Svidja slott, paradingång

Nu säljs Svidja slott

Staten ska äntligen ska sälja Svidja slott i Sjundeå. Målet är att slottet kommer till salu redan i slutet den här månaden. Priset för slottet och de övriga byggnaderna samt den stora markegendomen väntas stiga till över tio miljoner euro.

Publicerad .

Senaste nytt

Jowan, Melvin, Miro och Venla vid Rasebo daghem i Ekenäs.

Nej till lokala äpplen i Lojo 5

Ett lokalt äpple som inte har gått igenom en offentlig upphandlingsrunda tas emot väldigt olika i de kommunala köken i Västnyland. I Lojo får äpplet inte tillredas på grund av hälsorisken medan man i Raseborg gärna gör äppelmos av det.

Publicerad . Uppdaterad .
Lås på Arbetets museum som packas ner och förs till Västra Nylands landskapsmuseums lager. En del föremål ska användas i utställningar.

Vemodigt då Arbetets museum stänger

Arbetets museum på Raseborgsvägen 16 i Ekenäs stänger. Museet ska vara tömt senast den sista september.

Publicerad . Uppdaterad .
Visko i Hangö

ViskoTeepak är nöjd med avloppsrening 2

Det har fungerat bra att leda korvskinnstillverkaren ViskoTeepaks avloppsvatten till Hangö stads reningsverk. Avtalet mellan Visko och staden slöts i våras och i somras anslöt fabriken sig till stadens avloppssystem.

Publicerad . Uppdaterad .
Sandra Sirviö och Marja Kilpinen.

Ingå föreslås lägga ner dansundervisning 1

Ingå kommun borde upphöra med dansundervisning för ungdomar efter vårterminen 2015. Det förslaget tar Ingå bildningsnämnd ställning till på onsdag (24.9).

Publicerad . Uppdaterad .
Degerby i Ingå

Biblioteket i Degerby kan stänga 4

Filialbiblioteket i Degerby stängs och Ingå slutar köpa biblioteksbusservice från Raseborg från och med början av nästa år. Det föreslår förvaltningschefen inför Ingå bildningsnämnds möte på onsdag.

Publicerad . Uppdaterad .

Saarinen för, Blomqvist och Feldt-Ranta mot Fennovoima 7

Frågan om Fennovoimas kärnkraftbygge i Pyhäjoki i Österbotten ska få fortsatt tillstånd eller inte delar åsikterna bland de västnyländska riksdagsledamöterna. De två riksdagsledmöterna från Raseborg är mot medan Lojoriksdagsledamoten flaggar för Fennovoima.

Publicerad . Uppdaterad .
Ira Donner

Gröna i Västnyland stöder beslutet att lämna regeringen

Gröna politiker i Västnyland tycks vara rörande eniga om att det är rätt för partiet att lämna regeringen ifall regeringen röstar för en fortsättning för Fennovoimas kärnkraftprojekt i Pyhäjoki i Österbotten. Yle Västnyland ringde runt till lokalpolitiker som alla unisont gav sitt stöd för en regeringssorti.

Publicerad . Uppdaterad .

Itella fortsätter köra mat i Hangö

Itella Posti fortsätter att ha hand om mattransporterna i Hangö under nästa år. Tekniska nämnden har beslutat att förlänga avtalet med Itella under optionsåret.

Publicerad .

Lojo bb just på gränsen 7

Det finns mycket som tyder på att Borgå och Lojo bb läggs ner då regeringen godkände den nya jourförordningen idag (18.9). Samtidigt säger en av HNS styrelsemedlemmar att antalet förlossningar i Lojo nog ska räcka till för att klara sig över den ribba på 1000 förlossningar som nu lagts.

Publicerad . Uppdaterad .

Jan Korander regisserar på Raseborg 1

Skådespelaren Jan Korander regisserar Emil i Lönneberga på Raseborgs sommarteater nästa sommar. Han har själv tidiare stått på scenen i Raseborg.

Publicerad .

Sport

Skall EIF:s nerver hålla? 1

Ekenäs IF har allting i egna händer när tre omgångar återstår av fotbollens division två. EIF leder sin zon med nio poäng tillgodo på Grankulla IFK och verkar för andra året i rad vara på väg mot kvalet till division ett. Men håller nerverna?

Publicerad . Uppdaterad .

ESC spelar i division 2 3

Ekenäs Sport Clubs futsallag kommer att spela i division 2 inkommande säsong. ESC har spelat två säsonger i futsalligan men avstår från sin plats den här säsongen på grund av de långa matchresorna.

Publicerad .

Väcker debatt

Veera Holmström och Magnus Envall på Kungsgatan i Ekenä

Längre öppettider hjälper inte - bygg tak över Kungsen 40

Bygg ett tak över Kungsen så behövs det inget köpcentrum i Norra hamnen. Det är ett av förslagen som företagarna kommer med nu när butiksdöden vid gågatan Kungsen i Ekenäs åter diskuteras. I bakgrunden finns Keskos beslut att stänga den lilla matbutiken Matilda i övre ändan av Kungsen.

Publicerad . Uppdaterad .
Fabriksudden och Drottningberg i Hangö

Hangöpolitiker prisar planerna på Fabriksudden 15

Planerna på Fabriksudden är de bästa möjliga för Hangöbornas del. Det anser politikerna Sten Öhman (SFP) och Jouko Kavander (SDP) unisont. Till projektets skeptiker säger de att det inte finns någon dold agenda i det samarbetsavtal som staden har skrivit under med Regatta Resorts.

Publicerad . Uppdaterad .
Svenvikens småbåtshamn i Ingå.

Hamnar till salu - båtägare oroliga 13

Ingå kommuns planer att sälja Sonasunds och Svenvikens båthamnar upprör båtägare. Dels är utgångspriset är för högt, dels är man orolig för att hamnarna försvinner.

Publicerad . Uppdaterad .
Översiktsbild från Ekenäs

Ekenäs kan få ett nytt sexvåningshus 13

Vid stranden i Formansallén i Ekenäs nedanför tingsrätten kan det komma att byggas ett sexvåningshus.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Måndag 22 september med Malin Valtonen

Svårt med service i skärgården. Sportmåndag.

Nyheter

Omröstning om nya Norra hamnenplanen 3

Raseborgs stad inleder en ny process för att planera bostäder och köpcentrum Norra hamnen i Ekenäs. Det beslöt planläggningsnämnden efter omröstning på onsdagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Karis nya brandstation fick undantagslov 1

Raseborgs stad har beviljats undantagslov för att bygga den nya brandstationen vid Bangatan i Karis. Planläggningsnämnden ställer som villkor att grundvattnet inte får förorenas.

Publicerad . Uppdaterad .

Olika syn på Fabriksudden består 2

I dag överräcktes en lista till Hangös stadsdirektör Jouko Mäkinen där stadens invånare uttrycker sin oro för planerna på Fabriksudden. Totalt skrev 153 mänskor på listorna, men enligt Mäkinen kommer de inte att påverka hans åsikt.

Publicerad .

Lämnar Ingåpolitiken för en vinter i värmen 5

Frågan om hur tungt det politiska ansvaret väger på en fullmäktigeledamot är aktuell i Ingå där socialdemokraten Britta Lindblom nu lämnar kommunfullmäktige mitt i mandatperioden. Lindblom lägger fullmäktige och omkring 10 uppdrag i olika politiska organ bakom sig för att tillbringa vintern i värmen i Grekland.

Publicerad . Uppdaterad .

Varierande intresse för församlingsvalet i Västnyland

Församlingsvalet i höst är mest intressant i Raseborg eftersom församlingar fusioneras och det märks på kandidatlistorna där nya namn har dykt upp. I Raseborg satsar församlingarna också mycket på förhandsvalet bland annat i skolor och butiker.

Publicerad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

Heidi Saaristo-Levin

Bebyggd glesbygd en dygd för Pargas

Allt fler skulle vilja vara fast boende på sommarstugan. I Pargas ser man gärna att folk flyttar ut till skärgården, bara huset och tomten uppfyller vissa krav.

Publicerad . Uppdaterad .
Sommarstuga i Gumbostrand i Sibbo

Svårt med hobbyer som skärgårdsbo 1

Gunilla Holmberg flyttade ut till Simsalö i Sibbo skärgård då barnen var i skolåldern. Det blev totalt över tio år på naturens villkor.

Publicerad . Uppdaterad .
Emil Wiberg är privatföretagare och infödd barösundsbo

Butik och byggande oroar i Barösund 3

Butiken har stängt för vintern och Bergvalla planeras huvudsakligen för fritidsbosättning. Barösunds byaråd kämpar vidare men ortsbo är pessimistisk.

Publicerad .
 

Svenskfinland

Polisjackor

Bluffpolis fick besök av riktig polis 1

Riktiga poliser har nu hittat den bluffpolis som fiskat efter privatpersoners bankkoder i huvudstadsregionen. Bluffpolisen var bekant från förr, nu var han på rymmen från fängelset.

Publicerad .

Andelsbankerna i Östnyland slås ihop

Östnylands andelsbank och Porvoon osuuspankki blir en enda bank i juli 2015. Den nuvarande personalen får behålla sina arbetsplatser.

Publicerad . Uppdaterad .
Fackförbundet JHL:s logo.

JHL tvingas böta för strejkhot 2

JHL:s hot om strejk i Helsingfors nästa vecka får tummen ner av arbetsdomstolen. Dessutom kräver Kommunarbetsgivarna att JHL blåser av strejken.

Publicerad . Uppdaterad .
Emil Nygård med mynten han hittat

ÅA-student hittade silvermynt från vikingatiden: "Känns fantastiskt" 1

Ett fynd med mynt från vikingatiden har hittats nära Aura å i gränstrakterna mellan Åbo och S:t Karins. Emil Nygård heter mannen som hittade mynten. "Det var ganska fantastiskt" säger ÅA-geologistudenten om den värdefulla upptäckten.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Henrika Nordin, rektor för Borgå Folkakademi

Finlands största folkhögskola i Nyland?

Hur ser framtiden ut för de nyländska folkhögskolorna, det berättar Henrika Nordin, rektor för Borgå Folkakademi, om. Hör intervjun med henne här!

Publicerad . Uppdaterad .
Föreningen Nylands friluftsområdens verksamhetsledare Henrik Sandström på Rävberget i Kopparnäs.

Nylänningarnas paradis

Följ med på en liten snabbutfärd till Nylands friluftsområdesförenings paradis på Emsalö i Borgå skärgård. Lyssna på inslaget!

Publicerad . Uppdaterad .
äldreomsorg mys i soffa

Du vet aldrig när just du kan behöva hjälp

HelsingforsMission (HelsinkiMissio) hjälper unga och äldre på olika sätt. uppgiften är att koordinera volontärverksamheten

Publicerad . Uppdaterad .
Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Mario Karuse, BK-46
  Publicerad . Uppdaterad

  BK-46 besegrade ÅIFK med ett mål

  Det var jämnt ända in på slutet då gästande BK-46 tog hem poängen från Åbo. Herrarnas handbollsliga är därmed i gång och fortsätter med matcher på lördag.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Bildkonst utanför Karis bibliotek

  Studeranden vid finska gymnasiet i Karis, Karjaan lukio, gör konstverk på blomlådan utanför Karis bibliotek.

 • Fotboll
  Publicerad . Uppdaterad

  Skall EIF:s nerver hålla?1

  Ekenäs IF har allting i egna händer när tre omgångar återstår av fotbollens division två. EIF leder sin zon med nio poäng tillgodo på Grankulla IFK och verkar för andra året i rad vara på väg mot kvalet till division ett. Men håller nerverna?

 • Publicerad . Uppdaterad

  Lojobo dräpte ex-fru, fick 10 års fängelse

  En Lojobo har dömts till tio års fängelse för dråp. Mannen ströp sin ex-fru till döds i somras.

 • Svidja slott, paradingång
  Publicerad . Uppdaterad

  Nu säljs Svidja slott

  Staten ska äntligen ska sälja Svidja slott i Sjundeå. Målet är att slottet kommer till salu redan i slutet den här månaden. Priset för slottet och de övriga byggnaderna samt den stora markegendomen väntas stiga till över tio miljoner euro.

 • kiilan koulu korridor
  Publicerad . Uppdaterad

  Raseborg: Många finskspråkiga vill ha engelska före svenska i skolan11

  Alla elever i Raseborg börjar läsa det andra inhemska språket från årskurs 1 om två år. Det förslaget ska bildningsnämnden ta ställning till på tisdag. Många finskspråkiga föräldrar vill hellre att deras barn läser engelska.

 • ESC spelar division ligakval mot Sääksjärven Loiske.
  Publicerad .

  ESC spelar i division 23

  Ekenäs Sport Clubs futsallag kommer att spela i division 2 inkommande säsong. ESC har spelat två säsonger i futsalligan men avstår från sin plats den här säsongen på grund av de långa matchresorna.

 • Emil Wiberg är privatföretagare och infödd barösundsbo
  Publicerad .

  Butik och byggande oroar i Barösund3

  Butiken har stängt för vintern och Bergvalla planeras huvudsakligen för fritidsbosättning. Barösunds byaråd kämpar vidare men ortsbo är pessimistisk.

 • Itallas lastbilar i Vanda 2010
  Publicerad . Uppdaterad

  Itella fortsätter köra mat i Hangö

  Itella Posti fortsätter att ha hand om mattransporterna i Hangö under nästa år. Tekniska nämnden har beslutat att förlänga avtalet med Itella under optionsåret.

 • Sandra Sirviö och Marja Kilpinen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ingå föreslås lägga ner dansundervisning1

  Ingå kommun borde upphöra med dansundervisning för ungdomar efter vårterminen 2015. Det förslaget tar Ingå bildningsnämnd ställning till på onsdag (24.9).

 • Visko i Hangö
  Publicerad . Uppdaterad

  ViskoTeepak är nöjd med avloppsrening2

  Det har fungerat bra att leda korvskinnstillverkaren ViskoTeepaks avloppsvatten till Hangö stads reningsverk. Avtalet mellan Visko och staden slöts i våras och i somras anslöt fabriken sig till stadens avloppssystem.

 • Lås på Arbetets museum som packas ner och förs till Västra Nylands landskapsmuseums lager. En del föremål ska användas i utställningar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Vemodigt då Arbetets museum stänger

  Arbetets museum på Raseborgsvägen 16 i Ekenäs stänger. Museet ska vara tömt senast den sista september.

 • Jowan, Melvin, Miro och Venla vid Rasebo daghem i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nej till lokala äpplen i Lojo5

  Ett lokalt äpple som inte har gått igenom en offentlig upphandlingsrunda tas emot väldigt olika i de kommunala köken i Västnyland. I Lojo får äpplet inte tillredas på grund av hälsorisken medan man i Raseborg gärna gör äppelmos av det.

 • Degerby i Ingå
  Publicerad . Uppdaterad

  Biblioteket i Degerby kan stänga4

  Filialbiblioteket i Degerby stängs och Ingå slutar köpa biblioteksbusservice från Raseborg från och med början av nästa år. Det föreslår förvaltningschefen inför Ingå bildningsnämnds möte på onsdag.

 • Det renoverade Lojo bb beräknas vara färdigt i november 2012.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lojo bb just på gränsen7

  Det finns mycket som tyder på att Borgå och Lojo bb läggs ner då regeringen godkände den nya jourförordningen idag (18.9). Samtidigt säger en av HNS styrelsemedlemmar att antalet förlossningar i Lojo nog ska räcka till för att klara sig över den ribba på 1000 förlossningar som nu lagts.