Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien i generalstrejk mot president Temers åtstramningar

Miljoner brasilianare är upprörda över reformerna.

Fackförbunden har utlyst en 24 timmar lång generalstrejk i protest mot president Michel Temers planer att försvaga arbetslagarna och försämra pensionerna. Polisen har drabbat samman med demonstranter i flera städer och Sao Paulo som är Brasiliens ekonomiska motor har lamslagits av strejken.

Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

Kampen om det svarta guldet i Arktis

Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

Valborg i Åbo hyllar våren, vännerna och livet

Brahe Djäknar firar 80 år.

Plötsligt är det här. Ljuset! De vackra vita kvällarna är tillbaka och snart också den sköna majsolen. Och trots det kyliga vädret så finns det ett säkert vårtecken som infaller vid samma tidpunkt oberoende av temperatur – nämligen valborgssändningen från Vårdberget i Åbo!

Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

Familjen som inte reser charter

Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.

Kalasefterlysning på Facebook gav vänner

Putte, 6 år, hittade nya vänner tack vare eftelysning.

Det började med en bortsprungen hund som efterlystes via Facebook. Hunden hittades i grannbyns fårfarm och historien fortsätter med en idé att efterlysa kalas till en ensam sexåring med autism. Nu kommer historien om hur det gick när Patrik ”Putte” Lempiäinen fick gå på sina första kalas.

Bättre sammanhållning ska lyfta Ekenäs IF: ”Så går det om alla inte kämpar för varandra”

Allt annat än mittenplacering i division 1 en bonus.

Ett tätare försvar och mer sammansvetsat gäng. Två områden där kraftigt förnyade EIF ska vara starkare än i fjol. "Jag försöker få de nya killarna att förstå vad Ekenäs IF betyder för den här staden", säger lagkaptenen.

Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

Sommarspel i tomtedräkt

Dags för lite tomtar i trädgården!

När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

Paris arrangerar friidrotts-EM 2020

Får ordna EM för första gången sedan år 1938.

För första gången sedan 1938 kommer Paris att stå värd för Europamästerskapen i friidrott. Den franska huvudstaden har valts ut som arrangör till EM 2020, meddelar det europeiska friidrottsförbundet.

Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

Efter Nios första maj-meny

I Kenneth Nars uppsättning ingår både matplock och dryck.

Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ. Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd.

Anu Sinisalo som Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe kunde ha varit ett helgon på 1300-talet

Anu Sinisalo förvandlades till Marilyn Monroe.

En studio i Helsingfors förvandlas till en boudoir med fransk vikskärm från 1700-talet och guldspegel i helfigur. På golvet poserar Anu Sinisalo i klädd en svart lång kjol i frasande tyg. Hon drar ner den svarta långärmade övre delen och blottar sin axel. Marilyn Monroe är här.

Per Gessle fotograferad framför gammal amerikansk bil.

Per Gessles sorg hörs på nya skivan

Per Gessle har gjort sin personligaste skiva.

För ett år sedan blev det klart att Marie Fredrikssons långvariga sjukdom satte stopp för den planerade världsturnén med Roxette. Det betydde att Per Gessles kalender plötsligt gapade tom och att dra ut på en turné med Gyllene Tider kändes inte rätt just då.

Jari Sillanpää på eget vis

Möt Finlands stora underhållare och tangokung Jari Sillanpää

Jari Sillanpää är den artist som sålt mest skivor i Finland av en och samma utgåva, över en kvarts miljon av debutplattan som utkom 1995. Han har medverkat i Eurovisionen, givit ut böcker, medverkat i musikaler, spelat för otaliga utsålda arenor och uppnått allt man kan inom musikbranschen här hemma.

Skön gungig soulmusik med The Napkins

Soulmusik kan aldrig vara fel.

The Napkins är ett soulband från Jakobstad / Helsingfors som spelar original soulmusik i retrostil. Deras musik kombinerar moderna soulvibbar med inspiration från det svängande 60-talet och musiken har allt från rytmiska, dansvänliga melodier till snabba ballader. Normalt består bandet av nio medlemmar men i Vår musiks studio var de tre som bjöd på en minikonsert.

En slang från en bjök till ett uppsamlingskärl

Björksavens tid är nu

Hälsomedvetna tar tillvara björksav.

För att tappa björksav behövs en borr, en slang och ett uppsamlingskärl. Och tillstånd av markägaren. Efter det finns alla möjligheter att ta tillvara vårens eget guld som är rena hälsodrycken.

Videon tillgänglig 2.5.2017 08:50

Följ med Finland 100-stafetten

Stafettkarnevalen föregås av en stafett genom hela Finland.

Inte sedan de Olympiska spelen 1952 har en stafettpinne förts fram genom hela Finland. Nu har vi chansen att tillsammans återuppleva denna bedrift. Över 100 skolor deltar i denna stafett. Stafettpinnen kommer föras genom landet av över 2 000 elever.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Regn eller snö

Söderifrån mulnande och regn, senare även snöfall som på många håll är ymnigt. På efternatten i områdets östra del avtar nederbörden och blir igen till regn eller duggregn. Dagens högsta temperatur är i dag 4...8 grader, i morgon +1...6 grader, kallast i Österbotten. Nattens lägsta -1...+2 grader. Nordostliga vinden tilltar och blir byig, i morgon mest västlig vind.
Läs hela väderrapporten här.