X3M.YLE.FI

Delta i Youtube Contest

Ikväll går Konstens natt av stapeln i Helsingfors. Staden är full med intressant program och det är nästan svårt att hitta det som intresserar en själv eftersom det finns så mycket att välja mellan. Vi fastnade speciellt för Youtube Contest som vaskar fram de roligaste, konstigaste, mest skrämmande snuttarna från videotjänsten.

Publicerad .
Max in the crowd. Samuel Salminen, Sebastian Pihl, William Stocks och Sebastian Lindgren.

Max in the Crowd gör oss glada

På fredag (22.8) värmer Pargas eget ska-band, Max in the Crowd upp på Svenska Talande Klubben. Vi snackade med saxofonisten William Stocks som lär ska vara den hemliga ingrediensen bakom bandets succé.

Publicerad .
Björn äter emuägg

Våra älsklingsbjörnar

Yogi, Baloo och Nalle Puh. Vi har listat våra älkslingsbjörnar på film, vilka är dina?

Publicerad .

Också du kan bli miljonär

Igår publicerades Esko Seppänens bok Suomen rikkaat, alltså Finlands rika. I boken påstår Esko att det inte går att bli riktigt förmögen genom vanligt arbete.

Publicerad . Uppdaterad .

Faces blir stadsfestival i Karis 3

Etnofestivalen Faces fortsätter i ett nytt urbant format i Karis om två år. Det hoppas i varje fall festivaldirektören Börje Mattsson.

Publicerad . Uppdaterad .
Radioheads skiva In Rainbows.

Radiohead vann på att ge bort musik gratis

Strax innan det brittiska bandet Radiohead kom ut med sitt album In Rainbows år 2007 kunde man ladda ner albumet praktiskt taget gratis. En ny studie vid Harvard Kennedy School visar att det var en lönsam affär för Radiohead.

Publicerad . Uppdaterad .
Ishink

Ben Affleck gör en söt Ice Bucket Challenge

Popbloggen: ALS Ice Bucket Challenge verkar inte tona av på något sätt, och kändisar fortsätter utmana varandra på löpande band. En av de nyaste videorna är gjorda av Ben Affleck, och vi älskar hur hela familjen är med och hjälper till. Sött som socker.

Publicerad . Uppdaterad .
 

NÖJE

janne grönroos firar sin födelsedag

Ekenäs högstadieskola får Janne Grönroos stipendium 4

Är du bra på att debattera så att du är nästintill provocerande och går i Ekenäs högstadieskola? Då kan nämligen du vara den att ta emot Janne Grönroos-stipendiet.

Publicerad . Uppdaterad .
Finlandssvenska bloggare

En ny knutpunkt för finlandssvenska bloggare 1

Läser du bloggar? Skulle du villa hitta nya bloggar att följa men tycker att det är svårt att hitta dem i den stora massan? Då kanske den nygrundade gruppen Finlandsvenska bloggare kunde vara något för dig?

Publicerad .
Lukas Renlund

Varsågod, stjäl min konst!

”Steal my photograph” heter den kringresande fotokonstutställningen som landar i Helsingfors nu på torsdag. Lukas Renlund är konstnären bakom utställningen.

Publicerad . Uppdaterad .
Lyssnarna leder nu med 22 poäng i Ur spåret.

Lyssnarna 22 - Fredrika 0

I höstens andra andra del av succéfrågesporten Ur spåret med Janne Grönroos håller lyssnarna överlägset sin ledning.

Publicerad .
Frillan & Prillan OFF AIR

Frillan & Prillan Off Air

Nu finns del två av podden Frillan & Prillan Off Air på Arenan. Prillan funderar på att skriva om sin Eurovisionslåt så den blir mera verklighetstrogen. Frillan förklarar varför ingen kan vinna henne i "din mamma är".

Antti Ruuskanen kan köpa många kaniner för sin bonus på 15 000 euro.

Vi hjälper Antti spendera sina pengar

Antti Ruuskanen vann EM-guld i spjut och får förutom en fin medalj också en hel hög med pengar. Det känns säkert lite stressande att få en så stor summa pengar på en gång, så vi hjälper Antti att spendera pengarna på bästa sätt, genom att nätshoppa.

Publicerad .

Popbloggen: Ny säsong av Paradise Hotel

Webb-Muffe är en dokusåpafantast. Ikväll börjar skandaldokusåpan Paradise Hotel och hon kan givetvis inte låta bli att blogga om serien som man antingen älskar eller hatar.

Publicerad . Uppdaterad .
Glenn Öhman, EMilia Nikkanen, Anni Vaenerberg och Josefin Waked.

#x3mfest hjärta Lappträsk

Av någon orsak var det inte många som trodde att vi skulle få till stånd en #x3mfest i Lappträsk. Det visade sig att orten har fantastiska ungdomsarbetare och en ypperlig talkoanda. Tack för en fantastisk kväll.

Publicerad . Uppdaterad .

Sandra Hagelstam blev avstängd från sociala medier

Frillan och Prillan träffade Finlands mest framgångsrika modebloggare, Sandra Hagelstam. Medan Frillan och Prillan undrade hur Sandra alltid kan gå i så höga klackar så undrade Sandra hur redaktörsduon alltid kan gå klädda i sneakers, till och med på lördagkvällar. En liten kulturkrock var helt tydligt i luften.

Publicerad .
Johannes Björkqvist får sina sommardrömmar uppfyllda.

Hannes realiserar sommardrömmar: sommarmiddag

Hannes sommardrömmar har inte gått som på Strömsö. Åska, teknik och söndriga båtsnurror har gjort att Hannes realiseringar inte gått som planerat. Denna vecka var det en förkylning som ställde till det.

Publicerad .
Olof Mellberg, Karim Benzema, EM 2012

Osportsligheten har inga gränser

Ta metron för att vinna ett maraton? Varför inte! Slå sönder motståndarens knäskål? Ja, men det kan man väl! Kolla in vår lista på osportsliga händelser i sporthistorien.

Publicerad .
Malax veterantraktor r.f.

Musik med fordon

Att göra musik med hjälp av fordon tycks vara det nya svarta. I samband med X-tractor i Pedersöre listar vi andra roliga musikklipp gjorda med fordon - eller låtande som fordon.

Publicerad .

Veronica Maggio och en underlig intervju

I november gör Veronica Maggio två spelningar i Finland, och Janne och Ted från Succémorgon ville ringa henne för att catcha upp. Men det skulle visa sig att de här killarna hade en baktanke hela intervjun igenom, vilket gjorde den en aning speciell...

Publicerad . Uppdaterad .
Hallongrottan med Catariina Salo

Från flicka till flodhäst

I tredje delen av Hallongrottan träffar vi årets MIss Gay Finland, Melanie Orenius. Under en konstnärsresidens i Benin transformerade hon sig till flodhäst med hjälp av voodoo.

Publicerad .

Myteriet

Demonstrationer i Ferguson under måndagen.

Adrenalin i luften i Ferguson

Den elfte kvällen i Ferguson blev den lugnaste kvällen sedan demonstrationerna tog fart. Stämningen i staden har varit orolig ända sedan en svart man, Michael Brown, blev skjuten av polisen trots att han enligt ögonvittnen inte utgjorde fara för sin omgivning och höjde sina händer i luften innan skotten avfyrades.

Publicerad . Uppdaterad .
En abortklinik i Texas.

Ny storm kring irländsk abortlag 1

Abortdiskussionen blossar het i Irland. För två år sedan fick en 31-årig kvinna sätta livet till och nu har ett 18-årigt våldtäktsoffer mot sin vilja blivit mamma, skriver The Guardian.

Publicerad . Uppdaterad .
Upplopp i förstaden Ferguson i St. Louis i Missouri.

Polisvåld framkallar oroligheter i Missouri

Det hela fick sin början för drygt en vecka sedan. Då sköts Michael Brown, en 18 år gammal svart ung man, till döds an en vit polis i staden Ferguson, en förort till St. Louis i Missouri.

Publicerad .

Måndagspodden

Polisen effektiverar sin övervakning på vägarna, Myteriet undrar om det hjälper. I Ferguson i Missouri fortsätter utegångsförbudet nu en andra natt i rad, och nya oroligheter har genast blossat upp. Skolorna i Finland ger en skev bild av Afrika. När de afrikanska länderna behandlas - så låter det ofta som om invånarna där inte kan göra något bra på egen hand. Med hjälp av internetsökningar kan man förutspå framtiden.

Claudia Rybin.

Att betona det ena och dölja det andra 2

Nyheten om att den ryska statsägda nyhetskanalen RT (före detta Russia Today) har planer på att utvidga sin verksamhet till Finland väckte diskussion om hur olika kanaler bevakar nyheter beroende på vem de representerar. Officiellt har RT som målsättning att ge ett alternativt perspektiv på stora globala händelser och att bekanta den internationella publiken med den ryska synvinkeln.

Publicerad . Uppdaterad .
Rysslands president Vladimir Putin talar under sin årliga call-in direktsändning i Moskva, Ryssland.

Medieforskare: Ryssland vill försköna sitt rykte 4

Russia Todays planer på att etablera sig i Finland handlar mest om att städa upp Rysslands rykte utomlands, säger medieforskare Ari Nykvist.

Publicerad . Uppdaterad .
Så här kunde ett containerbostasområde se ut.

Containerbostäder – lösningen på bostadsbristen?

Det är den tiden på året igen då jakten på bostäder är som störst i och med att ett nytt läsår snart kör igång på högskolorna. Speciellt i huvudstadsregionen är det svårt för studerande och unga i arbetslivet att komma över en förmånlig bostad. För den som är villig att bosätta sig i en 14 m2 stor återanvänd container kan lösningen ändå vara nära.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Viljami Holopainen och Iivo Kaipainen från Avion.

Storebror vägledde Arion

En känd och erfaren storebror, videon på nätet och UMK har hjälpt metallbandet Arion på vägen. Debutskivan är färdig och ges ut på fredag (22.8). Vi tog ett snack med två av bandmedlemmarna, Iivo Kaipainen och Viljami Holopainen.

Publicerad .
Mirel Wagner på Flow.

En mångsidig Mirel Wagner

Vi träffar Mirel Wagner, som visar sig vara mycket gladare än låtarna hon sjunger. Men så är det också mångsidigheten som gör henne till den hon är. Bara för att man skriver deppiga låtar måste man inte må dåligt, och tvärtom.

Publicerad .
Yukimi Nagano och Håkan Wirenstrand från Little Dragon på Flow 2014.

"Kritik från media kan vara störigt"

Vi träffade Yukimi Nagano och Håkan Wirenstrand från Little Dragon på Flow. Vi snackade bland annat om mediekritik och om livet i största allmänhet.

Publicerad . Uppdaterad .
Röyksopp & Robyn gör sommarens hittar.

Robyn & Röyksopps nya video hypnotiserar

Popbloggen: Har ni sett att Robyn & Röyksopp kommit ut med en ny video? Den här gången är det den fantastiska låten Monument som fått äran att få rörlig bild. Den är vacker, se den!

Musiken som tar dig tillbaka till sommaren

Hösten överraskade oss. Som tröst samlade Claudia från Supernova in lyssnarnas bästa sommarlåtar. Vi gjorde en spellista av dem. Tryck igång musiken och dröm dig till varmare tider.

Publicerad .
lenno linjama

"Att spela på klubbar är inte svårt"

Vi har träffat DJ Lenno, som är en av EDM-scenens snabbt växande stjärnor. Just nu är han aktuell med en ny singel, och i morse spelade han på Yles morgon-tv. Kolla in klippet här, och läs varför dj:andet egentligen är ganska lätt.

Publicerad .
Taylor Swift

Taylor Swift = lyckopiller

Popbloggen: Taylor Swift har kommit ut med en ny låt och video, och den är värsta lyckopillret. Shake It Off handlar om att skita i vad andra gör och bara skaka av sig. Eller twerka av sig.

Publicerad .
Nicki minaj

Rumpan i fokus i veckans låtar

Varje vecka får vi in nya låtar på spellistan, och den här veckan kan vi beskriva dem så här: självförtroendeboost, rumpor och dans. Mycket dans.

Publicerad . Uppdaterad .
Vi ser en avskalad version av Nicki Minaj i hennes video för låten Pills N Potions.

En avskalad Nicki Minaj på spellistan

En kärleksballad av Nicki Minaj, 80-tals rock av Slash, finlandssvensk pop och en gammal fin låt som fått nytt liv av Robin Schulz. Det bjuder X3M:s spellista på den här veckan.

Publicerad .

Film och TV

Minuscule: Valley of the Lost Ants

Söta myror i helgens biopremiärer

Den här fredagen ser vi mest fram emot ett gäng svarta små myror och en nyckelpiga som slåss för livet på grund av en låda fylld med socker. Den som inte gillar småkryp kan räkna kändisar i Expendables 3, eller fnittra åt Adam Driver i helgens indiekomedi.

Publicerad .
Sex Tape

Sex, skratt och pinsamheter

Vi tar tempen på filmen Sex Tape - hur högt klättrar filmen på vår humorbarometer?

Publicerad . Uppdaterad .
Inari Niemi och Anna Paavilainen.

Kvinnor porträtteras konstigt på film 1

Regissören Inari Niemi och skådespelerskan Anna Paavilainen menar att unga kvinnor på bioduken oftast talar om smink och killar. Filmen Kesäkaverit är en frisk fläkt eftersom den handlar om vänskap och livsval. Regissören kommenterar också skämtet om finlandssvenskar som filmen fått kritik för.

Publicerad .

Superhjältarna på duken för tredje gången

Filmen The Expendables 3 är fullspäckad av stora filmstjärnor. För att hylla flera av deras mästerverk har vi listat de tre bästa filmerna av dessa skådespelare.

Publicerad .
Åskväder över kraftledning.

Blixtar och dunder

Det varnas för oväder till höger och vänster. Därför listar vi de bästa stormfilmerna.

Publicerad .
Step Up All In har premiär. Ettan var ändå bäst.

Moderna dansfilmer du måste se

Step Up: All in 3D har finlandspremiär i helgen och vad är nu bättre än heta danser i kvällsvärmen. Ifall din höftmuskulatur är aningen rostig så ger vi dig tre dansfilmer att mjuka upp kroppen med.

Publicerad .
Vatten

Svalkande filmer

När det är så här hett kanske man inte ens orkar vara ute. Vad är då bättre än att stanna inne och kolla på en bra film och drömma sig tillbaka till kallare tider? Vi tipsar om filmer som svalkar dig i sommarhettan.

Publicerad .
Topher Grace och Scarlett Johansson blir kära i filmen In Good Company.

De bästa jobbfilmerna

Semestern börjar lida mot sitt slut och arbetet hägrar. Vi ger dig tre filmer om jobbet som kanske underlättar övergången från vertikalt till horisontellt läge.

Publicerad .
Guardians of the galaxy är ett fint team.

De bästa superhjälteteamen 1

Visst är det okej att vara en ensam hjälte, men ibland blir det bara så mycket bättre om man är fler. Här är vår topp trea på de bästa filmerna där superhjältar jobbar tillsammans.

Publicerad .
 
 

X3M-TV

Fredrika steg rakt in i sin egen mardröm och drog stand up.

Fredrika gör stand up 1

I alla år har jag haft mardrömmar om att stå ensam framför en publik och skämta utan att någon skrattar. Det hände mig idag. Det var kanske ännu värre än vad jag hade väntat mig. Trodde du din måndag suger? Det gör den inte… mer.

Publicerad .
Magnus och Nicke listar bästa nakenscenerna.

Filmkammaren är naken

Filmkammaren listar de bästa nakenscenerna, och passar samtidigt på att bjuda på en bubblare.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Jessica Wolff.
  Publicerad .

  Ormar, fängelser och ett blodigt ansikte

  När Frillan och Prillan träffar Jessica Wolff blir det snack om en massa hemskheter, så som kaninätande ormar och blödande ansikten.

 • youtube logo
  Publicerad . Uppdaterad

  Delta i Youtube Contest

  Ikväll går Konstens natt av stapeln i Helsingfors. Staden är full med intressant program och det är nästan svårt att hitta det som intresserar en själv eftersom det finns så mycket att välja mellan. Vi fastnade speciellt för Youtube Contest som vaskar fram de roligaste, konstigaste, mest skrämmande snuttarna från videotjänsten.

 • Dragspelande man.
  Publicerad . Uppdaterad

  Alfred Backa presenterar: Världens första rapvideo?

  En hiphoplåt ackompanjerad med dragspel. Från tidiga 30-talet i Österbotten, då man mest rappade om släktutredningar.

 • Max in the crowd. Samuel Salminen, Sebastian Pihl, William Stocks och Sebastian Lindgren.
  Publicerad . Uppdaterad

  Max in the Crowd gör oss glada

  På fredag (22.8) värmer Pargas eget ska-band, Max in the Crowd upp på Svenska Talande Klubben. Vi snackade med saxofonisten William Stocks som lär ska vara den hemliga ingrediensen bakom bandets succé.

 • Björn äter emuägg
  Publicerad .

  Våra älsklingsbjörnar

  Yogi, Baloo och Nalle Puh. Vi har listat våra älkslingsbjörnar på film, vilka är dina?

 • Radioheads skiva In Rainbows.
  Publicerad . Uppdaterad

  Radiohead vann på att ge bort musik gratis

  Strax innan det brittiska bandet Radiohead kom ut med sitt album In Rainbows år 2007 kunde man ladda ner albumet praktiskt taget gratis. En ny studie vid Harvard Kennedy School visar att det var en lönsam affär för Radiohead.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Ben Affleck gör en söt Ice Bucket Challenge

  Popbloggen: ALS Ice Bucket Challenge verkar inte tona av på något sätt, och kändisar fortsätter utmana varandra på löpande band. En av de nyaste videorna är gjorda av Ben Affleck, och vi älskar hur hela familjen är med och hjälper till. Sött som socker.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Också du kan bli miljonär

  Igår publicerades Esko Seppänens bok Suomen rikkaat, alltså Finlands rika. I boken påstår Esko att det inte går att bli riktigt förmögen genom vanligt arbete.

 • janne grönroos firar sin födelsedag
  Publicerad . Uppdaterad

  Ekenäs högstadieskola får Janne Grönroos stipendium4

  Är du bra på att debattera så att du är nästintill provocerande och går i Ekenäs högstadieskola? Då kan nämligen du vara den att ta emot Janne Grönroos-stipendiet.

 • Demonstrationer i Ferguson under måndagen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Adrenalin i luften i Ferguson

  Den elfte kvällen i Ferguson blev den lugnaste kvällen sedan demonstrationerna tog fart. Stämningen i staden har varit orolig ända sedan en svart man, Michael Brown, blev skjuten av polisen trots att han enligt ögonvittnen inte utgjorde fara för sin omgivning och höjde sina händer i luften innan skotten avfyrades.

 • Sommarsandaler, solglasögon och solkräm och en hög på gräsmattan
  Publicerad . Uppdaterad

  Musiken som tar dig tillbaka till sommaren

  Hösten överraskade oss. Som tröst samlade Claudia från Supernova in lyssnarnas bästa sommarlåtar. Vi gjorde en spellista av dem. Tryck igång musiken och dröm dig till varmare tider.

 • Viljami Holopainen och Iivo Kaipainen från Avion.
  Publicerad . Uppdaterad

  Storebror vägledde Arion

  En känd och erfaren storebror, videon på nätet och UMK har hjälpt metallbandet Arion på vägen. Debutskivan är färdig och ges ut på fredag (22.8). Vi tog ett snack med två av bandmedlemmarna, Iivo Kaipainen och Viljami Holopainen.

 • Finlandssvenska bloggare
  Publicerad . Uppdaterad

  En ny knutpunkt för finlandssvenska bloggare 1

  Läser du bloggar? Skulle du villa hitta nya bloggar att följa men tycker att det är svårt att hitta dem i den stora massan? Då kanske den nygrundade gruppen Finlandsvenska bloggare kunde vara något för dig?

 • Publicerad . Uppdaterad

  Faces blir stadsfestival i Karis3

  Etnofestivalen Faces fortsätter i ett nytt urbant format i Karis om två år. Det hoppas i varje fall festivaldirektören Börje Mattsson.

 • lenno linjama
  Publicerad . Uppdaterad

  "Att spela på klubbar är inte svårt"

  Vi har träffat DJ Lenno, som är en av EDM-scenens snabbt växande stjärnor. Just nu är han aktuell med en ny singel, och i morse spelade han på Yles morgon-tv. Kolla in klippet här, och läs varför dj:andet egentligen är ganska lätt.