Hoppa till huvudinnehåll

Mest lästa

Escape room-spel bland kaniner och höns blev en överraskningssuccé – trebarnsmamma grundade rymningsspel i sin ladugård i Torneå

Rymningsspel på bondgård är en internationell raritet.

Grundaren av Farm Escape, Liisa Koivisto vet att rymningsspel kan få nybörjare på kroken direkt. Hon kunde aldrig ana hur populärt det urbana spelet skulle bli i bondgårdstappning. Jag önskar att flera skulle våga stanna på landsbygden, säger Koivisto.

Tvisten slutligt avgjord: Jehovas vittnen får inte göra upp listor på personer de besöker med sitt budskap

Högsta förvaltningsdomstolen säger att listorna är olagliga.

När personer från Jehovas vittnen knackar på hos finländare för att missionera sitt budskap, får de inte göra upp listor om besöken. Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att rörelsen har brutit mot lagstiftningen kring personregister då man har sammanställt listor utan medgivande från de berörda.

"Man kan umgås, jobba eller höja nativiteten i bilen" - Ingå vill få pendlare att samåka för klimatet

I Sverige bjöd samåkare ut 40 varv runt jorden redan 2014.

När det på landsbygden varken finns förutsättningar för kollektivtrafik eller övergång till elbilar hoppas Ingåbor att samåkning både ska spara pengar och minska trafikens klimatpåverkan. Sverige har goda erfarenheter av samåkning i större skala och en app för samåkare lanseras snart också i Finland.

EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Belysningen: Varde ljus – från lägereld till elektricitet

Tre steg på ljusets stig: elden, oljelampan, elektriciteten.

Solen och senare elden styrde de första människornas steg på ljusets stig. Oljelampan, den äldsta flyttbara lampan, hängde med i tusentals år. Elektriciteten revolutionerade slutligen människans tillvaro och dygnets 24 timmar.

Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Vegatoppen

Creative Library Group skapar musik i bibliotek

Musikprojektet utmanar Vegatoppen med Sunday Morning.

Carolina Wendelin är initiativtagare till musikprojektet Creative Library Group. Projektet har gått ut på att samla olika typer av musiker och under en vecka skriva låtar och spela in musiken. Bibliotekens olika studioutrymmen runt om i Helsingforsregionen har fungerat som inspelningsplatser.

Dags att boka vårens nyhetsskolor!

Yle Nyhetsskolan kommer gärna på besök till er skola.

Yle Nyhetsskolan kommer på besök till er skola, från lågstadier till gymnasier och yrkesskolor. De unga får också själva producera artiklar.

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi