Dyster stämning på Västra Nyland

Stämningen på Västra Nyland är inte den bästa efter att personalen i dag fick veta att 48 årsverken ska bort inom KSF Media.

Publicerad .

KSF Media skär ner med 48 årsverken5

Samarbetsförhandlingarna på KSF Media har avslutats i dag. 48 årsverken försvinner. KSF Media ger bland annat ut tidningarna Västra Nyland och Hangötidningen.

Publicerad .

Senaste nytt

Nazar Ali på Kungs pizza kebab i Ekenäs.

Nazar Ali: Respektlös granskning i min restaurang 32

Granskningen av etniska restauranger i Västnyland sköttes respektlöst, anser en av ägarna. Polisen i västra Nyland granskade förra veckan ett femtiotal etniska restauranger tillsammans med andra myndigheter.

Publicerad . Uppdaterad .
Folktingsordförande Christina Gestrin

Christina Gestrin ställer inte upp i riksdagsvalet 1

SFP:s riksdagsledamot, Folktingets ordförande Christina Gestrin ställer inte upp för omval i riksdagsvalet 2015. I ett pressmeddelande meddelar Gestrin att det efter nästan fyra perioder i riksdagen "känns som rätt tidpunkt att söka nya utmaningar".

Publicerad . Uppdaterad .

Lägre hastigheter efterlyses i Snappertuna skärgård 1

Snabba motorbåtsförare får sänka farten i vattnen utanför Snappertuna. Finska vikens sjöbevakningssektion föreslår för Närings-, trafik- och miljöcentralen att sänka hastigheten till 10 kilometer i timmen i vattenområdet mellan Storholmen och Storön under sommarmånaderna.

Publicerad . Uppdaterad .
Minbåten Loimu står på land i Barösund i Ingå

Skrotbåten i Ingå står kvar 3

Alla som kör ner till Barösund har sett den. Vid bron över Korsundet står ett gammalt fartyg på land. Och den har stått där i över 10 år nu. Vi har talat med båtens ägare, som bedyrar att han fortfarande har planer på att sjösätta båten.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

ESC vägrar förlora i fotbollstrean 1

Sjutton matcher har nu Ekenäs Sport Club kalrat av utan att förlora i herrarnas fotbollstrea. På söndagen (31.8) spelade ESC oavgjort mot FC HIK från Hangö i en kaotisk match på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad .
Conny Karlsson är sportsnackare i Yle Västnyland

"Det viktigaste är att alla grenar har det bra"12

Friidrottare är inte särskilt förtjusta i konstgräsplaner medan en konstgräsplan förlänger säsongen för fotbollsspelare. Kulstötaren och tränaren Conny Karlsson är aningen kluven vad gäller stora satsningar för fotboll på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad .
Det amerikanska fotbollslaget Sun City i Hangö.

Sun City till final i division 2

Hangölaget Sun City är klar för final i den amerikanska fotbollens division 2. På söndagskvällen semifinalslog Sun City Steelers i Kuopio.

Publicerad .

Oavgjort i södertvåans Raseborgsderby 13

Trots ett klart övertag av hemmalaget Ekenäs IF slutade säsongens tredje Raseborgsderby i herrarnas fotbollstvåa oavgjort. BK-46 från Karis försvarade tappert och kontrade effektivt på centrumplan i Ekenäs på lördagseftermiddagen (30.8).

Publicerad . Uppdaterad .

Rekord av Rautelin och Helander

I juniorlandskamperna i landskampen mot Sverige har det gått bra för Finland under lördagen. Både Esbo IF:s Jessica Rautelin och IF Raseborgs Oliver Helander slog personliga rekord då de vann sina grenar.

Publicerad . Uppdaterad .

Enkel seger för EIF-damer i Masku

Ekenäs IF:s damlag fortsätter i tabelltoppen i fotbollens division 2, zon B. På lördagseftermiddagen (30.8) slog EIF MaPS i Masku.

Publicerad . Uppdaterad .

ESC bättre i treans Ekenäsderby 5

Ekenäs Sport Club tog igen ett långt kliv mot division 2, då man på torsdagskvällen (28.8) besegrade EIF/Akademi i herrarnas fotbollstrea. Matchen spelades på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Fiskarin koulu

Raseborg säljer skolan i Fiskars

Nu är det klart att Raseborgs stad säljer den finskspråkiga skolan i Fiskars bruk till den lokala föreningen Tako. Staden förbinder sig samtidigt att hyra fastigheten för fem år och fortsätta med skolverksamheten.

Publicerad .

Småhus totalförstördes i Tenala

Ett bostadhus på Gretarbyvägen i Tenala totalförstördes i en brand i natt vid tvåtiden.

Publicerad . Uppdaterad .
Karis sportplan

Raseborg ersätter fortfarande inte vattenskador 2

Raseborgs stad håller fast vid beslutet att inte betala någon ersättning för de skador som uppstod efter det häftiga skyfallet i Karis för ett år sedan.

Publicerad . Uppdaterad .
Karis hälsovårdscentral.

Svartåbor vill få vård i Lojo 7

Flera Svartåbor överväger att byta till Lojo hälsovårdscentral efter att jouren vid Karis hälsostation stängde åtminstone tillfälligt i mitten av augusti. 26 raseborgare har sedan början av året valt Lojo hälsovårdscentral.

Publicerad .

Väcker debatt

Pizza.

Restauranger bötfälldes för arbetstidsbrott 17

Endast elva restauranger fick grönt ljus då polisen under veckoslutet granskade 52 etniska restauranger i Västnyland. Målet med razzian var bland annat att hitta eventuell illegal arbetskraft, kontrollera olägenheter i arbetarskyddet och syna försäljning utan kvitto .

Publicerad . Uppdaterad .

Raseborg kan få fler rondeller 14

Västerby i Ekenäs kan få sin första rondell och en rondell eller fler filer är att föredra också vid riksväg 25:s anslutningar i Malmkulla och Läpp i Karis. Så låter Raseborgs stads utlåtande om trafiklösningar till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

Publicerad . Uppdaterad .

Inga begränsningar för mopedister i Ekenäs 15

Raseborgs stad vidtar inga åtgärder mot mopedisterna i Ekenäs centrum. Samhällstekniska nämnden anser att stadens centrum är till för alla och det är naturligt att ungdomarna har sin plats där

Publicerad . Uppdaterad .

Svårt med svenska på nödcentralen 74

Det är inte en självklarhet att få tala svenska när man ringer till nödcentralen. Carina Enberg från Raseborg blev betjänad enbart på finska både på nödcentralen i Åbo och i Kervo.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Dags för äppelmust

Victor Miettinen kom till Västnyland för att sommarjobba och här blev han. Nu har han drivit ett äppelmusteri i Västerby i tio år.

Publicerad .
Jonas Sundström

Onsdag 3 september med Jonas Sundström

Mediekoncernen KSF Media har avslutat samarbetsförhandlingarna. Hur går det? Vad säger läsare om Hangötidningen och Västra Nyland? Ett familjecafé öppnas i Ekenäs, vad är den viktigaste funktionen?

Svampkunskap i Tvärminne 2

Regnet under sensommaren torde gynna höstens svampskörd. För de som gärna vill veta mer om svamp ordnar Hangö medborgarinstitut, Tvärminne ungdoms- och hembygdsförening och Hangö miljöförening en grundkurs i svampplockning i Tvärminne.

Publicerad .

Kaj Kunnas blir danskändis

Kaj Kunnas har dansat på presidentbalen och då han på grund av ett vad var cheerleader på en hockeymatch. Men nu ska han valsa runt inför hela finska folket i tv-programmet Tanssii tähtien kanssa, Dansar med Stjärnor.

Publicerad .

Dörrknackning om konst

Från och med nu (27.8) kan Ekenäsborna räkna med ovanligt besök. Inom ramen för Pro Artibus pågår ett projekt där man knackar dörr för att prata konst

Publicerad .

Nyheter

Fjärrläkare inom äldrevården i Raseborg 3

Raseborg ska nu införa fjärrläkarsystemet inom äldrevården i staden. Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslutade på sitt möte igår kväll begära offerter för läkartjänsterna.

Publicerad . Uppdaterad .
Britt-Mari Hakala är tacksam för maten hon får från Ekenäs matbank.

Ekenäs matbank delar ut matkassar varannan vecka 5

Ekenäs matbank har kommit i gång på allvar och har delat ut matkassar varannan torsdag sedan början av maj på Björknäsgatan. Ofta är det omkring 40 hushåll som får varsin matkasse, vilket kan betyda att mellan 100 och 150 personer får gratis mat.

Publicerad .
Polis håller i alkometer

Berusad mopedist och övergiven bil i Raseborg 1

Polisen fick under veckoslutet ta hand om en berusad mopedist på Skogbyvägen och en övergiven bil på Prästkullavägen i Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .
En pappersrulle

Läckage stängde pappersfabriken i Lojo tillfälligt

Mondis pappersfabrik i Lojo tvingades köra ned sin produktion på lördagsmorgonen (30.8) på grund av ett läckage. Papperslim hade hamnat i en stor mängd vatten som via vattenreningen hamnade i Lojo sjö.

Publicerad .
Simstrand i Ekenäs.

Badförbudet upphävt vid Knipan i Ekenäs 3

Nu kan man igen simma vid Knipan i Ekenäs. Sydspetsens miljöhälsa har upphävt badförbudet eftersom vattenprover visar att vattnet nu fyller kraven för badvatten.

Publicerad .

Lojo ivrig att gå med i metropolförvaltningen 4

Socialdemokraten Joona Räsänen som är ordförande i stadsfullmäktige i Lojo säger att Lojopolitikerna är eniga om att Lojo vill höra till metropolområdet.

Publicerad .

Problem vid små vattenverk 1

Seniorforskare Leena Hiisvirta varnar för att Finland missköter de små vattenverkens kvalitetskontroll. På Raseborgs Vatten tar man vattenprov en gång i månaden från alla vattentäckter och litar på att grundvattnet överlag har en god kvalitet.

Publicerad . Uppdaterad .

Ruttna rör blir dyra 1

Hur någonsin vattnet som gått genom de gamla uppgrävda rören vid Adlercreutzgatan i Borgå nått fram till konsumenternas kranar är för mig en gåta. Så sönderrostade ser de ut där de ligger kasserade vid trottoarkanten. Vårt vattennät är i stort behov av sanering. Den nuvarande saneringstakten är farligt långsam.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Fälla

Livsfarliga kapsyler hittades i Hertonässtranden 2

Vassa spikar som har klistrats fast på kapsyler från ölflaskor hittades under veckoslutet på en gräsmatta i Hertonässtranden. - Det är självklart att tanken har varit att skada någon, säger kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen.

Publicerad . Uppdaterad .
Torghuset i Jakobstad

Fritt fram att bygga vid torget i Jakobstad 1

Nu kan Mäenpää Byggnads Ab söka rivningstillstånd för bankhuset vid torget i Jakobstad. Sedan återstår bara att söka bygglov. Tvisten om detaljplanen är över i och med att Museiverket har dragit tillbaka sitt besvär.

Publicerad . Uppdaterad .
Finlandssvenska dagstidningar söker samarbete

Finlandssvenska tidningar söker samarbete 3

De finlandssvenska tidningarna söker nya modeller för utökat samarbete. Ett förslag är en gemensam webbsida med utbud från de finlandssvenska dagstidningarna.

Publicerad . Uppdaterad .
Sportmagasinet

Teemu Selännes hallprojekt gick framåt 2

Den planerade allaktivitetshallen i Kyrkslätt tog ett steg vidare i går måndag. Kommunfullmäktige godkände då planläggningsprogrammet för nästa år och där finns projektet med.

Publicerad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Publicerad .

  Dyster stämning på Västra Nyland

  Stämningen på Västra Nyland är inte den bästa efter att personalen i dag fick veta att 48 årsverken ska bort inom KSF Media.

 • Folktingsordförande Christina Gestrin
  Publicerad . Uppdaterad

  Christina Gestrin ställer inte upp i riksdagsvalet1

  SFP:s riksdagsledamot, Folktingets ordförande Christina Gestrin ställer inte upp för omval i riksdagsvalet 2015. I ett pressmeddelande meddelar Gestrin att det efter nästan fyra perioder i riksdagen "känns som rätt tidpunkt att söka nya utmaningar".

 • Publicerad . Uppdaterad

  KSF Media skär ner med 48 årsverken5

  Samarbetsförhandlingarna på KSF Media har avslutats i dag. 48 årsverken försvinner. KSF Media ger bland annat ut tidningarna Västra Nyland och Hangötidningen.

 • Publicerad .

  Raseborg behöver mer statliga pengar2

  Raseborgs stad ansöker om höjning av statsandel på en miljon euro.

 • Fiskarin koulu
  Publicerad .

  Raseborg säljer skolan i Fiskars

  Nu är det klart att Raseborgs stad säljer den finskspråkiga skolan i Fiskars bruk till den lokala föreningen Tako. Staden förbinder sig samtidigt att hyra fastigheten för fem år och fortsätta med skolverksamheten.

 • Victor Miettinen på Ekenäs äppelmusteri i Västerby.
  Publicerad .

  Dags för äppelmust

  Victor Miettinen kom till Västnyland för att sommarjobba och här blev han. Nu har han drivit ett äppelmusteri i Västerby i tio år.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Lägre hastigheter efterlyses i Snappertuna skärgård1

  Snabba motorbåtsförare får sänka farten i vattnen utanför Snappertuna. Finska vikens sjöbevakningssektion föreslår för Närings-, trafik- och miljöcentralen att sänka hastigheten till 10 kilometer i timmen i vattenområdet mellan Storholmen och Storön under sommarmånaderna.

 • Karis sportplan
  Publicerad . Uppdaterad

  Raseborg ersätter fortfarande inte vattenskador2

  Raseborgs stad håller fast vid beslutet att inte betala någon ersättning för de skador som uppstod efter det häftiga skyfallet i Karis för ett år sedan.

 • Bild som visar trädgårdskvarter på det nya området "Sjundeås hjärta".
  Publicerad .

  Planerna kring Sjundeås hjärta framskrider

  Planerna för bostadsområdet Sjundeås hjärta i kommunens centrum går vidare. Förslaget till detaljplaneändring framläggs nu till påseende.

 • Daghemmet Regnbågen i Karis
  Publicerad . Uppdaterad

  Regnbågen säljs billigare än tidigare planerat

  Raseborgs stad säljer före detta daghemmet Regnbågen i Svedja i Karis för ett lägre pris än det begärda.

 • Minbåten Loimu står på land i Barösund i Ingå
  Publicerad . Uppdaterad

  Skrotbåten i Ingå står kvar3

  Alla som kör ner till Barösund har sett den. Vid bron över Korsundet står ett gammalt fartyg på land. Och den har stått där i över 10 år nu. Vi har talat med båtens ägare, som bedyrar att han fortfarande har planer på att sjösätta båten.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Småhus totalförstördes i Tenala

  Ett bostadhus på Gretarbyvägen i Tenala totalförstördes i en brand i natt vid tvåtiden.

 • Nazar Ali på Kungs pizza kebab i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nazar Ali: Respektlös granskning i min restaurang32

  Granskningen av etniska restauranger i Västnyland sköttes respektlöst, anser en av ägarna. Polisen i västra Nyland granskade förra veckan ett femtiotal etniska restauranger tillsammans med andra myndigheter.

 • Maarit Feldt-Ranta
  Publicerad .

  Feldt-Ranta ställer upp i riksdagsvalet2

  Socialdemokratiska riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta från Raseborg vill fortsätta i riksdagen.

 • Publicerad .

  Hälsocentraler i Lojo stängs då personal utbildas

  Hälsocentralerna i Lojo kommer att vara stängda i tur och ordning i september och oktober då personalen utbildas.