X3M.YLE.FI

Yle Teemas filmfestival har en snygg plansch, där temat är The shining.

En filmfestival i ditt vardagsrum

En filmfestival hemma hos dig. Det är vad Yle Teema sparkar igång i dag. Ända fram till söndag visas massor av spännande filmer och dokumentärer. Här är våra bästa filmtips.

Publicerad .
emoji

Talar du emoji?1

Vi utvecklar ett allt mer tyst språk. Emoji-symbolerna hjälper oss att utrycka oss i text och över språkgränser. Men visste du att bajshögen inte betyder samma sak i hela världen? Och vad säger dina emojis om dig?

Publicerad .
Bild på Sue Garder från Slush 2014.

Webbtroll kan vara Wikipedias framtid 1

Ett öppet uppslagsverk som skrivs och redigeras av publiken. Det här är grundidén för Wikipedia. Myteriet träffade specialrådgivaren Sue Gardner som berättar vem som egentligen redigerar artiklarna och vem som borde höras mera.

Publicerad .
Verktygsbalk för Använd hjärtat

Ordna ett evenemang för de äldre

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men vet inte riktigt hur? Här har du en verktygsback som hjälper dig komma igång!

Publicerad . Uppdaterad .

Myteriet

Onsdagspodden

Varför är svenskspråkiga gymnasier bland Finlands bästa och hur väl stämmer det här? Svenska kungen besöker Finland - varför det? Möt Studentbladets framtid och hör dagens största samtalsämnen i panelen. Välkommen med i onsdagspodden med My Tengström!

Astronauten Leland Melvin

Möt NASA-astronauten Leland

Många barn drömmer redan tidigt om att bli astronauter. Det gjorde inte Leland Melvin, men idag har han besökt rymden två gånger. Myteriet träffade den före detta NASA-astronauten Leland.

Publicerad . Uppdaterad .
My och Anka har läst Gone Girl.

Kias bokklubb: Gone Girl

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Gone Girl” av Gillian Flynn. Vi lär känna det gifta paret Amy och Nick Dunne som bor i en villa i mellersta USA. Amy försvinner på sin och Nicks femåriga bröllopsdag. Som äkta man blir han naturligtvis huvudmisstänkt.

Publicerad . Uppdaterad .
Snö och kalla vindar har blåst in över Geneve-sjön i Schweiz 7 februari 2012

Frys dig smal 5

Ny forskning visar att man kan frysa sig smal. Vi har bruna fetter som automatiskt bränner upp kalorier istället för att lagra fett i kroppen. Det betyder att om man utsätter sig för kyla och fryser lite oftare så kan man bli smalare. Myteriet har pratat med en av de ledande forskarna bakom köldexperimentet.

Publicerad . Uppdaterad .
Sthlm Pandas senaste video testar hur folk reagerar när de blir vittnen till våld i hissen.

Vill väcka folk med sociala experiment 5

Ett par grälar i en hiss, mannen blir våldsam, knuffar och slår tjejen. Skulle du ingripa? Det testar den svenska Youtubekanalen Sthlm Panda. Av 53 personer ingrep bara 1. Myteriet ringde upp Konrad Ydhage, en av dem bakom videon.

Publicerad . Uppdaterad .
mörkhårig man i brun läderjacka vid vatten i Köpenhamn

”Kvotering ger oss slöare kvinnor” 6

Den nordiska välfärdsmodellen tillåter en helt medveten ”svaghetsfeminism” som bara förvränger könsdiskussionen, menar danska mansforskaren Hans Bonde.

Publicerad . Uppdaterad .
Återträffen, Anna Odell

Mobbningens djupa spår 1

– Jag blev aldrig bjuden på min egen klassträff, säger Anna Odell. Istället gjorde hon en långfilm av händelsen. Återträffen har Finlandspremiär det här veckoslutet. Ett drama om mobbning, hierarki och illamående.

Publicerad .

NÖJE

Ur spåret

Förväntad seger i Ur spåret

Det är snarare regel än undantag att lyssnarna vinner i den fenomenala radiotävlingen Ur spåret med Janne Grönroos. Hur klarar du dig?

Publicerad .
niklas evers 2014

Niklas Evers tar över Studentbladet 2

Studentbladet har fått en ny redaktion. Svenska Studerandes Intresseförenings höstmöte har anställt Niklas Evers som chefredaktör och Jenna Vierinen som redaktionssekreterare. Den nya redaktionen inleder sitt arbete den första januari.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan och fammo

Fammo och faffa vet mer än du tror

Vad vet far- och morföräldrar för hemligheter om sina barnbarn? I Frillans och Prillans fall mycket mer än vad de själva trodde.

Publicerad . Uppdaterad .
Catariina Salo redaktör på SvenskaYle.

Catariina Salo: Luciakonceptet måste förändras 3

Det framhävs år efter år att luciaval inte är en skönhetstävling utan handlar om det viktiga i att sprida värme, ljus och medel till de behövande. Trots det gör man på många ställen en stor grej av röstningsförfarandet och det hela utmynnar mer i en utröstning än en framröstning.

Publicerad . Uppdaterad .
Frida Lindholm

Frida Lindholm: Bara för att famo är gammal är hon inte enfaldig 7

Jag älskar redan Använd hjärtat-kampanjen, och den har knappt ens börjat. Eller ja, nu i helgen är det kampanjstart. Det är en viktig kampanj för att uppmärksamma äldre som sitter ensamma i sina lägenheter eller i sina byar.

Publicerad . Uppdaterad .
Klas Eriksson

Klas Eriksson skämtar om finnar

Klas Eriksson från Jokkmokk i Sverige gör succé på Facebook. Hans sex sekunder långa humorvideor har visats tusentals gånger, och på tre veckor har han fått över 50 000 gilla-markeringar. Vi utmanade honom att skämta om Finland.

Publicerad .

Bäst på att sjunga sämst

Den prisbelönta författarinnan Monika Fagerholm var gästprogramledare i Succémorgon. Förutom sin litteratur är hon också prisbelönt för andra saker, bland annat för hennes horribla sångröst. Därför fick hon bland annat sjunga två väder. Detta här vill du inte missa.

Publicerad .
Bild på Anna Rukko.

Presidenten bjöd Anna Rukko på fest

Anna Rukko har samlat in 50 000 euro till det nya barnsjukhuset genom att göra smycken och auktionera ut dem på nätet. Förra veckan hittade hon en överraskning bland posten, presidenten bjöd henne till självständighetsbalen.

Publicerad .
Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.

Att vara farsa till en tonårsidol

I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

Publicerad . Uppdaterad .
Sebastian Rejman

Fredrika duschar Sebastian Rejman

Jag har gjort det med min chef, jag har gjort det med Isac Elliot och idag fick jag göra det med Jukebox programledaren Sebastian Rejman. Att spotta någon i ansiktet är helt enkelt inte okej. Speciellt om man inte känner personen i fråga och vill göra ett gott intryck.

Publicerad .
Malin Båtmästar lagar mat i tv-programmet Strömsö.

Malin Båtmästar är en äkta foodie

Malin Båtmästar bloggar om mat, har skrivit en bok om mat, och säljer mat i sin egen affär. Vi kan nog lätt säga att livet kretsar kring mat för Malin. Vi hälsade på henne i Sundom där hon är omgiven av ... mat!

Publicerad .

Musik

Beyoncé dansar på en takterass.

Beyoncé dansar med selfie stick

Popbloggen: Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.

Publicerad .
Taylor Swift på scenen.

Inget tomrum hos Taylor Swift

Måndag betyder nya låtar, den här veckan hör vi bland annat Taylor Swift och Bastille. Vi får också minimalistisk elegans av det nya franska stjärnskottet The Avener.

Publicerad . Uppdaterad .
Musikprogrammet Tempo produceras av Arcada studerande.

Nytt program om finlandssvensk musik

Tempo är ett musikprogram i tre delar som funderar kring hur den finlandssvenska musikscenen ser ut i dag. De gästas av bland annat Ronya och Isac Elliot. Premiären är idag (21.11) klockan 17.00.

Publicerad .
EMD-duon Andreas & Sebastian.

Kyrkslätt på EDM-kartan

Andreas & Sebastian är Kyrkslätts stora EDM-hopp. De drömmer om att få spela på Weekend Festival och gör musik på lektionerna. Hur ska det gå med provveckan som pågår just nu?

Publicerad .
En hel hög med hjälpsamma artister som vill förhindra spridningen av ebola.

Band Aid 30 är här - vad tycker du om låten?2

Popbloggen: 30 år efter succén med Band Aid och låten Do they know it's christmas samlar Bob Geldof återigen en massa stjärnor för att göra musik tillsammans. Den här gången för att stoppa sjukdomen ebola. Bland rösterna hör vi One Direction, Jessie Ware och Ellie Goulding.

Publicerad .
Avicii på spelning.

Avicii och Wyclef Jean spelar mot aids

Avicii och Wyclef Jean har slagit sig ihop för att hjälpa till i kampen mot aids, hör låten exklusivt i Supernova på tisdagen 18 november.

Publicerad .
Tove Styrke

Tove Styrke släpper Borderline

Det är ett tag sedan vi hört något om Tove Styrke, och det har sina orsaker. Hon har nämligen jobbat stenhårt på sin nya ep Borderline som kommer ut snart. Dessutom jobbar hon på en ny fullängdare och har varit utomlands och giggat.

Publicerad .
Bild på Miia Magia.

Magiska Miia Magia

Miia Magia är designern som fick Tove Lo att tycka om smycken. Dessutom är hon dj och make up-artist.

Publicerad .

Sex & sånt

Sex & sånt med Dan Granqvist.

Var får man onanera?

Myterna om att det är farligt att onanera börjar småningom vara en del av historien. Ingen tror väl egentligen att man får håriga handflator längre av att ha sex med sig själv, men får din kompis runka på din toalett?

Publicerad . Uppdaterad .
Sex & sånt med Dan Granqvist.

Så här ska du inte dumpa

Få saker tär så mycket på den egna energin som ett dåligt förhållande. Men att göra slut är väl knappast något som någon ser fram emot. Hur hemskt det än kan kännas i stunden, så är det ibland den enda utvägen för att själv börja må bättre.

Publicerad . Uppdaterad .

Vad gör gynekologen?

För många kan ett gynekologbesök vara lite skrämmande. Speciellt då man går för första gången och inte har en aning om vad som händer där. Hurdana instrument använder läkaren? Vad är det hen kollar efter? Gör det ont?

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Granqvist får brasiliansk sockring.

Djungel eller kalhygge mellan benen?

Vem bestämmer över dina könshår? Du själv såklart, och en del konstiga trender. Brasiliansk sockring och vaxning blir allt vanligare bland män. Det här är något som Dan Granqvist från Sex & Sånt självklart måste testa.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Se dokumentären om Sturm und Drang

Tragikomisk historia om killarna i bandet Sturm und Drang som i ung ålder slängs in i musikindustrin. Det som var tänkt att bli en hobby tar över deras liv och deras tonår blir inte som alla andras.

Publicerad . Uppdaterad .
Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) skjuter både djur och människor på arenan.

Filmer om dödsspel

Att kämpa för sitt liv, gärna i direktsänd tv, har som filmkoncept alltid fungerat. Vi ger dig de bästa filmerna om dödsspel.

Publicerad .
Actionfyllda filmen Moeibus har premiär idag (21.11)

Blod, sorg och spänning på bio

Internationell filmpremiärs fredag idag. En belgisk, en brasiliansk och sydkoreansk film. Och sedan den efterlängtade Hunger Games förstås.

Publicerad . Uppdaterad .

Så här spännande är The Hunger Games

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 har premiär den här veckan. Vi testade spänningen genom att låta vår recensent Anka kolla på filmen med en pulsmätare fastspänd under tröjan.

Publicerad .
Bild från filmen Dum och dummare 2.

De bästa moderna uppföljarna

Hollywood återanvänder idéer och gör uppföljare. Inget nytt under solen. Men i vissa fall kan uppföljarna till och med överträffa originalet. Vi listar uppföljarna som faktiskt höll måttet.

Publicerad .
Like a rockstar

Se Sturm und Drangs vilda resa1

I kväll (20.11) kulminerar sig flera års arbete när dokumentären Like a rockstar som handlar om Sturm und Drang har premiär på Yle Fem. Tage Rönnqvist har följt med bandet med sin kamera i många år och nu (efter lite kalabalik) är filmen äntligen färdig. Läs också: André Linman: Jag ångrar ingenting

Publicerad .
Jakten på det perfekta livet

Jakten på det perfekta livet

Hanna Hellquist har tröttnat på alla förväntningar och måsten. Därför ger hon sig ut på jakt efter det perfekta livet. Finns verkligen den perfekta relationen, det idealiska hemmet, det ultimata jobbet eller den fulländade kroppen? Hanna möter svenska kända profiler som alla har en egen unik historia att berätta. Första avsnittet finns nu på Arenan.

The Homesman med bland annat Tommy Lee Jones.

Tre lyckade recept på moderna spaghettiwesterns 2

I helgen har The Homesman Finlandspremiär. Tommy Lee Jones har både regisserat och spelar en av huvudrollerna tillsammans med Hillary Swank. En tragisk, överraskande, deprimerande men också stundtals hoppingivande film om livet ut i territoriet på 1800-talet.

Publicerad .
Ellen, Tina och Emily är tre av singlarna i tv-serien Gift vid första ögonkastet.

Popbloggen: Att gifta sig på första dejten

Det har börjat en ny tv-serie på SVT, och det här måste nog vara den galnaste idén på länge. Gift på första ögonkastet går ut på att tre par gifter sig - utan att varken ha pratat eller träffats tidigare. De har inte ens sett en bild av varandra! Hur ska detta gå? Serien görs också i Finland, med start i januari nästa år.

Publicerad . Uppdaterad .

Sluta Panta!

sluta panta

Sluta panta: Har du bra vänner?

De flesta av oss tycker att vänskap är viktigt och vi vill gärna ha en eller flera vänner som vi kan lita på. Hur är det för dig? Är du nöjd med dina vänskapsrelationer? Den 10 och 11.11 kan du chatta med Maria Ostrow, som är sakkunnig inom barn- och familjearbete.

Publicerad . Uppdaterad .

Jag väljer mig

Att göra slut med en ätstörning är lite som att göra slut med en långvarig partner.

Publicerad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Kulturkarnevalen 2014

Quidditch på Kulturkarnevalen 2014.

Mugglar-quidditch: Fantasispel med riktiga blåmärken

I en källare i Vasa Gymnasium pågår ett av Kulturkarnevalens ovanligare labb, quidditch. Ett tjugotal ungdomar springer omkring med kvastar mellan benen, bollar flyger och folk ropar. Det ser våldsamt men roligt ut.

Publicerad . Uppdaterad .
Poledance på Kulturkarnevalen 2014.

Poledance är inte vad du tror 1

Tjugotvå modiga flickor har valt att prova på poledance på Kulturkarnevalen. Det är inte riktigt en av de vanligaste sporterna så de tog chansen att prova på det i labbet hiphop och poledance, som leds av Meri Seppänen och Tina Westerlund.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från Kulturkarnevalen 2014.

Kristoffer bytte upp sig till framgång

Att byta yrke, och på endast sju år få ett så stort namn att Sonata Arcticas egen ljustekniker kontaktar en med en önskan om att bli ersatt, är inte något som är vardag för alla ljustekniker.

Publicerad . Uppdaterad .
Parkour på Kulturkarnevalen 2014.

Volter i Vasa

Kulturkarnevalen 2014 har ett labb som handlar om parkour och grundrörelserna inom parkour.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Månadens bloggare Malin, Julia och Johan.
  Publicerad . Uppdaterad

  Populärkultur, London och mat i månadens bloggar

  Månadens bloggar består av en finlandssvenskar i utlandet-blogg, en matblogg och en kulturblogg. Vi får läsa om en egenföretagare, London och populärkultur.

 • Patricia Berg är den andra att doktorera i egyptologi i Finland.
  Publicerad .

  Långa brev och lånekvitton i faraonernas land

  År 1969 öppnade Helsingfors universitet upp möjligheten att studera egyptologi. Sedan dess har exakt en person doktorerat i ämnet, år 2009. Den andra blir Patricia Berg som ska disputera på fredag.

 • Yle Teemas filmfestival har en snygg plansch, där temat är The shining.
  Publicerad . Uppdaterad

  En filmfestival i ditt vardagsrum

  En filmfestival hemma hos dig. Det är vad Yle Teema sparkar igång i dag. Ända fram till söndag visas massor av spännande filmer och dokumentärer. Här är våra bästa filmtips.

 • emoji
  Publicerad . Uppdaterad

  Talar du emoji?1

  Vi utvecklar ett allt mer tyst språk. Emoji-symbolerna hjälper oss att utrycka oss i text och över språkgränser. Men visste du att bajshögen inte betyder samma sak i hela världen? Och vad säger dina emojis om dig?

 • Girlpower
  Publicerad . Uppdaterad

  Med girlpower och trummor mot lyckan

  "Följ dina drömmar och dina drömmar följer dig!". Så skriver Vicky Österberg i sitt Twitterflöde hösten 2013. Det är då som hon kämpar som hårdast för att hålla fast vid sin dröm att en dag stå på de stora scenerna inför tusentals människor, bakom sitt trumset och med ett stort V bakom sig.

 • Fredrika Lindholm i en astronautdräkt.
  Publicerad . Uppdaterad

  Att dricka espresso i rymden

  Kolla på det här. Fredrika dricker espresso i rymden*

 • Bild på Sue Garder från Slush 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  Webbtroll kan vara Wikipedias framtid1

  Ett öppet uppslagsverk som skrivs och redigeras av publiken. Det här är grundidén för Wikipedia. Myteriet träffade specialrådgivaren Sue Gardner som berättar vem som egentligen redigerar artiklarna och vem som borde höras mera.

 • Inställning till könsneutralt äktenskap
  Publicerad . Uppdaterad

  Helsingfors universitet stöder lagen om jämlikt äktenskap1

  Helsingfors universitet ska stöda ett rättvist samhälle och därför twittrade universitetet sitt stöd för #Tahdon2013, säger kansler Thomas Wilhelmsson.

 • Sex & sånt med Dan Granqvist.
  Publicerad . Uppdaterad

  Var får man onanera?

  Myterna om att det är farligt att onanera börjar småningom vara en del av historien. Ingen tror väl egentligen att man får håriga handflator längre av att ha sex med sig själv, men får din kompis runka på din toalett?

 • Musiker Thomas Lundin och keyboardist Tomas Enroth
  Publicerad . Uppdaterad

  Thomas Lundin firade jul redan i augusti

  Med pepparkakor och glögg kom Thomas Lundin in i rätt stämning då han i augusti spelade in sin nya julskiva.

 • Ur spåret
  Publicerad . Uppdaterad

  Förväntad seger i Ur spåret

  Det är snarare regel än undantag att lyssnarna vinner i den fenomenala radiotävlingen Ur spåret med Janne Grönroos. Hur klarar du dig?

 • Catariina Salo redaktör på SvenskaYle.
  Publicerad . Uppdaterad

  Catariina Salo: Luciakonceptet måste förändras3

  Det framhävs år efter år att luciaval inte är en skönhetstävling utan handlar om det viktiga i att sprida värme, ljus och medel till de behövande. Trots det gör man på många ställen en stor grej av röstningsförfarandet och det hela utmynnar mer i en utröstning än en framröstning.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Lotta Nieminen gjorde det i USA

  Den prisbelönade grafiska designern och illustratören har förverkligat sin dröm och skapat sig en karriär i New York. "Det här är en stad som gör det möjligt för mig att vara precis den jag är." Se dokumentären som sändes på Yle Teema.
  Läs också vår intervju med Lotta från början av året.

 • Frillan och fammo
  Publicerad . Uppdaterad

  Fammo och faffa vet mer än du tror

  Vad vet far- och morföräldrar för hemligheter om sina barnbarn? I Frillans och Prillans fall mycket mer än vad de själva trodde.

 • Beyoncé dansar på en takterass.
  Publicerad . Uppdaterad

  Beyoncé dansar med selfie stick

  Popbloggen: Stoppa pressarna. Beyoncé har släppt en ny video. Eller hon gjorde det egentligen redan i fredags, men eftersom vi alla varit hemma och haft mysveckoslut har vi inte ännu uppmärksammat det här på Popbloggen.