Hoppa till huvudinnehåll

Total månförmörkelse väntas tidigt på måndag morgon - fullmånen färgas blodröd

Vid klart väder syns månen i hela landet.

Tidigt på måndag morgon blir månen blodröd. Det är fråga om en total månförmörkelse då fullmånen skuggas helt av jorden. Den totala månförmörkelsen börjar klockan 6.41 och tar slut klockan 7.43. Enligt meteorologiska institutet kommer vädret att vara klart i så gott som hela landet.

Analys: Sexuellt våld är en människorättsfråga man löser genom att följa människorättsavtal – inte genom att bryta mot dem

Varför lägger man sådan prestige i åtgärder mot invandring?

Regeringen vill utreda om Finland kunde skärpa sin asylpolitik genom att omtolka internationella människorättsavtal. Man sätter nu stor prestige i att genomdriva åtgärder som inte nödvändigtvis hjälper offren för sexuellt våld men som förstärker bilden av att problemet handlar om invandring, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung.

Nu får också fertila kvinnor besöka tempel i södra Indien - men kvinnorna stöter på våldsamt motstånd

Kvinnor bildar en 600 kilometer lång människormur.

Kvinnor som har mens har i århundraden varit tabu i olika kulturer. I Kerala i södra Indien finns hindutemplet Sabarimala, som fertila kvinnor inte tidigare har fått gå in i. Förbudet hävdes i höstas av Högsta domstolen och i början av januari gick två kvinnor in i templet under poliseskort. Det ledde till våldsamma protester och de två kvinnorna har varit tvungna att gömma sig sedan dess.

Mest lästa

Mikroplast i dricksvattnet oroar i Sankt Petersburg - nu vaknar också ryska forskare upp och vill undersöka plastföroreningar i vattendrag

Det ryska skräpet påverkar också Finland.

När en grupp forskare strax efter nyår samlade till presskonferens om mikroplast i vattendrag i nordvästra Ryssland hade de inte mycket att komma med. Trots det var pressmötet ett viktigt steg, det visade nämligen att man också i Ryssland börjar vakna upp inför plastproblemet.

Film: What's Eating Gilbert Grape?

Unge Johnny Depp och ännu yngre Leonardo DiCaprio.

Unge Johnny Depp och ännu yngre Leonardo DiCaprio försöker klara uppväxtårens och livets grynnor i en sömnig småstad i mellanvästern i USA. Familjen Grape är inte heller helt vanlig. I övriga huvudroller Juliette Lewis, Mary Streenburgen och Darlene Cates. Regi Lasse Hallström.

Okänd soldat

Aku Louhimies Okänd soldat i fem delar.

Aku Louhimies Okänd soldat, som bygger på Väinö Linnas romanklassiker, skildrar en infanteriavdelnings över tre år långa krigsresa under det finska fortsättningskriget. Den femdelade serien är en utökad version av filmen som hade premiär hösten 2017. Den innehåller en och en halv timme material som inte sågs i filmen och lämnar plats för karaktärer och känslor på såväl krigs- som hemmafronten.

Vegatoppen

Griniga gubbar med glimten i ögat

Benny Törnroos & Kent Sjöman släpper ny låt.

Benny Törnroos och Kent Sjöman är rutinerade underhållare. Att stå på en teaterscen och att sjunga ligger nära hjärtat för dessa herrar. För första gången släpper duon en låt tillsammans och med den utmanar de nu på Vegatoppen.

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg gästar Skavlan

Säsongens andra avsnitt.

Gäster hos Fredrik Skavlan är 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg, medborgarrättskämpen pastor Jesse Jackson och Malin Stenberg, som fött det första barnet i världen med hjälp av en transplanterad livmoder. Tillsammans med sin kirurg Mats Brännström berättar hon om riskerna och vad som kan göras för barnlösa i framtiden. Och så kommer författaren och tv-personligheten Finn Schjøll, även känd som hela Norges "Blomster-Finn".

Svenska Yles Annvi Gardberg får Topeliuspriset för outröttligt sanningssökande och stort civilkurage

Gardberg får Topeliuspriset för ståndaktig journalistik.

En lyhörd sanningssökare och en mångmedial grävande journalist som kompromisslöst står på journalistikens sida. Så lyder prismotiveringen som ger Svenska Yles Annvi Gardberg Topeliuspriset. Hennes program och artiklar om silvervatten och alternativa cancervårdformer har väckt stor debatt.

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Redaktionen

Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi