället för smör. De underbara inkokta gulbetorna kan man bara inte få för mycket av!
  • Ånkokning
    Att ångkoka är gott och hälsosamt. Ånkokning Bild: Yle/Strömsö

    Ångkokta degknyten (dumplings)

    Ångkokta, fyllda degknyten hör till det asiatiska köket, men fungerar lika bra med inhemska, färska grönsaker. Ångkokning behåller färgen på maten, näringsinnehållet hålls högt och smakerna framträder på bästa sätt.
  • Oxbringa,Strömsö
    Oxbringa Oxbringa,Strömsö Bild: Yle/Strömsö

    Tryckkokt nötbringa, rotsaker och persiljesås

    Varför är det så svårt att få tag i nötbringa och en tryckkokare? Vi vill slå ett slag för nötbringa som ett fantastiskt kött som blir mört och mustigt samt ger ifrån sig en god buljong speciellt om det tillreds i tryckkokare.

Sidor