Alltför många kockar i tåginfosoppan9

De senaste dagarnas strul med försenade eller till och med helt uteblivna tåg har orsakat stor irritation hos resenärer på kustbanan. Den bristfälliga informationen verkar vara det mest irriterande för tågresenärerna.

Publicerad .
Västervik vattentäkt

Kloreringen av Ekenäsvattnet utvidgas

Raseborgs Vatten utvidgar kloreringen av vattenledningarna i Ekenäsområdet. Nu kommer vattenledningsnätet att kloreras också i Horsbäck, Langansböle, Österby, Sköldargård, Trollböle, Leksvall, Harparskog och Tenala.

Publicerad .

Senaste nytt

Byggnader i Billnäs bruk sedda genom ett stängselnät. Höstlöv.

Billnäs bruk stänger för allmänheten 3

Snart går det inte längre att promenera i hjärtat av Billnäs bruk då Olli Muurainen lägger lapp på luckan. Hela brukskärnan stängs för allmänheten. Målet sägs vara att hindra skadegörelse.

Publicerad . Uppdaterad .
En daghemsgård med lekredskap.

Forstishusen i Ekenäs rivs

Rivningsarbetena på gamla forstinstitutsområdet i Björknäs i Ekenäs börjar i vår. Det uppskattar markägaren Stiftelsen för Åbo Akademi.

Publicerad .
Baksidan av huvudubyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus, huvudbyggnaden.

Demensavdelningen i Ekåsen flyttar 5

Raseborgs stads egen demens- och mentalvårdsavdelning i huvudbyggnaden på Ekåsen i Ekenäs ska flytta tillfälligt. Det är ännu oklart vart man flyttar, men ett förslag är Mjölbolsta.

Publicerad .

Raseborgs stad vill samarbeta mera med sjukhusets kök 3

Staden har i flera år förberett en kosthållsreform. Målet är att beslut hur många av stadens nuvarande tiotals kök som ska renoveras för att alla ska få god och näringsrik mat men med 10-20 procent färre årsverken än nu.

Publicerad . Uppdaterad .

Stipendier lockade inte fram tillväxtföretag

Ekenäsnejdens Företagare fick in ett drygt tiotal ansökningar om stipendier som stöder ny företagsamhet i Västnyland. Men inget embryo till ett tillväxtföretag hittades.

Publicerad .

Ingå vatten vill inte vara affärsverk 3

Direktionen för vattenverket i Ingå föreslår att verket i framtiden lyder direkt under tekniska sektorn i Ingå. Orsaken är den tunga byråkratin.

Publicerad .

"Murphys lag på kustbanan"

Förseningarna i tågtrafiken på kustbanan har fortsatt under morgonen och förmiddagen. Tågtrafiken förväntas följa tidtabellen i eftermiddag.

Publicerad . Uppdaterad .

Franskt labb: Ren luft i Hakarinteen koulu

Luftproven från Hakarinteen koulu har analyserats så långt borta som i Frankrike. Nu har resultaten kommit, men de är rena. Undersökningarna för att hitta problemen i skolan fortsätter.

Publicerad . Uppdaterad .

Väcker debatt

Anders Walls och Camilla Grundström

Grundström risar enkätundersökning 12

Enkätsvar ska tas på allvar men eftersom respondenterna är så få går det inte att dra slutsatser utgående från just de här enkätsvaren. Det är Camilla Grundströms (SDP) kommentar till en undersökning där en stor del av respondenterna menar att de inte litar på den kommunala verksamheten i Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .
Översiktsbild från Ekenäs

150 kilometer i timmen på Baggövägen 17

Två bilister blev av med sina körkort då de körde allt för fort på Baggövägen i Ekenäs i går på eftermiddagen. Båda misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Publicerad .
engelska magasinet i hangö

"Engelska magasinet riktigt onödigt" 13

Hangö stad ser annorlunda på förvaltningsdomstolens beslut om att Engelska magasinet i Västra hamnen inte får rivas. Som bäst förbereder man ett besvär till Högsta förvaltningsdomstolen.

Publicerad . Uppdaterad .
Abborre

Fiskföretag klarar inte hallhyran i Hangö 15

Fiskföretaget i Hangö stads fiskförädlingshall klarar inte av att betala hyran. Hyran har ofta blivit obetald då efterfrågan på fisk har varit dålig.

Publicerad .

Ekenäs IF till division 1

Ekonomiskt tufft stiga till ettan 29

Ett fotbollslag som stiger till division 1 kan räkna med att budgeten för representationslaget fördubblas. Det säger FC Jazz verksamhetsledare Tomi Leivo-Jokimäki.

Publicerad .
Stefan Haglund och Juhani Jäntti.

Flera utmaningar för EIF före avspark i division 18

Nu är det alltså klart. Drömmen om avancemang till division 1 uppfylldes på lördagen (18.10). Men före avspark är det mycket som måste göras. Spel i division 1 sätter hårdare press på Ekenäs IF och kanske också staden Raseborg.

Publicerad .

Sport

Förluster för SIF och BK-46 på onsdagen

Sjundeå IF och BK-46 från Karis förlorade sina matcher i herrarnas mästerskapsliga i handboll på onsdagen. Sjundeå IF mötte Åbo IFK på bortaplan och BK-46 mötte HC West på bortaplan i Grankulla.

Publicerad . Uppdaterad .

”Finaste hallen i Västnyland” 9

Innebandylaget Raseborg Knights ser framemot att börja använda den nya idrottshallen i Påminne i Pojo, trots betydligt dyrare hallhyra. Den första matchen spelas nästa vecka.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Gammal bänk på Tulluddens naturstig i Hangö

Låt dig inspireras av tallarna i Hangö!

Hangö miljöförening vill att ortsbor ska inspireras av tallarna i Hangö och uttrycka sina känslor och upplevelser via berättelser, dikter, dans, målningar, fotografier eller spel. Projektet kulminerar sedan hösten 2015 i en utställning och ett evenemang som heter Hangös tallar.

Publicerad . Uppdaterad .
Marika Sandholm

Eftiseldsjäl premieras i Karis 2

Eftisledaren Marika Sandholm får pris för sitt engagemang på Byllans och Kupans eftis i Karis. Förbundet Hem och Skola premierar Sandholm med en kompisuggla.

Publicerad . Uppdaterad .
Paul Oxley

Paul Oxley´s Unit på Karelia

Paul Oxley´s Unit ger en konsert på Karelia i Ekenäs på lördag (25.10) klockan 19. Bandet släpper en ny singel och inleder sin turné med det kommande albumet Black Gold.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Slotte är programvärd

Fredag 24 oktober med Monica Slotte

Nya tider i BK-46. Fredagssnack om aktuella ämnen. Dansgala på lördag - vinn biljetter!

Världar vi andra inte ser

Alla vet vi hur det ser ut ovanför vattenytan och ovanför isen. Men hur många vet hur livet ser ut på havsbotten? Det gör professor Alf Norkko, som jobbar vid Tvärminne zoologiska station i Hangö.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Johanna Wasström med stoet Mambu i Broby stall.

Hästägare efterlyser fler veterinärer 4

Johanna Wasström på Broby gård i Raseborg anlitar oftast privat veterinär för sina hästar. Hon ringer den kommunala veterinären endast vid akuta fall.

Publicerad . Uppdaterad .
Axxells enheter i Ekenäs

Sjukis i Ekenäs får tillfälliga hyresgäster 3

Det är inte bara Hakarinteen koulu som har problem med inomhusluften. Även den ungdomspsykiatriska polikliniken nära sjukhuset och hälsocentralen i Ekenäs har problem och flyttar tillfälligt till den gamla sjukvårdsskolan.

Publicerad .
Mäntynummen koulu i Lojo

Lojo säljer överbliven mat 2

Lojo stad har planer på att sälja överbliven skolmat vid Mäntynummen koulu. Pilotprojektet är tänkt att pågå hela hösten.

Publicerad . Uppdaterad .

Hangö stad får mera mark i Koverhar 4

Vilka förpliktelser som följer med markköpet är ännu inte helt klart. Staden ska i varje fall ta sig an gammalt fabriksavfall.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömsöbolaget tar domstolsstrid med Raseborg 1

Tvisten om en marktäkt på fritidsön Strömsö i Ekenäs i behandlas nu i domstol. Öns ägare, bolaget Strömsö Property Development Oy anser att de har rätt att ta grus och berg till husbehov. Raseborgs stad anser att det inte är frågan om husbehov

Publicerad . Uppdaterad .

Ingå 1,5 miljoner euro på minus 12

Som bäst jobbar beslutsfattarna i Ingå med att få ihop ett hållbart budgetpaket för nästa år. Budgeten för år 2015 har just nu ett underskott på 1,5 miljoner euro.

Publicerad . Uppdaterad .

Hangö kennelklubb säkrar framtiden med avtal

Stadsstyrelsen i Hangö går med på att ändra det tillsvidare kontraktet med Hangö kennelklubb till ett arrendekontrakt. Så här kan verksamheten tryggas, anser föreningen.

Publicerad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

När pappa försvann

Olli Ilanders pappa försvann under en paddlingsfärd från Kökar till Bogskär. I tv-programmet Närbild berättar han om tiden efter försvinnandet.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Förberedande behandling i tingsrätten kring fallet med äggsamlaren från Närpes.

Äggrättegång trots oklarheter 5

Finns det verkligen ägg från vild vaktel, isländsk salskrake och fridlyst fjällgås i Närpesbons samling? Trots många oklarheter startar rättegången snart. I torsdags satt den åtalade i rättssalen tillsammans med advokat Kenneth Peth.

Publicerad . Uppdaterad .
Caj Stålström, 1931-2014.

Caj Stålström är död 1

I slutet av september fick vi det tråkiga beskedet att vår tidigare kollega på Sporten Caj Stålström hade gått bort efter en tids sjukdom. Vi minns honom under smeknamnet ”Ståla” som en av de tidiga och stora profilerna inom sport i finlandssvensk radio.

Publicerad .
tyguggla

Kompisugglan landade i Sannäs

Susanna ”Sussi” Backman, lärare för årskurs tre i Sannäs skola i Borgå, har fått en kompisuggla. Backman jobbar flitigt för att förbättra trivseln och tryggheten i sin klass.

Publicerad . Uppdaterad .
Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014.

Gayungdomar samlas i Jeppis

Föreningen Regnbågsankan drar igång en grupp för HBTIQ-ungdomar i Jakobstad på torsdag. Minerva Ekrelius, en av grundarna till gruppen, säger att det är viktigt för unga i en minoritet att träffas och känna gemenskap.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Västervik vattentäkt
  Publicerad .

  Kloreringen av Ekenäsvattnet utvidgas

  Raseborgs Vatten utvidgar kloreringen av vattenledningarna i Ekenäsområdet. Nu kommer vattenledningsnätet att kloreras också i Horsbäck, Langansböle, Österby, Sköldargård, Trollböle, Leksvall, Harparskog och Tenala.

 • En daghemsgård med lekredskap.
  Publicerad .

  Forstishusen i Ekenäs rivs

  Rivningsarbetena på gamla forstinstitutsområdet i Björknäs i Ekenäs börjar i vår. Det uppskattar markägaren Stiftelsen för Åbo Akademi.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Raseborgs stad vill samarbeta mera med sjukhusets kök 3

  Staden har i flera år förberett en kosthållsreform. Målet är att beslut hur många av stadens nuvarande tiotals kök som ska renoveras för att alla ska få god och näringsrik mat men med 10-20 procent färre årsverken än nu.

 • Baksidan av huvudubyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus, huvudbyggnaden.
  Publicerad .

  Demensavdelningen i Ekåsen flyttar5

  Raseborgs stads egen demens- och mentalvårdsavdelning i huvudbyggnaden på Ekåsen i Ekenäs ska flytta tillfälligt. Det är ännu oklart vart man flyttar, men ett förslag är Mjölbolsta.

 • Byggnader i Billnäs bruk sedda genom ett stängselnät. Höstlöv.
  Publicerad . Uppdaterad

  Billnäs bruk stänger för allmänheten3

  Snart går det inte längre att promenera i hjärtat av Billnäs bruk då Olli Muurainen lägger lapp på luckan. Hela brukskärnan stängs för allmänheten. Målet sägs vara att hindra skadegörelse.

 • Tågtidtabell visar förseningar
  Publicerad . Uppdaterad

  Alltför många kockar i tåginfosoppan9

  De senaste dagarnas strul med försenade eller till och med helt uteblivna tåg har orsakat stor irritation hos resenärer på kustbanan. Den bristfälliga informationen verkar vara det mest irriterande för tågresenärerna.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Förluster för SIF och BK-46 på onsdagen

  Sjundeå IF och BK-46 från Karis förlorade sina matcher i herrarnas mästerskapsliga i handboll på onsdagen. Sjundeå IF mötte Åbo IFK på bortaplan och BK-46 mötte HC West på bortaplan i Grankulla.

 • buffebord
  Publicerad .

  Stipendier lockade inte fram tillväxtföretag

  Ekenäsnejdens Företagare fick in ett drygt tiotal ansökningar om stipendier som stöder ny företagsamhet i Västnyland. Men inget embryo till ett tillväxtföretag hittades.

 • Publicerad .

  Ingå vatten vill inte vara affärsverk3

  Direktionen för vattenverket i Ingå föreslår att verket i framtiden lyder direkt under tekniska sektorn i Ingå. Orsaken är den tunga byråkratin.

 • luciakandidaterna 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  En av dem är Finlands lucia5

  I dag presenterades de tio luciakandidaterna för pressen. Det var nervöst för flickorna, för få av dem hade tidigare gett intervjuer - för att inte tala om att sjunga a cappella inför en tv-kamera. Men alla tio klarade det med glans.

 • Vatten i ett glas.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kloreringen av Ekenäsvattnet fortsätter

  Det finns fortfarande koliforma bakterier i hushållsvattnet i Ekenäs. Därför fortsätter skyddskloreringen.

 • Paul Oxley
  Publicerad . Uppdaterad

  Paul Oxley´s Unit på Karelia

  Paul Oxley´s Unit ger en konsert på Karelia i Ekenäs på lördag (25.10) klockan 19. Bandet släpper en ny singel och inleder sin turné med det kommande albumet Black Gold.

 • Gammal bänk på Tulluddens naturstig i Hangö
  Publicerad . Uppdaterad

  Låt dig inspireras av tallarna i Hangö!

  Hangö miljöförening vill att ortsbor ska inspireras av tallarna i Hangö och uttrycka sina känslor och upplevelser via berättelser, dikter, dans, målningar, fotografier eller spel. Projektet kulminerar sedan hösten 2015 i en utställning och ett evenemang som heter Hangös tallar.

 • Informationstavlorna på stationen i Karis var mörka.
  Publicerad . Uppdaterad

  "Murphys lag på kustbanan"

  Förseningarna i tågtrafiken på kustbanan har fortsatt under morgonen och förmiddagen. Tågtrafiken förväntas följa tidtabellen i eftermiddag.

 • Axxells enheter i Ekenäs
  Publicerad .

  Sjukis i Ekenäs får tillfälliga hyresgäster3

  Det är inte bara Hakarinteen koulu som har problem med inomhusluften. Även den ungdomspsykiatriska polikliniken nära sjukhuset och hälsocentralen i Ekenäs har problem och flyttar tillfälligt till den gamla sjukvårdsskolan.