Sandbo daghem till Sannäs skola

Daghemsbarnen vid Sandbo daghem i Karis ska omedelbart flyttas till skolhuset i Sannäs. Luften i köket i Sandbo daghem är så förorenad att det inte går att hålla daghemmet öppet.

Publicerad .
Mycket skrot på gamla stålindustriområdet i Koverhar.

Hangö lånar pengar för Koverharköpet

I Hangö går planerna på att staden köper vatten och mark på stålverksområdet i Koverhar framåt. Hangö har för avsikt att ta ett långfristigt lån på tio miljoner euro.

Publicerad .

Senaste nytt

Karis hälsostation

Trots hyrläkare hålls Karisjouren stängd 4

Jouren vid Karis hälsostation är stängd också nästa vecka. Raseborg försöker nu åtgärda läkarbristen genom att köpa in två hyrläkare men det innebär inte automatiskt att jouren vid Karis hälsostation öppnar igen.

Publicerad . Uppdaterad .

Lojo ivrig att gå med i metropolförvaltningen 1

Socialdemokraten Joona Räsänen som är ordförande i stadsfullmäktige i Lojo säger att Lojopolitikerna är eniga om att Lojo vill höra till metropolområdet.

Publicerad .
De fyra vindarnas hus.

Kritik mot planen för Stora och Lilla Tallholmen i Hangö 1

Planerna på att förstora general Carl-Gustaf Mannerheims tidigare café och bygga inkvarterings- och kursanläggningar på ön där han hade sin sommarvilla får kritik av nämnden för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö.

Publicerad . Uppdaterad .

Ekenäs matbank delar ut matkassar varannan vecka 5

Ekenäs matbank har kommit i gång på allvar och har delat ut matkassar varannan torsdag sedan början av maj på Björknäsgatan. Ofta är det omkring 40 hushåll som får varsin matkasse, vilket kan betyda att mellan 100 och 150 personer får gratis mat.

Publicerad .
Simstrand i Ekenäs.

Badförbudet upphävt vid Knipan i Ekenäs1

Nu kan man igen simma vid Knipan i Ekenäs. Sydspetsens miljöhälsa har upphävt badförbudet eftersom vattenprover visar att vattnet nu fyller kraven för badvatten.

Publicerad .

Fjärrläkare inom äldrevården i Raseborg3

Raseborg ska nu införa fjärrläkarsystemet inom äldrevården i staden. Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslutade på sitt möte igår kväll begära offerter för läkartjänsterna.

Publicerad .
Vy från Fabriksudden mot stranden vid Havsgatan i Hangö

Missförstånd kring Fabriksudden i Hangö 8

Farhågorna att Fabriksudden i Hangö skulle bli ett stängt område stämmer inte. Oron har orsakats av att detaljplanen för Östra hamnen i Hangö utvidgas. Miljönämnden godkände för sin del planen vid sitt möte på onsdagen (27.8).

Publicerad .

Stor cannabisodling i skogen i Snappertuna 25

En drygt 20-årig man från Raseborg har medgett att han har haft en större cannabisodling i skogen i Snappertuna. Det var polisen som upptäckte odlingen för ett par veckor sedan.

Publicerad . Uppdaterad .
Småbåtar förtöjda vid brygga i Ekenäs.

Polisen: Håll ögonen öppna efter båttjuvar i Västnyland 2

Raseborgspolisen går ut med uppmaning till alla i Västnyland att hålla ett vakande över sitt grannskap. Det har under de senaste veckorna skett ett flertal stölder av båtmotorer.

Publicerad . Uppdaterad .

Älgen välmående i Västnyland

I Finland finns för få fullvuxna älgtjurar. Men i Västnyland ser situationen bättre ut. Köns- och åldersfördelningen är mera naturlig här, mycket tack vare projektet Klöv 2020 som är en föregångare i Finland.

Publicerad .

Väcker debatt

Raseborg kan få fler rondeller 11

Västerby i Ekenäs kan få sin första rondell och en rondell eller fler filer är att föredra också vid riksväg 25:s anslutningar i Malmkulla och Läpp i Karis. Så låter Raseborgs stads utlåtande om trafiklösningar till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

Publicerad . Uppdaterad .

Inga begränsningar för mopedister i Ekenäs 14

Raseborgs stad vidtar inga åtgärder mot mopedisterna i Ekenäs centrum. Samhällstekniska nämnden anser att stadens centrum är till för alla och det är naturligt att ungdomarna har sin plats där

Publicerad . Uppdaterad .

Svårt med svenska på nödcentralen 73

Det är inte en självklarhet att få tala svenska när man ringer till nödcentralen. Carina Enberg från Raseborg blev betjänad enbart på finska både på nödcentralen i Åbo och i Kervo.

Publicerad . Uppdaterad .
Niklas Andersson är minister Päivi Räsänens specialmedarbetare

Nödcentralen lockar med tvåspråkig utbildning 25

Nyheten att nödcentralen inte alltid kan erbjuda service på svenska har upprört läsare på Yle Västnylands webb. Men nu finns det planer på utbildning som ska locka tvåspråkiga, berättar inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, kristdemokraten Niklas Andersson från Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

ESC bättre i treans Ekenäsderby 3

Ekenäs Sport Club tog igen ett långt kliv mot division 2, då man på torsdagskvällen (28.8) besegrade EIF/Akademi i herrarnas fotbollstrea. Matchen spelades på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad .
Kvalmatch ESC-Loiske

ESC lämnar futsalligan5

Ekenäs Sport Club avstår från sin serieplats i futsalligan. Långa resor är en av orsakerna.

Publicerad .
Visar Tahiri, ESC

LoPa kämpar om serieplatsen

Lojolaget LoPa steg ovanför nedflyttningsstrecket i fotbollens division 3 på onsdagskvällen då laget slog HPS. Matchen spelades på konstgräs i Svedängen i Helsingfors.

Publicerad .

Häststallens antal ökat explosionsartat 3

- Stallens antal har ökat explosionsartat, speciellt inom en radie på 100 – 150 kilometer utanför Helsingfors, säger Fred Sundwall, generalsekreterare i Finlands Ryttarförbund. Stallen är dels sådana där man kan syssla med den här hobbyn, men också helt privata stall.

Publicerad .

God morgon Västnyland

Rykten, namninsamlingar och pengar

- På sociala medier är ett ställe där allt sprids och snabbt, ju sämre nyhet desto snabbare sprids det, säger Karisbon Kenneth Lindholm. Dan Idman igen blir upprörd över över minister Rätys uttalande för en tid sedan. Hon nämnde att det inte är så många finländare som tjänar under 2100 euro i månaden - något som upprör Idman, se hans reaktion i videon.

Publicerad .

Svampkunskap i Tvärminne2

Regnet under sensommaren torde gynna höstens svampskörd. För de som gärna vill veta mer om svamp ordnar Hangö medborgarinstitut, Tvärminne ungdoms- och hembygdsförening och Hangö miljöförening en grundkurs i svampplockning i Tvärminne.

Publicerad .
Jonas Sundström

Måndag 1 september med Jonas Sundström

Reaktioner på den plötsliga flytten av Sandbo daghem. Vem som helst får välja vilken hvc som helst, vem vill vara var? Sportmåndag.

Kaj Kunnas blir danskändis

Kaj Kunnas har dansat på presidentbalen och då han på grund av ett vad var cheerleader på en hockeymatch. Men nu ska han valsa runt inför hela finska folket i tv-programmet Tanssii tähtien kanssa, Dansar med Stjärnor.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Merituulen koulu i Ingå

Merituulen koulu kanske klar i januari

Den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu i Ingå är inte sanerad och tillbyggd i december. Tidtabellen har igen skjutits framåt, men sista januari 2015 är ett datum som kan hålla, tror Peter Siggberg (SFP). Under arbetets gång har det framkommit sådant som måste åtgärdas och det har inneburit mer jobb för det företag som utför saneringen, säger projektchefen Mårten Viljanen (SFP).

Publicerad . Uppdaterad .

Jakobshamn besvärade sig över musikbeslut 5

Ingåmarinan Marine Jakobshamn är missnöjd med Ingå kommuns beslut som gäller musikvolymen. Grannarna klagade på den högljudda musiken från skärgårdsrestaurangen sommarlördagar.

Publicerad .
Karnaistunneln på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.

Ny teknologi för vatten och miljö i Västnyland

Västnyländska nyföretagarcentralen Novago satsar stort på att vara med och utveckla ny teknologi inom vatten och miljö. Det går nu att i realtid följa med hur mycket salt från motorvägen som kommer in i grundvattnet på Lojoåsen. I Ekenäs skärgård testas helt nya avloppsbrunnar.

Publicerad . Uppdaterad .

Fängelse för fortkörning i Horsbäck 10

En 34-årig man har dömts till 50 dagars ovillkorligt fängelse av Västra Nylands tingsrätt. Mannen körde 117 km/h i Horsbäck i Raseborg, på ett område där högsta tillåtna hastighet är 60 km/h.

Publicerad .

Sms påminner om läkarbesök 2

Nu kan den som har en bokad mottagningstid till hälsovården i Lojo få ett textmeddelande om tiden som påminnelse. Tjänsten fungerar till exempel då man har bokat mottagningstid till läkare, sjukskötare, terapeut, rådgivning eller skolhälsovård.

Publicerad .
 

Svenskfinland

Vilda västern under villaavslutningen 5

I år är det tillåtet att skjuta raketer under villaavslutningen. Från och med lördag klockan 18 får man använda smällare och raketer fram till klockan två på natten. Helmer Södergård vid Österbottens räddningsverk tycker att skjuttiden kunde ha varit kortare.

Publicerad . Uppdaterad .
dörr

Anhörig: Jag blir alldeles kraftlös 2

Härvan på Kårkullas vårdhem Sagaboendet i Sibbo fortsätter att nystas upp och det finns fortfarande information som inte har nått polisen. För de anhöriga är processen mycket tung.

Publicerad . Uppdaterad .
Regeringen håller presskonferens angående budgetförhandlingarna 27.8.2014

Metropolförvaltningen kommer – 2017 är den här! 14

Regeringen har sagt sitt – huvudstadsregionen ska ha en metropolförvaltning med mellan 14 och 16 kommuner från och med år 2017. I december ska riksdagen ta del av regeringens förslag.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Mycket skrot på gamla stålindustriområdet i Koverhar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hangö lånar pengar för Koverharköpet

  I Hangö går planerna på att staden köper vatten och mark på stålverksområdet i Koverhar framåt. Hangö har för avsikt att ta ett långfristigt lån på tio miljoner euro.

 • Programvärd Tove Virta med Kenneth Lindholm till vänster och Dan Idman till höger.
  Publicerad .

  Rykten, namninsamlingar och pengar

  - På sociala medier är ett ställe där allt sprids och snabbt, ju sämre nyhet desto snabbare sprids det, säger Karisbon Kenneth Lindholm. Dan Idman igen blir upprörd över över minister Rätys uttalande för en tid sedan. Hon nämnde att det inte är så många finländare som tjänar under 2100 euro i månaden - något som upprör Idman, se hans reaktion i videon.

 • Sandbo daghem i Karis.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sandbo daghem till Sannäs skola

  Daghemsbarnen vid Sandbo daghem i Karis ska omedelbart flyttas till skolhuset i Sannäs. Luften i köket i Sandbo daghem är så förorenad att det inte går att hålla daghemmet öppet.

 • Publicerad .

  Hangö och Ingå anser att Kårkulla är för dyr1

  Hangö och Ingå anser att Kårkulla samkommun är för dyr. Samkommunen vill veta vad staden anser om Kårkullas ekonomiplan för 2015-2017.

 • De fyra vindarnas hus.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kritik mot planen för Stora och Lilla Tallholmen i Hangö1

  Planerna på att förstora general Carl-Gustaf Mannerheims tidigare café och bygga inkvarterings- och kursanläggningar på ön där han hade sin sommarvilla får kritik av nämnden för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö.

 • Publicerad .

  Lojo ivrig att gå med i metropolförvaltningen1

  Socialdemokraten Joona Räsänen som är ordförande i stadsfullmäktige i Lojo säger att Lojopolitikerna är eniga om att Lojo vill höra till metropolområdet.

 • Simstrand i Ekenäs.
  Publicerad .

  Badförbudet upphävt vid Knipan i Ekenäs1

  Nu kan man igen simma vid Knipan i Ekenäs. Sydspetsens miljöhälsa har upphävt badförbudet eftersom vattenprover visar att vattnet nu fyller kraven för badvatten.

 • Gamla vattenledningar
  Publicerad . Uppdaterad

  Ruttna rör blir dyra

  Hur någonsin vattnet som gått genom de gamla uppgrävda rören vid Adlercreutzgatan i Borgå nått fram till konsumenternas kranar är för mig en gåta. Så sönderrostade ser de ut där de ligger kasserade vid trottoarkanten. Vårt vattennät är i stort behov av sanering. Den nuvarande saneringstakten är farligt långsam.

 • Leena Hiisvirta tycker man borde ställa större krav på vattnets kvalitet
  Publicerad . Uppdaterad

  Problem vid små vattenverk

  Seniorforskare Leena Hiisvirta varnar för att Finland missköter de små vattenverkens kvalitetskontroll. På Raseborgs Vatten tar man vattenprov en gång i månaden från alla vattentäckter och litar på att grundvattnet överlag har en god kvalitet.

 • Jussarö i Ekenäs skärgård
  Publicerad . Uppdaterad

  Rysk ubåt utanför Jussarö i början av augusti9

  Marinen mötte en rysk ubåt utanför Raseborg i början av månaden, det skriver tidningen Turun Sanomat i dag.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Fjärrläkare inom äldrevården i Raseborg3

  Raseborg ska nu införa fjärrläkarsystemet inom äldrevården i staden. Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslutade på sitt möte igår kväll begära offerter för läkartjänsterna.

 • Karis hälsostation
  Publicerad . Uppdaterad

  Trots hyrläkare hålls Karisjouren stängd4

  Jouren vid Karis hälsostation är stängd också nästa vecka. Raseborg försöker nu åtgärda läkarbristen genom att köpa in två hyrläkare men det innebär inte automatiskt att jouren vid Karis hälsostation öppnar igen.

 • älgar
  Publicerad . Uppdaterad

  Älgen välmående i Västnyland

  I Finland finns för få fullvuxna älgtjurar. Men i Västnyland ser situationen bättre ut. Köns- och åldersfördelningen är mera naturlig här, mycket tack vare projektet Klöv 2020 som är en föregångare i Finland.

 • ESC:s nyförvärv Ekhiabhi Okodugha kämpar om bollen med EIF/Akademis William Lindqvist.
  Publicerad . Uppdaterad

  ESC bättre i treans Ekenäsderby3

  Ekenäs Sport Club tog igen ett långt kliv mot division 2, då man på torsdagskvällen (28.8) besegrade EIF/Akademi i herrarnas fotbollstrea. Matchen spelades på centrumplan i Ekenäs.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Nödcentralspersonal utbildas i Vasa1

  Regeringen tar tag i bristerna i kunskaperna i svenska på nödcentralerna. Nödcentralspersonal ska nu utbildas i Vasa.