Hoppa till huvudinnehåll

Vägdirektör svarar yrkeschaufförer: Växlande väder är en utmaning för vägunderhållet

Entreprenörerna har ansvaret för saltning och snöplogning.

Yrkeschaufförer i Österbotten är upprörda över att vinterunderhållet på riksväg åtta enligt dem sköts dåligt. Anders Östergård på Närings-, trafik- och miljöcentralen säger att vägunderhållet i höst och vinter har varit extra utmanande på grund av det omväxlande vädret.

Lucias Via Dolorosa

Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Sydkoreas president ställs inför riksrätt

En överväldigande majoritet röstade för riksrätt.

Det sydkoreanska parlamentet har röstat för att ställa president Park Geun-hye inför riksrätt till följd av en korruptionsskandal. Oppositionen samt ledamöter ur Parks eget parti röstade för förslaget.

Också Porsche undersöks för utsläppsfusk

Porsche ägs av Volkswagen som åkte fast ifjol.

Den tyska motorfordonsmyndigheten Kraffarht-Bundesamt (KBA) undersöker om också Porsche kan ha manipulerat mjukvara som anger utsläppsmängder i sina bilar. Samtidigt hotar EU-komissionen flera medlemsländer med rättsliga åtgärder om de inte kriminaliserar utsläpptsfusk.

Rosnefts olja viktigare än sanktioner

Ryska sanktioner skrämmer inte europeiska investerare.

Västliga sanktioner mot Ryssland stoppade inte europeiska investerare när en del av Rysslands största oljebolag Rosneft privatiserades i går. Många ser affären som en personlig triumf för president Vladimir Putin.

I Svenska Yles serie om julmusik: Happy X-mas (War is over)

Ursprungligen handlade låten om en kapplöpningshäst.

En av de populäraste julsångerna var ursprungligen en protest mot kriget i Vietnam. Dessutom lånade John Lennon melodin från en engelsk folksång som handlade om en kapplöpningshäst. 1971 skrev han tillsammans med livspartnern Yoko Ono, Happy Xmas (War is over) på ett hotellrum i den nya hemstaden.

Isbjörnen Nora leker i första snön

Ettåriga isbjörnen Nora njuter av första snön i djurparken i Portland i Oregon. Besökare kommer kanske att se mera av Nora under de kommande veckorna, men det är Nora som bestämmer om det, säger Nicole Nicassio-Hiskey vid djurparken. Enligt Nicassio-Hiskey prioriterar man isbjörnens välmående och publiken måste ha tålamod.

Isbjörnarna försvinner i takt med havsisarna

Den hotade isbjörnen behöver isarna för att jaga.

En tredjedel av isbjörnarna i världen hotar att försvinna under de kommande årtiondena eftersom havsisarna i Arktis krymper, varnar en ny forskning. Havsisarna är livsviktiga för den hotade isbjörnen, eftersom den använder isarna för att jaga sälar.

Strömsö julkalender 2016

Hajbos julkalender 2016

Hajbos julkalender gallrar bland tomtarna.

Årets Hajbo-julkalender samlar alla världens jultomtar på en stor tomteaudition, för att plocka fram den bästa möjliga tomten.

Slottsbalen på Arenan

Videon är inte längre tillgänglig

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!