X3M.YLE.FI

Diktatorn vill provocera dig

Hur skulle du reagera om du mitt i allt fann dig själv i en diktatur? Där alla dina självklara vardagliga val styrs av någon annan? Den här verkligheten experimenterar den nya tv-serien Diktatorn med.

Publicerad .
Basse Nyberg ritade en serie om Frillan och Prillan.

Svenskfinlands farligaste serietecknare

Serietecknaren Basse Nyberg berättar att han inspireras av chips och att kvinnofrisyrer är väldigt svåra att rita. Hur slutar serien om Frillan och Prillan?

Publicerad .
Brad Pitt i filmen The Fury.

Män, muskler och spänning

Denna vecka dominerar actionrullarna. Om du gillar spänning är det här premiärveckan för dig. Det finns allt från kidnappning till krig och mord. Perfekt för höstmys!

Publicerad .
En skulptur av en kvinna och en man som kysser varandra

Kyrkan och porrmässan 14

För första gången kommer kyrkan att delta i erotikmässan Sexhibition i Kabelfabriken. Att Dickursby församling ska samsas med porrmånglare och livesexshower har väckt uppmärksamhet, men kyrkoherde Janne Silvast försvarar beslutet.

Publicerad . Uppdaterad .
Lina Falcken på promenad i regnet.

Afasin blev början på ett nytt liv

Ibland kan ett felsteg få konsekvenser för resten av livet. Efter att Lina Falcken som 29-åring föll i en trappa började hennes nya liv, ett liv där hon måste lära sig tala på nytt och anpassa sina drömmar efter de gränser en hjärnskada sätter.

Publicerad . Uppdaterad .
Modeskaparen Camilla Thulin är guidar oss till en hållbar stil i programmet Kvalitet.

Hjälpmedel mot shoppingsjukan

Popbloggen: Anka har tittat på serien Kvalitet, där modeskaparen Camilla Thulin hjälper oss att få en mer hållbar stil. Vad är god kvalitet? Hur sköter jag mina läderskor eller lagar en tröja? Hur görs lin och läder? Det, och många fler frågor får tittaren svar på. Anka ger serien en stor tumme upp.

Publicerad .
Konstverk av Paul McCarthy

Är det ett träd? Eller en analplugg? 11

Döm själv! Enligt den amerikanska konstnären Paul McCarthy (69 år) är det ett träd. I alla fall kallade han konstverket så: tree (träd på engelska). Men helt så enkelt är det förstås inte. Paul McCarthy är känd för att skapa ett och mena annat. Och så är han känd för sina främst sexuella provokationer.

Publicerad . Uppdaterad .

Myteriet

Fredagspodden

Första misstanken om Ebola-fall i Finland. Vad är läget? Åtta unga stängs in i en låtsasdiktatur i åtta dagar, intervju med programledaren Navid Modiri i Diktatorn. Hon vet inte om hon lever nästa vecka - Jenni Laxén lider av blodcancer. Hör hennes inspirerande tankar om att vi alla har vårt eget helvete. Välkommen med i fredagspodden med My Tengström!

Ida Henrikson och Catariina Salo har läst Steglitsan.

Kias bokklubb: Steglitsan

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Steglitsan” av Donna Tartt. En tegelsten till bok (784 sidor) som är värd att läsa, men som kräver tålamod hos läsaren och lätt kan uppfattas som svår litteratur. Det här är några av åsikterna hos recensenterna.

Publicerad .
Handskakning.

Jobb ska sökas på lika villkor

Kontakter är vägen till jobb för många. Men att kila in sina släktingar på jobb som de kanske inte är lämpade för är inget att rekommendera. Så länge släkten konkurrerar på samma villkor som alla andra sökande är det okej, men om någon favoriseras är man ute på djupt vatten.

Publicerad .

Löpning en statussymbol för eliten 27

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .
Rättvis handel, kaffeodling.

Varför ska jag betala mer för mitt kaffe? 1

Vi firar som bäst veckan för rättvis handel, föreningen Reilu kauppa ry vill i och med kampanjveckan väcka uppmärksamhet kring vad vi som konsumenter kan göra för en mer hållbar och jämlik värld.

Publicerad .
Jonas Englund i saboterad källare.

Urin i källaren förstörde egendom 1

Ha hemförsäkringen i skick, uppmanar disponentförbundets jurist Marina Furuhjelm. Bostadsägaren Jonas Englund råkade ut för sabotage i källaren i sitt höghus.

Publicerad . Uppdaterad .
En person bläddrar i bostadspapper

Vad säger bankfolket?

Unga människor har skygglappar för vuxenvärlden. Få saker känns så vuxna som bostadsköp och många känner att det är väldigt avlägset. Ju fortare du börjar bostadsspara desto bättre. Men det kräver också att du förstår vad bankmannen säger. Myteriet reder ut de vanligaste banktermerna.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Rixton

Rixton: Klart vi kommer till Jakobstad

Spelningar med Ariana Grande, etta på Storbritanniens singellista, en turné som aldrig tar slut. Att killarna i brittiska Rixton har en riktig succé på gång är nästan onödigt tydligt. Så vi ringde dem och pratade kalsonger och Jakobstad i stället.

Publicerad .
Några av artisterna på Radio X3Ms svenska dagen-lista

Skapa vår svenska dagen-lista 21

Den 6 november, det vill säga svenska dagen, kommer att låta ganska så annorlunda på Radio X3M. Dagen till ära kommer vi nämligen att endast och enbart spela låtar på svenska, och nu vill vi ha din hjälp då vi väljer vilka låtar som ska spelas den dagen.

Publicerad . Uppdaterad .
Meghan Trainor

Krokodilälskaren Meghan Trainor

Meghan Trainor är en zoo-fantast och avslöjar att hon älskar dinosaurier (på film) och krokodiler. Krokodilen hon mötte i Sverige fick namnet Tommy, efter vår egen Supernova-Tommy. Kolla in hennes Instagram för bevis!

Publicerad .
Thomas Stenström

Sveriges nya Orup på spellistan 2

Tack alla goda gudar att det äntligen är måndag, för måndag betyder ju ny och färsk musik på kanalen! Kolla in veckas nykomlingar

Publicerad .

Årets coolaste låt på svenska 2

Musikchefen Johan Lindroos bloggar om rapparen Joys nya låt Kattliv: "jag hyllar inte den här för att jag är en kattmänniska och det hörs både miau och roar i låten, utan för att den är det coolaste jag hört på länge!"

Publicerad .

One Direction kommer till Helsingfors!1

Fansen har blivit hörda - den brittisk-irländska popgruppen One Direction ska göra en spelning i Finland nästa sommar. Harry, Zayn, Niall, Liam och Louis kommer att uppträda i Helsingfors den 27 juni.

Publicerad .
K!NG är ett dancerock-band.

Från Munamies till K!NG

Det finns knappast många i Finland som aldrig hört talas om Munamies. Mannen bakom karaktären är Riku Nieminen och han är mest känd för sina sketchroller i tv-programmet Putous. Det som inte alla vet är att förutom skådespelaryrket är Riku också musiker. Just nu koncentrerar han sig på sitt band, K!NG.

Publicerad .
Svenska bandet Vita Bergen

Vita Bergen erövrar 3

Göteborgska bandet Vita Bergen har en hel del spelningar på gång runt om i världen, de turnerar med Markus Krunegård och har en EP som släpps i dagarna. Det här är bara början.

Publicerad .
Gwen Stefani på en gul väg.

Gäsp, Gwen Stefani

Popbloggen: Anka har lyssnat på Gwen Stefanis nya låt Baby don't lie och kan inte riktigt bestämma sig för vad hon tycker om dem. Mest tycker hon den är tråkig. Gwen låter helt enkelt inte som sig själv.

Publicerad . Uppdaterad .

NÖJE

Vad betyder egentligen ordet hemland? Bild från verket Mapping Homeland. Bubbles: Family.

Vad betyder hemland för dig?

Popbloggen: Anka kollade in två utställningar i Vasa: Homeland med flera olika konstnärer, och Mitt lilla imperium med Ville Andersson. Båda utställningarna är sjukt snygga, och Homeland väckte dessutom många frågor: vad betyder egentligen hemland? Har alla ens ett sådant?

Publicerad .
björnar som äter pumpa

Så firar du en perfekt halloween 2

Ordna hemmafest, gå på zomebiewalk i Vasa eller kolla på film? Vad du än väljer att göra på halloween har vi de bästa tipsen för en riktigt lyckad helg.

Publicerad .
Cilla och Rolf Börjlind

Tjugosex Beck-manus svetsar ihop dem 1

Har du någonsin drömt om att jobba tillsammans med din partner? Det är verklighet för krimförfattarna Cilla och Rolf Börjlid som bland annat står bakom hela 26 manus till Beckfilmer. Nu ska deras deckare om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning också översättas till finska.

Publicerad .

Mumin goes fashion

Trinda mumintroll och skrangliga filifjonkor pryder Paola Suhonens nya flashiga Moomin-kollektion, som når affärerna på våren. Kollektivet erbjöd barnboksförläggaren Sara Ehnholm Hielm en klädprovning i Ivana Helsinkis showroom i Arabia.

Publicerad . Uppdaterad .
En man sitter bredbent.

Popbloggen: Bredbenta män på tåget 4

Varför måste någon ta upp två säten på bussen eller i tåget? Har ingen lärt dessa personer (oftast män, tyvärr) hyfs?

Publicerad .
Ismo Leikola

Ismo Leikola: Finland är underligt och exotiskt 1

Den prisbelönta, men jetlaggade, komikern Ismo Leikola har anlänt till Finland och tar i tu med en fullspäckad vecka. Vart tog hans prispengar vägen och blir det någon torgfest?

Publicerad . Uppdaterad .
Ur spåret

Lyssnarna hjälpte Ted i Ur spåret

I dag var det dags för frågesporten Ur spåret, världens bästa radiotävling. Janne Grönroos var lika ivrig som alltid medan Ted Forsström och Fredrika Lindholm mest suckade och ville slänga ut Janne från studion. Tack vare lyssnarnas hjälp fick Ted några poäng.

Publicerad . Uppdaterad .
Jeanette Öhman

"Sluta klicka på skandalrubriker" 2

Renee Zellweger har varit mycket på tapeten denna vecka. Hennes utseende har kritiserats och medierna har slängt ut skandalösa rubriker. Vi pratade med Peppe Öhman om utseendefixeringen och vad vi kan göra för att förbättra situationen.

Publicerad .

Cecilia Floris: Ta en #maktselfie

Cecilia Floris väljer att se selfien som ett maktmedel där vi själva tar kontrollen över vår hur vi porträtteras. Ta en #maktselfie du också!

Publicerad .
Katthuset i Vasa

Katter som bajsar och slåss på kafé1

Nu öppnas (äntligen) det första kattkafét i Finland, nämligen i Tammerfors. För alla som älskar katter är det här förstås en väldigt rolig nyhet. Men hur skall det riktigt gå med ett kafé fullt av katter?

Publicerad .
Bloggträff i Jakobstad.

Den stora bloggträffshelgen 1

I lördags (25.10) hölls fyra bloggträffar på olika platser i Finland. 20 bloggare träffades på kaféer i Helsingfors, Åbo, Vasa och Jakobstad för att lära känna varandra.

Publicerad .
Pakkopampas med KAJ

Hur bra är du på Österbottniska?

Ted från Succémorgon har fått stå ut med "pakkosuomi" i flera omgångar. När Isa hoppade in som vikarie i morgonprogrammet var det hennes tur att var språkbegränsad. Humorgruppen KAJ förklarade, Isa gissade.

Publicerad .
Mecki Anderson poserar med sin gamla bas i musikcafé After Eight.

Hemma hos After Eight 3

After Eight är en viktig del av Jakobstads kulturliv. Vi träffar eldsjälen Mecki Andersson, som trots ekonomiska problem håller hoppet, och kreativiteten uppe. Häng med in i After Eights mysiga värld.

Publicerad .

Näsdagen

Hjallis Angels vill göra näsdagsgodis

Hjallis Angels med Krista Siegfrids i spetsen rullar in på en godisfabrik, och försöker sälja en ny näsdagsprodukt. Dessutom går Petski på dejt med en supermodell!

Publicerad .
gubbe som pekar, Hjallis Angels inför näsdagen 2014

Krista Siegfrids från Hjallis Angels skapar konst

Näsdagens rollerblade-prinsessa Krista Siegfrids åker in på ett ruskigt industriområde för att träffa konstnären Stefan Lindfors. Hon blir nästan bränd av en plasmastråle när de skapar ett konstverk tillsammans. Nu kan också du delta i näsdagsinsamlingen.

Publicerad .
Hjallis Angels: Petski, Krista och Isa.

Krista Siegfrids och Hjallis räddar världen

För att aktivera de förmögna och framgångsrika finlandssvenskarna i välgörenhet behövs charm, kontakter, kunskap och minst tre par rullskridskor.

Publicerad .

X3M-TV

Arman Alizad sjunger otydligt

Idag var Arman Alizad gäst i Succémorgon. Han snackade bland annat om hur det var att jaga med örnar i Mongoliet och dessutom fick han också tävla i Succémorgons svenska låttävling.

Publicerad .

Film och TV

Nightcrawler, Jake Gyllenhaal

Nightcrawler – skrämmande satir

Jake Gyllenhaal är utan tvekan en av de mest intressanta skådespelarna just nu. Skicklig, lyhörd och orädd. I den aktuella rollen som nyhetsfotografen Lou Bloom i ”Nightcrawler” kryper han in under skinnet på åskådaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Halle Berry spelar huvudrollen i Extant

Tv-tips för november

Det blir mörkare och vi har allt mer tid att sitta inne vid tv:n och mysa. Vi har rotat fram en samling nya serier åt dig, så nu är det bara att välja och vraka och hitta det som intresserar dig mest.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjukhusdramat Syke handlar om fyra sjuksköterskor.

Snyggt finskt sjukhusdrama

Popbloggen: I kväll (29.10) har den nya sjukhusserien Syke premiär. Muffe har sett det första avsnittet på förhand och funderar på olika element som ska finnas med i en bra sjukhusserie. Vilka element innehåller Syke?

Film John Wick har finlandspremiär 24.10.

Favorittorpeder på film 4

I helgen har Keanu Reeves nya film John Wick finlandspremiär. Wick är en före detta yrkesmördare som lever ett stillsamt liv ända till den ryska maffian bryter sig in i hans hus och dödar hans hund.

Publicerad . Uppdaterad .

Skräckfilm med Catzo och Filip: Hellraiser

Filmen Hellraiser var den film som från början fick Filip att intressera sig för skräckfilm, man kan säga att hela sagan började härifrån. Det har gjorts flera Hellraiser-filmer och nu koncentrerar sig Catzo och Filip på den första i serien.

Publicerad .
BIld från filmen The Texas Chainsaw Massacre.

Ny och klassisk skräck på Night Visions

Höstens skräckfestival Night Visions koncentrerar sig den här gången på hederlig halloween-skräck. Vi tipsar om sex filmer du inte får missa!

Publicerad .
Apan i Hangover 2.

Bästa filmerna från Thailand

Allt fler flyr det omänskligt kalla klimatet i Finland och styr kosan mot sydligare breddgrader. Thailand är ett av de resmål dit finnar tar sig för att fixa till solbrännan. Just därför listar vi en topp trea på filmer inspelade i Thailand.

Publicerad .
1G3B:s manager Kari Kaistinen på svensexa. Men vad hände egentligen?

Kaistinen är en positiv överraskning

Anka har sett årets film, Kaistinen, som handlar om det närpesiska bandet 1G3B:s manager. Filmen var roligare än hon förväntade sig.

Publicerad .
Johan Rheborg gör en fin skådespelarinsats som Morran. Här är han klädd i rosa klänning.

Rheborg och Gustafsson är tillbaka

Popbloggens skribent Anka jublar: Komikerna Johan Rheborg och Robert Gustafsson är tillbaka i rutan. I serien Morran och Thobias får vi se dem gestalta två ganska roliga, men mest sorgliga, karaktärer.

Publicerad . Uppdaterad .
Teresa (Kaya Scodelario) och Thomas (Dylan O'Brien) i filmen The Maze Runner.

Dystopibingo i The Maze Runner 7

Anka gick och kollade filmen The Maze Runner och passade samtidigt på att spela dystopibingo. Hur många bingorader tror du det blev?

Publicerad .

Sluta Panta!

NATTCHATT lördagen den 1.11 kl.21-02

Under den kommande veckan, 27.10-1.11, har Sluta panta-chatten önsketema, som avrundas med nattchatt, lördagen den 1.11 kl.21-02.

Publicerad .

Rakbladet gav kontroll 9

Jag sitter länge och trycker rakbladet mot min underarm, utan att riktigt veta vad jag ska göra. Kommer jag att våga dra ett snitt? Hur kommer det att kännas? Till sist tar den inre ångesten över och med rödgråtna ögon och plufsigt ansikte där tårarna redan torkat till saltstrilar mot kinden, gör jag mitt första snitt.

Publicerad . Uppdaterad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Deltagarna i TV-serien diktatorn låses in för att simulera hur det fungerar i en diktatur.
  Publicerad . Uppdaterad

  Diktatorn vill provocera dig

  Hur skulle du reagera om du mitt i allt fann dig själv i en diktatur? Där alla dina självklara vardagliga val styrs av någon annan? Den här verkligheten experimenterar den nya tv-serien Diktatorn med.

 • Basse Nyberg ritade en serie om Frillan och Prillan.
  Publicerad . Uppdaterad

  Svenskfinlands farligaste serietecknare

  Serietecknaren Basse Nyberg berättar att han inspireras av chips och att kvinnofrisyrer är väldigt svåra att rita. Hur slutar serien om Frillan och Prillan?

 • Brad Pitt i filmen The Fury.
  Publicerad . Uppdaterad

  Män, muskler och spänning

  Denna vecka dominerar actionrullarna. Om du gillar spänning är det här premiärveckan för dig. Det finns allt från kidnappning till krig och mord. Perfekt för höstmys!

 • Publicerad . Uppdaterad

  Nyaste Lasso handlar om selfies

  År 1839 knäppte Robert Cornelius en bild på sig själv. Den första selfien var tagen. Idag översvämmas vi av bilder på poserande män och kvinnor. Vilken bild vill vi egentligen ge av oss själva? Se nyaste avsnittet av Lasso här.

 • En skulptur av en kvinna och en man som kysser varandra
  Publicerad . Uppdaterad

  Kyrkan och porrmässan14

  För första gången kommer kyrkan att delta i erotikmässan Sexhibition i Kabelfabriken. Att Dickursby församling ska samsas med porrmånglare och livesexshower har väckt uppmärksamhet, men kyrkoherde Janne Silvast försvarar beslutet.

 • Nightcrawler, Jake Gyllenhaal
  Publicerad . Uppdaterad

  Nightcrawler – skrämmande satir

  Jake Gyllenhaal är utan tvekan en av de mest intressanta skådespelarna just nu. Skicklig, lyhörd och orädd. I den aktuella rollen som nyhetsfotografen Lou Bloom i ”Nightcrawler” kryper han in under skinnet på åskådaren.

 • Lina Falcken på promenad i regnet.
  Publicerad . Uppdaterad

  Afasin blev början på ett nytt liv

  Ibland kan ett felsteg få konsekvenser för resten av livet. Efter att Lina Falcken som 29-åring föll i en trappa började hennes nya liv, ett liv där hon måste lära sig tala på nytt och anpassa sina drömmar efter de gränser en hjärnskada sätter.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Arman Alizad sjunger otydligt

  Idag var Arman Alizad gäst i Succémorgon. Han snackade bland annat om hur det var att jaga med örnar i Mongoliet och dessutom fick han också tävla i Succémorgons svenska låttävling.

 • Modeskaparen Camilla Thulin är guidar oss till en hållbar stil i programmet Kvalitet.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hjälpmedel mot shoppingsjukan

  Popbloggen: Anka har tittat på serien Kvalitet, där modeskaparen Camilla Thulin hjälper oss att få en mer hållbar stil. Vad är god kvalitet? Hur sköter jag mina läderskor eller lagar en tröja? Hur görs lin och läder? Det, och många fler frågor får tittaren svar på. Anka ger serien en stor tumme upp.

 • Ida Henrikson och Catariina Salo har läst Steglitsan.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kias bokklubb: Steglitsan

  Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Steglitsan” av Donna Tartt. En tegelsten till bok (784 sidor) som är värd att läsa, men som kräver tålamod hos läsaren och lätt kan uppfattas som svår litteratur. Det här är några av åsikterna hos recensenterna.

 • Vad betyder egentligen ordet hemland? Bild från verket Mapping Homeland. Bubbles: Family.
  Publicerad . Uppdaterad

  Vad betyder hemland för dig?

  Popbloggen: Anka kollade in två utställningar i Vasa: Homeland med flera olika konstnärer, och Mitt lilla imperium med Ville Andersson. Båda utställningarna är sjukt snygga, och Homeland väckte dessutom många frågor: vad betyder egentligen hemland? Har alla ens ett sådant?

 • Rixton
  Publicerad . Uppdaterad

  Rixton: Klart vi kommer till Jakobstad

  Spelningar med Ariana Grande, etta på Storbritanniens singellista, en turné som aldrig tar slut. Att killarna i brittiska Rixton har en riktig succé på gång är nästan onödigt tydligt. Så vi ringde dem och pratade kalsonger och Jakobstad i stället.

 • björnar som äter pumpa
  Publicerad . Uppdaterad

  Så firar du en perfekt halloween2

  Ordna hemmafest, gå på zomebiewalk i Vasa eller kolla på film? Vad du än väljer att göra på halloween har vi de bästa tipsen för en riktigt lyckad helg.

 • Cilla och Rolf Börjlind
  Publicerad .

  Tjugosex Beck-manus svetsar ihop dem1

  Har du någonsin drömt om att jobba tillsammans med din partner? Det är verklighet för krimförfattarna Cilla och Rolf Börjlid som bland annat står bakom hela 26 manus till Beckfilmer. Nu ska deras deckare om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning också översättas till finska.

 • Handskakning.
  Publicerad . Uppdaterad

  Jobb ska sökas på lika villkor

  Kontakter är vägen till jobb för många. Men att kila in sina släktingar på jobb som de kanske inte är lämpade för är inget att rekommendera. Så länge släkten konkurrerar på samma villkor som alla andra sökande är det okej, men om någon favoriseras är man ute på djupt vatten.