X3M.YLE.FI

Amanda Jenssen lovar en hemlis åt Finland

Hemliga spelningar, nya hemliga låtar för ett album med hemligt releasedatum. Det är mycket mystik kring Amanda Jenssen. Hon kommer gärna till Finland, bara det förblir en hemlis.

Publicerad .
Bild på NIklas Evers.

Niklas vill byta kön varje gång han nyser

När Studentbladets blivande chefredaktör Niklas Evers var gästprogramledare i Succémorgon fick han bland annat visa sina chefskunskaper, spela blockflöjtssolo och delta i El duello med temat glögg.

Publicerad .
Bild på man i rosa och gul jacka.

Synlighet inom musikbranschen i Tempo

Arcadaproduktionen Tempo är tillbaka med ett nytt avsnitt. Den här gången diskuteras synlighet inom musiken tillsammans med musikern Axel Brink och journalisten Janne Strang.

Publicerad .
Björn Afzelius

Vita duken bjuder på drama och musik

Den här veckan får vi njuta av dokumentärer, thrillers och drama. Robert Downey Jr och Björn Afzelius är några man kan se. Vilken film väljer du?

Publicerad .
Bild på datorer från Dreamhack.

Live-feed från Dreamhack Winter 2014

Det startade som ett LAN-party och är nu världens största datorfestival. Dreamhack winter 2014 är nu i full gång i Jönköping.

Publicerad .

NÖJE

Catariina Salo

Elvi - min bästa gamla vän 2

Jag kommer ihåg de där vintrarna när snödrivorna var så höga att vi kunde åka pulka nedför uthustaket. Där kanade vi sedan ner och sprang upp, iklädda bylsiga overaller och toppaskor. Vi var halvt genomfrusna med snötrassel i håret när du ropade på oss att komma in och äta.

Publicerad .
Fem ungdomar står och diskuterar.

Tv-pärlorna i december 1

Nu inleder vi årets sista månad. Eftersom det just nu är som kallast (vi har inte hunnit vänja oss med kölden) och mörkast, är det bäst att bara sitta inne och kolla på tv. Här är decembers tv-pärlor.

Publicerad .
Hamstrar ska också gå gifta sig! Buddhismen säger det är okej att vara gay!

Nya argument för äktenskapslagen

På fredag röstar riksdagen om den könsneutrala äktenskapslagen, och då ordnas både för- och motdemonstrationer utanför riksdagshuset. Vi känner alla till de vanliga för- och motsloganerna, så vi tycker det är dags för nya färska ord! Har du själv något bra på lager?

Publicerad .
Två bilder från utställningen Melamorphosis.

Djurtransformationer i fokus

Popbloggen: Utställningen Melamorphosis på Ava Galleria undersöker hur det är att på själslig nivå transformera sig till ett djur. Melanie Orenius har besökt Benin där hon genom voodoo-ritualer prövat på hur det är att leva som flodhäst.

Publicerad . Uppdaterad .
emoji

Talar du emoji? 2

Vi utvecklar ett allt mer tyst språk. Emoji-symbolerna hjälper oss att utrycka oss i text och över språkgränser. Men visste du att bajshögen inte betyder samma sak i hela världen? Och vad säger dina emojis om dig?

Publicerad . Uppdaterad .
Fredrika Lindholm, Ted Forsström, Janne Grönross och Jennifer Toivonen.

Så här får du bäst betjäning i baren 1

Tycker du också att du köar längre än alla andra i baren? Succémorgon gästades av Jennifer Toivonen som jobbat som bartender i flera år. Hon bjuder på några tips på hur du kan förkorta väntetiden under småtimmarna.

Publicerad .

Fammo och faffa vet mer än du tror

Vad vet far- och morföräldrar för hemligheter om sina barnbarn? I Frillans och Prillans fall mycket mer än vad de själva trodde.

Publicerad .
Catariina Salo redaktör på SvenskaYle.

Catariina Salo: Luciakonceptet måste förändras3

Det framhävs år efter år att luciaval inte är en skönhetstävling utan handlar om det viktiga i att sprida värme, ljus och medel till de behövande. Trots det gör man på många ställen en stor grej av röstningsförfarandet och det hela utmynnar mer i en utröstning än en framröstning.

Publicerad .
Verktygsbalk för Använd hjärtat

Ordna ett evenemang för de äldre

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men vet inte riktigt hur? Här har du en verktygsback som hjälper dig komma igång!

Publicerad . Uppdaterad .
Klas Eriksson

Klas Eriksson skämtar om finnar

Klas Eriksson från Jokkmokk i Sverige gör succé på Facebook. Hans sex sekunder långa humorvideor har visats tusentals gånger, och på tre veckor har han fått över 50 000 gilla-markeringar. Vi utmanade honom att skämta om Finland.

Publicerad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: Bara för att famo är gammal är hon inte enfaldig 8

Jag älskar redan Använd hjärtat-kampanjen, och den har knappt ens börjat. Eller ja, nu i helgen är det kampanjstart. Det är en viktig kampanj för att uppmärksamma äldre som sitter ensamma i sina lägenheter eller i sina byar.

Publicerad . Uppdaterad .

Sex & sånt

Var får man onanera?

Var får man onanera?

Myterna om att det är farligt att onanera börjar småningom vara en del av historien. Ingen tror väl egentligen att man får håriga handflator längre av att ha sex med sig själv, men får din kompis runka på din toalett?

Publicerad . Uppdaterad .
Sex & sånt med Dan Granqvist.

Så här ska du inte dumpa

Få saker tär så mycket på den egna energin som ett dåligt förhållande. Men att göra slut är väl knappast något som någon ser fram emot. Hur hemskt det än kan kännas i stunden, så är det ibland den enda utvägen för att själv börja må bättre.

Publicerad . Uppdaterad .

Vad gör gynekologen?

För många kan ett gynekologbesök vara lite skrämmande. Speciellt då man går för första gången och inte har en aning om vad som händer där. Hurdana instrument använder läkaren? Vad är det hen kollar efter? Gör det ont?

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Granqvist får brasiliansk sockring.

Djungel eller kalhygge mellan benen?

Vem bestämmer över dina könshår? Du själv såklart, och en del konstiga trender. Brasiliansk sockring och vaxning blir allt vanligare bland män. Det här är något som Dan Granqvist från Sex & Sånt självklart måste testa.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Girlpower

Vicky slår fördomar i tv-dokumentär 1

Vicky Österberg vill slå genom som musiker, bokstavligen. Trummisen från Ekenäs har inte alltid haft det lätt i den mansdominerande musikbranschen. Dokumentären Girlpower visar hennes liv i London och Finland.

Publicerad . Uppdaterad .
Yle Teemas filmfestival har en snygg plansch, där temat är The shining.

En filmfestival i ditt vardagsrum

En filmfestival hemma hos dig. Det är vad Yle Teema sparkar igång i dag. Ända fram till söndag visas massor av spännande filmer och dokumentärer. Här är våra bästa filmtips.

Publicerad .

Saliven fixar slangen

Det är inte alltid lätt att vara kreativ när det kommer till filmöversättningar. Någon som har diger erfarenhet av det är Saliven Gustavsson som i åratal har översatt de filmer vi ser på biograferna runt om i landet.

Publicerad .
Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) skjuter både djur och människor på arenan.

Filmer om dödsspel

Att kämpa för sitt liv, gärna i direktsänd tv, har som filmkoncept alltid fungerat. Vi ger dig de bästa filmerna om dödsspel.

Publicerad .
Katniss Everdeen står i en sal med en massa människor runt sig.

Så här spännande är The Hunger Games

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 har premiär den här veckan. Vi testade spänningen genom att låta vår recensent Anka kolla på filmen med en pulsmätare fastspänd under tröjan.

Publicerad .
Like a rockstar

Se Sturm und Drangs vilda resa 1

I kväll (20.11) kulminerar sig flera års arbete när dokumentären Like a rockstar som handlar om Sturm und Drang har premiär på Yle Fem. Tage Rönnqvist har följt med bandet med sin kamera i många år och nu (efter lite kalabalik) är filmen äntligen färdig. Läs också: André Linman: Jag ångrar ingenting

Publicerad . Uppdaterad .
Jakten på det perfekta livet

Jakten på det perfekta livet

Hanna Hellquist har tröttnat på alla förväntningar och måsten. Därför ger hon sig ut på jakt efter det perfekta livet. Finns verkligen den perfekta relationen, det idealiska hemmet, det ultimata jobbet eller den fulländade kroppen? Hanna möter svenska kända profiler som alla har en egen unik historia att berätta. Första avsnittet finns nu på Arenan.

Myteriet

Fredagspodden

Myteriet följer live med beslutet om den förändrade äktenskapslagen: demonstrationen, omröstningen och följderna. Black Friday-konceptet växer i Finland: vad, hur och varför? Finlands andra egyptolog gästar Myteriets studio: Patricia Berg.

Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet

Allt du velat fråga om Ryssland 1

Hur farligt är det att bo granne med Ryssland? Varför spänner de musklerna och finns det alls någon risk att de kommer över gränsen till Finland igen? Hanna Smith, forskare på Alexanderinstitutet har varit med och sammanställt en rapport över hur det är att bo granne med den störa björnen i öst.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på Sue Garder från Slush 2014.

Webbtroll kan vara Wikipedias framtid 1

Ett öppet uppslagsverk som skrivs och redigeras av publiken. Det här är grundidén för Wikipedia. Myteriet träffade specialrådgivaren Sue Gardner som berättar vem som egentligen redigerar artiklarna och vem som borde höras mera.

Publicerad .
Astronauten Leland Melvin

Möt NASA-astronauten Leland

Många barn drömmer redan tidigt om att bli astronauter. Det gjorde inte Leland Melvin, men idag har han besökt rymden två gånger. Myteriet träffade den före detta NASA-astronauten Leland.

Publicerad . Uppdaterad .
My och Anka har läst Gone Girl.

Kias bokklubb: Gone Girl

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Gone Girl” av Gillian Flynn. Vi lär känna det gifta paret Amy och Nick Dunne som bor i en villa i mellersta USA. Amy försvinner på sin och Nicks femåriga bröllopsdag. Som äkta man blir han naturligtvis huvudmisstänkt.

Publicerad . Uppdaterad .
Snö och kalla vindar har blåst in över Geneve-sjön i Schweiz 7 februari 2012

Frys dig smal 5

Ny forskning visar att man kan frysa sig smal. Vi har bruna fetter som automatiskt bränner upp kalorier istället för att lagra fett i kroppen. Det betyder att om man utsätter sig för kyla och fryser lite oftare så kan man bli smalare. Myteriet har pratat med en av de ledande forskarna bakom köldexperimentet.

Publicerad . Uppdaterad .
Sthlm Pandas senaste video testar hur folk reagerar när de blir vittnen till våld i hissen.

Vill väcka folk med sociala experiment 5

Ett par grälar i en hiss, mannen blir våldsam, knuffar och slår tjejen. Skulle du ingripa? Det testar den svenska Youtubekanalen Sthlm Panda. Av 53 personer ingrep bara 1. Myteriet ringde upp Konrad Ydhage, en av dem bakom videon.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Seether

Seether maskerade sig till åldringar

Seether är aktuell med en Finlandspelning på lördag (29.11) på The Circus i Helsingfors. Kjell Simosas ringde upp basisten Dale Stewart som svarade i telefon i Köpenhamn. Det sydafrikanska rockbandet närmar sig alltså vårt land.

Publicerad .
Beyoncé dansar på en takterass.

Beyoncé dansar med selfie stick

Popbloggen: Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad .
Taylor Swift på scenen.

Inget tomrum hos Taylor Swift

Måndag betyder nya låtar, den här veckan hör vi bland annat Taylor Swift och Bastille. Vi får också minimalistisk elegans av det nya franska stjärnskottet The Avener.

Publicerad . Uppdaterad .
EMD-duon Andreas & Sebastian.

Kyrkslätt på EDM-kartan

Andreas & Sebastian är Kyrkslätts stora EDM-hopp. De drömmer om att få spela på Weekend Festival och gör musik på lektionerna. Hur ska det gå med provveckan som pågår just nu?

Publicerad .
En hel hög med hjälpsamma artister som vill förhindra spridningen av ebola.

Band Aid 30 är här - vad tycker du om låten?3

Popbloggen: 30 år efter succén med Band Aid och låten Do they know it's christmas samlar Bob Geldof återigen en massa stjärnor för att göra musik tillsammans. Den här gången för att stoppa sjukdomen ebola. Bland rösterna hör vi One Direction, Jessie Ware och Ellie Goulding.

Publicerad .
Avicii på spelning.

Avicii och Wyclef Jean spelar mot aids

Avicii och Wyclef Jean har slagit sig ihop för att hjälpa till i kampen mot aids, hör låten exklusivt i Supernova på tisdagen 18 november.

Publicerad .
Tove Styrke

Tove Styrke släpper Borderline

Det är ett tag sedan vi hört något om Tove Styrke, och det har sina orsaker. Hon har nämligen jobbat stenhårt på sin nya ep Borderline som kommer ut snart. Dessutom jobbar hon på en ny fullängdare och har varit utomlands och giggat.

Publicerad .
Bild på Miia Magia.

Magiska Miia Magia

Miia Magia är designern som fick Tove Lo att tycka om smycken. Dessutom är hon dj och make up-artist.

Publicerad .

Sluta Panta!

sluta panta

Sluta panta: Har du bra vänner?

De flesta av oss tycker att vänskap är viktigt och vi vill gärna ha en eller flera vänner som vi kan lita på. Hur är det för dig? Är du nöjd med dina vänskapsrelationer? Den 10 och 11.11 kan du chatta med Maria Ostrow, som är sakkunnig inom barn- och familjearbete.

Publicerad . Uppdaterad .

Jag väljer mig

Att göra slut med en ätstörning är lite som att göra slut med en långvarig partner.

Publicerad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Kulturkarnevalen 2014

Quidditch på Kulturkarnevalen 2014.

Mugglar-quidditch: Fantasispel med riktiga blåmärken

I en källare i Vasa Gymnasium pågår ett av Kulturkarnevalens ovanligare labb, quidditch. Ett tjugotal ungdomar springer omkring med kvastar mellan benen, bollar flyger och folk ropar. Det ser våldsamt men roligt ut.

Publicerad . Uppdaterad .
Poledance på Kulturkarnevalen 2014.

Poledance är inte vad du tror 1

Tjugotvå modiga flickor har valt att prova på poledance på Kulturkarnevalen. Det är inte riktigt en av de vanligaste sporterna så de tog chansen att prova på det i labbet hiphop och poledance, som leds av Meri Seppänen och Tina Westerlund.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från Kulturkarnevalen 2014.

Kristoffer bytte upp sig till framgång

Att byta yrke, och på endast sju år få ett så stort namn att Sonata Arcticas egen ljustekniker kontaktar en med en önskan om att bli ersatt, är inte något som är vardag för alla ljustekniker.

Publicerad . Uppdaterad .
Parkour på Kulturkarnevalen 2014.

Volter i Vasa

Kulturkarnevalen 2014 har ett labb som handlar om parkour och grundrörelserna inom parkour.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Amanda Jenssen.
  Publicerad .

  Amanda Jenssen lovar en hemlis åt Finland

  Hemliga spelningar, nya hemliga låtar för ett album med hemligt releasedatum. Det är mycket mystik kring Amanda Jenssen. Hon kommer gärna till Finland, bara det förblir en hemlis.

 • Bild på NIklas Evers.
  Publicerad . Uppdaterad

  Niklas vill byta kön varje gång han nyser

  När Studentbladets blivande chefredaktör Niklas Evers var gästprogramledare i Succémorgon fick han bland annat visa sina chefskunskaper, spela blockflöjtssolo och delta i El duello med temat glögg.

 • Bild på man i rosa och gul jacka.
  Publicerad . Uppdaterad

  Synlighet inom musikbranschen i Tempo

  Arcadaproduktionen Tempo är tillbaka med ett nytt avsnitt. Den här gången diskuteras synlighet inom musiken tillsammans med musikern Axel Brink och journalisten Janne Strang.

 • Publicerad . Uppdaterad

  De finaste regnbågsskyltarna

  Popbloggen: Vår utsände fotade demonstranternas skyltar. Vilken tycker du att är finast?

 • Björn Afzelius
  Publicerad . Uppdaterad

  Vita duken bjuder på drama och musik

  Den här veckan får vi njuta av dokumentärer, thrillers och drama. Robert Downey Jr och Björn Afzelius är några man kan se. Vilken film väljer du?

 • Bild på datorer från Dreamhack.
  Publicerad . Uppdaterad

  Live-feed från Dreamhack Winter 2014

  Det startade som ett LAN-party och är nu världens största datorfestival. Dreamhack winter 2014 är nu i full gång i Jönköping.

 • Catariina Salo
  Publicerad . Uppdaterad

  Elvi - min bästa gamla vän2

  Jag kommer ihåg de där vintrarna när snödrivorna var så höga att vi kunde åka pulka nedför uthustaket. Där kanade vi sedan ner och sprang upp, iklädda bylsiga overaller och toppaskor. Vi var halvt genomfrusna med snötrassel i håret när du ropade på oss att komma in och äta.

 • Fem ungdomar står och diskuterar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Tv-pärlorna i december1

  Nu inleder vi årets sista månad. Eftersom det just nu är som kallast (vi har inte hunnit vänja oss med kölden) och mörkast, är det bäst att bara sitta inne och kolla på tv. Här är decembers tv-pärlor.

 • Seether
  Publicerad . Uppdaterad

  Seether maskerade sig till åldringar

  Seether är aktuell med en Finlandspelning på lördag (29.11) på The Circus i Helsingfors. Kjell Simosas ringde upp basisten Dale Stewart som svarade i telefon i Köpenhamn. Det sydafrikanska rockbandet närmar sig alltså vårt land.

 • Hamstrar ska också gå gifta sig! Buddhismen säger det är okej att vara gay!
  Publicerad .

  Nya argument för äktenskapslagen

  På fredag röstar riksdagen om den könsneutrala äktenskapslagen, och då ordnas både för- och motdemonstrationer utanför riksdagshuset. Vi känner alla till de vanliga för- och motsloganerna, så vi tycker det är dags för nya färska ord! Har du själv något bra på lager?

 • Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet
  Publicerad . Uppdaterad

  Allt du velat fråga om Ryssland1

  Hur farligt är det att bo granne med Ryssland? Varför spänner de musklerna och finns det alls någon risk att de kommer över gränsen till Finland igen? Hanna Smith, forskare på Alexanderinstitutet har varit med och sammanställt en rapport över hur det är att bo granne med den störa björnen i öst.

 • Girlpower
  Publicerad . Uppdaterad

  Vicky slår fördomar i tv-dokumentär1

  Vicky Österberg vill slå genom som musiker, bokstavligen. Trummisen från Ekenäs har inte alltid haft det lätt i den mansdominerande musikbranschen. Dokumentären Girlpower visar hennes liv i London och Finland.

 • Fredrika Lindholm, Ted Forsström, Janne Grönross och Jennifer Toivonen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Så här får du bäst betjäning i baren1

  Tycker du också att du köar längre än alla andra i baren? Succémorgon gästades av Jennifer Toivonen som jobbat som bartender i flera år. Hon bjuder på några tips på hur du kan förkorta väntetiden under småtimmarna.

 • luciakandidat vanessa eriksson
  Publicerad . Uppdaterad

  Vanessa Eriksson är Finlands lucia 20143

  Från Jomala, strax norr om Mariehamn, kommer årets lucia. Hon är 19 år gammal och utbildad merkonom. Senast har Finlands lucia kommit från Åland år 2002 då Andrea Mattsson bar luciakronan.

 • Två bilder från utställningen Melamorphosis.
  Publicerad . Uppdaterad

  Djurtransformationer i fokus

  Popbloggen: Utställningen Melamorphosis på Ava Galleria undersöker hur det är att på själslig nivå transformera sig till ett djur. Melanie Orenius har besökt Benin där hon genom voodoo-ritualer prövat på hur det är att leva som flodhäst.