X3M.YLE.FI

Den slaviska hukningen och andra kreativa internetfenomen

Internetfenomen avlöser varandra i snabb takt. Det senaste fenomenet är ryskinspirerat, nämligen den slaviska hukningen. Kommer du ännu ihåg dessa fenomen som inspirerade oss att göra galna saker?

Publicerad .
Avril och hennes superseriösa dansare

Vi såg Avril Lavignes nya låt och reagerade

Avril Lavigne har kommit ut med en video till nya låten Hello Kitty. Den är, hur ska vi nu säga det här ... speciell. Kolla Catzos och Ankas reaktioner när de såg videon för första gången!

Publicerad .
Alina Devecerski

Feministiskt initiativ gör valskiva

Den 23 april släpper partiet feministiskt initiativ i Sverige sin valskiva. Partiet har fått med ett femtiotal stora svenska artister på plattan. Namn som Robyn, Nina Persson och Alina Devecerski medverkar. Men varför testar ingen i Finland greppet för att nå väljare?

Publicerad .

"Bokhatare lättare att manipulera"

Folk som inte läser är lättare att manipulera och har svårt att vara analytiska och reflekterande. Därför ska vi läsa, det slår Katarina Rejman fast som nyligen har disputerat med en avhandling om litteraturundervisning i högstadiet.

Publicerad . Uppdaterad .
RudiRok gästar Stiftelsen.

En man - 30 djurläten (och lite till)

Rudirok är vårt nästa stora hopp när det kommer till att härma olika ljud. Men till skillnad från Smoukahontas som imiterar människoljud, så imiterar han djurläten.

Publicerad .
Skräddarn, Osq och diZi värmer upp på STK i Jakobstad.

Raaseposse drar norröver

Vill du höra raseborgsrap i Jakobstad? Då ska du infinna dig på STK och höra på Dizi, Skräddarn och Osku från Raaseposse!

Publicerad . Uppdaterad .
Michelle och Jannike gjorde slag i saken och öppnar snart den nya bloggportalen Autre.

Autre vill samla österbottniska toppbloggare 1

En ny finlandssvensk bloggportal slår snart upp sina portar. Autre ska fokusera på österbottniska, riktigt bra, bloggar. Det blir fokus på allt från mode och inredning till mat och hälsa. Och kanske lite jakt och fiske också.

Publicerad . Uppdaterad .

NÖJE

This is f#cking vårtecken 4

Det finns saker som kan vara väldigt förbryllande för en turist som besöker Finland just nu. Men de är alldeles vanliga, finska vårtecken.

NÖJE

Vem är snabbast med att trycka på knappen? Vem får en elstöt?

Elstötstävling med Ronya och Frida

Syskonkärleken är den starkaste kärleken. Det försöker vi bevisa med vår syskonserie, som den här gången handlar om popsångerskan Ronya och hennes storasyster Frida.

Publicerad . Uppdaterad .
Room escape

Flykten från det låsta rummet

Insideout room escape är ett dataspel i riktig version, kunde man säga. Lite som Da Vinci-koden men utan mord, lite som dom där träklossarna som man ska få att passa in i varandra på ett visst sätt men på riktigt. Framför allt är spelet riktigt, riktigt adrealinframkallande och sjukt roligt.

Publicerad .
Ölspelet med Catzo och Filip

Skräckfilm och dryckesspel

Grattis, till den h är månadens skräckfilm får ni ett dryckesspel på köpet! Drick medan Catzo och Filip snackar om Rosemary's Baby, Roman Polanski och verk versus skapare.

Publicerad . Uppdaterad .

Lotten transformerar memma till konst

Kan en nästan-Masterchef få memma att se ut som något annat än ... bajs? Vi höll oss optimistiska när Lotten Lindborg-Suhonen, som kom trea i tv-programmet Masterchef, tog tag i vår uppgift.

Publicerad .
Påskpåsen, kaninkepsen eller påskriset. Här finns något för alla.

Påskpyssel för alla

Påsk innebär förutom godis och lata dagar, även påskpynt. Har du inte hunnit påskpynta ditt hem? Frukta icke. Här bjuder vi på några enkla påskpyssel som du gör i ett nafs.

Publicerad .

Bisarra grenar att tävla i

Tävlingen där man letar efter Brooklyns minsta penis inspirerade oss att kolla vad det finns för andra bisarra grenar som man kan tävla i. Vad sägs till exempel om att klä döda pungråttor i brudklänningar och boxningshandskar?

Publicerad .
Don Rosa och Tuomas Holopainen

Don Rosa ritar inte Musse Pigg 1

Den kända Kalle Anka-tecknaren Don Rosa har gjort Tuomas Holopainens nyaste albumomslag. Det föreställer så klart Joakim von Anka, för något annat än ankor vill han inte rita.

Publicerad . Uppdaterad .
jocke sjunger

Jockehontas sjunger Beatles 5

Smoukahontas fick virala hittar med att använda sig av sin röst i olika stilar, kanske Jocke kan göra samma sak?

Publicerad .
Den nya bästsäljaren "Nalle åker på skattjakt" får barnen att tjuta av glädje.

Nalle åker på skattjakt 1

Ni har väl inte missat den nya barnboken Nalle åker på skattjakt? Nu i en bokaffär nära dig.

Publicerad . Uppdaterad .

Kör 60 and I know it

Myteriet

Onsdagspodden

Spritrally till Estland, artister i politiken, kaffekokardirektiv och bokens dag. Dessutom pratar vi också om ett satiriskt blogginlägg som tolkades fel och varför vi hela tiden måste vara uppkopplade med smarttelefoner - också på toaletten. Välkommen till onsdagspodden med My!

Lena Berg (Sverige), sociolog och kurator, föreläser om unga mäns attityder mot våld, sexuellt våld och gränser

Vi behöver fler gråtande män 10

Vi behöver fler gråtande män som vågar visa känslor. Det säger Lena Berg, sociolog och kurator, som föreläser om pojkar, maskulinitetsnormer och grupptryck.

Publicerad . Uppdaterad .
Mattias Gestranius

Fotbollsdomaren - spelets betjänt

En inblick i en av Finlands proffsigaste amatörers vardag. Fotbollsdomaren Mattias Gestranius är spelets betjänt. Se videon från omklädningsrummet, hur går förhandssnacket inför en viktig match?

Publicerad . Uppdaterad .
Magnus Beijar

Magnus Beijar: Gud existerar 23

Som religionsvetare är jag fullkomligt övertygad om att Gud finns. Dock tror jag inte att Gud existerar på det sätt som många andra tror. Det skriver Magnus Beijar i veckans krönika i Radio X3M.

Publicerad . Uppdaterad .
Tallink Romantika-fartyg

Guide mot våld på partyfärjor 2

Kalla fakta satte igång en debatt om våldtäktsoffrens ansvar på partyfärjor. Vi riktar blicken mot gärningsmännen med en guide i när det är okej att våldta. Spoiler: Aldrig!

Publicerad . Uppdaterad .
Tom of Finland.

Mannen bakom Tom of Finland 6

Tom of Finlands teckningar ska bli frimärken i början av september. Men vem är mannen bakom pseudonymen Tom of Finland, alltså Touko Laaksonen?

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Musik

Medina

Medina och Mustasch till Rockoff

Ålands sommarstolthet, Rockoff, har börjat gå ut med sommarens artistbokningar.

Publicerad . Uppdaterad .

Moto Boy räddad av tysk läcka

Att få ut nya skivan har varit ett riktigt triathlonlopp för Moto Boy. Han tappade rösten, åkte till Indonesien med The Cardigans, och lade allt på is i missnöje. Räddningen? Ett tyskt badkar.

Publicerad .
De Eurovisas panel.

Skäggiga damer och James Bond-låtar

De Eurovisa betygsätter idag ett färggrant fält av både artister och musikstilar. Kommer Ukraina att få Europas stöd? Vilket land bjuder på en låt med Avicii-inslag? Och vem har kopierat Lady Antebellum?

Publicerad . Uppdaterad .

Låtarna som räddade karriären

Ibland går det riktigt illa, och precis innan man nästan ger upp, så försöker man en gång till, och då brakar det loss. Här är låtarna som räddade karriärerna.

Publicerad .

Christopher: Filmbeviset togs kanske aldrig bort

Christophers andra album Told you so hänger kvar i toppen på listorna hemma i Danmark. Själv har han hängt i Finland med Anna Abreu. Det slutade så klart på karaokebar.

Publicerad .
Pernilla och Jonas Karlsson

Fulla tjejer i bakgrunden på Anna Abreus nya låt1

En av Finlands just nu största och bästa producenter, Jonas Karlsson besökte oss på X3M. Han berättade bland annat hur man ska gå till väga om man skrivit en bra låt och snackade lite om Anna Abreus nya singel Ra-ta ta-ta som han producerat.

Publicerad .
Brian Johnson och Angus Young kunde ta pension.

Banden som kunde ge upp21

Det går rykten om att AC/DC ska lägga av. Inte en dag för tidigt säger vi. Här är fler band som kunde säga upp kontraktet.

Publicerad .
Anna Abreu

Nytt inhemskt på spellistan 2

Dags att bränna chokladäggen genom att skaka rumpan lite. För det får man lust att göra när man hör den nya låten på vår spellista.

Publicerad .
Pojkbandet 5 Seconds of Summer

Veckans nya låtar på spellistan 1

Vi har många nya godingar på spellistan denna vecka. Ett australiensiskt pojkband som blev världskänt när de turnerade med One Direction, svenska soulsensationen Seinabo Sey och Skrillex står för de nya låtarna.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Mobil-TV på en Nokia-telefon

Hur ser du på tv, serier och film? 5

Netflix meddelar att deras månadsavgift blir dyrare. Berätta för oss hur du ser på tv, serier och film. Svara på vår poll.

Publicerad .

Bingo i bakisfilmer

Nu är ledigheten just slut och jobbet eller skolan börjar igen, men ta vara på de här sista timmarna av frihet och gör det genom den ultimata avkopplingen - film!

Publicerad .
Kvinna håller i ett krucifix och ler

Filmer med Jesus i huvudrollen

Nu är det påsk. Det firar vi med en filmkammare som koncentrerar sig på filmer som handlar om Jesus. Ni vet, han som dog och uppstod just den här helgen för många år sedan.

Publicerad .
Johnny Depp och hans flickvän Catariina Salo.

Alla älskar Johnny Depp 5

Jag älskar Johnny Depp innerligt och hett. Jag älskar honom så mycket att jag har en banderoll hemma i fönstret med hans namn och en låtlista på Spotify till hans ära. Jag har Johnnys nuna som bakgrundsbild på min dator. Jag har Johnnys nuna som bakgrundsbild på min telefon.

Publicerad . Uppdaterad .

Wes Andersons bästa scener

The Grand Budapest Hotel kommer troligen att vara godis, sockervadd och popcorn för ögonen när den har premiär i kväll (11.4). Catzo listar fina Wes Anderson-grejer från tidigare filmer.

Publicerad .

Lilyhammer 2 - ännu större, tuffare och roligare

Mafioson och nattklubbsägaren Frank "The Fixer" Tagliano är tillbaka med en andra säsong på Yle Fem – fortfarande under FBI:s vittnesskydd och nu också tvillingpappa. Att klara av rollerna som halvkriminell och småbarnsfar kräver en del jonglerande, men allt är möjligt med de rätta kontakterna och rätt typ av utpressning.

Publicerad .

Jag älskar April Ludgate!

Jag älskar Parks and Recreation. Men det har inte alltid varit så. Jag började se på serien två gånger men slutade båda gångerna efter mindre än två avsnitt. Jag undrade varför i hela världen alla skrev om det och det fick priser und so weiter, tills jag gav det en tredje chans.

Metallica

Världens bästa musikdokumentärer

En titt bakom kulisserna på musiken levererar filmguld. Här är vår topp trea på de bästa musikdokumentärerna.

Publicerad .
Bild från filmen The Book Thief

Bästa bokfilmerna

Filmer baserade på böcker i all ära, men nu uppmärksammar vi filmer som handlar om böcker...fast alla tre filmer nog baserar sig på böcker. Knepigt!

Publicerad .
Orson Welles som Charles Foster Kane

Världens bästa trailers 3

Trailern fyller hundra år, hurra! Det firar vi genom att titta på de bäst gjorda små filmsnuttarna genom tiderna. Bänka dig framför datorn och njut.

Publicerad .

X3M-TV

pernilla är inte ledsen

Så här får man en toppidrottare att gråta

För några veckor sedan gjorde Stiftelsen Succémorgon på tre minuter. Succémorgons hämnd var väl uttänkt. Lite för bra, faktiskt.

Publicerad . Uppdaterad .
Sångaren Kasmir och programledaren Frida Lindholm.

Klarar du Hangötestet?!

Kasmirs singel Vadelmavene luktar sommarhit, och det blir inte sämre av att han sjunger om Finlands bästa sommarstad.

Publicerad . Uppdaterad .
nicke grimaserar i bakgrunden

Filmkammaren: Det här ser alla i sommar

Monster, vapen och rymdfarkoster. Och en koppling till Breaking Bad. Det är det här som gör sommarens hitfilmer.

Publicerad . Uppdaterad .

Simon - The streetgame

 
 

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Plankning framför en polisbil
  Publicerad . Uppdaterad

  Den slaviska hukningen och andra kreativa internetfenomen

  Internetfenomen avlöser varandra i snabb takt. Det senaste fenomenet är ryskinspirerat, nämligen den slaviska hukningen. Kommer du ännu ihåg dessa fenomen som inspirerade oss att göra galna saker?

 • Alina Devecerski
  Publicerad . Uppdaterad

  Feministiskt initiativ gör valskiva

  Den 23 april släpper partiet feministiskt initiativ i Sverige sin valskiva. Partiet har fått med ett femtiotal stora svenska artister på plattan. Namn som Robyn, Nina Persson och Alina Devecerski medverkar. Men varför testar ingen i Finland greppet för att nå väljare?

 • Publicerad . Uppdaterad

  Vi såg Avril Lavignes nya låt och reagerade

  Avril Lavigne har kommit ut med en video till nya låten Hello Kitty. Den är, hur ska vi nu säga det här ... speciell. Kolla Catzos och Ankas reaktioner när de såg videon för första gången!

 • Publicerad .

  The notorious Ice JJ Fish

  Har ni stött på internetfenomenet IceJJFish? På riktigt heter killen Daniel Mcloyd och är faktiskt större än Smoukahontas, dessutom göra han lite liknande grejer - använder sin röst på ett roligt sätt.

 • Publicerad . Uppdaterad

  "Bokhatare lättare att manipulera"

  Folk som inte läser är lättare att manipulera och har svårt att vara analytiska och reflekterande. Därför ska vi läsa, det slår Katarina Rejman fast som nyligen har disputerat med en avhandling om litteraturundervisning i högstadiet.

 • Skräddarn, Osq och diZi värmer upp på STK i Jakobstad.
  Publicerad . Uppdaterad

  Raaseposse drar norröver

  Vill du höra raseborgsrap i Jakobstad? Då ska du infinna dig på STK och höra på Dizi, Skräddarn och Osku från Raaseposse!

 • RudiRok gästar Stiftelsen.
  Publicerad . Uppdaterad

  En man - 30 djurläten (och lite till)

  Rudirok är vårt nästa stora hopp när det kommer till att härma olika ljud. Men till skillnad från Smoukahontas som imiterar människoljud, så imiterar han djurläten.

 • Michelle och Jannike gjorde slag i saken och öppnar snart den nya bloggportalen Autre.
  Publicerad . Uppdaterad

  Autre vill samla österbottniska toppbloggare1

  En ny finlandssvensk bloggportal slår snart upp sina portar. Autre ska fokusera på österbottniska, riktigt bra, bloggar. Det blir fokus på allt från mode och inredning till mat och hälsa. Och kanske lite jakt och fiske också.

 • Medina
  Publicerad . Uppdaterad

  Medina och Mustasch till Rockoff

  Ålands sommarstolthet, Rockoff, har börjat gå ut med sommarens artistbokningar.

 • Vem är snabbast med att trycka på knappen? Vem får en elstöt?
  Publicerad . Uppdaterad

  Elstötstävling med Ronya och Frida

  Syskonkärleken är den starkaste kärleken. Det försöker vi bevisa med vår syskonserie, som den här gången handlar om popsångerskan Ronya och hennes storasyster Frida.

 • Lena Berg (Sverige), sociolog och kurator, föreläser om unga mäns attityder mot våld, sexuellt våld och gränser
  Publicerad . Uppdaterad

  Vi behöver fler gråtande män10

  Vi behöver fler gråtande män som vågar visa känslor. Det säger Lena Berg, sociolog och kurator, som föreläser om pojkar, maskulinitetsnormer och grupptryck.

 • Room escape
  Publicerad . Uppdaterad

  Flykten från det låsta rummet

  Insideout room escape är ett dataspel i riktig version, kunde man säga. Lite som Da Vinci-koden men utan mord, lite som dom där träklossarna som man ska få att passa in i varandra på ett visst sätt men på riktigt. Framför allt är spelet riktigt, riktigt adrealinframkallande och sjukt roligt.

 • Mobil-TV på en Nokia-telefon
  Publicerad . Uppdaterad

  Hur ser du på tv, serier och film?5

  Netflix meddelar att deras månadsavgift blir dyrare. Berätta för oss hur du ser på tv, serier och film. Svara på vår poll.

 • Nicke utför en exorsism på Magnus
  Publicerad . Uppdaterad

  Filmtrailers som skrämmer skiten ur dig3

  Filmtrailern fyller 100 år i år. Hurra! Här är de tre bästa skräckfilmstrailrarna genom tiderna.

 • Anna Abreu
  Publicerad . Uppdaterad

  Nytt inhemskt på spellistan2

  Dags att bränna chokladäggen genom att skaka rumpan lite. För det får man lust att göra när man hör den nya låten på vår spellista.