X3M.YLE.FI

Svensk girl power på STK i Åbo

Det tog bara åtta år – Svenska Talande Klubben anlände återigen till Åbo fredagen den 30 januari, den här gången till Klubi. Och vilken kväll det var! Fast vi förväntade oss inget mindre med Linnea Henriksson och Alina Devecerski som intog scenen. Läs vad som hände och kolla in bilderna här.

Publicerad .
Selfiepinne

Selfiemingel på STK

Svenska Talande Klubben gick av stapeln i Åbo. Vi packade med vår nya selfiepinne och bad klubbgästerna ta fina bilder på sig själva. Vem hade det roligaste användarnamnet på Instagram?

Publicerad .
Alina Devecerski och Linnea Henriksson

STK i Åbo slutsåld

Alina Devecerski och Linnéa Henriksson uppträder i kväll på Svenska Talande Klubben i Åbo. Spelningen är slutsåld. Om du hade planerat att gå på den slutsålda klubben är ändå inte allt hopp ute. Vi streamar klubben här med start kl 21!

Publicerad .
Sångaren Siru.

Siru tar i hårt och högt

I vår genomgång av årets UMK-artister har vi nu kommit till Siru. En skönsjungade kvinna som har två äss i ärmen.

Publicerad .
I wanna marry Harry

Tv-tips inför februari

Vi har rotat i tv-tablån och grävt fram det bästa nya serierna och hittade väldigt mycket intressant. Eller vad sägs om en fejk brittisk monark som söker kärlek, Robin Williams sista tv-produktion och kändisar som tävlar i matlagning?

Publicerad .
Fredrik Furu, Nina Lassander och Roland Junell på ett kafé i Stockholm

Stockholm i mitt finlandssvenska hjärta

Radio X3M åkte till Stockholm för att snacka stockholmsromantik, sammanhållning och svårigheten att komma igång i det svenska samhället med tre finlandssvenska musiker.

Publicerad . Uppdaterad .

Finlandssvenska hemlisar

Finlandssvenska hemlisar

Hurdana hemligheter har vi i Svenskfinland? Vi beslöt att ta reda på det. På sajten Finlandssvenska hemlisar samlar vi våra mörkaste, roligaste och underligaste hemligheter.

Konceptet är enkelt. Du skriver ner din djupaste hemlighet, trycker på sänd och så vips så har du lättat på hjärtat.

Alla hemlisar hittar du här!

NÖJE

Irene Hagman och Fatma Matar.

De kämpar mot vardagsrasismen 6

I kväll ordnas evenemanget Culture Crash i Vasa. Under kvällen får besökarna bland annat lyssna på livemusik, och diskutera vardagsrasism. Temat fortsätter på lördag, när den som vill får prova på att bära en hijab, alltså en slöja.

Publicerad . Uppdaterad .
Ur filmen Mortdecai

Veckans filmpremiärer

Vad går på bio den här veckan? Unbroken, Wild, Mortdecai och White God.

Publicerad . Uppdaterad .
gruppbild

Warlord besöker Succémorgon

Idag var Mathias ”Warlord” Nygård gästprogramledare i Succémorgon. Efter att Mathias turnerat hela världen med sitt band Turisas hade han äntligen tid att besöka Succémorgon i tre hela timmar.

Publicerad . Uppdaterad .
Katt attackerar tvättsvamp

Trettiotusen psykbryt

Det svenska Facebook-evenemanget Minst 100 psykbryt innan midsommar har spridit sig som löpeld i både Sverige och Finland. Evenemanget har nu dryga 30 000 deltagare.

Publicerad . Uppdaterad .
Humorgruppen KAJ

Humorgruppen KAJ på turné 4

Borgå, Grankulla, Mariehamn, Kimito, Ekenäs och Helsingfors, KAJ-maskineriet kommer! I vår får hela Svenskfinland njuta av österbottnisk humor.

Publicerad . Uppdaterad .
Star Wars -fans utklädda till sina favoritkaraktärer.

Sålde Star Wars-leksak, köper hus

En Star Wars -leksak har sålts på auktion för 18 000 pund i Storbritannien, rapporterar BBC. Figuren auktionerades ut av Craig Stevens, som har över 10 000 Star Wars-figurer i sin samling.

Publicerad . Uppdaterad .
Joni Luomanen och Heikki Häkkinen

Att rädda livet på en vän

Joni Luomanen och Heikki Häkkinen reste till Thailand för att rädda sin alkoholiserade vän som tappat både gångförmågan och kontakten med den yttre världen. Allt fångades på film, och nu har deras dokumentär Hymyjen maa premiär.

Publicerad . Uppdaterad .

2015 får inte bli kvinnornas år

Beatrice Eli är på väg från festen, mot studion. Det kliar i fingrarna. Hon vill skriva grymma låtar. Läs vår långa intervju där Beatrice Eli bland annat förklarar varför hon inte vill att 2015 blir kvinnornas år.

Publicerad .
Janne hackar lök i studion 2

Janne offrar sig för lökexperiment

Det är dags att sätta labbrockarna på. I fredagens Succémorgon försökte Janne och Jocke lösa det eviga vardagsproblemet som pinar oss alla – att hacka lök utan att börja böla.

Publicerad .
Tre böcker ligger ovanpå varandra.

Läs med X3M:s bokklubb

Har du alltid drömt om att få vara med i en bokklubb? Nu har du din chans.

Publicerad .
Skräckfilmspodden med Catzo & Filip

Skräckfilm med Catzo och Filip - Kairo

Det har blivit dags för den sista filmen i Filips försök att få Catzo att bli skräckfilmsfrälst. De tar tag i den Japanska filmscenen med filmen Kairo (Pulse på engelska), som behandlar internet och spöken.

Publicerad .
Redaktörer i sparkdräkt.

Vill du sommarjobba på X3M?

Nu har du din chans att jobba med världens roligaste kolleger! Är du en smart typ som är intresserad av samhälle, kultur, världen, Svenskfinland? Är du dessutom bra på att uttrycka dig i skrift och tycker om att snacka? Har du också en hygglig allmänbildning? Skicka in din ansökan nu.

Krista Siegfrids pressbild.

Svenskfinlands smaskigaste hemlis avslöjad 1

Frillan och Prillan från Stiftelsen ringde upp Krista Siegfrids för att prata om programmet Tähdet, tähdet och annat hon sysslat med. De trodde att det skulle bli en vanlig intervju – de hade så fel. Förbered dig för dagens smaskigaste finlandssvenska hemlis.

Publicerad . Uppdaterad .

Lång intervju

"Jag har sagt det förut, men jag säger det igen"

Silvana Imam har sagt det förut, men hon säger det igen. Vi träffar årets mest hajpade svenska hiphopakt mitt under en hemlig fotosession och lyssnar på vad det är hon vill säga om och om igen.

Publicerad . Uppdaterad .

Myteriet

Fredagspodden

Hur skulle vår värld fungera om vi försköt vår dygnsrytm med ett par timmar? Frun till saudiske aktivisten Raif Badawi vädjar till världen. Kan vi stoppa piskrappen och rädda Raif? En ungersk studie visar att årstiden som du föds i kan påverka din personlighet som vuxen. Irene Hagman och Fatma Matar kämpar mot vardagsrasism genom att vara med och ordna Culture Crash i Vasa. Välkommen med i sista podden med My för den här veckan! Du hittar oss också på Soundcloud.

Mathias Nylund utanför en jurta i Mongoliet.

Han reser från Bennäs till Beijing

Mathias Nylund hyser en stor kärlek till Asien, och har gjort resorna dit till sitt arbete. Han tar med sina resenärer på allt från jordbruksbesök och båtturer till nomadläger i Mongoliet. Den mest intressanta resan går från Bennäs i Österbotten till Peking i Kina.

Publicerad . Uppdaterad .
En lapp där det står: Ert sex stör mig!!!! H. Arg

Kan du vräkas för högljutt sex? 6

Har din granne högljutt sex mitt på natten? Får du arga lappar genom postluckan? Hur mycket ljud får du ha på din fest om du förvarnar dina grannar om det? Juristen Marina Furuhjelm svarar på våra frågor om grannsämjan.

Publicerad . Uppdaterad .
Ko Lanta, matti kallio

”Jag simmade bort tio år av ångest”

Klockan var 9.45 på Annandag jul år 2014. Det var på klockslaget exakt tio år sedan Matti Kallio var med om tsunamin i Thailand. En händelse som kommit att plåga honom det senaste decenniet.

Publicerad . Uppdaterad .
Robert Aschberg

"Näthatarna borde skaffa sig ett liv"

Vi träffade Robert Aschberg för att prata om hans program Trolljägarna. I det söker han upp och konfronterar personer som sysslar med näthat. Inte sällan svänger pendeln så att näthatarna sedan får smaka på sin egen medicin.

Publicerad . Uppdaterad .
Man som tänder en joint.

Drogerna finns överallt i Finland 10

Det största snacket i Kyrkslätt just nu är att det säljs och används cannabis på en skola i trakten. Enligt polisen är det här inget ovanligt, faktum är att droganvändningen på små orter, och bland allt yngre personer, har ökat. Vi försöker ta reda på varför.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör detta och bli chef

Är din dröm att bli ledare, förman, arbetsgivare eller kanske vd? Jens Berg, chefredaktör på Hufvudstadsbladet, ger fyra enkla tips på hur man agerar som chef.

Publicerad . Uppdaterad .

UMK - Tävlingen för ny musik

Bandet Shava.

Shava gör bhangra på finska 2

Nu är det dags att presentera nästa UMK-deltagare, Shava, som sysslar med något verkligen ovanligt – indisk musik på finska. Läs om bandet och kolla in musikvideon för deras tävlingsbidrag här.

Publicerad . Uppdaterad .
Mezzosopranen Essi Luttinen, sångaren i Opera Skaala.

Opera Skaala kombinerar opera med EDM

Det är dags att presentera Opera Skaala som deltar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med den verkligen unika låten Heart of a light. Vem står bakom den mystiska Opera Skaala? Ta reda på här och lyssna på deras låt.

Publicerad . Uppdaterad .
Bandet Eeverest.

Eeverest vill bli större än Mount Everest

En UMK-artist per dag, det är vårt mål!. Idag presenterar vi dig Eeverest, Finlands senaste nykomling på EDM-scenen. Bandet tävlar i årets UMK – Tävlingen för ny musik med låten Love it all away.

Publicerad . Uppdaterad .

Musik

Jennie Storbacka

Österbottningarnas år i The Voice of Finland 3

En rad österbottningar visar upp sin talang i tv i vinter. Sex deltagare i The Voice of Finland bor eller har rötterna i Jakobstads-Karlebyregionen. Fyra av dem har redan gått vidare, bland annat Jennie Storbacka.

Publicerad . Uppdaterad .

Linnea Henriksson älskar att klä ut sig

Senast hon besökte STK slutade spelningen med att hon hoppade jämfota av glädje. Nu är Linnea Henriksson tillbaka i Finland och på fredag intar hon scenen i Klubi, Åbo.

Publicerad . Uppdaterad .
Crucified Barbara

Crucified Barbara firar jubileumsår med P3 Guld-vinst

Sju av de åtta pokaler som delades ut under årets upplaga av P3 Guld i Göteborg gick till kvinliga artister. En av priskategorierna har varit speciellt mansdominerad under åren, nämligen Årets rock/metal. Nu blev det ändring i den saken.

Publicerad . Uppdaterad .
Hoodie Allen

Rappscenens Woody Allen på spellistan 1

Det bästa med måndagar är så klart nya låtar på spellistan. Vi har en riktig genremix att bjuda på, allt från rapp till dunkande klubbmusik.

Publicerad . Uppdaterad .

Kvinnlig rapp i Musikrepubliken

I torsdagens Musikrepublik hade Catzo ett tema som värmer henne själv oerhört, nämligen rapp och hiphop. Eftersom hon koncentrerar sig på kvinnor så var det förstås mest brudar hon spelade. Lyssna på hela programmet här.

Publicerad .
Alina Devecerski

Alina har fått sin sisu från mormor

Snart gör Alina Devecerski comeback på Svenska Talande Klubben i Åbo. En del har hänt sedan den svettiga kvällen i september år 2012 då hon spelade på Korjaamo i Helsingfors.

Publicerad .
Alina Devecerski och Linnea Henriksson

Alina Devecerski och Linnea Henriksson till STK

Säsongsstarten av Svenska Talande Klubben bjuder på mäkta girlpower. Två av de hetaste kvinnliga artisterna i Sverige reser över Östersjön för att förgylla vår januarivardag. Denna gång i Åbo.

Publicerad .
Ola Salo

Äntligen Ola Salo!

Popbloggen: Muffe blev glad när hon hörde att Ola Salo, efter många års väntan, äntligen släppt sin första solosingel. Har du redan hört den?

Fyra av de sex gepardungar som föddes på zoo i Nederländerna.

Tvättbjörn eller gepard? 2

Den här veckan är det nypremiär för Musikrepubliken på Radio X3M. Varje kväll vevar en dj sina favoritskivor. Vilken kväll kommer att bli din favorit? Vi tar reda på det redan nu, med djurmetaforer.

Publicerad . Uppdaterad .

Keikkakalender för 2015 10

Fantastiska band och artister besöker vårt avlånga land under 2015.

Publicerad . Uppdaterad .

Sex & sånt

Koivuniemi - Granqvist 2

Hångelkurs med Sex & Sånt

Det är lätt att trycka ihop två munnar mot varandra, men att få det till en perfekt kyss är sen en helt annan sak.

Publicerad . Uppdaterad .
Man med glidmedelburk.

Glidmedel i alla lägen

I vanliga matbutiker finns det sällan många olika glidmedel att välja mellan. Men går man till en affär som är inriktad på sexleksaker och sexhjälpmedel så finns det nästan för många alternativ.

Publicerad .
Var får man onanera?

Var får man onanera?

Myterna om att det är farligt att onanera börjar småningom vara en del av historien. Ingen tror väl egentligen att man får håriga handflator längre av att ha sex med sig själv, men får din kompis runka på din toalett?

Publicerad . Uppdaterad .
Sex & sånt med Dan Granqvist.

Så här ska du inte dumpa

Få saker tär så mycket på den egna energin som ett dåligt förhållande. Men att göra slut är väl knappast något som någon ser fram emot. Hur hemskt det än kan kännas i stunden, så är det ibland den enda utvägen för att själv börja må bättre.

Publicerad . Uppdaterad .

Film och TV

White God, Zsófia Spotta

White God – film som är på bettet

Handen på hjärtat; när såg Du senast en ungersk film? Ifjol? Aldrig? Oberoende av svaret så lönar det sig att genast utöka den ungerska kvoten med ”White God”.

Publicerad .
Turist

Turist 1

Turist tog hem vinsten för årets bästa film på Guldbaggegalan på måndag kväll. Läs om filmen här!

Publicerad .
Liam Neeson, Forest Whitaker, Taken 3

Filmer under tidspress

Liam Neeson har tidigare sagt att det inte blir en tredje Takenfilm eftersom det vittnar om otroligt dåligt föräldraskap. Dottern kan rimligtvis inte bli tagen tre gånger. Men likväl har Taken 3 Finlandspremiär den här helgen.

Publicerad .
David Hasselhoff

Hemligheten bakom David Hasselhoffs brösthår

Fredrika Lindholm från Succémorgon gick på David Hasselhoffs presskonferens. Hon fick ställa en fråga som en lyssnare hade skickat in. Den handlade om brösthår och Närpes.

Publicerad .
Frank

Låt filmhelgen börja

Hör upp! Nu kan du gå och se Oscarsnomineringsmagneten Birdman på bio. Givetvis finns det även andra filmer du kan välja att se, den underliga historien om Frank till exempel. Gör utrymme för popcorn i magen och styr kosan mot biografen.

Publicerad .
michael keaton, birdman

Birdman – nominerad till nio Oscar 2

Plats: en sliten teater på Broadway. Huvudperson: en sliten skådis med ett förflutet som superhjälte. Handling: drömmen om att göra något viktigt. På riktigt.

Publicerad . Uppdaterad .
Sjukhusdramat Syke handlar om fyra sjuksköterskor.

Fängslad av finskt sjukhusdrama

Popbloggen: Catariina Salo från X3M:s webbredaktion har tillbringat största delen av veckoslutet framför den inhemska sjukhusserien Puls.

Publicerad .

Sluta Panta!

Je suis Georg

...j’ai quatorze ans, var nästan allt jag kunde säga då jag i tjugoårsåldern reste till Frankrike för att delta i en språkkurs. Fort lärde jag mig att uttrycka min egentliga ålder och under en månads tid lärde jag mig också ett och annat om det franska samhället. Jag gick på bio och köpte seriealbum för att lära mig franska bättre.

Publicerad .

Trasig familjeidyll i juletid

När det närmar sig jul fylls vår omgivning av glansbildsaktiga bilder på familjer som firar jul. Nästan alla bilder består av mamma, pappa, några barn och mormor, morfar eller farmor, farfar. För många av oss ser verkligheten och familjeporträttet helt annorlunda ut.

Publicerad .

Sluta panta-chatten öppen må-ti och fre kl.19-22

Sluta panta är en nationell online-tjänst på nätet där unga kan få råd och information om relationer, hälsa, framtid och övriga frågor som är aktuella i deras liv via chatt med professionella handledare inom ungdomssektorn.

Publicerad . Uppdaterad .

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

Nyligen publicerat

 • I wanna marry Harry
  Publicerad . Uppdaterad

  Tv-tips inför februari

  Vi har rotat i tv-tablån och grävt fram det bästa nya serierna och hittade väldigt mycket intressant. Eller vad sägs om en fejk brittisk monark som söker kärlek, Robin Williams sista tv-produktion och kändisar som tävlar i matlagning?

 • Fredrik Furu, Nina Lassander och Roland Junell på ett kafé i Stockholm
  Publicerad . Uppdaterad

  Stockholm i mitt finlandssvenska hjärta

  Radio X3M åkte till Stockholm för att snacka stockholmsromantik, sammanhållning och svårigheten att komma igång i det svenska samhället med tre finlandssvenska musiker.

 • Philaet strax inför landningen på kometen.
  Publicerad .

  Historiska filmmisstag

  När Hollywood har en intressant premiss för en film händer det ibland att den förverkligas på bekostnad av triviala saker som logik och verklighetsförankring. Filmkammaren ger dig tre filmer fyllda med historiska misstag.

 • Sångaren Siru.
  Publicerad .

  Siru tar i hårt och högt

  I vår genomgång av årets UMK-artister har vi nu kommit till Siru. En skönsjungade kvinna som har två äss i ärmen.

 • STK Åbo
  Publicerad . Uppdaterad

  Svensk girl power på STK i Åbo

  Det tog bara åtta år – Svenska Talande Klubben anlände återigen till Åbo fredagen den 30 januari, den här gången till Klubi. Och vilken kväll det var! Fast vi förväntade oss inget mindre med Linnea Henriksson och Alina Devecerski som intog scenen. Läs vad som hände och kolla in bilderna här.

 • Selfiepinne
  Publicerad . Uppdaterad

  Selfiemingel på STK

  Svenska Talande Klubben gick av stapeln i Åbo. Vi packade med vår nya selfiepinne och bad klubbgästerna ta fina bilder på sig själva. Vem hade det roligaste användarnamnet på Instagram?

 • Publicerad . Uppdaterad

  Följ med STK i Åbo

  Svenska Talande Klubben har anlänt till Åbo. Två av de hetaste kvinnliga artisterna i Sverige har rest över Östersjön för att förgylla vår fredag kväll. Här kan du se Linnea Henriksson och Alina Devecerski på scen via videostreamen från Klubi i Åbo.

  Kvällens tidtabell:
  21:30 Intervju med Linnea Henriksson
  22:00 Alina Devecerski på scen
  23:00 Intervju med Alina Devecerski
  23:15 Linnea Henriksson på scen

 • Bergholms pojkrumsvägg
  Publicerad . Uppdaterad

  Filmen om världens bästa okända band

  Det finns band som ligger bakom andra bands framgång. De här banden får ofta respekt och beundran men inte kommersiell framgång. Descendents uppfann poppunken och i filmen om bandet får publiken veta historien om ett band som levde i sunkiga knutar, kämpade och som var före sin tid.

 • Ett ensamt gul löv hänger ensamt kvar på en gren.
  Publicerad . Uppdaterad

  Hur påverkar årstiden ditt framtida jag?

  När du är född på året kan forma dig som vuxen!

 • Irene Hagman och Fatma Matar.
  Publicerad . Uppdaterad

  De kämpar mot vardagsrasismen6

  I kväll ordnas evenemanget Culture Crash i Vasa. Under kvällen får besökarna bland annat lyssna på livemusik, och diskutera vardagsrasism. Temat fortsätter på lördag, när den som vill får prova på att bära en hijab, alltså en slöja.

 • Alina Devecerski och Linnea Henriksson
  Publicerad . Uppdaterad

  STK i Åbo slutsåld

  Alina Devecerski och Linnéa Henriksson uppträder i kväll på Svenska Talande Klubben i Åbo. Spelningen är slutsåld. Om du hade planerat att gå på den slutsålda klubben är ändå inte allt hopp ute. Vi streamar klubben här med start kl 21!

 • Publicerad . Uppdaterad

  Yle sänder Starcraft och Counter-Strike live från Assembly

  Se livesändningen från en av världens största spelevenemang. Finaler: Starcraft 2 kl 19.30, Counter-Strike: Global Offensive kl 22.45. Sändningen är på finska.

 • gruppbild
  Publicerad . Uppdaterad

  Warlord besöker Succémorgon

  Idag var Mathias ”Warlord” Nygård gästprogramledare i Succémorgon. Efter att Mathias turnerat hela världen med sitt band Turisas hade han äntligen tid att besöka Succémorgon i tre hela timmar.

 • White God, Zsófia Spotta
  Publicerad . Uppdaterad

  White God – film som är på bettet

  Handen på hjärtat; när såg Du senast en ungersk film? Ifjol? Aldrig? Oberoende av svaret så lönar det sig att genast utöka den ungerska kvoten med ”White God”.

 • Docpoint 2015
  Publicerad .

  Tre DocPoint-pärlor

  För den som befinner sig i Helsingfors denna helg bjuder biograferna på mer än bara vanliga premiärer. Det finns fortfarande alla chanser att ta del av DocPoints digra utbud.