UMK - Tävlingen för ny musik

”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare” 8

Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK, Tävlingen för ny musik betyder mycket för personer med funktionsnedsättning. Det tror bandet som också hoppas att flera nu vågar testa på att musicera, inspirerade av deras framgång.

Publicerad .

"Ni har aldrig hört något liknande"12

Medier runtom i världen har uppmärksammat att Finland kommer att representeras av punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät i Eurovisionstävlingen i maj. Man lyfter upp att bandets medlemmar har olika funktionsnedsättningar, men deras musikstil får minst lika mycket uppmärksamhet.

Publicerad .
Nicke Alden

Nicke Aldén: En historisk seger17

Pertti Kurikan Nimipäivät blev Finlands ESC-representant anno 2015. Ända sedan vinsten har debatten gått het framför allt på sociala medier. Ska vi skicka en bra låt till Wien eller ett ställningstagande? Min åsikt: Ett ställningstagande. Definitivt.

Publicerad .
Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.

Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK 38

Punkbandet från Helsingfors kommer att representera Finland i Eurovisionen senare i vår. Bandet har redan väckt uppståndelse utanför Finlands gränser eftersom alla bandmedlemmar har någon form av funktionsnedsättning.

Publicerad . Uppdaterad .
Satin Circus i mobytta roller

Satin Circus gör något de aldrig gjort förut

Vad händer om bandmedlemmarna i ett band alla byter instrument och har tio minuter på sig att öva in en låt före de ska spela i livesändning? Kolla in då UMK- aktuella satin Circus gör just detta.

Publicerad .
Paul uotila från Satin Circus

Satin Circus live (på riktigt) 2

Vi bjöd inte in Satin Circus bara för att de skulle byta instrument. De spelade också låten Crossroads live - med sina riktiga instrument.

Publicerad . Uppdaterad .

Senaste nytt

Fredika Llindholm och famo Lindholm.

Fredrika gråter i livesändning

Varje måndag gör Fredrika hemska saker bara för att just din måndag ska kännas lite bättre. Idag ringde hon sin farmor och berättde om att hon tatuerat sig på fyllan.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från animationsfilmen Home.

Rihanna gör en Circle of life i Home?

Veckans nya låtar är här och det blir en salig blandning av alla stilar, bäst är ändå den nya bekantskapen Lunchmoney Lewis.

Publicerad .
Man står med förbundna ögon och väntar på en kram, med utsträckta armar.

Om du litar på mig - krama mig

Invandrare, stig fram och krama mig. Jag litar på dig, litar du på mig? Det var Petski Westerholms budskap där han stod mitt i centrum med förbundna ögon.

Publicerad .

Musik

Den exotiska finlandssvensken

Vasas Flora & fauna släpper skiva på svenskt bolag. Den exotiska finlandssvensken är här.

Publicerad .
Colonist / Mechanical

Finlandssvensk proge à la Colonist

Mitt i allt kommer jag på mig själv med att spela luftgitarr. När har finlandssvensk musik senast fått mig att spontant börja lira luftgitarr? Har det ens någonsin tidigare hänt? Jag tror inte det. Colonist – anåda!

Publicerad .
Krista Siegfrids på besök hos Succémorgon

Janne ställer Krista mot väggen

Hur låter det då ett av Svenskfinlands mest omtalade par snackar om hur den ena ålar runt med en främmande man i en musikvideo?

Publicerad .
Sovande fötter.

Den bästa morgonmusiken 1

Hurdan musik inleder du din dag med? Det funderade Catzo på i senaste Musikrepubliken. Lyssna på spellistan!

Publicerad .

Floor Jansen och ett gladare Nightwish

Floor Jansen fick ta över solistpositionen i Nightwish mitt i bandets USA-turné för några år sedan. Efter bara några spelningar var fansen övertygade. Floor fick stanna kvar i Nightwish.

Publicerad . Uppdaterad .
Kasmir

Kasmir stjäl balsam av sin flickvän 1

Hur vårdas Finlands kändaste skägg? Och varför är Kasmirs flickväns ballsam alltid slut? Lyssna på Succémorgons skäggspecial tillsammans med Kasmir.

Publicerad .
Slipknot 2014

Corey Taylor – kock, pappa och en stinkande musiker

Corey Taylor är inte bara bra på att vara frontfigur för Slipknot och Stone Sour. Han är också mästare på att byta blöjor och laga lasagne. Enligt sig själv.

Publicerad . Uppdaterad .
Kristin Amparo

Mamma, det här är vad du gjorde med mig

Kristin Amparo tävlar i svenska Melodifestivalen under veckoslutet. Hon berättar för oss om att vara adopterad, låten hon skrev till sin mamma och mötet som förändrade hennes liv.

Publicerad . Uppdaterad .
Thåström / Den morronen

Thåströms nya då?

Punkfarbrorn Thåström har släppt en ny skiva. Den är bra. Dan Eskil Jansson recenserar.

MEW

Från sexgalningar till världens bästa Mew 1

I hela sex år fick vi vänta och nu är den klar. Mews nya album + -. Kolla in videon längs ner i artikeln av Mews uppträdande på X3M:s redaktion!

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska hemlisar

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

Myteriet

Japanese pop girl group Momoiro Clover Z perform during the MTV Video Music Awards Japan 2013 in Chiba, near Tokyo, Japan,.

Asien är guldgruvan för låtskrivare

Japanerna älskar inte bara tomten och Lappland, de gillar också soundet vi har på vår musik. De gillar det så mycket att de importerat massor med låtskrivare från Norden. Hur ska du göra för att ta dig in på musikmarknaden?

Publicerad . Uppdaterad .
New York Film Academy

Studera med kändisbarnen

The New York Film Academy är ett universitet där du kan studera film, tv eller skådespeleri. Nu befinner de sig i Finland för att hitta nya studerande. Men varför vill de ha just oss?

Publicerad . Uppdaterad .
Ett par kvinnofötter, och ett par hundfötter på en gräsmatta.

Din kropp visar dina sanna känslor

Kroppsspråket avslöjar mera om det du tänker än vad du kanske skulle vara bekväm med, men det gäller att kunna läsa signalerna. X3M bad kropsspråksexperten Christoph Treier om tips på vad du ska titta efter.

Publicerad . Uppdaterad .
Gå inte ut och ät älgbajs ifall du är sjuk. Människobajs ska det vara. Helst sådan som en läkare ger dig.

Ät bajs och bli frisk 1

Du kanske någon gång har sett djur äta bajs? Oftast gör de det av en orsak, och det är inte för att de är dumma djur som inte förstår bättre, utan för att det är bra för dem. Det samma gäller för människan.

Publicerad . Uppdaterad .
tre sovande svin

Vad ska du göra åt din lättja?

Fyra och en halv timme ska du träna per vecka, annars är du per definition lat. Vad kan du göra åt det? X3M ger dig råd!

Publicerad . Uppdaterad .
Simon Lindell, försvunnen den 12 april 2014.

23-åriga Simon som försvann

När en person anmäls som försvunnen till polisen hittas personen oftast vid liv efter bara några dagar. 23-åriga Simon, som försvann spårlöst efter sin examensfest våren 2014, engagerade många, mycket tack vare Facebook. Men det är fortfarande ett mysterium vad som hände Simon den där kvällen.

Publicerad . Uppdaterad .

NÖJE

Elmer Bäcks 24 timmar av berömmelse

Under filmfestivalen Berlinale skrev Elmer Bäck finländsk filmhistoria. Tomas Jansson följde med honom före, under och efter, för radioprogrammet Dokumenterat,

Publicerad .
Bikini fitness

Bikinibråket kulminerar2

Bikini fitness är en idrottsgren som väcker känslor. Vi bjöd in en skeptiker och en utövare för att snacka om sporten som är relativt ny.

Publicerad .
Wild Tales

Komedierna tar över biograferna

Vill du se något roligt på bio i helgen så är det bara att välja och vraka bland premiärfilmerna. Mera skratt åt folket!

Publicerad .
Medina

STK + Pampas Nationaldag = sant

Radio X3M deltar i Pampas Nationaldag genom att hämta Svenska Talande Klubben med Medina och Stök till kvällsfesten. Dessutom sänder Stiftelsen direkt från olympiaden.

Publicerad . Uppdaterad .
JAG tillsammans med Fredrika Lindholm och Janne Grönroos.

Lär dig en låt på tio minuter

Är du den som sjunger med i precis allting men kan sist och slutligen inga ord då musiken stängs av? Inga problem. Vi har lösningen.

Publicerad . Uppdaterad .
svartvit film, the addams family, the artist, jezebel, tv-serie, skärmdumpar

Svartvita filmer bedrar dina sinnen 1

Har du någonsin föreställt dig hur en svartvit film ser ut i färg? Om du har, är det sannolikt att dina föreställningar inte alls motsvarar verkligheten. Kolla in här.

Publicerad . Uppdaterad .
Janne Grönroos, Pata Degerman, Fredrika Lindholm

"Pissa inte i motvind" är en lögn!

Du känner till uttrycket ”att pissa någon i ögat” som man brukar säga om man för någon bakom ljuset? Det gör dagens gästprogramledare Pata Degerman också. Men kanske på ett lite annat sätt än resten av oss.

Publicerad .
Ted Forsström

Kontroller vill granska spelindustrin 7

Nu kommer vi att få en ny inblick i spelindustrins magiska värld. Kontroller heter programmet som lovar ge dig en kritisk och oberoende granskning av spel från både stora och små tillverkare på alla plattformer.

Publicerad . Uppdaterad .
Två glada vänner

Hemlisfilmen: Playern

Att leva dubbelliv är tydligen vanligare än vi trodde, i alla fall om vi får tro de Finlandssvenska hemlisarna.

Publicerad .
Fredrika och Krista Siegfrids kramas efter vattenlekar.

Fredrikas måndag suger - verkligen

Varje måndag gör Fredrika något hemskt för att få just din måndag att kännas lite bättre. Idag spottade hon på Krista Siegfrids.

Publicerad . Uppdaterad .

Sex & sånt

Kvinna står i dörröppningen i poliskostym och viftar med handklovar

50 nyanser av sexlivet 7

Det verkar vara in att binda fast varandra. Här är några tips för både hemma- och extremversionen!

Publicerad . Uppdaterad .

Sex & sånt besöker dildodjungeln

Vi besöker en butik som säljer sexredskap och kollar in dildos med olika storlekar, former och funktioner. I studion funderar vi kring hur man tar in sexleksaker i parförhållandets sexliv. Nytt avsnitt sänds på Yle Fem i kväll 20:30. Det kommer att handla om BDSM.

Dan tittar på löskukar

Vilken dildo passar dig?

Att köpa dildo är som att köpa godis - det finns för mycket bra att välja mellan.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Svampbob och hans team

Svampbob i Dostojevskijs fotspår

Ett försvunnet recept på krabburgare orsakar kaos i samhället. Svampbob fyrkant är inte utflippad nog för att övertyga recensenten om att se filmen istället för tv-serien.

Publicerad . Uppdaterad .
Arthur Franck, Oskar Forstén

Jante Redux 3

Du skall inte tro att du är något. Den första paragrafen i Jantelagen summerar fint vad hela mentaliteten bygger på. Filmmakarna Arthur Franck och Oskar Forstén undersöker fenomenet Jante genom fem filmer under dokumentärfilmsprojektet dox@net.

Publicerad . Uppdaterad .
Skådespelarbröderna Willehard och Jan Korander spelar polisbröderna Charles och Östen Berglund i filmen Lola uppochner

Korander för hela slanten i Lola uppochner 1

Författaren Monika Fagerholms småstadssaga Lola uppochner skall filmas i år. Nu är skådespelarna till tv-serien Lola uppochner valda. Det blev en storslam för den västnyländska skådespelarfamiljen Korander.

Publicerad . Uppdaterad .

Oscarsgalans bästa tacktal

Det är direktsändning, miljontals tittar och vad som helst kan hända. Det är förståeligt att vinnarna känner sig nervösa då det är dags att leverera sitt tacktal.

Publicerad .
Femtio gråa nyanser av My Tengström och Fredrika Lindholm före och efter premiären. Bilden med de glada minerna är tagen före premiären.

Fifty Shades of Lame1

Upplev årets mest omtalade, rojsiga och svettiga biopremiär tillsammans med My, Fredrika och två skämskuddar. Lever Fifty Shades of Grey upp till förväntningarna?

Publicerad .

Donners Oscar står bland kokböckerna

Har du sett Jörn Donners tacktal från Oscarsgalan 1984? Och varför fick Jörn Donner ett pris för en film som Ingmar Bergman regisserade?

Publicerad .
Samuel L. Jackson och Onni Tommila

USAs president i Lapplands skogar

Popbloggen: Filmen Muffe ser mest fram emot just nu är actionrullen Big Game. Hon bloggar om att hon egentligen inte tycker om action men att denna film är unik.

elmer bäck

Bäck hyllas - men filmen får kritik från ryskt håll

Den finländska skådespelaren Elmer Bäck hyllas av kritiker för sin huvudroll i filmen Eisenstein in Guanajato. Samtidigt är det oklart om filmen om den ryska regissören alls kommer att visas i Ryssland – på grund av filmens homosexuella scener.

Publicerad . Uppdaterad .

Sluta Panta!

Sommarjobbsblues

Söka bland arbetsplatsannonserna, uppdatera CV:n, skriva ansökningar, skicka e-post, ringa arbetsgivare, gå på intervju och slutligen hoppas på ett jakande svar arbetsgivaren om att man fått ett sommarjobb! Många av oss har gjort detta flera gånger. Visst vänjer man sig med tiden men det är alltid stressigt att söka ett jobb.

Publicerad . Uppdaterad .

Duger jag som jag är?

Jag är inte lika bra som de andra i klassen! Jag är inte lika snygg som mina kompisar! Det var säkert dumt det jag sa tidigare idag! Varför har alla andra snyggare kläder än vad jag har? De sa att jag gjorde bra ifrån mig, men menade de det verkligen? Är det här frågor som du känner igen?

Publicerad . Uppdaterad .

Je suis Georg

...j’ai quatorze ans, var nästan allt jag kunde säga då jag i tjugoårsåldern reste till Frankrike för att delta i en språkkurs. Fort lärde jag mig att uttrycka min egentliga ålder och under en månads tid lärde jag mig också ett och annat om det franska samhället. Jag gick på bio och köpte seriealbum för att lära mig franska bättre.

Publicerad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Fredika Llindholm och famo Lindholm.
  Publicerad . Uppdaterad

  Fredrika gråter i livesändning

  Varje måndag gör Fredrika hemska saker bara för att just din måndag ska kännas lite bättre. Idag ringde hon sin farmor och berättde om att hon tatuerat sig på fyllan.

 • Bild från animationsfilmen Home.
  Publicerad . Uppdaterad

  Rihanna gör en Circle of life i Home?

  Veckans nya låtar är här och det blir en salig blandning av alla stilar, bäst är ändå den nya bekantskapen Lunchmoney Lewis.

 • Nicke Alden
  Publicerad . Uppdaterad

  Nicke Aldén: En historisk seger17

  Pertti Kurikan Nimipäivät blev Finlands ESC-representant anno 2015. Ända sedan vinsten har debatten gått het framför allt på sociala medier. Ska vi skicka en bra låt till Wien eller ett ställningstagande? Min åsikt: Ett ställningstagande. Definitivt.

 • Bandet Pertti Kurikan nimipäivät.
  Publicerad . Uppdaterad

  "Ni har aldrig hört något liknande"12

  Medier runtom i världen har uppmärksammat att Finland kommer att representeras av punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät i Eurovisionstävlingen i maj. Man lyfter upp att bandets medlemmar har olika funktionsnedsättningar, men deras musikstil får minst lika mycket uppmärksamhet.

 • Satin Circus i mobytta roller
  Publicerad .

  Satin Circus gör något de aldrig gjort förut

  Vad händer om bandmedlemmarna i ett band alla byter instrument och har tio minuter på sig att öva in en låt före de ska spela i livesändning? Kolla in då UMK- aktuella satin Circus gör just detta.

 • Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen.
  Publicerad . Uppdaterad

  ”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare”8

  Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK, Tävlingen för ny musik betyder mycket för personer med funktionsnedsättning. Det tror bandet som också hoppas att flera nu vågar testa på att musicera, inspirerade av deras framgång.

 • Paul uotila från Satin Circus
  Publicerad . Uppdaterad

  Satin Circus live (på riktigt)2

  Vi bjöd inte in Satin Circus bara för att de skulle byta instrument. De spelade också låten Crossroads live - med sina riktiga instrument.

 • Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.
  Publicerad . Uppdaterad

  Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK38

  Punkbandet från Helsingfors kommer att representera Finland i Eurovisionen senare i vår. Bandet har redan väckt uppståndelse utanför Finlands gränser eftersom alla bandmedlemmar har någon form av funktionsnedsättning.

 • Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ska musiken eller artisten vara i fokus i ESC?4

  Vem skickar Finland till ESC? Ska musiken eller artisten vara i fokus? Den diskussionen förs på många håll i och med gruppen Pertti Kurikan Nimipäiväts deltagande i årets upplaga av UMK.

 • Från filmen Micke och Veronica
  Publicerad . Uppdaterad

  Klassfrågan i Micke och Veronica

  Petter Sandelin har sett Micke och Veronica. Han skrattade och förfärades.

 • Bandet Pertti Kurikan nimipäivät gläds över att ha gått vidare till final i UMK.
  Publicerad .

  Tre vinnarfavoriter i UMK-finalen

  På lördag avgörs Tävlingen för ny musik, UMK. Beroende på om man tittar på vadslagningsbyråernas listor, de mest spelade låtarna på Spotify eller Yles egen gallup så pekar de alla på olika bidrag som den mest sannolika vinnaren.

 • Bikini fitness
  Publicerad . Uppdaterad

  Bikinibråket kulminerar2

  Bikini fitness är en idrottsgren som väcker känslor. Vi bjöd in en skeptiker och en utövare för att snacka om sporten som är relativt ny.

 • Wild Tales
  Publicerad .

  Komedierna tar över biograferna

  Vill du se något roligt på bio i helgen så är det bara att välja och vraka bland premiärfilmerna. Mera skratt åt folket!

 • Man står med förbundna ögon och väntar på en kram, med utsträckta armar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Om du litar på mig - krama mig

  Invandrare, stig fram och krama mig. Jag litar på dig, litar du på mig? Det var Petski Westerholms budskap där han stod mitt i centrum med förbundna ögon.

 • Medina
  Publicerad . Uppdaterad

  STK + Pampas Nationaldag = sant

  Radio X3M deltar i Pampas Nationaldag genom att hämta Svenska Talande Klubben med Medina och Stök till kvällsfesten. Dessutom sänder Stiftelsen direkt från olympiaden.