Fortsatt oro för Frontmuseet i Lappvik2

Frontmuseet i Lappvik i Hangö kan ses som ett av regionens viktigaste museer, trots att det är ett privat museum. Nästa sommars utställningar planeras som bäst, samtidigt som det redan tidigare har funnits en oro för museets framtid. Den har inte gett med sig, tvärtom frågar sig allt fler hur framtiden ser ut för museet.

Publicerad .

Senaste nytt

Byggarbetsplats inomhus, kontor byggs om, verktyg och virke på golvet, sopsäckar, papp täcker en del av golvet.

Raseborgare rasar mot byggnadstillsynen 12

Byggnadstillsynen i Raseborg och stadens förfarande får hård kritik på insändarplats i tidningen Västra Nyland i dag. Bakgrunden är en artikel som Västra Nyland publicerade på onsdagen.

Publicerad . Uppdaterad .
Södra viken i Ekenäs.

Efterlyses: goda idéer för Södra viken 5

Nya flytbryggor. En pir för naturintresserade ut i stadsfjärden. Stenbelagda vallar. Det är några idéer som kastats fram då Södra viken, i folkmun kallad Skitviken, i Ekenäs kommer på tal. Viken har länge behövt muddras och förnyas men staden har inte haft pengar. Nu görs ett nytt försök och staden vill höra invånarna, innan nämnden alls behandlat ärendet.

Publicerad . Uppdaterad .
Fartyg i Skuru farled nära broarna i Ekenäs.

Onykter sjökapten på fartyg från Skuru hamn 4

Ett fraktfartyg bogserades på torsdagskvällen (20.11) till Hangö då kaptenen inte verkade nykter. Fartyget var på väg från Skuru hamn i Pojo till Olkiluoto i Björneborg.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

HaHy-damer åkte ur finska cupen

Pirkkalan Pirkat från Birkala var snäppet vassare än Hangon Hyrskyt i matchen i damernas innebandycup på söndagseftermiddagen (23.11). Kvartsfinalen spelades i Hangö idrottshus.

Publicerad .
Alysson Soares, HFC

HFC förlorade mot FC Kiffen1

Hangölaget Hanko Futsal Club förlorade för tredje gången den här säsongen i futsaltvåan. Helsingforslaget FC Kiffen vann matchen som spelades i Helsingfors på söndagen (23.11).

Publicerad .
Innebandyaction

Ny seger för Knights

Innebandyklubben Raseborg Knights herrlag toppar division 2-tabellen efter åtta omgångar. Den saken blev klar då Knights slog Vandalaget SB Vantaa i Påminnehallen på söndagen (23.11).

Publicerad .
Helsingfors IFK:s Nikola Zujic försöker bryta sig igenom BK:s försvar.

Uddamålsseger för HIFK

Helsingfors IFK tog en knapp seger över BK-46 i herrarnas handbollsliga på lördag. Segrar även för Dicken och Atlas.

Publicerad . Uppdaterad .
Zacharias Ekström, ESC

ESC höll lekstuga i matchen mot HerTo 4

Helsingforsklubben Herttoniemen Toverits herrlag fick en lektion i futsal i Ekenäs bollhall på lördagseftermiddagen (22.11). Ekenäs Sport Club vann division 2-matchen lekande lätt.

Publicerad .
Daniel Forsell, HaHy

Seger för Knights, HaHy och LoSB förlorade

Raseborg Knights fortsätter obesegrad i herrarnas innebandy. Hangölaget HaHy och LoSB från Lojo förlorade sina matcher på fredagen (21.11) i division 2.

Publicerad .

Folkfest i Pojo för Joni Wiman 1

Stämningen var på topp i Påminnehallen i Pojo på torsdagen (20.11) då ung och gammal ville fira Pojobon Joni Wimans internationella framgångar inom bilsporten. Tidigare i november säkrade Wiman mästerskapet inom serien Global Rallycross Championship (GRC) som körs i USA.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Morenia vill fortfarande bryta berg i Österby 3

Företaget Morenia vill igen bryta och krossa berg vid Falkgölen i Österby i Ekenäs. Företaget ansöker om miljötillstånd för att bryta 125 000 kubikmeter berg under fem år på ett 1,7 hektar stort område.

Publicerad .

God morgon Västnyland

Ekologisk mat ger dåligt samvete 12

Lena Selén från Ingå och Melinda Lönnberg från Mjölbolsta diskuterade bland annat ekologisk odling i Fredagssnacket. Selén får dåligt samvete och Lönnberg känner sig lurad.

Publicerad .

"Svartå FBK är som en enda familj"

I Svartå firar frivilliga brandkåren i år 80 år. Mycket har hänt både inom föreningen och inom utrustningen bara under de senaste tio åren. Se video när Svartå FBK tränar brandsäkerhet med elever i Svartå skola.

Publicerad .
Marica Hildén

Måndag 24 november med Marica Hildén

Vi får träffa en person som köper det mesta på loppmarknad. Sportmåndag med resultat och den klassiska sportfrågan.

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

Mycket jobb och liten vinst2

Dagens melodi är att sälja överblivna grejer på lopptorg eller på olika webbplatser för ändamålet. Vår reporter Carmela Walder testade på att ha ett loppisbord i en vecka.

Publicerad .

Nyheter

Stora smedjan i Böle.

Yle lägger ner sändningarna i Lojo 4

Vi är inte glada. Det känns att åratal av arbete och vårt stora kontaktnät rinner ut i sanden, säger producent Harri Oksanen, en av tre Yleanställda som har haft hand om vardagsmorgnarnas finskspråkiga sändningar i Lojo.

Publicerad . Uppdaterad .
Personal från Rudus och Finlands miljöcentral håller koll på utgrävningen av ekosystemhotellet i Rudus sandgrop i Tegelbacken.

Hotell för ekosystem skapas i sandgrop i Tegelbacken 6

Finlands miljöcentral har för första gången ett projekt på gång där man kollar om det går att flytta värdefulla ekosystem från till exempel vägkanter till ett annat ställe som påminner om den ursprungliga miljön. Det här pilotprojektet görs i Tegelbacken i Raseborg, i stenkrossföretaget Rudus marktäktsområde.

Publicerad . Uppdaterad .
Lojo centrum och Aurlahti.

Lojos servicenät kan förnyas från 2016

Lojo försöker minska på sina kostnader. Nu har stadsstyrelsen tillsatt en arbetsgrupp som ska planera Lojos nya serviceverk. Arbetsgruppen ska bland annat fundera på hur servicen bäst kan produceras.

Publicerad .

Flaggan ska stanna i Hangö vattentorn 4

Den finska flaggan ska fortsättningsvis vaja i vattentorget i Hangö. Det anser tekniska nämnden som igår inte alls höll med beredningen om att flaggningen borde upphöra.

Publicerad . Uppdaterad .

Pojoungdomarna till bibbahuset

Ungdomsverksamheten i Pojo borde flytta till bibliotekshuset som staden äger. Staden har en allmän princip om att utnyttja egna framom hyrda lokaler.

Publicerad .

Degerby kan äntligen få kommunalteknik

Degerby i Ingå kanske äntligen får den kommunalteknik som varit aktuell i tio år. En färsk vatten- och avloppsplan för Degerby föreslår nu att Degerby centrum och Kocksbyvägens område kopplas till avloppslinjen i Störsvik i Sjundeå.

Publicerad .

Veterinärfrågan förbryllar också i Raseborg

Veterinärfrågan fortsätter att förbrylla kommunerna i Västnyland. I Raseborg anser politikerna i samhällstekniska nämnden att arbetsgruppen, som funderat på hur veterinärservicen ska skötas, borde fortsätta med sitt arbete.

Publicerad .

Skåldö fiskebod årets företag i Ekenäsnejden 3

Ekenäsnejdens företagare har utsett Skåldö fiskebod Kb till årets företagare. Företaget verkar under namnet Sommaröstrand på Skåldö i Ekenäs skärgård och grundades 1984.

Publicerad .

Hangö ska informera om buller på webben

Hangö börjar publicera bullerbeslut på stadens webbplats. Det här gör staden på grund av klagomål över oljud från Östra hamnen och Sea Horse Week i somras.

Publicerad . Uppdaterad .

Känner du till historien bakom mormors stekpanna?

Medan man på Ekenäs museum ställer ut kalsonger och slipsar så är det nu också Hangö museums tur att visa upp andra vardagliga bruksföremål - allt från gjutjärnsgrytor och plättpannor. Många känner inte till gjutjärnsprylarnas historia. Visste du till exempel att det inte alls tillverkas gjutjärnsgrejer till köket i Finland mera?

Publicerad . Uppdaterad .

Ibland blir det lite för tungt att vara ensam 4

Jag känner att jag bara är till besvär för andra. Det blir så, vet du. Så säger 83-åriga Gurli Nurmi I Karis. Hon har haft ett händelserikt yrkes- och privatliv, men diverse krämpor har satt stopp för det mesta vad gäller socialt umgänge. Gurli har ett problem som är gemensamt för många äldre, hon känner sig ensam.

Publicerad . Uppdaterad .

POLISENS UTMANINGAR

Nödcentralen får en känga av överkommissarien 2

Nödcentralen borde oftare koppla in polisen vid misshandelsfall. Bedömningen ska göras på plats och ställe och inte 100 kilometer ifrån i Kervo. Det anser överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen med anledning av misshandelsfallet i Ekenäs i oktober.

Publicerad .
Trafikpolis.

"Berusade kör i fred - polisen hinner inte sköta sitt jobb"14

- Situationen är ofta sådan att polisen inte hinner till brottsplatsen, inte ens när det sker större brott. Människorna får klara sig själva, berättar äldre konstapel Janne Niiniharju vid polisen i Raseborg. Han är den som tog initiativ för trygghetsmarschen på onsdag i Helsingfors.

Publicerad .
En polisbil bakifrån

"Jag ska inte behöva be om en polis"16

Hur borde det gå till när någon ringer nödnumret 112? Har den som ringer upp ett alltför stort ansvar när nödcentralsoperatören ska avgöra om ambulans och polis ska skickas i väg eller inte? Borde nödcentralen automatiskt kontakta polis då det är frågan om misshandel, även om läget inte längre är akut?

Publicerad .
 

Svenskfinland

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus

Hjärtkirurgins öde avgörs - igen 3

På måndag besluter Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige om hjärtkirurgins vara eller icke vara. Det här efter många turer där den senaste är att styrelsen föreslår att den läggs ner.

Publicerad . Uppdaterad .

SFP har tolv namn klara 2

Nu har SFP tolv kandidater i Österbotten. Kandidaterna bekräftades på lördagens kretsmöte. Man ska ännu vaska fram fyra till.

Publicerad . Uppdaterad .

"Bäst att köpa så lite som möjligt" 2

Även om man köper alla sina saker på loppis, så gäller det att noga fundera om man verkligen behöver dem. Det säger Maria Thun-Ström, som nästan enbart köper begagnade saker och kläder.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Innebandyaction
  Publicerad .

  Ny seger för Knights

  Innebandyklubben Raseborg Knights herrlag toppar division 2-tabellen efter åtta omgångar. Den saken blev klar då Knights slog Vandalaget SB Vantaa i Påminnehallen på söndagen (23.11).

 • Alysson Soares, HFC
  Publicerad .

  HFC förlorade mot FC Kiffen1

  Hangölaget Hanko Futsal Club förlorade för tredje gången den här säsongen i futsaltvåan. Helsingforslaget FC Kiffen vann matchen som spelades i Helsingfors på söndagen (23.11).

 • HaHys Anu Rantanen
  Publicerad .

  HaHy-damer åkte ur finska cupen

  Pirkkalan Pirkat från Birkala var snäppet vassare än Hangon Hyrskyt i matchen i damernas innebandycup på söndagseftermiddagen (23.11). Kvartsfinalen spelades i Hangö idrottshus.

 • Interiör från frontmuseet i Lappvik i Hangö.
  Publicerad . Uppdaterad

  Fortsatt oro för Frontmuseet i Lappvik2

  Frontmuseet i Lappvik i Hangö kan ses som ett av regionens viktigaste museer, trots att det är ett privat museum. Nästa sommars utställningar planeras som bäst, samtidigt som det redan tidigare har funnits en oro för museets framtid. Den har inte gett med sig, tvärtom frågar sig allt fler hur framtiden ser ut för museet.

 • Zacharias Ekström, ESC
  Publicerad .

  ESC höll lekstuga i matchen mot HerTo4

  Helsingforsklubben Herttoniemen Toverits herrlag fick en lektion i futsal i Ekenäs bollhall på lördagseftermiddagen (22.11). Ekenäs Sport Club vann division 2-matchen lekande lätt.

 • Helsingfors IFK:s Nikola Zujic försöker bryta sig igenom BK:s försvar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Uddamålsseger för HIFK

  Helsingfors IFK tog en knapp seger över BK-46 i herrarnas handbollsliga på lördag. Segrar även för Dicken och Atlas.

 • Snöoväder.
  Publicerad . Uppdaterad

  Snön hålls på marken i några dagar4

  Snön som kom på fredagen hålls på marken åtminstone till början av nästa vecka. Det kommer att snöa lite till under lördagen, men snöfallsområdet har försvagats sedan igår, enligt Meteorologiska institutet.

 • Arbetena med Dönsby West påverkar ibland trafiken invid.
  Publicerad . Uppdaterad

  Dönsby West vill sälja alla tomterna till Raseborgs stad4

  Ägarna till det nya stora bostadsområdet Dönsby West i Karis vill sälja alla färdiga tomter till Raseborgs stad. På området finns kring 80 tomter.

 • Daniel Forsell, HaHy
  Publicerad .

  Seger för Knights, HaHy och LoSB förlorade

  Raseborg Knights fortsätter obesegrad i herrarnas innebandy. Hangölaget HaHy och LoSB från Lojo förlorade sina matcher på fredagen (21.11) i division 2.

 • Byggarbetsplats inomhus, kontor byggs om, verktyg och virke på golvet, sopsäckar, papp täcker en del av golvet.
  Publicerad . Uppdaterad

  Raseborgare rasar mot byggnadstillsynen12

  Byggnadstillsynen i Raseborg och stadens förfarande får hård kritik på insändarplats i tidningen Västra Nyland i dag. Bakgrunden är en artikel som Västra Nyland publicerade på onsdagen.

 • Birgitta Forsström
  Publicerad . Uppdaterad

  Birgitta Forsström till Nordiska ministerrådet

  Novias prorektor Birgitta Forsström börjar jobba vid Nordiska ministerrådet. Forsström som är chef för forskning och utveckling vid Novia i Raseborg börjar sitt nya jobb i mitten av januari.

 • Fartyg i Skuru farled nära broarna i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Onykter sjökapten på fartyg från Skuru hamn4

  Ett fraktfartyg bogserades på torsdagskvällen (20.11) till Hangö då kaptenen inte verkade nykter. Fartyget var på väg från Skuru hamn i Pojo till Olkiluoto i Björneborg.

 • Lena Selén och Melinda Lönnberg i fredagssnack 21.11.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ekologisk mat ger dåligt samvete12

  Lena Selén från Ingå och Melinda Lönnberg från Mjölbolsta diskuterade bland annat ekologisk odling i Fredagssnacket. Selén får dåligt samvete och Lönnberg känner sig lurad.

 • Ekenäs IF:s fotbollsherrar är glada efter vinsten i kvalmatchen mot Atlantis fc.
  Publicerad . Uppdaterad

  Wiman och Lindgren årets idrottare i Raseborg15

  Årets manliga idrottare i Raseborg är rallycrossföraren Joni Wiman och till årets kvinnliga idrottare har skytten Therese Lindgren valts. De premieras av Raseborgs stad med ett 1000 euros stipendium samt en pokal. Läs hela listan på idrottare som premierats.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Lojo följer med användningen av bäddavdelningarna

  Grundtrygghetsnämnden i Lojo vill varje månad ha uppgifter om hur många av stadens bäddplatser som används. Om alla platser inte används vill nämnden att personalresurserna utjämnas.