X3M.YLE.FI

Från Munamies till K!NG

Det finns knappast många i Finland som aldrig hört talas om Munamies. Mannen bakom karaktären är Riku Nieminen och han är mest känd för sina sketchroller i tv-programmet Putous. Det som inte alla vet är att förutom skådespelaryrket är Riku också musiker. Just nu koncentrerar han sig på sitt band, K!NG.

Publicerad .
Matthew från 1975 smakar på finska delikatesser

Finska delikatesser med The 1975

I lördags uppträdde The 1975 på Tavastia i Helsingfors. Succémorgon fick chansen att träffa solisten Matthew Healy hade de fixat ihop ett litet smakprov på finska "nationalrätter". Vad får Matthew att nästan spy och vilken oväntad maträtt älskar han? Kolla på videon så får du veta.

Publicerad .

Foo Fighters-serien på Arenan

Den pinfärska dokumentärserien om Foo Fighters finns nu på Arenan. Dave Grohls musikresa till åtta berömda städer och inspelningsstudior i USA börjar i Chicago. I Electrical Audio-studion görs en ny låt med hjälp av Rick Nielsen från bandet Cheap Trick.

Publicerad .
elin andersson, lucia 2013

Lucia ska ha skinn på näsan

Snart får vi börja rösta på årets lucia, men vad krävs egentligen för att ens bli utvald som kandidat? Eva Frantz som sitter med i juryn listar fem kriterier.

Publicerad . Uppdaterad .
Sebastian Nyberg

Svenskfinland fortsätter vara Basses måltavla

Det blir det fjärde seriealbumet som Sebastian ”Basse” Nyberg ger ut när Basses bästa lanseras i samband med bokmässan. Hur länge serien kan överleva är svårt att säga, men Nyberg är långt ifrån färdig med att skämta om Svenskfinland.

Publicerad . Uppdaterad .
Alexandras maskroste

Popbloggen: Schema för en snällare vecka 2

Te är troligen hemligheten till mindfulness. Te och Spice Girls. Catzo har skrivit en to do-lista som gör din vecka så mycket bättre än vanligt.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Foo Fighters-serien på Arenan

Den pinfärska dokumentärserien om Foo Fighters finns nu på Arenan. Dave Grohls musikresa till åtta berömda städer och inspelningsstudior i USA börjar i Chicago. I Electrical Audio-studion görs en ny låt med hjälp av Rick Nielsen från bandet Cheap Trick.

Publicerad . Uppdaterad .
Nonono

Ny låt från NoNoNo i veckans nya låtar

Måndag betyder nya låtar, och den här gången har vi tagit in NoNoNo, Zara Larsson, Billy Talent och Linnea Henriksson på spellistan. Lyssna på låtarna här!

Publicerad .
Kitok och två polare framför skylten till Jokkmokk.

Kitok gick tillbaka i utvecklingen

Kitok hittade tillbaka till musiken via skatekulturen, något som fanns kvar inom honom och slutligen bubblade upp till ytan.

Publicerad . Uppdaterad .
Johan Lindroos bloggar på bloggen "En musikchefs bekännelser"

Det främmande finska

Johan Lindroos bloggar om vad musiksmak är egentligen. Han funderar på vad det beror på att han inte alltid förstår varför en del låtar är så omtyckta. Vad kommer han fram till?

Nu ska Familjen bli folklig 2

Den svenska versionen av tv-programmet Så mycket bättre börjar i dag (18.10). Familjen är en av deltagarna, och han är glad över att ha fått så många nya vänner i programmet.

Publicerad .
Tove Lo

"Därför borde jag alltid komma direkt från Paris"

Berlin, London, Brisbane och Sydney. Tove Los turnerande vet inga gränser. När hon landar i Helsingfors för årets modehändelse är kläder det sista hon hinner tänka på. Räddningen? En tv-show i Paris.

Publicerad .
Finlandsvensk musik

Hur bra kan du finlandssvensk musik?9

Det finns otroligt många bra finlandssvenska låtar och vi skryter lite och säger att vi på X3M är ganska bra på musik i Svenskfinland. Men är vi det? Vi tvingade redaktörerna att göra vårt quiz. Hurdan expert är du själv? Testa här!

Publicerad .
hardcore superstar

Hardcore Superstars nygamla urkraft

Ny singel och snart ny platta från Harcore Superstar - och vi har ensamrätt på Finlandspremiären av nya låten Glue.

Publicerad .
Bertil Blom och Pernilla Karlsson

Clean Bandit möter Scarlatti

Pernilla Karlsson och Bertil Blom fick i uppdrag att korsrecensera varandras favoritmusik.

Publicerad . Uppdaterad .
Guiusep Duenas och Daniel Huhtamäki i Ideal Principal.

Ideal Principal: Vi pushar skiten framåt

Vi träffar hiphopgruppen Ideal Principal i Jakobstad. De säger att det inte blir så mycket street i rappen eftersom de bor i Jeppis, men kärleken för hiphop övervinner såna petitesser. Tror du de klarar vår rapputmaning?

Publicerad . Uppdaterad .

NÖJE

Fredrika Lindholm tog hem två poäng i dagens Ur spåret.

Fredrika tog hem vinsten i Ur spåret

Frågesporten Ur spåret med Janne Grönroos fortsätter, och i dag hände något extraordinärt. Fredrika Lindholm tog nämligen sin första poäng. Kommer du på svaret snabbare än henne?

Publicerad .
oscar de la renta

Oscar de la Renta är död

Modedesignern Oscar de la Renta har dött, rapporterar amerikanska medier. De la Renta insjuknade i cancer för tio år sedan men fortsatte trots det att jobba in i det sista.

Publicerad .
Robban Nilsson arbetar för Svenska Yle

Robban Nilsson sopade mattan med Janne

Förra veckan var Robban Nilsson gästprogramledare i Succémorgon. Det finns många saker man skulle kunna skriva om besöket men vi väljer att bara nämna det absolut viktigaste. Det är nämligen så att Robban vann Janne Grönroos i el duello. Du läste rätt. Han vann.

Publicerad .
Pakkopampas med KAJ

Hur bra är du på Österbottniska?

Ted från Succémorgon har fått stå ut med "pakkosuomi" i flera omgångar. När Isa hoppade in som vikarie i morgonprogrammet var det hennes tur att var språkbegränsad. Humorgruppen KAJ förklarade, Isa gissade.

Publicerad .
Ordet är en podd av Magnus och Nicke

Ordet med Magnus och Nicke

Ordet. Så heter Veckoslutskommitténs splitternya podd. I premiäravsnittet pratar de om ordet mamma. Nicke och Magnsu har båda förlorat sina mammor, trots att den andras ännu lever.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.

Undervattensmonster i svenska skärgården? 1

Ingen har säkert missat att det pågår en jakt på ett mystiskt undervattensfartyg i Sverige. Är det en ubåt? Är den rysk? Eller är det Loch Ness-monstret?

Publicerad .
Krista Siegfrids visar upp sin förlovningsring

Krista Siegfrids: Hon är snyggaste kändisen 1

Till våren tar Krista Siegfrids ett stort kliv med sitt nya album. Mitt i slitet i studion hann hon charma kändis-Finland med sin tvärtom-klänning. Sen utsåg hon kvällens stiligaste bara för X3M - och vinnaren blev en skräll.

Publicerad . Uppdaterad .
Isabel Adrians bok Sex, droger och en dj.

Boktipset: Sex, droger och en dj

Popbloggen: Muffe har läst Isabel Adrians debutroman och bloggar om hur förvirrande den är. Sex, droger och en dj är lite som en självbiografi men ändå inte.

Krista Siegfrids från Hjallis Angels skapar konst

Näsdagens rollerblade-prinsessa Krista Siegfrids åker in på ett ruskigt industriområde för att träffa konstnären Stefan Lindfors. Hon blir nästan bränd av en plasmastråle när de skapar ett konstverk tillsammans. Nu kan också du delta i näsdagsinsamlingen.

Publicerad .
Ted håller i ett spädbarn för första gången.

"Ted är en hemsk robot"

En av dem kände sig som en bättre människa och den andra tyckte att det kändes som att hålla i en säck med sand. Vem tror du kände vad när Fredrika och Ted för första gången någonsin fick hålla i ett spädbarn?

Publicerad .
Mecki Anderson poserar med sin gamla bas i musikcafé After Eight.

Hemma hos After Eight2

After Eight är en viktig del av Jakobstads kulturliv. Vi träffar eldsjälen Mecki Andersson, som trots ekonomiska problem håller hoppet, och kreativiteten uppe. Häng med in i After Eights mysiga värld.

Publicerad .
Maria Motazami.

Kungen eller Carl Philip, Maria Montazami? 3

Vi fick en pratstund med den långvarigaste Hollywoodfrun, Maria Montazami. Hon dricker champagne när hon klär sig, skulle välja Kungen av Sverige framom Carl Philip och avslöjar att Finland får vara med i nästa säsong av succéserien. Hon gör också en servis med tofsar.

Publicerad .
Janne Grönroos och Krista Siegfrids ringar.

Frieriet blev äntligen av 10

Nu hände det. Efter många månader av låten Marry Me ljudandes i högtalarna har Janne Grönroos äntligen friat till sin flickvän, alltså numera fästmö, Krista Siegfrids. Tror ni han föll ner på knä?

Publicerad . Uppdaterad .
Pernilla Karlsson och Frida Lindholm.

Att göra bort sig i liveradio

I dag är det den internationella dagen för misslyckanden. Det firar vi med att bjuda på våra bästa misslyckanden, som utspelat sig i livesändning.

Publicerad .

Myteriet

En person bläddrar i bostadspapper

Vad säger bankfolket?

Unga människor har skygglappar för vuxenvärlden. Få saker känns så vuxna som bostadsköp och många känner att det är väldigt avlägset. Ju fortare du börjar bostadsspara desto bättre. Men det kräver också att du förstår vad bankmannen säger. Myteriet reder ut de vanligaste banktermerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Tänk på din kroppshållning när du skakar hand. Har du handen bakom ryggen ser du osäker ut. Att ta i med båda händerna kan uppfattas lite påklistrat och allt för kärleksfullt

Arbetsintervju som första dejten

Staffan Kurtén har jobbat i många år med både företag som ska rekrytera rätt personal och med de som ska bli rekryterade. Han menar att det i dag inte mera finns något kodspråk då du går på arbetsintervju.

Publicerad . Uppdaterad .

Måndagspodden

U-båtsjakten i svenska skärgården fortsätter. Koderna i arbetslivet som du bör känna till. Serietecknaren Basse Nyberg kan satir och pratar om hur väl den fungerar i Svenskfinland. Här är måndagspodden med My Tengtröm.

En man i handfängsel med en polis

Brottstrender styrs av de kriminella

Mängden våldsbrott sjunker men rånen ökar. Hur kan vi förklara brottstrender? Myteriet pratade med den svenska kriminalreportern Lasse Wierup som har svaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Du kanske tycker att du inte dricker - men en öl blir hastigt flera. Veckans kolumnist vill göra oss uppmärksamma på vår alkoholkonsumtion. Bild: Yle/Comstock

Skärpta bestämmelser upprör

Ordet whisky förbjöds i marknadsföring och Ron Jeremys fagra nuna får inte pryda hans egen romflaska längre. Det har rört upp känslor de senaste dagarna. Men ibland är det motiverat med bestämmelser och allt är inte förmyndarfinlands fel. Det säger alkoholforskaren Thomas Karlsson på institutet för hälsa och välfärd.

Publicerad . Uppdaterad .
Motion

Löpning en statussymbol för eliten 26

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från Netflix.

Allt färre laddar ner media

Nu har strömmat material över nätet blivit mera populärt än nerladdningen av medieprodukter.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Dockan Annabelle ser allt annat än mysig ut.

Äckliga dockor på film

Se upp, för det här är inget att leka med. Vi listar en topp trea med skrämmande dockor på film.

Publicerad .
Luke Evans och Sarah Gadon i filmen Dracula Untold.

Vampyrfilmer du missat

I helgen har Dracula Untold finlandspremiär. Precis som namnet antyder en vampyrfilm som handlar om hur den transylvanske greven Vlad Tepes köpslår med onda krafter för att skydda sitt kungarike och sin familj. Resten är som vi alla vet en blodig historia.

Publicerad .
Annabelle är en docka som vaknar till liv.

Dracula och Annabelle på vita duken

Äntligen fredag! Och fredag betyder självklart filmpremiärer. Denna vecka får vi se skräckfilm, superhjältefilm, en finsk produktion och en nytolkning av en gammal klassiker, Dracula.

Publicerad . Uppdaterad .
Aku Hirviniemi

Sju länder, sju kulturer och sju under

Varför åkte Aku Hirviniemi luftballong med en bakfull Miss Libyen som smugglat med sig tequila? Och vem lyckades få honom att äta obehagliga delar av ett får och varför?

Publicerad .

Filmerna vi vill se på October Filmfest

I år fyller den österbottniska filmfestivalen October Filmfest fem år. Festivalen bjuder på en massa fina filmer, och arrangörerna hoppas än en gång på publikrekord. Här är de filmer vi ser mest fram emot.

Publicerad .
Som barn skrämdes Viktor Granö halvt ihjäl av de här spökflickorna ur filmen The Shining. Så började hans fascination för skräck.

Skräck, skrik och skratt

Skräck är ångest, oro och rädsla. De känslorna borde inte verka lockande på någon. Ändå är vi många som dras till skräckfilmer, inte trots, utan på grund av den skräck filmerna väcker.

Publicerad .
Ellar Coltrane i Boyhood.

Minnesvärda barnstjärnor6

Här får du stjärnor vars stjärnglans slocknat på äldre dagar. Men trots det kommer vi aldrig att glömma dem.

Publicerad .
Hallonbåtsflyktingen - Vadelmavenepakolainen

Hallonbåtsflyktingen – bra eller huono? 3

Boken blev en hit. Teaterversionerna gick bra. Men hur är det med filmatiseringen av historien om finnen som drömmer om att bli svensk? Hur växte den fram och vad tycker de finländska och svenska kritikerna om resultatet?

Publicerad . Uppdaterad .
Edward Norton och Brad Pitt slåss på riktigt (iallafall nästan) i Fight Club.

Kultklassikern Fight Club fyller moppeålder

Den 15:e oktober fyller filmen Fight Club 15 år. Vi hyllar klassikern som fick en generation att slåss, med tre minnesvärda citat från filmen och historien bakom dem.

Publicerad .
Neil Patrick Harris poserar för fotografer på de 67e Golden Globe Awards i Los Angeles

Neil Patrick Harris värd för Oscarsgalan

Den 41-åriga skådespelaren, komikern och musikalartisten, känd från tv-serien How I met your mother och filmen Gone Girl, ska vara värd för filmvärldens mest spännande kväll, Oscarsgalan 2015.

Publicerad . Uppdaterad .

X3M-TV

Hjallis Angels: Petski, Krista och Isa.

Krista Siegfrids och Hjallis räddar världen

För att aktivera de förmögna och framgångsrika finlandssvenskarna i välgörenhet behövs charm, kontakter, kunskap och minst tre par rullskridskor.

Publicerad . Uppdaterad .
Storleken har betydelse

Storleken har betydelse 1

Att säga att storleken aldrig har någon betydelse alls är nog att ljuga. Men vad har den för betydelse? Och för vem?

Publicerad .
Kjell Simosas och Lordi.

Lordi har ett zoo

Lordi har ett fantastiskt skratt. Så vi tänkte: Vad är väl roligare än en hamstervideo? Tydligen är Lordis eget hem minst lika roligt.

Publicerad .
Dan Granqvist är programledare för Sex & Sånt.

En rysk terrorist i Sex & Sånt-tv?

Vad händer bakom kulisserna på Sex & Sånt-inspelningarna när man sätter fyra X3M:are i ett rum och ger dem som uppdrag att ha cybersex med en okänd människa?

Publicerad .

Sluta Panta!

Rakbladet gav kontroll 8

Jag sitter länge och trycker rakbladet mot min underarm, utan att riktigt veta vad jag ska göra. Kommer jag att våga dra ett snitt? Hur kommer det att kännas? Till sist tar den inre ångesten över och med rödgråtna ögon och plufsigt ansikte där tårarna redan torkat till saltstrilar mot kinden, gör jag mitt första snitt.

Publicerad . Uppdaterad .
Ensam ung person på en gata.

Självskadebeteende ökar bland österbottniska ungdomar 4

Hur kan jag dölja ärren? Hur ska jag klä mig för att skärsåren inte ska synas på gymnastiklektionen? Vågar jag berätta om de hundra skärsår jag har på benen? Frågor om självskadebeteende ökar rejält på österbottniska ungdomsportalen Decibel.fi.

Publicerad . Uppdaterad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • K!NG är ett dancerock-band.
  Publicerad .

  Från Munamies till K!NG

  Det finns knappast många i Finland som aldrig hört talas om Munamies. Mannen bakom karaktären är Riku Nieminen och han är mest känd för sina sketchroller i tv-programmet Putous. Det som inte alla vet är att förutom skådespelaryrket är Riku också musiker. Just nu koncentrerar han sig på sitt band, K!NG.

 • Matthew från 1975 smakar på finska delikatesser
  Publicerad . Uppdaterad

  Finska delikatesser med The 1975

  I lördags uppträdde The 1975 på Tavastia i Helsingfors. Succémorgon fick chansen att träffa solisten Matthew Healy hade de fixat ihop ett litet smakprov på finska "nationalrätter". Vad får Matthew att nästan spy och vilken oväntad maträtt älskar han? Kolla på videon så får du veta.

 • elin andersson, lucia 2013
  Publicerad . Uppdaterad

  Lucia ska ha skinn på näsan

  Snart får vi börja rösta på årets lucia, men vad krävs egentligen för att ens bli utvald som kandidat? Eva Frantz som sitter med i juryn listar fem kriterier.

 • En person bläddrar i bostadspapper
  Publicerad . Uppdaterad

  Vad säger bankfolket?

  Unga människor har skygglappar för vuxenvärlden. Få saker känns så vuxna som bostadsköp och många känner att det är väldigt avlägset. Ju fortare du börjar bostadsspara desto bättre. Men det kräver också att du förstår vad bankmannen säger. Myteriet reder ut de vanligaste banktermerna.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Foo Fighters-serien på Arenan

  Den pinfärska dokumentärserien om Foo Fighters finns nu på Arenan. Dave Grohls musikresa till åtta berömda städer och inspelningsstudior i USA börjar i Chicago. I Electrical Audio-studion görs en ny låt med hjälp av Rick Nielsen från bandet Cheap Trick.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Alla poddar hittar du här

  Vi har många fina poddar att erbjuda. Här nedan hittar du alla X3Ms poddar och genom att klicka på bilden kommer du till hela Svenska Yles utbud.
  Frillan och Prillan OFF AIR
  Myteriet, Ordet, Eva och Pöll
  Hallongrottan, Skräckfilmspodden

 • Fredrika Lindholm tog hem två poäng i dagens Ur spåret.
  Publicerad . Uppdaterad

  Fredrika tog hem vinsten i Ur spåret

  Frågesporten Ur spåret med Janne Grönroos fortsätter, och i dag hände något extraordinärt. Fredrika Lindholm tog nämligen sin första poäng. Kommer du på svaret snabbare än henne?

 • gubbe som pekar, Hjallis Angels inför näsdagen 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Krista Siegfrids från Hjallis Angels skapar konst

  Näsdagens rollerblade-prinsessa Krista Siegfrids åker in på ett ruskigt industriområde för att träffa konstnären Stefan Lindfors. Hon blir nästan bränd av en plasmastråle när de skapar ett konstverk tillsammans. Nu kan också du delta i näsdagsinsamlingen.

 • Ordet är en podd av Magnus och Nicke
  Publicerad . Uppdaterad

  Ordet med Magnus och Nicke

  Ordet. Så heter Veckoslutskommitténs splitternya podd. I premiäravsnittet pratar de om ordet mamma. Nicke och Magnsu har båda förlorat sina mammor, trots att den andras ännu lever.

 • Robban Nilsson arbetar för Svenska Yle
  Publicerad . Uppdaterad

  Robban Nilsson sopade mattan med Janne

  Förra veckan var Robban Nilsson gästprogramledare i Succémorgon. Det finns många saker man skulle kunna skriva om besöket men vi väljer att bara nämna det absolut viktigaste. Det är nämligen så att Robban vann Janne Grönroos i el duello. Du läste rätt. Han vann.

 • Sebastian Nyberg
  Publicerad . Uppdaterad

  Svenskfinland fortsätter vara Basses måltavla

  Det blir det fjärde seriealbumet som Sebastian ”Basse” Nyberg ger ut när Basses bästa lanseras i samband med bokmässan. Hur länge serien kan överleva är svårt att säga, men Nyberg är långt ifrån färdig med att skämta om Svenskfinland.

 • Nonono
  Publicerad . Uppdaterad

  Ny låt från NoNoNo i veckans nya låtar

  Måndag betyder nya låtar, och den här gången har vi tagit in NoNoNo, Zara Larsson, Billy Talent och Linnea Henriksson på spellistan. Lyssna på låtarna här!

 • Tänk på din kroppshållning när du skakar hand. Har du handen bakom ryggen ser du osäker ut. Att ta i med båda händerna kan uppfattas lite påklistrat och allt för kärleksfullt
  Publicerad . Uppdaterad

  Arbetsintervju som första dejten

  Staffan Kurtén har jobbat i många år med både företag som ska rekrytera rätt personal och med de som ska bli rekryterade. Han menar att det i dag inte mera finns något kodspråk då du går på arbetsintervju.

 • Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.
  Publicerad . Uppdaterad

  Undervattensmonster i svenska skärgården?1

  Ingen har säkert missat att det pågår en jakt på ett mystiskt undervattensfartyg i Sverige. Är det en ubåt? Är den rysk? Eller är det Loch Ness-monstret?

 • Pakkopampas med KAJ
  Publicerad . Uppdaterad

  Hur bra är du på Österbottniska?

  Ted från Succémorgon har fått stå ut med "pakkosuomi" i flera omgångar. När Isa hoppade in som vikarie i morgonprogrammet var det hennes tur att var språkbegränsad. Humorgruppen KAJ förklarade, Isa gissade.