Nyligen publicerat

 • Bergöfärjans fergfäste i Malax
  Publicerad .

  Jakt kan bli förbjuden på nya naturskyddsområden - skärgårdsbor känner sig lurade

  Under de närmaste åren kommer staten att freda ny mark i den österbottniska skärgården. Här kan det bli förbjudet att jaga och på vissa håll även att fiska. Enligt tidigare beslut skulle man få jaga på en stor del av områdena. Forststyrelsen säger ändå att både mård- och minkjakt är nödvändigt.

 • Kakolabackens reningsverk
  Publicerad . Uppdaterad

  Renare avloppsvatten i Åboregionen

  Avloppsvattnets belastning på havet har minskat i Åboregionen. Fosforutsläppen har minskat med hälften då gamla anläggningar har lagts ner och vattenreningen centraliserats.

 • Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats
  Publicerad .

  Kritiserat sopsystem får tummen upp i Kimitoön

  I höst förändras sophanteringen i Pargas skärgård. Det nya sopsystemet har fått mycket kritik men i Kimitoön, där man redan infört motsvarande system, fungerar allt bra.

 • #fixaskärgården, alger, fixaskärgården
  Publicerad . Uppdaterad

  "Havet håller inte på att dö - men vi måste fortsätta att kämpa"

  Marinbiologen Johanna Mattila pekar på tre direkta orsaker till att algblommningen fullkomligen har exploderat i Skärgårdshavet. Nu vill hon se en fortsatt gemensam kamp för havet.

 • HJK
  Publicerad . Uppdaterad

  HJK klart för den tredje kvalomgången - se målen

  HJK besegrade FK Rabotnicki med 2-1 i returmötet i den andra kvalomgången i Champions League. Då det första mötet slöt 0-0 gick HJK vidare med 2-1.

 • Publicerad .

  Hemmaförlust för LoPa i fotbollstrean

  Lojolaget Lohjan Pallo förlorade efter en anemisk insats mot SAPA från Helsingfors på onsdagskvällen. Matchen som ingår i herrarnas division 3, zon 1, i fotboll spelades på Harjuplanen i Lojo.

 • Publicerad .

  Septiktankar kan inte tömmas i Ekenäs skärgårds nationalpark

  Fritidsbåtfarare efterlyser flytande pumpstationer där båtfolket kunde tömma båtens septiktank på toalettavfallet. Att Ekenäs skärgårds nationalpark saknar den här servicen är illa för miljön, tror fritidsbåtfararen Anu Kari från Karis.

 • Sommar och sol
  Publicerad . Uppdaterad

  Sommarens värmerekord mättes i Korsholm

  Meteorologiska institutet meddelar att man på Valsörarna i Korsholm mätt sommarens värmerekord under onsdagen.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Motorcyklist dog i Seinäjoki

  En motorcyklist avled i en trafikolycka på onsdageftermiddag i Seinäjoki. Motorcyklisten kolliderade med en paketbil och avled av sina skador.

 • Ångloket Lili
  Publicerad .

  Lili tar ångfyllt avsked av Borgå

  Ånglokomotivet Lili värmer upp inför de sista turerna till Borgå. Efter den här säsongen lämnar Lili Borgå efter 20 år.

 • Publicerad .

  90 narkotikabrott på dansfestival i Helsingfors1

  Omkring 90 narkotikabrott blev Helsingforspolisens saldo efter veckoslutets Summer Sound-festival i Mässcentret i Helsingfors. Polisen uppger att antalet är anmärkningsvärt.

 • Publicerad .

  Brand på torvproduktionsområde

  En medelstor brand uppstod på ett torvproduktionsområde i Halsua på onsdageftermiddag. Brandkåren har fått branden under kontroll och nu pågår eftersläckningsarbete.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Västmetrobolaget vill inte slösa tid på administrativa frågor

  Då Västmetrobolaget grundades var dess uppgift att bygga en metrolinje från Gräsviken till Mattby, men nu kommer bolagets uppgift att ändras till att bygga en metrolinje från Gräsviken till Stensvik. Esbo- och Helsingforspolitikerna ska ta ställning till det här i augusti.

 • ABB i Vasa.
  Publicerad .

  ABB:s beställningar har ökat

  ABB har fått fler beställningar under första halvåret än förra året. Globalt har beställningarna ökat i april-juni med 13 procent. Under hela halvåret har tillväxten varit aningen mindre.

 • Mikaela Nylander säger att det varit svårt att driva skärgårdsfrågor under den här riksdagsperioden.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nylander: Jättestora problem med skärgårdspolitiken

  Skärgårdsdelegationens ordförande Mikaela Nylander säger att det varit svårt att försvara skärgårdens intressen på sistone. Ett politiskt bakslag var statsandelsreformen som blev dyr för många skärgårdskommuner. Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att slutresultatet kunde ha blivit betydligt värre.