Hoppa till huvudinnehåll
läkare sticker gastroskop mot kvinna

Endoskopiska undersökningar av matsmältningskanalen

Endoskopiska undersökningar av magsäcken och tjocktarmen är viktiga då det gäller att utreda symptom från matsmältningskanalen. Genom att titta in i magsäcken eller tjockarmen kan man hitta förklaringen på t.ex. halsbränna, smärta i buken eller blod i avföringen.

Publicerad . Uppdaterad .

Laboratorieprov

B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Publicerad . Uppdaterad .
benmärg på en petriskål

Benmärgsprov

Se våra videor om benmärgsprov,

Se våra videor och lär dig hur benmärgsprov från bröstben och höftbenskammen tas. Benmärgsprov behövs om man vill diagnostisera eller utesluta blodcancer och andra blodsjukdomar.

Publicerad . Uppdaterad .

Radiodoktorn om ögon

Starr (gråstarr, katarakt)

Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

Publicerad . Uppdaterad .
öga

Glaukom (grönstarr)

Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

Publicerad . Uppdaterad .
ögon smärtor

Blodpropp i ögat

Stämmer det att om man får en blodpropp i ögat kan man få den att försvinna genom att trycka på ögat? Läs ögonläkarens svar.

Publicerad . Uppdaterad .

Bältros

Bältros kallas ibland helveteseld, en benämning som många patienter säkert skriver under. Det som kanske börjar med en stickande känsla i huden kan bli en flera månader lång plåga. Idag finns det mediciner mot bältros, men de ska tas i tid - elden ska släckas innan den hinner flamma upp.

Publicerad . Uppdaterad .

Bensår

Kroniska bensår beror på dålig blodcirkulation i benen. Problemet sitter i vener eller artärer – eller i både vener och artärer. I den här artikeln behandlar vi främst de venösa bensåren, men säger också några ord om de arteriella.

Publicerad . Uppdaterad .

Nyligen publicerat

 • Pentti Fri har i tiotals år lidit av sömnapné. Den här maskinen hjälper honom att sova. Bild: Cityportal Ab

  Tre tips mot sömnapné

  Tandläkaren Stefan Federley ger sina bästa råd

  Lider du av sömnapné? Då är du inte ensam – det gör nämligen ungefär tio procent av alla som snarkar. Tandläkaren Stefan Federley presenterar tre sätt att vårda sömnapné: snarkningsskena, CPAP-andningsmaskin eller i sista hand operation.

  2
 • Fötter med lackade naglar i vatten

  Bensvullnad kan bero på proteinbrist

  Den vanligaste orsaken till bensvullnad är venproblem

  Svullna ben beror vanligtvis på problem i venerna, men kan också orsakas av t.ex. problem med lymfkärlen eller proteinbrist. Svullnad i benen, vristerna eller fötterna kallas för perifert ödem och beror på ansamling av vätska i vävnaderna.

 • Polycystiska ovarier orsakar inte nödvändigtvis fertilitetsproblem

  Polycystiska ovarier kan ge störningar i ovulationen

  Polycystiska äggstockar behöver inte nödvändigtvis betyda svårighet att bli med barn. Men har man polycycstiska äggstockar och dessutom ovanligt lång eller oregelbunden menscykel kan det vara skäl att uppsöka läkare för att kartlägga menstruationscykeln närmare.

 • Hjärtfilm

  Hjärtsjukdomen Wolff-Parkinson-White nedärvs bara i sällsynta fall

  De flesta fall av hjärtsjukdomen WPW nedärvs inte

  En lyssnare blev i sin ungdom diagnosticerad med hjärtsjukdomen Wolff-Parkinson-White. Då hennes tonåriga dotter tidvis har hjärtklappning på samma sätt som lyssnaren hade i samma ålder undrar mamman i hur stor grad WPW är ärftligt. Kardiologen svarar: Normalt går strömmen från förmaket till kamrarna genom en enda ledning.