Funktionshinder dyra för storfamilj

Sjundeåbon Linda Winberg har fem barn av vilka två har speciella behov. Familjen får vända på slantarna för att få ekonomin att gå ihop.

Publicerad .
Hangö hälsovårdscentral

Hangö petar ledande läkare2

Stadsstyrelsen i Hangö är missnöjd med Outi McDonald och vill nu ha bort henne från posten som ledande läkare vid hälsovårdscentralen i staden. McDonald är upprörd över beslutet.

Publicerad .

Senaste nytt

Blankett för ansökan om bygglov

Dubbla budskap inom byggnadstillsynen 5

Byggnadstillsynen i Raseborg fungerar och har inte gjort några fel men ska ändå ändras så mycket att samarbetsförhandlingar behövs. Allt är bra, anser man från stadens håll trots hård kritik av byggare och att en tillrättvisning delats ut inom avdelningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Anders Walls, Werner Orre, Mårten Johansson, Jan Gröndahl

Byggnadstillsynen i Raseborg ska bli ännu bättre 6

Processen för att beviljas bygglov i Raseborg ska bli smidigare. Det framhöll stadens ledande tjänstemän och politiker på en presskonferens i dag.

Publicerad . Uppdaterad .
Hvc i Ingå.

Ingåbudget leder till färre vikarier

Ingås kommunfullmäktige klubbade sin budget för nästa år efter en fyra timmar lång diskussion igår (17.12). Det krävdes också några omröstningar, men i stort sett godkändes beredningens budgetförslag.

Publicerad .
Krister Welander avtackas för sitt jobb vid Källhagens skola i Virkby.

Driven lärare hyllades i Virkby

Läraren Krister Welander i Lojo har brunnit för miljömedvetenhet. Nu när han snart går i pension har han uppmärksammats med ett ärevarv av kollegor och elever vid Källhagens skola i Virkby. Se video.

Publicerad .

Så här tycker Västnyland om gymnasierna 3

Lojoborna och Ingåborna behöver det svenska gymnasiet i Virkby. Hangö behöver sina gymnasier, men i Raseborg kunde de två svenskspråkiga gymnasierna bli ett, men ha verksamhet i både Karis och Ekenäs. Bland annat det framgår av enkätsvaren i Yle Västnylands webbenkät.

Publicerad .

"Det är klart att alla vill ha kvar sina gymnasier"

Resultatet i Yle Västnylands gymnasieenkät förvånar varken lärarförbundets tidigare ordförande Dan Johansson eller Kaj Vataja som verkar som arbets- och studieombud i beväringskommittén vid Nylands brigad. Det är klart att alla vill ha kvar sina gymnasier säger Johansson.

Publicerad . Uppdaterad .

Omöjligt att beställa FPA-taxi på svenska 19

Brita Mustonen från Ekenäs har i en veckas tid försökt beställa taxi på Folkpensionsanstaltens nya svenska telefonnummer för Nyland. Trots att hon försökt ringa i två timmar har hon aldrig kommit fram.

Publicerad .

Sport

Robin Mattsson, ESC

Mattsson fortsätter som ESC:s målvakt 3

Ekenäs Sport Clubs herrlag fortsätter att presentera spelarkontrakt för fotbollssäsongen 2015. Målvakten Robin Mattsson och mittfältaren/anfallaren Davids Uhmo fortsätter i laget.

Publicerad .
Joni stenström

Joni skjuter nästan 30.000 skott om året

Snappertunabon Joni Stenström har vunnit flera FM och andra mästerskap i skytte trots att han bara är 19 år gammal. Han säger att han inte har någon hemlighet om det inte sedan är de nästan 30.000 skott han skjuter årligen.

Publicerad .
Nico Selenius, ESC

ESC presenterade fyra spelarkontrakt 8

Ekenäs Sport Club, som i höstas avancerade till herrarnas fotbollstvåa, har presenterat sina första spelarkontrakt för säsongen 2015. De fyra kontrakt klubben nu offentliggör gäller spelare som redan i somras spelade för ESC.

Publicerad .
Jubel efter 2-1

Lovande mittfältare ny i EIF 14

Mittfältaren Samu Suoraniemi förstärker Ekenäs IF:s herrlag i division 1 nästa säsong. Suoraniemi har tre säsonger i division 1 bakom sig och beskrivs som en snabb och aggressiv spelare. Mittbacken Mikael Liespuu har dock valt att spela för TPS nästa säsong.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Jonas Sundström

Torsdag 18 december med Jonas Sundström

Det stormar kring byggnadstillsynen i Raseborg. Nu talar staden ut. Och Hangö hamns vd Paavo Lyytikäinen går i pension. Tillsammans med God morgon Västnyland ser han tillbaka på den viktiga hamnen. Han blickar också framåt och ser många möjligheter.

Nyheter

Hangö köper tomtmark i Lappvik 4

Hangö stad köper mark och vattenområden i Lappvik. Staden köper sammanlagt 25 hektar av vilket 13,3 hektar är markområden. Köpesumman är 215 000 euro.

Publicerad .

Raseborgs Flemmich vidare i stadsdirektörsvalet i Pargas

Stadssekreteraren i Raseborg, Thomas Flemmich, är en av de två kandidater som går vidare i stadsdirektörsvalet i Pargas. Den andra är Pargas ekonomidirektör Patrik Nygrén.

Publicerad . Uppdaterad .

Helkama i Hangö tror på bättre cykelår 2015 2

Cykeltillverkaren Helkama Velox i Hangö fortsätter tillverka Jopocykeln i Hangö trots att fem personer från metallavdelningen får gå. Vd Jari Elamo säger att år 2014 var utmanande, men att det redan nu ser ut att bli bättre i nästa år.

Publicerad . Uppdaterad .

Nödhjälp också i Ingå 5

Behövande får mat och kläder i Ingå via Facebookgruppen Nödhjälp i Ingå, som startade i fredags (12.12). På bara tre dagar har omkring 40 personer visat sitt intresse att hjälpa till. I Raseborg har alla som behövt hjälp också fått hjälp via en motsvarande grupp.

Publicerad .

Väcker debatt

Konsult Peter Tanzer från konsultföretaget DeLiza i Söderköping i Sverige,

Konsult: Inget negativt med köpcentrum i Norra hamnen i Ekenäs 36

Konsult Peter Tanzer från konsultföretaget DeLiza i Söderköping i Sverige ser enbart möjligheter för Raseborg med planerna på ett köpcentrum i Norra hamnen i Ekenäs. På lång sikt blir invånarna fler i Västnyland och därmed växer marknaden, fastslår Tanzer.

Publicerad . Uppdaterad .
Peter Tanzer, Ralf Lindén, Tiina Holmberg, Michael Douglas, Lillemor Granlund, Yvonne Korenius

Raseborgare reserverar bostad i Port 19 31

I Norra hamnen i Ekenäs är 8 av 36 planerade lägenheter reserverade. Det betyder att projektet är halvvägs till byggstart.

Publicerad . Uppdaterad .
Invataxi

FPA:s nya taxisystem tas i bruk i dag 21

Från och med i dag ska alla taxiresor som ersätts av FPA beställas från ett och samma telefonnummer. Den som till exempel åker till en läkare i Lojo eller i Helsingfors för ett mindre ingrepp kan också vara tvungen att åka med andra patienter.

Publicerad . Uppdaterad .
Daniel Westerlund, tränare för Ekenäs Sportclub.

Daniel Westerlund tränar ESC säsongen 2015 26

Nu är det definitivt klart att Daniel Westerlund fortsätter som tränare för Ekenäs Sport Clubs första lag i fotbollens division 2 för herrar. ESC steg till division 2 i höstas.

Publicerad . Uppdaterad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

Glesbygdsbibban behövs fortfarande

Närbiblioteken ute på landsbygden kämpar för sin överlevnad när kommunerna sparar. För ett år sedan räddades det lilla biblioteket i Bromarv från nedläggning och fick tre år till. Framtiden är ändå osäker för Bromarv och många andra glesbygdsbibliotek.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Ann-Maj Malmström i båthallen i Kuggom

Den första och den sista båtbyggaren

De sista båtbyggarna från båtbyggarlinjen i Kuggom utexamineras den här höstterminen. För den första kvinnliga båtbyggaren blev det inte en karriär inom branschen.

Publicerad . Uppdaterad .
Ulla Rahkonen och Hanna Backman är med i jämställdhetsarbetsgrupp i Kimitoön

Jämställdhetsfrågor under lupp i Kimitoön 5

Kimitoöns kommun har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta sig an jämställdhetsfrågor i kommunen. Av femhundra anställda är hela fyrahundra kvinnor. I kommunens högsta beslutande organ är könsfördelningen ändå den motsatta.

Publicerad . Uppdaterad .
Närståendevårdare Tora Tarvos i Jakobstad

Närståendevårdare kan få bättre villkor i Jakobstad 1

Alla närståendevårdare som uppfyllt kriterierna för stöd i Jakobstadsregionen har inte fått stöd. Pengarna har inte räckt till men nästa år kanske det blir en ändring i saken.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Se muminjulgranen i Borgå

Nu kan du se mumintrollens julgran och en muminfyr i Borgå eller så kan du gå på en julpromenad i gamla stan.Se bildspel!

Publicerad .
Marianne Green har skrivit "Hundra år av kvinnokraft", Borgå svenska Marthadistrikts hundraårshistorik

Listiga marthor lurade ryska myndigheter

"Hundra år av kvinnokraft" handlar inte bara om Borgå svenska Marthadistrikts hundra årshistorik utan också om martharörelsens historia.

Publicerad .
Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas.
  Publicerad .

  Koivukangas höjdpunkt: Västnyländsk fotbollshistoria på video

  Yle Sportens medarbetare väljer årets idrottsögonblick 2014. Först ut är Antti Koivukangas.

 • Linda Winberg har barn med funktionshinder
  Publicerad . Uppdaterad

  Funktionshinder dyra för storfamilj

  Sjundeåbon Linda Winberg har fem barn av vilka två har speciella behov. Familjen får vända på slantarna för att få ekonomin att gå ihop.

 • Hvc i Ingå.
  Publicerad .

  Ingåbudget leder till färre vikarier

  Ingås kommunfullmäktige klubbade sin budget för nästa år efter en fyra timmar lång diskussion igår (17.12). Det krävdes också några omröstningar, men i stort sett godkändes beredningens budgetförslag.

 • Camilla Tegelsten
  Publicerad . Uppdaterad

  Mjuka kläder och ren mat behövs i det här hemmet

  Familjer där en medlem är funktionshindrad har ofta ekonomiska svårigheter. Camilla Tegelsten har inte kunnat jobba på åtta år eftersom hon tar hand om sin son som har Aspergers syndrom. Utan farfars hjälp hade det inte gått ihop.

 • Robin Mattsson, ESC
  Publicerad .

  Mattsson fortsätter som ESC:s målvakt3

  Ekenäs Sport Clubs herrlag fortsätter att presentera spelarkontrakt för fotbollssäsongen 2015. Målvakten Robin Mattsson och mittfältaren/anfallaren Davids Uhmo fortsätter i laget.

 • Hangö hälsovårdscentral
  Publicerad . Uppdaterad

  Hangö petar ledande läkare2

  Stadsstyrelsen i Hangö är missnöjd med Outi McDonald och vill nu ha bort henne från posten som ledande läkare vid hälsovårdscentralen i staden. McDonald är upprörd över beslutet.

 • KAJs julkalender.
  Publicerad .

  Lucka 18: Guru Gosta1

  Den österbottniska gurun Gosta berättar om hur det är att leva som guru i dagens stressade samhälle.

 • Blankett för ansökan om bygglov
  Publicerad . Uppdaterad

  Dubbla budskap inom byggnadstillsynen5

  Byggnadstillsynen i Raseborg fungerar och har inte gjort några fel men ska ändå ändras så mycket att samarbetsförhandlingar behövs. Allt är bra, anser man från stadens håll trots hård kritik av byggare och att en tillrättvisning delats ut inom avdelningen.

 • Krister Welander avtackas för sitt jobb vid Källhagens skola i Virkby.
  Publicerad .

  Driven lärare hyllades i Virkby

  Läraren Krister Welander i Lojo har brunnit för miljömedvetenhet. Nu när han snart går i pension har han uppmärksammats med ett ärevarv av kollegor och elever vid Källhagens skola i Virkby. Se video.

 • Närvårdarstuderande vid Axxell umgås med äldre.
  Publicerad . Uppdaterad

  Unga och gamla sjöng och tog selfies

  De äldre på Raseborgs stads dagverksamhet fick en glad överraskning, då Axxells närvårdarstuderande kom för att sjunga tillsammans med dem. Också en och annan selfie togs efter sångstunden. Se selfiegalleri!

 • Jani Roman räcker över en pokal och en blomma till årets företagare Jan Westman.
  Publicerad .

  Jan Westman är årets företagare3

  Jan Westman i Pojo har valts till årets företagare. Raseborgs företagare belönar Westman för sina satsningar för att få mera liv i Pojo kyrkby.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Omröstning om Prästkulla daghem i Raseborg1

  Raseborgs stad fortsätter verksamheten i Prästkulla daghem om ägaren åtgärdar brister utan att hyran höjs. Det beslutade bildningsnämnden i Raseborg efter omröstning på tisdagen. Motförslaget var remiss.

 • Kent Gustafsson från Tenala.
  Publicerad . Uppdaterad

  Byaplan betyder närdemokrati i Tenala

  Nu är byaplanen för Tenala så gott som klar. Snart leder den till klara projekt som de lokala föreningarna verkställer.

 • Anders Walls, Werner Orre, Mårten Johansson, Jan Gröndahl
  Publicerad . Uppdaterad

  Byggnadstillsynen i Raseborg ska bli ännu bättre6

  Processen för att beviljas bygglov i Raseborg ska bli smidigare. Det framhöll stadens ledande tjänstemän och politiker på en presskonferens i dag.

 • Dan Johansson och Kaj Vatja diskuterar i studion i Ekenäs
  Publicerad . Uppdaterad

  "Det är klart att alla vill ha kvar sina gymnasier"

  Resultatet i Yle Västnylands gymnasieenkät förvånar varken lärarförbundets tidigare ordförande Dan Johansson eller Kaj Vataja som verkar som arbets- och studieombud i beväringskommittén vid Nylands brigad. Det är klart att alla vill ha kvar sina gymnasier säger Johansson.