Stor cannabisodling i skogen i Snappertuna18

En drygt 20-årig man från Raseborg har medgett att han har haft en större cannabisodling i skogen i Snappertuna. Det var polisen som upptäckte odlingen för ett par veckor sedan.

Publicerad .
Lärkkulla i Karis,

Brand på Lärkkulla

Det var nära ögat imorse (28.8) när ett ljus höll på att förorsaka en större brand på Lärkkulla folkakademi i Karis. Ingen skadades dock i branden.

Publicerad .

Senaste nytt

"Rätt beslut i ärekränkningsmålet" 1

Det var ett bra beslut att avsluta förundersökningen om huruvida två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb var kränkande mot Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson. Det säger Dan Frände, som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet.

Publicerad . Uppdaterad .

Mårten Johanssons ärekränkningsmål läggs delvis ner 17

Förundersökningen om Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson har blivit ärekränkt läggs delvis ner. Orsaken är att det blir för dyrt och omfattande, i proportion till det eventuella straffet, att hitta dem som har skrivit två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb.

Publicerad . Uppdaterad .

Raseborg satsar på Ekåsenområdet

Staden satsar totalt 1,5 miljoner euro på Ekåsenområdet nästa år. Det beslutet tog Raseborgs direktion för intern service när förslaget till budget för nästa år och ekonomiplanen för åren 2015-17 behandlades igår.

Publicerad . Uppdaterad .
Merituulen koulu i Ingå

Merituulen koulu kanske klar i januari

Den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu i Ingå är inte sanerad och tillbyggd i december. Tidtabellen har igen skjutits framåt, men sista januari 2015 är ett datum som kan hålla, tror Peter Siggberg (SFP).

Publicerad .
Skolväska

Skolpsykolog sökes i Ingå 1

Ingå behöver en ny skolpsykolog. Den nuvarande skolpsykologen har sagt upp sig från och med slutet av september.

Publicerad .

Skörden far illa i blötan

De ovanligt häftiga augustiregnen har ställt till det för många spannmålsodlare. Om regnen fortsätter kan det bli mycket ojämn kvalitet på skörden.

Publicerad . Uppdaterad .
Karnaistunneln på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.

Ny teknologi för vatten och miljö i Västnyland

Västnyländska nyföretagarcentralen Novago satsar stort på att vara med och utveckla ny teknologi inom vatten och miljö. Det går nu att i realtid följa med hur mycket salt från motorvägen som kommer in i grundvattnet på Lojoåsen. I Ekenäs skärgård testas helt nya avloppsbrunnar.

Publicerad . Uppdaterad .

Jakobshamn besvärade sig över musikbeslut 4

Ingåmarinan Marine Jakobshamn är missnöjd med Ingå kommuns beslut som gäller musikvolymen. Grannarna klagade på den högljudda musiken från skärgårdsrestaurangen sommarlördagar.

Publicerad .

Väcker debatt

Raseborg kan få fler rondeller 10

Västerby i Ekenäs kan få sin första rondell och en rondell eller fler filer är att föredra också vid riksväg 25:s anslutningar i Malmkulla och Läpp i Karis. Så låter Raseborgs stads utlåtande om trafiklösningar till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

Publicerad . Uppdaterad .

Inga begränsningar för mopedister i Ekenäs 14

Raseborgs stad vidtar inga åtgärder mot mopedisterna i Ekenäs centrum. Samhällstekniska nämnden anser att stadens centrum är till för alla och det är naturligt att ungdomarna har sin plats där

Publicerad . Uppdaterad .

Svårt med svenska på nödcentralen 73

Det är inte en självklarhet att få tala svenska när man ringer till nödcentralen. Carina Enberg från Raseborg blev betjänad enbart på finska både på nödcentralen i Åbo och i Kervo.

Publicerad . Uppdaterad .
Niklas Andersson är minister Päivi Räsänens specialmedarbetare

Nödcentralen lockar med tvåspråkig utbildning 25

Nyheten att nödcentralen inte alltid kan erbjuda service på svenska har upprört läsare på Yle Västnylands webb. Men nu finns det planer på utbildning som ska locka tvåspråkiga, berättar inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, kristdemokraten Niklas Andersson från Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

ESC lämnar futsalligan 5

Ekenäs Sport Club avstår från sin serieplats i futsalligan. Långa resor är en av orsakerna.

Publicerad .
Visar Tahiri, ESC

LoPa kämpar om serieplatsen

Lojolaget LoPa steg ovanför nedflyttningsstrecket i fotbollens division 3 på onsdagskvällen då laget slog HPS. Matchen spelades på konstgräs i Svedängen i Helsingfors.

Publicerad .
Fred Sundwall är generalsekreterare i Finlands Ryttarförbund

Häststallens antal ökat explosionsartat2

- Stallens antal har ökat explosionsartat, speciellt inom en radie på 100 – 150 kilometer utanför Helsingfors, säger Fred Sundwall, generalsekreterare i Finlands Ryttarförbund. Stallen är dels sådana där man kan syssla med den här hobbyn, men också helt privata stall.

Publicerad .

Flera områdesmästerskap till RS

Under senaste veckoslut (23-24.8) ordnades Södra-Finlands områdesmästerskap i miniatyrgevär. Tävlingarna ordnades på skjutbanan i Ingå.

Publicerad .

Nyheter

Utsikt över Hangö och Västra hamnen

Årets nyländska stadsdel utses

Vilken stadsdel i Nyland vill du att får pris? Nu har du möjlighet att ge förslag på Årets nyländska stadsdel till Nylands förbund.

Publicerad .

Fängelse för fortkörning i Horsbäck 10

En 34-årig man har dömts till 50 dagars ovillkorligt fängelse av Västra Nylands tingsrätt. Mannen körde 117 km/h i Horsbäck i Raseborg, på ett område där högsta tillåtna hastighet är 60 km/h.

Publicerad .
Nya fiskekajen i Joddböle i Ingå.

Nya kajen i Ingå fiskehamn väntar på hall

Den nya betongkajen i fiskehamnen i Ingå står klar för användning. Ännu under hösten ska en hall byggas för hantering av bland annat så kallad skräpfisk.

Publicerad . Uppdaterad .

L-U: Mondi i Lojo säger kanske upp 75

Papperstillverkaren Mondi i Lojo kan komma att säga upp 75 arbetstagare. Det skriver tidningen Länsi-Uusimaa på tisdagen (26.8).

Publicerad . Uppdaterad .

Sms påminner om läkarbesök 2

Nu kan den som har en bokad mottagningstid till hälsovården i Lojo få ett textmeddelande om tiden som påminnelse. Tjänsten fungerar till exempel då man har bokat mottagningstid till läkare, sjukskötare, terapeut, rådgivning eller skolhälsovård.

Publicerad .
arbets- och näringsbyrå

Över 500 fler arbetslösa i Västnyland

De arbetslösa i Västnyland har blivit 555 personer fler i slutet av juli jämfört med ett år tidigare. Däremot har andelen arbetslösa i Hangö minskat en aning sedan en månad tillbaka och är nu samma som för ett år sedan, 13,4 procent.

Publicerad .

God morgon Västnyland

Svampkunskap i Tvärminne2

Regnet under sensommaren torde gynna höstens svampskörd. För de som gärna vill veta mer om svamp ordnar Hangö medborgarinstitut, Tvärminne ungdoms- och hembygdsförening och Hangö miljöförening en grundkurs i svampplockning i Tvärminne.

Publicerad .
Tove Virta

Fredag 30 augusti med Tove Virta

Vem som helst får välja vilken hvc som helst, vem vill vara var? Fredagssnackare bänkar sig i soffan och gluttar tillbaka på veckan som gått.

Kaj Kunnas blir danskändis

Kaj Kunnas har dansat på presidentbalen och då han han på grund av ett vad var cheerleader på en hockeymatch. Men nu ska han valsa runt inför hela finska folket i tv-programmet Tanssii tähtien kanssa, Dansar med Stjärnor.

Publicerad .

NYHETER

Ombyggnad vid kommungården i Ingå.

Ingås nya bibliotek öppnar i oktober

Ingås nya bibliotek öppnar i kommungården i början av oktober. Biblioteken i Ingå är stängda hela september på grund av flytt.

Publicerad .
Finska Mäntykoto daghem har tre avdelningar med omkring 50 barn.

Daghemmet Mäntykoto ska rivas

Daghemmet Mäntykoto på Björknäsgatan i Ekenäs borde rivas. Byggnaden är i så dåligt skick att det inte lönar sig att renovera den. Staden har fått en rivningsoffert på närmare 40 000 euro.

Publicerad . Uppdaterad .

Hangöbor oroliga över planerna för Fabriksudden 23

I Hangö börjar en del invånare nu bli bekymrade över omfattningen av badhotellplanerna på Fabriksudden trots att många har väntat på att det ska byggas en simhall i staden. Hangöbon Monica Ferm har nu startat en namninsamling kring planerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Jim sågar till och fäster en lämplig träbit som ska fungera som den ena skivan bänklkämmaren spänns mot

Ungdomsverkstäderna i Sjundeå och Ingå fortsätter 1

Det gemensamma ungdomsverkstadsprojektet som började i Sjundeå och Ingå sommaren 2013 fortsätter åtminstone till och med slutet av år 2015. Ungdomsverkstaden Virta finns i ungdomskaféet Walkers i Sjundeå, I Ingå finns verkstaden i det hus som föreningen Frendit verkade i tidigare.

Publicerad .
Mats Lagerstam

Chefen för Raseborgspolisen söker jobb på Åland

Överkommissarie Mats Lagerstam, som är enhetschef för polisen i Hangö, Raseborg och Ingå (området för Raseborgs polisstation), har sökt jobbet som polismästare på Åland. Lagerstam är en av fyra sökande.

Publicerad . Uppdaterad .

Billigare priser kan öka tomtförsäljningen i Sjundeå 2

Sjundeå kommun försöker fortsättningsvis sälja tomter, men de går inte åt. Nu finns ett förslag att sänka tomtpriserna med 20 % för att göra tomterna mer attraktiva.

Publicerad . Uppdaterad .
Lojo sjukhus

Samjour i Lojo ska inte påverka Sjundeåjouren

Från och med september år 2015 inleds samjour inom Lojo sjukvårdsområde. Den ska enligt sjukvårdsområdets direktör Raimo Kekkonen inte påverka Sjundeås jour dagtid.

Publicerad . Uppdaterad .

Maja är glad för åren i Afrika

Maja Stadius tillbringade sina första skolår i Kongo. Där lärde hon sig flera språk, bland annat swahili. Hon har sedan studerat franska och latin, undervisat i båda språken och hennes språkkunskaper har fört henne bland annat till Kimito och Genève.

Publicerad . Uppdaterad .

Folk hinner inte gå på tre dagars retreat

Folk i dag är så upptagna att de inte hinner gå på en tre dagar lång retreat. Bland annat det kom fram då retreatgården Snoan i Lappvik lät göra en webbenkät.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Ryskt importstopp ställer till det för yrkesfiskare

Strömming kan inte längre säljas till Ryssland på grund av det ryska importstoppet. Ryssland har varit en stor strömmingskonsument och importstoppet drabbar inhemska yrkesfiskare hårt.

Publicerad . Uppdaterad .

Stor cannabisodling i skogen i Snappertuna 18

En drygt 20-årig man från Raseborg har medgett att han har haft en större cannabisodling i skogen i Snappertuna. Det var polisen som upptäckte odlingen för ett par veckor sedan.

Publicerad .
Saxby skola i Borgå

Förstaklassare väntade förgäves på skoltaxin 1

Föräldrar till elever i Saxby skola i Borgå är missnöjda över skolskjutsarna som fortfarande strular tre veckor efter skolstarten.

Publicerad . Uppdaterad .
Christina Båssar

Det kokar i Vörå 9

Kommundirektör Christina Båssar i Vörå skriver i ett blogginlägg att hon misstänker att förvaltningsdirektör Markku Niskala vill bli av med henne. Hon säger att den varning hon gett honom tidigare i år sannolikt är orsaken.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Publicerad . Uppdaterad

  Kaj Kunnas blir danskändis

  Kaj Kunnas har dansat på presidentbalen och då han han på grund av ett vad var cheerleader på en hockeymatch. Men nu ska han valsa runt inför hela finska folket i tv-programmet Tanssii tähtien kanssa, Dansar med Stjärnor.

 • Publicerad .

  Stor cannabisodling i skogen i Snappertuna18

  En drygt 20-årig man från Raseborg har medgett att han har haft en större cannabisodling i skogen i Snappertuna. Det var polisen som upptäckte odlingen för ett par veckor sedan.

 • Skolväska
  Publicerad .

  Skolpsykolog sökes i Ingå1

  Ingå behöver en ny skolpsykolog. Den nuvarande skolpsykologen har sagt upp sig från och med slutet av september.

 • Lärkkulla i Karis,
  Publicerad . Uppdaterad

  Brand på Lärkkulla

  Det var nära ögat imorse (28.8) när ett ljus höll på att förorsaka en större brand på Lärkkulla folkakademi i Karis. Ingen skadades dock i branden.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Raseborg satsar på Ekåsenområdet

  Staden satsar totalt 1,5 miljoner euro på Ekåsenområdet nästa år. Det beslutet tog Raseborgs direktion för intern service när förslaget till budget för nästa år och ekonomiplanen för åren 2015-17 behandlades igår.

 • Trollbölevägen i Ekenäs. Här planeras en rondell.
  Publicerad . Uppdaterad

  Raseborg kan få fler rondeller10

  Västerby i Ekenäs kan få sin första rondell och en rondell eller fler filer är att föredra också vid riksväg 25:s anslutningar i Malmkulla och Läpp i Karis. Så låter Raseborgs stads utlåtande om trafiklösningar till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

 • Publicerad . Uppdaterad

  "Rätt beslut i ärekränkningsmålet"1

  Det var ett bra beslut att avsluta förundersökningen om huruvida två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb var kränkande mot Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson. Det säger Dan Frände, som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet.

 • Visar Tahiri, ESC
  Publicerad .

  LoPa kämpar om serieplatsen

  Lojolaget LoPa steg ovanför nedflyttningsstrecket i fotbollens division 3 på onsdagskvällen då laget slog HPS. Matchen spelades på konstgräs i Svedängen i Helsingfors.

 • Merituulen koulu i Ingå
  Publicerad .

  Merituulen koulu kanske klar i januari

  Den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu i Ingå är inte sanerad och tillbyggd i december. Tidtabellen har igen skjutits framåt, men sista januari 2015 är ett datum som kan hålla, tror Peter Siggberg (SFP).

 • Vete
  Publicerad . Uppdaterad

  Skörden far illa i blötan

  De ovanligt häftiga augustiregnen har ställt till det för många spannmålsodlare. Om regnen fortsätter kan det bli mycket ojämn kvalitet på skörden.

 • Hannes Heimonen får konstbesök av bildkonstnär Tanja Is från Pro Artibus.
  Publicerad . Uppdaterad

  Dörrknackning om konst

  Från och med nu (27.8) kan Ekenäsborna räkna med ovanligt besök. Inom ramen för Pro Artibus pågår ett projekt där man knackar dörr för att prata konst

 • Kvalmatch ESC-Loiske
  Publicerad .

  ESC lämnar futsalligan5

  Ekenäs Sport Club avstår från sin serieplats i futsalligan. Långa resor är en av orsakerna.

 • Utsikt över Hangö och Västra hamnen
  Publicerad . Uppdaterad

  Årets nyländska stadsdel utses

  Vilken stadsdel i Nyland vill du att får pris? Nu har du möjlighet att ge förslag på Årets nyländska stadsdel till Nylands förbund.

 • Ung kille med mobiltelefon.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hangökulturen satsar på modern tid och barn

  Hangö museum planerar i nästa år att satsa på Hangöminnen från 2000-talet. Inom kulturen ligger fokus på barnkultur.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Inga begränsningar för mopedister i Ekenäs14

  Raseborgs stad vidtar inga åtgärder mot mopedisterna i Ekenäs centrum. Samhällstekniska nämnden anser att stadens centrum är till för alla och det är naturligt att ungdomarna har sin plats där