X3M.YLE.FI

Hjälpmedel mot shoppingsjukan

Popbloggen: Anka har tittat på serien Kvalitet, där modeskaparen Camilla Thulin hjälper oss att få en mer hållbar stil. Vad är god kvalitet? Hur sköter jag mina läderskor eller lagar en tröja? Hur görs lin och läder? Det, och många fler frågor får tittaren svar på. Anka ger serien en stor tumme upp.

Publicerad .
Konstverk av Paul McCarthy

Är det ett träd? Eller en analplugg?11

Döm själv! Enligt den amerikanska konstnären Paul McCarthy (69 år) är det ett träd. I alla fall kallade han konstverket så: tree (träd på engelska). Men helt så enkelt är det förstås inte. Paul McCarthy är känd för att skapa ett och mena annat. Och så är han känd för sina främst sexuella provokationer.

Publicerad .

Arman Alizad sjunger otydligt

Idag var Arman Alizad gäst i Succémorgon. Han snackade bland annat om hur det var att jaga med örnar i Mongoliet och dessutom fick han också tävla i Succémorgons svenska låttävling.

Publicerad .
En man sitter bredbent.

Popbloggen: Bredbenta män på tåget 1

Varför måste någon ta upp två säten på bussen eller i tåget? Har ingen lärt dessa personer (oftast män, tyvärr) hyfs?

Publicerad .
Ida Henrikson och Catariina Salo har läst Steglitsan.

Kias bokklubb: Steglitsan

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Steglitsan” av Donna Tartt. En tegelsten till bok (784 sidor) som är värd att läsa, men som kräver tålamod hos läsaren och lätt kan uppfattas som svår litteratur. Det här är några av åsikterna hos recensenterna.

Publicerad .
Vad betyder egentligen ordet hemland? Bild från verket Mapping Homeland. Bubbles: Family.

Vad betyder hemland för dig?

Popbloggen: Anka kollade in två utställningar i Vasa: Homeland med flera olika konstnärer, och Mitt lilla imperium med Ville Andersson. Båda utställningarna är sjukt snygga, och Homeland väckte dessutom många frågor: vad betyder egentligen hemland? Har alla ens ett sådant?

Publicerad .

Myteriet

Handskakning.

Jobb ska sökas på lika villkor

Kontakter är vägen till jobb för många. Men att kila in sina släktingar på jobb som de kanske inte är lämpade för är inget att rekommendera. Så länge släkten konkurrerar på samma villkor som alla andra sökande är det okej, men om någon favoriseras är man ute på djupt vatten.

Publicerad .

Löpning en statussymbol för eliten 27

Löpning är inte längre bara en hobby, utan en livsstil. Att ha tid och disciplin att träna för ett maratonlopp har blivit en statussymbol för välbärgade stadsbor. Också i Helsingfors löps det mest inne i centrum.

Publicerad . Uppdaterad .

Onsdagspodden

Att hjälpa släktingar - är det så fel? Veterinär efterlyser bondförnuft bland familjer med husdjur. Åke Edwardsson är en av Sveriges populäraste deckarförfattare och skrev tills han fick burnout. Allt färre ser tv-programmen när de sänds i tv. Är det nu vi ska ta farväl till tv-tablån? Välkommen med i onsdagspodden med My Tengström.

Rättvis handel, kaffeodling.

Varför ska jag betala mer för mitt kaffe? 1

Vi firar som bäst veckan för rättvis handel, föreningen Reilu kauppa ry vill i och med kampanjveckan väcka uppmärksamhet kring vad vi som konsumenter kan göra för en mer hållbar och jämlik värld.

Publicerad .
Tänk på din kroppshållning när du skakar hand. Har du handen bakom ryggen ser du osäker ut. Att ta i med båda händerna kan uppfattas lite påklistrat och allt för kärleksfullt

Arbetsintervju som första dejten

Staffan Kurtén har jobbat i många år med både företag som ska rekrytera rätt personal och med de som ska bli rekryterade. Han menar att det i dag inte mera finns något kodspråk då du går på arbetsintervju.

Publicerad . Uppdaterad .
En man i handfängsel med en polis

Brottstrender styrs av de kriminella

Mängden våldsbrott sjunker men rånen ökar. Hur kan vi förklara brottstrender? Myteriet pratade med den svenska kriminalreportern Lasse Wierup som har svaren.

Publicerad . Uppdaterad .
Du kanske tycker att du inte dricker - men en öl blir hastigt flera. Veckans kolumnist vill göra oss uppmärksamma på vår alkoholkonsumtion. Bild: Yle/Comstock

Skärpta bestämmelser upprör

Ordet whisky förbjöds i marknadsföring och Ron Jeremys fagra nuna får inte pryda hans egen romflaska längre. Det har rört upp känslor de senaste dagarna. Men ibland är det motiverat med bestämmelser och allt är inte förmyndarfinlands fel. Det säger alkoholforskaren Thomas Karlsson på institutet för hälsa och välfärd.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Rixton

Rixton: Klart vi kommer till Jakobstad

Spelningar med Ariana Grande, etta på Storbritanniens singellista, en turné som aldrig tar slut. Att killarna i brittiska Rixton har en riktig succé på gång är nästan onödigt tydligt. Så vi ringde dem och pratade kalsonger och Jakobstad i stället.

Publicerad .
Några av artisterna på Radio X3Ms svenska dagen-lista

Skapa vår svenska dagen-lista 21

Den 6 november, det vill säga svenska dagen, kommer att låta ganska så annorlunda på Radio X3M. Dagen till ära kommer vi nämligen att endast och enbart spela låtar på svenska, och nu vill vi ha din hjälp då vi väljer vilka låtar som ska spelas den dagen.

Publicerad . Uppdaterad .
Meghan Trainor

Krokodilälskaren Meghan Trainor

Meghan Trainor är en zoo-fantast och avslöjar att hon älskar dinosaurier (på film) och krokodiler. Krokodilen hon mötte i Sverige fick namnet Tommy, efter vår egen Supernova-Tommy. Kolla in hennes Instagram för bevis!

Publicerad .
Thomas Stenström

Sveriges nya Orup på spellistan 2

Tack alla goda gudar att det äntligen är måndag, för måndag betyder ju ny och färsk musik på kanalen! Kolla in veckas nykomlingar

Publicerad .

Årets coolaste låt på svenska 2

Musikchefen Johan Lindroos bloggar om rapparen Joys nya låt Kattliv: "jag hyllar inte den här för att jag är en kattmänniska och det hörs både miau och roar i låten, utan för att den är det coolaste jag hört på länge!"

Publicerad .

One Direction kommer till Helsingfors!1

Fansen har blivit hörda - den brittisk-irländska popgruppen One Direction ska göra en spelning i Finland nästa sommar. Harry, Zayn, Niall, Liam och Louis kommer att uppträda i Helsingfors den 27 juni.

Publicerad .
K!NG är ett dancerock-band.

Från Munamies till K!NG

Det finns knappast många i Finland som aldrig hört talas om Munamies. Mannen bakom karaktären är Riku Nieminen och han är mest känd för sina sketchroller i tv-programmet Putous. Det som inte alla vet är att förutom skådespelaryrket är Riku också musiker. Just nu koncentrerar han sig på sitt band, K!NG.

Publicerad .
Svenska bandet Vita Bergen

Vita Bergen erövrar 2

Göteborgska bandet Vita Bergen har en hel del spelningar på gång runt om i världen, de turnerar med Markus Krunegård och har en EP som släpps i dagarna. Det här är bara början.

Publicerad .
Gwen Stefani på en gul väg.

Gäsp, Gwen Stefani

Popbloggen: Anka har lyssnat på Gwen Stefanis nya låt Baby don't lie och kan inte riktigt bestämma sig för vad hon tycker om dem. Mest tycker hon den är tråkig. Gwen låter helt enkelt inte som sig själv.

Publicerad . Uppdaterad .

NÖJE

björnar som äter pumpa

Så firar du en perfekt halloween 2

Ordna hemmafest, gå på zomebiewalk i Vasa eller kolla på film? Vad du än väljer att göra på halloween har vi de bästa tipsen för en riktigt lyckad helg.

Publicerad .
Cilla och Rolf Börjlind

Tjugosex Beck-manus svetsar ihop dem 1

Har du någonsin drömt om att jobba tillsammans med din partner? Det är verklighet för krimförfattarna Cilla och Rolf Börjlid som bland annat står bakom hela 26 manus till Beckfilmer. Nu ska deras deckare om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning också översättas till finska.

Publicerad .

Mumin goes fashion

Trinda mumintroll och skrangliga filifjonkor pryder Paola Suhonens nya flashiga Moomin-kollektion, som når affärerna på våren. Kollektivet erbjöd barnboksförläggaren Sara Ehnholm Hielm en klädprovning i Ivana Helsinkis showroom i Arabia.

Publicerad . Uppdaterad .
Ismo Leikola

Ismo Leikola: Finland är underligt och exotiskt 1

Den prisbelönta, men jetlaggade, komikern Ismo Leikola har anlänt till Finland och tar i tu med en fullspäckad vecka. Vart tog hans prispengar vägen och blir det någon torgfest?

Publicerad . Uppdaterad .
Ur spåret

Lyssnarna hjälpte Ted i Ur spåret

I dag var det dags för frågesporten Ur spåret, världens bästa radiotävling. Janne Grönroos var lika ivrig som alltid medan Ted Forsström och Fredrika Lindholm mest suckade och ville slänga ut Janne från studion. Tack vare lyssnarnas hjälp fick Ted några poäng.

Publicerad . Uppdaterad .
Jeanette Öhman

"Sluta klicka på skandalrubriker" 2

Renee Zellweger har varit mycket på tapeten denna vecka. Hennes utseende har kritiserats och medierna har slängt ut skandalösa rubriker. Vi pratade med Peppe Öhman om utseendefixeringen och vad vi kan göra för att förbättra situationen.

Publicerad .
Frillan och prillan med sina gamlingar

Gamlingar på repeat

Använd hjärtat är en kampanj som kommer startas på Yle i november. Den går ut på att uppmärksamma och komma ihåg sina äldre. Frillan och Prillan smygstartade kampanjen med "gamlingar på repeat". De frågade runt på redaktionen vad kollegornas gamlingar alltid, alltid säger.

Publicerad . Uppdaterad .
Selfie av Cecilia Floris.

Cecilia Floris: Ta en #maktselfie

Cecilia Floris väljer att se selfien som ett maktmedel där vi själva tar kontrollen över vår hur vi porträtteras. Ta en #maktselfie du också!

Publicerad . Uppdaterad .

Till minne av Oscar de la Renta

Popbloggen: I måndags (20.10) kom besked att den kände och omtyckte modedesignern Oscar de la Renta gått bort vid 82 års ålder. Han var en av vår tids främsta designers och hans klänningar har klätt kvinnor världen över. Oscar dog efter nästan tio års kamp mot cancer, men trots det jobbade han i det sista.

Publicerad .
elin andersson, lucia 2013

Lucia ska ha skinn på näsan

Snart får vi börja rösta på årets lucia, men vad krävs egentligen för att ens bli utvald som kandidat? Eva Frantz som sitter med i juryn listar fem kriterier.

Publicerad .
Bloggträff i Jakobstad.

Den stora bloggträffshelgen1

I lördags (25.10) hölls fyra bloggträffar på olika platser i Finland. 20 bloggare träffades på kaféer i Helsingfors, Åbo, Vasa och Jakobstad för att lära känna varandra.

Publicerad .

Näsdagen

Hjallis Angels vill göra näsdagsgodis

Hjallis Angels med Krista Siegfrids i spetsen rullar in på en godisfabrik, och försöker sälja en ny näsdagsprodukt. Dessutom går Petski på dejt med en supermodell!

Publicerad .
gubbe som pekar, Hjallis Angels inför näsdagen 2014

Krista Siegfrids från Hjallis Angels skapar konst

Näsdagens rollerblade-prinsessa Krista Siegfrids åker in på ett ruskigt industriområde för att träffa konstnären Stefan Lindfors. Hon blir nästan bränd av en plasmastråle när de skapar ett konstverk tillsammans. Nu kan också du delta i näsdagsinsamlingen.

Publicerad .
Hjallis Angels: Petski, Krista och Isa.

Krista Siegfrids och Hjallis räddar världen

För att aktivera de förmögna och framgångsrika finlandssvenskarna i välgörenhet behövs charm, kontakter, kunskap och minst tre par rullskridskor.

Publicerad .

X3M-TV

Pakkopampas med KAJ

Hur bra är du på Österbottniska?

Ted från Succémorgon har fått stå ut med "pakkosuomi" i flera omgångar. När Isa hoppade in som vikarie i morgonprogrammet var det hennes tur att var språkbegränsad. Humorgruppen KAJ förklarade, Isa gissade.

Publicerad .
Mecki Anderson poserar med sin gamla bas i musikcafé After Eight.

Hemma hos After Eight 3

After Eight är en viktig del av Jakobstads kulturliv. Vi träffar eldsjälen Mecki Andersson, som trots ekonomiska problem håller hoppet, och kreativiteten uppe. Häng med in i After Eights mysiga värld.

Publicerad .
Maria Motazami.

Kungen eller Carl Philip, Maria Montazami? 3

Vi fick en pratstund med den långvarigaste Hollywoodfrun, Maria Montazami. Hon dricker champagne när hon klär sig, skulle välja Kungen av Sverige framom Carl Philip och avslöjar att Finland får vara med i nästa säsong av succéserien. Hon gör också en servis med tofsar.

Publicerad .

Film och TV

Halle Berry spelar huvudrollen i Extant

Tv-tips för november

Det blir mörkare och vi har allt mer tid att sitta inne vid tv:n och mysa. Vi har rotat fram en samling nya serier åt dig, så nu är det bara att välja och vraka och hitta det som intresserar dig mest.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjukhusdramat Syke handlar om fyra sjuksköterskor.

Snyggt finskt sjukhusdrama

Popbloggen: I kväll (29.10) har den nya sjukhusserien Syke premiär. Muffe har sett det första avsnittet på förhand och funderar på olika element som ska finnas med i en bra sjukhusserie. Vilka element innehåller Syke?

1G3B:s manager Kari Kaistinen på svensexa. Men vad hände egentligen?

Kaistinen är en positiv överraskning

Anka har sett årets film, Kaistinen, som handlar om det närpesiska bandet 1G3B:s manager. Filmen var roligare än hon förväntade sig.

Publicerad .
Apan i Hangover 2.

Bästa filmerna från Thailand

Allt fler flyr det omänskligt kalla klimatet i Finland och styr kosan mot sydligare breddgrader. Thailand är ett av de resmål dit finnar tar sig för att fixa till solbrännan. Just därför listar vi en topp trea på filmer inspelade i Thailand.

Publicerad . Uppdaterad .

Ny och klassisk skräck på Night Visions

Höstens skräckfestival Night Visions koncentrerar sig den här gången på hederlig halloween-skräck. Vi tipsar om sex filmer du inte får missa!

Publicerad .

Skräckfilm med Catzo och Filip: Hellraiser

Filmen Hellraiser var den film som från början fick Filip att intressera sig för skräckfilm, man kan säga att hela sagan började härifrån. Det har gjorts flera Hellraiser-filmer och nu koncentrerar sig Catzo och Filip på den första i serien.

Publicerad .
Johan Rheborg gör en fin skådespelarinsats som Morran. Här är han klädd i rosa klänning.

Rheborg och Gustafsson är tillbaka

Popbloggens skribent Anka jublar: Komikerna Johan Rheborg och Robert Gustafsson är tillbaka i rutan. I serien Morran och Thobias får vi se dem gestalta två ganska roliga, men mest sorgliga, karaktärer.

Publicerad .
adam driver, corey stoll, tina fey och jason bateman sitter i en soffa.

En fin skara skådespelare

TGIF! Sex filmer har premiär den här helgen, och de består av action, humor och en animation. Mest ser vi fram emot komedin This Is Where I Leave You som stoltserar med flera stora komedistjärnor. Ett annat hett tips är dystopin The Maze Runner.

Publicerad .
Film John Wick har finlandspremiär 24.10.

Favorittorpeder på film 4

I helgen har Keanu Reeves nya film John Wick finlandspremiär. Wick är en före detta yrkesmördare som lever ett stillsamt liv ända till den ryska maffian bryter sig in i hans hus och dödar hans hund.

Publicerad . Uppdaterad .
Teresa (Kaya Scodelario) och Thomas (Dylan O'Brien) i filmen The Maze Runner.

Dystopibingo i The Maze Runner 7

Anka gick och kollade filmen The Maze Runner och passade samtidigt på att spela dystopibingo. Hur många bingorader tror du det blev?

Publicerad .

Sluta Panta!

NATTCHATT lördagen den 1.11 kl.21-02

Under den kommande veckan, 27.10-1.11, har Sluta panta-chatten önsketema, som avrundas med nattchatt, lördagen den 1.11 kl.21-02.

Publicerad .

Rakbladet gav kontroll 9

Jag sitter länge och trycker rakbladet mot min underarm, utan att riktigt veta vad jag ska göra. Kommer jag att våga dra ett snitt? Hur kommer det att kännas? Till sist tar den inre ångesten över och med rödgråtna ögon och plufsigt ansikte där tårarna redan torkat till saltstrilar mot kinden, gör jag mitt första snitt.

Publicerad . Uppdaterad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • Lina Falcken på promenad i regnet.
  Publicerad . Uppdaterad

  Afasin blev början på ett nytt liv

  Ibland kan ett felsteg få konsekvenser för resten av livet. Efter att Lina Falcken som 29-åring föll i en trappa började hennes nya liv, ett liv där hon måste lära sig tala på nytt och anpassa sina drömmar efter de gränser en hjärnskada sätter.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Arman Alizad sjunger otydligt

  Idag var Arman Alizad gäst i Succémorgon. Han snackade bland annat om hur det var att jaga med örnar i Mongoliet och dessutom fick han också tävla i Succémorgons svenska låttävling.

 • Modeskaparen Camilla Thulin är guidar oss till en hållbar stil i programmet Kvalitet.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hjälpmedel mot shoppingsjukan

  Popbloggen: Anka har tittat på serien Kvalitet, där modeskaparen Camilla Thulin hjälper oss att få en mer hållbar stil. Vad är god kvalitet? Hur sköter jag mina läderskor eller lagar en tröja? Hur görs lin och läder? Det, och många fler frågor får tittaren svar på. Anka ger serien en stor tumme upp.

 • Ida Henrikson och Catariina Salo har läst Steglitsan.
  Publicerad . Uppdaterad

  Kias bokklubb: Steglitsan

  Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Steglitsan” av Donna Tartt. En tegelsten till bok (784 sidor) som är värd att läsa, men som kräver tålamod hos läsaren och lätt kan uppfattas som svår litteratur. Det här är några av åsikterna hos recensenterna.

 • Vad betyder egentligen ordet hemland? Bild från verket Mapping Homeland. Bubbles: Family.
  Publicerad . Uppdaterad

  Vad betyder hemland för dig?

  Popbloggen: Anka kollade in två utställningar i Vasa: Homeland med flera olika konstnärer, och Mitt lilla imperium med Ville Andersson. Båda utställningarna är sjukt snygga, och Homeland väckte dessutom många frågor: vad betyder egentligen hemland? Har alla ens ett sådant?

 • Rixton
  Publicerad . Uppdaterad

  Rixton: Klart vi kommer till Jakobstad

  Spelningar med Ariana Grande, etta på Storbritanniens singellista, en turné som aldrig tar slut. Att killarna i brittiska Rixton har en riktig succé på gång är nästan onödigt tydligt. Så vi ringde dem och pratade kalsonger och Jakobstad i stället.

 • björnar som äter pumpa
  Publicerad . Uppdaterad

  Så firar du en perfekt halloween2

  Ordna hemmafest, gå på zomebiewalk i Vasa eller kolla på film? Vad du än väljer att göra på halloween har vi de bästa tipsen för en riktigt lyckad helg.

 • Cilla och Rolf Börjlind
  Publicerad .

  Tjugosex Beck-manus svetsar ihop dem1

  Har du någonsin drömt om att jobba tillsammans med din partner? Det är verklighet för krimförfattarna Cilla och Rolf Börjlid som bland annat står bakom hela 26 manus till Beckfilmer. Nu ska deras deckare om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning också översättas till finska.

 • Handskakning.
  Publicerad . Uppdaterad

  Jobb ska sökas på lika villkor

  Kontakter är vägen till jobb för många. Men att kila in sina släktingar på jobb som de kanske inte är lämpade för är inget att rekommendera. Så länge släkten konkurrerar på samma villkor som alla andra sökande är det okej, men om någon favoriseras är man ute på djupt vatten.

 • Halle Berry spelar huvudrollen i Extant
  Publicerad . Uppdaterad

  Tv-tips för november

  Det blir mörkare och vi har allt mer tid att sitta inne vid tv:n och mysa. Vi har rotat fram en samling nya serier åt dig, så nu är det bara att välja och vraka och hitta det som intresserar dig mest.

 • Snöleopardungar på Högholmen oktober 2014
  Publicerad . Uppdaterad

  Högholmen bäst i världen på snöleopardsungar – se video

  Att ha snöleoparder i djurparker är en bra säkerhetskopia anser snöleopardsexperten Gustaf Samelius. Högholmen har stått för 140 ungar under de senaste 50 åren, medan stammen i det vilda består av mellan 3500 – 7000 djur. De lurviga helsingforsarna skickas ofta till djurparker i andra länder.

 • Konstverk av Paul McCarthy
  Publicerad . Uppdaterad

  Är det ett träd? Eller en analplugg?11

  Döm själv! Enligt den amerikanska konstnären Paul McCarthy (69 år) är det ett träd. I alla fall kallade han konstverket så: tree (träd på engelska). Men helt så enkelt är det förstås inte. Paul McCarthy är känd för att skapa ett och mena annat. Och så är han känd för sina främst sexuella provokationer.

 • Några av artisterna på Radio X3Ms svenska dagen-lista
  Publicerad . Uppdaterad

  Skapa vår svenska dagen-lista21

  Den 6 november, det vill säga svenska dagen, kommer att låta ganska så annorlunda på Radio X3M. Dagen till ära kommer vi nämligen att endast och enbart spela låtar på svenska, och nu vill vi ha din hjälp då vi väljer vilka låtar som ska spelas den dagen.

 • Katthuset i Vasa
  Publicerad . Uppdaterad

  Katter som bajsar och slåss på kafé1

  Nu öppnas (äntligen) det första kattkafét i Finland, nämligen i Tammerfors. För alla som älskar katter är det här förstås en väldigt rolig nyhet. Men hur skall det riktigt gå med ett kafé fullt av katter?

 • Livmodern spelar en ganska viktig roll i menscykeln.
  Publicerad . Uppdaterad

  Sex & Sånt: Det här är menscykeln

  När börjar menscykeln och vad händer under de olika dagarna? Och vad har Isas fylledansande med saken att göra?