Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Varför skeppade vi vitsvanshjorten till Finland?

Idag kryllar det av vitsvanshjort i Finland. Men för hundra år sedan fanns det inte en enda. Vem tog hit den och varför? Svenska Yles journalist Johan Gullmets går i vitsvanshjortens spår. Han besöker Laukko gård utanför Tammerfors där de första vitsvanshjortarna släpptes ut år 1934. Spåren leder honom vidare till Fröjdböle gård på Kimitoön.

Carro: "Det är mitt eget fel om mina barn önskar dyra julklappar"

Hur många julklappar ger vi till barnen? Carro försöker lägga band på sitt julshoppande – något hon upplever att är pinsamt att säga högt. Rebecka däremot ger inte så mycket julklappar eftersom ekonomin inte tillåter det. Tillsammans med lyssnarna funderar de kring ekonomiska utmaningar inför jul och hur man kan fira jul med gåvor utan att skapa konsumtionshysteri hos barnen.

Lyssna: Flipflops, badbyxor och en fönsterskrapa – så ror man över Atlanten i december

Den 12 december går startskottet för roddtävlingen Atlantic Challenge från La Gomera på Kanarieöarna. Bland de över 30 tävlande lagen finns duon Markus Mustelin och John “Jolle” Blässar, som förberett sig i närmare två år för att delta i tävlingen.

Nadde förstör världen

Är barn faktiskt det sämsta som finns för klimatet?

Nadde funderar över forskningen som visar att barnen är våra värsta klimatbovar. Sen när har man börjat jämföra barn med Thailandsresor? Nadde har klätt upp sig i sina finaste kurakläder och besöker klimatbovarna.. jag menar barnen som leker på förskolegården. Håll i er för nu berättar barnen vad de vet om klimatkrisen!

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Namnsdagar 29.11

Edgar
Finska: Aimo
Ortodoxa: Teino
Samiska: Áibmu
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Film: Stray – mitt liv som gatuhund

Världen sedd genom ögonen på tre gatuhundar och deras ödeskamrater, bostadslösa i Istanbul, med stadens gator som miljö.

Lyssna: Roparnäs sjukhus – ett stort stycke psykiatrisk vårdhistoria

Vid Roparnäs sjukhus i Vasa fanns som mest 600 mentalpatienter, men liksom på annat håll i landet nedmonterades en stor del av vården på 1990-talet. Vi hör Maire Glader som under många år jobbade på sjukhuset.

Serie: Bonusfamiljen

Följ den moderna familjens prövningar där bonusmammor och plastpappor, irriterande halvsyskon och puckade ex brottas om uppmärksamheten och att vara den som har rätten på sin sida.