X3M.YLE.FI

Så här skrämmande är ett hiv-test

Ungefär varannan dag hittas ett nytt hiv-fall i Finland. Dessutom beräknas det finnas ca 1 000 hiv-smittade personer i Finland som inte vet om att de bär på smittan.

Publicerad .
Åsa Vesterlund, Britt Ekland, Maria Montazami och Gunilla Persson.

Bli lullig med Hollywoodfruarna

Popbloggen: Ikväll börjar en ny säsong av favoritserien Svenska Hollywoodfruar. Det utlovas en hel del drama och dagen till ära har vi skapat ett champagnebingo. Vem blir lulligare, vi eller fruarna?

Egentligen borde nog Elisabeth Rehn fått renen istället för Carl Haglund.

Vad ska Alexander Stubb få?

Carl Haglund har fått en liten ren i present av Sametinget. För att inte de andra politikerna ska bli svartsjuka delar vi ut fler djurpresenter.

Publicerad .
Månadens bloggare Caroline, Sara och Felicia.

Österbotten bloggregerar 5

Här kommer lite nyheter! X3M har börjat med ett samarbete med Facebookgruppen finlandssvenska bloggare. Varje månad kommer vi sammanfatta alla veckans bloggar i en artikel.

Publicerad .
Carl Alm och Malin Olkkola i Hamlet sade det vackrare på Wasa Teater.

Verklig saga utan lyckligt slut

I ett cirkustält på Wasa Teater får vi träffa tre ungdomar med varsin trasig historia. Det blir en mörk saga som kommer direkt från verkligheten. Tyvärr.

Publicerad . Uppdaterad .
Boken "Tre systrar och en berättare" fångar Ankas hjärta.

Popbloggen: Tre systrar och en berättare

Anka har läst Tre systrar och en berättare av Lars Sund. Boken utspelar sig i Jakobstad och fångade hennes hjärta. Berättelsen är spännande men vad tycker Anka om slutet?

Aku Hirviniemi spelade pakkosuomi med Ted.

Pakkosuomi med Aku Hirviniemi 1

Hur lyckas Ted Forsström förklara takaluukku så att Aku Hirviniemi gissar nekrofil? Kolla videon så vet du.

Publicerad . Uppdaterad .

NÖJE

Marko Saaresto och Olli Tukiainen från Poets of the Fall

Poets of the fall gillar kontraster

Poets of the fall släpper ett nytt album och åker ut på sin längsta turné hittills. Vi tog oss ett snack med sångaren Marko Saaresto och gitarristen Olli Tukiainen. Vad tror ni de gillar bäst med att vara ute på turné? (Tips, det är inte musiken.)

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på skådespelaren Ellar Coltrane

Boyhood - en lågmäld tidsresa

Årets tappning av filmfestivalen Kärlek och Anarki gick sitt slut till mötes i söndags i och med visningen av filmen Boyhood. Det var en väl vald avslutningsfilm och publiken gick från festivalen inbäddade i en vetskap om att de just bevittnat filmhistoria.

Publicerad .
Frillan & Prillan OFF AIR

Frillan & Prillan Off Air

Striden om Kasmir, psykfall på baren och en halvdöd famo. Frillan och Prillan Off Air del 7 innehåller allt du vill, och inte vill, höra.

Robin

Robin är gästartist i MGP

Robin uppträder i mellannumret på MGP finalen på Yle Fem kl 18.00 den fjärde oktober.

Publicerad . Uppdaterad .
Mia Hafrén gästade Succémorgon.

"Så länge ni inte jämför mig med Meryl Streep" 2

Mia Hafrén är en av huvudrollsinnehavarna i pjäsen Mamma Mia! som har premiär på lördag. Hon gästade Succémorgon och Mamma Mia!-temat till ära hade Ted också förberett en liten grej där Mia fick välja mellan olika trion av män.

Publicerad .
2048 är ett lite klurigt app-spel.

Appspelet 2048 - ett nytt beroende? 1

Hovet fick sätta sig på någon sorts skolbänk och börja lägga ihop 2 och 2 när App-spelet 2048 laddades ner. Hur många poäng ger Tedi och Emil spelet?

Publicerad .
Och så blev Benjamins hans selfie.

Okänd soldat 2.0

Vilka stjärnor borde medverka i den nya filmen för att kidsen ska hitta till biografen?

Publicerad .
teemu ger blod

Popbloggen: Ut med blodet!

Den bästa utmaningen just nu är Docventures #vertapakkiin där vi alla uppmanas ge blod. Webbredaktionen gjorde redan denna enkla, men livsviktiga, gärning och utmanar Stiftelsen, Myteriet och Succémorgon till samma sak.

Publicerad .

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Fastän hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende, så är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad .
Thomas Järvheden.

Vuxentest med Thomas Järvheden

Thomas Järvheden befinner sig i Vasa för att uppträda med sin standupshow Vuxenkruxet. Vi träffar honom för att snacka vuxenhet och passar också på att kolla upp hur gammal han egentligen är.

Publicerad .
Emil håller i sin mango

Du skalar din mango fel

Emil hjälper dig med dina lyxproblem. Först ut: hur skalar man egentligen en mango?

Publicerad .
Peggy utanför Tate Modern i London. Det är Christian som driver The Styleograph som fotat bilden.

De bästa streetstylebloggarna 1

September är en modefest med modeveckor i New York, London, Milano och Paris. Du som vill ha koll på vad som händer utanför visningarna ska läsa det här, för här listar vi streetstylebloggar och instagramkonton du bara måste följa.

Publicerad . Uppdaterad .
God jul bli så klart maukas pyörä i Google Translate.

Om allt var på dålig finska 4

Här i Finland är det inte ovanligt att man ser skyltar och meddelanden skrivna på riktigt dålig svenska, men nu har Korsnäs kommun jämnat ut det hela lite grann. De har nämligen lyckats publicera en finsk text som är översatt med Google translate. Hur skulle det sett ut om det här inte var första gången?

Publicerad . Uppdaterad .
Janne Grönroos och Vappu Pimiä myser i X3M:s korridor.

Pakkosuomi med Vappu Pimiä

Vappu Pimiä gästade Succémorgon. Hon är aktuell med sitt nya program Vapun valtakunta och så är hon också programledare i Tanssii tähtien kanssa tillsammans med Mikko Leppilampi.

Publicerad . Uppdaterad .

Myteriet

Tisdagspodden

Solskenshistoria efter solskenshistoria om appspelsgrundare i Finland. Vi är duktiga på appspel, så är det här nyckeln till pengar och framgång för dig? Hur många är det som kämpar med sina start-ups utan att vi hör talas om dem? Demokratidemonstrationerna fortsätter i Hongkong, men vad är det protesterna handlar om? Debatten kring Pippi Långstrump som rensas på rasism fortsätter och vi funderar på vilka andra verk har uppdaterats. Varför finns det så många motståndare? Välkommen med i tisdagspodden!

Screenshot från ello.com

Nytt socialt nätverk utan reklam lockar 1

Det senaste nya sociala nätverket heter Ello. Deras sajt ska vara fri från reklam och användarnas information kommer aldrig att säljas vidare i marknadsföringssyften. De senaste dagarna har antalet användare ökat explosionsartat.

Publicerad . Uppdaterad .
Studenter demonstrerar för demokrati i Hongkong den 27 september 2014.

”Jag vill ha en bättre framtid för Hongkong”

Kelly Chan är från Hongkong och säger att de yngre generationerna drar ut på gatorna för de är oroliga för sin framtid. I morgon är det Kinas nationaldag och hon befarar att de kinesiska myndigheterna kommer att ta i med hårdhandskarna mot de som protesterar.

Publicerad . Uppdaterad .
Readly, nätprenumeration

Läs så mycket du orkar

Nu skall dagstidningarna och tidsskrifterna också få sitt eget Spotify. Så småningom lanseras en ny tjänst i Sverige där användare mot en fast månadsavgift ska ha tillgång till ett stort sortiment av tidningar.

Publicerad .
Ensam ungdom sitter på golvet.

Existerar en skola utan mobbning? 4

Antimobbningskampanjer rullar ständigt i skolor, men blir det bättre? Är det så att mobbningen är någonting oundvikligt när människor umgås?

Publicerad . Uppdaterad .
I ice bucket challenge häller man en hink iskallt vatten över sig för att uppmärksamma sjukdomen ALS.

44 000 euro till ALS-drabbade

Nu kan man börja titta på hur mycket stöd och donationer Ice Bucket Challenge samlade in sedan kampanjen spreds som en löpeld i de sociala medierna vid månadsskiftet juli-augusti.

Publicerad . Uppdaterad .
Sömn

Sex i sömnen väldigt ovanligt

Sexsomnia kallas det när man, helt omedvetet, har sex i sömnen. Det är ett väldigt ovanligt problem, men symptom som påminner om det är desto vanligare. Myteriet har pratat med en sömnforskare om fenomenet.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Sanna Nielsen och Robin Paulsson är programledare för Melodifestivalen 2014

De ska leda Melodifestivalen

Det är nu klart vem som ska leda svenska Melodifestivalen nästa år. Det blir artisten Sanna Nielsen och ståupparen och programledaren Robin Paulsson.

Publicerad . Uppdaterad .
Chloë Grace Moretz och Denzel Washington i filmen The Equalizer.

Filmer som utspelar sig i Boston 2

Boston. Vilken trevlig stad eller hur? Och dessutom populär bland filmmakarna. Fler filmer än man skulle tro äger rum i staden.

Publicerad .
Mel Gibson som William Wallace i filmen Braveheart.

De bästa motivationstalen på film 3

Vill du tända måste du brinna, för utan en rejäl fackla i själen blir det mesta ogjort. Filmkammaren ger dig en topp trea motivationstal på film. Filmscener som gör det roligt att prova på det omöjliga.

Publicerad .
Filmen Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets. På bild: Alex Boden (producent), Nick Banks (trummis i Pulp), Florian Habicht (regissör)

Att vara vanlig med Pulp

Filmfestivalen Kärlek & Anarki är i full gång och i år frodas musikfilmerna på vita duken. En av dem är Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets. Vi har träffat filmmakarna och en av bandmedlemmarna.

Publicerad .

De bästa serierna i oktober 3

Höst betyder att vi sveper in oss i filtar och ligger i soffan och tittar på tv-serier. Mys! Nu går vi dessutom in i en ny tv-månad. Här är serierna vi ser fram emot i oktober.

Publicerad .

Skräckfilm med Catzo och Filip - Inside1

Catzo och Filip har sett den franska filmen Inside. Ingen film har någonsin påverkat Catzo så mycket som den här franska skräckfilmen, den gick in i så gott kropp som själ.

Publicerad .
The September Issue

Modeinspiration på film

Modeveckorna börjar nu. Ladda upp med de bästa modefilmerna och dokumentärerna.

Publicerad .
Alexis Bledel skriver autografer på röda mattan.

Popbloggen: Är Rory Gilmore feminist?

I förra veckan kom en fantastisk nyhet för alla Gilmore Girls-fans, serien kommer nämligen att ingå i Netflix repertoar från och med oktober. Hösten är räddad, tänker säkert både en och annan 30-åring där ute. För jo, det är faktiskt snart 15 år sedan Gilmore Girls hade premiär och vi fans har också vuxit upp. Men är serien så PK som den ser ut att vara?

Publicerad .
Hallonbåtsflyktingen.

Höstens viktigaste filmer

Hösten är här och en av de bästa sakerna med ett mörkare och kallare klimat är att vi får sitta inne. Och kolla på film. Här är de viktigaste filmpremiärerna i höst.

Publicerad .

Kärlek & Anarki

Léa Seydoux skådespelare i filmen Skönheten och odjuret.

Kärlek & Anarki och den kvinnliga filmskådisfällan

Franska Léa Seydoux är filmfestivalens mesta internationella skådis; centrala roller i två festivalfilmer. Efter att ha sett filmerna uppstår frågan om hon redan som 29-åring fastnat i en kvinnlig skådisfälla.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från filmen Of Horses And Men.

Hästar och kapitalisten Shakespeare

Mitt i urbana Reykjavik, där växte skådespelaren och regissören Benedikt Erlingsson upp. Ändå var det något helt annat som skulle komma att locka på honom, nämligen kärleken till hästarna.

Publicerad .
Bild från filmen Metalhead.

Regissörens metalldröm blev sann

Ta en del utanförskap, en tragedi, några delar kargt landskap och en hel del metallmusik, då får du isländska Ragnar Bragasons film Metalhead.

Publicerad . Uppdaterad .

X3M-TV

Isa, Emil och Dan diskuterar analsex.

Så här gör du det som ingen pratar om 20

Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

Publicerad . Uppdaterad .

Dejtingapplikation IRL

I det tredje avsnittet av Sex & Sånt webb-tv testar Dan en dejtingapp, men han gör det på ett lite annorlunda sätt, nämligen ute i det verkliga livet. Vågar vi flirta med varandra när vi står ansikte mot ansikte?

Publicerad . Uppdaterad .
Att vara lång på en segelbåt är inte roligt.

Lång + finlandssvensk = problem

Långa män är inne just nu. Men det kan också ställa till med problem. Speciellt om du är från kusten.

Publicerad .

Musik

Tävling

Humorgruppen KAJ och den nya skivan

Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo sjöng de i somras och nu släpper Humorgruppen KAJ sitt andra album. Ni fick tävla om en träff med bandet och vinnaren blev Jenna Sandström. Samtidigt som vi ringde den glada vinnaren passade vi på att ta oss ett snack med KAJ. Lyssna vad de har att säga om den nya skivan.

Publicerad . Uppdaterad .
Johan Lindroos bloggar på bloggen "En musikchefs bekännelser"

Musikchefen bloggar: Gör om, gör sämre!

Om det är någonting som får Johan Lindroos varningsklockor att ringa så är det då band och artister meddelar att de har spelat in en ny version av en gammal låt. Nu ska Sonata Arctica spela in sitt debutalbum Ecliptica på nytt. Hur kommer det att gå?

Publicerad . Uppdaterad .
Ronya

Mera girl power i Ronyas band

Snart är det dags för Svenska Talande Klubben igen. Den här gången står Helsingfors på tur och Nonono ställer sig på scenen som huvudband. Före dem kommer vi att höra underbara finlandssvenska Ronya som kommer att spela helt nytt material

Publicerad .
Evgenii Goncheko och Niklas Willstedt från bandet Ceremonials.

Från kontaktannons till Ceremonials

Ceremonials är ett relativt nystartat band. De började med en kontaktannons för ungefär ett år sedan där Niklas sökte ett gäng sköna människor att spela med, och på den vägen är det.

Publicerad . Uppdaterad .

Robin ångrar inte Frontside Ollie

Robin släppte en ny skiva, 16, på fredag (26.9) och är den yngsta artisten som sålt över 100 000 album i Finland. Robin berättar att arbetet med den nya plattan varit tyngre än med de tidigare albumen. Han avslöjar också något om sig själv som fansen inte vet.

Publicerad .
mårten holm, kjell simosas,

Folkmusik möter grindcore

Musik som musik tänkte vi och lät heavyredaktören Kjell " Kjell from Hell" Simosas recenserar folkmusik och Mårten Holm från programmena Kaffekvarnens och Vega Folk tycka till om grindcore. Holm är positivt överraskad och Simosas har en del förbättringsförslag.

Publicerad .
Röyksopp & Robyn gör sommarens hittar.

Sköna höstlåtar på spellistan

Måndag betyder nya låtar på spellistan. Labrinth bjuder på soul och gospel, Robyn & Röyksopp hypnotiserar, Rödsögården ska slå igenom stort, You + Me visar upp en countrysjungande Pink och Hedegaard blandar ihop musikstilar som tillsammans bildar guld. Det här är måndagens bästa medicin.

Publicerad .
Katy Perry och en twerkande glasstrut i videon till This is how we do.

Icona Pop och Katy Perry på spellistan

Veckans låtlista är full med härliga danslåtar av Katy Perry, Icona Pop, Calvin Harris, Sigma och AronChupa. Dessutom får vi njuta av falsettsång framförd av autraliensiske Nathaniel. Klicka, lyssna och må bra.

Publicerad . Uppdaterad .

STK i Vasa

Victor och Natten.

Victor och Natten gjorde succé på STK

Victor och Natten och Kim Kronman gjorde varsin riktigt härlig spelning på STK i Vasa, och publiken var vild. Kolla in bilderna här.

Publicerad .
Klubben var full med ivriga fans som ville hälsa på Janne Grönroos.

Mingel på STK i Vasa

Vad skulle du göra en sömnlös natt? Vad är bäst med Vasa, och varför är du här egentligen? Det var frågor vi ställde några besökare på Svenska Talande Klubben i Vasa.

Publicerad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

 

Nyligen publicerat

 • Bild från Sex & sånt
  Publicerad . Uppdaterad

  Så här skrämmande är ett hiv-test

  Ungefär varannan dag hittas ett nytt hiv-fall i Finland. Dessutom beräknas det finnas ca 1 000 hiv-smittade personer i Finland som inte vet om att de bär på smittan.

 • Egentligen borde nog Elisabeth Rehn fått renen istället för Carl Haglund.
  Publicerad . Uppdaterad

  Vad ska Alexander Stubb få?

  Carl Haglund har fått en liten ren i present av Sametinget. För att inte de andra politikerna ska bli svartsjuka delar vi ut fler djurpresenter.

 • Studenter demonstrerar för demokrati i Hongkong den 27 september 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  ”Jag vill ha en bättre framtid för Hongkong”

  Kelly Chan är från Hongkong och säger att de yngre generationerna drar ut på gatorna för de är oroliga för sin framtid. I morgon är det Kinas nationaldag och hon befarar att de kinesiska myndigheterna kommer att ta i med hårdhandskarna mot de som protesterar.

 • Månadens bloggare Caroline, Sara och Felicia.
  Publicerad . Uppdaterad

  Österbotten bloggregerar5

  Här kommer lite nyheter! X3M har börjat med ett samarbete med Facebookgruppen finlandssvenska bloggare. Varje månad kommer vi sammanfatta alla veckans bloggar i en artikel.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Bli lullig med Hollywoodfruarna

  Popbloggen: Ikväll börjar en ny säsong av favoritserien Svenska Hollywoodfruar. Det utlovas en hel del drama och dagen till ära har vi skapat ett champagnebingo. Vem blir lulligare, vi eller fruarna?

 • Publicerad . Uppdaterad

  Popbloggen: Tre systrar och en berättare

  Anka har läst Tre systrar och en berättare av Lars Sund. Boken utspelar sig i Jakobstad och fångade hennes hjärta. Berättelsen är spännande men vad tycker Anka om slutet?

 • Aku Hirviniemi spelade pakkosuomi med Ted.
  Publicerad . Uppdaterad

  Pakkosuomi med Aku Hirviniemi1

  Hur lyckas Ted Forsström förklara takaluukku så att Aku Hirviniemi gissar nekrofil? Kolla videon så vet du.

 • Marko Saaresto och Olli Tukiainen från Poets of the Fall
  Publicerad . Uppdaterad

  Poets of the fall gillar kontraster

  Poets of the fall släpper ett nytt album och åker ut på sin längsta turné hittills. Vi tog oss ett snack med sångaren Marko Saaresto och gitarristen Olli Tukiainen. Vad tror ni de gillar bäst med att vara ute på turné? (Tips, det är inte musiken.)

 • Bild på skådespelaren Ellar Coltrane
  Publicerad . Uppdaterad

  Boyhood - en lågmäld tidsresa

  Årets tappning av filmfestivalen Kärlek och Anarki gick sitt slut till mötes i söndags i och med visningen av filmen Boyhood. Det var en väl vald avslutningsfilm och publiken gick från festivalen inbäddade i en vetskap om att de just bevittnat filmhistoria.

 • Sanna Nielsen och Robin Paulsson är programledare för Melodifestivalen 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  De ska leda Melodifestivalen

  Det är nu klart vem som ska leda svenska Melodifestivalen nästa år. Det blir artisten Sanna Nielsen och ståupparen och programledaren Robin Paulsson.

 • Carl Alm och Malin Olkkola i Hamlet sade det vackrare på Wasa Teater.
  Publicerad . Uppdaterad

  Verklig saga utan lyckligt slut

  I ett cirkustält på Wasa Teater får vi träffa tre ungdomar med varsin trasig historia. Det blir en mörk saga som kommer direkt från verkligheten. Tyvärr.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Frillan & Prillan Off Air

  Striden om Kasmir, psykfall på baren och en halvdöd famo. Frillan och Prillan Off Air del 7 innehåller allt du vill, och inte vill, höra.

 • Screenshot från ello.com
  Publicerad . Uppdaterad

  Nytt socialt nätverk utan reklam lockar1

  Det senaste nya sociala nätverket heter Ello. Deras sajt ska vara fri från reklam och användarnas information kommer aldrig att säljas vidare i marknadsföringssyften. De senaste dagarna har antalet användare ökat explosionsartat.

 • Röyksopp & Robyn gör sommarens hittar.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sköna höstlåtar på spellistan

  Måndag betyder nya låtar på spellistan. Labrinth bjuder på soul och gospel, Robyn & Röyksopp hypnotiserar, Rödsögården ska slå igenom stort, You + Me visar upp en countrysjungande Pink och Hedegaard blandar ihop musikstilar som tillsammans bildar guld. Det här är måndagens bästa medicin.

 • mårten holm, kjell simosas,
  Publicerad . Uppdaterad

  Folkmusik möter grindcore

  Musik som musik tänkte vi och lät heavyredaktören Kjell " Kjell from Hell" Simosas recenserar folkmusik och Mårten Holm från programmena Kaffekvarnens och Vega Folk tycka till om grindcore. Holm är positivt överraskad och Simosas har en del förbättringsförslag.