Hoppa till huvudinnehåll

Mest lästa

Kärleksbombad i 25 år – Mariette Lindstein leddes av en psykopat i scientologikyrkan

Sektledaren höll henne fången i lyxiga högkvarteret.

Författaren Mariette Lindstein minns ännu hur ärofullt det kändes att bli befordrad till scientologikyrkans högkvarter i Kaliforniens öken. Hon möttes av uniformerade vakter och ett stängsel, men innanför öppnade sig ett område fashionabelt som i en dröm. Mariette Lindstein har skrivit en thrillertrilogi utgående från sina erfarenheter.

“Droganvändarna samlas för en gemensam orgie i takt med technomusiken” – fördomarna florerade då klubbkulturen nådde Finland på 80-talet

Det var mycket mer än bara illegala technorejvpartyn.

Klubbkulturen och den elektroniska dansmusiken var mer än Illegala technorejvpartyn i öde fabrikshallar och hemliga fester i Sibboskogarna när det begav sig. De som var med prisar den toleranta och inkluderande atmosfären. I dag lever technon en ny renässans.

Mattias Björkas: ”Jag hade en längtan av att skriva på svenska”

Mattias Björkas blev känd tack vare Gerby-dialekten.

Som frontfigur i den kritikerrosade gruppen ”Vasas Flora och Fauna” har Mattias Björkas introducerat Gerby-dialekten för en större publik. Med annorlunda texter och ord som ”stritta”, ”paka” och ”kytta” har bandet vunnit många svenska och finlandssvenska hjärtan. Nu uppträder han i programserien Ensam på scenen.

Finlands största affär någonsin står för dörren när nya jaktplan ska köpas – men säkerhetspolitiken göms i tekniska detaljer

Offertrundan startar i vår – konkurrensen är stenhård.

När Finland under de närmaste åren står inför statens största köp genom historien väger mer säkerhetspolitik in i beslutet än vad som kommer att synas utåt. Säkerhetspolitiken finns med i avgörandet, men den förblir dold i tekniska petitesser, säger expert.

Vilka konsekvenser har dagens politik för våra barnbarn? – Forskare vill hitta långsiktighet i våra beslut

Politiker borde ta hänsyn till framtidens generationer.

Vilka konsekvenser har de politiska beslut som fattas på de kommande generationerna och miljön – och hur kunde politikerna bli bättre på att se de långsiktiga konsekvenserna av sina beslut? Det ska en grupp forskare ta reda på med hjälp av ett nytt fyraårigt projekt.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Redaktionen

Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi