Byggfirmor: Norra hamnen säljs billigt2

Tomtpriset och bötessumman för bostadsdelen i Norra hamnen i Ekenäs är alldeles för låga. Det säger några större lokala byggföretag som Yle Västnyland har talat med.

Publicerad .

Senaste nytt

Åska orsakade brand i Lojo

I Lojo ledde åskvädret till en liten bostadsbrand på Werlandervägen på torsdagskvällen (24.7). Ingen mänska skadades i branden.

Publicerad . Uppdaterad .
Rök vid Barösundsfärjan den 23 juli 2014.

Mycket rök på Barösundsfärjan 4

Barösundsfärjan i Ingå skärgård stötte åter på problem i onsdags. Det började ryka kraftigt och olja stänkte omkring när färjans motor startades efter ett rutinmässigt oljebyte på onsdagsmorgonen.

Publicerad . Uppdaterad .
Koltrafikverkets hamn i Ingå

Ingå hamn ägs av två personer

Ingå hamn är den enda privatägda allmänna, kommersiella hamnen i Finland. Idag är den privatare än någonsin. Sedan i juni har Inkoo Shipping en enda ägare.

Publicerad . Uppdaterad .

Kolumn

Skärgården – för människor eller myndigheter? 3

I tips efter tips i Fixa skärgården-granskningen återkommer det: missnöjet med myndigheternas arbete i skärgården. Men vårt myndighetsförakt är inte speciellt konsekvent skriver Markus Haakana i sin kolumn. Vi ogillar dem då det passar oss. Däremellan kan de komma riktigt väl till pass.

Publicerad . Uppdaterad .

Sea Horse Week

Sea Horse Week: Tre vinster till Västnyland

Under den andra tävlingsdagen igår (24.7) i det stora hästsportsevenemanget Sea Horse Week i Hangö blev det igen fina placeringar för de västnyländska ekipagen. Sammanlagt tre västnylänningar fick ta emot första pris i sin klass.

Publicerad .
Annie Holmström med hästen Twins Amos.

Västnyländska segrar under första dagen

Under första tävlingsdagen på onsdagen i stora hästsportsevenemanget Sea Horse Week i Hangö kröntes två västnyländska ekipage som segrare i dagens huvudklass. Sjundeås Sofia Soilu (Pin Rocks Hustle) och Hangös Annie Holmström (Twins Amos) var bäst i var sin tävling.

Publicerad .
Hästboxar utanför Hangö gymnasium.

Största Sea Horse Week någonsin inleds i Hangö6

165 hästar ska övernatta i centrum av Hangö samtidigt som 1300 ekipage ska starta under Sea Horse Week i Hangö. Det fem dagar långa evenemanget är större än någonsin tidigare och någon lågkonjunktur märks inte av mer.

Publicerad .

Nyheter

För svårt tömma septiktankar i Ekenäs skärgård? 6

Fritidsbåtfarare efterlyser flytande pumpstationer där båtfolket kunde tömma båtens septiktank på toalettavfallet. Om det finns för få möjligheter till det här, är det illa för miljön, tror fritidsbåtfararen Anu Kari från Karis.

Publicerad . Uppdaterad .
Motorbåt i hmn

Raseborg går miste om skärgårdspengar 1

Skärgårdstillägget till kommuner med skärgårdsdel försvinner från och med nästa år. Det handlar om pengar som kommunen har fått - helt enkelt på den grunden att man har skärgård. För Raseborgs del är det frågan om cirka 900 000 euro per år.

Publicerad . Uppdaterad .

Skärgården förlorar miljoner när staten omfördelar pengar 16

Skärgården hör till en av de stora förlorarna i den omfattande reform av statsandelarna som träder i kraft vid årsskiftet. Totalt kommer skärgårdstillägg för kring tio miljoner euro att försvinna.

Publicerad . Uppdaterad .
Turkosa alger i strandkanten

Kampen mot övergödningen går långsamt i Finland 4

Vi är på rätt väg. Samtidigt visar de senaste siffrorna att Finland bara har lyckats minska fosfor- och kväveutsläppen med en tredjedel av det som är målet fram till 2016.

Publicerad . Uppdaterad .

Ingen avfallsbåt i Västnyland 2

Skärgårdsbor vill att Västnyland tar exempel av östra Nyland vad gäller avfallshanteringen i skärgården. Där finns nämligen en båt som kommer efter problemavfall, i vissa fall ända från holmen. En sådan båt är kanske på kommande, säger avfallsbolaget Rosk’n roll.

Publicerad . Uppdaterad .

Marktäktstvist i Nyby i Raseborg 2

Marktäkten nära Nybyvägen i Raseborg stöter på motstånd. Ett besvär har lämnats in till Helsingfors förvaltningsdomstol över stadens beslut av bevilja Maanrakennus Ralf Ajalin Oy rätt att ta grus från ett 7,2 hektar stort område i Nyby.

Publicerad .

Pro Ingå: Stora risker med stort stenbrott 15

Motståndet växer mot Rudus planer på att utvidga stenbrottet i Joddböle i Ingå. Riskerna för både miljö, människor och företag är för stora, och de påstådda fördelarna är aktivisterna mycket tveksamma till. Hittills har föreningen Pro Ingå - Pro Inkoo samlat ihop omkring 1 000 namn mot stenbrottet.

Publicerad .

Sport

Hemmaförlust för LoPa i fotbollstrean

Lojolaget Lohjan Pallo förlorade efter en anemisk insats mot SAPA från Helsingfors på onsdagskvällen. Matchen som ingår i herrarnas division 3, zon 1, i fotboll spelades på Harjuplanen i Lojo.

Publicerad .
FC HIK - EBK 22.7.2014

FC HIK inledde höstsäsongen med seger 5

FC HIK slog Esbo Bollklubb i herrarnas fotbollstrea på tisdagskvällen. Matchen spelades på Rukki Arena i Hangö.

Publicerad . Uppdaterad .
Tony Bäckman från Hangö.

”Skaderisken liten i brasiliansk jiujitsu”

Tony Bäckman från Hangö är flerfaldig finsk mästare i brasiliansk jiujitsu (bjj). Han har också några FM-titlar i låsbrottning. Bäckman säger att skaderisken är liten i bjj.

Publicerad . Uppdaterad .
Rallycrossföraren Joni Wiman

Joni Wiman fjärde i New York

Joni Wiman från Pojo placerade sig som fyra i den fjärde deltävlingen i Supercars klassen i Global Rallycross Championship-serien. Wiman ligger fjärde i poängtabellen.

Publicerad . Uppdaterad .

Dialekttisdagar

Gott med sloiro och sluberjox 6

Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp under veckans Dialekter å tåkådä. Johan Lönnberg från Karis hittade många ord i den hittills digitaliserade delen av Kurre Österbergs samlingar, men inte alla.

Publicerad .
Ingmar Nyberg i studion 15 juli.

Gamla dialektord engagerade västnylänningar

Tisdagens dialekttimme i Vega Västnyland lockade många lyssnare att ringa in och dela med sig av ord och uttryck. Studiogäst var Ingmar Nyberg från Sjundeå.

Publicerad .
Karta med västnyländska citat.

Dialekter å tåkådä47

Potatis, potäter, potis, päron. Hur säger man i just din by? Skiljer sig språket i Täktom från språket i Degerby? Hur säger du i Pojo och hur säger du i Tenala? Här kan du skriva dina favoritord- och uttryck på västnyländska.

Publicerad .

God morgon Västnyland

Henrika Malmström tillsammans med sin son Kalle.

Äventyrstävling för människor av stål

Skulle du orka paddla i skärgården, cykla och springa i terrängen, simma i havet och ännu åka rullskridskor i över 16 timmar? Knappast, men det finns de som orkar. Henrika Malmström deltar i äventyrstävlingen Endurance Quest på fredag (25.7) som ordnas i skärgården i Raseborg och Ingå.

Publicerad . Uppdaterad .

Hangögatorna livades upp med en ny sång

På onsdagen samlades konstnärsgruppen Katujen elävöittäjät (Gatornas upplivare) i Hangö. Gruppen har fem medlemmar och de turnerar i Finland med gatuföreställningar. Se Youtube-klipp!

Publicerad . Uppdaterad .
Peik Aspbäck och Sara Selenius.

Vreeswijk och Ramel lever vidare på turné

En grupp musikpedagogikstuderande från Sibelius akademin förvaltar arvet av Cornelis Vreeswijk och Povel Ramel när de turnerar i Västnyland.

Publicerad . Uppdaterad .
Redaktör och bloggarna Jonas Sundström

Fredag 25 juli med Jonas Sundström

Snart ordnas den sista etnofestivalen Faces. Vad bjuds det på vid Raseborgs slott där festivalen ordnas? Fixa skärgården-granskningen når sitt slut. Vad har vi lärt oss?

Älgö - ön som gav oss en OS-guldmedaljör 1

På vår väg genom Ekenäs ytterskärgård paddlade vi i paddlarlegenden Thorvald Strömbergs fotspår. Han föddes på Kalvön i mars 1931, men växte upp på Rödjan (den södra delen av Älgö). De här vattnen var hans hemmavatten och träningsrundorna gick kring öarna här i det som i dag är Ekenäs skärgårds nationalpark.

Publicerad . Uppdaterad .

Paddlarna nådde Västnyland 2

Det blåvita bandet har nu kommit till den västnyländska skärgården. Yle Västnyland ringde upp Bertil Blom och veckans paddlingskumpan Peter Lüttge efter en övernattning i skärgården. Mottot för paddling är "långsamt och länge", säger Blom.

Publicerad .

Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med!

Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

Publicerad .

#FixaSkärgården

Alger förbrukar syre vid bottnen då de vissnar och bryts ner på bottnen.

Döda havsbottnen två gånger så stor som Danmark – kolla läget nära dig 23

På ytan lyser solen men i djupet breder de syrefattiga områdena ut sig. Utan syre kan varken fiskar eller bottendjur leva. Med hjälp av #FixaSkärgårdens syrekarta kan du kolla hur syrehalten har förändrats vid kusten nära dig och ute på öppet hav.

Publicerad . Uppdaterad .
Staket och strandväxtlighet vid havet.

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden 20

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Publicerad . Uppdaterad .
Sopkärl vid ekopunkten i Sommarö, Rasborg.

Dyra sopterminaler i Västnyland 2

Sophanteringen i den västnyländska skärgården kostar mer än i andra skärgårdsregioner. Det framgår av den granskning som Svenska Yles grävnav har gjort.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkivet

Ingå - en ort i omvandling på 60-talet

I Yle Västnylands radioresa genom årtiondena har vi kommit till Ingå. I Arkivet finns ett långt dokumentärprogram om Ingå från 1967. Programmet tar fasta på många saker som beskriver förändringen av lilla Ingå.

Publicerad .
En arkivbild på Pojo kommunhus

Pojo funderade länge på fusion1

Arkivplocken kommer den här gången från Pojo. Det handlar om fusionsplaner, kommunhus, jakt och brandmannaläger.

Publicerad .
En skärmdump från Yle Arkivet: Miss Sommar i Hangö 1962.

Alla tiders nyheter från Västnyland

Valet av Miss Sommar i Hangö 1962, Pojos splitternya kommunhus 1979 och Ingås fusionsvåndor 1967 - Yle Västnyland tar dig i sommar på en resa genom decennier av lokala nyheter. Sommaronsdagarna bjuder på gamla radio- och tv-nyheter och klipp ur gamla dokumentärer.

Publicerad .

Väcker debatt

Naturister hyllar Tulludden i Hangö 33

Snart öppnas Finlands tredje officiella naturiststrand på Tulludden. Naturisterna i Finland är begeistrade över att få använda en del av den långa sandstranden. Nu kan Hangö marknadsföra sig som en riktig badort, säger man från stadens sida.

Publicerad . Uppdaterad .

EIF/Akademi bättre än ESC i Ekenäsderbyt 19

Heta känslor, fina mål, hårda dueller och fartfylld fotboll. Det bjöd historiens första Ekenäsderby i herrarnas division 3 i fotboll på. EIF/Akademi slog Ekenäs Sport Club på centrumplan i Ekenäs på söndagseftermiddagen.

Publicerad . Uppdaterad .

Ingen folkfest i Norra hamnen 9

En liten grupp mänskor ville ordna en folkfest i Norra hamnen i Ekenäs. Men själva processen drog ut på tiden och kravlistan blev så lång att evenemanget skrotades. Raseborgs stad får en känga för att inte varit speciellt samarbetsvillig.

Publicerad . Uppdaterad .

Jouren kan ta slut vid Västra Nylands sjukhus 16

Verksamheten vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs kanske skärs ner ytterligare om vårdreformen fortskrider enligt planerna. Hufvudstadsbladet skriver i dag (17.7) att antalet sjukhus som erbjuder vård på kvällar och helger om några år kan minska från cirka 60 till cirka 30.

Publicerad . Uppdaterad .

Västnyländska sommarpratare

On the road again 1

Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

Publicerad .
 

#FixaSkärgården - Svenskfinland

Algläget mellan Birsskär och Konungskär, rakt söder om Korpoström.

Svensk professor vill fixa Östersjön på bara tio år 1

Syresättning av havsbottnen kan rädda Östersjön från övergödning på tio år, anser den svenska professorn Anders Stigebrandt. För riskabelt och dyrt, tycker andra forskare. - Idén är fullständigt befängd, säger Alf Norkko, som är professor vid Tvärminne zoologiska station.

Publicerad .
Kalkstrand i Sibbo

Brist på bil- och båtplatser vid allmänna bryggor 2

Bilar finns parkerade överallt i Gumbostrand och i Kalkstrand i Sibbo under sommaren och på veckosluten. Skärgårdsbor befarar att det bara blir värre i framtiden.

Publicerad . Uppdaterad .
Anna-Pia Svarvar och Sara Jansson

Dålig service skrämmer bort båtfolket 2

Var ska man duscha och gå på toa, varför är det stenar i farleden och finns det någon hamn där gästbåtar får ta i land? Det frågar sig båtägarna Anna-Pia Svarvar och Pia Jansson som anser att det brister i servicen i den österbottniska skärgården. Båtfolket drar då istället till Sverige.

Publicerad . Uppdaterad .
Fötter i grumligt vatten.

Skärgården – för människor eller myndigheter? 3

I tips efter tips i Fixa skärgården-granskningen återkommer det: missnöjet med myndigheternas arbete i skärgården. Men vårt myndighetsförakt är inte speciellt konsekvent skriver Markus Haakana i sin kolumn. Vi ogillar dem då det passar oss. Däremellan kan de komma riktigt väl till pass.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

"Spöke" guidar turister i Strömfors bruk

Hennes nåd, järnfrun Virginia af Forselles, som levde och verkade på Strömfors bruk mellan åren 1759 och 1847, guidar nu turister kring bruket, iklädd en vacker, svart dräkt, som om tiden inte hade satt några spår på henne. Intervju och bildspel med Hennes nåd!

Publicerad .
Utställning om säljakt och fågeljakt i Rönnäs skärgårdsmuseum

Sälolja och vättar på sommarutställning

Skärgårdsmuseet i Rönnäs i Pernå presenterar i sommar en specialutställning om jakt på sjöfågel och säl. Se bildspel och hör en intervju med en av museets eldsjälar Henry Forssell.

Publicerad .
Skutskeppare Svante Johansson på Kitö i Sibbo skärgård

Sibboskutan Lyra skeppade trävaror, slavar och pirater

- Hon är byggd i vår vik, säger Svante Johansson på Kitö i Sibbo om Lyra som började som traditionell skuta, var piratskepp i Pirates of the Caribbean-filmerna och slutade som turistfartyg i Karibien. Läs här och se bilder!

Publicerad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Årets sjusovare slängs in i fontänen i Hangö
  Publicerad .

  Slumpmässiga norrmän härjar i Hangö - följ med!

  Också det här veckoslutet får två slumpmässigt utvalda norrmän släppa allt för händer och följa med Jontti Granbacka och Yles tv-team till Finland. Sedan bär det av till Hangö där norrmännen får kriga och slänga folk i fontäner!

 • Publicerad . Uppdaterad

  Åska orsakade brand i Lojo

  I Lojo ledde åskvädret till en liten bostadsbrand på Werlandervägen på torsdagskvällen (24.7). Ingen mänska skadades i branden.

 • Väst-Nylands ryttares ekipage Alexandra Wasström/Broby Chaplin får pris på Sea Horse Week 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sea Horse Week: Tre vinster till Västnyland

  Under den andra tävlingsdagen igår (24.7) i det stora hästsportsevenemanget Sea Horse Week i Hangö blev det igen fina placeringar för de västnyländska ekipagen. Sammanlagt tre västnylänningar fick ta emot första pris i sin klass.

 • En plankarta som visar hur bostadshus kan byggas i Norra hamnen i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Byggfirmor: Norra hamnen säljs billigt2

  Tomtpriset och bötessumman för bostadsdelen i Norra hamnen i Ekenäs är alldeles för låga. Det säger några större lokala byggföretag som Yle Västnyland har talat med.

 • Algläget mellan Birsskär och Konungskär, rakt söder om Korpoström.
  Publicerad .

  Svensk professor vill fixa Östersjön på bara tio år1

  Syresättning av havsbottnen kan rädda Östersjön från övergödning på tio år. - För riskabelt och dyrt, säger andra forskare.

 • Fötter i grumligt vatten.
  Publicerad . Uppdaterad

  Skärgården – för människor eller myndigheter?3

  I tips efter tips i Fixa skärgården-granskningen återkommer det: missnöjet med myndigheternas arbete i skärgården. Men vårt myndighetsförakt är inte speciellt konsekvent skriver Markus Haakana i sin kolumn. Vi ogillar dem då det passar oss. Däremellan kan de komma riktigt väl till pass.

 • Turkosa alger i strandkanten
  Publicerad . Uppdaterad

  Kampen mot övergödningen går långsamt i Finland4

  Vi är på rätt väg. Samtidigt visar de senaste siffrorna att Finland bara har lyckats minska fosfor- och kväveutsläppen med en tredjedel av det som är målet fram till 2016.

 • Hannu Tikkanen och Börje Mattsson tar en sista vals
  Publicerad . Uppdaterad

  Etnofestivalen Faces för sista gången, lever ändå vidare

  ”The Last Waltz”, så heter den sjuttonde tappningen av etnofestivalen Faces. Festivalen återvänder till sina rötter och fortsätter att leva, trots att den ordnas för sista gången.

 • Annie Holmström med hästen Twins Amos.
  Publicerad . Uppdaterad

  Västnyländska segrar under första dagen

  Under första tävlingsdagen på onsdagen i stora hästsportsevenemanget Sea Horse Week i Hangö kröntes två västnyländska ekipage som segrare i dagens huvudklass. Sjundeås Sofia Soilu (Pin Rocks Hustle) och Hangös Annie Holmström (Twins Amos) var bäst i var sin tävling.

 • Rök vid Barösundsfärjan den 23 juli 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  Mycket rök på Barösundsfärjan4

  Barösundsfärjan i Ingå skärgård stötte åter på problem i onsdags. Det började ryka kraftigt och olja stänkte omkring när färjans motor startades efter ett rutinmässigt oljebyte på onsdagsmorgonen.

 • Henrika Malmström tillsammans med sin son Kalle.
  Publicerad . Uppdaterad

  Äventyrstävling för människor av stål

  Skulle du orka paddla i skärgården, cykla och springa i terrängen, simma i havet och ännu åka rullskridskor i över 16 timmar? Knappast, men det finns de som orkar. Henrika Malmström deltar i äventyrstävlingen Endurance Quest på fredag (25.7) som ordnas i skärgården i Raseborg och Ingå.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Hangögatorna livades upp med en ny sång

  På onsdagen samlades konstnärsgruppen Katujen elävöittäjät (Gatornas upplivare) i Hangö. Gruppen har fem medlemmar och de turnerar i Finland med gatuföreställningar. Se Youtube-klipp!

 • Älgö (Rödjan).
  Publicerad . Uppdaterad

  Älgö - ön som gav oss en OS-guldmedaljör1

  På vår väg genom Ekenäs ytterskärgård paddlade vi i paddlarlegenden Thorvald Strömbergs fotspår. Han föddes på Kalvön i mars 1931, men växte upp på Rödjan (den södra delen av Älgö). De här vattnen var hans hemmavatten och träningsrundorna gick kring öarna här i det som i dag är Ekenäs skärgårds nationalpark.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Grävmaskin gav upphov till elavbrott i Ingå

  I kyrkbyn i Ingå blev över 1300 hushåll utan ström vid niotiden på morgonen. Orsaken var att en grävmaskin som utförde arbeten av misstag skadade en elkabel som finns i markgrunden.

 • Mikael Backman
  Publicerad . Uppdaterad

  On the road again1

  Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.