Stubb: Finland får LNG-terminalen

Statsminister Alexander Stubb (Saml) sade efter EU:s stora klimatförändringsmöte i Bryssel igår att Finland får den omtvistade LNG-terminalen för flytande naturgas. Ingå är det starkaste alternativet.

Publicerad .
BK-46 herrlag i handboll

Siggberg leder BK handboll4

Företagaren och SFP-politikern Björn Siggberg är ny ordförande för BK-46:s handbollsstyrelse. Så gott som hela styrelsen byttes ut efter en turbulent sommar.

Publicerad .

Senaste nytt

Blöjor i en maskin i Delipaps fabrik i Ekenäs.

Ny blöjmaskin kan skapa jobb i Ekenäs3

I bind- och blöjtillverkaren Delipaps fabrik i Björknäs i Ekenäs har nyligen en ny blöjmaskin invigts. Produktionskapaciteten tredubblas med den nya maskinen och på sikt kan det betyda fler jobb till regionen.

Publicerad .
Tågtidtabell visar förseningar

Alltför många kockar i tåginfosoppan12

De senaste dagarnas strul med försenade eller till och med helt uteblivna tåg har orsakat stor irritation hos resenärer på kustbanan. Den bristfälliga informationen verkar vara det mest irriterande för tågresenärerna.

Publicerad .
Baksidan av huvudubyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus, huvudbyggnaden.

Demensavdelningen i Ekåsen flyttar 10

Raseborgs stads egen demens- och mentalvårdsavdelning i huvudbyggnaden på Ekåsen i Ekenäs ska flytta tillfälligt. Det är ännu oklart vart man flyttar, men ett förslag är Mjölbolsta.

Publicerad . Uppdaterad .
Pojo kyrka.

Ann-Sofi Nylund ny kaplan i Pojo 1

Ann-Sofi Nylund blir ny kaplan i Karis-Pojo svenska församling. Hon kommer att vara stationerad i Pojo, men jobba för hela församlingen.

Publicerad . Uppdaterad .

Ekenäsrektor vill leda Norsen

Ansökningstiden har gått ut och det visar sig att fyra personer är intresserade av att bli rektor för Norsen i Helsingfors från och med hösten 2015. En av dem är en högstadierektor från Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .

Väcker debatt

Raseborgs stad vill samarbeta mera med sjukhusets kök 3

Raseborgs stad har i flera år förberett en kosthållsreform. Målet är att besluta hur många av stadens nuvarande tiotals kök som ska renoveras för att alla ska få god och näringsrik mat men med 10-20 procent färre årsverken än nu.

Publicerad . Uppdaterad .
Anders Walls och Camilla Grundström

Grundström risar enkätundersökning 12

Enkätsvar ska tas på allvar men eftersom respondenterna är så få går det inte att dra slutsatser utgående från just de här enkätsvaren. Det är Camilla Grundströms (SDP) kommentar till en undersökning där en stor del av respondenterna menar att de inte litar på den kommunala verksamheten i Raseborg.

Publicerad . Uppdaterad .
Översiktsbild från Ekenäs

150 kilometer i timmen på Baggövägen 22

Två bilister blev av med sina körkort då de körde allt för fort på Baggövägen i Ekenäs i går på eftermiddagen. Båda misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Publicerad .
engelska magasinet i hangö

"Engelska magasinet riktigt onödigt" 13

Hangö stad ser annorlunda på förvaltningsdomstolens beslut om att Engelska magasinet i Västra hamnen inte får rivas. Som bäst förbereder man ett besvär till Högsta förvaltningsdomstolen.

Publicerad . Uppdaterad .

Ekenäs IF till division 1

Ekonomiskt tufft stiga till ettan 29

Ett fotbollslag som stiger till division 1 kan räkna med att budgeten för representationslaget fördubblas. Det säger FC Jazz verksamhetsledare Tomi Leivo-Jokimäki.

Publicerad .
Stefan Haglund och Juhani Jäntti.

Flera utmaningar för EIF före avspark i division 18

Nu är det alltså klart. Drömmen om avancemang till division 1 uppfylldes på lördagen (18.10). Men före avspark är det mycket som måste göras. Spel i division 1 sätter hårdare press på Ekenäs IF och kanske också staden Raseborg.

Publicerad .

Sport

Förluster för SIF och BK-46 på onsdagen

Sjundeå IF och BK-46 från Karis förlorade sina matcher i herrarnas mästerskapsliga i handboll på onsdagen. Sjundeå IF mötte Åbo IFK på bortaplan och BK-46 mötte HC West på bortaplan i Grankulla.

Publicerad . Uppdaterad .

”Finaste hallen i Västnyland” 9

Innebandylaget Raseborg Knights ser fram emot att börja använda den nya idrottshallen i Påminne i Pojo, trots betydligt dyrare hallhyra. Den första matchen spelas nästa vecka.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Gammal bänk på Tulluddens naturstig i Hangö

Låt dig inspireras av tallarna i Hangö!

Hangö miljöförening vill att ortsbor ska inspireras av tallarna i Hangö och uttrycka sina känslor och upplevelser via berättelser, dikter, dans, målningar, fotografier eller spel. Projektet kulminerar sedan hösten 2015 i en utställning och ett evenemang som heter Hangös tallar.

Publicerad . Uppdaterad .
Marika Sandholm

Eftiseldsjäl premieras i Karis 2

Eftisledaren Marika Sandholm får pris för sitt engagemang på Byllans och Kupans eftis i Karis. Förbundet Hem och Skola premierar Sandholm med en kompisuggla.

Publicerad . Uppdaterad .
Paul Oxley

Paul Oxley´s Unit på Karelia

Paul Oxley´s Unit ger en konsert på Karelia i Ekenäs på lördag (25.10) klockan 19. Bandet släpper en ny singel och inleder sin turné med det kommande albumet Black Gold.

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Slotte är programvärd

Fredag 24 oktober med Monica Slotte

Nya tider i BK-46. Fredagssnack om aktuella ämnen. Dansgala på lördag - vinn biljetter!

Världar vi andra inte ser

Alla vet vi hur det ser ut ovanför vattenytan och ovanför isen. Men hur många vet hur livet ser ut på havsbotten? Det gör professor Alf Norkko, som jobbar vid Tvärminne zoologiska station i Hangö.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Västervik vattentäkt

Kloreringen av Ekenäsvattnet utvidgas

Raseborgs Vatten utvidgar kloreringen av vattenledningarna i Ekenäsområdet. Nu kommer vattenledningsnätet att kloreras också i Horsbäck, Langansböle, Österby, Sköldargård, Trollböle, Leksvall, Harparskog och Tenala.

Publicerad .
Byggnader i Billnäs bruk sedda genom ett stängselnät. Höstlöv.

Billnäs bruk stänger för allmänheten 8

Snart går det inte längre att promenera i hjärtat av Billnäs bruk då Olli Muurainen lägger lapp på luckan. Hela brukskärnan stängs för allmänheten. Målet sägs vara att hindra skadegörelse.

Publicerad . Uppdaterad .
En daghemsgård med lekredskap.

Forstishusen i Ekenäs rivs

Rivningsarbetena på gamla forstinstitutsområdet i Björknäs i Ekenäs börjar i vår. Det uppskattar markägaren Stiftelsen för Åbo Akademi.

Publicerad . Uppdaterad .
buffebord

Stipendier lockade inte fram tillväxtföretag

Ekenäsnejdens Företagare fick in ett drygt tiotal ansökningar om stipendier som stöder ny företagsamhet i Västnyland. Men inget embryo till ett tillväxtföretag hittades.

Publicerad . Uppdaterad .

Fiskföretag klarar inte hallhyran i Hangö 15

Fiskföretaget i Hangö stads fiskförädlingshall klarar inte av att betala hyran. Hyran har ofta blivit obetald då efterfrågan på fisk har varit dålig.

Publicerad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris tisdag kl.17.25

Eleverna gillar centralkökets mat

Trots att det ofta sägs att skolmaten som kommer från centralköken är smaklös så verkar eleverna gilla den. Åtminstone i Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors är den mest populära maten producerad i ett centralkök.

Publicerad .

Skolmaten påverkas av transport

Diskussionen om centralkök går het för tillfället. Enligt näringsterapeut Henna Karvonen är det viktigt att experter från olika yrkesgrupper är med och planerar köken, så att pengarna inte får allt för central betydelse.

Publicerad .
 

Svenskfinland

Hur stort är ditt fotavtryck?

GPS-sändare på demenspatienter 4

Över tusen äldre som lider av minnessjukdom går vilse i Finland varje år. Antalet försvunna ökar i takt med att befolkningen föråldras och allt fler insjuknar i till exempel alzheimer. Lösningen kunde vara ny GPS-teknologi, frågan är vilket pris vi är redo att betala.

Publicerad . Uppdaterad .
tåg som susar förbi plankorsning i mörker

Förseningar på kustbanan 1

Det förekommer förseningar i tågtrafiken på kustbanan på fredagsmorgonen på grund av ett fel i trafikledningssystemet mellan Kuppis station och Pikis.

Publicerad . Uppdaterad .
Ny Tids nya chefredaktör Janne Wass.

Ny Tid blir månadsmagasin

Kultur- och vänstertidskriften Ny Tid utkommer från och med årsskiftet en gång i månaden i stället för en gång i veckan. Genom förnyelsen vill tidningen kunna erbjuda ett mer finslipat material.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra från Nyländsk förmiddag

Här hittar du allt om Nyländsk förmiddag

Tomas och Berra håller dig sällskap varje vardag mellan klockan 9.10 och 11. Det går att nå oss via radiovega.nyland@yle.fi, eller skriv SMS med meddelande NYLAND till numret 16261. Och posten kommer fram med adressen PB 12 00024 RUNDRADION.

Publicerad . Uppdaterad .

Här hittar du oss

Yle Västnylands studio

Kontakta redaktionen

Tel växel: 019 - 264 88 40
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
SMS:a 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande" (Avgift: 50 cent/SMS)

radiovega.vastnyland@yle.fi

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besökare: Gustav Wasas gata 8A (ingång från gården)

Fyra nyhetsbilder

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Såg du glasögontjuven eller har du kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning. Skicka dina tips (anonymt om du vill) via formuläret. Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842

Nyligen publicerat

 • Skomaten i Karis
  Publicerad . Uppdaterad

  Skolmaten påverkas av transport

  Diskussionen om centralkök går het för tillfället. Enligt näringsterapeut Henna Karvonen är det viktigt att experter från olika yrkesgrupper är med och planerar köken, så att pengarna inte får allt för central betydelse.

 • cistern med färg på fjusö
  Publicerad . Uppdaterad

  Stubb: Finland får LNG-terminalen

  Statsminister Alexander Stubb (Saml) sade efter EU:s stora klimatförändringsmöte i Bryssel igår att Finland får den omtvistade LNG-terminalen för flytande naturgas. Ingå är det starkaste alternativet.

 • Norra hamnen i Ekenäs
  Publicerad . Uppdaterad

  Stadsdirektören: OK att Mäenpää får bygga stormarknad6

  Stadsdirektör Mårten Johansson i Raseborg ser inga problem i att inga andra företag än Mäenpää Rakennus Oy får chansen att bygga en stormarknad i Norra hamnen i Ekenäs.

 • Blöjor i en maskin i Delipaps fabrik i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ny blöjmaskin kan skapa jobb i Ekenäs3

  I bind- och blöjtillverkaren Delipaps fabrik i Björknäs i Ekenäs har nyligen en ny blöjmaskin invigts. Produktionskapaciteten tredubblas med den nya maskinen och på sikt kan det betyda fler jobb till regionen.

 • BK-46 herrlag i handboll
  Publicerad . Uppdaterad

  Siggberg leder BK handboll4

  Företagaren och SFP-politikern Björn Siggberg är ny ordförande för BK-46:s handbollsstyrelse. Så gott som hela styrelsen byttes ut efter en turbulent sommar.

 • Pojo kyrka.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ann-Sofi Nylund ny kaplan i Pojo 1

  Ann-Sofi Nylund blir ny kaplan i Karis-Pojo svenska församling. Hon kommer att vara stationerad i Pojo, men jobba för hela församlingen.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Ekenäsrektor vill leda Norsen

  Ansökningstiden har gått ut och det visar sig att fyra personer är intresserade av att bli rektor för Norsen i Helsingfors från och med hösten 2015. En av dem är en högstadierektor från Raseborg.

 • Werner Orre, Anneli Boström med Fredde och Tosca, Ritva Vinberg med Santtu
  Publicerad . Uppdaterad

  "Vi vill ha ny hundpark i Ekenäs"6

  Hundägare i Ekenäs vill ha en ny hundpark i centrum av staden. Hundägare har den senaste tiden hållit till på tidigare daghemmet Mäntykotos gård på åsen. Men nu har byggnaden rivits och gården är stängd.

 • Västervik vattentäkt
  Publicerad .

  Kloreringen av Ekenäsvattnet utvidgas

  Raseborgs Vatten utvidgar kloreringen av vattenledningarna i Ekenäsområdet. Nu kommer vattenledningsnätet att kloreras också i Horsbäck, Langansböle, Österby, Sköldargård, Trollböle, Leksvall, Harparskog och Tenala.

 • En daghemsgård med lekredskap.
  Publicerad . Uppdaterad

  Forstishusen i Ekenäs rivs

  Rivningsarbetena på gamla forstinstitutsområdet i Björknäs i Ekenäs börjar i vår. Det uppskattar markägaren Stiftelsen för Åbo Akademi.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Raseborgs stad vill samarbeta mera med sjukhusets kök 3

  Raseborgs stad har i flera år förberett en kosthållsreform. Målet är att besluta hur många av stadens nuvarande tiotals kök som ska renoveras för att alla ska få god och näringsrik mat men med 10-20 procent färre årsverken än nu.

 • Baksidan av huvudubyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus, huvudbyggnaden.
  Publicerad . Uppdaterad

  Demensavdelningen i Ekåsen flyttar10

  Raseborgs stads egen demens- och mentalvårdsavdelning i huvudbyggnaden på Ekåsen i Ekenäs ska flytta tillfälligt. Det är ännu oklart vart man flyttar, men ett förslag är Mjölbolsta.

 • Byggnader i Billnäs bruk sedda genom ett stängselnät. Höstlöv.
  Publicerad . Uppdaterad

  Billnäs bruk stänger för allmänheten8

  Snart går det inte längre att promenera i hjärtat av Billnäs bruk då Olli Muurainen lägger lapp på luckan. Hela brukskärnan stängs för allmänheten. Målet sägs vara att hindra skadegörelse.

 • Tågtidtabell visar förseningar
  Publicerad . Uppdaterad

  Alltför många kockar i tåginfosoppan12

  De senaste dagarnas strul med försenade eller till och med helt uteblivna tåg har orsakat stor irritation hos resenärer på kustbanan. Den bristfälliga informationen verkar vara det mest irriterande för tågresenärerna.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Förluster för SIF och BK-46 på onsdagen

  Sjundeå IF och BK-46 från Karis förlorade sina matcher i herrarnas mästerskapsliga i handboll på onsdagen. Sjundeå IF mötte Åbo IFK på bortaplan och BK-46 mötte HC West på bortaplan i Grankulla.