• Malmberget
  16.09.2014 Titta och lyssna

  I väntan på samhällets undergång

  Malmberget i Gällivare kommun i Sverige har i 250 år handlat om gruvindustri. Då man nu har grävt sig in under samhället kommer det att rasa om man fortsätter. Slutar man har man inget att leva på.
 • I am breathing
  16.09.2014 Titta och lyssna

  ALS innan Ice Bucket Challenge

  Ice Bucket Challenge gjorde världen uppmärksam på sjukdomen ALS under 2014. Neil Platt fick diagnosen 2008. De sista månaderna av sitt liv ägnar han åt att funderingar kring liv och död.
 • Inga och jag
  15.09.2014 Kultur och nöje

  Kakor och kotletter hos Inga

  Inga har alltid en historia på lager. Hon berättar om hur hon gav den polisomringade Hella Wuolijoki en spruta och hur svårt det var att hitta rätt i allt hull. Och så berättar hon om hur det var att vara sjuksköterska under kriget
 • Mitt i skiten
  09.09.2014 Titta och lyssna

  Till din tjänst och mitt i skiten

  Olika undersökningar om hotellgästers beteende visar att 15 % av gästerna hoppar i sängen, 20 % tittar på porr och 10 % öppnar minibaren så fort de checkat in på hotellet. Till sin tjänst har de hotellpersonal som skall vara beredd att ge service till olika nationaliteter och ta emot ris och ros.
 • Ann-Sophie Sandström och Peter Sandström år1963
  08.09.2014 Kultur och nöje

  Min bror och jag

  Det var ingen höjdare att få en lillebror när man själv var 4 år gammal. Det kändes rent ut sagt onödigt, och det har berättats att jag gick runt till grannarna och beklagade mig.
  1
 • Marionettmästare Miachael Mescke
  04.09.2014 Titta och lyssna

  Marionettmästaren tar farväl

  Michael Meschke är en av världens främsta marionettmästare. Han föddes i Danzig i Tyskland (nuvarande Gdansk) och år 1939 emigrerade familjen till Sverige. Där blev han grundare till Marionetteatern och han har gett ett stort antal föreställningar runt om i världen. Nu tar han farväl.
 • Jag älskar Venedig
  04.09.2014 Titta och lyssna

  De som ser Venedig dö

  "Se Venedig och sedan dö" - ett ordspråk som fört miljontals turister till den vackra staden. Vissa stadsdelar är så fyllda med turister att det inte längre går att bo där. Nu har det bildats protestgrupper som vill rädda staden.
  2
 • Den rätta vägen
  04.09.2014 Titta och lyssna

  Pilgrimsvandring eller fängelse

  Jurgen och Jonathan, två belgiska minderåriga brottslingar, får möjligheten att delta i ett unikt rehabiliteringsprojekt. De har en rad brott bakom sig men får chansen att gå från Belgien till Spanien och Santiago de Compostela. Klarar de utmaningen kan de slippa fängelse.
 • Med limousin till ingenstans
  29.08.2014 Titta och lyssna

  Smyckar sitt kalla timmerhus med äkta Chanel

  Carita Järvinen var en finsk världsberömd supermodell på 60-och 70-talen. Idag bor hon med sin katt i avlägsna Hälsingland och smyckar sitt kalla timmerhus med äkta Chanel.
 • redaktör
  29.08.2014 Kultur och nöje

  I radioberättande finns ett oändligt djup

  "Mammas migrän minns jag bra. De dagarna beställde vi alltid pizza". När Viktor är barn lider hans mamma av migrän. Vid ett tillfälle varar anfallet i tolv dagar. Utan barnen hade hon inte orkat leva vidare. Men sjukdomen, smärtan och utmattningen leder henne fram till en livsomvälvande upplevelse. I ändan på tunneln - ett ljus!
 • edith södergran, schildts&söderström
  29.08.2014 Kultur och nöje

  Månadens dokumentär om Edith Södergrans Sankt Petersburg

  I Milena Parlands nya radiodokumentär om Edith Södergran och staden Sankt Petersburg ser vi metropolen vid Nevan genom den unga, bildade flickans ögon.
 • Agneta Bruun
  26.08.2014 Kultur och nöje

  Så här ska radio låta!

  ”Så här ska radio låta! Jag får kicks!” skrev författaren Malin Kivelä när hon delade kortdokumentären ”Missnöjd” på Facebook. Direktsänd kortdokumentärfestival på Radio Vega, onsdag 27.8.
 • Tvillingsystrana
  25.08.2014 Titta och lyssna

  Från en papplåda till var sitt hörn av världen

  Två babyer hittades i en papplåda år 2003 i en kinesisk by. De adopterades till familjer i var sitt hörn av världen. Kinesiska myndigheter försökte dölja att flickorna var systrar, men ödet ville annorlunda.
 • Okej - 80-talets största poptidning
  14.08.2014 Titta och lyssna

  Okej - en helt ny värld

  På 70-talet spelades sällan ungdomarnas musik på radio och tv. Populärkulturen lyste med sin frånvaro. Allt ändrade med tidningen som skulle bli ett riktigt fenomen i 80-talets Sverige – Okej. Uppseendeväckande reportage och stora färgbilder öppnade upp en värld som dåtidens vuxna inte förstod ett dyft av.
 • Deepak Chopra - min pappa
  11.08.2014 Titta och lyssna

  Mannen bakom myten

  Den indisk-amerikanska läkaren Deepak Chopra övergick från traditionell medicin till att bli ledande författare inom new age, alternativmedicin och ayurveda. Ingen borde känna till mannen bakom myten lika bra som hans son.
 • Regissör Charlotte Airas.
  07.08.2014 Kultur och nöje

  Airas: Tove var fånge i Mumindalen

  I den pinfärska Yle-dokumentären Fånge i Mumindalen porträtterar Charlotte Airas en Tove Jansson som brann för bildkonsten. Genom hennes målningar får vi se en ny sida av konstnären.
  1
 • 25.07.2014 Samhälle

  Tsunamins efterdyningar

  Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.
 • Bandet Vintage Puppys
  18.07.2014 Kultur och nöje

  "Allt skit ut bara"

  För en del är musiken nödvändig för att man ska orka leva. Om det handlar veckans kortdokumentär "Året då skivan Noir kom till" av Heidi Grandell-Sonck.
 • Vad hände med Stålmannen?
  10.07.2014 Titta och lyssna

  Vad gör Stålmannen nu för tiden?

  På 80-talet var Karl-David Sundberg stark och tuff VD för SKF Steel och det var då som Tom Alandh porträtterade honom i filmen Stålmannen. I dag är han över 70 år men ligger inte på latsidan.
 • Vad hände med grabbarna på kåken?
  09.07.2014 Titta och lyssna

  Kåkfararna 23 år senare

  År 1990 gjorde Tom Alandh en dokumentär om vanliga män som satt dömda i Hällbyfängelset i Sverige. Nu får vi träffa dem igen 23 år senare. Bland dem Pertti Palokangas - den tuffaste av dem alla.
Subscribe to http://www.yso.fi/onto/koko/p1311