Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Live: Stafettkarnevalen är äntligen tillbaka – följ fredagens händelser här

Yle Sporten rapporterar från karnevalfredagen på Olympiastadion!

Senaste uppdateringar

155 följer
18 min
Saga Andersson öppnade karnevalen
47 min
Inmarsch inleder karnevaldagen
12:38
Lågstadiernas dag
Kriget i Ukraina

21-åriga soldatens försvarare: Han vägrade lyda order två gånger | Ryska duman vill höja övre åldersgränsen för soldater | Försvarsminister Shoigu: Luhansk snart "befriat"

Vi rapporterar om det senaste från Ukraina.

Senaste uppdateringar

184 följer
0 min
Tilläggsbudget gör satsningar på försvaret
7 min
21-åriga Vadim Sjisjimarin: "Jag ångrar mig verkligen, jag ville inte döda"
49 min
Ryssland: Luhansk är snart "befriat"

Watt Nytt: Fredagskollen

Finland och Sverige har lämnat in sina Natoansökningar, men vad händer nu? I Italien har dykare städat upp kanalerna i Venedig och i Kanada vill en artist öka medvetenheten om utrotningshotade djur med hjälp av legoklossar.

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

EU vill använda ryska oligarkers frysta tillgångar för att bygga upp Ukraina

Inom EU utforskar man nu möjligheten att använda ryska oligarkers frysta tillgångar för att bygga upp Ukraina på nytt efter kriget. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att unionen gärna hjälper Ukraina med återuppbyggandet som en del av en ukrainsk EU-ansökan, om landet utför de reformer som behövs för att gå med i unionen. Kreml uppger att man kommer kämpa emot alla västerländska försök att "stjäla" ryska tillgångar utomlands och att man inte kommer tillåta det här. von der Leyen säger att EU:s advokater jobbar intensivt med att få tillgång till oligarkernas frysta tillgångar. Redaktörer: Märta Nummenmaa och Alexander Beijar

Finland har beviljat tillfälligt skydd åt över 20 000 ukrainare

Finland har beviljat tillfälligt skydd åt över 20 000 personer som har flytt från Ukraina på grund av Rysslands attack mot landet, det meddelar Migrationsverket i ett pressmeddelande idag. Besluten går nu enligt Migrationsverket att fatta mycket snabbt, i bästa fall på några dagar, då ansökan innehåller alla uppgifter som behövs för beslutet. För tillfället får polisen och gränsmyndigheterna in cirka 100 till 300 ansökningar om tillfälligt skydd per dag, i mitten av mars var samma siffra över 1 200 per dag. Totalt har drygt 23 700 ukrainare ansökt om tillfälligt skydd i Finland sedan kriget började. Redaktörer: Veronica Bogomoloff och Alexander Beijar.

Stor ökning av antalet sommarjobbsplatser i år - svårt att hitta tillräckligt många sommarjobbare i en del bransch

I år har sommarjobbsannonserna varit rekordmånga. Nu verkar det också som om alla platser kanske inte kommer att fyllas. Ansökningstiden har förlängts i båda ändarna och ändå finns det många lediga sommarjobb. Reporter är Adele Westerlund.

Omikronvågen lugnar ner sig

Omikronvågen lugnar ner sig och även dödsfallen är på nedgång, meddelade Institutet för hälsa och välfärd under en pressträff i dag. Men det blir troligtvis en ny smittvåg efter sommaren. Reporter är Emma Levo.

Scholz vill att EU bildar en solidaritetsfond för Ukraina

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kräver att EU bildar en solidaritetsfond för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget. Scholz sa i ett tal inför förbundsdagen, att Ukrainas EU-medlemskap inte är aktuellt om månader eller ens några år. Därför måste man koncentrera sig på omedelbara och pragmatiska stödåtgärder. Det kommer att kosta miljarder att återuppbygga infrastruktur och att återuppliva Ukrainas ekonomi, och EU måste därför förbereda sig, enligt Scholz.

Namnsdagar 20.5

Karolina, Lilian, Caroline, Lilja, Lilli, Lily
Finska: Lilja, Karoliina, Lilli, Lila
Ortodoxa: Aleksanteri, Lyydia
Samiska: Karoliinná, Liljá
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Nyhetsquizet: Klimatkompensering, kosläpp och coronahundar

En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap.

Generationer av Karisbor firar BK-guldet: ”Många har gått och väntat på det här i 16 år”

Kyssar, pussar, glädjetårar och stoj åt alla håll. Så beskriver BK-46-supportern Petri Horttana stämningen på läktaren då det blev klart att Karislaget kniper FM-gukdet 2022.