Hoppa till huvudinnehåll

Tv-program A-Ö

De allra flesta av Yle Fems program finns efter sändning tillgängliga på Yle Arenan.

Sista chansen

Ta chansen och se på ett program vars visningsrätt snart upphör på Yle Arenan.

Aktuellt på Yle Fem

I ett tält vid Tölöviken

Att vara hemlös är långt mycket mer än att sakna ett hem.

Att vara hemlös är att leva utan sin privata sfär där hemmet kan utgöras av allt från trapphus, tidningslådor och tillfälliga gruppboenden. I klippet ur Rivet ur Arkivet tar vi oss en titt på hemlöshetens historia i Finland.

Från jord till bord

Kräfta - tio ben och stor stjärt

"Kräftan är vårt godaste skadjur."

När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.

Äpple - allt annat än förbjuden frukt

"Äpplet är Nordens potatis."

Korridoren av träd verkar aldrig ta slut. Så långt ögat kan se bågnar grenarna av äpplen i röda, gröna och gräddgula färger. När man plockar ett faller några andra till marken och korgen fylls i ett nafs. Pressen från musteriet hörs på avstånd, men de här apelfrukterna skall bli äppelpaj till eftermiddagskaffet.

Från jord till bord - naturen som skafferi

"Filip och Linda skördar och lagar mat i ett enda svep."

Under våren följer vi krögarparet Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff på en matresa längs sydkusten. Serien heter Från jord till bord och i huvudrollerna ser vi tolv färska råvaror, flera gånger nominerade för god smak och hög prestanda. Birollerna innehas av odlare, fiskare, jägare samt en hel drös gäster.

Efter Nio

Våga göra misstag för att utvecklas!

Det är inte så farligt att klåpa, enligt Rosa Meriläinen.

Författaren, debattören och feministen Rosa Meriläinen har ofta fått höra att hon provocerar och i hennes och Saara Särmäs nya bok Opas hauskempaan elämään (fritt översatt Guide till ett roligare liv) som kommer ut i höst uppmanar hon folk att inte ta sig själva på så stort allvar. Om man gör bort sig har man i varje fall alltid en god historia att berätta för andra i framtiden.

Överlevaren Kristina Karlsson

Kristina Karlssons svåra förflutna blev hennes styrka.

Kristina Karlsson har gått en utbildning för att få titeln erfarenhetsexpert. Men själva erfarenheterna har hon fått i livets skola, ett liv fyllt av missbruk, misshandel, död och familjesplittring.

Balett sitter mellan öronen

Minna Tervamäki är Finlands mest framgångsrika balettdansös.

Minna Tervamäki är den genom tiderna mest kända och framgångsrika balettdansösen i Finland. Idag är hon pensionerad från Finlands Nationalbalett, men fortsätter coacha unga dansare.

Drama på Yle Fem

Helt knäpp

Humorserie som utspelar sig på ett mentalsjukhus.

Serien Helt knäpp utspelar sig på ett mentalsjukhus där en bokig skara ungdomar möts på en sluten avdelning. Serien som är kryddad med en stor dos svart humor är en del av kampanjen Sekaisin (Serien har svensk textning). Se serien på Arenan och läs mer på yle.fi.

Dubbelspel i 1790-talets Sverige

Linda Zilliacus i en av huvudrollerna i svenskt drama.

Anno 1790 handlar om mord, förbjuden kärlek och farliga dubbelspel i 1790-talets Sverige. Historien kretsar kring läkaren och poliskommissarien Johan Gustav Dåådh som med okonventionella metoder löser grymma brott - och blir förälskad i sin överordnades hustru.

Läraren som vill skydda eleverna från deras föräldrar

Lärarrollen i fokus i dansk dramaserie.

Rita är läraren som ständigt skapar konflikter. Hon störtar in i skolan med tajta jeans, högklackat och långt blont hår. Hon är mycket mer frispråkig än vad som är passande och lyckas stöta sig med de flesta - utom eleverna då, för de älskar henne. Kanske för att hon själv är som ett barn ännu.

Aktuella serier

Kasper Strömman synar lyxvillor

"Vissa sommarstugor är stora hus."

Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

Kasper Strömman i sommarstugornas förlovade land

Vad är riktigt grejen med stugor?

Kasper Strömman går till botten med vad som får oss att gå igång på sommarstugor. Stuglivet är som kattmynta för finländare, verkar det som. Kasper själv förstår sig inte riktigt på sommarstugor, men nu vill han ge dem en chans.

Unika upplevelser på ett annorlunda hotell

Funktionsnedsättning inget hinder för att driva hotel.

I Nordjylland ligger Skovsgaard Hotel - ett inte helt vanligt hotell. Här har nämligen alla de anställda olika typer av funktionsnedsättningar. Checkar man in på Skovsgaard Hotel måste man vara beredd på lite av varje, men så får man också vara med om en unik upplevelse.

Goda idéer ger gamla saker nytt liv

Programserie om återvinning och kreativa lösningar.

Serien Gammalt, nytt och bytt består av ren återvinningsmagi. Gamla saker får nytt liv och allt kan hända bara man har en god idé.

Möt sommaren i tre olika typer av trädgård

Norska trädgårdsserien Grön Glädje ger inspiration.

Norska trädgårdsprogrammet Grön glädje är tillbaka. Det är vår i luften och programledare Mette Stensholt Schau gläds åt de första vårtecknen efter en lång vinter. Under säsongens gång jobbar man med tre olika trädgårdar: en höghusträdgård, en slottstrådgård och en placerad på en bakgård.

Nytt på Arenan

Yle Arenan, hur funkar du nu?

Bättre rekommendationer och lättare att hitta.

Det händer en hel del på Yle Arenan just nu, förbättringar som du sannolikt kommer att märka av inom kort. På planeringsbordet finns bland annat möjligheten att göra egna spellistor, att kommentera direkt på Arenan och bättre paketering av innehåll.

Yle Fem på Facebook

Läs också

Våga göra misstag för att utvecklas!

Det är inte så farligt att klåpa, enligt Rosa Meriläinen.

Författaren, debattören och feministen Rosa Meriläinen har ofta fått höra att hon provocerar och i hennes och Saara Särmäs nya bok Opas hauskempaan elämään (fritt översatt Guide till ett roligare liv) som kommer ut i höst uppmanar hon folk att inte ta sig själva på så stort allvar. Om man gör bort sig har man i varje fall alltid en god historia att berätta för andra i framtiden.