Septiktankar kan inte tömmas i Ekenäs skärgårds nationalpark 2

Fritidsbåtfarare efterlyser flytande pumpstationer där båtfolket kunde tömma båtens septiktank på toalettavfallet. Att Ekenäs skärgårds nationalpark saknar den här servicen är illa för miljön, tror fritidsbåtfararen Anu Kari från Karis.

Publicerad .
Koltrafikverkets hamn i Ingå

Ingå hamn ägs av två personer

Ingå hamn är den enda privatägda allmänna, kommersiella hamnen i Finland. Idag är den privatare än någonsin. Sedan i juni har Inkoo Shipping en enda ägare.

Publicerad .

Senaste nytt

Grävmaskin gav upphov till elavbrott i Ingå

I kyrkbyn i Ingå blev över 1300 hushåll utan ström vid niotiden på morgonen. Orsaken var att en grävmaskin som utförde arbeten av misstag skadade en elkabel som finns i markgrunden.

Publicerad . Uppdaterad .
Älgö (Rödjan).

Älgö - ön som gav oss en OS-guldmedaljör 1

På vår väg genom Ekenäs ytterskärgård paddlade vi i paddlarlegenden Thorvald Strömbergs fotspår. Han föddes på Kalvön i mars 1931, men växte upp på Rödjan (den södra delen av Älgö). De här vattnen var hans hemmavatten och träningsrundorna gick kring öarna här i det som i dag är Ekenäs skärgårds nationalpark.

Publicerad . Uppdaterad .
Motorbåt i hmn

Raseborg går miste om skärgårdspengar 1

Skärgårdstillägget till kommuner med skärgårdsdel försvinner från och med nästa år. Det handlar om pengar som kommunen har fått - helt enkelt på den grunden att man har skärgård. För Raseborgs del är det frågan om cirka 900 000 euro per år.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgården förlorar miljoner när staten omfördelar pengar 15

Skärgården hör till en av de stora förlorarna i den omfattande reform av statsandelarna som träder i kraft vid årsskiftet. Totalt kommer skärgårdstillägg för kring tio miljoner euro att försvinna.

Publicerad . Uppdaterad .

On the road again 1

Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

Publicerad .

Dialekttisdagar

Gott med sloiro och sluberjox 5

Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp under veckans Dialekter å tåkådä. Johan Lönnberg från Karis hittade många ord i den hittills digitaliserade delen av Kurre Österbergs samlingar, men inte alla.

Publicerad .
Ingmar Nyberg i studion 15 juli.

Gamla dialektord engagerade västnylänningar

Tisdagens dialekttimme i Vega Västnyland lockade många lyssnare att ringa in och dela med sig av ord och uttryck. Studiogäst var Ingmar Nyberg från Sjundeå.

Publicerad .
Karta med västnyländska citat.

Dialekter å tåkådä47

Potatis, potäter, potis, päron. Hur säger man i just din by? Skiljer sig språket i Täktom från språket i Degerby? Hur säger du i Pojo och hur säger du i Tenala? Här kan du skriva dina favoritord- och uttryck på västnyländska.

Publicerad .

Sport

Hemmaförlust för LoPa i fotbollstrean

Lojolaget Lohjan Pallo förlorade efter en anemisk insats mot SAPA från Helsingfors på onsdagskvällen. Matchen som ingår i herrarnas division 3, zon 1, i fotboll spelades på Harjuplanen i Lojo.

Publicerad .
FC HIK - EBK 22.7.2014

FC HIK inledde höstsäsongen med seger 4

FC HIK slog Esbo Bollklubb i herrarnas fotbollstrea på tisdagskvällen. Matchen spelades på Rukki Arena i Hangö.

Publicerad . Uppdaterad .
Tony Bäckman från Hangö.

”Skaderisken liten i brasiliansk jiujitsu”

Tony Bäckman från Hangö är flerfaldig finsk mästare i brasiliansk jiujitsu (bjj). Han har också några FM-titlar i låsbrottning. Bäckman säger att skaderisken är liten i bjj.

Publicerad . Uppdaterad .
Hästboxar utanför Hangö gymnasium.

Största Sea Horse Week någonsin inleds i Hangö 6

165 hästar ska övernatta i centrum av Hangö samtidigt som 1300 ekipage ska starta under Sea Horse Week i Hangö. Det fem dagar långa evenemanget är större än någonsin tidigare och någon lågkonjunktur märks inte av mer.

Publicerad . Uppdaterad .

Joni Wiman fjärde i New York

Joni Wiman från Pojo placerade sig som fyra i den fjärde deltävlingen i Supercars klassen i Global Rallycross Championship-serien. Wiman ligger fjärde i poängtabellen.

Publicerad . Uppdaterad .

Årsbästa av Tomas Söderlund

Kulstötaren Tomas Söderlund från IF Raseborg stötte sitt säsongsbästa resultat i Lapinlax på söndagseftermiddagen. Ännu är dock idrottaren från Karis några centimeter från sitt personbästa resultat.

Publicerad .

God morgon Västnyland

Hangögatorna livades upp med en ny sång

På onsdagen samlades konstnärsgruppen Katujen elävöittäjät (Gatornas upplivare) i Hangö. Gruppen har fem medlemmar och de turnerar i Finland med gatuföreställningar. Se Youtube-klipp!

Publicerad .
Peik Aspbäck och Sara Selenius.

Vreeswijk och Ramel lever vidare på turné

En grupp musikpedagogikstuderande från Sibelius akademin förvaltar arvet av Cornelis Vreeswijk och Povel Ramel när de turnerar i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .
En kajak vid en stenig strand. Kajaken har texten #blåvitabandet.

Paddlarna nådde Västnyland 2

Det blåvita bandet har nu kommit till den västnyländska skärgården. Yle Västnyland ringde upp Bertil Blom och veckans paddlingskumpan Peter Lüttge efter en övernattning i skärgården. Mottot för paddling är "långsamt och länge", säger Blom.

Publicerad .
Redaktör och bloggarna Jonas Sundström

Fredag 25 juli med Jonas Sundström

Snart ordnas den sista etnofestivalen Faces. Vad bjuds det på vid Raseborgs slott där festivalen ordnas? Fixa skärgården-granskningen når sitt slut. Vad har vi lärt oss?

Nyheter

Ingen avfallsbåt i Västnyland 2

Skärgårdsbor vill att Västnyland tar exempel av östra Nyland vad gäller avfallshanteringen i skärgården. Där finns nämligen en båt som kommer efter problemavfall, i vissa fall ända från holmen. En sådan båt är kanske på kommande, säger avfallsbolaget Rosk’n roll.

Publicerad .

Marktäktstvist i Nyby i Raseborg2

Marktäkten nära Nybyvägen i Raseborg stöter på motstånd. Ett besvär har lämnats in till Helsingfors förvaltningsdomstol över stadens beslut av bevilja Maanrakennus Ralf Ajalin Oy rätt att ta grus från ett 7,2 hektar stort område i Nyby.

Publicerad .
Södra viken i Ekenäs

Planering av Södra viken dyrare än uppskattat

Planeringen av Södra viken i Ekenäs kostar mera än vad Raseborgs stad har räknat med. Samhällstekniska nämnden omfördelar därför pengar så att planeringen av Södra viken kan gå vidare.

Publicerad .

Hotellrummet som reser omkring

Hotellkedjan Scandic har i juli ett hotellrum inne i en container - den har funnits några dagar i Puumala och Nådendal - och fram till torsdag (24.7) är hotellbaracken i Hangö.

Publicerad .

Från tiotusen kräftor till några hundra

Kräftsäsongen inleds på måndag klockan 12, men pesten påverkar många inbitna kräftare. Inte minst Erik Nordström som tidigare sålt 10 000 kräftor. Dessutom har flodkräftorna i hans hemtrakter i Karislojo nästan helt försvunnit.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Lindström skruvar ihop en Jopo-cyckel.

Cykelfabriken Helkama gick på förlust 9

Cykeltillverkaren Helkama Velox gick på förlust i fjol. En del av personalen var under våren permitterad. I år ser det bättre ut.

Publicerad . Uppdaterad .

Pro Ingå: Stora risker med stort stenbrott 13

Motståndet växer mot Rudus planer på att utvidga stenbrottet i Joddböle i Ingå. Riskerna för både miljö, människor och företag är för stora, och de påstådda fördelarna är aktivisterna mycket tveksamma till. Hittills har föreningen Pro Ingå - Pro Inkoo samlat ihop omkring 1 000 namn mot stenbrottet.

Publicerad . Uppdaterad .

#FixaSkärgården

Alger förbrukar syre vid bottnen då de vissnar och bryts ner på bottnen.

Döda havsbottnen två gånger så stor som Danmark – kolla läget nära dig 23

På ytan lyser solen men i djupet breder de syrefattiga områdena ut sig. Utan syre kan varken fiskar eller bottendjur leva. Med hjälp av #FixaSkärgårdens syrekarta kan du kolla hur syrehalten har förändrats vid kusten nära dig och ute på öppet hav.

Publicerad . Uppdaterad .
Staket och strandväxtlighet vid havet.

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden 19

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .
Sopkärl vid ekopunkten i Sommarö, Rasborg.

Dyra sopterminaler i Västnyland 2

Sophanteringen i den västnyländska skärgården kostar mer än i andra skärgårdsregioner. Det framgår av den granskning som Svenska Yles grävnav har gjort.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkivet

Ingå - en ort i omvandling på 60-talet

I Yle Västnylands radioresa genom årtiondena har vi kommit till Ingå. I Arkivet finns ett långt dokumentärprogram om Ingå från 1967. Programmet tar fasta på många saker som beskriver förändringen av lilla Ingå.

Publicerad .
En arkivbild på Pojo kommunhus

Pojo funderade länge på fusion1

Arkivplocken kommer den här gången från Pojo. Det handlar om fusionsplaner, kommunhus, jakt och brandmannaläger.

Publicerad .
En skärmdump från Yle Arkivet: Miss Sommar i Hangö 1962.

Alla tiders nyheter från Västnyland

Valet av Miss Sommar i Hangö 1962, Pojos splitternya kommunhus 1979 och Ingås fusionsvåndor 1967 - Yle Västnyland tar dig i sommar på en resa genom decennier av lokala nyheter. Sommaronsdagarna bjuder på gamla radio- och tv-nyheter och klipp ur gamla dokumentärer.

Publicerad .

Väcker debatt

Naturister hyllar Tulludden i Hangö 33

Snart öppnas Finlands tredje officiella naturiststrand på Tulludden. Naturisterna i Finland är begeistrade över att få använda en del av den långa sandstranden. Nu kan Hangö marknadsföra sig som en riktig badort, säger man från stadens sida.

Publicerad . Uppdaterad .

EIF/Akademi bättre än ESC i Ekenäsderbyt 19

Heta känslor, fina mål, hårda dueller och fartfylld fotboll. Det bjöd historiens första Ekenäsderby i herrarnas division 3 i fotboll på. EIF/Akademi slog Ekenäs Sport Club på centrumplan i Ekenäs på söndagseftermiddagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Ingen folkfest i Norra hamnen 8

En liten grupp mänskor ville ordna en folkfest i Norra hamnen i Ekenäs. Men själva processen drog ut på tiden och kravlistan blev så lång att evenemanget skrotades. Raseborgs stad får en känga för att inte varit speciellt samarbetsvillig.

Publicerad . Uppdaterad .

Jouren kan ta slut vid Västra Nylands sjukhus 16

Verksamheten vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs kanske skärs ner ytterligare om vårdreformen fortskrider enligt planerna. Hufvudstadsbladet skriver i dag (17.7) att antalet sjukhus som erbjuder vård på kvällar och helger om några år kan minska från cirka 60 till cirka 30.

Publicerad . Uppdaterad .

Västnyländska sommarpratare

Wille Wilenius är en av Vegas sommarpratare 2014

Willes hjärta klappar för finlandssvenska artister

- Allt skulle ha gått så bra här i livet, men så en vacker dag fick jag en stroke, en propp i hjärnan. Jag blev förlamad och jag var riktigt, riktigt sjuk. Vegas sommarpratare, Wille Wilenius, bosatt i Karis, berättar om sin kärlek till det finlandssvenska artisteriet och Radio Vega som var hans sällskap i sjukhussängen då han varken kunde tala eller röra sig.

Publicerad .
Annika Cleo

En dans på rosor

I artisten Annika Cleos sommarprat blir det en del axplock ur hennes liv och hennes tankar. Och om Annikas engagemang i ett barnhem i södra Indien.

Publicerad . Uppdaterad .
Nöjesproducent Niklas Rosströmen av årets Sommarpratare i Radio Vega

Underhållning är en livsstil

- Det har varit ett liv mycket borta hemifrån och inte alltid någon dans på rosor. Allt verkar så lätt men nöjesbranschen är utmanande och i ständig förändring berättar Niklas Rosström i sitt sommarprat.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer Strandberg är en av Vegas Sommarpratare 2014

Starka kvinnor har präglat mitt liv 1

Vem är du, vem är jag? Så inleder skådespelare Christoffer Strandberg sitt sommarprat i Radio Vega. - Många av er känner mig inte för den jag är. Ni har kanske stiftat bekantskap med mig i form av Tarja Halonen, Arja Saijonmaa eller drottning Silvia. De kvinnor som har format mig är ändå helt andra.

Publicerad . Uppdaterad .
 

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Bergöfärjans fergfäste i Malax

Jakt kan förbjudas på nya naturskyddsområden 10

Under de närmaste åren ska staten freda ny mark i den österbottniska skärgården. Det kan bli förbjudet att jaga och på vissa håll även att fiska. Enligt tidigare beslut skulle man få jaga på en stor del av områdena.

Publicerad . Uppdaterad .
Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats

Kritiserat sopsystem får tummen upp i Kimitoön 1

I höst förändras sophanteringen i Pargas skärgård. Det nya sopsystemet har fått mycket kritik men i Kimitoön, där man redan infört motsvarande system, fungerar allt bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Koltrafikverkets hamn i Ingå

Ingå hamn ägs av två personer

Ingå hamn är den enda privatägda allmänna, kommersiella hamnen i Finland. Idag är den privatare än någonsin. Sedan i juni har Inkoo Shipping en enda ägare.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

"Spöke" guidar turister i Strömfors bruk

Hennes nåd, järnfrun Virginia af Forselles, som levde och verkade på Strömfors bruk mellan åren 1759 och 1847, guidar nu turister kring bruket, iklädd en vacker, svart dräkt, som om tiden inte hade satt några spår på henne. Intervju och bildspel med Hennes nåd!

Publicerad .
Utställning om säljakt och fågeljakt i Rönnäs skärgårdsmuseum

Sälolja och vättar på sommarutställning

Skärgårdsmuseet i Rönnäs i Pernå presenterar i sommar en specialutställning om jakt på sjöfågel och säl. Se bildspel och hör en intervju med en av museets eldsjälar Henry Forssell.

Publicerad .
Skutskeppare Svante Johansson på Kitö i Sibbo skärgård

Sibboskutan Lyra skeppade trävaror, slavar och pirater

- Hon är byggd i vår vik, säger Svante Johansson på Kitö i Sibbo om Lyra som började som traditionell skuta, var piratskepp i Pirates of the Caribbean-filmerna och slutade som turistfartyg i Karibien. Läs här och se bilder!

Publicerad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Henrika Malmström tillsammans med sin son Kalle.
  Publicerad . Uppdaterad

  Äventyrstävling för människor av stål

  Skulle du orka paddla i skärgården, cykla och springa i terrängen, simma i havet och ännu åka rullskridskor i över 16 timmar? Knappast, men det finns de som orkar. Henrika Malmström deltar i äventyrstävlingen Endurance Quest på fredag (25.7) som ordnas i skärgården i Raseborg och Ingå.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Hangögatorna livades upp med en ny sång

  På onsdagen samlades konstnärsgruppen Katujen elävöittäjät (Gatornas upplivare) i Hangö. Gruppen har fem medlemmar och de turnerar i Finland med gatuföreställningar. Se Youtube-klipp!

 • Älgö (Rödjan).
  Publicerad . Uppdaterad

  Älgö - ön som gav oss en OS-guldmedaljör1

  På vår väg genom Ekenäs ytterskärgård paddlade vi i paddlarlegenden Thorvald Strömbergs fotspår. Han föddes på Kalvön i mars 1931, men växte upp på Rödjan (den södra delen av Älgö). De här vattnen var hans hemmavatten och träningsrundorna gick kring öarna här i det som i dag är Ekenäs skärgårds nationalpark.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Grävmaskin gav upphov till elavbrott i Ingå

  I kyrkbyn i Ingå blev över 1300 hushåll utan ström vid niotiden på morgonen. Orsaken var att en grävmaskin som utförde arbeten av misstag skadade en elkabel som finns i markgrunden.

 • Mikael Backman
  Publicerad . Uppdaterad

  On the road again1

  Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

 • Koltrafikverkets hamn i Ingå
  Publicerad . Uppdaterad

  Ingå hamn ägs av två personer

  Ingå hamn är den enda privatägda allmänna, kommersiella hamnen i Finland. Idag är den privatare än någonsin. Sedan i juni har Inkoo Shipping en enda ägare.

 • Publicerad .

  Hemmaförlust för LoPa i fotbollstrean

  Lojolaget Lohjan Pallo förlorade efter en anemisk insats mot SAPA från Helsingfors på onsdagskvällen. Matchen som ingår i herrarnas division 3, zon 1, i fotboll spelades på Harjuplanen i Lojo.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Septiktankar kan inte tömmas i Ekenäs skärgårds nationalpark 2

  Fritidsbåtfarare efterlyser flytande pumpstationer där båtfolket kunde tömma båtens septiktank på toalettavfallet. Att Ekenäs skärgårds nationalpark saknar den här servicen är illa för miljön, tror fritidsbåtfararen Anu Kari från Karis.

 • Mikaela Nylander säger att det varit svårt att driva skärgårdsfrågor under den här riksdagsperioden.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nylander: Jättestora problem med skärgårdspolitiken

  Skärgårdsdelegationens ordförande Mikaela Nylander säger att det varit svårt att försvara skärgårdens intressen på sistone. Ett politiskt bakslag var statsandelsreformen som blev dyr för många skärgårdskommuner. Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att slutresultatet kunde ha blivit betydligt värre.

 • En kajak vid en stenig strand. Kajaken har texten #blåvitabandet.
  Publicerad . Uppdaterad

  Paddlarna nådde Västnyland2

  Det blåvita bandet har nu kommit till den västnyländska skärgården. Yle Västnyland ringde upp Bertil Blom och veckans paddlingskumpan Peter Lüttge efter en övernattning i skärgården. Mottot för paddling är "långsamt och länge", säger Blom.

 • Intercitytåg på Helsingfors järnvägsstation.
  Publicerad . Uppdaterad

  VR:s biljettförsäljning upphör i Kyrkslätt

  VR:s biljettförsäljning stänger den 2 augusti på stationen i Kyrsklätt, vilket påverkar bland annat Sjundeåbornas närmaste möjlighet till att köpa biljetter. Det kommer att finnas biljetautomater på stationerna och man kommer även att kunna köpa biljetter i R-kioskerna på orterna.

 • Peik Aspbäck och Sara Selenius.
  Publicerad . Uppdaterad

  Vreeswijk och Ramel lever vidare på turné

  En grupp musikpedagogikstuderande från Sibelius akademin förvaltar arvet av Cornelis Vreeswijk och Povel Ramel när de turnerar i Västnyland.

 • Stängd biljettkassa
  Publicerad . Uppdaterad

  VR stänger biljettluckor redan i augusti

  I fortsättningen går det inte att köpa biljetter vid elva tågstationer runtom i landet och över 120 anställda får gå.

 • Ingå kyrka
  Publicerad .

  Ingå - en ort i omvandling på 60-talet

  I Yle Västnylands radioresa genom årtiondena har vi kommit till Ingå. I Arkivet finns ett långt dokumentärprogram om Ingå från 1967. Programmet tar fasta på många saker som beskriver förändringen av lilla Ingå.

 • Sopinsamlingsbåt blir avlastad
  Publicerad . Uppdaterad

  Ingen avfallsbåt i Västnyland2

  Skärgårdsbor vill att Västnyland tar exempel av östra Nyland vad gäller avfallshanteringen i skärgården. Där finns nämligen en båt som kommer efter problemavfall, i vissa fall ända från holmen. En sådan båt är kanske på kommande, säger avfallsbolaget Rosk’n roll.