Sökes: Permanent lösning för svenska barnen i Lojo

Frågan om trängseln i de svenska daghemmen i Lojo går nu vidare så som politikerna har önskat. Nu görs en grundlig utredning om behoven. Tills dess nöjer man sig med tillfälliga lösningar.

Publicerad .
folk som promenerar på Kungsgatan i Ekenäs.

Vårdslösa varutransporter på Kungsgatan10

Varutransporterna längs Kungsgatan i Ekenäs utgör ibland en säkerhetsrisk. Det anser samhällstekniska nämnden i Raseborg som nu vill att stadens tjänstemän bereder frågan och tar fram åtgärder för att förbättra säkerheten.

Publicerad .

Senaste nytt

Hus och bilar på Basatorget i gamla stan i Ekenäs.

Krossgrus eller gatsten i gamla stan i Ekenäs? 2

Det är okej med en grusyta på Hattmakaregatan i gamla stan Ekenäs. Men Basatorget borde ha en yta av gatsten, anser politikerna i samhällstekniska nämnden i Raseborg.

Publicerad .
Kerstin Romberg, rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis

VNF-rektor ambivalent till skolfusion

Det finns både fördelar och nackdelar med en fusion mellan tre folkhögskolor i södra Finland, säger Kerstin Romberg, rektor för Västra Nylands folkhögskola (VNF) i Karis. Om den ekonomiska pressen blir för hård kan en fusion ändå vara en tvungen sak.

Publicerad . Uppdaterad .
En stor lastbil kör förbi en plats där många cyklar står parkerade. Triangeltrafikmärke syns.

Ingen ny anslutning till Mikaelskolan 3

En ny gatuanslutning till Mikaelskolan i Västerby i Ekenäs gör inte trafiken säkrare. Det håller samhällstekniska nämnden i Raseborg fast vid. I stället ska staden och staten utreda hur den nuvarande anslutningen kan förbättras.

Publicerad . Uppdaterad .
Springbrunnen invid Ystadsgården i Ekenäs.

Den lilla marmorstatyn tillbaka i Ystadsskvären4

Marmorstatyn som tidigare fanns i Ystadsskvären i Ekenäs har varit försvunnen men har nu hittats. Samhällstekniska nämnden i Raseborg vill veta om springbrunnen kan tas i bruk på nytt.

Publicerad .
Pojo affärscentrum

Planerna för Pojo affärscentrum tar form2

Blombutiken Scilla flyttar in i Postilla och blir postombud medan nuvarande restaurangen stänger och istället blir en nedbantad version av Postilla. Det är några av de förändringar som kommer i och med att köpcentret i Pojo bytte ägare i vintras. Se video.

Publicerad .

Sport

BK-46 förlorade seriepremiären i Esbo 6

Karisklubben BK-46:s representationslag i fotboll förlorade seriepremiären i division 2 på onsdagen. Matchen mot Pallohonka spelades på konstgräs i Hagalund i Esbo.

Publicerad . Uppdaterad .
damfinal, final 2010

SIF:s damer nära brons

Sjundeå IF:s damer tog en övertygande 29-21 seger över Atlas i den första bronsmatchen. Medaljens öde avgörs på fredagen då den andra matchen spelas i Sjundeå.

Publicerad .
Anton Luuppala, Sjundeå IF

Sjundeå IF ännu med i spelet 1

Sjundeå IF besegrade HC West och utjämnade den jämna kvartsfinalserien till 2-2 i herrarnas handbollslutspel. Vid paus hade West ännu grepp om en semifinalbiljett men till slut var SIF bättre med 27-24.

Publicerad . Uppdaterad .

Solig idrottsdag i Ekenäs

Elever från svenska Seminarieskolan och finska Hakarinteen koulu har idag (23.4) idrottat tillsammans på marknadsplanen i Ekenäs. Arrangör var IF Raseborg. Se video när elever kastar diskus.

Publicerad . Uppdaterad .

Rönnberg återvänder till Finland 4

Publicerad .

Handbollsspelaren Andreas Rönnberg fortsätter sin karriär i Riihimäki Cocks, berättar den norska tidningen Østlendingen. De tidigare säsongerna har Rönnberg varit en av nyckelspelarna i norska Elverum.

Nyheter

Raseborgsinstitutet satsar på välmående

Ett nytt hälsocenter för en åldrande befolkning planeras i det före detta Raseborgsinstitutet i Finnby i Karis. Bland annat finns det planer på att bygga ett antal fritidsstugor som man kan köpa andelar i.

Publicerad . Uppdaterad .

Genomfartstrafiken på Kråkholmen förbjuds 14

Genomfartstrafiken på Kråkholmen i Ekenäs förbjuds. I framtiden är endast mopedkörning, servicekörning och körning till tomterna tillåten.

Publicerad .

Skolorna i Lappvik fortsätter 4

Elevunderlaget i skolorna i Lappvik är stabilt och det skulle vara förhastat att dra in verksamheten under de närmaste åren. Det konstaterar Hangös bildningschef Karl-Erik Gustafsson i en färsk lägesbeskrivning över framtiden för Lappvik skolor.

Publicerad .
Leksakstraktor.

Laestadianer bygger daghem i Lojo2

Lojo stad inleder ett samarbete med den laestadianska rörelsen på orten. Den laestadianska föreningen Lohjan Rauhanyhdistys ry föreslår för Lojo att föreningen bygger ett hus som staden sedan kan hyra och använda som daghem.

Publicerad .
Vatten rinner i en diskho.

Fortsatt klor i vattnet i Ingå1

Det finns inga bakterier längre i vattnet i Ingå. Trots det fortsätter man klorera vattnet.

Publicerad .

God morgon Västnyland

Fotografi från Svartå slott. Magnus Linder med kompisar

Svartå slott bjuder på närhistoria 1

Årets sommarutställning vid Svartå slott handlar om förlust och återkomst och om allt arbete det har inneburit att förverkliga en dröm. Magnus Linder växte upp på slottet, lämnade det vid elva års ålder och köpte tillbaka det år 1985. Se bildgalleri.

Publicerad . Uppdaterad .
Skräddarn, Osq och diZi värmer upp på STK i Jakobstad.

Raaseposse drar norröver

Vill du höra raseborgsrap i Jakobstad? Då ska du infinna dig på STK och höra på Dizi, Skräddarn och Osku från Raaseposse!

Publicerad . Uppdaterad .
Kerstin Ståhlberg och Birger Blomqvist

"Föräldrar bär ansvaret då barn äter ohälsosamt"

Påskhelgen gjorde att Yle Västnylands måndagssnack blev ett tisdagssnack. Vem bär ansvaret om skolbarn sover för lite och äter ohälsosamt? Varför väcker en filmsnutt där en timmerbil nästan krockar med en buss så stor uppmärksamhet? Birger Blomqvist från Karis och Kerstin Ståhlberg har svaren på bland annat de här frågorna.

Publicerad . Uppdaterad .
Veronica Montén

Torsdag 24 april med Veronica Montén

Hur tas beskedet om en gigantisk folkhögskola emot på Västra Nylands Folkhögskola i Karis? Vi får också höra hur IF Raseborg uppmuntrar barn att friidrotta.

Yle Västnyland visar allt

Reporter på två hjul1

När man gör lokaljournalistik behöver man inte alltid åka så långt bort för att göra sin intervju eller ta sin bild. Då kan det vara mest praktiskt att ta sig fram med cykel.

Publicerad .

Nyheter

Fiskars utsåg ny fastighetsdirektör

Fiskars Abp har utsett Kari Selkälä till direktör för Fiskars Fastigheter. Han är för tillfället vd för idrottsinstitutet Urheiluopisto Kisakeskus i Skuru.

Publicerad .

Ingå slarvade bort ansökan 4

Ingå kommun glömde ansöka om pengar för elever som bor och går i skola i Ingå, men är folkbokförda på en annan ort.

Publicerad . Uppdaterad .
Ingå kommungård

Båtmotortjuvar i farten

Polisen har fått in rapporter om stulna båtmotorer i Ingå och Snappertuna. I Lojo har det varit några inbrott.

Publicerad .

Gott resultat ger lugn för Axxell

Publicerad .

Axxell utbildning Ab:s goda fjolårsresultat gör att inga allmänna permitteringar är aktuella under år 2014. Trots det goda resultatet är inte den ekonomiska osäkerheten förbi för Axxell.

Gamla slamtippen vid Oriongatan i Hangö

Orionsgatans gamla slamtipp saneras

I Hangö har det i flera år funnits planer på att sanera slamtippen vid Orionsgatan, som har varit stängd sedan 1977. Snart ska det äntligen hända något.

Publicerad .

Bilist körde på äldre kvinna

En år 1938 född kvinna skadades då hon blev påkörd av en personbil på ett övergångsställe på Flemingsgatan i Ekenäs. Kvinnan skadades och fördes till sjukhus för omplåstring.

Publicerad . Uppdaterad .
Sirkus Finlandia på Marknadsplanen i Ekenäs.

Polisen utreder cirkusolycka 1

Polisen undersöker den olycka som inträffade i går kväll under Sirkus Finlandias föreställning i Högfors. Cirkusartisten skadades och fördes till sjukhus.

Publicerad .

Väcker debatt

Hangö

Naturiststranden godkändes inte ännu 17

Efter en hård diskussion beslöt tekniska nämnden i Hangö att remittera frågan om naturiststranden vid Tulludden. Orsaken är att det tilltänkta området eventuellt är för nära den allmänna stranden.

Publicerad . Uppdaterad .
Riksväg 25 i Ekenäs.

Timmerbilschaufför gissar på 60-70 km i timmen 27

Förra veckan fick vi bevittna en farlig situation när en timmerbil fick väja för en buss i Malmkulla i Karis. Timmerbilschauffören ger nu sin version av händelsen.

Publicerad . Uppdaterad .
Pier 25 flygbild

Köpcentrumplanläggning i Ekenäs får myndighetskritik 19

Staden Raseborg måste nu sakta i backarna då det gäller planerna på ett nytt köpcenter i Norra hamnen i Ekenäs. Enligt tidigare, optimistiska planer skulle ändringarna i detaljplanen klubbas igenom i stadsfullmäktige nu på våren. Men kritik från Närings-, trafik- och miljöcentralen skjuter framåt projektet med uppskattningsvis ett halvt år.

Publicerad .

Yle Västnylands enkät om Norra hamnen i Ekenäs

Nej till stormarknad i Norra hamnen i Yles enkät 24

Yle Västnylands webbenkät om hur Norra hamnen i Ekenäs borde se ut i framtiden engagerade många människor; särskilt dem som inte vill ha en stormarknad i Norra hamnen. Efter att vi tog bort dubbleringar och maskinella svar på webbenkäten kunde vi godkänna totalt 798 svar. Många, 128 personer, ville också dela med sig av sina visioner för området i frågeformuläret.

Publicerad . Uppdaterad .

Många visioner om Norra hamnen i Yles enkät 2

Det var många som ville ge sin syn på hur området kring Norra hamnen i Ekenäs ska se ut i framtiden i Yle Västnylands webbenkät kring planerna (11.4–14.4). Då vi plockade bort ett par dubbleringar och svar som t.ex. kritiserade enkäten utan att komma med framtidsvisioner fick vi hela 128 öppna enkätsvar.

Publicerad . Uppdaterad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris torsdag kl.17.25

"Kärleken har jag inom mig"

Hur ska kyrkan klara sig när fler skriver ut sig och färre barn döps? Samtidigt stiger utgifterna för löner och fastigheter. Frivillighet och satsning på barnfamiljer är svaret. Åtminstone om man får tro kyrkan själv.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Nedbrunnet radhus i Gammelbacka

Rökning orsak till Gammelbackabrand? 1

Polisen misstänker att rökning kan ha varit orsaken till den förödande brand som totalförstörde ett radhus i Gammelbacka natten till onsdag. Det skriver tidningen Uusimaa idag.

Publicerad . Uppdaterad .

Sökes: Permanent lösning för svenska barnen i Lojo

Frågan om trängseln i de svenska daghemmen i Lojo går nu vidare så som politikerna har önskat. Nu görs en grundlig utredning om behoven. Tills dess nöjer man sig med tillfälliga lösningar.

Publicerad . Uppdaterad .

Ska vi slopa de röda dagarna i almanackan? 23

Helgdagar är temat i Slaget efter 12 på torsdag. Är de röda dagarna heliga eller kunde de flyttas på? Svara på vår webbfråga och kommentera gärna vad du tycker om röda dagar.
Lyssna på debatten kl. 12.10

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Niklas Lindroos vid Seitlax trädgård i Borgå

Violer till mor ett köldsäkert kort

Utetemperaturer som närmar sig värmebölja den här veckan har fått fart på alla som snabbt vill få sina sommarblommor planterade. Hör en intervju med yrkesodlare Niklas Lindroos i Borgå!

Publicerad .
Olle Granqvist gör smörgåsar i servicehemmet Linda i Sibbo, Söderkulla

Olle från telefonstolpen till servicehemmet Linda

Olle Granqvist i Sibbo har bytt yrke totalt - från utejobb som telefonmontör till innejobb som vårdare i servicehemmet Linda i Sibbo, Söderkulla. Hör här en intervju med Olle och hans chef Asta Stenvall.

Publicerad .
Keth Strömdahl presenterar sin faktabok om spritsmuggling i östra Nyland "Vilda Östern är ej som förut"

"Spritsmugglingen en enorm motor för östra Nyland" 1

Keth Strömdahl avslöjar i sin faktabok om spritsmugglingen i östra Nyland att den hade en enorm betydelse för regionen under förbudstiden. Hör här en intervju med författaren!

Publicerad . Uppdaterad .

Kontakta redaktionen

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besöksadress: Gustav Wasas gata 8 A (ingång från gården)
Tel växel: 019 - 264 88 40
Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
E-post: radiovega.vastnyland@yle.fi
Skicka sms till 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande", Tjänsten kostar 50 cent/meddelande

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Bygger grannen sitt garage på din gård? Såg du glasögontjuven eller har du kanske kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning.Skicka dina tips (anonymt om du vill) via det här formuläret.

Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Följ oss på Twitter och Facebook

Ylebilen sitter fast på sandstranden
Ylebilen sitter fast på sandstranden Bild: YLE/Johan NordströmNyligen publicerat

 • Utsikt över en sjö uppifrån en tallbevuxen backe.
  Publicerad .

  Strandtomter på Bråtan ger Raseborg klirr i kassan

  I stället för att köra ner Bråtan vid Lojo sjö ska staden nu sälja tomter för fritidsboende. Bråtan ska också få en småbåtshamn.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Sökes: Permanent lösning för svenska barnen i Lojo

  Frågan om trängseln i de svenska daghemmen i Lojo går nu vidare så som politikerna har önskat. Nu görs en grundlig utredning om behoven. Tills dess nöjer man sig med tillfälliga lösningar.

 • Hus och bilar på Basatorget i gamla stan i Ekenäs.
  Publicerad .

  Krossgrus eller gatsten i gamla stan i Ekenäs?2

  Det är okej med en grusyta på Hattmakaregatan i gamla stan Ekenäs. Men Basatorget borde ha en yta av gatsten, anser politikerna i samhällstekniska nämnden i Raseborg.

 • damfinal, final 2010
  Publicerad .

  SIF:s damer nära brons

  Sjundeå IF:s damer tog en övertygande 29-21 seger över Atlas i den första bronsmatchen. Medaljens öde avgörs på fredagen då den andra matchen spelas i Sjundeå.

 • Publicerad . Uppdaterad

  BK-46 förlorade seriepremiären i Esbo6

  Karisklubben BK-46:s representationslag i fotboll förlorade seriepremiären i division 2 på onsdagen. Matchen mot Pallohonka spelades på konstgräs i Hagalund i Esbo.

 • Anton Luuppala, Sjundeå IF
  Publicerad . Uppdaterad

  Sjundeå IF ännu med i spelet1

  Sjundeå IF besegrade HC West och utjämnade den jämna kvartsfinalserien till 2-2 i herrarnas handbollslutspel. Vid paus hade West ännu grepp om en semifinalbiljett men till slut var SIF bättre med 27-24.

 • En stor lastbil kör förbi en plats där många cyklar står parkerade. Triangeltrafikmärke syns.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ingen ny anslutning till Mikaelskolan3

  En ny gatuanslutning till Mikaelskolan i Västerby i Ekenäs gör inte trafiken säkrare. Det håller samhällstekniska nämnden i Raseborg fast vid. I stället ska staden och staten utreda hur den nuvarande anslutningen kan förbättras.

 • Springbrunnen invid Ystadsgården i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Den lilla marmorstatyn tillbaka i Ystadsskvären4

  Marmorstatyn som tidigare fanns i Ystadsskvären i Ekenäs har varit försvunnen men har nu hittats. Samhällstekniska nämnden i Raseborg vill veta om springbrunnen kan tas i bruk på nytt.

 • Kerstin Romberg, rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis
  Publicerad . Uppdaterad

  VNF-rektor ambivalent till skolfusion

  Det finns både fördelar och nackdelar med en fusion mellan tre folkhögskolor i södra Finland, säger Kerstin Romberg, rektor för Västra Nylands folkhögskola (VNF) i Karis. Om den ekonomiska pressen blir för hård kan en fusion ändå vara en tvungen sak.

 • folk som promenerar på Kungsgatan i Ekenäs.
  Publicerad .

  Vårdslösa varutransporter på Kungsgatan10

  Varutransporterna längs Kungsgatan i Ekenäs utgör ibland en säkerhetsrisk. Det anser samhällstekniska nämnden i Raseborg som nu vill att stadens tjänstemän bereder frågan och tar fram åtgärder för att förbättra säkerheten.

 • Nanna Vainio
  Publicerad . Uppdaterad

  Vainios och Heinos EM snabbt över

  Både den tidigare Ekenäsbon Nanna Vainio och Eetu Heino slogs ut i den första omgången i badminton-EM i Kazan. Bägge finländarna vann öppningsseten men speciellt Heino rasade märkligt i slutet av sin match.

 • Hangö Centralskola.
  Publicerad .

  Hangö vill ha flera namnförslag för näridrottsområdet2

  Hangöborna har inte kommit in med tillräckligt många förslag för vad stadens nya näridrottsområde ska heta. Därför förlängs nu tiden för att lämna in namnförslag.

 • Max Lundström med en diskus i handen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Solig idrottsdag i Ekenäs

  Elever från svenska Seminarieskolan och finska Hakarinteen koulu har idag (23.4) idrottat tillsammans på marknadsplanen i Ekenäs. Arrangör var IF Raseborg. Se video när elever kastar diskus.

 • Ingå kommungård
  Publicerad .

  Båtmotortjuvar i farten

  Polisen har fått in rapporter om stulna båtmotorer i Ingå och Snappertuna. I Lojo har det varit några inbrott.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Ska vi slopa de röda dagarna i almanackan?23

  Helgdagar är temat i Slaget efter 12 på torsdag. Är de röda dagarna heliga eller kunde de flyttas på? Svara på vår webbfråga och kommentera gärna vad du tycker om röda dagar.
  Lyssna på debatten kl. 12.10