Saarinen för, Blomqvist och Feldt-Ranta mot Fennovoima2

Frågan om Fennovoimas kärnkraftbygge i Pyhäjoki i Österbotten ska få fortsatt tillstånd eller inte delar åsikterna bland de västnyländska riksdagsledamöterna. De två riksdagsledmöterna från Raseborg är mot medan Lojoriksdagsledamoten flaggar för Fennovoima.

Publicerad .
Ira Donner

Gröna i Västnyland stöder beslutet att lämna regeringen

Gröna politiker i Västnyland tycks vara rörande eniga om att det är rätt för partiet att lämna regeringen ifall regeringen röstar för en fortsättning för Fennovoimas kärnkraftprojekt i Pyhäjoki i Österbotten. Yle Västnyland ringde runt till lokalpolitiker som alla unisont gav sitt stöd för en regeringssorti.

Publicerad .

Senaste nytt

Sjundeås handbollsherrar höll också på att knäckas

Det var inte bara BK-46:s herrlag i handboll som höll på att knäckas i somras på grund av spelarflykt. Nu visar det sig att det också såg mycket dåligt ut för Sjundeå IF:s herrar. Det var panik i laget.

Publicerad . Uppdaterad .

Jan Korander regisserar på Raseborg

Skådespelaren Jan Korander regisserar Emil i Lönneberga på Raseborgs sommarteater nästa sommar. Han har själv tidiare stått på scenen i Raseborg.

Publicerad .

Karis nya brandstation fick undantagslov

Raseborgs stad har beviljats undantagslov för att bygga den nya brandstationen vid Bangatan i Karis. Planläggningsnämnden ställer som villkor att grundvattnet inte får förorenas.

Publicerad .

Helo i Hangö permitterar

Bastuugnstillverkaren Helo i Hangö har permitterat en del av personalen. Nästan hälften av de anställda är tillfälligt permitterade.

Publicerad . Uppdaterad .

Väcker debatt

Veera Holmström och Magnus Envall på Kungsgatan i Ekenä

Längre öppettider hjälper inte - bygg tak över Kungsen 36

Bygg ett tak över Kungsen så behövs det inget köpcentrum i Norra hamnen. Det är ett av förslagen som företagarna kommer med nu när butiksdöden vid gågatan Kungsen i Ekenäs åter diskuteras. I bakgrunden finns Keskos beslut att stänga den lilla matbutiken Matilda i övre ändan av Kungsen.

Publicerad . Uppdaterad .
Fabriksudden och Drottningberg i Hangö

Hangöpolitiker prisar planerna på Fabriksudden 12

Planerna på Fabriksudden är de bästa möjliga för Hangöbornas del. Det anser politikerna Sten Öhman (SFP) och Jouko Kavander (SDP) unisont. Till projektets skeptiker säger de att det inte finns någon dold agenda i det samarbetsavtal som staden har skrivit under med Regatta Resorts.

Publicerad . Uppdaterad .
Svenvikens småbåtshamn i Ingå.

Hamnar till salu - båtägare oroliga 11

Ingå kommuns planer att sälja Sonasunds och Svenvikens båthamnar upprör båtägare. Dels är utgångspriset är för högt, dels är man orolig för att hamnarna försvinner.

Publicerad . Uppdaterad .
Översiktsbild från Ekenäs

Ekenäs kan få ett nytt sexvåningshus 11

Vid stranden i Formansallén i Ekenäs nedanför tingsrätten kan det komma att byggas ett sexvåningshus.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Ferm överräcker en lista med 153 namn mot planeringen på Fabriksudden till Jouko Mäkinen.

Olika syn på Fabriksudden består 1

I dag överräcktes en lista till Hangös stadsdirektör Jouko Mäkinen där stadens invånare uttrycker sin oro för planerna på Fabriksudden. Totalt skrev 153 mänskor på listorna, men enligt Mäkinen kommer de inte att påverka hans åsikt.

Publicerad .
Rullstol i sjukhuskorridor.

Raseborg hör hemma i HUCS 2

Raseborg borde höra till samkommunen för HUCS social- och hälsovårdsområde. Det föreslår stadsstyrelsen för fullmäktige. Styrelsen vill också undvika att splittra dagens specialsjukvård inom HNS.

Publicerad .

Nytt ungdomsprojekt ska ge 500 jobb i Västnyland

Ett nytt sysselsättningsprojekt strävar efter att skapa 500 nya jobb i Västnyland. Det är projektet Go! som vill fortsätta i en ny form och Novago, som administrerar projektet, ansöker om pengar från Europeiska socialfonden.

Publicerad . Uppdaterad .

Varierande intresse för församlingsvalet i Västnyland

Församlingsvalet i höst är mest intressant i Raseborg eftersom församlingar fusioneras och det märks på kandidatlistorna där nya namn har dykt upp. I Raseborg satsar församlingarna också mycket på förhandsvalet bland annat i skolor och butiker.

Publicerad .
Västra Nylands folkhögskola i Karis.

"Ny struktur bra för folkhögskolor"

Det skulle vara positivt med en ny struktur för folkhögskolorna i södra Finland. Det anser stadsstyrelsen i Hangö i sitt utlåtande om Västra Nylands folkhögskolas (VNF) ekonomiplan.

Publicerad .
Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda.

Västnyländska sopor ger Vanda energi

Finlands största avfallskraftverk som också bränner västnyländska sopor tas i bruk i Vanda på onsdag. Kraftverket kommer att producera både el och värme. Som bränsle används källsorterat blandavfall.

Publicerad .

God morgon Västnyland

Marica Hildén

Torsdag 18 september med Marica Hildén

Den är här igen, Ekenäs höstmarknad. Vi får en liverapportering från marknaden.

Nyheter

Britta Lindblom, politiker i Ingå.

Lämnar Ingåpolitiken för en vinter i värmen 5

Frågan om hur tungt det politiska ansvaret väger på en fullmäktigeledamot är aktuell i Ingå där socialdemokraten Britta Lindblom nu lämnar kommunfullmäktige mitt i mandatperioden. Lindblom lägger fullmäktige och omkring 10 uppdrag i olika politiska organ bakom sig för att tillbringa vintern i värmen i Grekland.

Publicerad . Uppdaterad .
Vattenhink fylls upp.

Ingå sätter vattenverket under lupp 2

En utomstående expert ska nu reda ut problemen vid Ingå kommuns vattenverk. Ekonomin är svag. Och de senaste åren har dricksvattnet upprepade gånger haft bakterier och invånarna har varit tvungna att koka vattnet.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingången till k-affär Matilda på Skillnadsgatan i Ekenäs.

Ett slut är en början på något nytt 2

K-butiken Matilda i Ekenäs centrum stänger nästa år och många Ekenäsbor är ledsna över det. Men en glädjande nyhet är att matbutikskulturen troligen lever vidare i huset. Fastighetsägaren förhandlar redan med nya aktörer.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

ESC från futsalligan till division 3

Ekenäs Sport Club spelar nästa säsong i division 3 i stället för i futsalligan. Det finns ännu en chans att det kan bli division 2.

Publicerad .
Målkungen Casper Källberg gjorde inte sitt livs match på söndagen.

BK-46 obesegrat i nio matcher14

Karislaget BK-46 spelade sin nionde raka match utan förlust i fotboll division två. BK-46 besegrade tabelltvåan Grankulla IFK.

Publicerad .
Matias Astrada har bollen

EIF närmar sig division 1-kval4

Drömmen om kval till division 1 närmade sig ytterligare igår för EIF:s fotbollsherrar. Serieettan från Ekenäs knep tre poäng till igår (13.9) när laget slog Salon Palloilijat i en match som fick en katastrofal start för EIF.

Publicerad .

ESC ett poäng från division 2 3

Serieettan Ekenäs Sport Club fortsätter vinna i fotbollens division 3, zon 1. Igår (13.9) föll serietrean Etelän-Espoon Pallo i en match som ESC:s tränare beskriver som lagets överlägset bästa i år. Även för Hangölaget FC HIK blev det vinst igår.

Publicerad . Uppdaterad .

Samarbete mellan orienteringsföreningar efterlyses

De finlandssvenska orienteringsföreningar borde bli bättre på att samarbeta för att på så sätt bli starkare. Det säger Kristian Forsell som är verksamhetsledare för Finlands svenska orienteringsförbund.

Publicerad . Uppdaterad .

Utvisningar sänkte BK-46 i handboll 1

BK-46 inledde säsongen med en knapp förlust mot Atlas från Vanda i damernas FM-serie i handboll på lördag kväll.

Publicerad . Uppdaterad .

EIF-damerna krossade serietvåan 6

Ekenäs IF:s fotbollsdamer är nu väldigt nära ett kval till division 1 efter att laget igår (13.9) fullständigt körde över serietvåan Pyrkivä från Åbo. Resultatet i matchen, som igår i division 2 zon B, blev hela 7-0 (4-0).

Publicerad . Uppdaterad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

Välkommen till oss!

De syriska flyktingarna har nu börjat anlända till Svenskfinland. Hur ska kommunerna ta hand om dem för att de snabbast möjligast ska börja trivas?

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Sune Lang, Borgå sjukhusdirektör

Borgå bb:s öde avgörs i dag

Klockan 13 i dag kommer beslutet om den nya jourförordningen som i allra högsta grad påverkar framtiden för Borgå sjukhus. Dags att se verkligheten i vitögat, säger sjukvårdsområdets direktör Sune Lang.

Publicerad . Uppdaterad .
Jarl Bergkulla

Älgjägare borde skaffa hygienpass

Älgjägarna i Kristinestad uppmanas skaffa hygienpass. Det är Jarl Bergkulla, verksamhetsledare i Lappfjärdsnejdens Jaktvårdsförening, som tagit initiativet.

Publicerad . Uppdaterad .
Per Hellman, ordförande för psykiatriska delegationen vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

33 vårdplatser bort från Roparnäs 1

I år försvinner tre av tio vårdplatser inom vuxen- och äldrepsykiatrin på Roparnäs sjukhus i Vasa. De ersätts av mer öppenvård. Ingen blir ändå utan vård, intygar Per Hellman som är ordförande för psykiatriska delegationen.

Publicerad .
Konstnär Kitty Tennberg

Kitty Tennbergs förtrollande värld

Med verk från många årtionden fyller nu Kitty Tennberg vinden på Almska Gården i Lovisa. Färgerna har förändrats med åren, men det sagolika och magiska finns kvar i hennes konst.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Norra hamnen i Ekenäs
  Publicerad .

  Omröstning om nya Norra hamnenplanen

  Raseborgs stad inleder en ny process för att planera bostäder och köpcentrum Norra hamnen i Ekenäs. Det beslöt stadsplanenämnden efter omröstning på onsdagen.

 • Dukat för kräftskiva.
  Publicerad .

  Kräftskiva i Experttimmen

  Helan gååååår i Experttimmen på torsdag (18.09) när antikexpert Bernt Morelius berättar om olika kräftskivetillbehör. Programledaren Tiina Grönroos går på utställning där nutidskonstnärer presenterar sin syn på kräftskivor.

 • Den plats där en ny brandstation kunde byggas i Karis.
  Publicerad . Uppdaterad

  Karis nya brandstation fick undantagslov

  Raseborgs stad har beviljats undantagslov för att bygga den nya brandstationen vid Bangatan i Karis. Planläggningsnämnden ställer som villkor att grundvattnet inte får förorenas.

 • Jan Korander
  Publicerad . Uppdaterad

  Jan Korander regisserar på Raseborg

  Skådespelaren Jan Korander regisserar Emil i Lönneberga på Raseborgs sommarteater nästa sommar. Han har själv tidiare stått på scenen i Raseborg.

 • Publicerad .

  Webb-tv från Ekenäs höstmarknad

  Vem har bästa kringlorna? Snyggaste ballongerna? Mysigaste marknadsståndet? Det är marknadsdags i Ekenäs. Yle Västnylands Patrik Rosström och Tove Virta vimlar omkring och känner på stämningen i direktsänd webb-tv på torsdag 11-11.30.

 • Ira Donner
  Publicerad . Uppdaterad

  Gröna i Västnyland stöder beslutet att lämna regeringen

  Gröna politiker i Västnyland tycks vara rörande eniga om att det är rätt för partiet att lämna regeringen ifall regeringen röstar för en fortsättning för Fennovoimas kärnkraftprojekt i Pyhäjoki i Österbotten. Yle Västnyland ringde runt till lokalpolitiker som alla unisont gav sitt stöd för en regeringssorti.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Saarinen för, Blomqvist och Feldt-Ranta mot Fennovoima2

  Frågan om Fennovoimas kärnkraftbygge i Pyhäjoki i Österbotten ska få fortsatt tillstånd eller inte delar åsikterna bland de västnyländska riksdagsledamöterna. De två riksdagsledmöterna från Raseborg är mot medan Lojoriksdagsledamoten flaggar för Fennovoima.

 • Uppgivna Sjundeåblickar
  Publicerad . Uppdaterad

  Sjundeås handbollsherrar höll också på att knäckas

  Det var inte bara BK-46:s herrlag i handboll som höll på att knäckas i somras på grund av spelarflykt. Nu visar det sig att det också såg mycket dåligt ut för Sjundeå IF:s herrar. Det var panik i laget.

 • BK-46 - Sjundeå IF 9.4.2014
  Publicerad . Uppdaterad

  "Blir det final så kan allt hända"

  Efter en händelserik sommar kör handbollsligan i gång på fredag. Enligt ligalagens tränare utgör Cocks åter den största förhandsfavoriten. De västnyländska lagen i BK-46 och SIF har haft utmaningar i sommar medan Dicken hoppas på att undvika skador och gå från silver till guld.

 • Fabrikschef Markus Lehto vid Helo i Hangö
  Publicerad . Uppdaterad

  Helo i Hangö permitterar

  Bastuugnstillverkaren Helo i Hangö har permitterat en del av personalen. Nästan hälften av de anställda är tillfälligt permitterade.

 • Barn från Solgårdens daghem bjuder bullar åt invånarna i Villa Pentby då Alfa Omega Raseborg ordnar rollatorrally.
  Publicerad . Uppdaterad

  Barn och äldre möttes i Villa Pentby

  Föreningen Alfa Omega Raseborg ordnade i dag det tredje rollatorrallyt. Den här gången var det invånarna i Villa Pentby i Pojo som fick ta del av programmet. Se video.

 • Monica Ferm överräcker en lista med 153 namn mot planeringen på Fabriksudden till Jouko Mäkinen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Olika syn på Fabriksudden består1

  I dag överräcktes en lista till Hangös stadsdirektör Jouko Mäkinen där stadens invånare uttrycker sin oro för planerna på Fabriksudden. Totalt skrev 153 mänskor på listorna, men enligt Mäkinen kommer de inte att påverka hans åsikt.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Nytt ungdomsprojekt ska ge 500 jobb i Västnyland

  Ett nytt sysselsättningsprojekt strävar efter att skapa 500 nya jobb i Västnyland. Det är projektet Go! som vill fortsätta i en ny form och Novago, som administrerar projektet, ansöker om pengar från Europeiska socialfonden.

 • Olaglig soptipp invid Tavastbyvägen i Vanda.
  Publicerad . Uppdaterad

  Västnyländska sopor ger Vanda energi

  Finlands största avfallskraftverk som också bränner västnyländska sopor tas i bruk i Vanda på onsdag. Kraftverket kommer att producera både el och värme. Som bränsle används källsorterat blandavfall.

 • Rullstol i sjukhuskorridor.
  Publicerad . Uppdaterad

  Raseborg hör hemma i HUCS2

  Raseborg borde höra till samkommunen för HUCS social- och hälsovårdsområde. Det föreslår stadsstyrelsen för fullmäktige. Styrelsen vill också undvika att splittra dagens specialsjukvård inom HNS.