Raseborg går miste om skärgårdspengar

Skärgårdstillägget till kommuner med skärgårdsdel försvinner från och med nästa år. Det handlar om pengar som kommunen har fått - helt enkelt på den grunden att man har skärgård. För Raseborgs del är det frågan om cirka 900 000 euro per år.

Publicerad .

Senaste nytt

Karnaistunneln på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.

Arbeten på Åbo motorväg i Lojo

Från och med ikväll (23.7) kan trafiken störas på Åbo motorväg i Lojo på grund av bro- och tunnelarbeten.

Publicerad .
Södra viken i Ekenäs

Planering av Södra viken dyrare än uppskattat

Planeringen av Södra viken i Ekenäs kostar mera än vad Raseborgs stad har räknat med. Samhällstekniska nämnden omfördelar därför pengar så att planeringen av Södra viken kan gå vidare.

Publicerad . Uppdaterad .
Patrik Lindström skruvar ihop en Jopo-cyckel.

Cykelfabriken Helkama gick på förlust 6

Cykeltillverkaren Helkama Velox gick på förlust i fjol. En del av personalen var under våren permitterad. I år ser det bättre ut.

Publicerad .
Bergsbrytning i Ingå

Pro Ingå: Stora risker med stort stenbrott 10

Motståndet växer mot Rudus planer på att utvidga stenbrottet i Joddböle i Ingå. Riskerna för både miljö, människor och företag är för stora, och de påstådda fördelarna är aktivisterna mycket tveksamma till. Hittills har föreningen Pro Ingå - Pro Inkoo samlat ihop omkring 1 000 namn mot stenbrottet.

Publicerad . Uppdaterad .

Dialekttisdagar

Gott med sloiro och sluberjox 2

Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp under veckans Dialekter å tåkådä. Johan Lönnberg från Karis hittade många ord i den hittills digitaliserade delen av Kurre Österbergs samlingar, men inte alla.

Publicerad .
Ingmar Nyberg i studion 15 juli.

Gamla dialektord engagerade västnylänningar

Tisdagens dialekttimme i Vega Västnyland lockade många lyssnare att ringa in och dela med sig av ord och uttryck. Studiogäst var Ingmar Nyberg från Sjundeå.

Publicerad .
Karta med västnyländska citat.

Dialekter å tåkådä45

Potatis, potäter, potis, päron. Hur säger man i just din by? Skiljer sig språket i Täktom från språket i Degerby? Hur säger du i Pojo och hur säger du i Tenala? Här kan du skriva dina favoritord- och uttryck på västnyländska.

Publicerad .

Sport

Rallycrossföraren Joni Wiman

Joni Wiman fjärde i New York

Joni Wiman från Pojo placerade sig som fyra i den fjärde deltävlingen i Supercars klassen i Global Rallycross Championship-serien. Wiman ligger fjärde i poängtabellen.

Publicerad .
Tony Bäckman från Hangö.

”Skaderisken liten i brasiliansk jiujitsu”

Tony Bäckman från Hangö är flerfaldig finsk mästare i brasiliansk jiujitsu (bjj). Han har också några FM-titlar i låsbrottning. Bäckman säger att skaderisken är liten i bjj.

Publicerad .

Årsbästa av Tomas Söderlund

Kulstötaren Tomas Söderlund från IF Raseborg stötte sitt säsongsbästa resultat i Lapinlax på söndagseftermiddagen. Ännu är dock idrottaren från Karis några centimeter från sitt personbästa resultat.

Publicerad .

Nyheter

Hästboxar utanför Hangö gymnasium.

Största Sea Horse Week någonsin inleds i Hangö 5

165 hästar ska övernatta i centrum av Hangö samtidigt som 1300 ekipage ska starta under de kommande hinderritt-tävlingarna Sea Horse Week i Hangö. Det fem dagar långa evenemanget som börjar på onsdag är större än någonsin tidigare och någon lågkonjunktur märks inte av mer.

Publicerad . Uppdaterad .
Scandic barackhotell i Hangö.

Hotellrummet som reser omkring

Hotellkedjan Scandic har i juli ett hotellrum inne i en container - den har funnits några dagar i Puumala och Nådendal - och fram till torsdag (24.7) är hotellbaracken i Hangö.

Publicerad .
Staket och strandväxtlighet vid havet.

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden 19

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .
Pjäsen Grytan full har premiär i Sjundeå den 18 juli 2014.

Premiär för Porkalapjäsen Grytan full

Det är 70 år sedan evakueringen av Porkala och Karelen. Den dramatiska och oroliga tiden uppmärksammas nu med pjäsen Grytan full. Trots dystert tema innehåller den tvåspråkiga pjäsen ändå skratt.

Publicerad . Uppdaterad .
Två bilar krockade på Pojoviksbron.

Bilar krockade efter broöppning

Två personer skadades lindrigt vid en krock på Pojoviksbron idag i Ekenäs. Efter att bron hade varit öppen uppstod köer och då trafiken igen började löpa så krockade två fordon.

Publicerad . Uppdaterad .

Maten brände vid och orsakade larm

Maten brann vid då invånaren i våningshuset i Pojo hade somnat mitt i matlagningen. Räddningsverket förde den lindrigt rökskade invånaren till sjukhus för omplåstring.

Publicerad .

#FixaSkärgården

Dyra sopterminaler i Västnyland 2

Sophanteringen i den västnyländska skärgården kostar mer än i andra skärgårdsregioner. Det framgår av den granskning som Svenska Yles grävnav har gjort.

Publicerad .
Hand fotograferar skräp i skärgården med en mobiltelefon

Tipsa oss – Vad i din skärgård borde vi granska?14

Vad tycker du att vi ska granska i skärgården nära dig? Delta i Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården. Skicka in ett skriftligt tips eller en bild på något som inte är som det ska.

Publicerad .

Väcker debatt

Naturister hyllar Tulludden i Hangö 32

Snart öppnas Finlands tredje officiella naturiststrand på Tulludden. Naturisterna i Finland är begeistrade över att få använda en del av den långa sandstranden. Nu kan Hangö marknadsföra sig som en riktig badort, säger man från stadens sida.

Publicerad . Uppdaterad .

EIF/Akademi bättre än ESC i Ekenäsderbyt 19

Heta känslor, fina mål, hårda dueller och fartfylld fotboll. Det bjöd historiens första Ekenäsderby i herrarnas division 3 i fotboll på. EIF/Akademi slog Ekenäs Sport Club på centrumplan i Ekenäs på söndagseftermiddagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Ingen folkfest i Norra hamnen 8

En liten grupp mänskor ville ordna en folkfest i Norra hamnen i Ekenäs. Men själva processen drog ut på tiden och kravlistan blev så lång att evenemanget skrotades. Raseborgs stad får en känga för att inte varit speciellt samarbetsvillig.

Publicerad . Uppdaterad .

Jouren kan ta slut vid Västra Nylands sjukhus 16

Verksamheten vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs kanske skärs ner ytterligare om vårdreformen fortskrider enligt planerna. Hufvudstadsbladet skriver i dag (17.7) att antalet sjukhus som erbjuder vård på kvällar och helger om några år kan minska från cirka 60 till cirka 30.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Den döda katten lever vidare på nätet 2

Både dramatik i teatervärlden och i trafiken lockade läsare på Yle Västnylands webbplats förra veckan, men den mest lästa artikeln handlade igen om den dödade katten i Pojo.

Publicerad .
Kennet Lindholm, Ulrika Isaksson och Malin Valtonen i God morgon Västnylands fredagssnack.

"Man måste bli sjuk mellan kl. 7 och 16" 3

Karisbon Kennet Lindholm och Hangöbördiga Ekenäsbon Ulrika Isaksson är trötta på att verksamheten vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs igen hotas av nedskärningar. De föreslår också en skatt för fritidsboende i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .
Pirkko Mannola

Tävling: Biljetter till Pirkko Mannola-konsert i Hangö 2

Torsdagen den 24 juli blir det dans och musik på Hangö Casino. Vi snackade med Pirkko Mannola som är en av sångarna i konserten. Nu har du chansen att vinna två biljetter till konserten.

Publicerad . Uppdaterad .
Redaktör och bloggarna Jonas Sundström

Onsdag 23 juli med Jonas Sundström

Reportageresan blåvita bandet rör sig i Västnyland. Visgrupp besöker studion och arkivserien dammar av gamla klipp från Ingå.

Ur arkivet

Pojo funderade länge på fusion 1

Arkivplocken kommer den här gången från Pojo. Det handlar om fusionsplaner, kommunhus, jakt och brandmannaläger.

Publicerad . Uppdaterad .

Alla tiders nyheter från Västnyland

Valet av Miss Sommar i Hangö 1962, Pojos splitternya kommunhus 1979 och Ingås fusionsvåndor 1967 - Yle Västnyland tar dig i sommar på en resa genom decennier av lokala nyheter. Sommaronsdagarna bjuder på gamla radio- och tv-nyheter och klipp ur gamla dokumentärer.

Publicerad . Uppdaterad .

Västnyländska sommarpratare

Wille Wilenius är en av Vegas sommarpratare 2014

Willes hjärta klappar för finlandssvenska artister

- Allt skulle ha gått så bra här i livet, men så en vacker dag fick jag en stroke, en propp i hjärnan. Jag blev förlamad och jag var riktigt, riktigt sjuk. Vegas sommarpratare, Wille Wilenius, bosatt i Karis, berättar om sin kärlek till det finlandssvenska artisteriet och Radio Vega som var hans sällskap i sjukhussängen då han varken kunde tala eller röra sig.

Publicerad .
Annika Cleo

En dans på rosor

I artisten Annika Cleos sommarprat blir det en del axplock ur hennes liv och hennes tankar. Och om Annikas engagemang i ett barnhem i södra Indien.

Publicerad . Uppdaterad .
Nöjesproducent Niklas Rosströmen av årets Sommarpratare i Radio Vega

Underhållning är en livsstil

- Det har varit ett liv mycket borta hemifrån och inte alltid någon dans på rosor. Allt verkar så lätt men nöjesbranschen är utmanande och i ständig förändring berättar Niklas Rosström i sitt sommarprat.

Publicerad . Uppdaterad .
Christoffer Strandberg är en av Vegas Sommarpratare 2014

Starka kvinnor har präglat mitt liv 1

Vem är du, vem är jag? Så inleder skådespelare Christoffer Strandberg sitt sommarprat i Radio Vega. - Många av er känner mig inte för den jag är. Ni har kanske stiftat bekantskap med mig i form av Tarja Halonen, Arja Saijonmaa eller drottning Silvia. De kvinnor som har format mig är ändå helt andra.

Publicerad . Uppdaterad .
 

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Vikarebryggan

Service dras in i skärgården

I skärgården dras allt mer service in. I Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården har vi fått flera tips om indragningen av postkontor, bankkontor, båtturer, busslinjer, bryggor, hälsovård och förtursskyltar.

Publicerad .
Cyklister längs med Skärgårdsvägen.

Cykelvägar vid Skärgårdsvägen prioriteras inte

Skärgårdsvägen är smal och gropig och folk kör bil i hög hastighet för att hinna till färjorna. Ändå försöker Pargas locka allt fler cykelturister till vägen som saknar cykelväg.

Publicerad . Uppdaterad .
Gammalt fönster på övergivet hus.

Då släktgården står och förfaller 4

Släktens gamla hus på landet står tomt. Men ingen i släkten är beredd att sälja det och att hyra ut känns alldeles för krångligt. Samtidigt finns det de som kunde tänka sig att bo där. Vad göra?

Publicerad . Uppdaterad .
Skärgårdshemman

Sökes: Hus att hyra i skärgården 10

Det behövs fler hus att hyra i skärgården. Annars sätter bostadsbristen käppar i hjulet för inflyttning till skärgården. Bengt Backman som bor i Houtskär och sitter med i Åbolands Skärgårdsstiftelse bekräftar att det finns ett behov.

Publicerad . Uppdaterad .

Raseborgs sommarteater

"Ungdomsringen ska sköta sommarteatern" 2

Det är Västnyländska ungdomsringen som ska sköta Raseborgs sommarteater. Det lönar sig inte att skapa en skild förening för sommarteatern, säger Jan Lindroos som i 20 år jobbat som verksamhetsledare och konstnärlig ledare för VNUR.

Publicerad .
En scen ur Shakespeares "En midsomamrnattsdröm" omgjord av Bobo Lundén.

"Jag hann inte med i Lundéns tankar om sommarteatern"5

Raseborgs sommarteater ordnas även nästa år, trots att ledningsgruppen inte längre vill vara med. Det försäkrar Fredrika Åkerö som är ordförande för Västnyländska ungdomsringen. Åkerö medger att hon inte snabbt kunde ta till sig alla nya idéer för framtiden.

Publicerad .

Nyländsk förmiddag

"Spöke" guidar turister i Strömfors bruk

Hennes nåd, järnfrun Virginia af Forselles, som levde och verkade på Strömfors bruk mellan åren 1759 och 1847, guidar nu turister kring bruket, iklädd en vacker, svart dräkt, som om tiden inte hade satt några spår på henne. Intervju och bildspel med Hennes nåd!

Publicerad .
Utställning om säljakt och fågeljakt i Rönnäs skärgårdsmuseum

Sälolja och vättar på sommarutställning

Skärgårdsmuseet i Rönnäs i Pernå presenterar i sommar en specialutställning om jakt på sjöfågel och säl. Se bildspel och hör en intervju med en av museets eldsjälar Henry Forssell.

Publicerad .
Skutskeppare Svante Johansson på Kitö i Sibbo skärgård

Sibboskutan Lyra skeppade trävaror, slavar och pirater

- Hon är byggd i vår vik, säger Svante Johansson på Kitö i Sibbo om Lyra som började som traditionell skuta, var piratskepp i Pirates of the Caribbean-filmerna och slutade som turistfartyg i Karibien. Läs här och se bilder!

Publicerad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Karnaistunneln på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.
  Publicerad .

  Arbeten på Åbo motorväg i Lojo

  Från och med ikväll (23.7) kan trafiken störas på Åbo motorväg i Lojo på grund av bro- och tunnelarbeten.

 • Skärgårdstillägget försvinner fr.o.m. 2015
  Publicerad .

  Raseborg går miste om skärgårdspengar

  Skärgårdstillägget till kommuner med skärgårdsdel försvinner från och med nästa år. Det handlar om pengar som kommunen har fått - helt enkelt på den grunden att man har skärgård. För Raseborgs del är det frågan om cirka 900 000 euro per år.

 • Publicerad .

  Skärgården förlorar miljoner när staten omfördelar pengar

  Skärgården hör till en av de stora förlorarna i den omfattande reform av statsandelarna som träder i kraft vid årsskiftet. Totalt kommer skärgårdstillägg för kring tio miljoner euro att försvinna.

 • FC HIK - EBK 22.7.2014
  Publicerad .

  FC HIK inledde höstsäsongen med seger1

  FC HIK slog Esbo Bollklubb i herrarnas fotbollstrea på tisdagskvällen. Matchen spelades på Rukki Arena i Hangö.

 • Patrik Lindström skruvar ihop en Jopo-cyckel.
  Publicerad .

  Cykelfabriken Helkama gick på förlust6

  Cykeltillverkaren Helkama Velox gick på förlust i fjol. En del av personalen var under våren permitterad. I år ser det bättre ut.

 • K-market Henelius i Karis.
  Publicerad . Uppdaterad

  Drogad fortkörare åkte fast på Karisvägen1

  En drogpåverkad bilist åkte fast i Karis på måndagskvällen. Bilen han körde med var obesiktad.

 • Johan Lönnberg i Yle Västnylands studio.
  Publicerad . Uppdaterad

  Gott med sloiro och sluberjox2

  Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp under veckans Dialekter å tåkådä. Johan Lönnberg från Karis hittade många ord i den hittills digitaliserade delen av Kurre Österbergs samlingar, men inte alla.

 • Södra viken i Ekenäs
  Publicerad . Uppdaterad

  Planering av Södra viken dyrare än uppskattat

  Planeringen av Södra viken i Ekenäs kostar mera än vad Raseborgs stad har räknat med. Samhällstekniska nämnden omfördelar därför pengar så att planeringen av Södra viken kan gå vidare.

 • Bergsbrytning i Ingå
  Publicerad . Uppdaterad

  Pro Ingå: Stora risker med stort stenbrott10

  Motståndet växer mot Rudus planer på att utvidga stenbrottet i Joddböle i Ingå. Riskerna för både miljö, människor och företag är för stora, och de påstådda fördelarna är aktivisterna mycket tveksamma till. Hittills har föreningen Pro Ingå - Pro Inkoo samlat ihop omkring 1 000 namn mot stenbrottet.

 • Hästboxar utanför Hangö gymnasium.
  Publicerad . Uppdaterad

  Största Sea Horse Week någonsin inleds i Hangö5

  165 hästar ska övernatta i centrum av Hangö samtidigt som 1300 ekipage ska starta under de kommande hinderritt-tävlingarna Sea Horse Week i Hangö. Det fem dagar långa evenemanget som börjar på onsdag är större än någonsin tidigare och någon lågkonjunktur märks inte av mer.

 • Scandic barackhotell i Hangö.
  Publicerad .

  Hotellrummet som reser omkring

  Hotellkedjan Scandic har i juli ett hotellrum inne i en container - den har funnits några dagar i Puumala och Nådendal - och fram till torsdag (24.7) är hotellbaracken i Hangö.

 • Tony Bäckman från Hangö.
  Publicerad . Uppdaterad

  ”Skaderisken liten i brasiliansk jiujitsu”

  Tony Bäckman från Hangö är flerfaldig finsk mästare i brasiliansk jiujitsu (bjj). Han har också några FM-titlar i låsbrottning. Bäckman säger att skaderisken är liten i bjj.

 • Vattenytan är grön av alger i Åbolands skärgård på Högsåra (Kimitoön).
  Publicerad . Uppdaterad

  Exceptionellt stora algmattor bildades under veckoslutet4

  Under veckoslutet bildades exceptionellt stora mattor av blågröna alger i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och nordvästra delen av Östersjöns huvudbassäng.

 • ESC - EIF/Akademi 20.7.2014
  Publicerad .

  Historiskt Ekenäsderby, rallycross, friidrott, fotboll och cricket

  Sportmåndag 21.7.2014 handlar om en historisk fotbollsmatch i Ekenäs, division 2-fotboll, SFI-mästerskap i friidrott, GRC-rallycross, cricket och lite triathlon.

 • Norra hamnen i Ekenäs
  Publicerad . Uppdaterad

  Ingen folkfest i Norra hamnen8

  En liten grupp mänskor ville ordna en folkfest i Norra hamnen i Ekenäs. Men själva processen drog ut på tiden och kravlistan blev så lång att evenemanget skrotades. Raseborgs stad får en känga för att inte varit speciellt samarbetsvillig.