Tidningsutdelare knivhöggs i Hangö 6

Ungefär klockan fyra på morgonen i dag knivhöggs en man i Hangö. Itella bekräftade senare att offret är en tidningsutdelare.

Publicerad . Uppdaterad .

Eliten finns nu i Pojo och Karis6

Ännu år 2009 var lekparkerna i Pojo och Karis i bedrövligt skick. Lekparkerna i Ekenäs höll betydligt högre standard. I dag är det jämnare och i Fiskars finns en av regionens främsta lekparker.

Publicerad .

Simskolor mindre populära

Enligt simlärare Emmy Kaunisranta har intresset att delta i simskola minskat i Raseborg. - Totalt har jag haft 38 barn, så intresset har inte varit så stort.

Publicerad .

Senaste nytt

Thomas Blomqvist hemma i Raseborg.

Blomqvist risar vårdreformen 11

Thomas Blomqvist ser fram emot en livlig politisk höst. Högt uppe på agendan finns bland annat den så kallade sote-reformen - en reform som inte alls faller Blomqvist i smaken.

Publicerad . Uppdaterad .
Bromarvvägen.

Trafiken på Bromarvvägen väcker känslor 37

Hur kunde man göra trafiken smidigare och säkrare, till exempel på Bromarvvägen? Förslagsvis genom kampanjer, ändrad hastighet, eller genom att ge rum för irriterade bilister bakom.

Publicerad . Uppdaterad .
Terräng brinner.

Blixt orsakade markbrand i Sjundeå

Ett blixtnedslag fick elden att pyra på Gårdskulla i Sjundeå. Blixten hade slagit ner dagen innan, men vegetationen fattade eld först en dag senare.

Publicerad .

Sport

Ekenäs IF slog Klubi 04 i fotbollstvåan

Ekenäs IF fortsätter i tabelltoppen i herrarnas division 2, södra zonen. På fredagskvällen vann EIF över Helsingforslaget Klubi 04 på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad .
Höjdhopparen Linda Sandblom, Hangö IK:

Ingen FM-medalj för Linda Sandblom i höjd

Hangö IK:s Linda Sandblom blev utan medalj också i årets FM-tävlingar i friidrott. I fredagens höjdtävling i Kalevaspelen i Kuopio blev hon fjärde.

Publicerad .
Jonna Berghem, Hangö IK.

Berghem: Det känns jobbigt

Friidrottssäsongen är över för Jonna Berghem som skadade sitt baklår på torsdagens försöksheat i Kalevaspelen. Det känns tungt just nu, men Hangö IK-sprintern ställer redan siktet mot nästa sommar.

Publicerad .

Nyheter

En skylt med texten "Rautatieasema Järnvägsstation". I bakgrunden ett litet grönt fjärrvärmeverk med två skorstenar, en paketbil står utanför värmeverket. Grönt gräs.

Nu kan Sjundeåbon köpa biljett i Helsingfors

Sjundeåpendlare behöver i framtiden inte åka till Karis för att köpa sin pendlarbiljett. VR meddelade på onsdagen att biljetten från och med augusti trots allt kan köpas på stationerna i Böle och Helsingfors centrum. - Jag är jätteförvånad, säger Tina Nordman på Sjundeå kommun.

Publicerad . Uppdaterad .
Kyrkoherde Johan Westerlund i Pojo svenska församling

Johan Westerlund valdes till kyrkoherde i Johannes församling

Församlingsrådet i Johannes församling beslöt enhälligt att utse enda sökanden, kyrkoherden i Pojo svenska församling Johan Westerlund, till ny kyrkoherde i Johannes församling. Han säger att han blev kontaktad av församlingsrådet för att söka tjänsten.

Publicerad . Uppdaterad .
Roi Gal-Or berättar historier

Berättelser kan lösa konflikter

Storytelling och läkande berättande är i fokus vid Västra Nylands folkhögskola i Karis den här veckan. Berättare möts kring workshoppar och öppna berättarkvällar.

Publicerad . Uppdaterad .

"Boaormen kom in via min balkong"

När Agneta Falck kom hem i går kväll till sin lägenhet i Karis fick hon en rejäl överraskning. En två meter lång kungsboa som hade rymt från grannen gömde sig under hennes TV.

Publicerad .

Väcker debatt

Hästavföring på en flake som står på en gata alldeles nära bostadshus.

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss 75

Nu är måttet rågat för grannarna till evenemanget Sea Horse Week i Hangö. Under flera år har ett missnöje pyrt under ytan med arrangemangen men grannarna känner att ingen lyssnar på dem. De är dessutom rädda för hämnd av arrangörerna och ser sig därför tvungna att vara anonyma.

Publicerad . Uppdaterad .
Nagubon Nina Kavón på Ekenäs torg

"Ta bäst före med en nypa salt" 5

Många slänger livsmedel som ännu går att äta. I en nordisk undersökning försöker man nu kartlägga svinnet och komma åt problemet genom en mer flexibel datum-märkning av produkterna.

Publicerad . Uppdaterad .
Skarvbo

Tusentals skarvar häckade i Ingå och Sjundeå 8

En del av Finlands största skarvkoloni häckar i Sjundeå och Ingå. Men skarvarna ökar inte längre lika snabbt som i början av 2000-talet.

Publicerad . Uppdaterad .
På bilden syns en del av en boaorm, träflis, en kvist och en sten.

Kungsboan upphittad i Karis 36

Den förlupna boaormen har nu hittats hos en granne i Karis. Natten till måndagen rymde en ungefär två meter lång kungsboa från en lägenhet på andra våningen vid Malmgatan 6 A.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkivet

Tåg i Sjundeå

Elsabanan aktuell redan på 1970-talet i Sjundeå 1

Yle Västnylands resa i arkivet landar nu i Sjundeå. Arkivplocken handlar om att det år 1986 var trettio år sedan Porkalaparentesen upphörde, om förhoppningarna kring Elsabanan och om hur öde de nordliga byarna på sjuttiotalet var i Sjundeå.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingå kyrka

Ingå - en ort i omvandling på 60-talet

I Yle Västnylands radioresa genom årtiondena har vi kommit till Ingå. I Arkivet finns ett långt dokumentärprogram om Ingå från 1967. Programmet tar fasta på många saker som beskriver förändringen av lilla Ingå.

Publicerad . Uppdaterad .
En arkivbild på Pojo kommunhus

Pojo funderade länge på fusion 2

Arkivplocken kommer den här gången från Pojo. Det handlar om fusionsplaner, kommunhus, jakt och brandmannaläger.

Publicerad . Uppdaterad .
En skärmdump från Yle Arkivet: Miss Sommar i Hangö 1962.

Alla tiders nyheter från Västnyland

Valet av Miss Sommar i Hangö 1962, Pojos splitternya kommunhus 1979 och Ingås fusionsvåndor 1967 - Yle Västnyland tar dig i sommar på en resa genom decennier av lokala nyheter. Sommaronsdagarna bjuder på gamla radio- och tv-nyheter och klipp ur gamla dokumentärer.

Publicerad . Uppdaterad .

Scouterna på Atlantis

barn klättrar

Action och gemenskap bland scouter på Atlantis

Finlands Svenska Scouter, FiSSc, ordnar nu i sommar sitt största förbundsläger någonsin. Nästan 2000 deltagare är på plats på lägret Atlantis i Syndalen i Hangö 26.7-2.8.

Publicerad . Uppdaterad .
Scoutläger i Syndalen 2014

Rekordstort scoutläger i Syndalen 5

I Syndalen pågår ett i finlandssvenska mått mätt rekordstort finlandssvenskt scoutläger. Atlantis har samlat nästan 2000 deltagare. Lägret är inte enbart finlandssvenskt utan också finska scouter finns med. Dessutom finns deltagare från andra länder.

Publicerad . Uppdaterad .
Vi ses på Atlantis.

Ett besynnerligt äventyr på Atlantis 2014

Vi skickade iväg Webb-Catzo till det enorma finlandssvenska scoutlägret Atlantis. Kommer hon att klara sig? Följ med livebloggen!

Publicerad . Uppdaterad .

Dialekttisdagar

Skitkulla, Dånabackan och Brottarn 2

Visste du att det finns platser som kallas Skitkulla, Skituholmen och Rompbackan i Västnyland? Tipsen på lokala namn på olika platser var många under tisdagens dialektsändning med Lars Malmberg från Ingå och Karisbon Johan Lönnberg.

Publicerad .
Johan Lönnberg i Yle Västnylands studio.

Gott med sloiro och sluberjox7

Sloiro, fukel och sluberjox var västnyländska ord som dök upp under veckans Dialekter å tåkådä. Johan Lönnberg från Karis hittade många ord i den hittills digitaliserade delen av Kurre Österbergs samlingar, men inte alla.

Publicerad .
Karta med västnyländska citat.

Dialekter å tåkådä47

Potatis, potäter, potis, päron. Hur säger man i just din by? Skiljer sig språket i Täktom från språket i Degerby? Hur säger du i Pojo och hur säger du i Tenala? Här kan du skriva dina favoritord- och uttryck på västnyländska.

Publicerad .

God morgon Västnyland

Iiris, Eeva och Karoliina spenderar en sommar i Hangö.

Hangöbingo med Kesäkaverit 1

På fredag (1.8) har den inhemska filmen Kesäkaverit premiär. Det är en fin film om relationer och alla tiders sommar som utspelar sig i Hangö. Vi såg filmen och spelade Hangöbingo.

Publicerad . Uppdaterad .
En häst med ryttare hoppas över ett hinder på en sandplan.

Missnöjda grannar fick många klick

Den döda katten i Pojo kyrkby fortsätter att vara klickmagnet. Men i övrigt intresserade sig Yle Västnylands webbesökare under den gångna veckan av grannar som störs av hinderryttstävlingen Sea Horse Week i Hangö. Diskussionen om tomtpriserna i Norra hamnen i Ekenäs lockade också många läsare.

Publicerad .
lekparker i raseborg

Var finns muminbiljetterna?

Yle Västnyland ordnade på onsdagen en skattjakt i Raseborg. Vi gömde fyra biljettpaket till lördagens Muminkonsert på Svartå slott på fyra lekplatser i Raseborg. Vid ettiden på onsdagen var alla biljettpaket hittade. Se bilder av de lyckliga som hittade biljettpaketen!

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Slotte.

Måndag 4 augusti med Monica Slotte

Nytt liv i Lappvikbutiken. Cancerforskaren Christer Lindqvist har gjort en viktig upptäckt. Sportmåndag.

Västnyländska sommarpratare

Torbjörn Kevin

Morfar såldes på auktion 8

Kära morfar – Ragnar Johannes Karlsson. Så börjar Torbjörn Kevins brev till morfar, som dog två år innan Torbjörn föddes. I Vegas sommarprat berättar ÅU:s pensionerade chefredaktör om sin morfars hårda barndom, en liten pojke som såldes på offentlig auktion. I brevet jämför Torbjörn sitt liv med sin morfars. Två vitt skilda berättelser, men med starka släktband som förenar.

Publicerad . Uppdaterad .
Mikael Backman

On the road again 1

Vad fan säger han denna gång? Det har många undrat i det tysta, tror Viking Lines före detta VD Mikael Backman, när han berättat att han ska sommarprata i Radio Vega.

Publicerad .
Wille Wilenius är en av Vegas sommarpratare 2014

Willes hjärta klappar för finlandssvenska artister

- Allt skulle ha gått så bra här i livet, men så en vacker dag fick jag en stroke, en propp i hjärnan. Jag blev förlamad och jag var riktigt, riktigt sjuk. Vegas sommarpratare, Wille Wilenius, bosatt i Karis, berättar om sin kärlek till det finlandssvenska artisteriet och Radio Vega som var hans sällskap i sjukhussängen då han varken kunde tala eller röra sig.

Publicerad .
Annika Cleo

En dans på rosor

I artisten Annika Cleos sommarprat blir det en del axplock ur hennes liv och hennes tankar. Och om Annikas engagemang i ett barnhem i södra Indien.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Kraftledningar

Överföringspriset på el höjs 5

Överföringspriset på Vasa elnäts område stiger med i medeltal sex procent i dag, skriver tidningen Pohjalainen. Vasa Elnät motiverar prishöjningen med att överförsingstarifferna för stam- och regionnät har höjts.

Publicerad .
Veolia

Attacker i Gaza påverkar busstrafiken 13

Israels angrepp mot Gaza gör att planerna på en bojkott av bussbolaget Veolia i huvudstadsregionen bör påskyndas. Det här uppger Tarja Kantola (SDP) som sitter i HRT:s styrelse och jobbar vid Utrikesministeriet.

Publicerad . Uppdaterad .
lekpark

Eliten finns nu i Pojo och Karis 6

Ännu år 2009 var lekparkerna i Pojo och Karis i bedrövligt skick. Lekparkerna i Ekenäs höll betydligt högre standard. I dag är det jämnare och i Fiskars finns en av regionens främsta lekparker.

Publicerad . Uppdaterad .
Thomas Blomqvist hemma i Raseborg.

Blomqvist risar vårdreformen 11

Thomas Blomqvist ser fram emot en livlig politisk höst. Högt uppe på agendan finns bland annat den så kallade sote-reformen - en reform som inte alls faller Blomqvist i smaken.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Höjdhopparen Linda Sandblom, Hangö IK:
  Publicerad .

  Ingen FM-medalj för Linda Sandblom i höjd

  Hangö IK:s Linda Sandblom blev utan medalj också i årets FM-tävlingar i friidrott. I fredagens höjdtävling i Kalevaspelen i Kuopio blev hon fjärde.

 • Etchu Tabe, Ekenäs IF
  Publicerad . Uppdaterad

  Ekenäs IF slog Klubi 04 i fotbollstvåan

  Ekenäs IF fortsätter i tabelltoppen i herrarnas division 2, södra zonen. På fredagskvällen vann EIF över Helsingforslaget Klubi 04 på centrumplan i Ekenäs.

 • Jonna Berghem, Hangö IK.
  Publicerad .

  Berghem: Det känns jobbigt

  Friidrottssäsongen är över för Jonna Berghem som skadade sitt baklår på torsdagens försöksheat i Kalevaspelen. Det känns tungt just nu, men Hangö IK-sprintern ställer redan siktet mot nästa sommar.

 • Mikaela Sonck och Egon Blomqvist i Fredagssnack
  Publicerad . Uppdaterad

  Hästar, boaormar och körhastigheter1

  Mikaela Sonck och Egon Blomqvist reflekterade över vad som stör ortsbor sommartid. Ovanliga djur i tätort väckte sympati medan besvärliga vägavsnitt befanns kräva tålamod.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Simskolor mindre populära

  Enligt simlärare Emmy Kaunisranta har intresset att delta i simskola minskat i Raseborg. - Totalt har jag haft 38 barn, så intresset har inte varit så stort.

 • En terrängbrand bröt ut på Anderbackavägen i Bromarv.
  Publicerad .

  Åskväder orsakade brand i Tenala

  Räddningsverket gissar på att ett blixtnedslag orsakat en markbrand i Tenala.

 • Gamla brandstationen i Hangö.
  Publicerad . Uppdaterad

  Tidningsutdelare knivhöggs i Hangö6

  Ungefär klockan fyra på morgonen i dag knivhöggs en man i Hangö. Itella bekräftade senare att offret är en tidningsutdelare.

 • Terräng brinner.
  Publicerad .

  Blixt orsakade markbrand i Sjundeå

  Ett blixtnedslag fick elden att pyra på Gårdskulla i Sjundeå. Blixten hade slagit ner dagen innan, men vegetationen fattade eld först en dag senare.

 • Thomas Blomqvist hemma i Raseborg.
  Publicerad . Uppdaterad

  Blomqvist risar vårdreformen11

  Thomas Blomqvist ser fram emot en livlig politisk höst. Högt uppe på agendan finns bland annat den så kallade sote-reformen - en reform som inte alls faller Blomqvist i smaken.

 • lekpark
  Publicerad . Uppdaterad

  Eliten finns nu i Pojo och Karis6

  Ännu år 2009 var lekparkerna i Pojo och Karis i bedrövligt skick. Lekparkerna i Ekenäs höll betydligt högre standard. I dag är det jämnare och i Fiskars finns en av regionens främsta lekparker.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Berghem skadad, Sandblom till final

  Från Kalevaspelen i Kuopio som började på torsdagen (31.7) kommer både bra och mindre bra västnyländska nyheter. Hangö IK:s höjdhoppare Linda Sandblom gick till final, men klubbkamraten och sprinterlöparen Jonna Berghem skadade baklåret.

 • Lucas Kaufmann, EIF
  Publicerad .

  Kaufmann och Konate spelklara för Ekenäs IF9

  Ekenäs IF:s fotbollslag i herrarnas division 2 förstärker sina led. Mittfältsspelaren Lucas Kaufmann och anfallsspelaren Mamadou Konate spelar resten av säsongen för grönvitt.

 • ESC - EIF/Akademi 20.7.2014
  Publicerad .

  EIF/Akademi mister poäng13

  1-3 till EIF blir 3-0 till ESC efter ett beslut från distriktet. Orsaken är oklarheter i tolkningen av transferavtalet.

 • camilla bäckman (tv) och johanna widerholm
  Publicerad .

  Östersjö cup spelas för 21. gången1

  Östersjö cup i Hangö kör igång på fredag. Yle Västnyland tog tempen på arrangörerna

 • Jontti Granbacka hjälper Audun Adsen i land efter rekonstruktionen av sjöslaget vid Rilax
  Publicerad . Uppdaterad

  Mycket kroppskontakt i Hangö

  Osloborna Audun Adsen och Héctor Melo fick uppleva en oförglömlig helg i Hangö och gjorde också intressanta iakttagelser om oss finländare.