Hoppa till huvudinnehåll

SKID-VM I LAHTIS 2017

"Äktenskapet ett förbund mellan man och kvinna"

Kyrkoherde Daniel Norrback tänker inte viga samkönade.

I Österbotten anser de allra flesta prästerna att kyrkolagen ska bestå, alltså att samkönade inte ska få vigas kyrkligt. Daniel Norrback är tf kyrkoherde i Kristinestads svenska församling och säger nej till att viga homosexuella i kyrkan.
Läs också: Västnyländska församlingar tänker följa reglerna och inte viga samkönade i kyrkan

Hälften av finlandssvenska prästerna öppna för samkönad vigsel

Liten grupp redo viga direkt efter den första mars.

Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar. Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort. Läs också: Biskopen: Prästerna ska följa de regler som finns

Tårarna rann när bybutiken släckte ljuset

Leila Mänttäri ville fortsätta jobba på butiken i Valkom.

Det senaste uppsvinget i sysselsättningen verkar gynna män mer än kvinnor, trots att arbetslösheten totalt sett är betydligt lägre bland kvinnorna. Kvinnor är, på gott och ont, ofta verksamma i branscher som inte är lika konjunkturkänsliga som exportindustrin.

IS: Anneli Auer i rätten i höst igen

Auer kräver staten på över tre miljoner euro i ersättningar.

Fallet Anneli Auer får en fortsättning i höst. Då kommer Egentliga Finlands tingsrätt att behandla Auers krav på högre ersättningar av staten.

Filmrecension: Tom of Finland – sympatisk och söt

Vackert, berörande och väldigt ofarligt om gayikonen.

Filmen Tom of Finland påminner lite om de homoerotiska teckningar som Touko Laaksonen gjorde, den är väldigt välgjord, snygg och underhållande. Men till skillnad från de vågade bilderna är filmen totalt ofarlig och nästan lite blyg när det kommer till sexskildringar.

Oscarsgalan 2017

Vem får en Oscar 2017?

Så här gissar Svenska Yles filmkritiker.

Vilken film och vilken skådespelare kommer att promenera hem med en Oscarsstatyett? Oscarsgalan ordnas natten till måndagen. Här kan du kolla in vad Svenska Yles filmkritiker tycker.

Muminpappans äventyr: Äventyren börjar

Om hur Muminpappan växer upp i Hittebarnshuset och om hur han besluter sig för att lämna barnhemmet, får nya vänner och ger sig ut i världen på båten Haffsårkestern.

Ni tipsade: Sportlov på hemmaplan

Publikens svar på hemmasportlovsenkät

Hur kan man få ut det mesta av ett sportlov som inte firas bortrest utan hemma i ett grått och slaskigt Finland? Publiken svarade på vår enkät och vi presenterar nu de bästa tipsen för en avkopplande och rolig sportlovsvecka tillsammans med familjen, på hemmaplan.

Etthundra mammalådor reste till Tanzania

Inte helt enkelt att dela ut moderskapslådor i Afrika.

Berg, dalar, gropiga sandvägar. ”Men det är jättevackert och människorna är så vänliga”, säger Ella Vahtiala med en suck. Hennes beundran för det afrikanska folket i byn Mufindi i Tanzania fick henne att starta en insamling av moderskapsförpackningar som skulle delas ut i utbyte mot att gravida kvinnor hiv-testar sig. På grund av vidskepelse kring graviditet var projektet dock inte helt lätt att genomföra.

Mörjens – the Best of Morjens

Mörjens är ett kollage av de bästa bitarna ur Morjens.

Mörjens är ett kollage av de bästa bitarna ur humorserien "Morjens" samt bonussketcher från det nya århundradet. Gänget bakom Morjens bestod av av Stan Saanila, Mikael Crawford, Saliven Gustafsson, Wille Wilenius och Paul Olin. Gruppen improviserade och skapade sketcherna tillsammans. Man älskade att skämta med finlandssvensk tv och politisk korrekthet.

Sportlov

Må så gott och ha det bra!

Är ni frisk? Mår ni gott?

Slalom är en utmärkt modern sport särskilt för ungdomen. Föräldrarna får betala dyrt för slalomutrustningen, men de betalar gärna för en sportgren som för ut barnen i den friska luften och håller de unga borta från kaféer och gator.

Skidskola för alla från 1980

Väl mött i spåret!

Att skida är en njutningsfull sport på vintern. Men det behövs utrustning och kunskap. Här får du all information du behöver i en skidskola från 1980. Väl mött i spåret!

Hård ishockeyträning från 5 års ålder

Ishockeyträning

"Mamma och pappa satt mig och spela", är det vanliga svaret på varför de här unga killarna i HIFK spelar ishockey. Trots att de beundrar Wayne Gretzky har killarna inga orealistiska drömmar om att bli proffsspelare.

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Dåligt väglag på grund av snö

Snöfall är att vänta på många håll, särskilt i landets mellersta och norra delar. Också i söder förekommer snöbyar. Temperaturen ligger mellan -2 och -15 grader. Väglaget är dåligt i landets mellersta och norra delar och i landskapen Åland och Egentliga Finland på grund av snöfall och uppvirvlande snö.
Läs hela väderrapporten här.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi   Redaktionschef: Cecilia Wikman