• En kurs i empati
  20.01.2015 Titta och lyssna

  Studier nära döden

  I början av läsåret samlas en grupp studerande i The Harley School in Rochester i New York till en kurs som kort och gott heter "Hospice". Många har aldrig tidigare kommit i kontakt med döden, än mindre skött patienter i livets slutskede. Men det skall det bli ändring på.
 • Disportrait
  15.01.2015 Titta och lyssna

  Spanjor i rysk kulturkrock

  Efter 20 år av succé vid Compania Nacional de Danza i Madrid får Nacho Duato foten av spanska staten och beger sig till Ryssland. Arbetet på Mikhailovsky-baletten i St. Petersburg ser han som en chans att bevisa sin yrkesskicklighet som koreograf.
 • Fredrik Önnevall och Abbe från TV-serien "Fosterland" i SVT.
  09.01.2015 X3M

  Han hjälpte 15-åringen fly till Sverige

  Fredrik Önnevall är just nu aktuell med tv-serien Fosterland där han undersöker nationalismen i Europa. När teamet spelade in i Grekland mötte de en 15-årig pojke som bad dem om hjälp att ta sig till Sverige. Fredrik kunde inte säga nej.
  1
 • Balettpojkarna
  08.01.2015 Titta och lyssna

  Rått och vackert - precis som balett

  Det är inte lätt att vara tonåring, och inte blir det lättare sett genom ögonen på tre lovande balettdansare. Balettpojkarna är en berättelse om vänskap, ambitioner, identitet och hängivenhet.
 • Krokikväll på Nordiska konstskolan
  06.01.2015 Kultur och nöje

  Mitt år som nakenmodell

  Det var lite nervöst första gången jag skulle vrida äggklockan på tjugo minuter, knäppa på värmefläkten och släppa morgonrocken på golvet. Men efter ett tag blev också det en rutin. Ibland en rutin så trist att jag räknade sekunderna, säger Charlotte Sundström. Hennes kortdokumentär handlar om att jobba som konstnärsmodell.
 • Sveriges bästa äldreboende
  29.12.2014 Titta och lyssna

  Bäst på åldringsvård

  Ett vanligt svenskt äldreboende, Smedsberget i Lycksele, ska på fyra månader försöka bli Sveriges bästa. Till sin hjälp får de två av Sveriges bästa experter på äldreomsorg och omvårdnad. Men går det att förändra med enbart kunskap och inspiration - utan att öka budgeten?
 • 112 bröllop
  29.12.2014 Titta och lyssna

  Bröllop - och vad sen?

  Dokumentärfilmaren Doug Block har i många år också arbetat som bröllopsfotograf. Ofta stod han där på några meters avstånd och såg två okända människor lova varandra evig kärlek och trohet. Vad hände med paren sen?
 • Hebron-bon Laila Hasan var förväntansfull inför sönernas återkomst.
  16.12.2014 Kultur och nöje

  I väntan på lyckan

  Imorgon är dagen som Laila Hasan har väntat på i över ett år. Dagen då familjen är samlad igen. Dagen då hennes äldsta son äntligen släpps ut ur fängelset. Lyssna! Nanette-Marie Forsströms kortdokumentär beskriver en mors oro och längtan på ockuperad palestinsk mark.
 • Jyrki har tre bastuturer i veckan.
  10.12.2014 Kultur och nöje

  I bastun talar man om sport och kvinnor

  Många drömmer nu om mera gemenskap med sina grannar. Hobbyutrymmen och gemensamma bastuturer är en ny trend i husbolagen. I sin kortdokumentär berättar Jyrki Häyrinen om bastuns betydelse för honom och hans grannar. Och avslöjar vad man talar om i bastun så där karlar emellan ...
 • Kronohagen
  08.12.2014 Titta och lyssna

  En tidsresa i Kronohagen

  Man behöver inte resa till världens ende för att hitta fascinerande ställen. Gör en tidsresa i Helsingfors hjärta, Kronohagen. Här finns många av stadens äldsta hus och gator, var och en med sin egen historia.
 • TaDaM, 20 år punkt slut
  08.12.2014 Titta och lyssna

  TaDaM - från Hair till graven

  Musik- och kulturskolan Sandels satsning på att utbilda unga förmågor i teater, musik och dans fick ett plötsligt slut. Ett slut som fick många att undra varför ett så framgångsrikt koncept måste läggas ner.
 • Jag såg mig själv
  08.12.2014 Titta och lyssna

  Den sargade själen bakom framgångarna

  Cris af Enehielm är en av de mest särpräglade rösterna i den finländska teater- och bildkonstscenen. Bakom den framgångsrika konstnären finns dock en mobbad och sargad själ.
 • Penthouse North
  02.12.2014 Använd hjärtat – Lupa välittää

  Våningen finns kvar - men inte glamouren

  Agneta Eckemyr var jetsetare och fotomodell på 1970-talet. I dag lever hon ett betydligt mindre glamoröst liv, trots sin våning i New York. De storslagna vyerna över Central Park är hennes lycka, men också hennes förbannelse.
 • Optimisterna
  02.12.2014 Använd hjärtat – Lupa välittää

  I ett lag är man inte ensam

  Optimisterna är en känsloladdad men samtidigt humoristisk dokumentär om ett volleybollag i norska Hamar. Damerna i åldern 66 till 98 har tränat idogt en gång i veckan de senaste 40 åren men inte spelat en match på 30 år.
 • Min pappa i sin mammas famn.
  01.12.2014 Kultur och nöje

  De överlevde kriget med en hårsmån

  Farmor kastade sig på golvet och i samma sekund genomborrade granatsplittret länstolens ena sida. Både farfar och farmor sårades svårt och i farmors gravida mage låg min pappa. I Annika Sylvin-Reuters kortdokumentär spelar ett hål i en stol huvudrollen.
 • Hjätinnebarn
  26.11.2014 Titta och lyssna

  Du får aldrig nämna din pappa

  Det är fortfarande tabu att tala om de över 80 000 män som stupade i krigen. Till och med på de stupades dag tenderar festtalen att handla om veteraner, krigsinvalider och möjligen lottor, men mera sällan om dem som faktiskt satte livet till, och nästan aldrig om de familjer de lämnade efter sig.
 • Girlpower
  26.11.2014 Titta och lyssna

  Med girlpower och trummor mot lyckan

  "Följ dina drömmar och dina drömmar följer dig!". Så skriver Vicky Österberg i sitt Twitterflöde hösten 2013. Det är då som hon kämpar som hårdast för att hålla fast vid sin dröm att en dag stå på de stora scenerna inför tusentals människor, bakom sitt trumset och med ett stort V bakom sig.
 • Isabelle Caro - anorexins ansikte
  26.11.2014 Titta och lyssna

  Anorexins ansikte

  När fotografen Oliviero Toscani gjorde en anti-anorexi kampanj 2007 valdes Isabelle Caro till modell. Vid tillfället vägde hon 32 kg och åsynen av hennes nakna utsvultna kropp skapade uppståndelse. Vem var hon egentligen?
 • Stillbild från dokumentärserien "Veden saartamat", regisserad av Petteri Saari. Användes i samband med ett pressmeddelande om dokumentärserien.
  21.11.2014 Östnyland

  Petteri Saario fick 10 000 euro

  Årets konststipendium av Aktiastiftelsen i Borgå gick till Petteri Saario. Han har regisserat kring tjugo dokumentärfilmer.
 • Like a rockstar
  18.11.2014 Österbotten

  André Linman: Jag ångrar ingenting

  Under sju år följde ett kamerateam Sturm und Drang. Nu har dokumentären Like a Rockstar premiär på Yle fem. Medlemmarna i bandet var tonåringar då de slog igenom. - Vi hade inte lösa tyglar. Men det var svårt för våra föräldrar att hålla kolla på allt vi gjorde, säger sångaren André Linman.
  6
Subscribe to http://www.yso.fi/onto/koko/p1311