Hoppa till huvudinnehåll

Norovirus

Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan.

Norovirus förorsakar en oftast ofarlig, om också synnerligen obehaglig, mag- och tarminfektion, s.k. vinterkräksjuka. Små barn och äldre personer kan behöva sjukhusvård för att inte torka ut. En femtedel av oss är lycklig nog att ha en genvariant som gör oss resistenta mot den vanligaste formen av norovirus.

Barn som mäter feber

Influensa

Läs allt du behöver veta om influensa.

Årets influensa når nu sin topp. Influensa ger liknande symptom som andra luftvägsinfektioner, men symptomen är ofta svårare. Varje vinter noteras en överdödlighet på 1000-1500 finländare äldre än 65 år, vilken till största del antas bero på influensa och bakteriella följdsjukdomar.

förkyld pojke som ligger i sängen

Influensa och smitta

Hur länge sprider en influensapatient smitta?

Influensa börjar smitta redan 1-2 dygn innan symptomen bryter ut och patienten sprider smittan vidare åtminstone så länge som hen har feber. Också helt symptomfria personer kan vara smittobärare, vilket är orsaken till att sjukhusen uppmanar vårdpersonal att låta vaccinera sig.

Slem i näsa och svalg gör det svårt att äta och andas. Sök hjälp om din baby blir förkyld

RS-virus hos spädbarn

Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

Så hjälper du ett barn med andnöd.

Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

Jessica sköljer näsan

Osäker på hur en nässköljning går till? Titta på vår video.

Under en Radiodoktornsändning avtvingade doktorn Otto Lindberg redaktören Jessica Edén ett löfte om att "innan vi gör nästa sändning tillsammans ska du ha sköljt din näsa med en nässköljningskanna". Sen höll Otto i videokameran medan Jessica grabbade tag i näskannan.

Laboratorieprov

B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Starr (gråstarr, katarakt)

Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

Glaukom (grönstarr)

Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

Blodpropp i ögat

Stämmer det att om man får en blodpropp i ögat kan man få den att försvinna genom att trycka på ögat? Läs ögonläkarens svar.

Sjuka barn och unga

Allt från näsblod till narkolepsi.

På Webbdoktorn hittar du information om sjukdomar som kan drabba små och lite större barn, allt från RS-virus, som kan vara livshotande för de allra minsta, till akne, som kan vara nog så jobbigt för de större. Kom ihåg att du alltid kan ringa 112 om du är riktigt orolig.

Nyligen publicerat

 • man har ont på höger sida av buken

  Gallsten

  Julen är gallstensanfallens högtid.

  Skinfett, surkål och ärter kan framkalla gallstensanfall. Känner du igen symptomen?

 • Kvinna ligger på sängen

  Är du också ett PMS-monster?

  Läs om olika sätt att lindra PMS-symtomen.

  Irritation, humörsvängningar, ångest. Vissa blir till och med aggressiva och har svårt att tygla sin ilska. PMS – premenstruellt syndrom – är bekant för de flesta kvinnor, men hur jobbiga besvären är varierar väldigt mycket från person till person. Svåra PMS-besvär är ändå inget man ska behöva uthärda bara för att man är kvinna; man ska söka hjälp och det finns hjälp att få, säger gynekologen Pauliina Tuomikoski.

 • Pentti Fri har i tiotals år lidit av sömnapné. Den här maskinen hjälper honom att sova. Bild: Cityportal Ab

  Tre tips mot sömnapné

  Tandläkaren Stefan Federley ger sina bästa råd

  Lider du av sömnapné? Då är du inte ensam – det gör nämligen ungefär tio procent av alla som snarkar. Tandläkaren Stefan Federley presenterar tre sätt att vårda sömnapné: snarkningsskena, CPAP-andningsmaskin eller i sista hand operation.

  2
 • Fötter med lackade naglar i vatten

  Bensvullnad kan bero på proteinbrist

  Den vanligaste orsaken till bensvullnad är venproblem

  Svullna ben beror vanligtvis på problem i venerna, men kan också orsakas av t.ex. problem med lymfkärlen eller proteinbrist. Svullnad i benen, vristerna eller fötterna kallas för perifert ödem och beror på ansamling av vätska i vävnaderna.