X3M.YLE.FI

Skräckfilm med Catzo och Filip - Inside

Catzo och Filip har sett den franska filmen Inside. Ingen film har någonsin påverkat Catzo så mycket som den här franska skräckfilmen, den gick in i så gott kropp som själ.

Publicerad .
Caroline Sandström

Dialekthärmare vill passa in

Har du undrat varför du alltid börjar härma rikssvenska när du pratar med någon från Sverige? Eller varför en flytt kan innebära att dialekten ändrar? Myteriet pratade med dialektforskaren Caroline Sandström om varför vi härmar andras sätt att prata.

Publicerad .
Frillan & Prillan OFF AIR

Frillan & Prillan Off Air

På en mörk femtimmar lång bilfärd till Vasa bandar Frillan och Prillan in den magiska sjätte podcasten. Vem är sidekicken, vad betyder orden "daga daga daga" och får man visa långfinger då man kör med tjänstebil?

Publicerad .
Markus Krunegård.

Markus Krunegård kommer hem

Markus Krunegård ska spela i Helsingfors och det ser han fram emot. Att komma till Finland är som att komma hem. Han pratar flytande finska men en sak undviker han gärna på sitt andra språk, och det är politik.

Publicerad .
Screenshot från humorgruppen Kajs musikvideo Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo.

KAJ:s YOLO är årets finlandssvenska låt 1

Humorgruppen KAJ:s låt Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo har valts till årets finlandssvenska radiolåt vid Musik & Talang i Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .

STK i Vasa

Victor och Natten gjorde succé på STK

Victor och Natten och Kim Kronman gjorde varsin riktigt härlig spelning på STK i Vasa, och publiken var vild. Kolla in bilderna här.

Publicerad .
Klubben var full med ivriga fans som ville hälsa på Janne Grönroos.

Mingel på STK i Vasa

Vad skulle du göra en sömnlös natt? Vad är bäst med Vasa, och varför är du här egentligen? Det var frågor vi ställde några besökare på Svenska Talande Klubben i Vasa.

Publicerad .
Frillan och Prillan sände från Vasa torg hela dagen.

Stiftelsen på Vasa torg

I dag (19.9) sände Frillan och Prillan live från Vasa torg. Här kan du kolla vad som hände. De fick bland annat ett spontanbesök av Satin Circus, och så tävlade de i Brobyggarnas selfietävling.

Publicerad .

NÖJE

Peggy utanför Tate Modern i London. Det är Christian som driver The Styleograph som fotat bilden.

De bästa streetstylebloggarna 1

September är en modefest med modeveckor i New York, London, Milano och Paris. Du som vill ha koll på vad som händer utanför visningarna ska läsa det här, för här listar vi streetstylebloggar och instagramkonton du bara måste följa.

Publicerad .
Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén.

Veckoslutskommitténs dj-kamp

Nicke och Magnus var duktiga på att pina sommarjobbaren Hannes. Ett hyss avlöste ett annat. När sommaren led mot sitt slut ville Hannes testa dem. Han utmanade dem i en duell mot varandra, i att vara diskjockeys på Olivers Inn i Vasa. Läs Hannes redogörelse om kampen och se videon för att uppleva den fantastiska stämningen.

Publicerad .
Hallongrottan med Catariina Salo

"Teaterbranschen är extremt traditionell" 1

Teater ska spegla sin samtid, men också utmana den. Det gör väldigt få finlandssvenska uppsättningar för tillfället, säger skådespelaren Andrea Björkholm i kulturpodden Hallongrottan.

Publicerad .
Eva Wahlström med sin nya bok.

Eva Wahlström: Om mina knogar kunde prata

Eva Wahlström är känd för att vara en av Finlands bästa boxare, och nu har hon också släppt en bok, Rajoilla. Vi träffade henne och pratade kort med hennes näsa, knogar och öron.

Publicerad .
Robert Back.

En tredjedel av fitness-trillingarna i Succémorgon

Idag var Robert Back gästprogramledare i Succémorgon. Robert är en tredjedel av ”fitness-trillingarna” och tävlar bland annat i classic body building på FM-nivå och är dessutom snart färdigutbildnad personal trainer.

Publicerad .
Tävling

Träffa Humorgruppen KAJ

Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo sjöng de i somras och nu släpper Humorgruppen KAJ sitt andra album. Vill du vinna biljetter till slutsålda skivsläppet på Ritz i Vasa och en träff med killarna?

Publicerad . Uppdaterad .
Syrrorna bakom nätloppiset Syrrans Garderob.

Syskonkärlek är viktigare än pengar 1

Den här veckan är det fyra år sedan det finlandssvenska nätloppiset Syrrans Garderob öppnade sina virtuella dörrar. En av de tre syrrorna bakom sajten, Helena Petterson, berättar om hur det är att grunda företag tillsammans med sina syskon.

Publicerad . Uppdaterad .

Skönsjungande män och nakentävlingar

Idag gästade Kim Kronman Succémorgon. Medan han var här hann vi bland annat snacka om nakentävlingar, om hans koppling till Atlantis och om att hans låt också blivit känd ibland annat Tyskland. Förutom allt detta hann han också uppträda live i studion med sin nya singel.

Publicerad .

Mannen som aldrig har misslyckats

Frillan och Prillan intervjuar imitatören, skådespelaren och Miss Drag Queen 2013 Christoffer Strandberg.

Publicerad .
Tove Jansson

Boktips för höstmyset

Hösten är här på riktigt och visst är det mysigt att krypa ner i soffan med en riktigt smarrig bok en mörk kväll? Här har vi listat några av höstens nyheter som verkar riktigt läsvärda.

Publicerad .
Dagens boktips får Född fenomenal stå för.

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Fastän hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende, så är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad .
Catariina Salo med boken Maresi.

Popbloggen: Maresis värld hänför

Catzo har läst Maria Turtschaninoffs roman Maresi och önskar att hon kunnat läsa den och de andra böcker som utspelar sig i samma värld istället för Sagan om Isfolket när hon gick i högstadiet.

Publicerad . Uppdaterad .
Hemma hos Purmo-Andreas

Hemma hos Purmo-Andreas 9

Succémorgon har ett projekt som heter Purmo-Andreas. Projektet går ut på att hitta en flickvän åt Andreas som just flyttat till Helsingfors för att börja studera. Förra veckan gick Fredrika och Andreas på en övningsdejt och denna vecka var det dags för henne att kolla in hans lägenhet.

Publicerad . Uppdaterad .
Läkare Ron Liebkind.

Döden, läkarsprit och Dr. House 1

Varje onsdag har Succémorgon en specialgäst som är expert inom ett visst område. Idag hade vi läkaren och neurologen Ron Liebkind som svarade på alla frågor gällande läkaryrket. Vi snackade bland annat om vacciner, bacillskräck och om hur man som läkare meddelar att någon kommer att dö.

Publicerad . Uppdaterad .

Myteriet

Torsdagspodden

Obetalda räkningar hopar sig framför dig och så missar du sista förfallodagen - när knackar kronofogden på din hemdörr och vad bär de iväg? Var tredje beväring bär ett farligt vapen och i ett fall var det när att leda till ett dödsfall. Varför används ännu farliga vapen och vad ska man tänka på som beväring? Det blir slut på alkoholreklamen i Finland vid årsskiftet. Hur det påverkar ditt liv får du höra om. My och Axel pratar om dialekter och varför vi alltid börjar härma varandras uttal. Till slut ringer Niclas upp Harry Potter, som tydligen bor i Finland på Hogwarts. Välkommen med i måndagspodden med My!

Jolin Slotte med lättlästa böcker.

Läsning för den som inte orkar läsa

När man bearbetar en roman till en lättläst form gäller det att söka fram kärnan i själva berättelsen. Sedan berättar man den på ett sådant sätt att också den svaga läsaren kan ta till sig berättelsen så som vana läsare tar till sig romaner.

Publicerad . Uppdaterad .
En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014.

Skärmen hör inte hemma i sängen 3

Är du en av dem som ligger och scrollar på telefonen eller pekplattans skärm innan du somnar? Det blåa ljuset från skärmen kan störa vår sömn och ha dålig inverkan på vårt minne och vår inlärning. Sömnforskare vid Uppsala universitet forskar som bäst i hur skärmarna påverkar oss.

Publicerad . Uppdaterad .

Frossa eller strejka?

Kläder och konsumtion är ett hett ämne. Kläder har aldrig varit så billiga som nu och det har lett till en motreaktion bland många som helt enkelt vägrar köpa nya kläder. Men andra får kickar av att konsumera och ser klädshoppande som ett fritidsintresse.

Publicerad . Uppdaterad .
Jimmie Åkesson

Sveriges stora valbaksmälla

- Det är ett märkligt läge och en märklig stämning i Sverige i dag. I Sveriges riksdagsval fanns det bara en enda vinnare, och det var Sverigedemokrater. Det säger Emanuel Karlsten, programledare för P3 Karlsten på Sveriges Radio. I övrigt var det inget annat parti som det gick bra för.

Publicerad . Uppdaterad .
Hudblekning är vanligt i Tanzania.

En blek spegelbild 2

Att bleka sin mörka hud med kemikalier är ett vanligt fenomen i så väl Asien som Afrika. I Tanzania säljs de förbjudna hudblekningskrämerna lite varstans, och efterfrågan är stor och ökar hela tiden

Publicerad . Uppdaterad .
nattclub

Hundra timmar på bar

Bileet! Varför festar vi så mycket i Finland? Alkoholforskaren Antti Maunu har skrivit sin doktorsavhandling om just festande.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Alexis Bledel skriver autografer på röda mattan.

Popbloggen: Är Rory Gilmore feminist?

I förra veckan kom en fantastisk nyhet för alla Gilmore Girls-fans, serien kommer nämligen att ingå i Netflix repertoar från och med oktober. Hösten är räddad, tänker säkert både en och annan 30-åring där ute. För jo, det är faktiskt snart 15 år sedan Gilmore Girls hade premiär och vi fans har också vuxit upp. Men är serien så PK som den ser ut att vara?

Publicerad .

För många bra serier orsakar tv-panik

Popbloggen: Nu när hösten är här så startar också många nya tv-serier. Muffe bloggar om att hon har tv-panik och att hennes tid inte räcker till för allt hon vill se på. Hur löser hon det?

Hitta rätt i Kärlek & Anarki-djungeln

Som vanligt är årets Kärlek & Anarki späckad med bra filmer, dokumentärer och happenings. För att hjälpa dig hitta rätt har vi valt ut några av våra favoritfilmer.

Publicerad .
Niklas Engdahl, Erik Ehn, Anders Berg, Återträffen

Kärlek & Anarki: Svenska pärlor

Det svenska utbudet på årets K & A-festival är både fränt och fräscht. Uppfriskande är t ex tre filmer av kvinnliga regissörer som inte skyggar för det obekväma. Håll alltså utkik efter "Hotell", "Ömheten" och "Återträffen".

Publicerad .
Bild från Nick Cave-dokumentären 20,000 days on earth.

Nick Cave, Pulp och Lordi på duken

Filmfestivalen Kärlek & Anarki kör igång idag (18.9) och i år frodas musikfilmerna på vita duken. Det är allt från metall till indie och i både dokumentär- och fiktionsform. Vi hjälper dig hitta rätt i filmdjungeln!

Publicerad .
Hallonbåtsflyktingen.

Höstens viktigaste filmer

Hösten är här och en av de bästa sakerna med ett mörkare och kallare klimat är att vi får sitta inne. Och kolla på film. Här är de viktigaste filmpremiärerna i höst.

Publicerad .

Skräckfilm med Catzo och Filip: Evil Dead 2

Filips mål är att få Catzo att älska skräckfilm. De ser på en film i månaden och pratar om den efteråt. Oftast är Catzo rädd, men inte den här gången.

Publicerad .
The September Issue

Modeinspiration på film

Modeveckorna börjar nu. Ladda upp med de bästa modefilmerna och dokumentärerna.

Publicerad .

X3M-TV

Isa, Emil och Dan diskuterar analsex.

Så här gör du det som ingen pratar om 20

Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

Publicerad . Uppdaterad .

Dejtingapplikation IRL

I det tredje avsnittet av Sex & Sånt webb-tv testar Dan en dejtingapp, men han gör det på ett lite annorlunda sätt, nämligen ute i det verkliga livet. Vågar vi flirta med varandra när vi står ansikte mot ansikte?

Publicerad . Uppdaterad .
Att vara lång på en segelbåt är inte roligt.

Lång + finlandssvensk = problem

Långa män är inne just nu. Men det kan också ställa till med problem. Speciellt om du är från kusten.

Publicerad .

Musik

Seinabo Say

Seinabo Sey kommer till Finland

Onsdagen den 1:a oktober seplar Seinabo Sey på Tavastia i Helsingfors. Vi har pratat med henne om nordenturnén och karriären.

Publicerad .
We want more.

Band vi vill att återförenas

I söndags startade det nya programmet We want more. I programmet återförenas fem finska band som tidigare gått skilda vägar. Fansen är glada och väntar med spänning på att favoritbanden från förr ska stråla samman. Vi samlade ihop band som vi skulle vilja uppleva igen.

Publicerad . Uppdaterad .
KAJ hade premiär på Wasa teater i februari 2014

KAJ släpper nytt album 8

Humorgruppen KAJ släpper ett nytt album den 27 september. Elva låtar "maxade med pjas" finns med, skriver KAJ på sin facebooksida.

Publicerad . Uppdaterad .

Det går bra för Timshel 1

Det går bra för folkrockbandet Timshel. Det svenska skivbolaget 100 Songs har plockat upp bandet, hitlåten When We Fall släpps i USA och spelas på TV.

Publicerad . Uppdaterad .

Möt de mysigaste musikerna

De var med när Robbie Williams fick kicken från Take That, och de har spelat med många stora stjärnor. De är också med i Jamiroquai, och i fredags (19.9) befann de sig i Vasa för Musik & Talang. Vi har träffat Paul Turner och Rob Harris, ett riktigt roligt par.

Publicerad .
Samir & Viktor

Popbloggen: Realityhittar och floppar

Dokusåpastjärnan Samir Badran gjorde tillsammans med modebloggare Victor Frisk sommarens stora hit Success. Nu önskar Christer Björkman att duon skulle delta i Melodifestivalen för att attrahera den unga publiken. Muffe letade efter sångfåglar bland andra dokusåpastjärnor. Kommer ni ihåg dessa hitar och floppar?

Victor och natten

Vasakillen Jocki spelar med Victor och natten

Jocki Löfmark från Victor och natten pratar om hur det är att spela på hemmaplan och hur han landade giget i bandet. Allt detta iklädd en trendig leopardskjorta.

Publicerad .
Katy Perry och en twerkande glasstrut i videon till This is how we do.

Icona Pop och Katy Perry på spellistan

Veckans låtlista är full med härliga danslåtar av Katy Perry, Icona Pop, Calvin Harris, Sigma och AronChupa. Dessutom får vi njuta av falsettsång framförd av autraliensiske Nathaniel. Klicka, lyssna och må bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Benjamin Peltonens singel Underdogs.

Benjamin, Brandon och Little Jinder är veckans hittar

Det blir många nya låtar på spellistan den här måndagen. Benjamin Peltonen debuterar som sångare, Ella Henderson stjäl våra hjärtan och Little Jinder jobbar ihop med Rebecca & Fiona. Dessutom blir det mer inhemsk med Drifters Collective och Brandon och Sverige representeras av sköna Veronica Maggio.

Publicerad . Uppdaterad .
Taylor Swift

Starka brudar på veckans låtlista

Det är bingo i brudar den här veckan, glatt och trallvänligt blir det också när Taylor Swift och Jessie J får komma till tals. Tove Los nya låt är lugnt vacker och Meghan Taylor tycker att vi ska älska oss själva. Lyssna på de nya låtarna här!

Publicerad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

 

Nyligen publicerat

 • Caroline Sandström
  Publicerad . Uppdaterad

  Dialekthärmare vill passa in

  Har du undrat varför du alltid börjar härma rikssvenska när du pratar med någon från Sverige? Eller varför en flytt kan innebära att dialekten ändrar? Myteriet pratade med dialektforskaren Caroline Sandström om varför vi härmar andras sätt att prata.

 • Markus Krunegård.
  Publicerad . Uppdaterad

  Markus Krunegård kommer hem

  Markus Krunegård ska spela i Helsingfors och det ser han fram emot. Att komma till Finland är som att komma hem. Han pratar flytande finska men en sak undviker han gärna på sitt andra språk, och det är politik.

 • 5 Seconds Of Summer.
  Publicerad .

  5 Seconds Of Summer och Nickelback på spellistan

  #TGIM kunde man säga. En ny vecka betyder nämligen nya låtar på Radio X3Ms spellista. Här kan du ta en titt på dem.

 • Peggy utanför Tate Modern i London. Det är Christian som driver The Styleograph som fotat bilden.
  Publicerad . Uppdaterad

  De bästa streetstylebloggarna1

  September är en modefest med modeveckor i New York, London, Milano och Paris. Du som vill ha koll på vad som händer utanför visningarna ska läsa det här, för här listar vi streetstylebloggar och instagramkonton du bara måste följa.

 • laura Birn
  Publicerad . Uppdaterad

  Stolta finska filmögonblick3

  Hollywood ger Finland uppmärksamhet. Fatta!

 • Screenshot från humorgruppen Kajs musikvideo Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo.
  Publicerad . Uppdaterad

  KAJ:s YOLO är årets finlandssvenska låt1

  Humorgruppen KAJ:s låt Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo har valts till årets finlandssvenska radiolåt vid Musik & Talang i Vasa.

 • Basisten Paul Turner under ett gig med Jamiroquai 2013.
  Publicerad . Uppdaterad

  Möt de mysigaste musikerna

  De var med när Robbie Williams fick kicken från Take That, och de har spelat med många stora stjärnor. De är också med i Jamiroquai, och i fredags (19.9) befann de sig i Vasa för Musik & Talang. Vi har träffat Paul Turner och Rob Harris, ett riktigt roligt par.

 • Kiss Kiss Bang Bang
  Publicerad . Uppdaterad

  Filmer som talar direkt med publiken

  Filmkammaren ger dig tre roliga filmer som bryter mot den fjärde väggen.

 • Victor och Natten.
  Publicerad . Uppdaterad

  Victor och Natten gjorde succé på STK

  Victor och Natten och Kim Kronman gjorde varsin riktigt härlig spelning på STK i Vasa, och publiken var vild. Kolla in bilderna här.

 • Klubben var full med ivriga fans som ville hälsa på Janne Grönroos.
  Publicerad . Uppdaterad

  Mingel på STK i Vasa

  Vad skulle du göra en sömnlös natt? Vad är bäst med Vasa, och varför är du här egentligen? Det var frågor vi ställde några besökare på Svenska Talande Klubben i Vasa.

 • Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén.
  Publicerad . Uppdaterad

  Veckoslutskommitténs dj-kamp

  Nicke och Magnus var duktiga på att pina sommarjobbaren Hannes. Ett hyss avlöste ett annat. När sommaren led mot sitt slut ville Hannes testa dem. Han utmanade dem i en duell mot varandra, i att vara diskjockeys på Olivers Inn i Vasa. Läs Hannes redogörelse om kampen och se videon för att uppleva den fantastiska stämningen.

 • Petter Sandelin följer med på gulnäbbsintagningen vid Åbo Akademi i Vasa
  Publicerad . Uppdaterad

  Kollektivet öppnar tentböckerna

  Det är studietema i kulturprogrammet Kollektivet den här veckan. Redaktionen skickar en nervös Petter Sandelin på gulnäbbsintagning i Vasa och så träffar vi två tyskar som bygger en sommarstuga i ett finländskt träsk. Stugan är deras slutarbete.

 • Frillan och Prillan sände från Vasa torg hela dagen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Stiftelsen på Vasa torg

  I dag (19.9) sände Frillan och Prillan live från Vasa torg. Här kan du kolla vad som hände. De fick bland annat ett spontanbesök av Satin Circus, och så tävlade de i Brobyggarnas selfietävling.

 • Hallongrottan med Catariina Salo
  Publicerad . Uppdaterad

  "Teaterbranschen är extremt traditionell"1

  Teater ska spegla sin samtid, men också utmana den. Det gör väldigt få finlandssvenska uppsättningar för tillfället, säger skådespelaren Andrea Björkholm i kulturpodden Hallongrottan.

 • Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.
  Publicerad . Uppdaterad

  Veckans viktigaste händelser

  Har du bott under en sten hela veckan? Eller bara inte riktigt orkat hänga med nyheterna? Pusta ut. Myteriet har sammanställt veckans viktigaste samtalsämnen åt dig. Läs artiklarna och lyssna på poddarna!