Hoppa till huvudinnehåll

Så dömer tingsrätten sexuellt antastande - för fällande dom behövs inte ögonvittnen eller bildbevis

Offrets berättelse räcker som bevis för fällande dom.

En man som kysser eller tar en för honom okänd kvinna på brösten. Så ser sexuellt antastande som behandlats i tingsrätterna i huvudstadsregionen i år ut. Antastaren kan dömas utan att någon sett händelsen eller att den finns på film. Straffet blir ofta hundratals euro i dagsböter.

Mest lästa

Steen Christensen och polismorden 1997

I oktober 1997 sköts två poliser brutalt i Helsingfors.

Natten mot den 22 oktober 1997 sköts två poliser brutalt ned efter ett hotellrån i Helsingfors. Rånaren flydde och jakten satte igång. Tre dagar senare greps dansken Steen Christensen i Tavastehus.

Färre insekter på vindrutan? Forskning visar att antalet flygande insekter har minskat dramatiskt

De flygande insekterna har minskat med 75 procent på 30 år.

Den som åker bil har kanske lagt märke till att den mängd insekter som brukar fastna på vindrutan har minskat. Nu bestyrks detta av vetenskapliga rön. Under de senaste 30 åren har flygande insekter minskat med 75 procent, säger forskare.

Alfons Åberg-författaren Gunilla Bergström: “Vad är det för en fruktansvärd våldsvärld vi hamnat i?"

Alfons fyller 45 - nu erövrar han Kina.

Gunilla Bergström räds inte att skriva om svåra saker som skilsmässa, våld och krig för barn. “Jag går mina egna vägar och skriver om saker som upptar mig”. Så säger författaren vars lilla skapelse Alfons Åberg, han med brun myströja och det ovanligt stora huvudet, fyller 45 i år. Nu ska alla Alfonsböckerna ges ut i Kina.

Nytta och nöje på Youtube - så får du ut mer av videotjänsten

Tips och tricks för större nytta av Youtube.

Youtube - visst är det tjänsten där man kan roa sig med musikvideor och videoklipp med söta djur? Bland annat, men i själva verket är Youtube en gedigen samling av både nytta och nöje. Vilka instruktioner du än behöver, hittar du dem antagligen på Youtube.

Googles AI-program lärde sig själv att spela det svåra brädspelet go - finländskt proffs ser fram emot nya insikter

Antti Törmänen låter sig inte nedslås av AI-framgången.

Programmet Alphago zero har snabbt lyckats lära sig själv det knepiga asiatiska brädspelet go, och briljera i det - helt utan mänsklig hjälp. Det här är ett framsteg inom artificiell intelligens och pekar på hur stor betydelse AI-tekniken kan ha på vissa begränsade områden.

Strömsökorv på svamp och vildsvin

En hel måltid inuti en korv.

Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

Finländska krigare deltar i slutoffensiven mot Raqqa - läs Svenska Yles intervju med en av dem

"Kullervo" är frivilligsoldat i kurdernas led mot IS.

Den finländska fänriken "Bagok Kullervo" väntar nu på de sista striderna mot IS i Raqqa. I förmiddags när Svenska Yle var i kontakt med honom sade han att det ännu var lugnt vid fronten. Kullervo, som åkt till Syrien som frivilligsoldat, slåss med de kurdiska styrkorna mot terrorgruppen IS.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi