Solkeratos (aktinisk keratos)

Röda, fjällande utslag på ställen som utsatts för mycket sol är tecken på solkeratos, en godartad hudförändring som dock med tiden kan utvecklas till cancer om den inte tas bort.

Plantarfasciit och hälsporre

Plantaarfasciit kallas det då senplattan under hålfoten blir inflammerad och sjuk. I ett videoklipp inne i artikeln visar Jan- Magnus Björkenheim hur foten kan tejpas för att lindra symptomen och försnabba läkningen.

Karpaltunnelsyndrom

Om fingrarna domnar under natten kan det vara ett tecken på att en nerv i handloven är i kläm. Tillståndet kallas karpaltunnelsyndrom. Ibland måste handleden opereras för att besvären ska försvinna.

Nyligen publicerat

 • Publicerad . Uppdaterad

  Hudtransplantation

  Hur går en hudtransplantation till? Blir det ett stort ärr på det ställe som huden tas från? frågade en läsare. Vi besökte Tölö plastikkirurgiska avdelning för att ta reda på svaret och visa hur en transplantation görs.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Se Radiodoktorns jubileumssändning

  Stort tack till alla som deltog i onsdagens jubileumssändning och till alla härliga lyssnare och läkare som varit med under Radiodoktorns 20 år! Här kan du se titta på vår strömmade jubileumssändning.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Blindtarmsinflammation2

  Blindtarmsinflammation är en vanlig åkomma som drabbar var sjunde finländare. Om blindtarmen spricker kan den förorsaka en livshotande bukhinneinflammation.

 • Publicerad .

  Ehec

  Ehec-bakterien producerar toxiner som kan vara livshotande för speciellt småbarn och åldringar. Om man misstänker man att man har fått i sig ehec-bakterier ska man genast söka vård.

 • Publicerad . Uppdaterad

  HPV och livmoderhalscancer

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Osteoporos och tandutdragning

  Går det att dra ut en tand om man har osteoporos eller finns det en risk att hela käken faller i bitar? Läkarna svarar:

 • Publicerad . Uppdaterad

  B12-vitaminbrist - orsaker, symptom och diagnos15

  Domnade fötter, ostadig gång, en känsla av att ha sockor på de bara fötterna eller luftkuddar under dem kan vara symptom på en nervskada till följd av B12-vitaminbrist. Idag vet vi att neurologiska störningar vid B12-brist kan komma i ett tidigt skede och att de kan vara bestående.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Gastroskopi

  Vid en gastroskopiundersökning tittar läkaren ner i matstrupen och magsäcken med hjälp av ett böjligt rör. Med hjälp av gastroskopier kan läkaren hitta till exempel cancer i matstrupen, diafragmabråck och blödande magsår.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Labbprov: PSA-suh

  P-PSA-suh = förhållandet (suhde, suh) mellan mängden fritt prostataspecifikt antigen (PSA) och den totala mängden PSA i blodplasman (P).

 • Publicerad . Uppdaterad

  Labbprov: PSA

  P-PSA = prostataspecifikt antigen (PSA) i blodplasma (P)

 • Erik Qvist
  Publicerad . Uppdaterad

  Barnläkaren chattade med läsarna

  Efter onsdagens sändning chattade Radiodoktorns barnläkare Erik Qvist med lyssnarna och läsarna. Frågorna och svaren hittar du här.

 • Aktiv eutanasi
  Publicerad . Uppdaterad

  Hur många människor har du dödat?2

  - Hur många människor har du dödat? frågade jag min holländska läkarvän. Jag var en naiv 19-åring, som knappt kunde stava till eutanasi. Han var en bara några år äldre kommunalläkare, som nyss hade fått sin första tjänst som enda bydoktorn i en liten håla på den holländska landsbygden. - Kanske ett tjugotal, svarade han.

 • 112, första hjälpen låda
  Publicerad . Uppdaterad

  Heimlichmanövern

  Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, visar hur man gör Heimlichmanövern på en person som inte kan andas för att t.ex. en matbit täpper till andningsvägarna. Videon är en del av Radio Vegas sommarserie om första hjälpen.

 • 112, första hjälpen låda
  Publicerad . Uppdaterad

  Hjälp en medvetslös att andas 2

  Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, visar hur du lägger en medvetslös person på sida så att andningsvägarna hålls öppna och personen kan andas.

 • 112, första hjälpen låda
  Publicerad . Uppdaterad

  Hjälp en medvetslös att andas 1

  Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, visar hur du enkelt öppnar andningsvägarna på en medvetslös person som t.ex. sitter i en bil.