Finlandssvenska hemlisar

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

X3M.YLE.FI

Att rädda livet på en vän

Joni Luomanen och Heikki Häkkinen reste till Thailand för att rädda sin alkoholiserade vän som tappat både gångförmågan och kontakten med den yttre världen. Allt fångades på film, och nu har deras dokumentär Hymyjen maa premiär.

Publicerad .
Katt attackerar tvättsvamp

Trettiotusen psykbryt

Det svenska Facebook-evenemanget Minst 100 psykbryt innan midsommar har spridit sig som löpeld i både Sverige och Finland. Evenemanget har nu dryga 30 000 deltagare.

Publicerad .
Humorgruppen KAJ

Humorgruppen KAJ på turné2

Borgå, Grankulla, Mariehamn, Kimito, Ekenäs och Helsingfors, KAJ-maskineriet kommer! I vår får hela Svenskfinland njuta av österbottnisk humor.

Publicerad .
Star Wars -fans utklädda till sina favoritkaraktärer.

Sålde Star Wars-leksak, köper hus

En Star Wars -leksak har sålts på auktion för 18 000 pund i Storbritannien, rapporterar BBC. Figuren auktionerades ut av Craig Stevens, som har över 10 000 Star Wars-figurer i sin samling.

Publicerad . Uppdaterad .
Daniel S Diago

Österbottningarnas år i The Voice of Finland 3

En rad österbottningar visar upp sin talang i tv i vinter. Daniel S Diago är en av sex deltagare i The Voice of Finland som antingen bor eller har rötterna i Jakobstads-Karlebyregionen.

Publicerad . Uppdaterad .

Linnea Henriksson älskar att klä ut sig

Senast hon besökte STK slutade spelningen med att hon hoppade jämfota av glädje. Nu är Linnea Henriksson tillbaka i Finland och på fredag intar hon scenen i Klubi, Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .

Äventyr

Han reser från Bennäs till Beijing

Mathias Nylund hyser en stor kärlek till Asien, och har gjort resorna dit till sitt arbete. Han tar med sina resenärer på allt från jordbruksbesök och båtturer till nomadläger i Mongoliet. Den mest intressanta resan går från Bennäs i Österbotten till Peking i Kina.

Publicerad . Uppdaterad .

NÖJE

Postapokalyptisk stad

Dagen då Facebook stod still 2

De dryga sextio minuterna, pinande och spända, kändes som en evighet den dystra måndag morgonen – kaos tog över världen och Twitter höll på att explodera.

Publicerad . Uppdaterad .

Fräcka historier säljer 1

Hur skriver man en text som får kinderna att rodna, pulsen att stiga och underlivet att bulta? De senaste åren har man kunnat se ett uppsving för den erotiska romanen, inte minst tack vare E L James trilogi ”Femtio nyanser”.

Publicerad . Uppdaterad .
Fredrika Lindholm, Fredrikas måndag

Fredrikas måndag suger 1

Trodde du din måndag suger? Det gör den inte längre. "Fredrikas måndag suger" är tillbaks för att stanna.

Publicerad . Uppdaterad .
Frida, Rosanna och Niclas poserar

Hemligheten bakom "belfien"

Visste du att också din rumpa kan ha en bättre sida? Det lärde vi oss av Rosanna Kulju, Miss Helsinki 2015. Kolla videon och lär dig hur du tar den perfekta "belfien" – alltså en selfie på din bakdel.

Publicerad . Uppdaterad .
Lyssnarna leder nu med 74 poäng i Ur spåret med Janne Grönroos.

Lyssnarna leder fortfarande Ur Spåret

Föga förvånande var det igen lyssnarna som drog det längsta strået i Janne Grönroos tävling Ur spåret.

Publicerad . Uppdaterad .
Nånting måste gå sönder

Historiskt ögonblick på Guldbaggegalan

Filmen Turist blev en prismagnet på årets upplaga av Guldbaggegalan. Men den stora vinnaren var pristagaren för bästa kvinnliga huvudroll.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexander Gustafsson och Anthony Johnson bröstar upp sig efter invägningen, UFC-galan i Stockholm, januari 2015

UFC – ett amerikanskt spektakel av rang 3

Ultimate Fighting Championship sägs vara världens snabbaste växande sport. Grundidén är mycket enkel: låt alla kampsporter samlas under en organisation för att se vilken gren som är mest effektiv.

Publicerad . Uppdaterad .
Janne hackar lök i studion 2

Janne offrar sig för lökexperiment

Det är dags att sätta labbrockarna på. I fredagens Succémorgon försökte Janne och Jocke lösa det eviga vardagsproblemet som pinar oss alla – att hacka lök utan att börja böla.

Publicerad . Uppdaterad .

2015 får inte bli kvinnornas år

Beatrice Eli är på väg från festen, mot studion. Det kliar i fingrarna. Hon vill skriva grymma låtar. Läs vår långa intervju där Beatrice Eli bland annat förklarar varför hon inte vill att 2015 blir kvinnornas år.

Publicerad .
Krista Siegfrids pressbild.

Svenskfinlands smaskigaste hemlis avslöjad1

Frillan och Prillan från Stiftelsen ringde upp Krista Siegfrids för att prata om programmet Tähdet, tähdet och annat hon sysslat med. De trodde att det skulle bli en vanlig intervju – de hade så fel. Förbered dig för dagens smaskigaste finlandssvenska hemlis.

Publicerad .
Tre böcker ligger ovanpå varandra.

Läs med X3M:s bokklubb

Har du alltid drömt om att få vara med i en bokklubb? Nu har du din chans.

Publicerad .
Skräckfilmspodden med Catzo & Filip

Skräckfilm med Catzo och Filip - Kairo

Det har blivit dags för den sista filmen i Filips försök att få Catzo att bli skräckfilmsfrälst. De tar tag i den Japanska filmscenen med filmen Kairo (Pulse på engelska), som behandlar internet och spöken.

Publicerad .
Redaktörer i sparkdräkt.

Vill du sommarjobba på X3M?

Nu har du din chans att jobba med världens roligaste kolleger! Är du en smart typ som är intresserad av samhälle, kultur, världen, Svenskfinland? Är du dessutom bra på att uttrycka dig i skrift och tycker om att snacka? Har du också en hygglig allmänbildning? Skicka in din ansökan nu.

Myteriet

Torsdagspodden

Finland tog hem två priser i världmästerskapet i matlagning i Frankrike i går. Vad är läget med den finländska matkulturen? En ny undersökning visar att vi använder våra strumpor och underkläder i 2-3 år innan vi slänger dem. Är det här riktigt hälsosamt? Finland klarar sig inte utan ökad invandring, visar en ny rapport från EVA. Varför inte? Välkommen med i torsdagspodden med My!

En lapp där det står: Ert sex stör mig!!!! H. Arg

Kan du vräkas för högljutt sex? 6

Har din granne högljutt sex mitt på natten? Får du arga lappar genom postluckan? Hur mycket ljud får du ha på din fest om du förvarnar dina grannar om det? Juristen Marina Furuhjelm svarar på våra frågor om grannsämjan.

Publicerad . Uppdaterad .
Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. En händelse som kommit att plåga honom det senaste decenniet.

Publicerad . Uppdaterad .
Robert Aschberg

"Näthatarna borde skaffa sig ett liv"

Vi träffade Robert Aschberg för att prata om hans program Trolljägarna. I det söker han upp och konfronterar personer som sysslar med näthat. Inte sällan svänger pendeln så att näthatarna sedan får smaka på sin egen medicin.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör detta och bli chef

Är din dröm att bli ledare, förman, arbetsgivare eller kanske vd? Jens Berg, chefredaktör på Hufvudstadsbladet, ger fyra enkla tips på hur man agerar som chef.

Publicerad . Uppdaterad .
Rödmålade läppar.

Kan kärlek mellan främlingar framkallas i laboratorium? 1

Ett kärlekstest har blivit mäkta populärt på sociala medier och sprider hopp till kärleksträngtande singlar, men forskningsprofessor Anna Rotkirch från befolkningsförbundet Väestöliitto är skeptisk.

Publicerad . Uppdaterad .
Man som tänder en joint.

Drogerna finns överallt i Finland 10

Det största snacket i Kyrkslätt just nu är att det säljs och används cannabis på en skola i trakten. Enligt polisen är det här inget ovanligt, faktum är att droganvändningen på små orter, och bland allt yngre personer, har ökat. Vi försöker ta reda på varför.

Publicerad . Uppdaterad .

UMK - Tävlingen för ny musik

Mezzosopranen Essi Luttinen, sångaren i Opera Skaala.

Opera Skaala kombinerar opera med EDM

Det är dags att presentera Opera Skaala som deltar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med den verkligen unika låten Heart of a light. Vem står bakom den mystiska Opera Skaala? Ta reda på här och lyssna på deras låt.

Publicerad . Uppdaterad .
Bandet Eeverest.

Eeverest vill bli större än Mount Everest

En UMK-artist per dag, det är vårt mål!. Idag presenterar vi dig Eeverest, Finlands senaste nykomling på EDM-scenen. Bandet tävlar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med låten Love it all away.

Publicerad . Uppdaterad .
Artisten Jouni Aslak.

Jouni Aslak gör solodebut i UMK

Det är inte bara deltagarna i UMK som tävlar. Vi tävlar också, fast mot tiden – vi vill presentera varje UMK-deltagare för dig innan tävlingen kör igång den 7 februari. Den här gången presenterar vi Jouni Aslak som ska göra solodebut i årets UMK-tävling.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Crucified Barbara

Crucified Barbara firar jubileumsår med P3 Guld-vinst

Sju av de åtta pokaler som delades ut under årets upplaga av P3 Guld i Göteborg gick till kvinliga artister. En av priskategorierna har varit speciellt mansdominerad under åren, nämligen Årets rock/metal. Nu blev det ändring i den saken.

Publicerad . Uppdaterad .
Hoodie Allen

Rappscenens Woody Allen på spellistan 1

Det bästa med måndagar är så klart nya låtar på spellistan. Vi har en riktig genremix att bjuda på, allt från rapp till dunkande klubbmusik.

Publicerad . Uppdaterad .
jkylie munogue

Kylie Minogue till Pori Jazz 1

Världsstjärnan Kylie Minogue kommer till Finland. Den australiska popsångerskan uppträder på Pori Jazz den 16 juli.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnlig rapp i Musikrepubliken

I torsdagens Musikrepublik hade Catzo ett tema som värmer henne själv oerhört, nämligen rapp och hiphop. Eftersom hon koncentrerar sig på kvinnor så var det förstås mest brudar hon spelade. Lyssna på hela programmet här.

Publicerad .
Alina Devecerski

Alina har fått sin sisu från mormor

Snart gör Alina Devecerski comeback på Svenska Talande Klubben i Åbo. En del har hänt sedan den svettiga kvällen i september år 2012 då hon spelade på Korjaamo i Helsingfors.

Publicerad .
Alina Devecerski och Linnea Henriksson

Alina Devecerski och Linnea Henriksson till STK

Säsongsstarten av Svenska Talande Klubben bjuder på mäkta girlpower. Två av de hetaste kvinnliga artisterna i Sverige reser över Östersjön för att förgylla vår januarivardag. Denna gång i Åbo.

Publicerad .
Ola Salo

Äntligen Ola Salo!

Popbloggen: Muffe blev glad när hon hörde att Ola Salo, efter många års väntan, äntligen släppt sin första solosingel. Har du redan hört den?

Fyra av de sex gepardungar som föddes på zoo i Nederländerna.

Tvättbjörn eller gepard? 2

Den här veckan är det nypremiär för Musikrepubliken på Radio X3M. Varje kväll vevar en dj sina favoritskivor. Vilken kväll kommer att bli din favorit? Vi tar reda på det redan nu, med djurmetaforer.

Publicerad . Uppdaterad .

Keikkakalender för 2015 10

Fantastiska band och artister besöker vårt avlånga land under 2015.

Publicerad . Uppdaterad .

Sex & sånt

Koivuniemi - Granqvist 2

Hångelkurs med Sex & Sånt

Det är lätt att trycka ihop två munnar mot varandra, men att få det till en perfekt kyss är sen en helt annan sak.

Publicerad . Uppdaterad .
Man med glidmedelburk.

Glidmedel i alla lägen

I vanliga matbutiker finns det sällan många olika glidmedel att välja mellan. Men går man till en affär som är inriktad på sexleksaker och sexhjälpmedel så finns det nästan för många alternativ.

Publicerad .
Var får man onanera?

Var får man onanera?

Myterna om att det är farligt att onanera börjar småningom vara en del av historien. Ingen tror väl egentligen att man får håriga handflator längre av att ha sex med sig själv, men får din kompis runka på din toalett?

Publicerad . Uppdaterad .
Sex & sånt med Dan Granqvist.

Så här ska du inte dumpa

Få saker tär så mycket på den egna energin som ett dåligt förhållande. Men att göra slut är väl knappast något som någon ser fram emot. Hur hemskt det än kan kännas i stunden, så är det ibland den enda utvägen för att själv börja må bättre.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Turist

Turist 1

Turist tog hem vinsten för årets bästa film på Guldbaggegalan på måndag kväll. Läs om filmen här!

Publicerad .
Bild på en skidande familj i Aplerna.

Force majeure - en långsam ångestdöd

Turist, eller Force majeure som filmen också heter, vann priset för årets bästa film på Guldbaggegalan. Läs här vad Catzo tyckte om filmen!

Publicerad .
Liam Neeson, Forest Whitaker, Taken 3

Filmer under tidspress

Liam Neeson har tidigare sagt att det inte blir en tredje Takenfilm eftersom det vittnar om otroligt dåligt föräldraskap. Dottern kan rimligtvis inte bli tagen tre gånger. Men likväl har Taken 3 Finlandspremiär den här helgen.

Publicerad .
David Hasselhoff

Hemligheten bakom David Hasselhoffs brösthår

Fredrika Lindholm från Succémorgon gick på David Hasselhoffs presskonferens. Hon fick ställa en fråga som en lyssnare hade skickat in. Den handlade om brösthår och Närpes.

Publicerad .
Frank

Låt filmhelgen börja

Hör upp! Nu kan du gå och se Oscarsnomineringsmagneten Birdman på bio. Givetvis finns det även andra filmer du kan välja att se, den underliga historien om Frank till exempel. Gör utrymme för popcorn i magen och styr kosan mot biografen.

Publicerad .
michael keaton, birdman

Birdman – nominerad till nio Oscar 2

Plats: en sliten teater på Broadway. Huvudperson: en sliten skådis med ett förflutet som superhjälte. Handling: drömmen om att göra något viktigt. På riktigt.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjukhusdramat Syke handlar om fyra sjuksköterskor.

Fängslad av finskt sjukhusdrama

Popbloggen: Catariina Salo från X3M:s webbredaktion har tillbringat största delen av veckoslutet framför den inhemska sjukhusserien Puls.

Publicerad .

Sluta Panta!

Je suis Georg

...j’ai quatorze ans, var nästan allt jag kunde säga då jag i tjugoårsåldern reste till Frankrike för att delta i en språkkurs. Fort lärde jag mig att uttrycka min egentliga ålder och under en månads tid lärde jag mig också ett och annat om det franska samhället. Jag gick på bio och köpte seriealbum för att lära mig franska bättre.

Publicerad .

Trasig familjeidyll i juletid

När det närmar sig jul fylls vår omgivning av glansbildsaktiga bilder på familjer som firar jul. Nästan alla bilder består av mamma, pappa, några barn och mormor, morfar eller farmor, farfar. För många av oss ser verkligheten och familjeporträttet helt annorlunda ut.

Publicerad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Docpoint 2015
  Publicerad .

  Tre DocPoint-pärlor

  För den som befinner sig i Helsingfors denna helg bjuder biograferna på mer än bara vanliga premiärer. Det finns fortfarande alla chanser att ta del av DocPoints digra utbud.

 • Katt attackerar tvättsvamp
  Publicerad . Uppdaterad

  Trettiotusen psykbryt

  Det svenska Facebook-evenemanget Minst 100 psykbryt innan midsommar har spridit sig som löpeld i både Sverige och Finland. Evenemanget har nu dryga 30 000 deltagare.

 • Joni Luomanen och Heikki Häkkinen
  Publicerad . Uppdaterad

  Att rädda livet på en vän

  Joni Luomanen och Heikki Häkkinen reste till Thailand för att rädda sin alkoholiserade vän som tappat både gångförmågan och kontakten med den yttre världen. Allt fångades på film, och nu har deras dokumentär Hymyjen maa premiär.

 • Humorgruppen KAJ
  Publicerad . Uppdaterad

  Humorgruppen KAJ på turné2

  Borgå, Grankulla, Mariehamn, Kimito, Ekenäs och Helsingfors, KAJ-maskineriet kommer! I vår får hela Svenskfinland njuta av österbottnisk humor.

 • Star Wars -fans utklädda till sina favoritkaraktärer.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sålde Star Wars-leksak, köper hus

  En Star Wars -leksak har sålts på auktion för 18 000 pund i Storbritannien, rapporterar BBC. Figuren auktionerades ut av Craig Stevens, som har över 10 000 Star Wars-figurer i sin samling.

 • Mezzosopranen Essi Luttinen, sångaren i Opera Skaala.
  Publicerad . Uppdaterad

  Opera Skaala kombinerar opera med EDM

  Det är dags att presentera Opera Skaala som deltar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med den verkligen unika låten Heart of a light. Vem står bakom den mystiska Opera Skaala? Ta reda på här och lyssna på deras låt.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Linnea Henriksson älskar att klä ut sig

  Senast hon besökte STK slutade spelningen med att hon hoppade jämfota av glädje. Nu är Linnea Henriksson tillbaka i Finland och på fredag intar hon scenen i Klubi, Åbo.

 • Sångaren Otto Ivar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Personlig berättelse som tävlingsbidrag

  Det är dags att presentera Otto Ivar som deltar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med låten Truth or dare.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Gör detta och bli chef

  Är din dröm att bli ledare, förman, arbetsgivare eller kanske vd? Jens Berg, chefredaktör på Hufvudstadsbladet, ger fyra enkla tips på hur man agerar som chef.

 • Postapokalyptisk stad
  Publicerad . Uppdaterad

  Dagen då Facebook stod still2

  De dryga sextio minuterna, pinande och spända, kändes som en evighet den dystra måndag morgonen – kaos tog över världen och Twitter höll på att explodera.

 • Koivuniemi - Granqvist 2
  Publicerad . Uppdaterad

  Hångelkurs med Sex & Sånt

  Det är lätt att trycka ihop två munnar mot varandra, men att få det till en perfekt kyss är sen en helt annan sak.

 • Nånting måste gå sönder
  Publicerad . Uppdaterad

  Historiskt ögonblick på Guldbaggegalan

  Filmen Turist blev en prismagnet på årets upplaga av Guldbaggegalan. Men den stora vinnaren var pristagaren för bästa kvinnliga huvudroll.

 • En lapp där det står: Ert sex stör mig!!!! H. Arg
  Publicerad . Uppdaterad

  Kan du vräkas för högljutt sex? 6

  Har din granne högljutt sex mitt på natten? Får du arga lappar genom postluckan? Hur mycket ljud får du ha på din fest om du förvarnar dina grannar om det? Juristen Marina Furuhjelm svarar på våra frågor om grannsämjan.

 • Bandet Eeverest.
  Publicerad . Uppdaterad

  Eeverest vill bli större än Mount Everest

  En UMK-artist per dag, det är vårt mål!. Idag presenterar vi dig Eeverest, Finlands senaste nykomling på EDM-scenen. Bandet tävlar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med låten Love it all away.

 • Alina Devecerski
  Publicerad . Uppdaterad

  Alina har fått sin sisu från mormor

  Snart gör Alina Devecerski comeback på Svenska Talande Klubben i Åbo. En del har hänt sedan den svettiga kvällen i september år 2012 då hon spelade på Korjaamo i Helsingfors.