Hoppa till huvudinnehåll

Quiz: Kunde du bli USA:s president?

Gör NRK:s quiz och se om du kunde fixa uppgiften.

Fatta beslut under press. Historien ligger på dina axlar. Vad gör egentligen en amerikansk president? Inte alltid det man skulle tro... I väntan på installationen av Donald Trump kan du göra NRK:s quiz och få svar på om du platsar i Vita huset!

Den obligatoriska skolsvenskan slopas i endel skolor – regeringen genomför sitt språkförsök

En del elever kan läsa ryska i stället för svenska i skolan.

De obligatoriska studierna i svenska ska läggas på is i några försöksområden nästa höst. Regeringen håller alltså fast vid sina planer på ett regionalt språkförsök där den obligatoriska skolsvenskan ersätts med något annat språk. Det är ännu öppet var i Finland försöken genomförs.

Raseborgare vill skjuta fyra vargar

Finlands viltcentral fattar beslutet om några veckor.

Två privatpersoner i Karis och Tenala har ansökt om dispens för att få fälla totalt fyra vargar som rör sig i Västnyland och Salo. Jaktchef Visa Eronen på Finlands viltcentral säger att besluten fattas inom kort.

Skicka hälsningar till Tongåvan

Läs mera:

Luciainsamlingen hörs i Tongåvan

Det kan köra ihop sig i en barnfamilj av många olika orsaker och då blir ofta vardagen för tung att klara av. Vårt hälsovårdssystem har inte alla gånger resurser att hjälpa dessa familjer och då behövs andra aktörer.

Här är mannen i Lovisa som lever upp till sitt efternamn

Kjell Trogen vald till årets medarbetare 2016 i Lovisa.

Festligt och stämningsfullt med kaffe, tårta, blomkvastar och hjärtliga handskakningar och ryggdunk. Det var ingredienserna när Lovisa stad på fredag uppmärksammade anställda som arbetat tiotals år inom stadens organisation.

Peter Fahllund: De fyras gäng regerar finländsk toppidrott

Finländsk toppidrott är inget att hänga i julgranen.

Finländsk toppidrott är verkligen inget att hänga i den utkastade julgranen just nu. Det är i och för sig ingen nyhet, vi har redan i många år på raken kanat utför. Vi har egentligen bara tre, nå kanske fyra personer som är världsstjärnor i en större idrottsgren. Och så dåligt ställt har det nog aldrig varit i modern tid.

Varför får man missfall?

Infektion kan vara en orsak till missfall.

Vad är orsaken till missfall och varför undersöks orsaken först efter tre missfall med samma partner? Erja Hiltunen, specialläkare inom förlossningar och kvinnosjukdomar, svarar på frågorna. Annika Ljungberg, som har varit med om ett fler antal missfall, berättar om sina erfarenheter i X3M:s program Sex & Sånt.

Om vi inte sover dör vi

Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

500 år gammal musik lockar fortfarande

Renässansfestivalen Aurore ordnas i Helsingfors i januari.

Renässansmusikfestivalen Aurore ordnas nu för tredje gången och har etablerat sig i huvudstadens musikliv. Det finns av allt att döma ett särskilt intresse för denna musik just nu och trots att musiken är i snitt 500 år gammal är den förvånansvärt aktuell i många hänseenden.

Tigerstedt har receptet på hitlåtar

Dan Tigerstedt har medverkat på ca 500 produktioner.

Dan Tigerstedt är en av de stora okända inom den finländska pop- och rockbranschen. Men faktum är att han från 1976 framåt har jobbat med närmare 500 inhemska skivproduktioner. Ibland som ljudtekniker, ibland som mixare men också som producent. Hurriganes, Broadcast, Riki Sorsa, Gringos Locos och Dingo, bara för att nu nämna några namn.

Hemma hos Prillan: Yoga

Prillan testar yoga för första gången.

Prillan testar yoga för första gången. Hur klarar hon örnen, kråkan och den traditionella bryggan?

Varför får pedofiler inte hjälp i tid?

Pedofiler får hjälp först då de begått sexuella övergrepp.

I Finland talas det mest om hur man ska bestraffa pedofiler. Därför finns det tusentals pedofiler i Finland som skulle vilja ha hjälp med sin läggning, men som inte vågar be om hjälp, för då skulle de genast stämplas som förbrytare.

De tusentals pedofilernas land

Timo var tonåring när han började drömma om sex med barn.

Tänk dig att du är en tonårig pojke. Andra i din ålder förälskar sig i klasskamrater och vuxna. Själv drömmer du om sex med småbarn. Vad gör du?

VIDEO: Jättealligator på vift i Florida

Min man och jag kallar honom Godzilla för det är ungefär så djuret såg ut när det gick över stigen. Jag borde antagligen ha varit mera rädd än vad jag var, säger Kristi Buckley som såg djuret. Den enorma alligatorn sågs i Lakeland i Florida.

Mumin i nyversion - utan originalrösterna

Ny finsk version av Mumindalen sänds - utan originalrösterna

Det blir nya röster i den nya versionen av "I mumindalen". Det var 1990 som den japanskproducerade tecknade versionen av Tove Janssons muminfigurer gjorde världssuccè. Nu i vår återvänder gänget alltså i en restaurerad version i HD format, där de klassiska rösterna spelas av nya förmågor.

En glimt av Tove Jansson

Tove Jansson började hata sitt mumintroll.

Tove Janssons mumintroll spreds över hela världen. Till sist började Tove Jansson hata sitt mumintroll. Men Trollvinter hjälpte henne att hitta tillbaka, genoma att placera Mumintrollet i en ny och främmande värld kom Tove Jansson vidare.

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!