X3M.YLE.FI

Årets coolaste låt på svenska

Musikchefen Johan Lindroos bloggar om rapparen Joys nya låt Kattliv: "jag hyllar inte den här för att jag är en kattmänniska och det hörs både miau och roar i låten, utan för att den är det coolaste jag hört på länge!"

Publicerad .
Film John Wick har finlandspremiär 24.10.

Favorit torpeder på film

I helgen har Keanu Reeves nya film John Wick finlandspremiär. Wick är en före detta yrkesmördare som lever ett stillsamt liv ända till den ryska maffian bryter sig in i hans hus och dödar hans hund.

Publicerad .
Jeanette Öhman

"Sluta klicka på skandalrubriker"2

Renee Zellweger har varit mycket på tapeten denna vecka. Hennes utseende har kritiserats och medierna har slängt ut skandalösa rubriker. Vi pratade med Peppe Öhman om utseendefixeringen och vad vi kan göra för att förbättra situationen.

Publicerad .
Frillan och prillan med sina gamlingar

Gamlingar på repeat

Använd hjärtat är en kampanj som kommer startas på Yle i november. Den går ut på att man ska uppärksamma och komma ihåg sina äldre. Frillan och Prillan smygstartade kampanjen med "gamlingar på repeat". De frågade runt på redaktionen vad kollegornas gamlingar alltid alltid säger.

Publicerad . Uppdaterad .
adam driver, corey stoll, tina fey och jason bateman sitter i en soffa.

En fin skara skådespelare

TGIF! Sex filmer har premiär den här helgen, och de består av action, humor och en animation. Mest ser vi fram emot komedin This Is Where I Leave You som stoltserar med flera stora komedistjärnor. Ett annat hett tips är dystopin The Maze Runner.

Publicerad .
Falsifikator handlar om en man som förfalskar betyg och diplom.

Ett serbiskt film-språkbad

I helgen ordnas den fjärde serbiska filmfestivalen i Helsingfors. Muffe från webbredaktionen, som inte kan serbiska, tittade igenom alla filmers trailers för att testa hur mycket man kan förstå av filmer när man inte förstår språket. Kunde hon gissa handlingen eller ej? Var dokumentärers handling lättare att gissa än fiktionsfilmers?

Publicerad .

Musik

One Direction kommer till Helsingfors! 1

Fansen har blivit hörda - den brittisk-irländska popgruppen One Direction ska göra en spelning i Finland nästa sommar. Harry, Zayn, Niall, Liam och Louis kommer att uppträda i Helsingfors den 27 juni.

Publicerad . Uppdaterad .
Svenska bandet Vita Bergen

Vita Bergen erövrar

Göteborgska bandet Vita Bergen har en hel del spelningar på gång runt om i världen, de turnerar med Markus Krunegård och har en EP som släpps i dagarna. Det här är bara början.

Publicerad .
K!NG är ett dancerock-band.

Från Munamies till K!NG

Det finns knappast många i Finland som aldrig hört talas om Munamies. Mannen bakom karaktären är Riku Nieminen och han är mest känd för sina sketchroller i tv-programmet Putous. Det som inte alla vet är att förutom skådespelaryrket är Riku också musiker. Just nu koncentrerar han sig på sitt band, K!NG.

Publicerad .

Finska delikatesser med The 1975

I lördags uppträdde The 1975 på Tavastia i Helsingfors. Succémorgon fick chansen att träffa solisten Matthew Healy hade de fixat ihop ett litet smakprov på finska "nationalrätter". Vad får Matthew att nästan spy och vilken oväntad maträtt älskar han? Kolla på videon så får du veta.

Publicerad .
Gwen Stefani på en gul väg.

Gäsp, Gwen Stefani

Popbloggen: Anka har lyssnat på Gwen Stefanis nya låt Baby don't lie och kan inte riktigt bestämma sig för vad hon tycker om dem. Mest tycker hon den är tråkig. Gwen låter helt enkelt inte som sig själv.

Publicerad .
Nonono

Ny låt från NoNoNo i veckans nya låtar

Måndag betyder nya låtar, och den här gången har vi tagit in NoNoNo, Zara Larsson, Billy Talent och Linnea Henriksson på spellistan. Lyssna på låtarna här!

Publicerad .
Artisten Familjen (Johan T. Karlsson).

Nu ska Familjen bli folklig 2

Den svenska versionen av tv-programmet Så mycket bättre börjar i dag (18.10). Familjen är en av deltagarna, och han är glad över att ha fått så många nya vänner i programmet.

Publicerad . Uppdaterad .
Kitok och två polare framför skylten till Jokkmokk.

Kitok gick tillbaka i utvecklingen

Kitok hittade tillbaka till musiken via skatekulturen, något som fanns kvar inom honom och slutligen bubblade upp till ytan.

Publicerad . Uppdaterad .

X3M-TV

gubbe som pekar, Hjallis Angels inför näsdagen 2014

Krista Siegfrids från Hjallis Angels skapar konst

Näsdagens rollerblade-prinsessa Krista Siegfrids åker in på ett ruskigt industriområde för att träffa konstnären Stefan Lindfors. Hon blir nästan bränd av en plasmastråle när de skapar ett konstverk tillsammans. Nu kan också du delta i näsdagsinsamlingen.

Publicerad . Uppdaterad .
Hjallis Angels: Petski, Krista och Isa.

Krista Siegfrids och Hjallis räddar världen

För att aktivera de förmögna och framgångsrika finlandssvenskarna i välgörenhet behövs charm, kontakter, kunskap och minst tre par rullskridskor.

Publicerad . Uppdaterad .
Storleken har betydelse

Storleken har betydelse 1

Att säga att storleken aldrig har någon betydelse alls är nog att ljuga. Men vad har den för betydelse? Och för vem?

Publicerad .

NÖJE

Johan Rheborg gör en fin skådespelarinsats som Morran. Här är han klädd i rosa klänning.

Rheborg och Gustafsson är tillbaka

Popbloggens skribent Anka jublar: Komikerna Johan Rheborg och Robert Gustafsson är tillbaka i rutan. I serien Morran och Thobias får vi se dem gestalta två ganska roliga, men mest sorgliga, karaktärer.

Publicerad . Uppdaterad .
elin andersson, lucia 2013

Lucia ska ha skinn på näsan

Snart får vi börja rösta på årets lucia, men vad krävs egentligen för att ens bli utvald som kandidat? Eva Frantz som sitter med i juryn listar fem kriterier.

Publicerad . Uppdaterad .
Sebastian Nyberg

Svenskfinland fortsätter vara Basses måltavla

Det blir det fjärde seriealbumet som Sebastian ”Basse” Nyberg ger ut när Basses bästa lanseras i samband med bokmässan. Hur länge serien kan överleva är svårt att säga, men Nyberg är långt ifrån färdig med att skämta om Svenskfinland.

Publicerad . Uppdaterad .
Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014.

Gayungdomar samlas i Jeppis

Föreningen Regnbågsankan drar igång en grupp för HBTIQ-ungdomar i Jakobstad, första träffen är 23.10.

Publicerad . Uppdaterad .
oscar de la renta

Oscar de la Renta är död

Modedesignern Oscar de la Renta har dött, rapporterar amerikanska medier. De la Renta insjuknade i cancer för tio år sedan men fortsatte trots det att jobba in i det sista.

Publicerad .
Robban Nilsson arbetar för Svenska Yle

Robban Nilsson sopade mattan med Janne

Förra veckan var Robban Nilsson gästprogramledare i Succémorgon. Det finns många saker man skulle kunna skriva om besöket men vi väljer att bara nämna det absolut viktigaste. Det är nämligen så att Robban vann Janne Grönroos i el duello. Du läste rätt. Han vann.

Publicerad .
Pakkopampas med KAJ

Hur bra är du på Österbottniska?

Ted från Succémorgon har fått stå ut med "pakkosuomi" i flera omgångar. När Isa hoppade in som vikarie i morgonprogrammet var det hennes tur att var språkbegränsad. Humorgruppen KAJ förklarade, Isa gissade.

Publicerad .

Bokmässan for dummies 2

Bokmässan har kickat igång i Helsingfors. Bokbloggaren Jessica Andersin hjälper dig att klara av mässvimlet. Hur undviker du svartklädda kulturtanter, vilken dag ska du satsa på och hur lyckas du ta en selfie med Mark Levengood?

Publicerad .
Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.

Undervattensmonster i svenska skärgården?1

Ingen har säkert missat att det pågår en jakt på ett mystiskt undervattensfartyg i Sverige. Är det en ubåt? Är den rysk? Eller är det Loch Ness-monstret?

Publicerad .
Ordet är en podd av Magnus och Nicke

Ordet med Magnus och Nicke

Ordet. Så heter Veckoslutskommitténs splitternya podd. I premiäravsnittet pratar de om ordet mamma. Nicke och Magnsu har båda förlorat sina mammor, trots att den andras ännu lever.

Publicerad . Uppdaterad .
Mecki Anderson poserar med sin gamla bas i musikcafé After Eight.

Hemma hos After Eight 3

After Eight är en viktig del av Jakobstads kulturliv. Vi träffar eldsjälen Mecki Andersson, som trots ekonomiska problem håller hoppet, och kreativiteten uppe. Häng med in i After Eights mysiga värld.

Publicerad .
Maria Motazami.

Kungen eller Carl Philip, Maria Montazami? 3

Vi fick en pratstund med den långvarigaste Hollywoodfrun, Maria Montazami. Hon dricker champagne när hon klär sig, skulle välja Kungen av Sverige framom Carl Philip och avslöjar att Finland får vara med i nästa säsong av succéserien. Hon gör också en servis med tofsar.

Publicerad .

Myteriet

Rättvis handel, kaffeodling.

Varför ska jag betala mer för mitt kaffe? 1

Vi firar som bäst veckan för rättvis handel, föreningen Reilu kauppa ry vill i och med kampanjveckan väcka uppmärksamhet kring vad vi som konsumenter kan göra för en mer hållbar och jämlik värld.

Publicerad .
Jonas Englund i saboterad källare.

Urin i källaren förstörde egendom 1

Ha hemförsäkringen i skick, uppmanar disponentförbundets jurist Marina Furuhjelm. Bostadsägaren Jonas Englund råkade ut för sabotage i källaren i sitt höghus.

Publicerad . Uppdaterad .
En person bläddrar i bostadspapper

Vad säger bankfolket?

Unga människor har skygglappar för vuxenvärlden. Få saker känns så vuxna som bostadsköp och många känner att det är väldigt avlägset. Ju fortare du börjar bostadsspara desto bättre. Men det kräver också att du förstår vad bankmannen säger. Myteriet reder ut de vanligaste banktermerna.

Publicerad . Uppdaterad .
Tänk på din kroppshållning när du skakar hand. Har du handen bakom ryggen ser du osäker ut. Att ta i med båda händerna kan uppfattas lite påklistrat och allt för kärleksfullt

Arbetsintervju som första dejten

Staffan Kurtén har jobbat i många år med både företag som ska rekrytera rätt personal och med de som ska bli rekryterade. Han menar att det i dag inte mera finns något kodspråk då du går på arbetsintervju.

Publicerad . Uppdaterad .
En man i handfängsel med en polis

Brottstrender styrs av de kriminella

Mängden våldsbrott sjunker men rånen ökar. Hur kan vi förklara brottstrender? Myteriet pratade med den svenska kriminalreportern Lasse Wierup som har svaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Du kanske tycker att du inte dricker - men en öl blir hastigt flera. Veckans kolumnist vill göra oss uppmärksamma på vår alkoholkonsumtion. Bild: Yle/Comstock

Skärpta bestämmelser upprör

Ordet whisky förbjöds i marknadsföring och Ron Jeremys fagra nuna får inte pryda hans egen romflaska längre. Det har rört upp känslor de senaste dagarna. Men ibland är det motiverat med bestämmelser och allt är inte förmyndarfinlands fel. Det säger alkoholforskaren Thomas Karlsson på institutet för hälsa och välfärd.

Publicerad . Uppdaterad .
Motion

Löpning en statussymbol för eliten 27

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Teresa (Kaya Scodelario) och Thomas (Dylan O'Brien) i filmen The Maze Runner.

Dystopibingo i The Maze Runner 4

Anka gick och kollade filmen The Maze Runner och passade samtidigt på att spela dystopibingo. Hur många bingorader tror du det blev?

Publicerad .
And So It Goes, Michael Douglas, Diane Keaton

And So It Goes – kära pensionärer

Oren Little (Michael Douglas) är en vresig mäklare som bor granne med den skönsjungande änkan Leah (Diane Keaton). Dessa två delar inget annat än åldersgrupp och civilstånd och frågan är om de någonsin skall kunna mötas? Tja, man skall aldrig säga aldrig.

Publicerad . Uppdaterad .
Ida Henrikson

Ida Henrikson: Unkna mansroller och skadlig nostalgi 8

Nostalgi är finländarnas bästa försäljningstrick. Det är också ett stort problem för både konsten i sig och diskussionen kring jämställdhet. Dome Karukoskis film Mielensäpahoittaja, Kverulanten, är ett praktexempel på konservativ gubbhumor som inte bidrar med något annat än dålig stämning.

Publicerad . Uppdaterad .
Dockan Annabelle ser allt annat än mysig ut.

Äckliga dockor på film

Se upp, för det här är inget att leka med. Vi listar en topp trea med skrämmande dockor på film.

Publicerad .

Filmerna vi vill se på October Filmfest

I år fyller den österbottniska filmfestivalen October Filmfest fem år. Festivalen bjuder på en massa fina filmer, och arrangörerna hoppas än en gång på publikrekord. Här är de filmer vi ser mest fram emot.

Publicerad .
Luke Evans och Sarah Gadon i filmen Dracula Untold.

Vampyrfilmer du missat

I helgen har Dracula Untold finlandspremiär. Precis som namnet antyder en vampyrfilm som handlar om hur den transylvanske greven Vlad Tepes köpslår med onda krafter för att skydda sitt kungarike och sin familj. Resten är som vi alla vet en blodig historia.

Publicerad .
Aku Hirviniemi

Sju länder, sju kulturer och sju under

Varför åkte Aku Hirviniemi luftballong med en bakfull Miss Libyen som smugglat med sig tequila? Och vem lyckades få honom att äta obehagliga delar av ett får och varför?

Publicerad .
Ellar Coltrane i Boyhood.

Minnesvärda barnstjärnor 6

Här får du stjärnor vars stjärnglans slocknat på äldre dagar. Men trots det kommer vi aldrig att glömma dem.

Publicerad . Uppdaterad .
Hallonbåtsflyktingen - Vadelmavenepakolainen

Hallonbåtsflyktingen – bra eller huono? 4

Boken blev en hit. Teaterversionerna gick bra. Men hur är det med filmatiseringen av historien om finnen som drömmer om att bli svensk? Hur växte den fram och vad tycker de finländska och svenska kritikerna om resultatet?

Publicerad . Uppdaterad .
Edward Norton och Brad Pitt slåss på riktigt (iallafall nästan) i Fight Club.

Kultklassikern Fight Club fyller moppeålder

Den 15:e oktober fyller filmen Fight Club 15 år. Vi hyllar klassikern som fick en generation att slåss, med tre minnesvärda citat från filmen och historien bakom dem.

Publicerad .

Sluta Panta!

Rakbladet gav kontroll 8

Jag sitter länge och trycker rakbladet mot min underarm, utan att riktigt veta vad jag ska göra. Kommer jag att våga dra ett snitt? Hur kommer det att kännas? Till sist tar den inre ångesten över och med rödgråtna ögon och plufsigt ansikte där tårarna redan torkat till saltstrilar mot kinden, gör jag mitt första snitt.

Publicerad . Uppdaterad .
Ensam ung person på en gata.

Självskadebeteende ökar bland österbottniska ungdomar 4

Hur kan jag dölja ärren? Hur ska jag klä mig för att skärsåren inte ska synas på gymnastiklektionen? Vågar jag berätta om de hundra skärsår jag har på benen? Frågor om självskadebeteende ökar rejält på österbottniska ungdomsportalen Decibel.fi.

Publicerad . Uppdaterad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Isklättrinsäventeryret med Tom Nylund snart vid målet
  Publicerad .

  Kallt och vått: Isklättringsäventyret

  Klättring är en sport som är trevlig att utöva i Finland. Vi har en otroligt bra berggrund och därför också bra klippor. De är kanske inte lika höga som klipporna i södra Europa men bra är de trots allt.

 • Film John Wick har finlandspremiär 24.10.
  Publicerad .

  Favorit torpeder på film

  I helgen har Keanu Reeves nya film John Wick finlandspremiär. Wick är en före detta yrkesmördare som lever ett stillsamt liv ända till den ryska maffian bryter sig in i hans hus och dödar hans hund.

 • Axel Kalland
  Publicerad .

  Popstjärnan och planet – se video

  Axel Kalland, bekant som keyboardist i bandet Satin Circus, hann bara flyga några månader från Malms flygplats, innan han fick höra att fältet ska läggas ner i september 2016. Själv har han drömt om att flyga sedan barnsben.

 • Jeanette Öhman
  Publicerad . Uppdaterad

  "Sluta klicka på skandalrubriker"2

  Renee Zellweger har varit mycket på tapeten denna vecka. Hennes utseende har kritiserats och medierna har slängt ut skandalösa rubriker. Vi pratade med Peppe Öhman om utseendefixeringen och vad vi kan göra för att förbättra situationen.

 • 1G3B:s manager Kari Kaistinen på svensexa. Men vad hände egentligen?
  Publicerad . Uppdaterad

  Kaistinen är en positiv överraskning

  Anka har sett årets film, Kaistinen, som handlar om det närpesiska bandet 1G3B:s manager. Filmen var roligare än hon förväntade sig.

 • Janne Grönroos och Emma Kemppainen förevigas till Instagram.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ted förstör Emma Kemppainens låt

  Hur tror du det låter när Emma Kemppainen från LCMDF, Janne Grönroos och Ted Forsström uppträder tillsammans och Ted får ta hand om solot?

 • Joy M’batha
  Publicerad . Uppdaterad

  Årets coolaste låt på svenska

  Musikchefen Johan Lindroos bloggar om rapparen Joys nya låt Kattliv: "jag hyllar inte den här för att jag är en kattmänniska och det hörs både miau och roar i låten, utan för att den är det coolaste jag hört på länge!"

 • Frillan och prillan med sina gamlingar
  Publicerad . Uppdaterad

  Gamlingar på repeat

  Använd hjärtat är en kampanj som kommer startas på Yle i november. Den går ut på att man ska uppärksamma och komma ihåg sina äldre. Frillan och Prillan smygstartade kampanjen med "gamlingar på repeat". De frågade runt på redaktionen vad kollegornas gamlingar alltid alltid säger.

 • adam driver, corey stoll, tina fey och jason bateman sitter i en soffa.
  Publicerad . Uppdaterad

  En fin skara skådespelare

  TGIF! Sex filmer har premiär den här helgen, och de består av action, humor och en animation. Mest ser vi fram emot komedin This Is Where I Leave You som stoltserar med flera stora komedistjärnor. Ett annat hett tips är dystopin The Maze Runner.

 • Falsifikator handlar om en man som förfalskar betyg och diplom.
  Publicerad . Uppdaterad

  Ett serbiskt film-språkbad

  I helgen ordnas den fjärde serbiska filmfestivalen i Helsingfors. Muffe från webbredaktionen, som inte kan serbiska, tittade igenom alla filmers trailers för att testa hur mycket man kan förstå av filmer när man inte förstår språket. Kunde hon gissa handlingen eller ej? Var dokumentärers handling lättare att gissa än fiktionsfilmers?

 • Publicerad . Uppdaterad

  One Direction kommer till Helsingfors!1

  Fansen har blivit hörda - den brittisk-irländska popgruppen One Direction ska göra en spelning i Finland nästa sommar. Harry, Zayn, Niall, Liam och Louis kommer att uppträda i Helsingfors den 27 juni.

 • En bit tvål kan vara verkligen krånglig.
  Publicerad .

  Lifehack: hur hantera en bit tvål?

  Emil hjälper dig med dina lyxproblem. Idag åtgärdar han en j*vla tvål.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Rheborg och Gustafsson är tillbaka

  Popbloggens skribent Anka jublar: Komikerna Johan Rheborg och Robert Gustafsson är tillbaka i rutan. I serien Morran och Thobias får vi se dem gestalta två ganska roliga, men mest sorgliga, karaktärer.

 • Skivkonvolutet från Beatrice Elis Die Another Day.
  Publicerad . Uppdaterad

  Popbloggen: Beatrice Eli gör årets bästa album

  Catzo har lyssnat på Beatrice Elis debutalbum Die Another Day. Redan när hon hörde första singeln var hon såld, och skivan infriar alla löften.

 • And So It Goes, Michael Douglas, Diane Keaton
  Publicerad . Uppdaterad

  And So It Goes – kära pensionärer

  Oren Little (Michael Douglas) är en vresig mäklare som bor granne med den skönsjungande änkan Leah (Diane Keaton). Dessa två delar inget annat än åldersgrupp och civilstånd och frågan är om de någonsin skall kunna mötas? Tja, man skall aldrig säga aldrig.