Raseborg kan få fler rondeller1

Västerby i Ekenäs kan få sin första rondell och en rondell eller fler filer är att föredra också vid riksväg 25:s anslutningar i Malmkulla och Läpp i Karis. Så låter Raseborgs stads utlåtande om trafiklösningar till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

Publicerad .

"Rätt beslut i ärekränkningsmålet"

Det var ett bra beslut att avsluta förundersökningen om huruvida två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb var kränkande mot Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson. Det säger Dan Frände, som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet.

Publicerad .

Senaste nytt

Merituulen koulu i Ingå

Merituulen koulu kanske klar i januari

Den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu i Ingå är inte sanerad och tillbyggd i december. Tidtabellen har igen skjutits framåt, men sista januari 2015 är ett datum som kan hålla, tror Peter Siggberg (SFP).

Publicerad .

Inga begränsningar för mopedister i Ekenäs 12

Raseborgs stad vidtar inga åtgärder mot mopedisterna i Ekenäs centrum. Samhällstekniska nämnden anser att stadens centrum är till för alla och det är naturligt att ungdomarna har sin plats där

Publicerad . Uppdaterad .
Karnaistunneln på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.

Ny teknologi för vatten och miljö i Västnyland

Västnyländska nyföretagarcentralen Novago satsar stort på att vara med och utveckla ny teknologi inom vatten och miljö. Det går nu att i realtid följa med hur mycket salt från motorvägen som kommer in i grundvattnet på Lojoåsen. I Ekenäs skärgård testas helt nya avloppsbrunnar.

Publicerad . Uppdaterad .

Mårten Johanssons ärekränkningsmål läggs delvis ner 13

Förundersökningen om Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson har blivit ärekränkt läggs delvis ner. Orsaken är att det blir för dyrt och omfattande, i proportion till det eventuella straffet, att hitta dem som har skrivit två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb.

Publicerad .
Niklas Andersson är minister Päivi Räsänens specialmedarbetare

Nödcentralen lockar med tvåspråkig utbildning24

Nyheten att nödcentralen inte alltid kan erbjuda service på svenska har upprört läsare på Yle Västnylands webb. Men nu finns det planer på utbildning som ska locka tvåspråkiga, berättar inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, kristdemokraten Niklas Andersson från Raseborg.

Publicerad .

Svårt med svenska på nödcentralen73

Det är inte en självklarhet att få tala svenska när man ringer till nödcentralen. Carina Enberg från Raseborg blev betjänad enbart på finska både på nödcentralen i Åbo och i Kervo.

Publicerad .

Sport

ESC lämnar futsalligan 4

Ekenäs Sport Club avstår från sin serieplats i futsalligan. Långa resor är en av orsakerna.

Publicerad .
Visar Tahiri, ESC

LoPa kämpar om serieplatsen

Lojolaget LoPa steg ovanför nedflyttningsstrecket i fotbollens division 3 på onsdagskvällen då laget slog HPS. Matchen spelades på konstgräs i Svedängen i Helsingfors.

Publicerad .
Fred Sundwall är generalsekreterare i Finlands Ryttarförbund

Häststallens antal ökat explosionsartat2

- Stallens antal har ökat explosionsartat, speciellt inom en radie på 100 – 150 kilometer utanför Helsingfors, säger Fred Sundwall, generalsekreterare i Finlands Ryttarförbund. Stallen är dels sådana där man kan syssla med den här hobbyn, men också helt privata stall.

Publicerad .

Flera områdesmästerskap till RS

Under senaste veckoslut (23-24.8) ordnades Södra-Finlands områdesmästerskap i miniatyrgevär. Tävlingarna ordnades på skjutbanan i Ingå.

Publicerad .

Nyheter

L-U: Mondi i Lojo säger kanske upp 75

Papperstillverkaren Mondi i Lojo kan komma att säga upp 75 arbetstagare. Det skriver tidningen Länsi-Uusimaa på tisdagen (26.8).

Publicerad .

Bra mat i Västnyland

Färggrann skörd i Västankvarn

Västankvarn gård i Ingå brukar förknippas med vidsträckta spannmålsfält men i en backe inte långt från gårdscentrum frodas numera även grönsaker i olika färger och former.

Publicerad .

Nyheter

Jim sågar till och fäster en lämplig träbit som ska fungera som den ena skivan bänklkämmaren spänns mot

Ungdomsverkstäderna i Sjundeå och Ingå fortsätter 1

Det gemensamma ungdomsverkstadsprojektet som började i Sjundeå och Ingå sommaren 2013 fortsätter åtminstone till och med slutet av år 2015. Ungdomsverkstaden Virta finns i ungdomskaféet Walkers i Sjundeå, I Ingå finns verkstaden i det hus som föreningen Frendit verkade i tidigare.

Publicerad .
Mats Lagerstam

Chefen för Raseborgspolisen söker jobb på Åland

Överkommissarie Mats Lagerstam, som är enhetschef för polisen i Hangö, Raseborg och Ingå (området för Raseborgs polisstation), har sökt jobbet som polismästare på Åland. Lagerstam är en av fyra sökande.

Publicerad . Uppdaterad .

Billigare priser kan öka tomtförsäljningen i Sjundeå 2

Sjundeå kommun försöker fortsättningsvis sälja tomter, men de går inte åt. Nu finns ett förslag att sänka tomtpriserna med 20 % för att göra tomterna mer attraktiva.

Publicerad . Uppdaterad .
Lojo sjukhus

Samjour i Lojo ska inte påverka Sjundeåjouren

Från och med september år 2015 inleds samjour inom Lojo sjukvårdsområde. Den ska enligt sjukvårdsområdets direktör Raimo Kekkonen inte påverka Sjundeås jour dagtid.

Publicerad . Uppdaterad .
Sannäs skola är till salu

Raseborgs fastigheter går inte åt 9

Raseborgs stad har inte på långt när sålt så många fastigheter som planerat.

Publicerad . Uppdaterad .
Ekenäs gymnasium

Skolincident blev större på nätet 12

En obehaglig situation i ett klassrum i Ekenäs gymnasium i torsdags ledde till en snöbollseffekt i de sociala medierna. Incidenten har diskuterats livligt och rykten har spridits trots att det inte förelåg något direkt hot.

Publicerad .

Ryskt plan misstänks ha kränkt finländskt luftrum 20

Ett ryskt statsägt flygplan misstänks ha kränkt finländskt luftrum i början av lördagskvällen. Den misstänkta luftrumskränkningen inträffade söder om Hangö udd.

Publicerad . Uppdaterad .

Så här ser äldreboendet i Karis ut 8

Planerna att bygga Karis serviceboende och seniorbostäder går vidare enligt tidtabell. Anhållan om byggnadslov lämnades in i dag (22.8) och både fasad- och bottenplansritningarna för de två byggnaderna är nu färdiga.

Publicerad .

Väcker debatt

Järnvägen till Hangö

Tåg genom köpcentrum riskanalyseras 27

I Raseborg går planerna på ett köpcentrum och bostäder i Norra hamnen i Ekenäs vidare. Stadens tekniska direktör Jan Gröndahl har i sommar beställt en riskanalys över projektet för 22 300 euro.

Publicerad . Uppdaterad .
EIF:s Johan Estlande vs SOVO:s Werner Kaitila.

EIF slösade mållägen mot SOVO 12

Ekenäs IF:s herrlag i fotbollens tog en knapp seger över Someron Voima på lördagen. Matchen spelades på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .
Elever på Centrumplan i Ekenäs.

Knepigt med konstgräs i Ekenäs 29

Det har länge pratats om att anlägga konstgräs på centrumplanen i Ekenäs. Nu har debatten blossat upp igen och fotbollen och friidrotten ställs mot varandra. - Idrottsmässigt borde man försöka nå en lösning som är bra för flera idrottsformer, säger Mia Källberg från friidrottsföreningen IF Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .
skylt av Ekenäs hälsovårdscentral

Jourmottagningen i Raseborg koncentreras till Ekenäs 36

Sjuka raseborgare måste åka till Ekenäs för att få brådskande vård i framtiden. Hälsocentralernas jourmottagning i Raseborg kommer att koncentreras till Ekenäs. När det sker är ännu öppet.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Svampkunskap i Tvärminne2

Regnet under sensommaren torde gynna höstens svampskörd. För de som gärna vill veta mer om svamp ordnar Hangö medborgarinstitut, Tvärminne ungdoms- och hembygdsförening och Hangö miljöförening en grundkurs i svampplockning i Tvärminne.

Publicerad .
Tove Virta

Torsdag 29 augusti med Tove Virta

Vad är konst för dig? Vi funderar också över ultimata trafikarrangemang i Raseborg.

Maja är glad för åren i Afrika

Maja Stadius tillbringade sina första skolår i Kongo. Där lärde hon sig flera språk, bland annat swahili. Hon har sedan studerat franska och latin, undervisat i båda språken och hennes språkkunskaper har fört henne bland annat till Kimito och Genève. I dag bor Maja i sin barndomsstad Ekenäs, men hennes hjärta klappar ännu för Afrika, speciellt de utsatta barnen och i synnerhet den lilla flickan.

Publicerad .

Folk hinner inte gå på tre dagars retreat

Folk i dag är så upptagna att de inte hinner gå på en tre dagar lång retreat. Bland annat det kom fram då retreatgården Snoan i Lappvik lät göra en webbenkät.

Publicerad . Uppdaterad .

Mopeder i Ekenäs

Mopeder

Stort mopedgäng störde i Ekenäs 108

Många ringde till nödcentralen igår kväll (10.8) och klagade på störande mopedkörning i Ekenäs centrum. Det var ett stort gäng med ett tiotal mopedister som körde omkring.

Publicerad . Uppdaterad .
Mopedist i regnväder.

Klagomålen om okynneskörning ökar 49

Okynneskörning är ett växande problem främst i Ekenäs och Karis. Mopedisterna kör även av och an utanför polishuset i Formanshagen och polisen upplever detta som mycket provocerande. - Det är brist på respekt, säger överkommissarie Mats Lagerstam.

Publicerad . Uppdaterad .
Ellen Hindersson och Jasper Renman i Yle Västnylands studio i Ekenäs.

Kommunikation är lösningen på mopedproblemen 3

Att knäcka nöten med störande mopedkörning är svårt. Tonåringarna Jasper Renman och Ellen Hindersson tror kommunikation är det enda sättet. - Vi måste försöka fastän det är svårt.

Publicerad .
 

Svenskfinland

Saxby skola i Borgå

Förstaklassist väntade förgäves på skoltaxin

Föräldrar till elever i Saxby skola i Borgå är missnöjda över skolskjutsarna som fortfarande strular tre veckor efter skolstarten.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexander Beijar började på ettan i Tölö gymnasium i höst.

Konventsintagning – tre dagar av skam

Alexander Beijar inledde sin gymnasietid med kalsonger ovanpå kläderna. Den traditionella konventsintagningen håller på förvandlas till ett minne blott i de svenska gymnasierna i huvudstadsregionen.

Publicerad .
Turistinformationen finns i Rådhuset i Jakobstad

Jakobstadsturismen säljs från Karleby

Turistbyrån i Jakobstad får inte sälja tjänster till turister. Turistbyrån saknar resebyrårättigheter. Idag sköts försäljningen av Karleby Turism.

Publicerad .
Christina Båssar

Det kokar i Vörå

Kommundirektör Christina Båssar i Vörå skriver i ett blogginlägg att hon misstänker att förvaltningsdirektör Markku Niskala vill bli av med henne. Hon säger att den varning hon gett honom tidigare i år sannolikt är orsaken.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Trollbölevägen i Ekenäs. Här planeras en rondell.
  Publicerad . Uppdaterad

  Raseborg kan få fler rondeller1

  Västerby i Ekenäs kan få sin första rondell och en rondell eller fler filer är att föredra också vid riksväg 25:s anslutningar i Malmkulla och Läpp i Karis. Så låter Raseborgs stads utlåtande om trafiklösningar till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

 • Publicerad . Uppdaterad

  "Rätt beslut i ärekränkningsmålet"

  Det var ett bra beslut att avsluta förundersökningen om huruvida två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb var kränkande mot Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson. Det säger Dan Frände, som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet.

 • Visar Tahiri, ESC
  Publicerad .

  LoPa kämpar om serieplatsen

  Lojolaget LoPa steg ovanför nedflyttningsstrecket i fotbollens division 3 på onsdagskvällen då laget slog HPS. Matchen spelades på konstgräs i Svedängen i Helsingfors.

 • Merituulen koulu i Ingå
  Publicerad .

  Merituulen koulu kanske klar i januari

  Den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu i Ingå är inte sanerad och tillbyggd i december. Tidtabellen har igen skjutits framåt, men sista januari 2015 är ett datum som kan hålla, tror Peter Siggberg (SFP).

 • Vete
  Publicerad . Uppdaterad

  Skörden far illa i blötan

  De ovanligt häftiga augustiregnen har ställt till det för många spannmålsodlare. Om regnen fortsätter kan det bli mycket ojämn kvalitet på skörden.

 • Hannes Heimonen får konstbesök av bildkonstnär Tanja Is från Pro Artibus.
  Publicerad . Uppdaterad

  Dörrknackning om konst

  Från och med nu (27.8) kan Ekenäsborna räkna med ovanligt besök. Inom ramen för Pro Artibus pågår ett projekt där man knackar dörr för att prata konst

 • Kvalmatch ESC-Loiske
  Publicerad .

  ESC lämnar futsalligan4

  Ekenäs Sport Club avstår från sin serieplats i futsalligan. Långa resor är en av orsakerna.

 • Utsikt över Hangö och Västra hamnen
  Publicerad . Uppdaterad

  Årets nyländska stadsdel utses

  Vilken stadsdel i Nyland vill du att får pris? Nu har du möjlighet att ge förslag på Årets nyländska stadsdel till Nylands förbund.

 • Ung kille med mobiltelefon.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hangökulturen satsar på modern tid och barn

  Hangö museum planerar i nästa år att satsa på Hangöminnen från 2000-talet. Inom kulturen ligger fokus på barnkultur.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Inga begränsningar för mopedister i Ekenäs12

  Raseborgs stad vidtar inga åtgärder mot mopedisterna i Ekenäs centrum. Samhällstekniska nämnden anser att stadens centrum är till för alla och det är naturligt att ungdomarna har sin plats där

 • Västerby skola i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Västerby och Österby skolor fortsätter som hittills

  Västerby och Österby skolor i Ekenäs kommer att fortsätta som hittills. Det beslöt bildningsnämnden i Raseborg igår kväll (27.8).

 • RS lag i allmänna klassen på 3x40skott (Max Westerlund, Robin Stenström, Stefan Räfså).
  Publicerad .

  Flera områdesmästerskap till RS

  Under senaste veckoslut (23-24.8) ordnades Södra-Finlands områdesmästerskap i miniatyrgevär. Tävlingarna ordnades på skjutbanan i Ingå.

 • Fred Sundwall är generalsekreterare i Finlands Ryttarförbund
  Publicerad . Uppdaterad

  Häststallens antal ökat explosionsartat2

  - Stallens antal har ökat explosionsartat, speciellt inom en radie på 100 – 150 kilometer utanför Helsingfors, säger Fred Sundwall, generalsekreterare i Finlands Ryttarförbund. Stallen är dels sådana där man kan syssla med den här hobbyn, men också helt privata stall.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Jakobshamn besvärade sig över musikbeslut4

  Ingåmarinan Marine Jakobshamn är missnöjd med Ingå kommuns beslut som gäller musikvolymen. Grannarna klagade på den högljudda musiken från skärgårdsrestaurangen sommarlördagar.

 • Ombyggnad vid kommungården i Ingå.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ingås nya bibliotek öppnar i oktober

  Ingås nya bibliotek öppnar i kommungården i början av oktober. Biblioteken i Ingå är stängda hela september på grund av flytt.