Hoppa till huvudinnehåll
Li Andersson, Vänsterförbundet

Li Andersson: Jag tröttnar aldrig på att tala om vårdreformen

Kommunalvalet är Anderssons första som partiordförande.

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson är känd för sin förmåga att argumentera. I sitt första val som partiordförande har hon fått extra mycket användning för den egenskapen. Nu gäller det nämligen att sätta stopp för regeringens planer för valfrihet i vården, menar Andersson i Svenska Yles serie Fokus på partiet.

Raili Peni steker plättar, Taru Näätänen tar för sig

Vänsterförbundet vill ha vett i vården

Partiet är starkt i Hangö där vården är utlokaliserad.

Vänsterförbundet går till kommunalval med goda social- och hälsotjänster högst på agendan. I Svenskfinland har Vänsterförbundet ett starkt fäste i Hangö, där partiet är tredje störst efter SDP och SFP. I Svenska Yles serie Fokus på partiet följer vi med kampanjen i Finlands sydspets.

Människor på Place de la Bourse i Bryssel efter terrorattackerna 22.3.2016.

Ett år sedan Brysselattackerna – många anhöriga till terroroffer känner sig svikna och utelämnade

Minnesceremonier i Belgien idag.

Det har gått exakt ett år sedan terroristerna slog till mot Bryssels flygplats och metrostationen Maelbeek. Totalt dödades 32 personer och över 300 personer skadades. Inför ettårsdagen riktar både skadade och anhöriga till terroroffren kritik mot hur de belgiska myndigheternas har agerat efter attackerna.

Donald Trump talar vid det nationella republikanska kongressutskottets middag i Washington DC 21.3.2017

Trump kommer till Natomötet i Bryssel

Överraskning från Vita huset efter att Natomötet flyttades.

Vita huset har bekräftat att USA:s president Donald Trump kommer till Natos toppmöte i Bryssel den 25 maj. Det är oklart om Natos utrikesministermöte också hålls då.

Två svartvita foton på Musse Hasselvall.

Musse kommer alltid vara en mobbare

Musse Hasselvall vill bli en nykter mobbare.

En gång mobbare, alltid mobbare - men för Musse Hasselvall, aktuell med tv-serien ”Det handlar om dig”, gäller det att bli en nykter sådan.

Kosovo är redo för upprättelse för dem som våldtogs under kriget

Kosovo gör framsteg i rehabiliteringen av våldtäktsoffren.

Under Kosovokriget 1998-1999 våldtog serbiska styrkor tusentals kosovoalbanska kvinnor. Våldtäkt användes som ett strategiskt vapen för att förnedra motståndaren. Nu börjar tabut kring våldtäkterna långsamt att raseras. Både medborgarorganisationer och myndigheterna har jobbat hårt för att de överlevande ska få ekonomisk kompensation och juridisk upprättelse.

Förstående vd efterlyses av HSS Medias personal

Tillfällige vd:n Thomas Peterssohn vill följa en utritad väg

Personalen på HSS Medias tidningar hoppas att det nya vd:n, förutom rätt erfarenheter, också besitter visar intresse för sin personal. Den tillfällige vd:n, Thomas Peterssohn, siktar främst på att följa den redan utritade vägen.

Varför röstar inte unga fastän de är intresserade av politik?

Färre än två tredjedelar av de unga röstade i valet 2012.

Ordet politik kan få många att grimasera, antingen för att de inte är nöjda med regeringen eller för att de tycker att politik är tråkigt och jobbigt. Det spekuleras på många håll om varför unga inte är intresserade av politik och hur man ska aktivera de unga i politiken. Stämmer det faktiskt att unga inte är intresserade av politik?

När diskokulturen kom till stan

Mikko Mattlar har skrivit en bok om diskohistoria.

Vem minns KY, Botta och Täffä? Eller säger dig namn som Dj Börje och Black Mike någonting? Hur gick det till när diskokulturen nådde Finland i slutet av 1960-talet. Om det, och om den tidiga dj-kulturen har Mikko Mattlar skrivit en bok, Stadin diskohistoria.

Solflare.

Vårdagjämningen och den fläckfria solen

Ljuset besegrade mörkret, men solens beteende väcker frågor.

Vårdagjämningen inträffade i dag klockan 10:28 på förmiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i två hela veckor.

Finländarnas inställning till de andra

Finland är inte fritt från vardagsrasism.

"Jag är inte rasist, men..." Trots att Finland inte tagit emot många invandrare under årens lopp är landet inte fritt från vardagsrasism. Hur är det att komma till Finland som flykting eller invandrare? Eller att vara barn till en invandrare?

Rastafaris barn i Finland

Livet i en jamaicansk familj i Finland.

Författaren Marianne Backlén åkte till Jamaica, förälskade sig i Devon Dawkins och flyttade sedan tillsammans med honom till Helsingfors. Paret har nu två barn och berättar om de motgångar och den rasism de stött på i Finland.

En mörkhyad flicka får inte vara blåögd

Essäer om etnicitet i Finland

Ruskeat tytöt är en essäsamling med många dimensioner. Det genomgående temat är utanförskap baserat på etnicitet. Det är en intelligent diskussionsöppning som vi har all anledning att ta på allvar och uppmärksamma. Läs Ruskeat Tytöt så får du veta mera om det samhället du lever i.

Hela svedjerovor i stekpanna.

Buljongkokt svedjerova

Så tillreder du rovan till en vegetarisk läckerhet.

Det är säkert få som hört om svedjerovan. Innan potatisen gjorde sitt intåg var den basföda i Norden och odlades som namnet säger på områden där man nyligen röjt och bränt mark. Kan också ersättas med majrova som är lättare att få tag på.

Portvinsdadlar med ost på en tallrik.

Ellas tilltugg till portvin

Dadlar och portvin - en "match made in heaven".

Dadlar och portvin är en "match made in heaven". Här ett enkelt tilltugg som passar till alla portviner eller till Ellas portvinsdrinkar (länkar hittar du längst ner i receptet).

Bild på Kommunalvalet 2017 logon

Yles valkompass hjälper dig att välja kandidat

Hur vill du att din kommun ska se ut?

Hur vill du att din kommun ska se ut? Med hjälp av Yles valkompass kan du söka fram en kommunalvalskandidat. Den här gången innehåller valkompassen också kandidatvideor.

Direkt på Arenan

Barnen skadas av den farliga televisionen 1962

Frågan om barn och television kommer upp varje dag i hem.

"För att undvika att barn utsätts för tv är det bra att lägga dem tidigt." Frågan om barn och television kommer upp varje dag i hem som har både barn och tv. Och sådana finns det redan många av 1962. Därför har en panel samlats för "en liten pratstund" huruvida barn far illa av att titta på tv.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.