Kajs julkalender

X3M.YLE.FI

Jul på kanalerna

Julen står för dörren. Svenska Yle har packat kanalsäcken full med mindre och större julklappar i form av både drama och dokumentärer, barnprogram och musik - allt för att kunna vara en möjligast fin del av just din jul. Så här skriver programcheferna om julen.

Publicerad .
Filmen chef

Matfilmer som skapar en trind julmage

I hate my husband-pajer, garam masala och förstås boeuf bourguignon. Filmkammaren tar en djupdyking i det bästa film har att bjuda i matväg

Publicerad .
Kvinna står framför klädskåp.

Återanvänd din egen garderob

Festsäsongen är i full gång och många står med rynkade pannor framför garderoben och tänker - vad ska jag ha på mig? Frukta ej. Här är tipsen som gör din garderob som ny, utan att du köpt ett endaste nytt plagg.

Publicerad .
Sune i fjällen

Gå på bio med familjen

Just nu, under julledigheten, är den perfekta tiden att släpa hela familjen till biografen. Här kommer helgens premiärer (som är väldigt familjevänliga).

Publicerad .

NÖJE

Sju kvinnor på rad.

Dom jävlarna ska skjutas 2

Popbloggen: Det finns en låt av Säkert! där hon sjunger om en våldtäkt, och att "dom jävlarna ska skjutas". Nu har ett gäng filmmakare startat en Kickstarter-insamling för en serie med samma namn, och vi gissar att den kommer att skapa en hel del debatt.

Publicerad . Uppdaterad .
Succémorgon och Jonne Aaron

"Homoväderfenomenet" enligt Jonne Aaron?

Jonne Aaron som är aktuell med ny skiva gästade Succémorgon.Varför tar det flera timmar för Jonne att hämta mat och vad hände kvällen då Jonne köpte 150 drinkar? Och hur gick det för honom i Pakkosuomi?

Publicerad .
Det stora julrollspelet

Det stora julrollspelet tog slut 5

SPOILERVARNING. Det stora julrollspelet fick ett abrupt slut idag när Janne, Ateisten från Väst och Fredrika, Nudisten från Öst avled tragiskt i en helikopterolycka någonstans i öknen. Den norske skogskatten Trønd var ombord på helikoptern när olyckan inträffade.

Publicerad .
Anne Hietanen och Fredrika Lindholm med Lars Keplers bok i handen.

Kias bokklubb: Stalker 2

Bokklubben är tillbaka för sista gången i år. Denna gång har vi läst "Stalker" av Kepler. Underhållande men inte särskilt trovärdig är några av intrycken enligt recensenterna medieprofilen Anne Hietanen och programledaren Fredrika Lindholm.

Publicerad .
Frillan och Pontus shoppar

Frillans och Prillans julklappshjälp

Att köpa julklapp till en människa man aldrig träffat är inte världens enklaste grej. Frillan och Prillan ville ändå hjälpa lyssnaren Pontus att hitta en klapp åt hans fru. En timme, ett varuhus och tre våningar senare var julklappen funnen. Vad blev det?

Publicerad . Uppdaterad .

Janne citerar bibeln och jobbar för Greenpeace 1

Visste du att Janne på sidan om jobbet arbetar för Greenpeace eller att han kan citera bibeln utantill? Nej? Inte han heller.

Publicerad . Uppdaterad .
Modefotograf Guillaume Roujas

Fransk catwalkfotograf bosatt i Vasa

Hans bilder har publicerats i såväl Vogue som i The New York Times. Mellan varven pustar Guillaume Roujas ut i Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .

This is f#cking julen

Vad ska du göra med en full julgubbe? Varför är den där "salladen" ljusröd? Vi har svaret på alla julmysterier.

Publicerad .
Kvinna som visar peace-tecken med handen, och fyllda vattenflaskor.

Webbredaktionen tränar: Så här gick det

Popbloggen: Vi recenserade boken Superlicious! Balans och toppform inifrån och ut. För att sätta både oss själva och bokens träningsprogram på prov så körde Anka och Catzo ett tre veckors bootcamp. Så här gick det.

Publicerad .
Magnus Hansén bland en massa julpynt.

Magnus julspecial får dina öron att gråta 1

Magnus Hansén älskar julen. I oktober. Därför har han för tredje året i rad glädjat/irriterat lyssnarna med sin julspecial, hela hösten lång. Vi har valt ut de fyra bästa bitarna inför den riktiga julen.

Publicerad .
Janne Grönroos med en luciakrona på huvudet.

Janne vill bli lucia 1

Jannes högsta önskan har alltid varit att en dag få vara lucia. Eftersom drömmen ännu inte gått i uppfyllelse har han tröstat sig med att sammanställa ljudklipp från låtar, som alla beskriver hur lucia känner sig. Lyssna här!

Publicerad . Uppdaterad .
Julstressad kvinna

Vägra konsumtionsfrossa

Julen närmar sig och folk konsumerar som galningar. Ta ett steg tillbaka från julrusningen, andas och fundera vad du kan göra för att inte konsumera som en dåre. Börja med att kolla på våra tips.

Publicerad . Uppdaterad .

Använd hjärtat

Veckoslutskommittén.

Glöm inte mommo fast hon glömt dig2

Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén på Radio X3M har båda jobbat på ett ålderdomshem. De har sett en hel del äldre under deras sista dagar i livet.

Publicerad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!2

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad .

Film och TV

Se Skins på Arenan

Har du märkt att det dagligen ploppar in Skins-avsnitt på Arenan? Skins är en brittisk succéserie om unga i Bristol. Serien följer med deras vardag som involverar allt från droger och sex till vänskap och relationer. Se alla de publicerade avsnitten här.

Peter Jackson

Peter Jacksons blodiga förflutna 2

The Hobbit-regissörens första filmer äcklar även den mest hårdhudade.

Publicerad . Uppdaterad .
Scen ur filmen Ensam Hemma

Smygstarta julen med tre komedier 2

Julen närmar sig med stormsteg. Filmkammaren värmer upp och höjer pulsen inför årets mesta och bästa högtid med en topp trea julkomedier.

Publicerad . Uppdaterad .

Isabelle Caro - anorexins ansikte

Isabelle Caro blev känd när hon medverkade i en mycket kontroversiell annonskampanj. Hon led av svår anorexi sedan hon var 13 år gammal, och hon avled 17 november 2010 i Tokyo, 28 år gammal. Se dokumentären om henne, som nu finns på Arenan.

Publicerad . Uppdaterad .

I en tidsmaskin med Marco Polo

Netflix storsatsning Marco Polo har äntligen premiär. Anka och Muffe från webbredaktionen har totalt olika smak vad gäller film och tv. De tog en förhandstitt, vad blev domen?

Publicerad .
Ellar Coltrane som pojken i filmen Boyhood.

Golden Globe -nomineringarna klara2

Golden Globe -nomineringarna offentliggjordes i Los Angeles i dag. Filmpriserna delas ut i sammanlagt 25 kategorier. Finländska Dome Karukoskis film Mielensäpahoittaja rymdes inte med bland de nominerade.

Publicerad .
Molly Parker i säsong två av House of cards.

Blir det för många serier?

Popbloggen: Netflix ska ge ut massor av nya serier under de kommande två åren. Dessutom ska också flera av deras gamla serier få nya säsonger. Vi är rädda för att kvaliteten kommer att lida. Kan det helt enkelt bli för många serier?

Publicerad .
En alv i filmen the hobbit: the battle of the five armies.

Vi peppar inför The Hobbit 1

Nu är det äntligen dags för premiären av den sista Hobbitfilmen, The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Under årens lopp har vi skrivit en hel del om Peter Jacksons mästerverk, och nu har vi samlat ihop en del av skriverierna. Här får du allt från hobbit-test till videodagböcker.

Publicerad .
Star Wars: The Force Awakens

De roligaste Star Wars-parodierna 1

Popbloggen: Ingen har väl missat att det kommit ut en teaser för den nya Star Wars-filmen? Ungefär samtidigt som teasern kom ut så dök det också upp en massa roliga parodier. Kolla in dem här.

Publicerad . Uppdaterad .

Myteriet

Torsdagspodden

En bilbomb har exploderat i Korsnäs och vi utreder vad det är frågan om. Vladimir Putin håller sin årliga presskonferens och kommenterar för första gången valutakrisen. Du får höra om framtidens jobb i Finland. Bokklubben har läst Lars Keplers Stalker och bedömer om det är en läsvärd julklapp. Panelen debatterar cyberkrig och Paradise Hotel.

Bild på deckarförfattaren Åke Edwardson.

Deckarförfattare växer på träd i Sverige

”Det är lite som klondike, alla vill gräva guld och då kommer det jävligt mycket skit också”, så säger Åke Edwardson, en av pionjärerna inom deckarlitteraturen.

Publicerad . Uppdaterad .
Tomten Sture.

Den finlandssvenska tomten i Kina

Vi har hittat mannen med det konstigaste jobbuppdraget. Sture Borgar jobbar nämligen som finsk jultomte i nordligaste Kina. I ett halvt år tar han emot kinesiska affärsmän som vill sitta i hans knä och bli fotade. Vi skämtar inte!

Publicerad .
De syriska flyktingarna är nu inne på 23e dagen av sin demonstration. Grekiska frivilliga kommer med mat, filtar och regnskydd för att hjälpa. Det största problemet har varit regnet och kylan som gjort många sjuka.

Fotograf i krisens Grekland

För några år sedan kunde man inte öppna en tidning utan att läsa om krisen i Grekland. Trots att vi inte läser om det varje dag så fortsätter krisen och ännu syns ingen lösning. På huvudstaden Atens gator demonstrerar greker och flyktingar för ett bättre Grekland. Mitt i allt det är Erik Åhman, dokumentärfotograf från Vörå.

Publicerad . Uppdaterad .
Lina smeds, dans

De dansar för att kunna andas

På våren vann de finska mästerskapen i performing arts och nu stundar världsmästerskapen i Polen. På lördag gäller det. Blir den finska dansgruppen bäst i världen?

Publicerad . Uppdaterad .
majs

Bryr du dig om att mat är genändrad? 14

I framtiden får vi kanske genändrad mat i butikerna här hemma. Genändring innebär att att grödor utvecklas för att bli så effektiva som möjligt. Är det här okej? Svara på vår poll!

Publicerad . Uppdaterad .
Mia Graeffe

Första finlandssvenskan på Mount Everest

Att bestiga ett berg på 8000 meters höjd är alltid en medveten risk. Det säger Mia Graeffe som är första finländska kvinnan som bestigit Mount Everest från norra sidan. Men det är där hon är lycklig. Myteriet träffade Mia och pratade om varför Mount Everest aldrig var en dröm för henne.

Publicerad .

Musik

Alina Devecerski och Linnea Henriksson

Alina Devecerski och Linnea Henriksson till STK

Säsongsstarten av Svenska Talande Klubben bjuder på mäkta girlpower. Två av de hetaste kvinnliga artisterna i Sverige reser över Östersjön för att förgylla vår januarivardag. Denna gång i Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från spelning med Run the jewels.

Run the jewels fixade moshpit på Tavastia 1

Popbloggen: Linnéa har varit och sett årets tyngsta hiphop, Run the jewels. Publiken bestod till mesta delen av svettiga, långa snubbar.

Publicerad .
Svartvit bild på bandet Kouzin Bedlam.

Kouzin Bedlam gör "jävla bra metal"

Om vi kombinerar syntgurun Kebu, hårdrocksbandet 1G3B och två bröder, så blir resultatet en sydösterbottnisk all star-metalgrupp vid namn Kouzin Bedlam. Vi fick äran att träffa trummisen Hans Becker, och gitarristen Christian Nyman.

Publicerad .
Heartbeat Band

Österbottnisk melankoli på ny skiva

Vasabandet Heartbeat band är känt för sin melankoliska och stämningsfulla musik. På tisdagen släpps bandets första album Sailors Heart.

Publicerad .

Magiska nya låtar på spellistan

Vi har så fina låtar att bjuda på den här veckan att vi blir alldeles uppspelta. De finska banden Satellite Stories och Timshel får oss på supergott humör, och irländska Hozier tar oss tillbaka till lugnet. Lyssna och njut.

Publicerad .
Thomas Nylund snurrar på en spak i ett gult sken.

Styr0x skriver dagbok med musik

Thomas Nylund gör elektronisk musik under namnet Styr0x. Han är en kille som kan göra musik med hjälp av en katt och som säljer sin synt för att kunna plugga musik. Och så spelar han på hemliga skogsfester också.

Publicerad .
Ronya tillsammans med Succémorgon

Varför stiger Ronyas puls?

Ronya har kommit ut med en ny singel som heter Work harder. Från att tidigare ha sjungit om hemorrojder och herpes har hon nu övergått till en mer lugn och mogen fas, där hon verkar trivas.

Publicerad .
Två killar står och röker i solnedgången.

Ansiktet rakar av sig håret i Lettland

Än en gång har vår spellista fyllts på med nya och härliga låtar. Den här gången är det Isac Elliot, jamaikanska Omi, Ansiktet och Avicii som bidrar med nytt material för dina hungriga öron.

Publicerad . Uppdaterad .
En bärbar skivspelare

Nästa års bästa musik 1

BBC har sin vana trogen samlat de mest potentiella stjärnor för nästa år. Vi har kollat in de 15 artisterna.

Publicerad .
Isac Elliot

Fansen betyder allt för Isac Elliot

Fansen köade flera dygn för att se sin idol i Österbotten. Isac Elliot uppskattar deras hängivehet och vill också göra gott intryck på deras föräldrar.

Publicerad . Uppdaterad .

Sex & sånt

Man med glidmedelburk.

Glidmedel i alla lägen

I vanliga matbutiker finns det sällan många olika glidmedel att välja mellan. Men går man till en affär som är inriktad på sexleksaker och sexhjälpmedel så finns det nästan för många alternativ.

Publicerad .
Var får man onanera?

Var får man onanera?

Myterna om att det är farligt att onanera börjar småningom vara en del av historien. Ingen tror väl egentligen att man får håriga handflator längre av att ha sex med sig själv, men får din kompis runka på din toalett?

Publicerad . Uppdaterad .
Sex & sånt med Dan Granqvist.

Så här ska du inte dumpa

Få saker tär så mycket på den egna energin som ett dåligt förhållande. Men att göra slut är väl knappast något som någon ser fram emot. Hur hemskt det än kan kännas i stunden, så är det ibland den enda utvägen för att själv börja må bättre.

Publicerad . Uppdaterad .

Vad gör gynekologen?

För många kan ett gynekologbesök vara lite skrämmande. Speciellt då man går för första gången och inte har en aning om vad som händer där. Hurdana instrument använder läkaren? Vad är det hen kollar efter? Gör det ont?

Publicerad . Uppdaterad .

Sluta Panta!

sluta panta

Sluta panta: Har du bra vänner?

De flesta av oss tycker att vänskap är viktigt och vi vill gärna ha en eller flera vänner som vi kan lita på. Hur är det för dig? Är du nöjd med dina vänskapsrelationer? Den 10 och 11.11 kan du chatta med Maria Ostrow, som är sakkunnig inom barn- och familjearbete.

Publicerad . Uppdaterad .

Jag väljer mig

Att göra slut med en ätstörning är lite som att göra slut med en långvarig partner.

Publicerad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

 

Nyligen publicerat

 • Gremlings
  Publicerad . Uppdaterad

  Tips på anti-jul filmer

  Filmerna för dig som inte är så förtjust i julen.

 • KAJs julkalender.
  Publicerad .

  Lucka 21: Sein kveld med Ruben

  Gambämark Lokal-TV testar nysatsningen "Sein kveld med Ruben". Det blir både musikinslag och ännu en visit vid fågelbrädet.

 • Programledarna för Eurovision 2015.
  Publicerad . Uppdaterad

  Conchita Wurst återvänder till Eurovisionen

  Värdlandet Österrike har avslöjat programledarna för vårens tävling och ledet består historiskt nog av endast kvinnor. Årets vinnare Conchita Wurst återvänder i en ny roll.

 • Publicerad .

  UMK-tävlarna avslöjas i januari

  Vem ska representera Finland i Eurovisionen i vår? De 18 artister som tävlar om äran presenteras den 13 januari.

 • Filmen chef
  Publicerad . Uppdaterad

  Matfilmer som skapar en trind julmage

  I hate my husband-pajer, garam masala och förstås boeuf bourguignon. Filmkammaren tar en djupdyking i det bästa film har att bjuda i matväg

 • Kvinna står framför klädskåp.
  Publicerad . Uppdaterad

  Återanvänd din egen garderob

  Festsäsongen är i full gång och många står med rynkade pannor framför garderoben och tänker - vad ska jag ha på mig? Frukta ej. Här är tipsen som gör din garderob som ny, utan att du köpt ett endaste nytt plagg.

 • KAJs julkalender.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lucka 20: Vegas vintersatsning

  Efter att Axel fick sommarprata har Jakob och Kevin fått ansvaret för ett alldeles eget program på Radio Vega.

 • Sune i fjällen
  Publicerad . Uppdaterad

  Gå på bio med familjen

  Just nu, under julledigheten, är den perfekta tiden att släpa hela familjen till biografen. Här kommer helgens premiärer (som är väldigt familjevänliga).

 • Publicerad . Uppdaterad

  Popbloggen: Benjamins mäktiga ballad

  I dag (19.12) har Instagramsensationen Benjamin Peltonen gett ut sin andra singel, Unbreakable. Muffe bloggar om låten, vad blir domen?

 • Alina Devecerski och Linnea Henriksson
  Publicerad . Uppdaterad

  Alina Devecerski och Linnea Henriksson till STK

  Säsongsstarten av Svenska Talande Klubben bjuder på mäkta girlpower. Två av de hetaste kvinnliga artisterna i Sverige reser över Östersjön för att förgylla vår januarivardag. Denna gång i Åbo.

 • KAJs julkalender.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lucka 19: Fabbo på fääland fåot 3

  Fabbo ger sig i väg till Stockholm och ser allt vad Sveriges huvudstad har att erbjuda.

 • Succémorgon och Jonne Aaron
  Publicerad . Uppdaterad

  "Homoväderfenomenet" enligt Jonne Aaron?

  Jonne Aaron som är aktuell med ny skiva gästade Succémorgon.Varför tar det flera timmar för Jonne att hämta mat och vad hände kvällen då Jonne köpte 150 drinkar? Och hur gick det för honom i Pakkosuomi?

 • Sju kvinnor på rad.
  Publicerad . Uppdaterad

  Dom jävlarna ska skjutas2

  Popbloggen: Det finns en låt av Säkert! där hon sjunger om en våldtäkt, och att "dom jävlarna ska skjutas". Nu har ett gäng filmmakare startat en Kickstarter-insamling för en serie med samma namn, och vi gissar att den kommer att skapa en hel del debatt.

 • Det stora julrollspelet
  Publicerad . Uppdaterad

  Det stora julrollspelet tog slut5

  SPOILERVARNING. Det stora julrollspelet fick ett abrupt slut idag när Janne, Ateisten från Väst och Fredrika, Nudisten från Öst avled tragiskt i en helikopterolycka någonstans i öknen. Den norske skogskatten Trønd var ombord på helikoptern när olyckan inträffade.

 • Anne Hietanen och Fredrika Lindholm med Lars Keplers bok i handen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kias bokklubb: Stalker2

  Bokklubben är tillbaka för sista gången i år. Denna gång har vi läst "Stalker" av Kepler. Underhållande men inte särskilt trovärdig är några av intrycken enligt recensenterna medieprofilen Anne Hietanen och programledaren Fredrika Lindholm.