X3M.YLE.FI

Blyertspennor

Sexordsnoveller med Succémorgon

Har du någonsin testat på att skriva en novell med bara sex ord? Är det ens möjligt? Succémorgon passade på att ha en tävling gällande just det här då de hade den prisbelönta författaren Monika Fagerholm som gästprogramledare.

Publicerad .
Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) skjuter både djur och människor på arenan.

Filmer om dödsspel

Att kämpa för sitt liv, gärna i direktsänd tv, har som filmkoncept alltid fungerat. Vi ger dig de bästa filmerna om dödsspel.

Publicerad .
Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.

Att vara farsa till en tonårsidol

I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

Publicerad . Uppdaterad .
Monica Fagerholm

Bäst på att sjunga sämst

Den prisbelönta författarinnan Monika Fagerholm var gästprogramledare i Succémorgon. Förutom sin litteratur är hon också prisbelönt för andra saker, bland annat för hennes horribla sångröst. Därför fick hon bland annat sjunga två väder. Detta här vill du inte missa.

Publicerad . Uppdaterad .

Myteriet

Fredagspodden

Hur klarar sig unga i musikbranschen? Dokumentären Like A Rockstar väcker reaktioner. Wikimedias före detta VD Sue Gardner berättar VEM som skriver Wikipedia. Vad händer i Vasa och på YA:s internat? Dolda budskap i serier, demonstration i Mexiko och veckopanelen.

Astronauten Leland Melvin

Möt NASA-astronauten Leland

Många barn drömmer redan tidigt om att bli astronauter. Det gjorde inte Leland Melvin, men idag har han besökt rymden två gånger. Myteriet träffade den före detta NASA-astronauten Leland.

Publicerad . Uppdaterad .
Snö och kalla vindar har blåst in över Geneve-sjön i Schweiz 7 februari 2012

Frys dig smal 5

Ny forskning visar att man kan frysa sig smal. Vi har bruna fetter som automatiskt bränner upp kalorier istället för att lagra fett i kroppen. Det betyder att om man utsätter sig för kyla och fryser lite oftare så kan man bli smalare. Myteriet har pratat med en av de ledande forskarna bakom köldexperimentet.

Publicerad . Uppdaterad .
Sthlm Pandas senaste video testar hur folk reagerar när de blir vittnen till våld i hissen.

Vill väcka folk med sociala experiment 5

Ett par grälar i en hiss, mannen blir våldsam, knuffar och slår tjejen. Skulle du ingripa? Det testar den svenska Youtubekanalen Sthlm Panda. Av 53 personer ingrep bara 1. Myteriet ringde upp Konrad Ydhage, en av dem bakom videon.

Publicerad . Uppdaterad .
mörkhårig man i brun läderjacka vid vatten i Köpenhamn

”Kvotering ger oss slöare kvinnor” 6

Den nordiska välfärdsmodellen tillåter en helt medveten ”svaghetsfeminism” som bara förvränger könsdiskussionen, menar danska mansforskaren Hans Bonde.

Publicerad . Uppdaterad .

"Bokhatare lättare att manipulera" 2

Folk som inte läser är lättare att manipulera och har svårt att vara analytiska och reflekterande. Därför ska vi läsa, det slår Katarina Rejman fast som nyligen har disputerat med en avhandling om litteraturundervisning i högstadiet.

Publicerad . Uppdaterad .
Återträffen, Anna Odell

Mobbningens djupa spår 1

– Jag blev aldrig bjuden på min egen klassträff, säger Anna Odell. Istället gjorde hon en långfilm av händelsen. Återträffen har Finlandspremiär det här veckoslutet. Ett drama om mobbning, hierarki och illamående.

Publicerad .

NÖJE

Musikprogrammet Tempo produceras av Arcada studerande.

Nytt program om finlandssvensk musik

Tempo är ett musikprogram i tre delar som funderar kring hur den finlandssvenska musikscenen ser ut i dag. De gästas av bland annat Ronya och Isac Elliot. Premiären är idag (21.11) klockan 17.00.

Publicerad .
Actionfyllda filmen Moeibus har premiär idag (21.11)

Blod, sorg och spänning på bio

Internationell filmpremiärs fredag idag. En belgisk, en brasiliansk och sydkoreansk film. Och sedan den efterlängtade Hunger Games förstås.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild på Anna Rukko.

Presidenten bjöd Anna Rukko på fest

Anna Rukko har samlat in 50 000 euro till det nya barnsjukhuset genom att göra smycken och auktionera ut dem på nätet. Förra veckan hittade hon en överraskning bland posten, presidenten bjöd henne till självständighetsbalen.

Publicerad . Uppdaterad .
Sebastian Rejman

Fredrika duschar Sebastian Rejman

Jag har gjort det med min chef, jag har gjort det med Isac Elliot och idag fick jag göra det med Jukebox programledaren Sebastian Rejman. Att spotta någon i ansiktet är helt enkelt inte okej. Speciellt om man inte känner personen i fråga och vill göra ett gott intryck.

Publicerad .
Malin Båtmästar lagar mat i tv-programmet Strömsö.

Malin Båtmästar är en äkta foodie

Malin Båtmästar bloggar om mat, har skrivit en bok om mat, och säljer mat i sin egen affär. Vi kan nog lätt säga att livet kretsar kring mat för Malin. Vi hälsade på henne i Sundom där hon är omgiven av ... mat!

Publicerad .
Bild på Stefanie Hagelstam.

Bli motiverad med Steffi

Hon försöker att inte skrika på sina kunder när de inte orkar träna mer, men vill motivera dem så långt det går. Stefanie Hagelstam ger sina bästa träningstips!

Publicerad .
Noora Räty

Noora Rätys euro är inte 80 cent

Noora Räty är den enda kvinnan i Finland som får betalt för att spela hockey. Här berättar hon om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch och avslöjar att hennes euro inte alls är 80 cent.

Publicerad .

Boosta ditt ego – tävla mot en baby!

I dag (20.11) firar vi den internationella barndagen. Riktigt små barn är superdåliga på det mesta. De kan typ bara äta, spy och sova.

Publicerad .
Svartvit bild på Frank A. Unger.

Frank, är du timmersexuell?9

Det senaste modet för män är timmersexualitet. Vad går det ut på och är det något som de facto alltid funnits?

Publicerad .
My och Anka har läst Gone Girl.

Kias bokklubb: Gone Girl

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Gone Girl” av Gillian Flynn. Vi lär känna det gifta paret Amy och Nick Dunne som bor i en villa i mellersta USA. Amy försvinner på sin och Nicks femåriga bröllopsdag. Som äkta man blir han naturligtvis huvudmisstänkt.

Publicerad .
heikki ler, har på sej radiohörlurar

Pakkosuomi med Heikki Paasonen

Heikki Paasonen fick spela Pakkosuomi tillsammans med Ted Forsström. Hur förklarar man ordet kantarellsås på finska när man glömt ordet sås? Ted vet.

Publicerad .
Martinas modevärld andas lyx.

Boktipset: Martinas modevärld

Popbloggen: Anka har läst boken Martinas modevärld - en guide till ett stilfullt liv. Den är skriven av mode- och chefredaktören Martina Bonnier, och andas verkligen lyx och flärd. Ibland blir det nästan för mycket lyx, men då gäller det bara att ta allt med en nypa salt. Eller pärlor.

Publicerad .
BIld från teaterföreställningen Där vi en gång flått.

Svanslös räv gör satir

Popbloggen: Blå Tågets låt På väg till koppargruvan beskriver exakt vad som händer i Missä nylljimme kerran. En vingklippt örn, en räv utan svans och en björn utan päls - det är de arga djuren vi får träffa under föreställningen.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

En hel hög med hjälpsamma artister som vill förhindra spridningen av ebola.

Band Aid 30 är här - vad tycker du om låten? 2

Popbloggen: 30 år efter succén med Band Aid och låten Do they know it's christmas samlar Bob Geldof återigen en massa stjärnor för att göra musik tillsammans. Den här gången för att stoppa sjukdomen ebola. Bland rösterna hör vi One Direction, Jessie Ware och Ellie Goulding.

Publicerad .
Avicii på spelning.

Avicii och Wyclef Jean spelar mot aids

Avicii och Wyclef Jean har slagit sig ihop för att hjälpa till i kampen mot aids, hör låten exklusivt i Supernova på tisdagen 18 november.

Publicerad .
Poster på Mark Ronsons och Bruno Mars singel Up town funk.

Halleluja - funken är tillbaka 3

Det är måndag, det betyder nya låtar på spellistan. Den här veckan delar vi ut idel guldstjärnor och applåder åt alla nykomlingar.

Publicerad .
Tove Styrke

Tove Styrke släpper Borderline

Det är ett tag sedan vi hört något om Tove Styrke, och det har sina orsaker. Hon har nämligen jobbat stenhårt på sin nya ep Borderline som kommer ut snart. Dessutom jobbar hon på en ny fullängdare och har varit utomlands och giggat.

Publicerad .

Kyrkslätt på EDM-kartan

Andreas & Sebastian är Kyrkslätts stora EDM-hopp. De drömmer om att få spela på Weekend Festival och gör musik på lektionerna. Hur ska det gå med provveckan som pågår just nu?

Publicerad .
Bild på Miia Magia.

Magiska Miia Magia

Miia Magia är designern som fick Tove Lo att tycka om smycken. Dessutom är hon dj och make up-artist.

Publicerad .
Rapparen Ken Ring

Ken Ring: Rubrikernas man

Många känner igen Ken Ring för alla hans tidningsrubriker och hårda låttexter. Efter hans medverkan i Så Mycket Bättre hyllades han, Och nu har han släppt både bok och ny singel.

Publicerad .

Nytt av Marina and The Diamonds 2

Musikchefen Johan Lindroos lyssnar på Marina and The Diamonds nyaste låt, och genast växer sig förväntningarna höga. "Nya låten krävde en del, men jag gillar!" skriver han i sin blogg.

Publicerad . Uppdaterad .
Tomas Andersson Wij i inspelningsstudion

Sveriges finaste sånger

Ofta har Tomas Andersson Wijs sånger exploderat i mig. De har kastat mig tillbaka i tiden, till min egen barndom, skriver Sebastian Bergholm.

Publicerad .
Tre tjejer som dansar och spelar saxofon vid en pool.

Veckans nya låtar: Hej 90-talet!

Spellistan har än en gång fyllts på med nya fina låtar. Den här gången bidrar Royal Blood och Martin Tungevaag med retrokänslor, och så får vi snäll gangstarap av Flo Rida, och romantisk dans med Ed Sheeran.

Publicerad .

Sex & sånt

Sex & sånt med Dan Granqvist.

Så här ska du inte dumpa

Få saker tär så mycket på den egna energin som ett dåligt förhållande. Men att göra slut är väl knappast något som någon ser fram emot. Hur hemskt det än kan kännas i stunden, så är det ibland den enda utvägen för att själv börja må bättre.

Publicerad . Uppdaterad .

Vad gör gynekologen?

För många kan ett gynekologbesök vara lite skrämmande. Speciellt då man går för första gången och inte har en aning om vad som händer där. Hurdana instrument använder läkaren? Vad är det hen kollar efter? Gör det ont?

Publicerad . Uppdaterad .
Dan Granqvist får brasiliansk sockring.

Djungel eller kalhygge mellan benen?

Vem bestämmer över dina könshår? Du själv såklart, och en del konstiga trender. Brasiliansk sockring och vaxning blir allt vanligare bland män. Det här är något som Dan Granqvist från Sex & Sånt självklart måste testa.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

Katniss Everdeen står i en sal med en massa människor runt sig.

Så här spännande är The Hunger Games

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 har premiär den här veckan. Vi testade spänningen genom att låta vår recensent Anka kolla på filmen med en pulsmätare fastspänd under tröjan.

Publicerad .
Like a rockstar

Sturm und Drang - hela resan 2

Tragikomisk berättelse om metallbandet Sturm und Drang från Vasa. Vad händer med unga tonårspojkar då man blir berömd snabbt utan att vara mogen för det? Vad händer när både närmiljön och skivbolaget blundar och trycker på gasen i jakten på ära och berömmelse?

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från filmen Dum och dummare 2.

De bästa moderna uppföljarna

Hollywood återanvänder idéer och gör uppföljare. Inget nytt under solen. Men i vissa fall kan uppföljarna till och med överträffa originalet. Vi listar uppföljarna som faktiskt höll måttet.

Publicerad . Uppdaterad .
The Homesman med bland annat Tommy Lee Jones.

Tre lyckade recept på moderna spaghettiwesterns 2

I helgen har The Homesman Finlandspremiär. Tommy Lee Jones har både regisserat och spelar en av huvudrollerna tillsammans med Hillary Swank. En tragisk, överraskande, deprimerande men också stundtals hoppingivande film om livet ut i territoriet på 1800-talet.

Publicerad .

Se Sturm und Drangs vilda resa 1

I kväll (20.11) kulminerar sig flera års arbete när dokumentären Like a rockstar som handlar om Sturm und Drang har premiär på Yle Fem. Tage Rönnqvist har följt med bandet med sin kamera i många år och nu (efter lite kalabalik) är filmen äntligen färdig. Läs också: André Linman: Jag ångrar ingenting

Publicerad .

Jakten på det perfekta livet

Hanna Hellquist har tröttnat på alla förväntningar och måsten. Därför ger hon sig ut på jakt efter det perfekta livet. Finns verkligen den perfekta relationen, det idealiska hemmet, det ultimata jobbet eller den fulländade kroppen? Hanna möter svenska kända profiler som alla har en egen unik historia att berätta. Första avsnittet finns nu på Arenan.

Ellen, Tina och Emily är tre av singlarna i tv-serien Gift vid första ögonkastet.

Popbloggen: Att gifta sig på första dejten

Det har börjat en ny tv-serie på SVT, och det här måste nog vara den galnaste idén på länge. Gift på första ögonkastet går ut på att tre par gifter sig - utan att varken ha pratat eller träffats tidigare. De har inte ens sett en bild av varandra! Hur ska detta gå? Serien görs också i Finland, med start i januari nästa år.

Publicerad .
Filmplansh för Fifty shades of Grey

Popbloggen: Hajpen kring Fifty shades of Grey

En ny trailer till filmen Fifty shades of Grey har getts ut och själva filmen har premiär i februari nästa år. Muffe bloggar om att hon inte förstår hajpen kring fenomenet. Förstår du?

Bild från filmen Dum och dummare 2.

Ännu dummare Dum och dummare 1

Harry och Lloyd är tillbaka, men håller karaktärerna fortfarande år 2014? Catariina Salo och Kjell Simosas har sett filmen och diskuterar den.

Publicerad .
BIld från filmen Rainbow Rocks.

My Little Pony och Hilary Swank på bio

Denna fredag levererar biosalongen allt från regnbågsfärgat hår till sinnessjuka kvinnor och den chilenska öknen. Action, tecknad film och självbiografi, något för alla.

Publicerad .

Sluta Panta!

sluta panta

Sluta panta: Har du bra vänner?

De flesta av oss tycker att vänskap är viktigt och vi vill gärna ha en eller flera vänner som vi kan lita på. Hur är det för dig? Är du nöjd med dina vänskapsrelationer? Den 10 och 11.11 kan du chatta med Maria Ostrow, som är sakkunnig inom barn- och familjearbete.

Publicerad . Uppdaterad .

Jag väljer mig

Att göra slut med en ätstörning är lite som att göra slut med en långvarig partner.

Publicerad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Kulturkarnevalen 2014

Quidditch på Kulturkarnevalen 2014.

Mugglar-quidditch: Fantasispel med riktiga blåmärken

I en källare i Vasa Gymnasium pågår ett av Kulturkarnevalens ovanligare labb, quidditch. Ett tjugotal ungdomar springer omkring med kvastar mellan benen, bollar flyger och folk ropar. Det ser våldsamt men roligt ut.

Publicerad . Uppdaterad .
Poledance på Kulturkarnevalen 2014.

Poledance är inte vad du tror 1

Tjugotvå modiga flickor har valt att prova på poledance på Kulturkarnevalen. Det är inte riktigt en av de vanligaste sporterna så de tog chansen att prova på det i labbet hiphop och poledance, som leds av Meri Seppänen och Tina Westerlund.

Publicerad . Uppdaterad .
Bild från Kulturkarnevalen 2014.

Kristoffer bytte upp sig till framgång

Att byta yrke, och på endast sju år få ett så stort namn att Sonata Arcticas egen ljustekniker kontaktar en med en önskan om att bli ersatt, är inte något som är vardag för alla ljustekniker.

Publicerad . Uppdaterad .
Parkour på Kulturkarnevalen 2014.

Volter i Vasa

Kulturkarnevalen 2014 har ett labb som handlar om parkour och grundrörelserna inom parkour.

Publicerad . Uppdaterad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Blyertspennor
  Publicerad . Uppdaterad

  Sexordsnoveller med Succémorgon

  Har du någonsin testat på att skriva en novell med bara sex ord? Är det ens möjligt? Succémorgon passade på att ha en tävling gällande just det här då de hade den prisbelönta författaren Monika Fagerholm som gästprogramledare.

 • Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) skjuter både djur och människor på arenan.
  Publicerad . Uppdaterad

  Filmer om dödsspel

  Att kämpa för sitt liv, gärna i direktsänd tv, har som filmkoncept alltid fungerat. Vi ger dig de bästa filmerna om dödsspel.

 • Tom Nylund harpunfiskar på Island.
  Publicerad .

  Kallt och vått: Harpunfiskeäventyret1

  En harpun är ett vapen som ger många associationer. Många föreställer sig den stora harpunen som satt i fören på de ångdrivna valfiskebåtarna, monterad på en kraftig svängande lavett och fast i ett tjockt hamprep.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Se dokumentären om Sturm und Drang

  Tragikomisk historia om killarna i bandet Sturm und Drang som i ung ålder slängs in i musikindustrin. Det som var tänkt att bli en hobby tar över deras liv och deras tonår blir inte som alla andras.

 • Musikprogrammet Tempo produceras av Arcada studerande.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nytt program om finlandssvensk musik

  Tempo är ett musikprogram i tre delar som funderar kring hur den finlandssvenska musikscenen ser ut i dag. De gästas av bland annat Ronya och Isac Elliot. Premiären är idag (21.11) klockan 17.00.

 • Monica Fagerholm
  Publicerad . Uppdaterad

  Bäst på att sjunga sämst

  Den prisbelönta författarinnan Monika Fagerholm var gästprogramledare i Succémorgon. Förutom sin litteratur är hon också prisbelönt för andra saker, bland annat för hennes horribla sångröst. Därför fick hon bland annat sjunga två väder. Detta här vill du inte missa.

 • Venedig
  Publicerad . Uppdaterad

  Böter för bullrigt bagage i Venedig1

  Invånarna i Venedig har tröttnat på ljudet av resväskor som dras över kullerstensgatorna. Den som släpar med sig en bullrig resväska kan nu tvingas böta 500 euro.

 • Frillan och Prillan snackade med Fredi Lundén.
  Publicerad . Uppdaterad

  Att vara farsa till en tonårsidol

  I en exklusiv intervju berättar Fredi Lunden, Isac Elliots pappa, om livet när ens barn blir kändis. Hur hanterar man det hela och hur mycket har Fredi varit tvungen att offra för sin sons karriär?

 • Heavymetalbandet Sturm und drang från Vasa.
  Publicerad . Uppdaterad

  Slaget efter tolv: Hur behandlas unga som gör kometkarriär?2

  Turnélivet är tungt och att det finns sprit över allt. Risken att åka dit finns hela tiden, man får passa sig, säger Krippe Westerling, solist i bandet Satin Circus.

 • Actionfyllda filmen Moeibus har premiär idag (21.11)
  Publicerad . Uppdaterad

  Blod, sorg och spänning på bio

  Internationell filmpremiärs fredag idag. En belgisk, en brasiliansk och sydkoreansk film. Och sedan den efterlängtade Hunger Games förstås.

 • Bild på Anna Rukko.
  Publicerad . Uppdaterad

  Presidenten bjöd Anna Rukko på fest

  Anna Rukko har samlat in 50 000 euro till det nya barnsjukhuset genom att göra smycken och auktionera ut dem på nätet. Förra veckan hittade hon en överraskning bland posten, presidenten bjöd henne till självständighetsbalen.

 • Sebastian Rejman
  Publicerad . Uppdaterad

  Fredrika duschar Sebastian Rejman

  Jag har gjort det med min chef, jag har gjort det med Isac Elliot och idag fick jag göra det med Jukebox programledaren Sebastian Rejman. Att spotta någon i ansiktet är helt enkelt inte okej. Speciellt om man inte känner personen i fråga och vill göra ett gott intryck.

 • Malin Båtmästar lagar mat i tv-programmet Strömsö.
  Publicerad . Uppdaterad

  Malin Båtmästar är en äkta foodie

  Malin Båtmästar bloggar om mat, har skrivit en bok om mat, och säljer mat i sin egen affär. Vi kan nog lätt säga att livet kretsar kring mat för Malin. Vi hälsade på henne i Sundom där hon är omgiven av ... mat!

 • Astronauten Leland Melvin
  Publicerad . Uppdaterad

  Möt NASA-astronauten Leland

  Många barn drömmer redan tidigt om att bli astronauter. Det gjorde inte Leland Melvin, men idag har han besökt rymden två gånger. Myteriet träffade den före detta NASA-astronauten Leland.

 • The Hunger Games Mockingjay Part 1, Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth
  Publicerad . Uppdaterad

  Hungerspelen – en utdragen revolution

  Den tredje upplagan av Hungerspelen får en som inte läst böckerna att famla efter slitna fraser som ”koka soppa på en spik” och ”less is more”. Trean tar vid där tvåan slutade, men utan att leda någonstans. Och än är det inte över.