X3M.YLE.FI

Frossa eller strejka?

Kläder och konsumtion är ett hett ämne. Kläder har aldrig varit så billiga som nu och det har lett till en motreaktion bland många som helt enkelt vägrar köpa nya kläder. Men andra får kickar av att konsumera och ser klädshoppande som ett fritidsintresse.

Publicerad .
Samir & Viktor

Popbloggen: Realityhittar och floppar

Dokusåpastjärnan Samir Badran gjorde tillsammans med modebloggare Victor Frisk sommarens stora hit Success. Nu önskar Christer Björkman att duon skulle delta i Melodifestivalen för att attrahera den unga publiken. Muffe letade efter sångfåglar bland andra dokusåpastjärnor. Kommer ni ihåg dessa hitar och floppar?

Läkare Ron Liebkind.

Döden, läkarsprit och Dr. House1

Varje onsdag har Succémorgon en specialgäst som är expert inom ett visst område. Idag hade vi läkaren och neurologen Ron Liebkind som svarade på alla frågor gällande läkaryrket. Vi snackade bland annat om vacciner, bacillskräck och om hur man som läkare meddelar att någon kommer att dö.

Publicerad .
Hångel på stranden.

Lyssnarnas konstiga komplimanger

Alla har vi någon gång fått konstiga komplimanger. Ibland är det riktig fina eller så är de bara väldigt konstiga. Under en sändning hade vi lyssnarna att skicka in sina konstigaste komplimanger.

Publicerad . Uppdaterad .
Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.

Nyheter inte längre del av allas vardag 3

Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.

Publicerad .
Alexis Bledel skriver autografer på röda mattan.

Popbloggen: Är Rory Gilmore feminist?

I förra veckan kom en fantastisk nyhet för alla Gilmore Girls-fans, serien kommer nämligen att ingå i Netflix repertoar från och med oktober. Hösten är räddad, tänker säkert både en och annan 30-åring där ute. För jo, det är faktiskt snart 15 år sedan Gilmore Girls hade premiär och vi fans har också vuxit upp. Men är serien så PK som den ser ut att vara?

Publicerad .

NÖJE

Dagens boktips får Född fenomenal stå för.

Boktipset: Född fenomenal

Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Fastän hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende, så är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

Publicerad .

Mannen som aldrig har misslyckats

Frillan och Prillan intervjuar imitatören, skådespelaren och Miss Drag Queen 2013 Christoffer Strandberg.

Publicerad .
Musik & Talang ordnas för fjärde gången i år.

Rösta på årets finlandssvenska låt!

Det är dags att rösta fram årets finlandssvenska låt! Radio Vega, Radio X3M och Radio Vaasa har tillsammans nominerat 10 finlandssvenska låtar som utkom under senaste året. Rösta på din favorit före onsdagen den 17 september klockan 17. Vinnaren utses på årets Musik & Talang-kongress i Vasa 19-20.9!

Publicerad . Uppdaterad .
Catariina Salo med boken Maresi.

Popbloggen: Maresis värld hänför

Catzo har läst Maria Turtschaninoffs roman Maresi och önskar att hon kunnat läsa den och de andra böcker som utspelar sig i samma värld istället för Sagan om Isfolket när hon gick i högstadiet.

Publicerad . Uppdaterad .
Tove Jansson

Boktips för höstmyset

Hösten är här på riktigt och visst är det mysigt att krypa ner i soffan med en riktigt smarrig bok en mörk kväll? Här har vi listat några av höstens nyheter som verkar riktigt läsvärda.

Publicerad .
Isa, Emil och Dan diskuterar analsex.

Så här gör du det som ingen pratar om 17

Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

Publicerad . Uppdaterad .
Maresi av Maria Turtschaninoff

Maria Turtschaninoff undviker mainstreamfantasy

Är du en fantasy-hipster? Någon som gillade fantasy innan det blev mainstream? Det var Maria Turtschaninoff och det är också därför hon skriver om påhittade världar.

Publicerad .
Trial Frontier spelet

App-analys: Trials Frontier

Trials Frontier är ett racing-appspel utvecklat av Ubisoft och baserar sig på en spelserie om trial-motorcykling. Nu hittar man spelformatet till smarttelefoner, både Android och iOS. Charmen med att spela som motorcyklist fick Emil Jokipalo och Tedi Tallqvist från Hovet att vilja kolla in världen.

Publicerad . Uppdaterad .
Hemma hos Purmo-Andreas

Hemma hos Purmo-Andreas9

Succémorgon har ett projekt som heter Purmo-Andreas. Projektet går ut på att hitta en flickvän åt Andreas som just flyttat till Helsingfors för att börja studera. Förra veckan gick Fredrika och Andreas på en övningsdejt och denna vecka var det dags för henne att kolla in hans lägenhet.

Publicerad .
Miley Cyrus

Här är kändiskonstnärerna

Miley Cyrus har blivit konstnär och ställer ut sin konst i New York. Konsten består av en massa småprylar och gamla saker som hon limmat ihop. Det måste vara härligt att vara kändis och kunna sälja vilket pyssel som helst som konst. Här är fler kändisar som har konst som sidobusiness.

Publicerad . Uppdaterad .
Frillan & Prillan OFF AIR

Frillan & Prillan Off Air

Konsthandlare Lindholm och fattiglapp Karlsson pratar om gin tonic, elitism och sommarjobb på radion.

Publicerad . Uppdaterad .
Nicke från Veckoslutskommittén var också på plats.

Så här var #x3mfest i Malax

Förra fredagen (5.9) var det dags för sommarens sista #x3mfest. Här kan du kolla hur det gick.

Publicerad .

Myteriet

Onsdagspodden

"Ett år utan nya kläder" är en kampanj som körde igång i september. Men nu börjar det redan pirra bland många och shoppingbehovet stillas på andra sätt: klädbytarkvällar och loppisar. Varför är det så viktigt för oss att alltid köpa nytt? Du får höra av en som varit utan att shoppa i ett år och av en som blir lycklig av att köpa nytt. Du får också höra berättelsen om killen som gick från yrkeshögskolestuderande till krigare för IS. Dessutom får du veta hur mycket det påverkar dig att du somnar med telefonen/surfplattan/tv:n på. Allt det här och lite kring MTV Push Helsinki, delfinariedebatten och magiska svampar.

Jimmie Åkesson

Sveriges stora valbaksmälla

- Det är ett märkligt läge och en märklig stämning i Sverige i dag. I Sveriges riksdagsval fanns det bara en enda vinnare, och det var Sverigedemokrater. Det säger Emanuel Karlsten, programledare för P3 Karlsten på Sveriges Radio. I övrigt var det inget annat parti som det gick bra för.

Publicerad . Uppdaterad .
Hudblekning är vanligt i Tanzania.

En blek spegelbild 2

Att bleka sin mörka hud med kemikalier är ett vanligt fenomen i så väl Asien som Afrika. I Tanzania säljs de förbjudna hudblekningskrämerna lite varstans, och efterfrågan är stor och ökar hela tiden

Publicerad . Uppdaterad .
nattclub

Hundra timmar på bar

Bileet! Varför festar vi så mycket i Finland? Alkoholforskaren Antti Maunu har skrivit sin doktorsavhandling om just festande.

Publicerad . Uppdaterad .
Fötter

Konstigt beteende i sömnen

Gnisslande tänder, ständigt mumlande eller planlöst vandrande. Alla vilar inte om natten fastän de sover. Myteriet har funderat på vad sömngång beror på och vilka andra märkliga saker man kan hitta på i sömnen.

Publicerad .

Håll hårt i pengarna 1

Har du för mycket månad kvar i slutet av dina pengar? Att få ekonomin att gå ihop är inte det lättaste och med tanke på den senaste tidens uttalanden av politiker verkar uppfattningen om pengar variera stort. Myteriet pratade med en ekonomisk rådgivare om hur du ska få kontroll över dina pengar.

Publicerad .
Nordkoreaner lägger blommor vid Kim Il-Sungs staty i Pyongyan 2010.

"Påhitt och lögn i propagandakampanj mot Nordkorea" 7

Idag är det Nordkoreas nationaldag. Alla åsikter är ändå inte helt lika om landet med de många Kimmarna. Är västerländsk media en del av ett propagandamaskineri mot Nordkorea eller är det faktiskt dåligt ställt i landet?

Publicerad .

Film och TV

Kristiina Komulainen

Kristiina Komulainen tävlar med Succémorgon

I dag gästade Kristiina Komulainen, aktuell med programmet We want more, Succémorgon. Där hann hon både vara med i Succémorgons egna We want more-tävling och dessutom snacka om det nya programmet.

Publicerad .

För många bra serier orsakar tv-panik

Popbloggen: Nu när hösten är här så startar också många nya tv-serier. Muffe bloggar om att hon har tv-panik och att hennes tid inte räcker till för allt hon vill se på. Hur löser hon det?

Kallt och vått

Tom vill bli en våt pappa

Succémorgon har haft många gästprogramledare under det senaste året men aldrig någon som varit lika energisk som Tom Nylund. Medan han var här hann han delta i Succémorgons frågesport, berätta om det nya programmet och dessutom tävla mot Janne i El duello.

Publicerad .
Martina Aitolehti

Livräddning med Martina Aitolehti 1

Martina Aitolehti är tv-aktuell igen, och den här gången som programledare. Tv-programmet i fråga handlar om något vi kanske inte sett henne göra förr men som hon är jäkligt bra på: livräddning.

Publicerad .

Höstens viktigaste filmer

Hösten är här och en av de bästa sakerna med ett mörkare och kallare klimat är att vi får sitta inne. Och kolla på film. Här är de viktigaste filmpremiärerna i höst.

Publicerad .

Skräckfilm med Catzo och Filip: Evil Dead 2

Filips mål är att få Catzo att älska skräckfilm. De ser på en film i månaden och pratar om den efteråt. Oftast är Catzo rädd, men inte den här gången.

Publicerad .
Telefonkiosk i London.

Fokus på filmer om yuppienallar 2

En finländsk framgångssaga når sitt definitiva slut vid årsskiftet då Microsoft skrotar namnet Nokia. Vi uppmärksammar Finlands tidigare så stolta teknologiska flaggskepp med en topp trea filmer om telefoner.

Publicerad .
Dansscen från filmen 500 Days of Summer

Dansa och alla andra dansar med dig

Göm dig i en parad, lys upp ett helt rum med en tändsticka och öppna låsta dörrar med kreditkort. Helt vanligt på film, mycket ovanligt i verkligheten. Vi listar händelser som vi ofta ser på filmduken men nästan aldrig i verkliga livet.

Publicerad .
The September Issue

Modeinspiration på film

Modeveckorna börjar nu. Ladda upp med de bästa modefilmerna och dokumentärerna.

Publicerad .

X3M-TV

Dejtingapplikation IRL

I det tredje avsnittet av Sex & Sånt webb-tv testar Dan en dejtingapp, men han gör det på ett lite annorlunda sätt, nämligen ute i det verkliga livet. Vågar vi flirta med varandra när vi står ansikte mot ansikte?

Publicerad . Uppdaterad .
Att vara lång på en segelbåt är inte roligt.

Lång + finlandssvensk = problem

Långa män är inne just nu. Men det kan också ställa till med problem. Speciellt om du är från kusten.

Publicerad .

Musik

Seinabo Say

Seinabo Sey kommer till Finland

Onsdagen den 1:a oktober seplar Seinabo Sey på Tavastia i Helsingfors. Vi har pratat med henne om nordenturnén och karriären.

Publicerad .
We want more.

Band vi vill att återförenas

I söndags startade det nya programmet We want more. I programmet återförenas fem finska band som tidigare gått skilda vägar. Fansen är glada och väntar med spänning på att favoritbanden från förr ska stråla samman. Vi samlade ihop band som vi skulle vilja uppleva igen.

Publicerad . Uppdaterad .
KAJ hade premiär på Wasa teater i februari 2014

KAJ släpper nytt album 7

Humorgruppen KAJ släpper ett nytt album den 27 september. Elva låtar "maxade med pjas" finns med, skriver KAJ på sin facebooksida.

Publicerad . Uppdaterad .

Det går bra för Timshel 1

Det går bra för folkrockbandet Timshel. Det svenska skivbolaget 100 Songs har plockat upp bandet, hitlåten When We Fall släpps i USA och spelas på TV.

Publicerad . Uppdaterad .

Vasakillen Jocki spelar med Victor och natten

Jocki Löfmark från Victor och natten pratar om hur det är att spela på hemmaplan och hur han landade giget i bandet. Allt detta iklädd en trendig leopardskjorta.

Publicerad .
Benjamin Peltonen

Benjamin sjöng Muminvisan på bröllop

Vi känner honom som Benjamin Peltonen på sociala medier men nu får vi lära oss att säga endast Benjamin. Det nya varumärket kom i och med debutsingeln Underdogs som gavs ut i måndags (8.9).

Publicerad .
Katy Perry och en twerkande glasstrut i videon till This is how we do.

Icona Pop och Katy Perry på spellistan

Veckans låtlista är full med härliga danslåtar av Katy Perry, Icona Pop, Calvin Harris, Sigma och AronChupa. Dessutom får vi njuta av falsettsång framförd av autraliensiske Nathaniel. Klicka, lyssna och må bra.

Publicerad . Uppdaterad .
Benjamin Peltonens singel Underdogs.

Benjamin, Brandon och Little Jinder är veckans hittar

Det blir många nya låtar på spellistan den här måndagen. Benjamin Peltonen debuterar som sångare, Ella Henderson stjäl våra hjärtan och Little Jinder jobbar ihop med Rebecca & Fiona. Dessutom blir det mer inhemsk med Drifters Collective och Brandon och Sverige representeras av sköna Veronica Maggio.

Publicerad . Uppdaterad .
Taylor Swift

Starka brudar på veckans låtlista

Det är bingo i brudar den här veckan, glatt och trallvänligt blir det också när Taylor Swift och Jessie J får komma till tals. Tove Los nya låt är lugnt vacker och Meghan Taylor tycker att vi ska älska oss själva. Lyssna på de nya låtarna här!

Publicerad .
 

Gör vår sajt ännu bättre!

Vi är nyfikna på varför just du hittade till vår sajt idag och om du gillar vad vi gör. Kanske du har tips på vad vi kunde göra mer av? Vill du läsa om Miley Cyrus eller Justin Bieber, om Timshel eller Clarissa? Är det mer humor vi borde göra eller hålla oss till reportage och intervjuer? Gillar du våra mingelreporage och bildgallerier?

Klicka här och berätta vad du tycker!

Tipsa X3M

Är du stans bästa DJ? Spelar du i ett band? Är dina låtar en succé på youtube? Vi tar hela tiden emot tips om nya band.

 
 

Nyligen publicerat

 • Publicerad .

  Boktipset: Född fenomenal

  Anka har läst Josephine Bornebuschs debutroman Född fenomenal. Fastän hon irriterar sig på huvudpersonen Ruts goda självförtroende, så är det också det hon älskar med boken. Och så Ruts översexuella kompis Magda då förstås.

 • En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014.
  Publicerad . Uppdaterad

  Skärmen hör inte hemma i sängen

  Är du en av dem som ligger och scrollar på telefonen eller pekplattans skärm före du somnar? Det blåa ljuset från skärmen kan störa vår sömn och ha dålig inverkan på vårt minne och vår inlärning. Sömnforskare vid Uppsala universitet forskar som bäst i hur skärmarna påverkar oss.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Frossa eller strejka?

  Kläder och konsumtion är ett hett ämne. Kläder har aldrig varit så billiga som nu och det har lett till en motreaktion bland många som helt enkelt vägrar köpa nya kläder. Men andra får kickar av att konsumera och ser klädshoppande som ett fritidsintresse.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Popbloggen: Realityhittar och floppar

  Dokusåpastjärnan Samir Badran gjorde tillsammans med modebloggare Victor Frisk sommarens stora hit Success. Nu önskar Christer Björkman att duon skulle delta i Melodifestivalen för att attrahera den unga publiken. Muffe letade efter sångfåglar bland andra dokusåpastjärnor. Kommer ni ihåg dessa hitar och floppar?

 • Läkare Ron Liebkind.
  Publicerad . Uppdaterad

  Döden, läkarsprit och Dr. House1

  Varje onsdag har Succémorgon en specialgäst som är expert inom ett visst område. Idag hade vi läkaren och neurologen Ron Liebkind som svarade på alla frågor gällande läkaryrket. Vi snackade bland annat om vacciner, bacillskräck och om hur man som läkare meddelar att någon kommer att dö.

 • Hångel på stranden.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lyssnarnas konstiga komplimanger

  Alla har vi någon gång fått konstiga komplimanger. Ibland är det riktig fina eller så är de bara väldigt konstiga. Under en sändning hade vi lyssnarna att skicka in sina konstigaste komplimanger.

 • Janne Grönroos leder Ur spåret.
  Publicerad . Uppdaterad

  Lyssnarna vann Ur spåret - igen

  Det blev, som vanligt, en lyssnarvinst i frågesporten Ur spåret med Janne Grönroos.

 • Ari Nykvist läser Vasabladets första tabloidnummer.
  Publicerad . Uppdaterad

  Nyheter inte längre del av allas vardag3

  Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.

 • Isa, Emil och Dan diskuterar analsex.
  Publicerad . Uppdaterad

  Så här gör du det som ingen pratar om17

  Ett av de vanligaste ämnena som det ställs frågor om i Sex & Sånt är analsex. Måste man prova på analsex? Hur ska jag göra? Är det farligt?

 • Seinabo Say
  Publicerad . Uppdaterad

  Seinabo Sey kommer till Finland

  Onsdagen den 1:a oktober seplar Seinabo Sey på Tavastia i Helsingfors. Vi har pratat med henne om nordenturnén och karriären.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Realityhittar och floppar

  Dokusåpastjärnan Samir Badran gjorde tillsammans med modebloggare Victor Frisk sommarens stora hit Success. Nu önskar Christer Björkman att duon skulle delta i Melodifestivalen för att attrahera den unga publiken. Muffe letade efter sångfåglar bland andra dokusåpastjärnor. Kommer ni ihåg dessa hitar och floppar?

 • Maresi av Maria Turtschaninoff
  Publicerad . Uppdaterad

  Maria Turtschaninoff undviker mainstreamfantasy

  Är du en fantasy-hipster? Någon som gillade fantasy innan det blev mainstream? Det var Maria Turtschaninoff och det är också därför hon skriver om påhittade världar.

 • Publicerad . Uppdaterad

  Mannen som aldrig har misslyckats

  Frillan och Prillan intervjuar imitatören, skådespelaren och Miss Drag Queen 2013 Christoffer Strandberg.

 • Jimmie Åkesson
  Publicerad . Uppdaterad

  Sveriges stora valbaksmälla

  - Det är ett märkligt läge och en märklig stämning i Sverige i dag. I Sveriges riksdagsval fanns det bara en enda vinnare, och det var Sverigedemokrater. Det säger Emanuel Karlsten, programledare för P3 Karlsten på Sveriges Radio. I övrigt var det inget annat parti som det gick bra för.

 • Katy Perry och en twerkande glasstrut i videon till This is how we do.
  Publicerad . Uppdaterad

  Icona Pop och Katy Perry på spellistan

  Veckans låtlista är full med härliga danslåtar av Katy Perry, Icona Pop, Calvin Harris, Sigma och AronChupa. Dessutom får vi njuta av falsettsång framförd av autraliensiske Nathaniel. Klicka, lyssna och må bra.