Kajs julkalender

X3M.YLE.FI

Vinnarna i DUAs fototävling

De Ungas Akademi ordnade en fototävling med temat "våga". Nu är de fem vinnarna utsedda.

Publicerad .
Heartbeat Band

Österbottnisk melankoli på ny skiva

Vasabandet Heartbeat band är känt för sin melankoliska och stämningsfulla musik. På tisdagen släpps bandets första album Sailors Heart.

Publicerad .
Frillan och Pontus shoppar

Frillans och Prillans julklappshjälp

Att köpa julklapp till en människa man aldrig träffat är inte världens enklaste grej. Frillan och Prillan ville ändå hjälpa lyssnaren Pontus att hitta en klapp åt hans fru. En timme, ett varuhus och tre våningar senare var julklappen funnen. Vad blev det?

Publicerad .
Bild från spelning med Run the jewels.

Run the jewels fixade moshpit på Tavastia 1

Popbloggen: Linnéa har varit och sett årets tyngsta hiphop, Run the jewels. Publiken bestod till mesta delen av svettiga, långa snubbar.

Publicerad .
Bild på deckarförfattaren Åke Edwardson.

Deckarförfattare växer på träd i Sverige

”Det är lite som klondike, alla vill gräva guld och då kommer det jävligt mycket skit också”, så säger Åke Edwardson, en av pionjärerna inom deckarlitteraturen.

Publicerad . Uppdaterad .
Svartvit bild på bandet Kouzin Bedlam.

Kouzin Bedlam gör "jävla bra metal"

Om vi kombinerar syntgurun Kebu, hårdrocksbandet 1G3B och två bröder, så blir resultatet en sydösterbottnisk all star-metalgrupp vid namn Kouzin Bedlam. Vi fick äran att träffa trummisen Hans Becker, och gitarristen Christian Nyman.

Publicerad .

NÖJE

Modefotograf Guillaume Roujas

Fransk catwalkfotograf bosatt i Vasa

Hans bilder har publicerats i såväl Vogue som i The New York Times. Mellan varven pustar Guillaume Roujas ut i Vasa.

Publicerad . Uppdaterad .
Tomten Sture.

Den finlandssvenska tomten i Kina

Vi har hittat mannen med det konstigaste jobbuppdraget. Sture Borgar jobbar nämligen som finsk jultomte i nordligaste Kina. I ett halvt år tar han emot kinesiska affärsmän som vill sitta i hans knä och bli fotade. Vi skämtar inte!

Publicerad .
Rosolli kan vara en egendomlig upplevelse.

This is f#cking julen

Vad ska du göra med en full julgubbe? Varför är den där "salladen" ljusröd? Vi har svaret på alla julmysterier.

Publicerad .
En skugga mot en vägg

"Det är trendigt att festknarka" 16

Partydrogerna är en del av Helsingfors nattliv och lätta att få tag på på nattklubbarna. Yle Huvudstadsregionen har träffat en helsingforsare som knarkar för att festen ska bli lite roligare.

Publicerad . Uppdaterad .

Janne citerar bibeln och jobbar för Greenpeace 1

Visste du att Janne på sidan om jobbet arbetar för Greenpeace eller att han kan citera bibeln utantill? Nej? Inte han heller.

Publicerad . Uppdaterad .
Ted, Janne, Ville och Fredrika.

Är Janne Ville Pusas största stalker?

Ville Pusa var gästprogramledare i Succémorgon. Medan han var i studion sjöng han ett väder, vann i el duello och deltog i en frågesport gjord av hans absolut största fan Janne Grönroos.

Publicerad .

Webbredaktionen tränar: Så här gick det

Popbloggen: Vi recenserade boken Superlicious! Balans och toppform inifrån och ut. För att sätta både oss själva och bokens träningsprogram på prov så körde Anka och Catzo ett tre veckors bootcamp. Så här gick det.

Publicerad .
Magnus Hansén bland en massa julpynt.

Magnus julspecial får dina öron att gråta1

Magnus Hansén älskar julen. I oktober. Därför har han för tredje året i rad glädjat/irriterat lyssnarna med sin julspecial, hela hösten lång. Vi har valt ut de fyra bästa bitarna inför den riktiga julen.

Publicerad .
Janne Grönroos, Anne Borgström, Fredrika Lindholm och Ted Forsström

Det blir en vit* jul i år1

Hur är det att jobba som meteorolog? Anne Borgström och Succémorgon diskuterade julvädret, klädmöjligheter för meteorologer och Fredrikas mommo.

Publicerad .
Boken Not that kind of girl går i vitt, svart och rosa.

Boktipset: Not that kind of girl

Catzo har läst Lena Dunhams bok Not that kind of girl och bloggar om den i Popbloggen. Styrkan i boken är att läsaren kan applicera Lenas poänger på sitt eget liv. Dessutom ger den en inblick livet bakom en framgångsrik yta.

Publicerad . Uppdaterad .
Sampo Sarkola

Barn säger sanningen om Sampo Sarkola

Han är aktuell med pjäsen Kredit. Därför tog Succémorgon med hjälp av dagisbarn reda på hur pålitlig Sampo Sarkola ser ut att vara.

Publicerad . Uppdaterad .
Clash of clans

Matti Kemppainen blev game artist

Matti Kemppainen jobbar som game artist på spelutvecklingsföretaget Supercell. Hur det är att jobba inom spelindustrin som just nu blommar? Matti ger tips om hur du ska göra för att komma in i branschen.

Publicerad . Uppdaterad .

Använd hjärtat

Veckoslutskommittén.

Glöm inte mommo fast hon glömt dig1

Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén på Radio X3M har båda jobbat på ett ålderdomshem. De har sett en hel del äldre under deras sista dagar i livet.

Publicerad .
Använd hjärtat, hjälp en äldre

Ge ett löfte om att använda hjärtat!2

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

Publicerad .

Film och TV

Se Skins på Arenan

Har du märkt att det dagligen ploppar in Skins-avsnitt på Arenan? Skins är en brittisk succéserie om unga i Bristol. Serien följer med deras vardag som involverar allt från droger och sex till vänskap och relationer. Se alla de publicerade avsnitten här.

Peter Jackson

Peter Jacksons blodiga förflutna 2

The Hobbit-regissörens första filmer äcklar även den mest hårdhudade.

Publicerad . Uppdaterad .
Scen ur filmen Ensam Hemma

Smygstarta julen med tre komedier 2

Julen närmar sig med stormsteg. Filmkammaren värmer upp och höjer pulsen inför årets mesta och bästa högtid med en topp trea julkomedier.

Publicerad . Uppdaterad .
Filmen French Riviera.

Biohelgen i ett nötskal

Den tredje Hobbit-filmen hade premiär redan tidigare den här veckan och nu anländer tre till filmer till biograferna. Vi får njuta av finska Lappland, franska rivieran och glada japaner. Vi konstaterar att det är en väldigt mångdimensionell premiärvecka.

Publicerad . Uppdaterad .
Ellar Coltrane som pojken i filmen Boyhood.

Golden Globe -nomineringarna klara2

Golden Globe -nomineringarna offentliggjordes i Los Angeles i dag. Filmpriserna delas ut i sammanlagt 25 kategorier. Finländska Dome Karukoskis film Mielensäpahoittaja rymdes inte med bland de nominerade.

Publicerad .
(L-R) Daulet Abdigaparov, Benedict Wong and Lorenzo Richelmy in a scene from Netflix's "Marco Polo."

I en tidsmaskin med Marco Polo

Netflix storsatsning Marco Polo har äntligen premiär. Anka och Muffe från webbredaktionen har totalt olika smak vad gäller film och tv. De tog en förhandstitt, vad blev domen?

Publicerad .
Molly Parker i säsong två av House of cards.

Blir det för många serier?

Popbloggen: Netflix ska ge ut massor av nya serier under de kommande två åren. Dessutom ska också flera av deras gamla serier få nya säsonger. Vi är rädda för att kvaliteten kommer att lida. Kan det helt enkelt bli för många serier?

Publicerad . Uppdaterad .

Frigör dig från Tolkienträsket 2

Visst, det finns också annan fantasy än den signerad Tolkien och Jackson. Filmkammaren ger tre alternativa fantasyfilmer att lysa upp vintermörkret med.

Publicerad .

Myteriet

Tisdagspodden

Rättegången inleds mot ex-polischefen Jari Aarnio. Vad händer i rättssalen? MTV Push gick inte riktigt som vi hade tänkt. Hur stor morkkis har beslutsfattarna? Det finländska broilerköttet kan innehålla bakterier som gör oss resistenta mot antibiotika. Varför finns det så många framgångsrika deckarförfattare i Sverige? Panelen tar upp Sydney och google-sökningar.

Lina smeds, dans

De dansar för att kunna andas

På våren vann de finska mästerskapen i performing arts och nu stundar världsmästerskapen i Polen. På lördag gäller det. Blir den finska dansgruppen bäst i världen?

Publicerad . Uppdaterad .
De syriska flyktingarna är nu inne på 23e dagen av sin demonstration. Grekiska frivilliga kommer med mat, filtar och regnskydd för att hjälpa. Det största problemet har varit regnet och kylan som gjort många sjuka.

Fotograf i krisens Grekland

För några år sedan kunde man inte öppna en tidning utan att läsa om krisen i Grekland. Trots att vi inte läser om det varje dag så fortsätter krisen och ännu syns ingen lösning. På huvudstaden Atens gator demonstrerar greker och flyktingar för ett bättre Grekland. Mitt i allt det är Erik Åhman, dokumentärfotograf från Vörå.

Publicerad . Uppdaterad .
majs

Bryr du dig om att mat är genändrad? 14

I framtiden får vi kanske genändrad mat i butikerna här hemma. Genändring innebär att att grödor utvecklas för att bli så effektiva som möjligt. Är det här okej? Svara på vår poll!

Publicerad . Uppdaterad .
Mia Graeffe

Första finlandssvenskan på Mount Everest

Att bestiga ett berg på 8000 meters höjd är alltid en medveten risk. Det säger Mia Graeffe som är första finländska kvinnan som bestigit Mount Everest från norra sidan. Men det är där hon är lycklig. Myteriet träffade Mia och pratade om varför Mount Everest aldrig var en dröm för henne.

Publicerad .
Bild på Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Ung, högutbildad och arbetslös 25

Ångest, oro och stress. Arbetslösheten bland högutbildade i Finland har ökat under de senaste årena. Bland siffrorna finns Silja Borgarsdottir-Sandelin som berättar i Myteriet om vardagen som ung och arbetslös.

Publicerad . Uppdaterad .
Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet

Allt du velat fråga om Ryssland 1

Hur farligt är det att bo granne med Ryssland? Varför spänner de musklerna och finns det alls någon risk att de kommer över gränsen till Finland igen? Hanna Smith, forskare på Alexanderinstitutet har varit med och sammanställt en rapport över hur det är att bo granne med den störa björnen i öst.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Ronya tillsammans med Succémorgon

Varför stiger Ronyas puls?

Ronya har kommit ut med en ny singel som heter Work harder. Från att tidigare ha sjungit om hemorrojder och herpes har hon nu övergått till en mer lugn och mogen fas, där hon verkar trivas.

Publicerad . Uppdaterad .
Timshel

Magiska nya låtar på spellistan

Vi har så fina låtar att bjuda på den här veckan att vi blir alldeles uppspelta. De finska banden Satellite Stories och Timshel får oss på supergott humör, och irländska Hozier tar oss tillbaka till lugnet. Lyssna och njut.

Publicerad .
Musikprogrammet Tempo produceras av Arcada studerande.

Isac Elliot och Ronya i Tempo 1

I sista delen av musikprogrammet Tempo träffar vi Ronya och Isac Elliot som funderar kring att kombinera skola och musikkarriär.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på duon Satellite Stories.

England tog 95 % av Satellite Stories

Uleåborgs indiestoltheter Satellite Stories reste till studion i England med ett färdigt album. Trodde de. När de kom ut var 95 procent borta.

Publicerad .

Styr0x skriver dagbok med musik

Thomas Nylund gör elektronisk musik under namnet Styr0x. Han är en kille som kan göra musik med hjälp av en katt och som säljer sin synt för att kunna plugga musik. Och så spelar han på hemliga skogsfester också.

Publicerad .
Isac Elliot

Fansen betyder allt för Isac Elliot

Fansen köade flera dygn för att se sin idol i Österbotten. Isac Elliot uppskattar deras hängivehet och vill också göra gott intryck på deras föräldrar.

Publicerad .
Två killar står och röker i solnedgången.

Ansiktet rakar av sig håret i Lettland

Än en gång har vår spellista fyllts på med nya och härliga låtar. Den här gången är det Isac Elliot, jamaikanska Omi, Ansiktet och Avicii som bidrar med nytt material för dina hungriga öron.

Publicerad .
En bärbar skivspelare

Nästa års bästa musik 1

BBC har sin vana trogen samlat de mest potentiella stjärnor för nästa år. Vi har kollat in de 15 artisterna.

Publicerad .
Urban Cone

Skiva med delfiner och en död katt

Stockholm har någonting riktigt bra att ge dig. De kallar sig Urban Cone och har redan jobbat med electrostjärnan Porter Robinson. Debutalbumet kommer med både grekiska delfiner och en död katt.

Publicerad .
Bild på popgruppen G.R.L.

Nya Spice Girls på spellistan

Grattis på måndag! Som en decemberpresent får du här fyra nya låtar som vi lagt in på vår spellista.

Publicerad . Uppdaterad .

Sex & sånt

Man med glidmedelburk.

Glidmedel i alla lägen

I vanliga matbutiker finns det sällan många olika glidmedel att välja mellan. Men går man till en affär som är inriktad på sexleksaker och sexhjälpmedel så finns det nästan för många alternativ.

Publicerad .
Var får man onanera?

Var får man onanera?

Myterna om att det är farligt att onanera börjar småningom vara en del av historien. Ingen tror väl egentligen att man får håriga handflator längre av att ha sex med sig själv, men får din kompis runka på din toalett?

Publicerad . Uppdaterad .
Sex & sånt med Dan Granqvist.

Så här ska du inte dumpa

Få saker tär så mycket på den egna energin som ett dåligt förhållande. Men att göra slut är väl knappast något som någon ser fram emot. Hur hemskt det än kan kännas i stunden, så är det ibland den enda utvägen för att själv börja må bättre.

Publicerad . Uppdaterad .

Vad gör gynekologen?

För många kan ett gynekologbesök vara lite skrämmande. Speciellt då man går för första gången och inte har en aning om vad som händer där. Hurdana instrument använder läkaren? Vad är det hen kollar efter? Gör det ont?

Publicerad . Uppdaterad .

Sluta Panta!

sluta panta

Sluta panta: Har du bra vänner?

De flesta av oss tycker att vänskap är viktigt och vi vill gärna ha en eller flera vänner som vi kan lita på. Hur är det för dig? Är du nöjd med dina vänskapsrelationer? Den 10 och 11.11 kan du chatta med Maria Ostrow, som är sakkunnig inom barn- och familjearbete.

Publicerad . Uppdaterad .

Jag väljer mig

Att göra slut med en ätstörning är lite som att göra slut med en långvarig partner.

Publicerad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

 

Nyligen publicerat

 • En man som dyker in i en våg.
  Publicerad .

  Vinnarna i DUAs fototävling

  De Ungas Akademi ordnade en fototävling med temat "våga". Nu är de fem vinnarna utsedda.

 • Överläkare Markus Sundqvist.
  Publicerad .

  Drogläkare: Smutsiga droger kan kosta dig livet

  Då festprissen slänger i sig sin designdrog kan hen aldrig vara säker på vad det är hen får sig. Livsfarligt, säger överläkaren Markus Sundqvist.

 • Frillan och Pontus shoppar
  Publicerad . Uppdaterad

  Frillans och Prillans julklappshjälp

  Att köpa julklapp till en människa man aldrig träffat är inte världens enklaste grej. Frillan och Prillan ville ändå hjälpa lyssnaren Pontus att hitta en klapp åt hans fru. En timme, ett varuhus och tre våningar senare var julklappen funnen. Vad blev det?

 • Bild på deckarförfattaren Åke Edwardson.
  Publicerad . Uppdaterad

  Deckarförfattare växer på träd i Sverige

  ”Det är lite som klondike, alla vill gräva guld och då kommer det jävligt mycket skit också”, så säger Åke Edwardson, en av pionjärerna inom deckarlitteraturen.

 • KAJs julkalender.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lucka 17: KAJ:s låtskrivarskola 32

  I låtskrivarskolans tredje och sista del visar KAJ hur man ska marknadsföra sitt band och sina låtar.

 • Svartvit bild på bandet Kouzin Bedlam.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kouzin Bedlam gör "jävla bra metal"

  Om vi kombinerar syntgurun Kebu, hårdrocksbandet 1G3B och två bröder, så blir resultatet en sydösterbottnisk all star-metalgrupp vid namn Kouzin Bedlam. Vi fick äran att träffa trummisen Hans Becker, och gitarristen Christian Nyman.

 • Lyssnarna leder nu med 63 poäng i Ur spåret med Janne Grönroos.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kan du gissa vem som vann Ur spåret?

  Det är tisdag och igen dags för en ny rond av frågesporten Ur spåret med Janne Grönroos.

 • Rosolli kan vara en egendomlig upplevelse.
  Publicerad . Uppdaterad

  This is f#cking julen

  Vad ska du göra med en full julgubbe? Varför är den där "salladen" ljusröd? Vi har svaret på alla julmysterier.

 • Kvinna som visar peace-tecken med handen, och fyllda vattenflaskor.
  Publicerad . Uppdaterad

  Webbredaktionen tränar: Så här gick det

  Popbloggen: Vi recenserade boken Superlicious! Balans och toppform inifrån och ut. För att sätta både oss själva och bokens träningsprogram på prov så körde Anka och Catzo ett tre veckors bootcamp. Så här gick det.

 • KAJs julkalender.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lucka 16: Gambämark lokal-tv3

  Gambämark Lokal-TV vevar igång ännu en sprittande sändning av tittarnas favoritprogram "Ruben i rutan".

 • Thomas Nylund snurrar på en spak i ett gult sken.
  Publicerad . Uppdaterad

  Styr0x skriver dagbok med musik

  Thomas Nylund gör elektronisk musik under namnet Styr0x. Han är en kille som kan göra musik med hjälp av en katt och som säljer sin synt för att kunna plugga musik. Och så spelar han på hemliga skogsfester också.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Janne citerar bibeln och jobbar för Greenpeace1

  Visste du att Janne på sidan om jobbet arbetar för Greenpeace eller att han kan citera bibeln utantill? Nej? Inte han heller.

 • Timshel
  Publicerad . Uppdaterad

  Magiska nya låtar på spellistan

  Vi har så fina låtar att bjuda på den här veckan att vi blir alldeles uppspelta. De finska banden Satellite Stories och Timshel får oss på supergott humör, och irländska Hozier tar oss tillbaka till lugnet. Lyssna och njut.

 • KAJs julkalender.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lucka 15: Hupparipäivä16

  KAJ vill nå ut till hela Finland och försöker enligt bästa förmåga göra en hitlåt på finska, trots att de är urusla på det andra inhemska.

 • Peter Jackson
  Publicerad . Uppdaterad

  Peter Jacksons blodiga förflutna2

  The Hobbit-regissörens första filmer äcklar även den mest hårdhudade.