Hoppa till huvudinnehåll

Yle följer med installationen av Trump direkt på fredag - många inbjudna har tackat nej till ceremonin

Stora demonstrationer mot Trump planeras i Washington.

Donald Trump installeras som USA:s 45:e president fredagen den 20 januari. Svenska Yle sänder direkt från och med kl. 18.30. Ceremonierna i Washington refereras av Svenska Yles förra USA-korrespondent Christian Vuojärvi och Stefan Winiger. Följ med på svenska.yle.fi, Arenan och Yle Fem! Över 60 demokratiska kongressledamöter har tackat nej till ceremonin, och i centrala Washington är man förberedd på stora demonstrationer av olika slag.

Om vi inte sover dör vi

Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

Missfall - Era upplevelser

Vi bad om era storyn om missfall. Här är dom.

I Sex & Sånt pratade vi om missfall och bad i och med det er läsare att höra av er med era historier om missfall. Och visst kom det storyn! Här är de i sin helhet. Redigerade enbart för att se till att skribenterna hålls anonyma.

Terrafame återupptog produktionen

En brand i december satte stopp för produktionen.

Produktionen vid Terrafames nickelgruva i Sotkamo har återupptagits efter en paus på nästan en månad. Produktionen stoppades på grund av en brand i en anläggning för svavelväte vid metallfabriken.

Tigerstedt har receptet på hitlåtar

Dan Tigerstedt har medverkat på ca 500 produktioner.

Dan Tigerstedt är en av de stora okända inom den finländska pop- och rockbranschen. Men faktum är att han från 1976 framåt har jobbat med närmare 500 inhemska skivproduktioner. Ibland som ljudtekniker, ibland som mixare men också som producent. Hurriganes, Broadcast, Riki Sorsa, Gringos Locos och Dingo, bara för att nu nämna några namn.

Hemma hos Prillan: Yoga

Prillan testar yoga för första gången.

Prillan testar yoga för första gången. Hur klarar hon örnen, kråkan och den traditionella bryggan?

Omhändertagna barn får sällan service på svenska: "Kan leda till att det krisar till sig ordentligt"

H:fors stad: Språkfrågan tas inte på allvar.

Att bli omhändertagen i huvudstadsregionen kan innebära att man får flytta flera hundra kilometer från sin hemort – om man vill ha service på svenska. Helsingfors stad är medveten om problemet, men många socialarbetare upplever att beslutsfattarna inte tar språkfrågan på allvar.

Varför får pedofiler inte hjälp i tid?

Pedofiler får hjälp först då de begått sexuella övergrepp.

I Finland talas det mest om hur man ska bestraffa pedofiler. Därför finns det tusentals pedofiler i Finland som skulle vilja ha hjälp med sin läggning, men som inte vågar be om hjälp, för då skulle de genast stämplas som förbrytare.

De tusentals pedofilernas land

Timo var tonåring när han började drömma om sex med barn.

Tänk dig att du är en tonårig pojke. Andra i din ålder förälskar sig i klasskamrater och vuxna. Själv drömmer du om sex med småbarn. Vad gör du?

VIDEO: Jättealligator på vift i Florida

Min man och jag kallar honom Godzilla för det är ungefär så djuret såg ut när det gick över stigen. Jag borde antagligen ha varit mera rädd än vad jag var, säger Kristi Buckley som såg djuret. Den enorma alligatorn sågs i Lakeland i Florida.

Mumin i nyversion - utan originalrösterna

Ny finsk version av Mumindalen sänds - utan originalrösterna

Det blir nya röster i den nya versionen av "I mumindalen". Det var 1990 som den japanskproducerade tecknade versionen av Tove Janssons muminfigurer gjorde världssuccè. Nu i vår återvänder gänget alltså i en restaurerad version i HD format, där de klassiska rösterna spelas av nya förmågor.

En glimt av Tove Jansson

Tove Jansson började hata sitt mumintroll.

Tove Janssons mumintroll spreds över hela världen. Till sist började Tove Jansson hata sitt mumintroll. Men Trollvinter hjälpte henne att hitta tillbaka, genoma att placera Mumintrollet i en ny och främmande värld kom Tove Jansson vidare.

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!