Nazar Ali: Respektlös granskning i min restaurang27

Granskningen av etniska restauranger i Västnyland sköttes respektlöst, anser en av ägarna. Polisen i västra Nyland granskade förra veckan ett femtiotal etniska restauranger tillsammans med andra myndigheter.

Publicerad .

Senaste nytt

Minbåten Loimu står på land i Barösund i Ingå

Skrotbåten i Ingå står kvar 2

Alla som kör ner till Barösund har sett den. Vid bron över Korsundet står ett gammalt fartyg på land. Och den har stått där i över 10 år nu. Vi har talat med båtens ägare, som bedyrar att han fortfarande har planer på att sjösätta båten.

Publicerad . Uppdaterad .
Karis sportplan

Raseborg ersätter fortfarande inte vattenskador 2

Raseborgs stad håller fast vid beslutet att inte betala någon ersättning för de skador som uppstod efter det häftiga skyfallet i Karis för ett år sedan.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

ESC vägrar förlora i fotbollstrean 1

Sjutton matcher har nu Ekenäs Sport Club kalrat av utan att förlora i herrarnas fotbollstrea. På söndagen (31.8) spelade ESC oavgjort mot FC HIK från Hangö i en kaotisk match på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad .
Conny Karlsson är sportsnackare i Yle Västnyland

"Det viktigaste är att alla grenar har det bra"10

Friidrottare är inte särskilt förtjusta i konstgräsplaner medan en konstgräsplan förlänger säsongen för fotbollsspelare. Kulstötaren och tränaren Conny Karlsson är aningen kluven vad gäller stora satsningar för fotboll på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad .
Det amerikanska fotbollslaget Sun City i Hangö.

Sun City till final i division 2

Hangölaget Sun City är klar för final i den amerikanska fotbollens division 2. På söndagskvällen semifinalslog Sun City Steelers i Kuopio.

Publicerad .

Oavgjort i södertvåans Raseborgsderby 13

Trots ett klart övertag av hemmalaget Ekenäs IF slutade säsongens tredje Raseborgsderby i herrarnas fotbollstvåa oavgjort. BK-46 från Karis försvarade tappert och kontrade effektivt på centrumplan i Ekenäs på lördagseftermiddagen (30.8).

Publicerad . Uppdaterad .

Rekord av Rautelin och Helander

I juniorlandskamperna i landskampen mot Sverige har det gått bra för Finland under lördagen. Både Esbo IF:s Jessica Rautelin och IF Raseborgs Oliver Helander slog personliga rekord då de vann sina grenar.

Publicerad . Uppdaterad .

Enkel seger för EIF-damer i Masku

Ekenäs IF:s damlag fortsätter i tabelltoppen i fotbollens division 2, zon B. På lördagseftermiddagen (30.8) slog EIF MaPS i Masku.

Publicerad . Uppdaterad .

ESC bättre i treans Ekenäsderby 5

Ekenäs Sport Club tog igen ett långt kliv mot division 2, då man på torsdagskvällen (28.8) besegrade EIF/Akademi i herrarnas fotbollstrea. Matchen spelades på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Svartåbor vill få vård i Lojo 7

Flera Svartåbor överväger att byta till Lojo hälsovårdscentral efter att jouren vid Karis hälsostation stängde åtminstone tillfälligt i mitten av augusti. 26 raseborgare har sedan början av året valt Lojo hälsovårdscentral.

Publicerad .

Andersson byter inrikesministeriet mot Novia

Niklas Andersson (KD) slutar sitt jobb som inrikesministerns specialmedarbetare. Han börjar jobba på Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs i mitten av september.

Publicerad .
Sannäs skola är till salu

Längre väg till dagis bekymrar Sandboföräldrar

Att det blir längre väg till daghemmet är det som bekymrar de flesta föräldrar, enligt Jari Allén, ordförande för föräldraföreningen vid Sandbo daghem i Karis. Daghemsbarnen flyttas till den tidigare skolan i Sannäs på grund av dålig luft i daghemmet.

Publicerad .
Mycket skrot på gamla stålindustriområdet i Koverhar.

Hangö lånar pengar för Koverharköpet 11

I Hangö går planerna på att staden köper vatten och mark på stålverksområdet i Koverhar framåt. Hangö har för avsikt att ta ett långfristigt lån på tio miljoner euro.

Publicerad . Uppdaterad .
Polis håller i alkometer

Berusad mopedist och övergiven bil i Raseborg 1

Polisen fick under veckoslutet ta hand om en berusad mopedist på Skogbyvägen och en övergiven bil på Prästkullavägen i Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .

Kritik mot planen för Stora och Lilla Tallholmen i Hangö 2

Planerna på att förstora general Carl-Gustaf Mannerheims tidigare café och bygga inkvarterings- och kursanläggningar på ön där han hade sin sommarvilla får kritik av nämnden för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö.

Publicerad .

Väcker debatt

Pizza.

Restauranger bötfälldes för arbetstidsbrott 17

Endast elva restauranger fick grönt ljus då polisen under veckoslutet granskade 52 etniska restauranger i Västnyland. Målet med razzian var bland annat att hitta eventuell illegal arbetskraft, kontrollera olägenheter i arbetarskyddet och syna försäljning utan kvitto .

Publicerad . Uppdaterad .

Raseborg kan få fler rondeller 13

Västerby i Ekenäs kan få sin första rondell och en rondell eller fler filer är att föredra också vid riksväg 25:s anslutningar i Malmkulla och Läpp i Karis. Så låter Raseborgs stads utlåtande om trafiklösningar till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.

Publicerad . Uppdaterad .

Inga begränsningar för mopedister i Ekenäs 15

Raseborgs stad vidtar inga åtgärder mot mopedisterna i Ekenäs centrum. Samhällstekniska nämnden anser att stadens centrum är till för alla och det är naturligt att ungdomarna har sin plats där

Publicerad . Uppdaterad .

Svårt med svenska på nödcentralen 74

Det är inte en självklarhet att få tala svenska när man ringer till nödcentralen. Carina Enberg från Raseborg blev betjänad enbart på finska både på nödcentralen i Åbo och i Kervo.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Svampkunskap i Tvärminne2

Regnet under sensommaren torde gynna höstens svampskörd. För de som gärna vill veta mer om svamp ordnar Hangö medborgarinstitut, Tvärminne ungdoms- och hembygdsförening och Hangö miljöförening en grundkurs i svampplockning i Tvärminne.

Publicerad .
Jonas Sundström

Tisdag 2 september med Jonas Sundström

Flera restauranger i Västnyland bötfälldes i polisens razzia. Varför det och vad innebär det? Det är också dags att skörda äpplen. Yle Västnyland besöker ett äppelmusteri.

Kaj Kunnas blir danskändis

Kaj Kunnas har dansat på presidentbalen och då han på grund av ett vad var cheerleader på en hockeymatch. Men nu ska han valsa runt inför hela finska folket i tv-programmet Tanssii tähtien kanssa, Dansar med Stjärnor.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Sandbo daghem i Karis.

Sandbo daghem till Sannäs skola 5

Daghemsbarnen vid Sandbo daghem i Karis ska omedelbart flyttas till skolhuset i Sannäs. Luften i köket i Sandbo daghem är så förorenad att det inte går att hålla daghemmet öppet.

Publicerad . Uppdaterad .
Småbåtar förtöjda vid brygga i Ekenäs.

Polisen: Håll ögonen öppna efter båttjuvar i Västnyland 3

Raseborgspolisen går ut med uppmaning till alla i Västnyland att hålla ett vakande över sitt grannskap. Det har under de senaste veckorna skett ett flertal stölder av båtmotorer.

Publicerad . Uppdaterad .

Stor cannabisodling i skogen i Snappertuna 28

En drygt 20-årig man från Raseborg har medgett att han har haft en större cannabisodling i skogen i Snappertuna. Det var polisen som upptäckte odlingen för ett par veckor sedan.

Publicerad . Uppdaterad .
Niklas Andersson är minister Päivi Räsänens specialmedarbetare

Nödcentralen lockar med tvåspråkig utbildning 27

Nyheten att nödcentralen inte alltid kan erbjuda service på svenska har upprört läsare på Yle Västnylands webb. Men nu finns det planer på utbildning som ska locka tvåspråkiga, berättar inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, kristdemokraten Niklas Andersson från Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .

Raseborg satsar på Ekåsenområdet

Staden satsar totalt 1,5 miljoner euro på Ekåsenområdet nästa år. Det beslutet tog Raseborgs direktion för intern service när förslaget till budget för nästa år och ekonomiplanen för åren 2015-17 behandlades igår.

Publicerad . Uppdaterad .

"Rätt beslut i ärekränkningsmålet" 1

Det var ett bra beslut att avsluta förundersökningen om huruvida två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb var kränkande mot Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson. Det säger Dan Frände, som är professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet.

Publicerad . Uppdaterad .
Mårten Johansson

Mårten Johanssons ärekränkningsmål läggs delvis ner 17

Förundersökningen om Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson har blivit ärekränkt läggs delvis ner. Orsaken är att det blir för dyrt och omfattande, i proportion till det eventuella straffet, att hitta dem som har skrivit två anonyma kommentarer på Svenska Yles webb.

Publicerad . Uppdaterad .

Problem vid små vattenverk

Seniorforskare Leena Hiisvirta varnar för att Finland missköter de små vattenverkens kvalitetskontroll. På Raseborgs Vatten tar man vattenprov en gång i månaden från alla vattentäckter och litar på att grundvattnet överlag har en god kvalitet.

Publicerad . Uppdaterad .

Ruttna rör blir dyra 1

Hur någonsin vattnet som gått genom de gamla uppgrävda rören vid Adlercreutzgatan i Borgå nått fram till konsumenternas kranar är för mig en gåta. Så sönderrostade ser de ut där de ligger kasserade vid trottoarkanten. Vårt vattennät är i stort behov av sanering. Den nuvarande saneringstakten är farligt långsam.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Svenskfinland

Finlandssvenska dagstidningar söker samarbete

Finlandssvenska tidningar söker samarbete 1

De finlandssvenska tidningarna söker nya modeller för utökat samarbete. Ett förslag är en gemensam webbsida med utbud från de finlandssvenska dagstidningarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Fler svenskar hittar till färjan

På Wasaline är man nöjda med sommaren. I juli hade man över 3000 fler passagerare än i juli förra året. Största delen av passagerarna är finländare men allt fler svenskar har börjat hitta till Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .
Sportmagasinet

Teemu Selännes hallprojekt gick framåt

Den planerade allaktivitetshallen i Kyrkslätt tog ett steg vidare i går måndag. Kommunfullmäktige godkände då planläggningsprogrammet för nästa år och där finns projektet med.

Publicerad .
Muddring i Lovisaviken

Svartbäck fiskelag hotar med Justitiekanslern 2

Svartbäck fiskelag är ytterst upprört över hur det juridiska kring muddringslovet för farleden mellan Borgå och Tolkis har skötts. Fiskelaget kontaktades aldrig då Regioinförvaltningsverket gjorde kungörelsen.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Publicerad . Uppdaterad

  Lägre hastigheter efterlyses i Snappertuna skärgård

  Snabba motorbåtsförare får sänka farten i vattnen utanför Snappertuna. Finska vikens sjöbevakningssektion föreslår för Närlings-, trafik- och miljöcentralen att sänka hastigheten till 10 kilometer i timmen i vattenområdet mellan Storholmen och Storön under sommarmånaderna.

 • Karis sportplan
  Publicerad . Uppdaterad

  Raseborg ersätter fortfarande inte vattenskador2

  Raseborgs stad håller fast vid beslutet att inte betala någon ersättning för de skador som uppstod efter det häftiga skyfallet i Karis för ett år sedan.

 • Bild som visar trädgårdskvarter på det nya området "Sjundeås hjärta".
  Publicerad .

  Planerna kring Sjundeås hjärta framskrider

  Planerna för bostadsområdet Sjundeås hjärta i kommunens centrum går vidare. Förslaget till detaljplaneändring framläggs nu till påseende.

 • Daghemmet Regnbågen i Karis
  Publicerad . Uppdaterad

  Regnbågen säljs billigare än tidigare planerat

  Raseborgs stad säljer före detta daghemmet Regnbågen i Svedja i Karis för ett lägre pris än det begärda.

 • Minbåten Loimu står på land i Barösund i Ingå
  Publicerad . Uppdaterad

  Skrotbåten i Ingå står kvar2

  Alla som kör ner till Barösund har sett den. Vid bron över Korsundet står ett gammalt fartyg på land. Och den har stått där i över 10 år nu. Vi har talat med båtens ägare, som bedyrar att han fortfarande har planer på att sjösätta båten.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Småhus totalförstördes i Tenala

  Ett bostadhus på Gretarbyvägen i Tenala totalförstördes i en brand i natt vid tvåtiden.

 • Nazar Ali på Kungs pizza kebab i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nazar Ali: Respektlös granskning i min restaurang27

  Granskningen av etniska restauranger i Västnyland sköttes respektlöst, anser en av ägarna. Polisen i västra Nyland granskade förra veckan ett femtiotal etniska restauranger tillsammans med andra myndigheter.

 • Maarit Feldt-Ranta
  Publicerad .

  Feldt-Ranta ställer upp i riksdagsvalet

  Socialdemokratiska riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta från Raseborg vill fortsätta i riksdagen.

 • Publicerad .

  Hälsocentraler i Lojo stängs då personal utbildas

  Hälsocentralerna i Lojo kommer att vara stängda i tur och ordning i september och oktober då personalen utbildas.

 • Raseborgs stads webbplats.
  Publicerad .

  Raseborgs nya webbplats ska bli snabbare med nyheter1

  Nu har Raseborgs stad sin nya webbplats i gång. Tanken är att snabbare få ut nyheter och vara mera tillgänglig för användarna.

 • Sannäs skola är till salu
  Publicerad .

  Längre väg till dagis bekymrar Sandboföräldrar

  Att det blir längre väg till daghemmet är det som bekymrar de flesta föräldrar, enligt Jari Allén, ordförande för föräldraföreningen vid Sandbo daghem i Karis. Daghemsbarnen flyttas till den tidigare skolan i Sannäs på grund av dålig luft i daghemmet.

 • Conny Karlsson är sportsnackare i Yle Västnyland
  Publicerad .

  "Det viktigaste är att alla grenar har det bra"10

  Friidrottare är inte särskilt förtjusta i konstgräsplaner medan en konstgräsplan förlänger säsongen för fotbollsspelare. Kulstötaren och tränaren Conny Karlsson är aningen kluven vad gäller stora satsningar för fotboll på centrumplan i Ekenäs.

 • Polis håller i alkometer
  Publicerad . Uppdaterad

  Berusad mopedist och övergiven bil i Raseborg 1

  Polisen fick under veckoslutet ta hand om en berusad mopedist på Skogbyvägen och en övergiven bil på Prästkullavägen i Raseborg.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Andersson byter inrikesministeriet mot Novia

  Niklas Andersson (KD) slutar sitt jobb som inrikesministerns specialmedarbetare. Han börjar jobba på Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs i mitten av september.

 • Pizza.
  Publicerad . Uppdaterad

  Restauranger bötfälldes för arbetstidsbrott17

  Endast elva restauranger fick grönt ljus då polisen under veckoslutet granskade 52 etniska restauranger i Västnyland. Målet med razzian var bland annat att hitta eventuell illegal arbetskraft, kontrollera olägenheter i arbetarskyddet och syna försäljning utan kvitto .