• Martinas vitaminsmoothie
    Martinas vitaminsmoothie Martinas vitaminsmoothie Bild: Yle/Parad Media

    Martinas vitaminsmoothies

    Martina Aitolehti besöker Efter Nio och tillreder två varianter av smoothie som hjälper en att orka.
  • Två julkakor med fruktkompott
    Två julkakor med fruktkompott Två julkakor med fruktkompott Bild: YLE/Strömsö

    Julkaka på två sätt

    Julen är en tid då man kan få oväntat besök. Vad bjuder man på då ? Förslagsvis Pauls godaste julkaka. Här kommer den i två versioner, en söt och en salt men med samma fruktkompott som fyllning. Kakorna håller länge om man förvarar dem i kylen. Brietårtan i flera veckor.
  • Sturm und Drangs risotto
    Sturm und Drangs risotto Sturm und Drangs risotto Bild: Yle/Parad Media

    Sturm und Drangs risotto

    När André Linman och Jesper Welroos från Sturm und Drang gör mat med kärlek så är det här rätten som gäller! Här en krämig risotto med vitt vin, parmesan och basilika.
  • Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller
    Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller Bild: YLE/Strömsö

    Gädda med kantareller och västerbottensost

    Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.
  • Tiramisu med jordgubbar
    Tiramisu med jordgubbar Tiramisu med jordgubbar Bild: Jukka Koskinen

    Tiramisú estivo (med jordgubbar)

    Det finns knappast en italiensk efterrrätt som är så omtyckt världen över som tiramisu. I Mat och prat lagade Paola Fraboni en variant som varit populär i hemmet, med jordgubbar som dekoration.
  • Vit pizza och pizza med mozzarella och kronärtskocka
    Vit pizza och pizza med mozzarella och kronärtskocka Bild: Jukka Koskinen

    Pizza med mozzarella och kronärtskocka

    Paola Fraboni gästade Mat och prat där hon tillredde en traditionell, syditaliensk pizza med klassiska ingredienser samt en vit pizza med örter och salt
  • Carpaccio av gravad lax
    Carpaccio av gravad lax Carpaccio av gravad lax Bild: Jukka Koskinen

    Carpaccio di salmone

    Paola Fraboni gästar Mat och prat där hon tillreder en mycket snabb och enkel förrätt med gravad lax som huvudingrediens.
  • Trifle med persikor, körsbär och nötter
    Trifle med persikor, körsbär och nötter Trifle med persikor, körsbär och nötter Bild: Jukka Koskinen

    Trifle med persikor och körsbär

    Trifle är ursprungligen en engelsk efterrätt av tjock vaniljkräm, vispgrädde, frukter med ett botten av sockerkaka som dränkts i sherry eller brandy. Violeta Teetor gör en variant med persikor, körsbär och nötter.
  • Samosa och fylld paprika
    Samosa och fylld paprika Samosa och fylld paprika Bild: Jukka Koskinen

    Samosa

    Samosa (eller samoosa) är ett friterat degknyte med fyllning. Fyllningen består ofta av en kryddad blandning av köttfärs och / eller grönsaker. Sydafrikanska Violeta Teetor tillreder vegetariska samosan som kan serveras som förrätt med chutney.
  • Tomatspaghetti med basilika
    Tomatspaghetti med basilika Bild: Yle/Parad Media

    Tomatspaghetti

    Den här tomatpastan har Peppe Öhman och Magnus Silfvenius Öhman ätit 4-5 gånger per vecka det senaste halvåret. Perfekt snabbmat som kan varieras genom att tillsätta t.ex. stekt bacon eller färska örter.
  • Lök på tre sätt
    Lök på tre sätt Lök på tre sätt Bild: YLE/Strömsö

    Lök på tre sätt

    Ett kilo lök kostar några euro. Billigare mat får man leta efter. Här kommer en drös med recept där löken spelar huvudrollen; lök med bacon, lök tartin och lökringar. Se on sillä sipuli!
  • Blancmange med höna och bröd.
    Blancmange med höna och bröd. Blancmange med höna och bröd. Bild: Yle/Leo Gammals

    Blancmange

    Blancmange eller vitt kött är en sorts pudding som var populär i hela Europa under medeltiden. Den serverades med eller utan socker, men huvudingredienserna var höna och mandelmjölk.
  • Hönslår med salvia
    Hönslår med salvia Hönslår med salvia Bild: Yle/Leo Gammals

    Späckhöna med salvia

    Det här är ett recept som kan härledas till munken Henrik Harpestreng som levde på 1200-talet. Han översatte ett 30-tal recept från lågtyska till danska och samlingen ses som kanske den första nordiska kokboken.
  • Morotssoppa med kummin
    Morotssoppa med kummin Morotssoppa med kummin Bild: Yle/Leo Gammals

    Morotssoppa med kummin

    Moroten började odlas i Spanien på 1100-talet, men den medeltida moroten var inte orange utan purpurröd, gul eller vit. Moroten var då en raritet på herr- och prästgårdar och kunde då tillredas så här.
  • Niklas tomat-fisksoppa med curry.
    Niklas tomat-fisksoppa med curry. Niklas tomat-fisksoppa med curry. Bild: Yle/Parad Media

    Fisk-tomatsoppa med curry

    Denna soppa brukar jag laga till mina barn. Soppan har en trevligt kryddig smak och är supersnabb att koka ihop då det är bråttom och alla är hungriga. Man kan i princip använda vad för fisk som helst, jag själv brukar använda torsk eller lax.
  • Citronsorbet med champagne
    Citronsorbet med champagne Citronsorbet med champagne Bild: Jukka Koskinen

    Citronsorbet med champagne

    Det är inte svårt att själv göra sorbet, men ibland vill man göra det enkelt för sig. Raakel Lignell bjuder på en snabb och bubblig efterrätt.
  • Potatissallad med tre sorters potatis.
    Potatissallad med tre sorters potatis. Potatissallad med tre sorters potatis. Bild: YLE/Strömsö

    Tre sorters potatissallad

    Potatis är inte enbart potatis. Den har egen smak, doft och identitet. Den heter Anna-Belle, Opera, Van Gogh, Siikli, Melody mm. I den här rätten har vi försökt ta tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. 3 olika sorter med 3 olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.
  • Vårrullar med malet kött.
    Vårrullar med malet kött Vårrullar med malet kött. Bild: Jukka Koskinen

    Vårrullar

    Vårrullen är ursprungligen en kinesisk maträtt, men äts också i flera öst- och sydöstasiatiska länder. Friterad vårrulle är en standardrätt på kinarestauranger utanför Kina. Evelyn Reynoso-Klemets visar här hur du gör dina egna.
  • Efterrätt med chili och choklad
    Efterrätt med chili och choklad Efterrätt med chili och choklad Bild: Jukka Koskinen

    Dessert med chili och choklad

    I programmet Mat och Prat tillreder Raakel Lignell en snabb efterrätt med både sötma och styrka. En touch av Latinamerika med både chili och choklad.
  • Purjo och getostsoppa
    Purjo- och getostsoppa Purjo och getostsoppa Bild: Jukka Koskinen

    Soppa med purjo och getost

    I programmet Mat och Prat lagar Maggie Lindholm en mild och värmande soppa för höstmörker eller förrätt till en fin middag.
  • Estnisk köttlåda med rotfrukter
    Estnisk köttgryta med rotfrukter Estnisk köttlåda med rotfrukter Bild: Jukka Koskinen

    Estnisk köttgryta

    Kersty Metsalu gästar Mat och Prat och tillreder en traditionell, estnisk köttgryta.
  • Pauls pitabröd med lamm yttre filé
    Pauls kebab med lamm yttre filé Pauls pitabröd med lamm yttre filé Bild: YLE/Strömsö

    Kebab i ny tappning

    Kebaben har ett oförtjänt dåligt rykte eftersom den ofta serveras som fantasilös snabbmat. En riktigt god kebab kräver är ett nybakt bröd, ett kött av lite bättre kvalitet och en god sås. Serverar man kebaben såhär har den plötsligt blivit festmat.
  • Malin Båtmästars hälsosamma kex
    Malin Båtmästars hälsosamma kex Malin Båtmästars hälsosamma kex Bild: YLE/Strömsö

    Hälsosamma frökex

    Bloggaren Malin Båtmästar bakar hälsosamma kex med bla quinoa, sesam- och linfrön i.
  • Glutenfri morotskaka
    Glutenfri morotskaka Glutenfri morotskaka Bild: YLE/Strömsö

    Engelsk morotskaka

    Bloggaren Malin Båtmästar bakar en glutenfri morotskaka med engelsk förebild.
  • Stekt salt sill med lök
    Stekt salt sill med lök Stekt salt sill med lök Bild: Yle/Parad Media

    Stekt salt sill med lök

    En gammal husmanskostklassiker som lönar sig att prova. Den urlakade salta sillen har en mjuk och fin konsistens och läcker smak med knaperstekt yta.

Sidor