Printals tubverksamhet såldes till Sverige

Det svenska företaget Emballator Tectubes tar över två tredjedelar av Hangöföretaget Printal i och med att det har köpt hela tubverksamheten. Det innebär att närmare 80 procent av Printals personal, det vill säga över 80 personer, får en ny arbetsgivare.

Publicerad .
Riksväg 25 i Ekenäs.

Timmerbilschaufför gissar på 60-70 km i timmen12

Förra veckan fick vi bevittna en farlig situation när en timmerbil fick väja för en buss i Malmkulla i Karis. Timmerbilschauffören ger nu sin version av händelsen.

Publicerad .

Senaste nytt

Flis

Raseborgs Trä Ab utreder missnöje

Raseborgs Trä Ab ska göra en utredning kring Lapvikbornas missnöje med det höga fjärrvärmekostnaderna. Utredningen ska vara klar före maj månads slut.

Publicerad .

Död kvinna hittades i Lojo

I Lojo hittades på måndagskvällen (15.4) en tillsvidare oidentifierad död kvinna. Kvinnan hittades i närheten av Lojo centrum strax före klockan 20 på måndagskvällen.

Publicerad . Uppdaterad .
Tågstationen i Ekenäs

Raseborg nådde energisparmål 2

Raseborgs stad har lyckats bra med att spara in på energikostnaderna i sina fastigheter. År 2013 var de konkreta inbesparingarna 300 000 euro, jämfört med året innan.

Publicerad .

Tjänstemän i Sjundeå allt sjukare

Sjukfrånvaron bland de anställda i Sjundeå kommun ökade avsevärt under år 2013 jämfört med ett år tidigare. Kostnaderna för företagshälsovård steg med en fjärdedel.

Publicerad .

Väcker debatt

Norra hamnen i Ekenäs

Borde Norra hamnen i Ekenäs få ett köpcentrum? 20

Yle Västnyland frågade hur du tycker att Norra hamnen i Raseborg ska se ut i framtiden? Många har fyllt i vårt frågeformulär som vi nu stänger. Vi återkommer senare i veckan till resultatet.

Publicerad . Uppdaterad .
Pier 25 flygbild

Köpcentrumplanläggning i Ekenäs får myndighetskritik 19

Staden Raseborg måste nu sakta i backarna då det gäller planerna på ett nytt köpcenter i Norra hamnen i Ekenäs. Enligt tidigare, optimistiska planer skulle ändringarna i detaljplanen klubbas igenom i stadsfullmäktige nu på våren. Men kritik från Närings-, trafik- och miljöcentralen skjuter framåt projektet med uppskattningsvis ett halvt år.

Publicerad .
Postiljon delar ut brev

Elva postutdelare sades upp i Västnyland 9

Nedskärningarna inom Itella innebär i Hangö, Raseborg, Lojo, Ingå och Sjundeå att elva postutdelare har sagts upp.

Publicerad . Uppdaterad .

Ambulanskostnaderna irriterar fortfarande Raseborg 11

Brandchef Stig Granström vid Västra Nylands räddningsverk diskuterade ambulansernas framtid med Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson i Yle Västnylands morgonsändning (8.4). Johansson var orolig över kostnaderna medan Granström poängterade att ingen vet om en privat aktör skulle bli billigare.

Publicerad . Uppdaterad .

God morgon Västnyland

Musik i Karis i helgen

Det spelas mycket musik i Karis i påskhelgen. Lärkkulla Pop & Rock är ett av banden som spelar. Lyssna här när de sjunger.

Publicerad .

"Samhället ska ta hand om ambulanstransporterna"1

Karl-Gustav "Kocke" Pihlström och Lili-Ann Junell-Kousa diskuterade ambulanser och kom fram till att det är bra att räddningsverket tar över ambulanstransporterna i Västnyland. Konsekvenserna av anbudstävlingar kanske blir att man inte orkar upprätthålla kvalitet hos de privata företagen, anser Junell-Kousa. De diskuterade också gymnasiets icke-flytt och företaget Tammets framtid..

Publicerad .

Torsdag 17 april med Malin Valtonen

Yle Västnyland undrade i ett frågeformulär på webben hur just du tycker att Norra hamnen i Ekenäs ska se ut i framtiden? Vi får höra resultaten under torsdagsmorgonen! Vi hör också kommentarer från Printal vars tubverksamhet såldes till Sverige.

Yle Västnyland visar allt

Arkitekt-Patte fixar Ekenäs

Västnyländska Arkitekt-Patte har en klar vision om hur saker och ting borde se ut. Se hur gänget bakom programmet Gamla onsdag tar sig an planeringen av Ekenäs centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Sport

BK-46 sprang över HIFK i hemmahallen

Karisklubben BK-46:s handbollsherrar formligen sprang över Helsingfors IFK i den första kvartsfinalen på tisdagen. Matchen spelades i Karis bollhall.

Publicerad .

Källman fortsätter lotsa HC West

Mikael Källman fortsätter träna HC West i FM-serien i handboll. Klubben har tecknat ett fortsättnignskontrakt på 1+1 år, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Publicerad .
Kristo Järve och Benny Broman

Experttrio tror på Cocks och hoppas på landslagsfest1

Yle Sportens handbollsexpert Olle Stenius, mångårige tränarprofilen Johan Nyberg och Sjundeå IF-lotsen Kaj Hagman diskuterade säsongen som gått, de stundande herrslutspelen, damernas finalserie och herrlandslagets kommande EM-kval i en studiodiskussion i Vegasporten.

Publicerad .
Olli-Pekka Korpimäki, BK-46

BK knep hemmafavör efter dramatik

Grundserien i herrarnas handbollsliga avslutades med tre matcher på lördagen. I den tidiga drabbningen hade Åbo IFK inget att sätta emot gästande tabelltvåan Dicken.

Publicerad . Uppdaterad .
Sun City mötte St. Petersburg Griffins på konstgräsplanen i Karis.

Griffins slog Sun City i träningsmatch 2

Ryska St. Petersburg Griffins besegrade Hangölaget Sun City med klara siffror i en träningsmatch i amerikansk fotboll på lördagseftermiddagen. Matchen spelades i blåsiga förhållanden på konstgräsplanen i Karis.

Publicerad . Uppdaterad .
Orienteringstävling i Ovanmalm.

OK Raseborg ordnade stora tävlingar

Nästan 700 deltagare hade änmält sig till de orienteringstävlingar OK Raseborg ordnade i Ovanmalm i Tenala på lördagen. Tävlingen gick under namnet ”Kevätkisat” (Vårtävlingen).

Publicerad . Uppdaterad .

Närbild: Yle Fem, måndag kl. 20.00. Repris torsdag kl.17.25

"Kärleken har jag inom mig"

Hur ska kyrkan klara sig när fler skriver ut sig och färre barn döps? Samtidigt stiger utgifterna för löner och fastigheter. Frivillighet och satsning på barnfamiljer är svaret. Åtminstone om man får tro kyrkan själv.

Publicerad . Uppdaterad .

Kolumn

Jonas Sundström: Jag är inte din vän 1

När ska de äldre börja respektera de yngre? Det frågar Jonas Sundström i en krönika för Myteriet i Yle X3M.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Västnyland granskar ambulansen

Personal vid Ekenäs Sjuktransport på plats i stationen i Karis.

Ekenäs sjuktransport: Vi blir svartmålade 28

Med en så pass stor personalstyrka i ett företag som 70 personer så måste det få finnas lite schismer. Det anser vd Roger Rehnström som ser att någon vill svartmåla Ekenäs sjuktransport genom att rikta skarp kritik mot ambulansföretaget. Bland annat den operativa chefen Dennis Beilinsons häftiga humör är föremål för kritik.

Publicerad . Uppdaterad .
Ambulans med blinkers

Osakligheter mot ambulanspersonalen

Många erfarna arbetstagare har flytt fältet från Ekenäs sjuktransport. Personalen behandlas osakligt och det finns många brister i arbetsförhållandena.

Publicerad . Uppdaterad .
Ekenäs Sjuktransports station i Karis

Usla ambulanser med vårdutrustning som krånglar 26

Ekenäs sjuktransport håller inte måttet. De som jobbar där ska i många fall klara av brådskande sjuktransporter med gamla ambulanser i dåligt skick och med utrustning som ofta krånglar. Det berättar två personer som verkar i branschen och har regelbunden kontakt med företaget.

Publicerad . Uppdaterad .
Två av ambulanserna vid Ekenäs Sjuktransport i stationen i Karis.

Ekenäs sjuktransport: Bilarna är inte i dåligt skick 5

Ekenäs sjuktransport, som sköter bland annat den akuta sjukvården i Ingå och Raseborg, har fått kritik. En del av den gäller bilarnas dåliga skick. Dennis Beilinson är operativ chef på Ekenäs sjuktransport. Han kommenterar skicket så här: - Alla bilar kan få fel. Vi kör 680 000 km per år. Vi servar dem dagligen och jag skulle säga att de är i ganska bra skick.

Publicerad . Uppdaterad .
Ambulans

"Övervakningen av ambulanser måste bli bättre" 2

Övervakningen av den som sköter ambulanstransporterna måste absolut bli bättre. Det säger Marie Bergman-Auvinen (SFP) som är kommunstyrelsens ordförande i Ingå.

Publicerad .
Ambulansdäck

Ansvarsläkaren tar inte ställning till ambulansproblem

Milla Jousi är ansvarsläkare för den prehospitala akutsjukvården inom både Västra Nylands sjukvårdområde och Lojo sjukvårdsområde. Hon vill inte ta ställning till det som har kommit fram i Yle Västnylands nyheter om Ekenäs Sjuktransport. Akutsjukvården i Västnyland stärks i och med en fältchef, berättar hon.

Publicerad . Uppdaterad .
Chefsläkare Ralf Backman tror inte han bär på sjukhusbakterier

Svårt att hitta kompetent ambulanspersonal 1

Det är ett allmänt problem att få kompetent vårdpersonal till ambulanserna. Det säger Ralf Backman, som är tidigare överläkare vid Lojo sjukhus.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyheter

Linda Hellström-Pasanen och Petteri Pasanen vid Källnäsudds gamla skolhus.

Skola blir skärgårdsrestaurang 4

Barösund i Ingå får en ny restaurang i vår. Restaurang Scola i Källnäsudds gamla skolhus öppnar sina dörrar den 30 april. Se bildgalleri.

Publicerad . Uppdaterad .
Kristian Karnell på restaurang Bossanova i Ekenäs.

Det sjuder av liv i restaurangerna

Blomkrukor, diverse grejer, stolar i staplar, diverse grejer, nya tapeter, diverse grejer, golv som tvättas. Restaurang Bossanova i Ekenäs ska öppna till valborg och den nya krögaren jobbar för fullt. Uppdaterat med bildgalleri.

Publicerad . Uppdaterad .
Flis

Små värmeverk kostar mera 1

Fjärrvärmen i Lappvik är dyr eftersom värmeverket är såpass litet och därför kostar investeringarna i proportion mera. Det säger Urban Silén, som är styrelseordförande för Raseborgs Trä Ab, som producerar fjärrvärmen åt hushållen i Lappvik.

Publicerad . Uppdaterad .
Anders Lindström

Det blir ett annorlunda församlingsval i Raseborg

Efter årsskiftet slås åtta församlingar i Raseborg ihop och bildar tre större församlingar. Innan de nya församlingarna kör igång med sitt arbete hålls församlingsval i november. Temat för valet är "Tro på det goda". Nu efterlyser man kandidater.

Publicerad . Uppdaterad .
Rosenberg i Degerby

Ingå kst vill sälja Rosenberg 2

Degerby byaråd ska få köpa fastigheten Rosenberg i Degerby centrum. Det tycker kommunstyrelsen i Ingå.

Publicerad .
Åker i Täktom var våtmark skall byggas

Hangö utnyttjar inte förköpsrätt i Täktom

Hangö stad kommer inte att utnyttja sin förköpsrätt i fråga om en fastighet i Täktom by. Förslaget inför stadsstyrelsens möte i går (14.4) i Hangö var att staden utnyttjar förköpsrätten med motiveringen att skaffa mark för samhällsbyggande.

Publicerad .
Finlands havsvinds bild som föreställer en planerad vindkraftspark utanför Ingå och Raseborg.

Fortsatt motstånd mot Finlands Havsvind 6

Finlands Havsvind är på tapeten igen. Bolaget vill bygga vindkraft i skärgården i Ingå och Raseborg, men fortfarande händer inget annat än att besvär ska besvaras.

Publicerad . Uppdaterad .

Axxell kan inte lämna Knipnäs 1

Yrkesutbildaren Axxell kan inte säga upp hyresavtalet med Raseborgs stad gällande Knipnäsfastigheten i Ekenäs. Istället för att flytta ut ur den gamla sjukhusbyggnaden som planerat, tänker Axxell placera centralförvaltningen där.

Publicerad . Uppdaterad .
Översiktsbild från Öby

Kommunerna rekommenderar vattenandelslag 3

På vissa områden rekommenderar kommunerna att fastighetsägarna i glesbygden undersöker möjligheterna att via vattenandelslag koppla sig till det befintliga avloppsvattennätverket i stället för att fastigheten har ett eget system. Men idén får också kritik.

Publicerad . Uppdaterad .
Enstos skylt

Ensto köper Alppilux

Borgåföretaget Ensto har köpt Alppilux koncernen och vill därmed satsa ännu mer på ledbelysning.

Publicerad . Uppdaterad .

Mäntykoto stannar kanske på Ekåsen 5

Publicerad .

Många saker talar för att de finska dagiset Mäntykoto kunde stanna på Ekåsens område i Raseborg. Staden söker nu nya lösningar efter att dagisflytten till gymnasiet i Ekenäs inte visade sig bli så billig som tänkt.

Kulturfondens utdelningar i Västnyland

Svenska Kulturfonden öppnar igen sin kassakista och mycket pengar går även i år till projekt i Västnyland. Mest understöd får Ekenässällskapet, som får 10 000 euro för att ordna litteraturevenemanget Bokkalaset i Ekenäs.

Publicerad . Uppdaterad .

Barbro Fri får nyländska kulturfondens pris

Ekenäsbon Barbro Fri får Nylands svenska kulturfonds pris i år. I motiveringen står det att Barbro Fri på ett framgångsrikt sätt infört mångkulturella inslag i daghem, skolor och vårdanstalter.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Stora utmaningar med lärarutbildning på två orter

Det gäller att tänka nytt, tänka kreativt och tänka tvärtom för att få lärarutbildningen att fungera både i Vasa och Helsingfors. Det anser Christina Nygren-Landgärds som är prorektor vid Åbo Akademi i Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .
Fritjof Sahlström Beteendevetenskapliga fakulteten Institutionen för beteendevetenskaper Ansvarig forskare vid Helsingfors Universitet

HU-docent överraskad av ÅA:s soloåkning 2

- Åhå, utbrast Fritjof Sahlström till nyheten om att Åbo Akademi startar en klasslärarutbildning i Helsingfors i höst. Dagen efter att beskedet kom var det nämligen meningen att börja planera samarbetet mellan Helsingfors universitet och Åbo Akademi

Publicerad . Uppdaterad .
Strandkvarnen i Vasa

Åbo Akademi i Vasa mister professorer

Utvecklingspsykologin i Vasa mister en professor då Åbo Akademi sparar. Något är tokigt då de ämnen som det går bra för bestraffas, säger Kaj Björkqvist som är professor i utvecklingspsykologi. Också vårdvetenskapen förlorar en professor.

Publicerad . Uppdaterad .
Simon Lindell, försvunnen den 12 april 2014.

Simon, 23, spårlöst försvunnen

Natten mellan lördag och söndag försvann Simon Lindell, 23 år, spårlöst och närstående försöker leta efter honom med hjälp av bland annat sociala medier. Vet du var han har rört sig eller var han kan befinna sig?

Publicerad . Uppdaterad .

Nyländsk förmiddag

Olle Granqvist gör smörgåsar i servicehemmet Linda i Sibbo, Söderkulla

Olle från telefonstolpen till servicehemmet Linda

Olle Granqvist i Sibbo har bytt yrke totalt - från utejobb som telefonmontör till innejobb som vårdare i servicehemmet Linda i Sibbo, Söderkulla. Hör här en intervju med Olle och hans chef Asta Stenvall.

Publicerad .
Keth Strömdahl presenterar sin faktabok om spritsmuggling i östra Nyland "Vilda Östern är ej som förut"

"Spritsmugglingen en enorm motor för östra Nyland" 1

Keth Strömdahl avslöjar i sin faktabok om spritsmugglingen i östra Nyland att den hade en enorm betydelse för regionen under förbudstiden. Hör här en intervju med författaren!

Publicerad . Uppdaterad .
Byagårdskarlen Leif Still använder vedklyvaren i Pitkäpää medan hunden Cindy vill spela fotboll

'Byagårdskarlar behövs i framtiden"

I Pitkäpää i Pernå finns en aktiv byaförening som i juni i fjol anställde en egen byagårdskarl. Han heter Leif Still.

Publicerad . Uppdaterad .
Ulf Persson

Ulfis kolumn: Talko 1

Wikipedia är som bekant en källa till ständig glädje och kunskap. Så här står det om rubrikens ord ”talko”. ”Talko eller talkoarbete är ett lånord från finskan till finlandssvenskan.

Publicerad . Uppdaterad .

Kontakta redaktionen

Yle Västnyland, PB 33, 10601 EKENÄS
Besöksadress: Gustav Wasas gata 8 A (ingång från gården)
Tel växel: 019 - 264 88 40
Dagens nyhetschef / nyhetstips: 019 - 264 8842
Ring in: (till studion) 019 - 264 88 46
Ring in under sändning: 019 - 264 88 55
E-post: radiovega.vastnyland@yle.fi
Fax: 019 - 264 88 54
Skicka sms till 16261, skriv "VEGAVN ditt meddelande", Tjänsten kostar 50 cent/meddelande

Tipsa oss!

Står det en älg och ugglar på vägen? Bygger grannen sitt garage på din gård? Såg du glasögontjuven eller har du kanske kommit på världens bästa uppfinning?

Vi är intresserade av vad som händer i din omgivning.Skicka dina tips (anonymt om du vill) via det här formuläret.

Du kan också skicka bilder till radiovega.vastnyland@yle.fi

Följ oss på Twitter och Facebook

Ylebilen sitter fast på sandstranden
Ylebilen sitter fast på sandstranden Bild: YLE/Johan NordströmNyligen publicerat

 • Flis
  Publicerad .

  Raseborgs Trä Ab utreder missnöje

  Raseborgs Trä Ab ska göra en utredning kring Lapvikbornas missnöje med det höga fjärrvärmekostnaderna. Utredningen ska vara klar före maj månads slut.

 • Sketchen Arkitekt-Patte vid Knipan i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Arkitekt-Patte fixar Ekenäs

  Västnyländska Arkitekt-Patte har en klar vision om hur saker och ting borde se ut. Se hur gänget bakom programmet Gamla onsdag tar sig an planeringen av Ekenäs centrum.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Död kvinna hittades i Lojo

  I Lojo hittades på måndagskvällen (15.4) en tillsvidare oidentifierad död kvinna. Kvinnan hittades i närheten av Lojo centrum strax före klockan 20 på måndagskvällen.

 • Mathias Broman och Tika Sevon-Liljegren från Pop- och rocklinjen på Lärkkulla.
  Publicerad . Uppdaterad

  Musik i Karis i helgen

  Det spelas mycket musik i Karis i påskhelgen. Lärkkulla Pop & Rock är ett av banden som spelar. Lyssna här när de sjunger.

 • Aluminiumtuber från Emballator Tectubes.
  Publicerad . Uppdaterad

  Printals tubverksamhet såldes till Sverige

  Det svenska företaget Emballator Tectubes tar över två tredjedelar av Hangöföretaget Printal i och med att det har köpt hela tubverksamheten. Det innebär att närmare 80 procent av Printals personal, det vill säga över 80 personer, får en ny arbetsgivare.

 • Riksväg 25 i Ekenäs.
  Publicerad . Uppdaterad

  Timmerbilschaufför gissar på 60-70 km i timmen12

  Förra veckan fick vi bevittna en farlig situation när en timmerbil fick väja för en buss i Malmkulla i Karis. Timmerbilschauffören ger nu sin version av händelsen.

 • Publicerad .

  Tjänstemän i Sjundeå allt sjukare

  Sjukfrånvaron bland de anställda i Sjundeå kommun ökade avsevärt under år 2013 jämfört med ett år tidigare. Kostnaderna för företagshälsovård steg med en fjärdedel.

 • dricksglas med vatten
  Publicerad .

  Inte lätt få tillstånd för energiborrbrunn

  Det är inte helt lätt att få tillstånd att bygga en energiborrbrunn på ett viktigt grundvattenområde.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Jakobshamn ska ha ny utredning klar i maj

  I Ingå fortsätter byggnads- och miljönämnden att uppmana Marine Jakobshamns hyresgäst att lämna in en utredning över det nuvarande avloppssystemet och skötselanvisningarna.

 • Bild: Yle Uutiset Grafiikka
  Publicerad .

  Tulludden i Hangö blir naturiststrand?5

  Hangö kan få en naturiststrand på Tulludden. Tekniska nämnden ska på onsdag (16.4) ta ställning till att dynområdet söder om Tulludden kan tas i bruk av naturister.

 • Ingå småbåtshamn.
  Publicerad .

  Ingå är också med i Lumo

  Ingå går med i det regionala turismsamarbetet Lumo. Ingå kommunstyrelse beslöt på måndagen att Ingå deltar i i finansieringen.

 • Restaurang Knipan i Ekenäs
  Publicerad . Uppdaterad

  Knipan såldes för en högre summa än minimipriset

  Sommarrestaurang Knipan i Ekenäs såldes för en högre summa än minimipriset. Det står klart nu när försäljningen har vunnit laga kraft och minimipriset har blivit offentligt.

 • Tågstationen i Ekenäs
  Publicerad .

  Raseborg nådde energisparmål2

  Raseborgs stad har lyckats bra med att spara in på energikostnaderna i sina fastigheter. År 2013 var de konkreta inbesparingarna 300 000 euro, jämfört med året innan.

 • Kunder lämnar in avfall till Jonas som samlar in farligt avfall.
  Publicerad . Uppdaterad

  Skräpbilarna samlar in mindre än förr

  Insamlingsbilarna Jonas och Romulus samlar igen in farligt avfall och metallskrot, men inte lika mycket som förr. Men allt fler önskar att också kunna lämna in elskrot till bilarna. Se video.

 • BK-46 slog HIFK med klara siffror. Här gör Olli-Pekka Korpimäki ett av sina åtta mål i matchen.
  Publicerad . Uppdaterad

  BK-46 sprang över HIFK i hemmahallen

  Karisklubben BK-46:s handbollsherrar formligen sprang över Helsingfors IFK i den första kvartsfinalen på tisdagen. Matchen spelades i Karis bollhall.