Hoppa till huvudinnehåll

Leonardo DiCaprio oroar sig för finsk skog - men för sent

Filmstjärnan vill bevara avverkad skog på öar i Lammasjärvi.

Leonardo DiCaprio bekymrar sig på Instagram för skogen på de "vackra öarna i Lammasjärvi" i Finland. Filmstjärnan delar ett inlägg som Greenpeace gjort och ber sina följare sprida ordet för att bevara öarna i Kuhmo i Kajana. Budet kommer ändå för sent eftersom Forststyrelsen har avslutat sin avverkning.

SKID-VM I LAHTIS 2017

Bärtils bokklubb: BUUs boktips

Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

Bönderna behöver hjälp

Men många "knyter näven i fickan".

Projektet "Ta hand om bonden" har blottat ett stort behov av hjälp bland jordbrukarna i Finland. I Svenskfinland har det inte riktigt tagit fart än men projektarbetare Susann Rabb tror att det finns ett uppdämt behov.

”En frihet att få föda i hemmet”

Antalet hemförlossningar i Finland har under senaste år förd

Hemmet upplevs av hemföderskor som en trygg och bra plats att föda på jämfört med sjukhusmiljö. Under de senaste 20 åren har antalet hemförlossningar stigit mycket snabbt. Förutsatt att inga katastrofer i samband med hemförlossningar når nyhetsrubrikerna kommer antalet att öka, tror forskningsprofessor.

Vi hyllar idealisterna

De har en dröm.

Idag när radikaliserade fanatiker tagit upp allt utrymme i medierna vill Lasso uppmärksamma andra former av idealism och drömmar. Lasso bad sina tittare att skicka in namnförslag på finländska idealister. Barbro Ahlstedt fotograferade dem.

Månen tur och retur med Elon Musk

Efter 45 års tystnad börjar det hända saker kring månen.

Säg vad ni vill om SpaceX och Teslas grundare, ambitioner saknar han inte. Elon Musk lovar skicka två betalande passagerare till månen innan slutet av nästa år. Problemet är bara att raketen och kapseln avsedda för resan aldrig ännu har flugit. Får Musk dem klara i tid?

Patent- och registerstyrelsen kräver att styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse avskedas

Styrelsen använde kapital för egna omkostnader.

Myndigheten som övervakar stiftelserna, Patent- och registerstyrelsen, kräver att styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse avskedas. Hufvudstadsbladet har rapporterat om vanskötsel av stiftelsen som har pågått i uppemot trettio år. Stiftelsen ska enligt stadgarna stödja svenskspråkig social och ideell verksamhet i Finland.

Solen nästa för Nasa

Solar Probe Plus blir vårt första besök till en stjärna.

Solen är den enda regionen i solsystemet som hittills är outforskad av rymdsonder från jorden. Men nästa år ska det bli en ändring på den saken då Nasas rymdsond Solar Probe Plus styr kosan mot vår kära stjärna.

Svenskan öppnar Norden för invandrare

Många invandrare vill ha svenska som första språk.

Vilket språk lönar det sig att välja för nyfinländarna när de slår sig ner i på två-eller svenskspråkiga orter? Victoria Yaroshik flyttade från S:t Petersburg till helfinska Nådendal. Hon valde trots det svenska som sitt första språk.

Vägen mot jämlik äktenskapslag

Min Göran och hans Jens

De homosexuella är helt som alla andra i barnpjäsen.

Johannas föräldrar skall fara på semesterresa, men Johanna får inte följa med. I stället skall hon bo med sin kompis Göran och hans pojkvän Jens.

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi   Redaktionschef: Cecilia Wikman