Skogsmark blir tomtmark i Åminnefors

Nu ska tomtplaneringen omkring Åminne gård och Nordcenter golf få en puff framåt. Det är både markägare och Raseborgs stad ense om.

Publicerad .
Lojo sjukhus

Fler vårdades vid Lojo sjukhus i fjol

Drygt 30 000 patienter vårdades vid Lojo sjukvårdsområde under fjolåret. Det här är litet fler patienter än året innan. Kring 1000 barn föddes på Lojo sjukhus år 2014.

Publicerad .

Senaste nytt

Vårdreformen ökar skattetrycket i Västnyland 2

Trots att Hangö och Raseborg fortfarande hör till dem som ekonomiskt vinner på vårdreformen betyder ändå alla statens reformer tillsammans att kommunerna måste höja sina skatter för att ha lika mycket pengar som förr att röra sig med. Också i Ingå, Lojo och Sjundeå måste skatterna höjas.

Publicerad .

Sport

Ekenäs IF vidare i fotbollscupen 2

Ekenäs IF:s fotbollsmannar fortsätter till den fjärde omgången i finska cupen i fotboll. Den saken klarnade på söndagseftermiddagen (1.3) då EIF utklassade Nurmijärven Jalkapalloseura på konstgräsplanen i Klövskog.

Publicerad .
Startskottet har avfyrats

Västnyländskt silver och brons i hall-FM

De västnyländska löparna beslagtog andra och tredje placeringarna på 800 meter i klassen H22 i hall-FM i Åbo. Segern i söndagens (1.3) lopp gick till Simon Haglund från Pedersöreklubben IK Falken.

Publicerad .
Innebandyaction

Klara förluster för LoSB och HaHy

På söndagen (1.3) gick det inget vidare bra Lojolaget LoSB och Hangölaget HaHy i innebandyns herrtvåa. Båda lagen förlorade nämligen sina bortamatcher.

Publicerad .

SIF:s segersvit bröts

Sjundeå IF hade på lördagen chansen att säkra segern i grundserien i damernas FM-serie i handboll men HIFK ville annat och vann matchen med 34-26. Bästa målskytt i matchen var SIF:s Linda Olin.

Publicerad .

Nyheter

Stadshuset i Lojo

17 personer vill bli stadsdirektör i Lojo 2

I dag gick ansökningstiden ut för stadsdirektörsjobbet i Lojo. Bland de sökande finns Lojos nuvarande bildningsdirektör Katri Kalske samt Jyrki Hakkarinen, tidigare kommundirektör i Pojo.

Publicerad . Uppdaterad .
Antti Rinne bland medborgare i Hangö

Rinne på valturné i Hangö 4

På fredagen träffade finansminister Antti Rinne hangöbor inför riksdagsvalet. Rinne talade för bättre möjligheter till halvtidsjobb. Till stadens ledning sa Rinne att SDP ska arbeta för elektrifiering av Hangö-Hyvingebanan, om partiet sitter i nästa regering.

Publicerad . Uppdaterad .

Kolumn: Det krävs en hel by för att fostra ett barn 1

Att ha vuxit upp i en familj med missbrukande föräldrar har varit otryggt. Att ha hållit det hemligt har varit förlamande, skriver Maria Pörtfors, som arbetar med barn- och familjearbete på Familjehörnan i Ekenäs.

Publicerad .

"Barnen ser att de inte är ensamma om att ha knäppa föräldrar" 1

Missbruk är vardag för var fjärde familj. Anita levde med en missbrukande man men tog sig ur det och är idag nöjd med sitt liv. Hon och hennes barn fick hjälp bland annat genom en stödgrupp på Familjehörnan i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Stationen i Sjundeå.

Polisen vill ha uppgifter om tågoffret i Sjundeå

Om du vet vem som blev påkörd av tåget vid Sjundeå station på torsdagen (26.2) strax efter halv sju på kvällen ta då kontakt med polisen i Kyrkslätt. Polisen ger nu ut uppgifter om de kläder offret bar, men behöver hjälp med att identifiera den döda.

Publicerad . Uppdaterad .
Polisbil

Lojopolisen vill ha ögonvittnen till olycka 3

En 14-årig flicka från Lojo bröt överarmen när hon blev påkörd av en bil på Tavolavägen strax före klockan 18 på torsdagen (26.2). Bilen stannade först, men gasade sedan iväg och polisen behöver nu allmänhetens hjälp för att få fast den skyldiga.

Publicerad . Uppdaterad .
Hotell Regatta i Hangö.

Stabilt flöde av hotellgäster i Västnyland 4

Det är kräva tider för hotellen men övernattande byggarbetare gör situationen bättre. Stämningarna inom logibranschen är att läget verkar vara ganska stabilt i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .
Vid Stenbrovägen går ett promenadstråk med kolonilotterna till höger.

Kö till billiga trädgårdslotter i Karis

Ett ökat intresse för trädgård och odling har gjort att Karisborna köar för att få hyra trädgårdslotter, också kallade kolonilotter. Staden anlägger därför nu fler lotter i Karis. Och vem vet något om den hemliga koloniträdgården? Se bildgalleri.

Publicerad . Uppdaterad .

Konstgräs i Ekenäs

Ekenäs Cricket Club spelar på Fkyets sportplan i Ekenäs

Glöm konstgräs i Västerby och Flyet 3

Diskussionen om konstgräset lär inte ta slut i första taget. Det är ändå ingen poäng att tala om att belägga en annan plan med konstgräs, till exempel i Västerby eller Flyet. Just nu är Centrumplan i fokus.

Publicerad . Uppdaterad .
Conny Karlsson i Sportmåndag 23.2.2015

"Få vill ha konstgräs i Ekenäs" 56

Alla fotbollsspelare vill inte ha konstgräs till centrumplan i Ekenäs. Så säger friidrottstränaren Conny Karlsson. Han gillar inte konstgräsplanerna överhuvudtaget.

Publicerad . Uppdaterad .

Väcker debatt

Plan över Norra hamnen

Förslag: Mindre byggrätt för köpcentrum i Norra hamnen 20

Raseborg har nu gjort upp en ny plan för affärsdelen i Norra hamnen i Ekenäs. Som grund för planförslaget är över 20 utlåtanden och anmärkningar som lämnades in till staden. Snart får berörda och intresserade tycka till då den läggs till offentligt påseende.

Publicerad . Uppdaterad .
Västerby fotbollshall får jordvärme. Frank Hoverfelt är vd för Ekenäs Energi. Peter Haglund är från EIF.

Jordvärme ska leda till bättre fotbollsspelare 13

Jordvärme i fotbollshallen i Västerby i Ekenäs ska förhoppningsvis leda till bra fotbollsspelare. På det sättet hålls EIF:s herrar kanske kvar länge i division 1.

Publicerad .
Dator i ett klassrum.

Datorerna ska bort från skolorna i Raseborg 14

Datorerna ska bort från klassrummen i Raseborg. Det har bildningsnämnden bestämt, trots att lärarkårerna i Österby skola och Fiskarin koulu vädjade till nämnden om att få behålla datorerna.

Publicerad .

God morgon Västnyland

"Sätt direktörskandidaterna på praktik" 2

Petri Horttana har lösningen på hur Raseborgs stad väljer rätt stadsdirektör: låt alla tre kandidater praktisera en tid i staden. Idrott är varken hälsosamt eller väcker ädla känslor. Det säger Lena Selén när fredagssnackarna diskuterar konstgräs.

Publicerad .
Medlemmarna Erkki Peltonen och Henrik Ekberg med presidenten för Karis Rotaryklubb Peter Storsjö i mitten.

Karis Rotaryklubb har skapat nätverk i 60 år

Karis Rotaryklubb har gett ut en historik som heter "Sextio år av osjälviskt tjänande". I klubben kan olika yrkesgrupper lära känna varandra och på så sätt kan näringslivet gynnas. Också välgörenhet hör till.

Publicerad .

Måndag 2 mars med Jonas Sundström

Sportmåndag tar upp de senaste västnyländska idrottsresultaten. Vi tar oss också en titt på bilar och semesterbostäder.

Nyheter

Gustaf Åberg vill inte ha en nationalpark i Porkala

Kyrkslättbo: Nationalpark förstör Porkala 2

Den lokala jaktvårdsföreningen har slutit upp för att motarbeta en nationalpark i Porkala. Stämningen var het i kommunhuset när nationalparken diskuterades.

Publicerad . Uppdaterad .

Hyrläkare behövs fortfarande i Raseborg 2

Raseborgs stad behöver fortfarande hyra läkare, men situationen i april ser en aning bättre ut. Staden kämpar hela tiden med att hitta läkare till de lediga tjänsterna.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingås nya bibliotek.

Meröppet bibliotek i Ingå populärt

Lånen vid Ingå bibliotek minskade för hela år 2014 jämfört med år 2013. Men efter att det meröppna biblioteket öppnade har biblioteket upplevt ett rejält uppsving.

Publicerad .
Takstolar

Lojo vill lotta ut tomtmark

Nu kan du snart ha möjlighet att vinna en bostadstomt i Lojo. På förslag är att staden utlyser en tävling där vinnaren som pris får välja mellan en tomt på bostadsområdet i Routio och en tomt på landsbygden i Karislojo.

Publicerad . Uppdaterad .
 
 

Nyländsk förmiddag

Akans matkurser blev en katastrofsuccé

Matkurserna i Borgå Folkakademi blev en katastrofsuccé - femtio personer står i kö för att lära sig göra exotisk mat.

Publicerad .
Ingmar Karlsson, Danmarks konsul i Borgå

Danmarks konsul betalar inte hemresan

Ingmar Karlsson, Danmarks konsul i Borgå, bjuder inte på gratis konsulatskjuts ifall danska medborgare saknar pengar till hemresan när de besöker Finland.

Publicerad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Janis Selge, BK-46
  Publicerad . Uppdaterad

  Dicken förstörde BK-46 fest - men valde HC West på lördag motståndare?

  BK-46 firade sin 1500:e match på högsta nivå i finländsk handboll men festen uteblev på grund av att Dicken var ytterst oartiga gäster. Ifall Kaj Kekki har rätt om att HC West inte ville hjälpa Dicken till grundseriesegern i gårdagens match mot Cocks, kan det vara en felbedömning.

 • Benny Broman och Filip Söderlund.
  Publicerad . Uppdaterad

  Riihimäki-derbyt slutade i Cocks seger - Dicken krossade BK

  Tabellettan Cocks hade inga större problem med att vinna över lokalkonkurrenten Dynamo i herrarnas handbollsliga. Tabelltvåan Dicken krossade däremot BK-46.

 • Innebandyaction
  Publicerad .

  Klara förluster för LoSB och HaHy

  På söndagen (1.3) gick det inget vidare bra Lojolaget LoSB och Hangölaget HaHy i innebandyns herrtvåa. Båda lagen förlorade nämligen sina bortamatcher.

 • EIF:s Benjamin Källman kämpar om bollen med NJS:s Mikko Noronen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ekenäs IF vidare i fotbollscupen2

  Ekenäs IF:s fotbollsmannar fortsätter till den fjärde omgången i finska cupen i fotboll. Den saken klarnade på söndagseftermiddagen (1.3) då EIF utklassade Nurmijärven Jalkapalloseura på konstgräsplanen i Klövskog.

 • Startskottet har avfyrats
  Publicerad .

  Västnyländskt silver och brons i hall-FM

  De västnyländska löparna beslagtog andra och tredje placeringarna på 800 meter i klassen H22 i hall-FM i Åbo. Segern i söndagens (1.3) lopp gick till Simon Haglund från Pedersöreklubben IK Falken.

 • träning
  Publicerad .

  Kvadrupelseger höjdpunkten – totalt nästan 40 SFI-medaljer

  SFI-föreningarna kom upp i sammanlagt 38 medaljer i junior-FM i inomhusfriidrott i Åbo detta veckoslut. I den äldsta herrklassens 800 meter tog SFI en fyrdubbelseger ledda av IK Falkens Simon Haglund.

 • Lojo sjukhus
  Publicerad .

  Fler vårdades vid Lojo sjukhus i fjol

  Drygt 30 000 patienter vårdades vid Lojo sjukvårdsområde under fjolåret. Det här är litet fler patienter än året innan. Kring 1000 barn föddes på Lojo sjukhus år 2014.

 • Målfärgsburkar
  Publicerad .

  Renoveringsbidrag till Fylgia, Borgvik och Skärhalla

  Flera västnyländska föreningar har beviljats renoveringsbidrag av Finlands Hembygdsförbund. Bidragen är beviljade för renovering av föreningsgårdar år 2015.

 • Skogsmark
  Publicerad .

  Skogsmark blir tomtmark i Åminnefors

  Nu ska tomtplaneringen omkring Åminne gård och Nordcenter golf få en puff framåt. Det är både markägare och Raseborgs stad ense om.

 • Marko Lahti, HFC
  Publicerad .

  Brakseger för HFC i futsal1

  Hangölaget HFC kämpar febrilt för att behålla sin plats i herrarnas division 2 i futsal. På lördagen (28.2) tvålade HFC till seriejumbon PPS riktigt ordentligt i Dickursby i Vanda.

 • Marika Kirsilä
  Publicerad .

  Seger och förlust för HaHys innebandydamer

  Hangöklubben Hangon Hyrskyts innebandydamer spelade sin nästsista turnering i division 2 på lördagen (28.2). HaHy förlorade första matchen, men vann den andra med klara siffror i turneringen som spelades i Nurmijärvi.

 • Skidskor i skidor.
  Publicerad .

  Yngling från Österby vann FM-silver i skidning

  Sexton år gamla Emil Talsi från Österby ingick i One Way Pro Teams lag som vann silver på lördagen (28.2) i ungdomarnas FM-skidningar. Tävlingarna hålls i Keminmaa i Lappland.

 • Elin Sjölund, SIF
  Publicerad . Uppdaterad

  SIF:s segersvit bröts

  Sjundeå IF hade på lördagen chansen att säkra segern i grundserien i damernas FM-serie i handboll men HIFK ville annat och vann matchen med 34-26. Bästa målskytt i matchen var SIF:s Linda Olin.

 • Två löpare på banan
  Publicerad . Uppdaterad

  SIF:s Saleva överlägsen mästare på 3000 meter

  Sjundeå IF:s Eero Saleva var totalt överlägsen i ungdomarnas inomhus-FM i Åbo på lördagen (28.2). Han vann 3000 metersloppet i H22. IF Raseborgs Vilho Loukkalahti kom trea i tävlingen.

 • Karis hälsostation
  Publicerad .

  Vårdreformen ökar skattetrycket i Västnyland2

  Trots att Hangö och Raseborg fortfarande hör till dem som ekonomiskt vinner på vårdreformen betyder ändå alla statens reformer tillsammans att kommunerna måste höja sina skatter för att ha lika mycket pengar som förr att röra sig med. Också i Ingå, Lojo och Sjundeå måste skatterna höjas.