Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkoherde tvingades bo i giftbyggnad och ska enligt initiativ ersättas för det, men ärendet har fastnat och förklarats hemligt: "Det har fått en helt tokig vändning"

Luften i prästgården i Kyrkslätt är giftig, enligt rapport.

Tidigare kyrkoherden i Kyrkslätt tvingades lämna allt han ägde i prästgården, vars inomhusluft är giftig. Ett initiativ till samfälligheten anser att kyrkoherden borde få en ersättning på 30 000 euro för förlorad egendom. På över ett år har ärendet inte gått framåt. Det är hemligstämplat och nu kan det visa sig att kyrkoherden måste betala.

Colorados etta vände 1–3-underläge till seger – se poängligaledaren Rantanens segermål med 1,3 sekunder kvar på klockan

Colorados förstakedja gjorde de tre sista målen i matchen.

Colorado låg risigt till då Anaheim tog ledningen med 3–1 efter att 25 minuter spelats. Bortalagets förstakedja fick ändå så småningom fart under rören. Reduceringen kom sent i den andra perioden, kvitteringen halvvägs i den tredje och avgörandet i slutet av förlängningen. Coloradohjälten Mikko Rantanen noterades för 1 + 2 och utökade poängligaledningen till tre poäng.

Mest lästa

Det föds allt färre barn - EK och STTK: Snart är det dags för en ny pensionsreform

FFC vill bara lite fila på det men ser inga akuta behov.

Ju snabbare vi kommer igång med en ny pensionsreform desto lindrigare åtgärder behöver vi vidta, bedömer experter vid förbunden EK och STTK. Fackcentralen FFC ser å sin sida inte några akuta behov och anser att pensionssystemet står på en stabil grund och att det räcker med att fila lite på det.

Barnsoldaten - pojken som blev bestulen på sin barndom

Barnsoldatens osannolika väg mot ett bättre liv.

I sitt hemland har han stridit i det beryktade RUF och blivit tvingad att begå krigsbrott. Det är svårt att få det att gå ihop med den 17-årige pojke som jag träffade år 2011 på ett café i Uleåborg. Till Finland kom han som flykting och fick snabbt uppehållstillstånd.

Ny forskning undersöker hur föräldrars skärmberoende påverkar barn: "Resultatet av experimentet ser vi först i nästa generation"

Telefonen försvårar förmågan att knyta an till föräldrarna.

Föräldrar brukar ofta förarga sig över sina barns eviga stirrande på mobilskärmar – men hur bra är de vuxna själva på att begränsa skärmtiden? Internationell forskning visar att föräldrars ständiga stirrande på smarttelefonen påverkar småbarns utveckling negativt. Också finländska forskare intresserar sig nu för den här frågan. I en ny studie följer man 800 familjers skärmanvändning.

15-åriga Robin sköts ihjäl utanför hemmet i Stockholm - mamman Carolina kämpar för att skjutningarna i förorten ska stoppas

Mammorna samlas till en manifestation mot våld i Stockholm.

De kriminella skjutningarna i Sverige har ökat igen och på söndag samlas mammorna till en manifestation mot det dödliga våldet. Carolina Sinisalo kämpar för att mordet på hennes son Robin inte bara ska bli en siffra i statistiken, utan att politiker och polisen börjar ta skjutningarna på allvar.

Frivilligorganisationerna i kläm i vård- och landskapsreformen: "Hur skriver du in i en Excel-tabell att den här människan fick ett gott liv?"

Hur lägger man en prislapp på ideellt arbete?

Varför måste vi ändra vår verksamhet och bli affärsinriktade firmor? Varför måste medborgarverksamhet bli en handelsvara? Verksamhetsledare Johanna Yliviitala på Österbottens socialpsykiatriska förening låter smått förtvivlad när hon analyserar frivilligorganisationernas framtid.

Essä: Skammen bakom slagen

"Hon skrek rätt ut som om hon stod i en fasansfull mardröm."

"Hon skrek rätt ut, bara skrek och skrek som om hon stod mitt i den mest fasansfulla mardröm man kan föreställa sig", skriver Johanna Holmström i en essä om skam, familjevåld och det svåra i att bryta sig ur ett destruktivt förhållande.

Vegatoppen

Dags att boka vårens nyhetsskolor!

Yle Nyhetsskolan kommer gärna på besök till er skola.

Yle Nyhetsskolan kommer på besök till er skola, från lågstadier till gymnasier och yrkesskolor. De unga får också själva producera artiklar.

I Andra åket bjuder Felix Herngren på kulturkrockar i svenska fjällen – "Utan drama har jag ingen motivation att jobba"

Drama om svenskt storstadspar som ärver fjällhotell.

Andra åket är en relationskomedi om en storstadsfamilj som bryter upp från sitt gamla liv för att ta över ett gammalt skidhotell i svenska fjällen. Felix Herngrens nya dramaserie handlar om kulturkrockar innanför landsgränserna och familjeband och drömmen om att ta sig ur ekorrhjulet.

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi