Hoppa till huvudinnehåll

Att förlora ett barn som aldrig föddes

Annika Ljungberg har fått två missfall på ett år.

Annika Ljungberg sitter i väntrummet med sin man och förbereder sig på att gå in till ultraljudsundersökningen. Hon är nervös och förväntansfull. I kväll ska de ringa släkt och vänner och delge den fina nyheten om det lilla fostret som växer i magen. Men så blir det inte. Det lilla fostret finns inte längre.

Sverige, vad döljer du för oss?

Svenska UD maskerar rapporter från 1991.

Hösten 1991 sprack Sovjetunionen och Finland tvingades lägga om sin utrikespolitik. Svenska Yle bad Utrikesdepartementet i Stockholm om att få läsa lägesrapporterna som gäller Finland. Finland har en 25-årig sekretess, men svenska Utrikesdepartementet väljer att fortfarande hemligstämpla sådant som "stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt kan skada landet."

Dags att fira 99-åriga Finland

Klockan 18.50 på tisdagen ska allt vara klart.

Kristallkronorna ska gnistra, orkestern vara redo på sin balkong och den röda mattan utrullad. Klockan 18.50 på tisdagen inleds självständighetsmottagningen för de 1800 gästerna och tv-publiken. Här hittar du allt du vill veta om självständighetsmottagningen.

Pia-Maria Lehtola: Förväntningar inför slottsbalen

Tygaffärerna har sålt mest blåa tyger.

Tygaffärerna har sålt mest blåa tyger, en trygg favorit bland finländare. En ny trend är de längre ärmarna, sammet, starka färger och paljetter. På Självständighetsdagens festmottagning på slottet vill alla klä sig fint för att hedra vårt land.

Barkov överlistade Rask – Boston vann matchen

Aleksander Barkov har nu gjort fyra mål den här säsongen.

Aleksander Barkov lyckades göra ett mål på Tuukka Rask i nattens match mellan Florida och Boston i NHL. Boston gick ändå segrade ur striden då laget vann med 4–3 efter förlängning.

Vänsterungas samröre med anarkister ifrågasätts - "Kan ge bilden att vänstern godkänner våld"

Demonstrerande präst är kritisk.

Anarkister och Helsingfors vänsterunga ordnar en motdemonstration mot nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen. Kai Sadinmaas rasismprotest väckte uppmärksamhet i fjol men han ifrågasätter nu att vänsterunga deltar i ett anarkistevenemang.

Klänningar från Karis på slottsbalen

Maarit Feldt-Ranta bär lokal design på slottsbalen.

28-åriga Karisbon Elin Sandholm har sytt klänningar till riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Ekenäsbon Karin Westerlund för självständighetsdagens bal.

Finländare död i Oakland-branden

Sammanlagt dog 36 personer i den förödande branden.

Utrikesministeriet har bekräftat att en finländare finns bland offren i branden under en technofest i Oakland i Kalifornien. Sammanlagt 36 personer dog i den förödande branden.

Italiens president bad Renzi skjuta upp sin avgång

Presidenten vill att Renzi är kvar till budgeten godkänts.

Italiens president Sergio Mattarella har bett premiärminister Matteo Renzi skjuta upp sin avgång till parlamentet godkänt nästa års budget. Renzi har på måndagen lämnat in sin avskedsansökan till presidenten.

Raseborgs gymnasium tar form

Rektorerna har utarbetat en modell för ledningen.

De två gymnasierna i Karis och Ekenäs finns inte längre hösten 2017 om allt går som planerat. Lärare och elever stiger då in i Raseborgs gymnasium.

Vasa vill ha Teslas fabrik

Tesla vill tillverka både batterier och bilar i Europa.

Vasa tänker ansöka om att få Teslas Gigafactory. Vasa stad anser att deras trumfkort som etableringsställe för fabriken är Nordens mest betydande energiteknologikluster samt Europas största litiumförekomst i Kaustby.

Dans på slottsbalen

Vissa år har dansarna inte betett sig konventionellt.

Dansen på slottsbalen fanns inte med från början, men nu hör den till traditionen, men vissa år har dansarna inte betett sig alldeles konventionellt.

Strömsö julkalender 2016

Hajbos julkalender 2016

Hajbos julkalender gallrar bland tomtarna.

Årets Hajbo-julkalender samlar alla världens jultomtar på en stor tomteaudition, för att plocka fram den bästa möjliga tomten.

Beställ BUU-klubbens adventskalender 2016

Här kan du beställa årets BUU-julkalender.

Här kan du beställa årets upplaga av BUU-klubbens julkalender. Det går att beställa kalendrar under perioden 17.11 - 5.12.2016, eller så länge kalendrarna räcker till.

Kom med i Yle Nyhetsskolan

Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Kallt och klart

Småningom delvis klart och mestadels uppehåll. Från i kväll i landets mellersta del ökad molnighet och i natt lokalt snöfall, vid kusten även tidvis regn. Temperaturen är -5..-15 grader, i mellersta del lokalt omkring -20 grader. Måttlig vind.
Läs hela väderrapporten här.