• Expedition Den gamle och havet
  24.10.2014 Titta och lyssna

  Jakten på Hemingway och en spjutfisk

  Följ med på ett äventyr i Ernest Hemingways fotspår. Martin Falklind har drömt om att någon gång få dras fram över havet av en fisk större än både han själv och båten. Han lockar med två vänner på en expedition som kommer att bli långt svårare än vad han tänkt sig.
 • Elias pekingopera
  24.10.2014 Titta och lyssna

  Från Vasa till operakultur i Kina

  Pekingopera eller jingju är den idag mest spelade operaformen i Kina och den har en nationell snarare än lokal karaktär. I dokumentären följer vi med skådespelaren Elias Edstöm, 24 år, inför hans andra studieresa till Peking.
 • Ann-Sophie, Karin och Peter på väg till "Svarvarn".
  24.10.2014 Kultur och nöje

  Det galnaste program jag nånsin gjort

  Så var det med den saken! Min radiodokumentär om galenskap blev gjord och jag tror att jag klarade mig med förståndet i behåll - men jag är inte helt säker. (För hur kan man egentligen veta? Vet man när man har blivit galen? Har jag kanske alltid varit pöllo? Och varför har galenskap alltid intresserat mig?)
 • Min pappas strippklubb
  23.10.2014 Titta och lyssna

  Strippklubben och demonerna

  I början av 80-talet var familjen Cohan en väl sammansvetsad judisk familj i förorten - men allt skulle förändras. Några dåliga affärer gjorde pappa Roger till ägare av en strippklubb. Ett beslut som både håller familjen samman och sliter den isär.
  2
 • Fritt fall
  09.10.2014 Titta och lyssna

  Recept på fritt fall

  Allt fler studerande vänder sig till Studenthälsan för psykiska problem relaterade till studiestress, sömnproblem och en oro för framtiden. Alla får inte den hjälp de behöver. Lucas hoppade ut från sjukhusets fjärde våning och krossades mot asfalten. Han lever.
 • Uppvuxen i Hippieland
  08.10.2014 Titta och lyssna

  Hippievärderingarna lever kvar

  1970 grundade 1500 hippies ett kollektiv i Tennessee. Medlemmarna gav upp sin egendom, odlade sin egen mat, födde sina barn i hemmet och byggde upp ett självförsörjande samhälle. Systrarna Rena och Nadine växte upp här med en judisk mamma från Beverly Hills och en far med rötterna i Puerto Rico.
 • Mamma, pappa, barn, 30-tal
  07.10.2014 Kultur och nöje

  Det livet tog

  På gravstenen fanns redan den döda maken Harrys och dottern Birgittas namn. Den dagen då Greta Carpelan kunde läsa även sitt eget namn på gravstenen, blev hon själaglad. Hon kände sig mindre ensam.
 • Mina pappor, min mamma och jag
  07.10.2014 Titta och lyssna

  Familjen och kollektivet

  Gemensamt ägande, sexuell frihet och uppspjälkande av kärnfamiljen var grundstenarna i ett av Europas största kollektiv, Friedrichhof. Filmaren Paul-Julien Robert växte upp här och återvänder nu för att hitta sina rötter och komma underfunn med begreppet "familj".
 • Stillbild från dokumentärserien "Veden saartamat", regisserad av Petteri Saari. Användes i samband med ett pressmeddelande om dokumentärserien.
  06.10.2014 Östnyland

  Borgåproduktion fick pris på dokumentärfestival

  Den film i dokumentärserien ”Omringade av vatten" som handlar om Kvarken har utnämnts till den bästa finländska naturdokumentären under den internationella Wildlife Vaasa-filmfestivalen.
 • Expedition Tangaroa
  02.10.2014 Titta och lyssna

  I Heyerdahls kölvatten

  I hela sitt liv har Olav Heyerdahl hört berättelser om sin farfars otroliga Kon-Tiki-expedition. På dagen 59 år efter Thor Heyerdahls Kon-Tiki-färd startar expedition Tangaroa, som kommer att gå i Kon-Tikis fotspår.
 • Kon-Tiki
  02.10.2014 Titta och lyssna

  Från Peru på en balsaflotte

  Med anledning av att Thor Heyerdahl i år skulle ha fyllt 100 år visar Yle Fem dokumentären Kon-Tiki. Filmen vann en Oscar för bästa dokumentär 1951 och berättar om marinbiologen och äventyraren Thor Heyerdahl och hans resa med balsaflotten Kon-Tiki.
 • Annika Löfgren tittar på datorskärmen
  30.09.2014 Titta och lyssna

  Facebookskryt

  En bild från svampskogen får hundrafemtio gilla på det sociala nätverket. På våren fylls de sociala medierna av hurtiga uppdateringar om hur vinterpälsen äntligen är kastad. Ju kallare det är i vattnet - desto fler som gillar. Lyssna! Ger Annika Löfgrens humoristiska kortdokumentär dig ståpäls av lycka eller frustration?
 • Agneta Bruun
  24.09.2014 Kultur och nöje

  Vuxna människor är inte kloka

  Agneta Bruun är en pensionerad historielärare som inte låter sig imponeras så lätt, varken nu eller tidigare i livet. Allas lika värde, oberoende av hur man ser ut eller vilken samhällsklass man tillhör, var redan i barndomen en självklar ryggmärgsreflex för Agneta.
 • As time goes by i Shanghai
  23.09.2014 Titta och lyssna

  Gamla gubbar på sitt livs jazzresa

  Jazzbandet vi träffar i dokumentären As time goes by i Shanghai har varje kväll i over 30 års tid spelat på det exklusiva Peace Hotel i Shanghai. Nu vill gubbarna som är mellan 70 och 90 år resa till Rotterdam på jazzfestival.
 • Äppelcirkusen
  23.09.2014 Titta och lyssna

  Äpplen som förenar

  Dokumentären Äppelcirkusen är berättelsen om ett mobilt musteri som drar omkring i Pargastrakten. Verksamheten fungerar både som downshifting för ägarna och har samtidigt blivit något av en social händelse för ortsborna.
 • When I walk
  23.09.2014 Titta och lyssna

  När benen plötsligt inte längre bär

  Allt startade på en familjesemester 2006. 25 år unga Jason DaSilva tillbringade en dag med sin familj på stranden när han plötsligt inte kunde resa sig. Läkarnas dom var Multipel Skleros, MS.
 • Malmberget
  16.09.2014 Titta och lyssna

  I väntan på samhällets undergång

  Malmberget i Gällivare kommun i Sverige har i 250 år handlat om gruvindustri. Då man nu har grävt sig in under samhället kommer det att rasa om man fortsätter. Slutar man har man inget att leva på.
 • I am breathing
  16.09.2014 Titta och lyssna

  ALS innan Ice Bucket Challenge

  Ice Bucket Challenge gjorde världen uppmärksam på sjukdomen ALS under 2014. Neil Platt fick diagnosen 2008. De sista månaderna av sitt liv ägnar han åt att funderingar kring liv och död.
 • Inga och jag
  15.09.2014 Kultur och nöje

  Kakor och kotletter hos Inga

  Inga har alltid en historia på lager. Hon berättar om hur hon gav den polisomringade Hella Wuolijoki en spruta och hur svårt det var att hitta rätt i allt hull. Och så berättar hon om hur det var att vara sjuksköterska under kriget
 • Mitt i skiten
  09.09.2014 Titta och lyssna

  Till din tjänst och mitt i skiten

  Olika undersökningar om hotellgästers beteende visar att 15 % av gästerna hoppar i sängen, 20 % tittar på porr och 10 % öppnar minibaren så fort de checkat in på hotellet. Till sin tjänst har de hotellpersonal som skall vara beredd att ge service till olika nationaliteter och ta emot ris och ros.
Subscribe to http://www.yso.fi/onto/koko/p1311