X3M.YLE.FI

Betoniyö Finlands Oscarskandidat

Pirjo Honkasalos film "Betoniyö" har utsetts till Finlands Oscarskandidat. Filmen baserar sig på Pirkko Saisios roman från år 1981, och filmens manus är skrivet av Pirjo Honkasalo och Pirkko Saisio

Publicerad .

Popbloggen: Popkulturens våta dröm - höstförkylningen

Är du också förkyld? Ligger du under en pläd och snyter dig frenetiskt i mjukgörande näsdukar? Är tillgången på te och ingefäravatten aldrig sinande? Behöver du underhållning? Då har vi den bästa sjukdomsunderhållningen för dig!

Publicerad .
Sömn

När är du piggast?

Är morgonhumör bara en ursäkt för att få bete sig dåligt? Myteriet kartlägger svenskfinlands humör. Svara på vår poll!

Publicerad .
facebook

Rensa bland vännerna och njut mera av Facebook 4

Översvämmas ditt nyhetsflöde i Facebook av information och artiklar som okända människor har lagt in? Om dina vänner gillar eller kommenterar dem kan de hamna också i ditt nyhetsflöde men det finns knep för att få intressantare nyheter.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan & Prillan OFF AIR

Frillan & Prillan Off Air

Keep your balls swinging, starstruckness och dåligt skrivna autografer. Här är veckans podd av radioprogrammet Stiftelsens radarpar Frillan och Prillan.

Publicerad . Uppdaterad .

Delta i Tävlingen för Ny Musik 2015!

De som vill delta i UMK - tävlingen för ny musik har denna vecka på dig att skicka in ditt bidrag. UMK går ut att hitta den bästa nya finska schlagermelodin och den bästa artisten. Tävlingen har gett de medverkande artisterna synlighet, radiospelning, spelningar och skivkontrakt.

Publicerad . Uppdaterad .
 

NÖJE

Superkommissionär Katainen in action

Superkommissionär Katainen 2

I mer än tio år har de letat efter en hjälte värdig titeln. Nu har de hittat honom. Han ska axla manteln, klä på sig trikåerna och ge sig ut i Europa på jakt efter slarviga budgeter. Jyrki Katainen är EU:s … Superkommissionär!

Publicerad .
#x3mfest kommer till Malax den femte september.

#x3mfest till Malax! 4

Hej Malax! Fredagen den 5.9 kommer #x3mfest till er, och vi behöver ER hjälp att fixa sommarens sista, och bästa fest. Har du en festplats, ett band eller något annat festligt? Hör av dig!

Publicerad .
Mgp 2014 finalister och programledana Anna-Karin Siegfrids, Jontti Granbacka och Nuutti Takkinen

MGP 2014 blir disco

Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jontti Granbacka laddar upp till toner av disco då den direktsända MGP 2014 finalsändningen kör igång den 4 oktober.

Publicerad . Uppdaterad .
Tänk så mycket betydelse en enda liten bokstav kan ha.

God Shave the Queen och Hey Nude 2

Tänk om du skulle sätta till en bokstav i exempelvis Storbritanninens nationalsång God Save the Queen. Det skulle vara så mycket fnissigare. Det finns många låttitlar som får en helt ny innebörd av endast en bokstav.

Publicerad .
 All Saints

Våra bästa 90-tals låtar 4

Festivalen We love the 90´s hölls i helgen, och 90-talet är hetare än någonsin. Här listar X3M-redaktionen sina bästa 90-tals låtar.

Publicerad . Uppdaterad .
Victor och natten samt Kim Kronman spelar på STK i Vasa den 19 september.

Victor och Natten på STK i Vasa

I år åker Svenska Talande Klubben på turné runtom i Svenskfinland på publikens begäran. Nästa stopp blir i Vasa, där Victor och Natten samt Kim Kronman stiger upp på scen. Vi ses där!

Publicerad . Uppdaterad .
Ungdomar om selfies

Skolfoto - Still going strong

Just nu är det skolfotorusning. Tusentals barn och ungdomar blir fotade och varje år är det lika spännande. Men behövs skolfotograferingen när man lätt kan knäppa selfies och skicka till mommo? Vi frågade fotografen Dan Andersson.

Publicerad . Uppdaterad .

Vi skrattar åt finlandssvenska memen 3

Vi skrattar och tjoar åt de finlanddsvenska memesidorna på facebook. För att dra vårt strå till stacken har vi gjort några egna.

Publicerad .

Den dansande sportkommentatorn2

Kaj Kunnas testar en karriär inom en sportgren han inte brukar referera. Han ska nämligen vara med i den nya säsongen av Tanssii tähtien kanssa, alltså Dansar med stjärnor. Hur rörlig är hans höft, hur svartsjuk är hans fru och hur har dansträningarna gått?

Publicerad .
Hatten har inget med Teds studieliv att göra.

Gulis! Gör INTE de här misstagen

Den amerikanska klichén är att studietiden är den bästa tiden av ditt liv. Men det finns ändå vissa fällor man bör undvika.

Publicerad .
Finnairs Airbus A319 på väg att landa. (Arkivbild)

Så här farligt är turbulens

Finns det en risk för att stjärten av ett flygplan tar i marken vid takeoff? Flygkaptenen Stefan Vikström svarar på våra flygfrågor.

Publicerad . Uppdaterad .
Isabell Chydenius.

Konstnären och myterna

Vi kollar konstnärsmyter med konstnären Isabella Chydenius. Dricker hon rödvin? och har hon en ung manlig musa?

Publicerad .

Myteriet

Måndagspodden

Det fanns ett misstänkt fall av ebola i Sverige som senare avskrevs, men rädslan fortsätter att spridas. Jyrki Katainen spekuleras bli vald till SUPERkommissionär inom EU. Vad skiljer en vanlig kommissionär från en super? Anneli Auer är i dag tillbaka i rätten, men varför än en gång och vad gör fallet så märkligt i finsk rättshistoria? Bruce Springsteen ska ge ut en barnbok och vi undrar hur svårt det kan vara.

Andra vågen av finländsk homoerotik 4

Bilder av halvnakna män på motorcyklar. Serier med homoerotiska sjökaptener och läderbyxor. Touko Laaksonen är en av Finlands mest kända konstnärer ute i världen. 2014 är Tom of Finlands år.

Publicerad . Uppdaterad .
Laura Räty

Rätt image livsviktig inom politiken

Att skapa rätt image och uttala sig korrekt är definitivt på tapeten för mången politiker just nu då vi står åtta månader ifrån riksdagsval.

Publicerad .
En annons i HBL väcker frågor.

Svenskdödaren, roligt eller ej? 49

I helgen arrangeras landskampen mellan Sverige och Finland på Olympiastadion och i Hufvudstadsbladet gör Finlands idrottsförbund i dag reklam för evenemanget med reklamtexten Svenskdödaren Ruuskanen. Annonsen har under dagen både fått beröm och kritik på sociala medier. Tycker du det är en rolig reklam? Svara på vår poll.

Publicerad . Uppdaterad .
Twitterfågel

Twitter aktiverar tv-publiken

En färsk doktorsavhandling undersöker hur människors tv-upplevelser har förändrats sedan så kallade live-tweets blivit en del av många aktualitets-, och nöjesprogram.

Publicerad . Uppdaterad .
Facebooksida som offentliggör dömda sexualförbrytare

Facebooksida listar pedofiler i Finland 2

Länkar till en Facebooksida som listar de finländare som dömts för sexualbrott mot barn sprider sig i de sociala medierna.

Publicerad . Uppdaterad .
Psykoterapeut Nina Ekholm-Fry använder hästar som hjälpmedel när hon träffar klienter

Hästar hjälper Nina att läka klienter 1

Ändå sedan hon var barn har hon ägnat sitt liv åt hästar. I dag är Nina Ekholm-Fry 29 år och psykoterapeut. Men inte vilken psykoterapeut som helst. Ninas främsta arbetsverktyg är hästar.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Drifters Collective

Underbara Drifters´ Collective gästade Succémorgon

Andreas och Fredrik från Drifters' Collective var dagens gästprogramledare i Succémorgon. Vi snackade bland annat om spooning, Instagram och damer som lämnar mat åt dem i trapphuset. Dessutom uppträdde hela Drifters' Collective live i studion.

Publicerad . Uppdaterad .

Ikväll skrivs det historia på Olympiastadion

Cheek spelar idag (22.8) och imorgon två slutsålda konserter på Olympiastadion. Det är första gången en inhemsk artist på egen hand fyller en arena av den här storleken.

Publicerad . Uppdaterad .
Jessica Wolff.

Ormar, fängelser och ett blodigt ansikte

När Frillan och Prillan träffar Jessica Wolff blir det snack om en massa hemskheter, så som kaninätande ormar och blödande ansikten.

Publicerad .
Max in the crowd. Samuel Salminen, Sebastian Pihl, William Stocks och Sebastian Lindgren.

Max in the Crowd gör oss glada 2

På fredag (22.8) värmer Pargas eget ska-band, Max in the Crowd upp på Svenska Talande Klubben. Vi snackade med saxofonisten William Stocks som lär ska vara den hemliga ingrediensen bakom bandets succé.

Publicerad . Uppdaterad .

Popbloggen: Gör om låtar från dur till moll

Det här är fantastiskt. Tänk vad dur och moll kan göra med en låt. Chase Holfelder har tagit fasta på det här och gör om glada låtar till sorgliga ballader i dur. Senast ut är Cyndi Laupers låt Girls Just Want to Have Fun.

tre flickor hoppar upp i luften

Måndagslåtlistan som höjer humöret1

Gäsp. Det är måndag. Som tur är har vi en lösning på måndagsdeppigheten. Här är låtlistan som gör din dag så mycket bättre.

Publicerad .
Mirel Wagner på Flow.

En mångsidig Mirel Wagner

Vi träffar Mirel Wagner, som visar sig vara mycket gladare än låtarna hon sjunger. Men så är det också mångsidigheten som gör henne till den hon är. Bara för att man skriver deppiga låtar måste man inte må dåligt, och tvärtom.

Publicerad .
Taylor Swift

Starka brudar på veckans låtlista

Det är bingo i brudar den här veckan, glatt och trallvänligt blir det också när Taylor Swift och Jessie J får komma till tals. Tove Los nya låt är lugnt vacker och Meghan Taylor tycker att vi ska älska oss själva. Lyssna på de nya låtarna här!

Publicerad .
Alina Devecerski har en ny låt på spellistan. Den har attityd.

Rekordmånga nya låtar

Måndag betyder nya låtar på spellistan, och den här veckan har vi petat in hela sju nya låtar. Det är allt från R'n'B till punk, så klicka dig in och börja lyssna. Kanske du hittar en ny favorit?

Publicerad .
Nicki minaj

Rumpan i fokus i veckans låtar

Varje vecka får vi in nya låtar på spellistan, och den här veckan kan vi beskriva dem så här: självförtroendeboost, rumpor och dans. Mycket dans.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Tero, Jukka, Yrjänä, Patrick och Esko är med i den nya säsongen av Iholla.

Ny säsong av succérealityn Iholla

Popbloggen: Ikväll (1.9) börjar tredje säsongen av den populära tv-serien Iholla. Muffe bloggar om hur hon hoppar jämnfota av glädje och hur hon redan har fällt en tår när hon tittat på programmets trailer.

The Hundred-Foot Journey

Hallströms bästa filmer 2

Lasse Hallströms nya film The Hundred-Foot Journey har premiär, och Magnus Hansén listar Lasses tre bästa filmer. Håller du med?

Publicerad .
Mikael Persbrandt i filmen Mig äger ingen

Persbrandts många ansikten

Mikael Persbrandt har skapat många rubriker de senaste åren. För sitt agerande på duken - och utanför den. Det blir allt svårare att koppla bort hans privata image när man tar ställning till hans rolltolkningar - och samtidigt blir det allt lättare att tro på dem.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle sänder dokumentärserie om Jokerit 2

Med start den 6:e september kommer Yle att visa en dokumentärserie om Jokerit första år i KHL. Under seriens gång får man bland annat en närmare inblick i hur laget tränar och vad som händer under bortaresorna.

Publicerad . Uppdaterad .
Bojack Horseman och hans rumpskompis Todd.

Detaljerna i Bojack Horseman underhåller

Popbloggen: Anka har kollat in den nya tecknade serien Bojack Horseman. Dialogen faller ganska ofta platt, men detaljerna gör att hon stundvis gapskrattar.

Publicerad .
The Congress

Höstens snyggaste sci-fi-film är här

Äntligen biohelg. Den här helgen ser vi mest fram emot ett halvt animerat sci-fi drama av Ari Folman. För den som inte gillar sci-fi finns det som tur är en massa komedi och romantik att satsa på istället.

Publicerad .
Teenage Mutant Ninja Turtles 2014

Ninjafilmer du måste se 2

Pirater, gruvarbetare och slambilstömmare i alla ära - historiens hårdaste yrke är förstås den hemlighetsfulle ninjan. Vi ger dig de bästa filmerna om den katanasvingande, shurikenkastande legenden.

Publicerad . Uppdaterad .
Vatten

Svalkande filmer

När det är så här hett kanske man inte ens orkar vara ute. Vad är då bättre än att stanna inne och kolla på en bra film och drömma sig tillbaka till kallare tider? Vi tipsar om filmer som svalkar dig i sommarhettan.

Publicerad .
 

X3M-TV

Fredrika steg rakt in i sin egen mardröm och drog stand up.

Fredrika gör stand up 1

I alla år har jag haft mardrömmar om att stå ensam framför en publik och skämta utan att någon skrattar. Det hände mig idag. Det var kanske ännu värre än vad jag hade väntat mig. Trodde du din måndag suger? Det gör den inte… mer.

Publicerad .
Magnus och Nicke listar bästa nakenscenerna.

Filmkammaren är naken

Filmkammaren listar de bästa nakenscenerna, och passar samtidigt på att bjuda på en bubblare.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

 

Nyligen publicerat

 • Betoniyö, Johannes Brotherus, Pirjo Honkasalo
  Publicerad . Uppdaterad

  Betoniyö Finlands Oscarskandidat

  Pirjo Honkasalos film "Betoniyö" har utsetts till Finlands Oscarskandidat. Filmen baserar sig på Pirkko Saisios roman från år 1981, och filmens manus är skrivet av Pirjo Honkasalo och Pirkko Saisio

 • Sömn
  Publicerad . Uppdaterad

  När är du piggast?

  Är morgonhumör bara en ursäkt för att få bete sig dåligt? Myteriet kartlägger svenskfinlands humör. Svara på vår poll!

 • Man får inte moona för meteorologen. Eller någon annan, för den delen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Den enda vädernyheten du behöver

  Det är första september. Det börjar bli höst. Vädret kanske suger.

 • facebook
  Publicerad . Uppdaterad

  Rensa bland vännerna och njut mera av Facebook4

  Översvämmas ditt nyhetsflöde i Facebook av information och artiklar som okända människor har lagt in? Om dina vänner gillar eller kommenterar dem kan de hamna också i ditt nyhetsflöde men det finns knep för att få intressantare nyheter.

 • Superkommissionär Katainen in action
  Publicerad . Uppdaterad

  Superkommissionär Katainen2

  I mer än tio år har de letat efter en hjälte värdig titeln. Nu har de hittat honom. Han ska axla manteln, klä på sig trikåerna och ge sig ut i Europa på jakt efter slarviga budgeter. Jyrki Katainen är EU:s … Superkommissionär!

 • Publicerad . Uppdaterad

  Frillan & Prillan Off Air

  Keep your balls swinging, starstruckness och dåligt skrivna autografer. Här är veckans podd av radioprogrammet Stiftelsens radarpar Frillan och Prillan.

 • Taylor Swift
  Publicerad . Uppdaterad

  Starka brudar på veckans låtlista

  Det är bingo i brudar den här veckan, glatt och trallvänligt blir det också när Taylor Swift och Jessie J får komma till tals. Tove Los nya låt är lugnt vacker och Meghan Taylor tycker att vi ska älska oss själva. Lyssna på de nya låtarna här!

 • #x3mfest kommer till Malax den femte september.
  Publicerad . Uppdaterad

  #x3mfest till Malax!4

  Hej Malax! Fredagen den 5.9 kommer #x3mfest till er, och vi behöver ER hjälp att fixa sommarens sista, och bästa fest. Har du en festplats, ett band eller något annat festligt? Hör av dig!

 • Mgp 2014 finalister och programledana Anna-Karin Siegfrids, Jontti Granbacka och Nuutti Takkinen
  Publicerad . Uppdaterad

  MGP 2014 blir disco

  Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jontti Granbacka laddar upp till toner av disco då den direktsända MGP 2014 finalsändningen kör igång den 4 oktober.

 • Här ser du galaxens beskyddare i Guardians of the galaxy.
  Publicerad . Uppdaterad

  Trailers som var bättre än filmen1

  Trailers som lovade mycket men gav lite. Vi listar en topp trea.

 • Tänk så mycket betydelse en enda liten bokstav kan ha.
  Publicerad . Uppdaterad

  God Shave the Queen och Hey Nude2

  Tänk om du skulle sätta till en bokstav i exempelvis Storbritanninens nationalsång God Save the Queen. Det skulle vara så mycket fnissigare. Det finns många låttitlar som får en helt ny innebörd av endast en bokstav.

 • Anthony Davis gjorde 18 poäng på Gran Canaria.
  Publicerad . Uppdaterad

  Fem saker du MÅSTE veta om korgboll (okej okej, basket)

  På lördag kväll sätter basket-VM igång för de finska herrarnas del. Vi förutspår hysteri i hela landet, så det är bäst att ha några saker klara för sig.

 • The Hundred-Foot Journey
  Publicerad . Uppdaterad

  Hallströms bästa filmer2

  Lasse Hallströms nya film The Hundred-Foot Journey har premiär, och Magnus Hansén listar Lasses tre bästa filmer. Håller du med?

 • Sportmagasinet
  Publicerad .

  Schüller: Vi kan knipa poäng av dem alla!

  En nöjd Rasmus Schüller ser framemot jämna matcher för HJK i fotbollens Europa League, med chans att ta poäng av alla motståndarna i gruppspelet.

 • All Saints
  Publicerad . Uppdaterad

  Våra bästa 90-tals låtar4

  Festivalen We love the 90´s hölls i helgen, och 90-talet är hetare än någonsin. Här listar X3M-redaktionen sina bästa 90-tals låtar.