Hoppa till huvudinnehåll

Invånare i Kalifornien flyr markbrand

Torka, hård blåst och hetta försvårar släckningsarbetet.

I USA har hundratals människor tvingats fly undan markbränder i Kalifornien. Släckingsarbetet försvåras av torka, hård blåst och de höga temperaturerna kring 40 grader i området.

Flygande höbalar i Sibbo - se video

På Jensens gård har man en balkastare.

Äntligen skiner solen och det är torrt nog att få in höet. På Jensens gård i södra Paipis gör man det med hjälp av något så ovanligt som en balkastande traktor.

"Gülens högra hand" greps i Turkiet

Cirka 10 000 har gripits efter kuppförsöket.

Turkiet har fängslat den religiösa ledaren Fethullah Gülens medhjälpare Halis Hanci. Enligt Turkiet är Hanci en av nyckelpersonerna i det misslyckade kuppförsöket.

Landssorg i Afghanistan

Gårdagens attack den mest förödande på flera år.

Afghanistan har i dag utlyst landssorg efter lördagens bombdåd, där minst 80 personer dödades och över 230 personer skadades.

Över 150 döda i översvämningar i Kina

Invånarna kritiserar myndigheternas agerande.

Våldsamma skyfall har vållat stor förödelse i norra och centrala Kina. Över 150 människor har dött och över 100 saknas. Tusentals har tvingats lämna sina hem.

Indisk VM-bronsmedaljör fast för dopning

Narsingh Yadavs dopningstester visade spår av steroider.

Brottaren Narsingh Yadav har blivit fast för dopning. Den indiska antidopningskommittén meddelade idag att Yadavs A- och B-prover har innehållit spår av steroider.

Tungtransporter ett villkor i skärgården

Skärgårdstrafiken förnyas, tungtransporter kan utebli.

Kommunikationsministeriet vill förnya skärgårdstrafiken, vilket kan betyda att tungtransporterna uteblir. Det försvårar möjligheterna i skärgården och oroar särskilt företagarna.

Harri Winter seglade över Atlanten: Man lär sig respektera havet

Winter kombinerar författarskap och seglardagar i Karibien.

Författaren Harri Winter har seglat mer eller mindre hela sitt liv. De senaste åren har han seglat mycket i Karibien där han hämtar idéer för sina deckare. Det var också därifrån sommarens seglats över Atlanten till portugisiska Azorerna startade.

Um Anas - den blonda jihadisten

Anna Sundbergs väg in i den militanta islamismen.

Anna Sundberg, är en svensk kvinna som 1994 drabbades av en religiös uppenbarelse i Stadsparken i Lund. Det var den muslimska guden hon mötte och där och då började hennes resa in i jihadistiska kretsar. Vi träffar henne och hon berättar öppet och naket sin historia, som hon också återberättar i boken Älskade terrorist - 16 år med militanta islamister.

Sommarquiz: simning

Fem snabba frågor om simning.

Hur långt måste man kunna simma för att anses simkunnig? Vad hette den första skandinav som simmade över Engelska kanalen? Testa din allmänbildning med vår sommarquiz!

Kräftan smakar bra fylld och på grillen

Michael Björklund tipsar om vad du kan göra av kräftor.

Om du är trött på att äta kokta kräftor kan man också använda lite fantasi för att servera kräftan på ett annat sätt. Vi pratade med åländska kocken Michael Björklund för att få inspiration att tillreda kräftor. Kolla in tipsen här.

Pauls grillskola - kunskap om råvarorna

Paul lär ut om grillning.

När är kycklingen klar? Går det att rågrilla alla grönsaker? Kan man grilla skaldjur? För att lyckas vid grillen är det viktigt att känna till lite om olika sorters råvaror. Här har jag gjort tabeller för stekgrader och ger tips och lite allmän vägledning kring respektive råvarugrupp.

Pauls grillskola - grilltekniker

Paul lär ut om grillning.

Direkt grillning eller indirekt grillning? Plankgrillning eller stenbakning? Det finns flera olika grilltekniker. Paul berättar vilken teknik som lönar sig att använda när.

Få lokala nyheter i din mobil!

Prioritera nära dig-nyheter med vår app Nyhetskollen.

Är Nykarleby din hemort och viktig för dig? Eller Pargas? Esbo? Med vår nyhetsapp Nyhetskollen kan du försäkra dig om att inget som berör hemknutarna går dig förbi.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Varmt och fuktigt

Vädret är varmt och fuktigt och speciellt på eftermiddagen förekommer regn- och åskskurar. I Lappland är det soligast, men småningom börjar molntäcket spricka upp även i söder.
Läs hela väderrapporten här.