Köksrumba i Raseborg6

Raseborg har i rask takt fått lov att ordna med specialarrangemang för att se till att över 1000 barn i Karis ska få sin dagliga lunch efter årsskiftet. Raseborgsköken får hjälpa till, och dessutom köps mat från Dragsvik.

Publicerad .
Skogsgläntans daghem i Ekenäs.

Nya Ekenäsdagiset borde byggas vid brandstationen

Det nya svenskspråkiga daghemmet i Ekenäs borde byggas sydväst om brandstationen, söder om Björknäsgatan. Det förelår Intern service för stadsstyrelsen i Raseborg.

Publicerad .

Senaste nytt

Staden vill diskutera med Hangöborna

Hangöborna får en chans att diskutera aktuella frågor med stadens ledning. En invånarafton ordnas torsdag 4 december i stadshusets festsal.

Publicerad .

Veterinärvården utreds vidare

Raseborg och Ingå vill ha tydligare siffror på vad veterinärvården ska kosta. Miljöhälsonämnden remitterade därför frågan.

Publicerad . Uppdaterad .

Föremålsarkiv förenar muséer

Västnyländska muséer flyttar samlingar till Leirasfastigheten i Ekenäs. Flytten förväntas spara och samordna resurser.

Publicerad .

Det gick bra för finska kocklandslaget i världscupen

I morgon (27.11) klarnar det vilken plats Finland får i världsrankingen i Culinary World Cup, som avslutas i Luxemburg i dag. I deltävlingarna kom det finska kocklandslaget, som har Raseborg som hemort, på andra respektive första plats. Se bildgalleri!

Publicerad . Uppdaterad .

Skåldöbo: "Vi hinner kanske inte till jobbet i tid" 7

De indragna färjturerna till och från Skåldö innebär en stor förändring för Skåldöborna. En tredjedel av färjturerna försvinner och det här skapar problem speciellt på morgonen när folk ska på jobb.

Publicerad . Uppdaterad .
tangentbord

Elisas förbindelser återgår till det normala 3

Telebolaget Elisas flera timmar långa problem med nätverksförbindelser håller på att ordna sig. Förbindelserna började strula när en grävmaskin söndrade en fiberkabel i Lojo.

Publicerad . Uppdaterad .

Grävmaskin bakom Elisas nätverksproblem 4

Orsaken till telebolaget Elisas nätverksproblem är en söndrig fiberkabel i Lojo. Elisa har börjat åtgärda problemet, men det kan dröja timmar innan är allt är klart.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Koverhar hyllas i ny metallsång 4

Powermetallbandet Astralion, med kopplingar till Hangö, släpper på fredag sitt första album. Bland låtarna finns en hyllning till Lappvik och stålindustrin i Koverhar. Musikvideon har bilder från tiden då stålindustrin ännu levde där. Se videon!

Publicerad .

"Svartå FBK är som en enda familj"

I Svartå firar frivilliga brandkåren i år 80 år. Mycket har hänt både inom föreningen och inom utrustningen bara under de senaste tio åren. Se video när Svartå FBK tränar brandsäkerhet med elever i Svartå skola.

Publicerad .

Torsdag 27 november med Jonas Sundström

Ekenäs hårdaste trummis Vicky Österberg är med i en dokumentärfilm. Vi kollar läget direkt från London. Skärgårdshamnen i Bromarv ska utvecklas, vad tyckte invånarna? Gick det hett till på diskussionsmötet?

Sport

Cocks målspruta Teemu Tamminen

Cocks spelar hemmamatcher i Karis

Cocks spelar under helgen båda matcherna mot georgiska HC Samtredi i första omgången av Challenge Cup i Karis. Yle Sporten kommer att vara på plats på söndag.

Publicerad . Uppdaterad .
HaHys Anu Rantanen

HaHy-damer åkte ur finska cupen

Pirkkalan Pirkat från Birkala var snäppet vassare än Hangon Hyrskyt i matchen i damernas innebandycup på söndagseftermiddagen (23.11). Kvartsfinalen spelades i Hangö idrottshus.

Publicerad .
Innebandyaction

Ny seger för Knights

Innebandyklubben Raseborg Knights herrlag toppar division 2-tabellen efter åtta omgångar. Den saken blev klar då Knights slog Vandalaget SB Vantaa i Påminnehallen på söndagen (23.11).

Publicerad .

Nyheter

Stadsdirektör Mårten Johansson studerar nästa års budget.

Stadsdirektören: Idéerna är lite slut 12

Lägre skatteintäkter och ökade utgifter gör det inte lätt för staden Raseborg. Budgetarbetet för nästa år är på slutrakan. Staden vill ytterligare minska på långvårdplatserna. Budgeten tar också ett steg bort från en konstgräsplan.

Publicerad . Uppdaterad .
Hamnbyggnad och brygga i Bromarv

Bromarv hamn viktig för ortsborna 3

Fler båtplatser och utökad service hör till det som Bromarvborna önskar sig. Onsdag kväll presenterades utvecklingsplanen för hamnen och många ortsbor mötte upp.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjundeå svenska skola

Sjundeå söker bildningschef

Sjundeå söker ny bildningschef istället för Tina Nordman som blir dagvårdschef i Raseborg. Sjundeå söker en person med lämplig högre högskoleexamen som har erfarenhet av bildningssektorn.

Publicerad .
Tomy Karlsson, lokalhistoriker från Hangö.

"En person kan inte ensam sköta Frontmuseet i Lappvik"6

Det är viktigt att framtiden för Frontmuseet i Lappvik i Hangö tryggas, anser lokalhistorikern Tomy Karlsson från Hangö. Han hoppas på en lösning där en bredare organisation börjar sköta det privat museet istället för en person, Ralf Häggström, som i dag.

Publicerad .
Interiör från frontmuseet i Lappvik i Hangö.

Fortsatt oro för Frontmuseet i Lappvik6

Frontmuseet i Lappvik i Hangö kan ses som ett av regionens viktigaste museer, trots att det är ett privat museum. Nästa sommars utställningar planeras som bäst, samtidigt som det redan tidigare har funnits en oro för museets framtid. Den har inte gett med sig, tvärtom frågar sig allt fler hur framtiden ser ut för museet.

Publicerad .

Dyrare båtplatser i Lojo

Priset för båtplatserna och båtförvaringsplatserna i Lojo kommer att stiga nästa sommar. Det handlar om en höjning på ungefär 20 procent.

Publicerad .

Väcker debatt

Skåldöfärjan en dimmig februaridag.

Färre färjturer till Skåldö 16

Färjturerna till och från Skåldö i Ekenäs skärgård blir färre från och med årsskiftet. En tredjedel av färjturerna försvinner under lågsäsong. Det blir också förändringar i färjtrafiken nattetid både till Skåldö och Barösund i Ingå.

Publicerad . Uppdaterad .
Roland Granberg

"Låt Centrumplan i Ekenäs vara som den är" 19

Rör inte löpbanorna på Centrumplan och bygg konstgräs i Västerby eller på Marknadsplan. Det anser bänkidrottaren Roland Granberg som var veckans sportsnackare i Sportmåndag.

Publicerad . Uppdaterad .
Byggarbetsplats inomhus, kontor byggs om, verktyg och virke på golvet, sopsäckar, papp täcker en del av golvet.

Raseborgare rasar mot byggnadstillsynen 20

Byggnadstillsynen i Raseborg och stadens förfarande får hård kritik på insändarplats i tidningen Västra Nyland i dag. Bakgrunden är en artikel som Västra Nyland publicerade på onsdagen.

Publicerad . Uppdaterad .
Lena Selén och Melinda Lönnberg i fredagssnack 21.11.

Ekologisk mat ger dåligt samvete 14

Lena Selén från Ingå och Melinda Lönnberg från Mjölbolsta diskuterade bland annat ekologisk odling i Fredagssnacket. Selén får dåligt samvete och Lönnberg känner sig lurad.

Publicerad . Uppdaterad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

 

Svenskfinland

Veronica Hertzberg

Många frågetecken kring Kårkullas framtid

Tidigare i veckan klarnade de stora dragen kring vårdreformen. Det återstår ändå ett antal olösta detaljer. En fråga är hur det ska gå för samkommunen Kårkulla, som är en central vårdproducent när det kommer till vård på svenska.

Publicerad .
Konstens natt i Vasa 2014.

Ikea inget hot mot centrumhandeln 1

I Vasa hoppas man att ett nytt affärscenter med Ikea ska resa sig i Risö. Utöver det har man ett annat stort affärscenter i Stenhaga, också det utanför centrum. Vad tycker företagarna i centrum om det här?

Publicerad . Uppdaterad .
Busholmen

Omtalad norrman ser ut att få hotell i Helsingfors

Det ser ut att bli tredje gången gillt för hotellkungen Arthur Buchardt, som i flera år har velat bygga ett hotell i Helsingfors. Stadsfullmäktige gav grönt ljus till hans planer på ett hotell på Busholmen.

Publicerad . Uppdaterad .
Homopar, Helsingfors 2009

”Vi vill känna oss som likvärdiga människor” 2

Camilla Kronqvist och Anders Ahlbäck ser bara ett acceptabelt resultat när riksdagen röstar om en könsneutral äktenskapslag. De lever båda tillsammans med en partner av samma kön och menar att det är fullständigt självklart att samkönade par ska få gifta sig.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Publicerad .

  Staden vill diskutera med Hangöborna

  Hangöborna får en chans att diskutera aktuella frågor med stadens ledning. En invånarafton ordnas torsdag 4 december i stadshusets festsal.

 • Skogsgläntans daghem i Ekenäs.
  Publicerad .

  Nya Ekenäsdagiset borde byggas vid brandstationen

  Det nya svenskspråkiga daghemmet i Ekenäs borde byggas sydväst om brandstationen, söder om Björknäsgatan. Det förelår Intern service för stadsstyrelsen i Raseborg.

 • Lasse Mynttinen, veterinär Elina Lahikainen, collien Sinna
  Publicerad . Uppdaterad

  Veterinärvården utreds vidare

  Raseborg och Ingå vill ha tydligare siffror på vad veterinärvården ska kosta. Miljöhälsonämnden remitterade därför frågan.

 • Hangö museums föremålsarkiv
  Publicerad .

  Föremålsarkiv förenar muséer

  Västnyländska muséer flyttar samlingar till Leirasfastigheten i Ekenäs. Flytten förväntas spara och samordna resurser.

 • Köttsoppa gjord på ekologiska och närproducerade produkter i Höjdens skola.
  Publicerad .

  Köksrumba i Raseborg6

  Raseborg har i rask takt fått lov att ordna med specialarrangemang för att se till att över 1000 barn i Karis ska få sin dagliga lunch efter årsskiftet. Raseborgsköken får hjälpa till, och dessutom köps mat från Dragsvik.

 • tangentbord
  Publicerad . Uppdaterad

  Elisas förbindelser återgår till det normala3

  Telebolaget Elisas flera timmar långa problem med nätverksförbindelser håller på att ordna sig. Förbindelserna började strula när en grävmaskin söndrade en fiberkabel i Lojo.

 • En planerad lättrafikled i Sjundeå
  Publicerad .

  Nytt anbud till markägare i tvisten om cykelväg i Sjundeå

  Sjundeå kommun försöker på nytt få en lösning om en planerad gång- och cykelväg mellan Hagaområdet och Sjundeå station. Nu erbjuder kommunen markägaren pengar och mark i utbyte mot en bit av tomten.

 • Finska kocklandslaget i Culinary World Cup 2014; förrätt.
  Publicerad . Uppdaterad

  Det gick bra för finska kocklandslaget i världscupen

  I morgon (27.11) klarnar det vilken plats Finland får i världsrankingen i Culinary World Cup, som avslutas i Luxemburg i dag. I deltävlingarna kom det finska kocklandslaget, som har Raseborg som hemort, på andra respektive första plats. Se bildgalleri!

 • Publicerad . Uppdaterad

  Grävmaskin bakom Elisas nätverksproblem4

  Orsaken till telebolaget Elisas nätverksproblem är en söndrig fiberkabel i Lojo. Elisa har börjat åtgärda problemet, men det kan dröja timmar innan är allt är klart.

 • Dörren till jourpoliklinik.
  Publicerad . Uppdaterad

  VNS: Operationsstopp på helger i Ekenäs dyrt och illa för patienter5

  Västra Nylands sjukhus i Ekenäs vill gärna fortsätta operera jourfall också under helger. Men den nya jourförordningen kan sätta stopp för det och leda till högre kostnader, befarar man på sjukhuset.

 • Ian Highhill (Jan Högbacka) poserar med sitt band Astralions nya album.
  Publicerad .

  Koverhar hyllas i ny metallsång4

  Powermetallbandet Astralion, med kopplingar till Hangö, släpper på fredag sitt första album. Bland låtarna finns en hyllning till Lappvik och stålindustrin i Koverhar. Musikvideon har bilder från tiden då stålindustrin ännu levde där. Se videon!

 • Bilar på väg mot Skåldö.
  Publicerad . Uppdaterad

  Skåldöbo: "Vi hinner kanske inte till jobbet i tid"7

  De indragna färjturerna till och från Skåldö innebär en stor förändring för Skåldöborna. En tredjedel av färjturerna försvinner och det här skapar problem speciellt på morgonen när folk ska på jobb.

 • Cocks målspruta Teemu Tamminen
  Publicerad . Uppdaterad

  Cocks spelar hemmamatcher i Karis

  Cocks spelar under helgen båda matcherna mot georgiska HC Samtredi i första omgången av Challenge Cup i Karis. Yle Sporten kommer att vara på plats på söndag.

 • Studerande redo att skriva studentexamensprov.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hangö förbereder sig för digital examen

  Lärarkåren i Hangö förbereder sig på de digitala studentskrivningarna. Tolv lärare från Hangö gymnasium och Hankoniemen lukio har besökt Danmark för att bekanta sig med digitala examensprov.

 • Sonasunds småbåtshamn i Ingå.
  Publicerad .

  Dyrare båtplatser i Lojo

  Priset för båtplatserna och båtförvaringsplatserna i Lojo kommer att stiga nästa sommar. Det handlar om en höjning på ungefär 20 procent.