X3M.YLE.FI

Möt de mysigaste musikerna

De var med när Robbie Williams fick kicken från Take That, och de har spelat med många stora stjärnor. De är också med i Jamiroquai, och i fredags (19.9) befann de sig i Vasa för Musik & Talang. Vi har träffat Paul Turner och Rob Harris, ett riktigt roligt par.

Publicerad .
Victor och Natten.

Victor och Natten gjorde succé på STK

Victor och Natten och Kim Kronman gjorde varsin riktigt härlig spelning på STK i Vasa, och publiken var vild. Kolla in bilderna här.

Publicerad .
Klubben var full med ivriga fans som ville hälsa på Janne Grönroos.

Mingel på STK i Vasa

Vad skulle du göra en sömnlös natt? Vad är bäst med Vasa, och varför är du här egentligen? Det var frågor vi ställde några besökare på Svenska Talande Klubben i Vasa.

Publicerad .
Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén.

Veckoslutskommitténs dj-kamp

Nicke och Magnus var duktiga på att pina sommarjobbaren Hannes. Ett hyss avlöste ett annat. När sommaren led mot sitt slut ville Hannes testa dem. Han utmanade dem i en duell mot varandra, i att vara diskjockeys på Olivers Inn i Vasa. Läs Hannes redogörelse om kampen och se videon för att uppleva den fantastiska stämningen.

Publicerad .
Frillan och Prillan sände från Vasa torg hela dagen.

Stiftelsen på Vasa torg

I dag (19.9) sände Frillan och Prillan live från Vasa torg. Här kan du kolla vad som hände. De fick bland annat ett spontanbesök av Satin Circus, och så tävlade de i Brobyggarnas selfietävling.

Publicerad . Uppdaterad .
Hallongrottan med Catariina Salo

"Teaterbranschen är extremt traditionell" 1

Teater ska spegla sin samtid, men också utmana den. Det gör väldigt få finlandssvenska uppsättningar för tillfället, säger skådespelaren Andrea Björkholm i kulturpodden Hallongrottan.

Publicerad .

NÖJE

Eva Wahlström med sin nya bok.

Eva Wahlström: Om mina knogar kunde prata

Eva Wahlström är känd för att vara en av Finlands bästa boxare, och nu har hon också släppt en bok, Rajoilla. Vi träffade henne och pratade kort med hennes näsa, knogar och öron.

Publicerad .
Robert Back.

En tredjedel av fitness-trillingarna i Succémorgon

Idag var Robert Back gästprogramledare i Succémorgon. Robert är en tredjedel av ”fitness-trillingarna” och tävlar bland annat i classic body building på FM-nivå och är dessutom snart färdigutbildnad personal trainer.

Publicerad .
Tävling

Träffa Humorgruppen KAJ

Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo sjöng de i somras och nu släpper Humorgruppen KAJ sitt andra album. Vill du vinna biljetter till slutsålda skivsläppet på Ritz i Vasa och en träff med killarna?

Publicerad . Uppdaterad .
Syrrorna bakom nätloppiset Syrrans Garderob.

Syskonkärlek är viktigare än pengar 1

Den här veckan är det fyra år sedan det finlandssvenska nätloppiset Syrrans Garderob öppnade sina virtuella dörrar. En av de tre syrrorna bakom sajten, Helena Petterson, berättar om hur det är att grunda företag tillsammans med sina syskon.

Publicerad . Uppdaterad .
Hångel på stranden.

Lyssnarnas konstiga komplimanger

Alla har vi någon gång fått konstiga komplimanger. Ibland är det riktig fina eller så är de bara väldigt konstiga. Under en sändning hade vi lyssnarna att skicka in sina konstigaste komplimanger.

Publicerad . Uppdaterad .
Dagens boktips får Född fenomenal stå för.

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Fastän hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende, så är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad .

De målar upp historier

De flesta av oss sitter på en eller två riktigt bra historier. Sylvia Javén och Cora Wöllenstein har en hel drös av dem, och nu målas de upp på väggen i Konsthallen i Vasa. På söndag får vem som helst komma dit och klippa ut sin favoritbild.

Publicerad .
Catariina Salo med boken Maresi.

Popbloggen: Maresis värld hänför

Catzo har läst Maria Turtschaninoffs roman Maresi och önskar att hon kunnat läsa den och de andra böcker som utspelar sig i samma värld istället för Sagan om Isfolket när hon gick i högstadiet.

Publicerad .
Hemma hos Purmo-Andreas

Hemma hos Purmo-Andreas9

Succémorgon har ett projekt som heter Purmo-Andreas. Projektet går ut på att hitta en flickvän åt Andreas som just flyttat till Helsingfors för att börja studera. Förra veckan gick Fredrika och Andreas på en övningsdejt och denna vecka var det dags för henne att kolla in hans lägenhet.

Publicerad .
Miley Cyrus

Här är kändiskonstnärerna

Miley Cyrus har blivit konstnär och ställer ut sin konst i New York. Konsten består av en massa småprylar och gamla saker som hon limmat ihop. Det måste vara härligt att vara kändis och kunna sälja vilket pyssel som helst som konst. Här är fler kändisar som har konst som sidobusiness.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan & Prillan OFF AIR

Frillan & Prillan Off Air

Konsthandlare Lindholm och fattiglapp Karlsson pratar om gin tonic, elitism och sommarjobb på radion.

Publicerad . Uppdaterad .
Nicke från Veckoslutskommittén var också på plats.

Så här var #x3mfest i Malax

Förra fredagen (5.9) var det dags för sommarens sista #x3mfest. Här kan du kolla hur det gick.

Publicerad .

Myteriet

Jolin Slotte med lättlästa böcker.

Läsning för den som inte orkar läsa

När man bearbetar en roman till en lättläst form gäller det att söka fram kärnan i själva berättelsen. Sedan berättar man den på ett sådant sätt att också den svaga läsaren kan ta till sig berättelsen så som vana läsare tar till sig romaner.

Publicerad . Uppdaterad .
Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.

Veckans viktigaste händelser

Har du bott under en sten hela veckan? Eller bara inte riktigt orkat hänga med nyheterna? Pusta ut. Myteriet har sammanställt veckans viktigaste samtalsämnen åt dig. Läs artiklarna och lyssna på poddarna!

Publicerad .
En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014.

Skärmen hör inte hemma i sängen 3

Är du en av dem som ligger och scrollar på telefonen eller pekplattans skärm innan du somnar? Det blåa ljuset från skärmen kan störa vår sömn och ha dålig inverkan på vårt minne och vår inlärning. Sömnforskare vid Uppsala universitet forskar som bäst i hur skärmarna påverkar oss.

Publicerad . Uppdaterad .
Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.

Nyheter inte längre del av allas vardag 3

Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.

Publicerad .

Frossa eller strejka?

Kläder och konsumtion är ett hett ämne. Kläder har aldrig varit så billiga som nu och det har lett till en motreaktion bland många som helt enkelt vägrar köpa nya kläder. Men andra får kickar av att konsumera och ser klädshoppande som ett fritidsintresse.

Publicerad . Uppdaterad .
Jimmie Åkesson

Sveriges stora valbaksmälla

- Det är ett märkligt läge och en märklig stämning i Sverige i dag. I Sveriges riksdagsval fanns det bara en enda vinnare, och det var Sverigedemokrater. Det säger Emanuel Karlsten, programledare för P3 Karlsten på Sveriges Radio. I övrigt var det inget annat parti som det gick bra för.

Publicerad . Uppdaterad .
Hudblekning är vanligt i Tanzania.

En blek spegelbild 2

Att bleka sin mörka hud med kemikalier är ett vanligt fenomen i så väl Asien som Afrika. I Tanzania säljs de förbjudna hudblekningskrämerna lite varstans, och efterfrågan är stor och ökar hela tiden

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

The Boxtrolls anländer till biograferna.

Mord och luktande ostar anlände till biograferna

Just nu pågår Kärlek & Anarki i Helsingfors men även två filmer har premiär idag. Den ena filmen är en kuslig kriminalfilm medan den andra är en sympatisk animerad film om figurer som älskar luktande ostar. Veckans filmpremiärer får ni här.

Publicerad .
Alexis Bledel skriver autografer på röda mattan.

Popbloggen: Är Rory Gilmore feminist?

I förra veckan kom en fantastisk nyhet för alla Gilmore Girls-fans, serien kommer nämligen att ingå i Netflix repertoar från och med oktober. Hösten är räddad, tänker säkert både en och annan 30-åring där ute. För jo, det är faktiskt snart 15 år sedan Gilmore Girls hade premiär och vi fans har också vuxit upp. Men är serien så PK som den ser ut att vara?

Publicerad .
Kallt och vått

Tom vill bli en våt pappa

Succémorgon har haft många gästprogramledare under det senaste året men aldrig någon som varit lika energisk som Tom Nylund. Medan han var här hann han delta i Succémorgons frågesport, berätta om det nya programmet och dessutom tävla mot Janne i El duello.

Publicerad .

För många bra serier orsakar tv-panik

Popbloggen: Nu när hösten är här så startar också många nya tv-serier. Muffe bloggar om att hon har tv-panik och att hennes tid inte räcker till för allt hon vill se på. Hur löser hon det?

Hitta rätt i Kärlek & Anarki-djungeln

Som vanligt är årets Kärlek & Anarki späckad med bra filmer, dokumentärer och happenings. För att hjälpa dig hitta rätt har vi valt ut några av våra favoritfilmer.

Publicerad .
Niklas Engdahl, Erik Ehn, Anders Berg, Återträffen

Kärlek & Anarki: Svenska pärlor

Det svenska utbudet på årets K & A-festival är både fränt och fräscht. Uppfriskande är t ex tre filmer av kvinnliga regissörer som inte skyggar för det obekväma. Håll alltså utkik efter "Hotell", "Ömheten" och "Återträffen".

Publicerad .
Bild från Nick Cave-dokumentären 20,000 days on earth.

Nick Cave, Pulp och Lordi på duken

Filmfestivalen Kärlek & Anarki kör igång idag (18.9) och i år frodas musikfilmerna på vita duken. Det är allt från metall till indie och i både dokumentär- och fiktionsform. Vi hjälper dig hitta rätt i filmdjungeln!

Publicerad .
Hallonbåtsflyktingen.

Höstens viktigaste filmer

Hösten är här och en av de bästa sakerna med ett mörkare och kallare klimat är att vi får sitta inne. Och kolla på film. Här är de viktigaste filmpremiärerna i höst.

Publicerad .

Skräckfilm med Catzo och Filip: Evil Dead 2

Filips mål är att få Catzo att älska skräckfilm. De ser på en film i månaden och pratar om den efteråt. Oftast är Catzo rädd, men inte den här gången.

Publicerad .
The September Issue

Modeinspiration på film

Modeveckorna börjar nu. Ladda upp med de bästa modefilmerna och dokumentärerna.

Publicerad .

X3M-TV

Isa, Emil och Dan diskuterar analsex.

Så här gör du det som ingen pratar om 20

Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

Publicerad . Uppdaterad .

Dejtingapplikation IRL

I det tredje avsnittet av Sex & Sånt webb-tv testar Dan en dejtingapp, men han gör det på ett lite annorlunda sätt, nämligen ute i det verkliga livet. Vågar vi flirta med varandra när vi står ansikte mot ansikte?

Publicerad . Uppdaterad .
Att vara lång på en segelbåt är inte roligt.

Lång + finlandssvensk = problem

Långa män är inne just nu. Men det kan också ställa till med problem. Speciellt om du är från kusten.

Publicerad .

Musik

Seinabo Say

Seinabo Sey kommer till Finland

Onsdagen den 1:a oktober seplar Seinabo Sey på Tavastia i Helsingfors. Vi har pratat med henne om nordenturnén och karriären.

Publicerad .
We want more.

Band vi vill att återförenas

I söndags startade det nya programmet We want more. I programmet återförenas fem finska band som tidigare gått skilda vägar. Fansen är glada och väntar med spänning på att favoritbanden från förr ska stråla samman. Vi samlade ihop band som vi skulle vilja uppleva igen.

Publicerad . Uppdaterad .
KAJ hade premiär på Wasa teater i februari 2014

KAJ släpper nytt album 8

Humorgruppen KAJ släpper ett nytt album den 27 september. Elva låtar "maxade med pjas" finns med, skriver KAJ på sin facebooksida.

Publicerad . Uppdaterad .

Det går bra för Timshel 1

Det går bra för folkrockbandet Timshel. Det svenska skivbolaget 100 Songs har plockat upp bandet, hitlåten When We Fall släpps i USA och spelas på TV.

Publicerad . Uppdaterad .

Popbloggen: Realityhittar och floppar

Dokusåpastjärnan Samir Badran gjorde tillsammans med modebloggare Victor Frisk sommarens stora hit Success. Nu önskar Christer Björkman att duon skulle delta i Melodifestivalen för att attrahera den unga publiken. Muffe letade efter sångfåglar bland andra dokusåpastjärnor. Kommer ni ihåg dessa hitar och floppar?

Victor och natten

Vasakillen Jocki spelar med Victor och natten

Jocki Löfmark från Victor och natten pratar om hur det är att spela på hemmaplan och hur han landade giget i bandet. Allt detta iklädd en trendig leopardskjorta.

Publicerad .
Katy Perry och en twerkande glasstrut i videon till This is how we do.

Icona Pop och Katy Perry på spellistan

Veckans låtlista är full med härliga danslåtar av Katy Perry, Icona Pop, Calvin Harris, Sigma och AronChupa. Dessutom får vi njuta av falsettsång framförd av autraliensiske Nathaniel. Klicka, lyssna och må bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Benjamin Peltonens singel Underdogs.

Benjamin, Brandon och Little Jinder är veckans hittar

Det blir många nya låtar på spellistan den här måndagen. Benjamin Peltonen debuterar som sångare, Ella Henderson stjäl våra hjärtan och Little Jinder jobbar ihop med Rebecca & Fiona. Dessutom blir det mer inhemsk med Drifters Collective och Brandon och Sverige representeras av sköna Veronica Maggio.

Publicerad . Uppdaterad .
Taylor Swift

Starka brudar på veckans låtlista

Det är bingo i brudar den här veckan, glatt och trallvänligt blir det också när Taylor Swift och Jessie J får komma till tals. Tove Los nya låt är lugnt vacker och Meghan Taylor tycker att vi ska älska oss själva. Lyssna på de nya låtarna här!

Publicerad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

 
 

Nyligen publicerat

 • Basisten Paul Turner under ett gig med Jamiroquai 2013.
  Publicerad . Uppdaterad

  Möt de mysigaste musikerna

  De var med när Robbie Williams fick kicken från Take That, och de har spelat med många stora stjärnor. De är också med i Jamiroquai, och i fredags (19.9) befann de sig i Vasa för Musik & Talang. Vi har träffat Paul Turner och Rob Harris, ett riktigt roligt par.

 • Kiss Kiss Bang Bang
  Publicerad . Uppdaterad

  Filmer som talar direkt med publiken

  Filmkammaren ger dig tre roliga filmer som bryter mot den fjärde väggen.

 • Victor och Natten.
  Publicerad . Uppdaterad

  Victor och Natten gjorde succé på STK

  Victor och Natten och Kim Kronman gjorde varsin riktigt härlig spelning på STK i Vasa, och publiken var vild. Kolla in bilderna här.

 • Klubben var full med ivriga fans som ville hälsa på Janne Grönroos.
  Publicerad . Uppdaterad

  Mingel på STK i Vasa

  Vad skulle du göra en sömnlös natt? Vad är bäst med Vasa, och varför är du här egentligen? Det var frågor vi ställde några besökare på Svenska Talande Klubben i Vasa.

 • Magnus och Nicke från Veckoslutskommittén.
  Publicerad . Uppdaterad

  Veckoslutskommitténs dj-kamp

  Nicke och Magnus var duktiga på att pina sommarjobbaren Hannes. Ett hyss avlöste ett annat. När sommaren led mot sitt slut ville Hannes testa dem. Han utmanade dem i en duell mot varandra, i att vara diskjockeys på Olivers Inn i Vasa. Läs Hannes redogörelse om kampen och se videon för att uppleva den fantastiska stämningen.

 • Petter Sandelin följer med på gulnäbbsintagningen vid Åbo Akademi i Vasa
  Publicerad . Uppdaterad

  Kollektivet öppnar tentböckerna

  Det är studietema i kulturprogrammet Kollektivet den här veckan. Redaktionen skickar en nervös Petter Sandelin på gulnäbbsintagning i Vasa och så träffar vi två tyskar som bygger en sommarstuga i ett finländskt träsk. Stugan är deras slutarbete.

 • Frillan och Prillan sände från Vasa torg hela dagen.
  Publicerad . Uppdaterad

  Stiftelsen på Vasa torg

  I dag (19.9) sände Frillan och Prillan live från Vasa torg. Här kan du kolla vad som hände. De fick bland annat ett spontanbesök av Satin Circus, och så tävlade de i Brobyggarnas selfietävling.

 • Hallongrottan med Catariina Salo
  Publicerad . Uppdaterad

  "Teaterbranschen är extremt traditionell"1

  Teater ska spegla sin samtid, men också utmana den. Det gör väldigt få finlandssvenska uppsättningar för tillfället, säger skådespelaren Andrea Björkholm i kulturpodden Hallongrottan.

 • Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.
  Publicerad . Uppdaterad

  Veckans viktigaste händelser

  Har du bott under en sten hela veckan? Eller bara inte riktigt orkat hänga med nyheterna? Pusta ut. Myteriet har sammanställt veckans viktigaste samtalsämnen åt dig. Läs artiklarna och lyssna på poddarna!

 • Eva Wahlström med sin nya bok.
  Publicerad . Uppdaterad

  Eva Wahlström: Om mina knogar kunde prata

  Eva Wahlström är känd för att vara en av Finlands bästa boxare, och nu har hon också släppt en bok, Rajoilla. Vi träffade henne och pratade kort med hennes näsa, knogar och öron.

 • Robert Back.
  Publicerad . Uppdaterad

  En tredjedel av fitness-trillingarna i Succémorgon

  Idag var Robert Back gästprogramledare i Succémorgon. Robert är en tredjedel av ”fitness-trillingarna” och tävlar bland annat i classic body building på FM-nivå och är dessutom snart färdigutbildnad personal trainer.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Svenska Talande Klubben i Vasa

  Victor och Natten, en av de heta nykomlingarna från Sverige bjuder på en grym fest. Kvällen öppnas av Kim Kronman. Som programvärdar fungerar Ted Forsström och Janne Grönroos. Följ med livestreamen här!

 • Tävling
  Publicerad . Uppdaterad

  Träffa Humorgruppen KAJ

  Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo sjöng de i somras och nu släpper Humorgruppen KAJ sitt andra album. Vill du vinna biljetter till slutsålda skivsläppet på Ritz i Vasa och en träff med killarna?

 • Bild från filmen The Punk Singer
  Publicerad . Uppdaterad

  Hitta rätt i Kärlek & Anarki-djungeln

  Som vanligt är årets Kärlek & Anarki späckad med bra filmer, dokumentärer och happenings. För att hjälpa dig hitta rätt har vi valt ut några av våra favoritfilmer.

 • The Boxtrolls anländer till biograferna.
  Publicerad . Uppdaterad

  Mord och luktande ostar anlände till biograferna

  Just nu pågår Kärlek & Anarki i Helsingfors men även två filmer har premiär idag. Den ena filmen är en kuslig kriminalfilm medan den andra är en sympatisk animerad film om figurer som älskar luktande ostar. Veckans filmpremiärer får ni här.