Premiär för nya TV-programmet "Mat med Kira"

Kira Åkerström-Kekkonen kammade hem segern i finska Masterchef 2013. Nu är hon aktuell med tv-programet ”Mat med Kira” som får sin premiär på Yle Fem torsdagen 5 mars 2015.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat med Kira: San Francisco med nordisk touch

Följ med kocken, matbloggaren och Master Chef Finland-vinnaren Kira Åkerström-Kekkonen i hennes nya hemstad San Francisco. Här söker hon inspiration till sina maträtter och besöker allt från gamla ölbryggerier och ostronfarmer till streetfood-marknader och mejerier.

Publicerad . Uppdaterad .

Yle Arenan - Se våra program

Tv-program A-Ö

De allra flesta av Yle Fems program finns efter sändning tillgängliga på Yle Arenan.

Sista chansen

Ta chansen och se på ett program vars visningsrätt snart upphör på Yle Arenan.

Aktuellt på Yle Fem

En kreativ revolutionär med stora drömmar

Oksana Shachko (f 1987) är kvinna, aktivist och konstnär. Hon använder all sin kraft för att föra fram Femen-rörelsen i Ukraina som hon själv varit med att grunda tillsammans med två likasinnade tonåringar. En kamp som tvingat henne att lämna landet.

Publicerad .
Erik Geber.

Är regionala försök början till slutet för skolsvenskan?2

Medborgarinitiativet som vill avskaffa den obligatoriska skolsvenskab behandlas i riksdagen denna vecka. Den heta potatisen är om man skall tillåta regionala försök där svenskan kan bytas ut. Det här skulle vara en fatal väg att gå, tror SFP.

Publicerad .

Trädgården på Strömsö

Bären är Nordens superfrukter

Här i norr har vi faktiskt en hel massa supernäringsrika frukter – de är bara väldigt små och kallas bär. Våra nordiska bär står sig bra i jämförelse med exotiska frukter och innehåller ofta mycket mer C-vitamin och antioxidanter än de mer långväga gästerna i fruktskålen.

Publicerad .
Krusbär i en skål

Bär i Strömsös trädgård1

I de halverade oljefaten i Strömsös trädgård planterade vi allt från lättodlade åkerbär och jordgubbar till de kanske lite med otippade bären, åtminstone i trädgårdssammanhang - hjortron och tranbär.

Publicerad .
omogna jordgubbar

Tunna för trendbär

Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

Publicerad .

Efter Nio

Marika Parkkomäki

Skräcken värre än slagen5

– Att bli slagen på käften kunde jag hantera. Det säger skådespelaren Marika Parkkomäki, som under flera år levde i ett förhållande med en man som steg för steg monterade ner hennes självförtroende och tog makten över hennes liv.

Publicerad .

Aktuella serier

Personlig utmaning i vildmarken

Norska äventyraren Lars Monsen är känd för att överleva i vildmarken. Nu sätts hans kunskaper på prov. Vad händer när han hamnar mitt i ödemarken, utan kompass och bristfällig karta? Det gäller att hitta fram till målet, leva av det vildmarken ger eller leva med skammen.

Publicerad . Uppdaterad .

Mat på norra Atlantens villkor

Isländsk serie där vi får bekanta oss med maten i världens största kylskåp - den kalla men rika norra Atlanten. Det handlar om lokala specialitér som tyvärr med tiden blivit bortglömda - vissa helt enkel för att de inte är speciell aptitretande. Men kända kockar i regionen vill ändra på det.

Publicerad . Uppdaterad .

Fittstim och dagens feminism

År 1999 gav Belinda Olsson och ett gäng unga feminister ut antologin Fittstim. De var unga, coola och firades som rockstjärnor. Nu har tiden gått, Belinda har barn och ett välavlönat jobb. Dags att bege sig ut i Sverige för att se vad dagens feminism går för.

Publicerad . Uppdaterad .

När leken blir allvar

När barnen växer blir leken allvar. Några uppnår det de kämpar för. Andra måste inse sina begränsningar och barndomsdrömmen brister. Vem är det som sätter upp målsättningarna, den unga själv eller är det föräldrarna och tränarna? Vad är det som motiverar?

Publicerad . Uppdaterad .

Vinter på danska slätten

Det är vinter hos Frank och hans familj på den danska landsbygden. Men det betyder inte att man kan ligga på latsidan. I vanlig ordning sysselsätter sig Frank med diverse byggprojekt, sköter om djuren och förbereder inför våren.

Publicerad . Uppdaterad .

Serier utan Arenarättigheter

Din vecka, min vecka

Dina regler i en vecka

Många upplever att deras familjeliv gått i stå. Grälen om småsaker tar allt för mycket energi och parförhållandet har blivit mer praktiskt än passionerat. Kan man med ett enkelt experiment finna glädjen igen?

Publicerad . Uppdaterad .
Utmana din hjärna

Mera manipulation

Illusionisten Jan Hellesøe är tillbaka med nya program och utsätter vanligt folk och danska kändisar för en rad psykologiska experiment som får de flesta att tappa hakan.

Publicerad . Uppdaterad .
Pröva inte på det här hemma

Så att du inte skall behöva göra det!

Norrmännen hör till de mest beskedliga och laglydiga människorna i världen - något som Rune Nilson och Per Olav Alvestad inte verkar ha koll på när de utför en rad experiment innanför husets fyra väggar.

Publicerad .

Drama på Yle Fem

Idealistisk präst i motvind

Den unge och idealistiske prästen Albin Olsson (Johan Glans) återvänder hem från Afrika för att bli kyrkoherde i en liten trångsynt församling i Skåne. Han drömmer om att reformera kyrkan och göra den viktig för vanliga människor på nytt. Lättare sagt än gjort.

Publicerad . Uppdaterad .

Vad hände Saras mamma?

Ungdomsthrillern Svaleskär (7) utspelar sig på den fiktiva ön Fyringen i Göteborgs skärgård under några intensiva sommarmånader. Sara, som bor på ön med sin pappa, vill ta reda på vad som hände hennes mamma som försvann spårlöst under en segling för fyra år sedan.

Publicerad . Uppdaterad .

Familjeliv på glid

Familjen Molander lämnar ett hektiskt liv i Stockholm och flyttar till orten där pappan Olof växte upp. De hoppas att flytten innebär en nystart, men det blir inte riktigt som man tänkt sig.

Yle Fem på Facebook

Läs ocksåNyhetsöversikt

Röda Korset

"Staten borde ta över kommunernas vårdansvar" 1

Det råder ett stort missnöje inom social- och hälsovårdssektorn över det fällda förslaget på en ny vårdreform. Enligt föreningen Finlands social och hälsa, prioriterar grundlagsutskottet kommunernas autonomi framom medborgarnas rätt till jämlik vård.

Publicerad . Uppdaterad .
Jeanette Ljungars

Behöver vi feminism i valdebatten?

Frågor som jämställdhet och feminism delar åsikterna bland riksdagsvalskandidaterna. Det finns kandidater som tycker att feministiska värderingar är viktiga i valrörelsen, medan andra anser att feminister mest värnar om könets rätt framom de personliga egenskaperna.

Publicerad . Uppdaterad .
Ett solrosfölt som inte skördats i östra Ukraina

Ukrainakrisen kan ge jobb i Vasa

Krisen i Ukraina kan bli en möjlighet för energiklustret i Vasa. Ukrainas strävan efter att minska energiberoendet av Ryssland kan öppna exportmöjligheter. Företag och organisationer från regionen har varit i kontakt med ukrainska ambassadören.

Publicerad . Uppdaterad .

Kontroversen kring Clintons e-postkonto fortsätter 1

Hillary Clinton bröt kanske mot federala arkiveringslagar då hon använde en privat e-postadress under sina år som utrikesminister. Uppståndelsen hotar att kasta en skugga över Clintons förmodade presidentvalskampanj, skriver Christian Vuojärvi i New York.

Publicerad . Uppdaterad .

Svenskfinland

Ett solrosfölt som inte skördats i östra Ukraina

Ukrainakrisen kan ge jobb i Vasa

Krisen i Ukraina kan bli en möjlighet för energiklustret i Vasa. Ukrainas strävan efter att minska energiberoendet av Ryssland kan öppna exportmöjligheter. Företag och organisationer från regionen har varit i kontakt med ukrainska ambassadören.

Publicerad . Uppdaterad .
dödsannons

Över tiotusen namn mot mobbning 1

Kimitoöbon Arja Marjatsalo-Kyllästinen har samlat över tiotusen namn mot mobbning. Hennes egen son dog som en följd av mobbning.

Publicerad . Uppdaterad .
Stig Röberg

Finlandssvenska seglare i 150 år

I sommar har det gått 150 år sedan Airisto Segelsällskap grundades i Åbo. 1974 fusionerades sällskapet med Åbo segelklubb och flyttade från Lilla Bocken till Beckholmen. Stig Röberg är en av flera hundra medlemmar idag.

Publicerad .
Välkomsttavla vid Nannygårdens eftis i Smedsby

Finska också i andra skolämnen 1

Vad behövs för att elever verkligen ska börja lära sig finska i skolan? Mer praktiska övningar och mer finska också inom andra skolämnen, säger en lärare. Finskan ska inte bara finnas i klassrummet, säger en språkforskare. Även den nya läroplanen betonar att språket ska övas i riktiga situationer.

Publicerad . Uppdaterad .