Gamla stadshuset i Ekenäs

Fortsatt tvist om tjänst och anställd i Raseborg

Tvisten mellan Raseborgs stad och stadens tidigare utvecklingsplanerare Eila Nieminen-Räntilä pågår fortfarande. Det var meningen att stadsstyrelsen i Raseborg skulle behandla frågan igen i måndags men ärendet drogs bort och behandlades inte.

Publicerad .

Senaste nytt

Folk hinner inte gå på tre dagars retreat

Folk i dag är så upptagna att de inte hinner gå på en tre dagar lång retreat. Bland annat det kom fram då retreatgården Snoan i Lappvik lät göra en webbenkät.

Publicerad . Uppdaterad .
Västerby skola i Ekenäs.

Förslag: Västerbyelever flyttas inte till Österby 3

Skolverksamheten i Västerby och Österby skolor i Ekenäs ska fortsätta som tidigare. Det föreslår undervisningschefen och dagvårdschefen som har utrett hur och om verksamheten borde omorganiseras. Staden har ingen ekonomisk nytta av en omorganisering konstaterar tjänstemännen.

Publicerad .
Karis hälsovårdscentral.

Dagjouren i Karis stängd också nästa vecka 2

På grund av svår bemanningssituation kommer den jour som fungerar dagtid vid hälsocentralen i Karis att fortsättningsvis vara stängd åtminstone hela nästa vecka (vecka 35), det vill säga till slutet av augusti.

Publicerad . Uppdaterad .
Brand på Köttkontrollen i Karis 21.8.2014

Brand i Köttkontrollen i Karis 3

Restaurang Köttkontrollen på Skolgatan i Karis brandhärjades på torsdagsmorgonen (21.8). Ingen människa skadades i branden och restaurangen kommer att kunna öppna igen. Vi hade tur i oturen säger krögaren Magnus Svennblad.

Publicerad . Uppdaterad .

Helsingforsmaten får blandat betyg i Karis 4

Sämre, bättre eller likadan som tidigare. Kariselevernas betyg på skolmaten som tillreds i Helsinfors varierar. Centralköket i Karis renoveras och staden köper i stället en del av maten av Fazer Food Services.

Publicerad . Uppdaterad .

Arcadarektor flaggar för fusion med Novia 1

Yrkeshögskolorna Arcada i Helsingfors och Novia med verksamhet också i Ekenäs är inte tillräckligt stora att klara av framtidens utmaningar på egen hand. Det säger Arcadas rektor, Henrik Wolff, i en intervju för tidningen Västra Nyland.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny vikarierande vd vid Pro Artibus

Christine Langinauer är ny vikarierande vd vid Pro Artibus. Hon vikarierar Sabina Westerholm som är moderskapsledig från och med i dag (21.8).

Publicerad .

Social- och hälsovårdsreformen sysselsätter lokalpolitikerna

Att spara pengar och att ta ställning till social- och hälsovårdsreformen är frågor som kommer att sysselsätta lokalpolitikerna i Västnyland i höst. I vissa kommuner har politikerna också andra stora frågor att ta ställning till.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

Seger för EIF/Akademi, förlust för LoPa

Ekenäslaget EIF/Akademi slog PK-35/VJS från Vanda, medan Lojolaget LoPa förlorade mot FC Kontu i herrarnas fotbollstrea. Matcherna spelades i höstruskigt regnväder på onsdagskvällen.

Publicerad .

FC HIK slog NuPS i fotbollstrean

Hangölaget FC HIK fortsätter som tabelltvåa i herrarnas division 3 i fotboll. På tisdagen besegrade Hicken Nummelan Palloseura på bakre plan i Hangö.

Publicerad .
Innebandyaction

Tre nya spelare till Raseborg Knights1

Innebandyklubben FBC Raseborg Knights fortsätter att presentera nya spelare i sitt herrlag säsongen 2014-15. Nu har klubben presenterat tre nya försvarsspelare i sitt division 2-lag som i fjol kvalspelade till division.

Publicerad .

Oavgjort för BK-46 i Åggelby 2

Karislaget BK-46 spelade oavgjort mot Gnistan i herrarnas division 2 på måndagskvällen. Matchen spelades på Fair Pay Arena i Åggelby i Helsingfors.

Publicerad .

Musikevenemang

Från Finlandiahuset till lastbilsflak i Ekenäs

Det är tolv år sedan det svenska bandet Bo Kaspers Orkester spelade i Ekenäs. Ikväll är det Finlandiahuset i Helsingfors som gäller men imorgon uppträder de på ett lastbilsflak på restaurang Bossanova i Ekenäs. Bandet rekommenderar publiken att ta med dansskorna.

Publicerad . Uppdaterad .

Miljazz intar Stallörsparken

Musikevenemanget Miljazz kommer till Ekenäs för fjärde gången på söndag (24.8). I år uppträder militärmusikkårer i Stallörsparken för att locka mera publik. Arrangörerna hoppas att det ostadiga vädret inte skrämmer bort publiken.

Publicerad . Uppdaterad .

Bra mat i Västnyland

Färggrann skörd i Västankvarn

Västankvarn gård i Ingå brukar förknippas med vidsträckta spannmålsfält men i en backe inte långt från gårdscentrum frodas numera även grönsaker i olika färger och former.

Publicerad .

Nyheter

Aktersnurra

Aktersnurror stals i Lappvik 7

Fyra stycken aktersnurror stals natten mellan tisdag och onsdag från småbåtshamnen i Lappvik. Värdet på stöldgodset är runt 20 000 euro.

Publicerad .
Helos vd Jan Björkbom

HT: Helo vill bygga bastur i nya badhotellet i Hangö 2

Bastutillverkaren Helo i Hangö är intresserat av att delta i bastubygget i den nya badinrättningen som planeras på Fabriksudden i Hangö. Det skriver Hangötidningen i dag (21.8).

Publicerad .
KOmmunalvals jippo på Hangö torg

Raseborg säger ja till kommunalval på våren 4

En arbetsgrupp vid justitieministeriet föreslår att kommunalvalet kunde hållas på våren istället för på hösten som nu. Målet är att öka valdeltagandet.

Publicerad . Uppdaterad .
KWH Mirkas fabrik i Bäljars industriområde i Karis.

Mirka växer och utvidgar i Karis 6

Det går bra för företaget Oy KWH Mirka Ab med produktion i Bäljars industriområde i Karis. Företaget vill utvidga sin produktion och bygga mera lagerrum.

Publicerad . Uppdaterad .
Vårdstuderande Sofie Karlsson, Klaus Salmesvirta och Emma Huldin.

Axxell trivs bra ihop med Novia

Axxell har flyttat sin utbildning från den så kallade Sjukisbyggnaden till en annan adress vid Raseborgsvägen i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .
Jägare i båt försöker locka till sig fåglar med vettar, det vill säga plastfåglar, som liknar knipor.

Bytet hamnar i jägarens frysbox 2

Sjöfågeljakten börjar i dag klockan 12. I år finns det gott om gräsänder för den hugade jägaren. Men för Viltgården i Ingå som distribuerar viltkött är det inte så lätt att få tag på kött att sälja vidare.

Publicerad . Uppdaterad .

Strömavbrott i Västnyland 3

Det byiga åskvädret har lett till strömavbrott på olika håll i Västnyland i dag (20.8). Vid 18-tiden var omkring 1200 hushåll i Ingå strömlösa.

Publicerad .

Väcker debatt

Järnvägen till Hangö

Tåg genom köpcentrum riskanalyseras 27

I Raseborg går planerna på ett köpcentrum och bostäder i Norra hamnen i Ekenäs vidare. Stadens tekniska direktör Jan Gröndahl har i sommar beställt en riskanalys över projektet för 22 300 euro.

Publicerad . Uppdaterad .
EIF:s Johan Estlande vs SOVO:s Werner Kaitila.

EIF slösade mållägen mot SOVO 12

Ekenäs IF:s herrlag i fotbollens tog en knapp seger över Someron Voima på lördagen. Matchen spelades på centrumplan i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .
Elever på Centrumplan i Ekenäs.

Knepigt med konstgräs i Ekenäs 28

Det har länge pratats om att anlägga konstgräs på centrumplanen i Ekenäs. Nu har debatten blossat upp igen och fotbollen och friidrotten ställs mot varandra. - Idrottsmässigt borde man försöka nå en lösning som är bra för flera idrottsformer, säger Mia Källberg från friidrottsföreningen IF Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .
skylt av Ekenäs hälsovårdscentral

Jourmottagningen i Raseborg koncentreras till Ekenäs 35

Sjuka raseborgare måste åka till Ekenäs för att få brådskande vård i framtiden. Hälsocentralernas jourmottagning i Raseborg kommer att koncentreras till Ekenäs. När det sker är ännu öppet.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

På resande not genom Europa 1

I höst gäller det för en hop finlandssvenska kändisar att ha koll på både schlagerns värld och på de europeiska länderna. Den 30 augusti sänds det första avsnittet av underhållningsprogrammet På resande not på Yle 5 klockan 21.00.

Publicerad .
Tove Qvickström och Åsa Salvesen

Schjerfbeck och hennes skapande på scen i höst3

Ozonteatern uppför i höst monologpjäsen "Om att se. En föreställning om Helene Schjerfbeck. Och om konst". Pjäsen är skriven av Iida Hämeen-Anttila på beställning av Ozonteatern.

Publicerad .
Malin Valtonen

Fredag 22 augusti med Malin Valtonen

Kvinnostarkt fredagssnack mellan 8 och 9. Vi bekantar oss också med en ny vattensport.

Ekenäs gymnasium

Mopedgäng lockade läsare på Yle Västnylands webb

Störande mopedtrafik och badförbud i Ekenäs intresserade flest läsare på Yle Västnylands webb vecka 33 (11.8–17.8). Också sport och tjuvar hade en publik.

Publicerad . Uppdaterad .
Birgitta Udd och Petri Horttana.

”Vi borde sluta klaga”

Trots att en del servicepunkter stänger och koncentreras till en viss del av Raseborg borde raseborgarna inte klaga. - Allt finns i Raseborg och det finns fortfarande kvar, säger Petri Horttana, i veckans fredagssnack.

Publicerad .
Mats Malm och Christopher Marins

Västnylänningarna vill göra flera musikvideor 1

Mats Malm och Christopher Marins, kända från spökgruppen Chasing the Dead har gjort musikvideor men vill göra fler. På lördag filmas musikvideon för Emilia Ekström in vid Dagmarskällan i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .

Mopeder i Ekenäs

Mopeder

Stort mopedgäng störde i Ekenäs 108

Många ringde till nödcentralen igår kväll (10.8) och klagade på störande mopedkörning i Ekenäs centrum. Det var ett stort gäng med ett tiotal mopedister som körde omkring.

Publicerad . Uppdaterad .
Mopedist i regnväder.

Klagomålen om okynneskörning ökar 49

Okynneskörning är ett växande problem främst i Ekenäs och Karis. Mopedisterna kör även av och an utanför polishuset i Formanshagen och polisen upplever detta som mycket provocerande. - Det är brist på respekt, säger överkommissarie Mats Lagerstam.

Publicerad . Uppdaterad .
Ellen Hindersson och Jasper Renman i Yle Västnylands studio i Ekenäs.

Kommunikation är lösningen på mopedproblemen 3

Att knäcka nöten med störande mopedkörning är svårt. Tonåringarna Jasper Renman och Ellen Hindersson tror kommunikation är det enda sättet. - Vi måste försöka fastän det är svårt.

Publicerad .

Dialekttisdagar

Ingmar Nyberg och Stig-Henrik Wikström

Hästkaakkin och tjurpulackin 6

I Sjundeå hade man sina egna dialektala uttryck i anslutning till lantbruket; hästkraken och ungtjuren bodde på gården tillsammans med ligusjuka hönor - hönor som ville ruva.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Ferm

Ohevjot och ohevloga 3

Oländig mark är ohevjo i Ekenäs men ohevlog i Pojo. I Hangö är den närmast oframkomlig.

Publicerad . Uppdaterad .
Lars Malmberg och Johan Lönnberg diskuterar i God morgon Västnylands studio.

Skitkulla, Dånabackan och Brottarn 4

Visste du att det finns platser som kallas Skitkulla, Skituholmen och Rompbackan i Västnyland? Tipsen på lokala namn på olika platser var många under tisdagens dialektsändning med Lars Malmberg från Ingå och Karisbon Johan Lönnberg.

Publicerad . Uppdaterad .
Karta med västnyländska citat.

Dialekter å tåkådä 53

Potatis, potäter, potis, päron. Hur säger man i just din by? Skiljer sig språket i Täktom från språket i Degerby? Hur säger du i Pojo och hur säger du i Tenala? Här kan du skriva dina favoritord- och uttryck på västnyländska. Du hittar också alla sändningar här.

Publicerad . Uppdaterad .

Ur arkivet

Ska vi få ett Raseborg? 5

Staden Raseborg både inför och efter fusionen tar vi en titt på i Yle Västnylands arkivsommar. År 2003 diskuterades en fusion i Västnyland mellan kommunerna Ekenäs, Karis, Hangö och Pojo. Tv-programmet Närbild fortsätter pejla fusionsstämningar år 2005. I slutet av 2008 var Raseborg bakom hörnet, berättade Tv-nytt: Hur gick det sen för Raseborg, frågade tv-programmet Obs år 2010.

Publicerad .
Karnaistunneln på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.

Ingen enkel start för Lojo motorväg

Veckans arkivinslag kommer från Lojo. Där har byggandet av motorvägen mellan Åbo och Helsingfors lett till många nyheter genom åren. Men också språkfrågan har varit på tapeten.

Publicerad .
En skärmdump från Yle Arkivet: Miss Sommar i Hangö 1962.

Alla tiders nyheter från Västnyland

Valet av Miss Sommar i Hangö 1962, Pojos splitternya kommunhus 1979 och Ingås fusionsvåndor 1967 - Yle Västnyland tar dig i sommar på en resa genom decennier av lokala nyheter. Sommaronsdagarna bjuder på gamla radio- och tv-nyheter och klipp ur gamla dokumentärer.

Publicerad .
 

Svenskfinland

Folk hinner inte gå på tre dagars retreat

Folk i dag är så upptagna att de inte hinner gå på en tre dagar lång retreat. Bland annat det kom fram då retreatgården Snoan i Lappvik lät göra en webbenkät.

Publicerad . Uppdaterad .
Fundamentet till en plugg fräses i styrox med robotar

Lyxbåtar från Nautor går åt

Nautors varv har på kort tid seglat hem fyra kontrakt på 115 fots båtar i prisklassen 15-20 miljoner euro styck. Nautor, liksom Baltic Yachts, söker nu mera personal. Inom produktionen skapas det vid Nautor 30-40 arbetstillfällen genom de nya kontrakten.

Publicerad . Uppdaterad .
Mats Hägglund, omsorgsdirektör i Vörå.

Vörå kikar på Kimitoön för nya lösningar

I ett försök att få ner kostnaderna för omsorgen har Vörå kommun gjort en jämförelse med hur Kimitoöns kommun sköter sin omsorg. Omsorgsdirektör Mats Hägglund är nöjd med hur Vörå klarar sig i jämförelsen

Publicerad . Uppdaterad .
Gamla stadshuset i Ekenäs

Fortsatt tvist om tjänst och anställd i Raseborg

Tvisten mellan Raseborgs stad och stadens tidigare utvecklingsplanerare Eila Nieminen-Räntilä pågår fortfarande. Det var meningen att stadsstyrelsen i Raseborg skulle behandla frågan igen i måndags men ärendet drogs bort och behandlades inte.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Blixten slår ner vid sjö.
  Publicerad .

  Radioskugga i glesbygden vid elavbrott

  Elavbrott i skärgården kan sätta också mobiltelefonerna ur spel. Då kan inte heller nödcentralen nås.

 • Gamla stadshuset i Ekenäs
  Publicerad . Uppdaterad

  Fortsatt tvist om tjänst och anställd i Raseborg

  Tvisten mellan Raseborgs stad och stadens tidigare utvecklingsplanerare Eila Nieminen-Räntilä pågår fortfarande. Det var meningen att stadsstyrelsen i Raseborg skulle behandla frågan igen i måndags men ärendet drogs bort och behandlades inte.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Folk hinner inte gå på tre dagars retreat

  Folk i dag är så upptagna att de inte hinner gå på en tre dagar lång retreat. Bland annat det kom fram då retreatgården Snoan i Lappvik lät göra en webbenkät.

 • Christine Langinauer är vikarierande vd vid Pro Artibus
  Publicerad .

  Ny vikarierande vd vid Pro Artibus

  Christine Langinauer är ny vikarierande vd vid Pro Artibus. Hon vikarierar Sabina Westerholm som är moderskapsledig från och med i dag (21.8).

 • Västerby skola i Ekenäs.
  Publicerad .

  Förslag: Västerbyelever flyttas inte till Österby3

  Skolverksamheten i Västerby och Österby skolor i Ekenäs ska fortsätta som tidigare. Det föreslår undervisningschefen och dagvårdschefen som har utrett hur och om verksamheten borde omorganiseras. Staden har ingen ekonomisk nytta av en omorganisering konstaterar tjänstemännen.

 • Karis hälsovårdscentral.
  Publicerad . Uppdaterad

  Dagjouren i Karis stängd också nästa vecka2

  På grund av svår bemanningssituation kommer den jour som fungerar dagtid vid hälsocentralen i Karis att fortsättningsvis vara stängd åtminstone hela nästa vecka (vecka 35), det vill säga till slutet av augusti.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Arcadarektor flaggar för fusion med Novia1

  Yrkeshögskolorna Arcada i Helsingfors och Novia med verksamhet också i Ekenäs är inte tillräckligt stora att klara av framtidens utmaningar på egen hand. Det säger Arcadas rektor, Henrik Wolff, i en intervju för tidningen Västra Nyland.

 • Bo Kaspers Orkester i New Orleans
  Publicerad . Uppdaterad

  Från Finlandiahuset till lastbilsflak i Ekenäs

  Det är tolv år sedan det svenska bandet Bo Kaspers Orkester spelade i Ekenäs. Ikväll är det Finlandiahuset i Helsingfors som gäller men imorgon uppträder de på ett lastbilsflak på restaurang Bossanova i Ekenäs. Bandet rekommenderar publiken att ta med dansskorna.

 • Publik på Miljazz.
  Publicerad . Uppdaterad

  Miljazz intar Stallörsparken

  Musikevenemanget Miljazz kommer till Ekenäs för fjärde gången på söndag (24.8). I år uppträder militärmusikkårer i Stallörsparken för att locka mera publik. Arrangörerna hoppas att det ostadiga vädret inte skrämmer bort publiken.

 • Aktersnurra
  Publicerad .

  Aktersnurror stals i Lappvik7

  Fyra stycken aktersnurror stals natten mellan tisdag och onsdag från småbåtshamnen i Lappvik. Värdet på stöldgodset är runt 20 000 euro.

 • Rakel Hautaviita
  Publicerad . Uppdaterad

  Helsingforsmaten får blandat betyg i Karis4

  Sämre, bättre eller likadan som tidigare. Kariselevernas betyg på skolmaten som tillreds i Helsinfors varierar. Centralköket i Karis renoveras och staden köper i stället en del av maten av Fazer Food Services.

 • Helos vd Jan Björkbom
  Publicerad .

  HT: Helo vill bygga bastur i nya badhotellet i Hangö2

  Bastutillverkaren Helo i Hangö är intresserat av att delta i bastubygget i den nya badinrättningen som planeras på Fabriksudden i Hangö. Det skriver Hangötidningen i dag (21.8).

 • KOmmunalvals jippo på Hangö torg
  Publicerad . Uppdaterad

  Raseborg säger ja till kommunalval på våren4

  En arbetsgrupp vid justitieministeriet föreslår att kommunalvalet kunde hållas på våren istället för på hösten som nu. Målet är att öka valdeltagandet.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Social- och hälsovårdsreformen sysselsätter lokalpolitikerna

  Att spara pengar och att ta ställning till social- och hälsovårdsreformen är frågor som kommer att sysselsätta lokalpolitikerna i Västnyland i höst. I vissa kommuner har politikerna också andra stora frågor att ta ställning till.

 • Brand på Köttkontrollen i Karis 21.8.2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Brand i Köttkontrollen i Karis3

  Restaurang Köttkontrollen på Skolgatan i Karis brandhärjades på torsdagsmorgonen (21.8). Ingen människa skadades i branden och restaurangen kommer att kunna öppna igen. Vi hade tur i oturen säger krögaren Magnus Svennblad.