Hoppa till huvudinnehåll

Mest lästa

Skavlan på Arenan klockan 22

Skavlan direkt på Arenan, fredag kl. 22.

Skavlan direkt på Arenan, fredag kl.22. I veckans program träffar vi läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen, aktuell med sin självbiografi, singer/songwritern Josh Groban, legendariske skådespelaren Alan Alda samt Amanda Knox, som dömdes för ett knivmord på en brittisk student i Italien. Talkshow med Fredrik Skavlan och gäster.

Vegatoppen

Inför NHL-starten: finländare för finländare – så här stor chans har de att överleva träningslägret och direkt knipa en plats i rampljuset

Cirka 30 säkra NHL-finländare, 30 lever i ovisshet.

NHL-klubbarna har inlett sina försäsonger och spetsar fram till säsongsstarten successivt sina spelartrupper. Cirka 30 finländare kan vara säkra på sin plats då NHL startar om två veckor, medan ungefär lika många lever i ovisshet och kämpar om att få stanna kvar efter de sista gallringarna.

Vad säger vetenskapen: Judendom & antisemitism

Varför finns det judehat?

Universitetslärare Pekka Lindqvist vid Åbo Akademi svarar.

Antisemitismen eller judehatet har långa och mörka anor. Men forskning visar varför antisemitismen är ologisk och full av paradoxer. Universitetslärare Pekka Lindqvist vid Åbo Akademi berättar mer om judar i det nya avsnittet i serien Vad säger vetenskapen?

Ungdomars psykiska välmående

40 procent av de finlandssvenska unga har behandlats dåligt på grund av sitt språk – överlag mår unga bra men flickorna har det tuffare än pojkarna

Över 90 % av finlandssvenska unga känner sig värdefulla.

Över 90 procent av finlandssvenska unga säger att de känner sig värdefulla, men överlag ger flickor sin liv sämre medelvitsord än pojkarna. I frågor som rör psykisk hälsa, kondition och utseende ger flickorna sig själva medelvitsord som är klart lägre än pojkarnas.

Ett år efter #metoo – vad betydde den för dig?

#metookväll i Vega och vi vill höra din åsikt.

Få kan påstå att de inte hade någon aning om att sexuella övergrepp kunde hända. Få hade däremot en aning om att det händer överallt. Förra hösten fylldes flödena i sociala medier och det var omöjligt att blunda när kollegan, kusinen, klasskompisen och många andra kvinnor plötsligt skrev #metoo.

Censorernas tips inför studentexamen

Censorns tips inför studentproven i finska

Åtta tips för dig som ska skriva finska.

Finska är ett nationalspråk som man har nytta av både i arbetslivet och livet i allmänhet. Har man gått lång lärokurs i finska, lönar det sig nog att skriva lång finska i studenten också, säger Yvonne Nummela, censor i finska vid Studentexamensnämnden.

Censorns tips inför realproven

Åtta tips som hjälper dig att klara dig bra i realproven.

Realproven är på sätt och vis ett slags mognadsprov. Den som behärskar gymnasiekursernas innehåll och dessutom kan skriva på ett trovärdigt sätt, med korrekt terminologi, visar att den är mogen - och har goda förutsättningar att klara sig bra i proven.

Många av er har behandlats dåligt på grund av svenskan – Nödnumret 112: "Ellet puhu suomea tämä puhelu loppuu tähän"

"Bara homosexuella pratar svenska".

Gamla fördomar lever kvar om att finlandssvenskar egentligen kommer från Sverige och borde åka hem igen. Många av er ville dela med sig av sina upplevelser om hur man kan bli behandlad då man talar svenska i Finland, efter vårt upprop på Instagram efter att en barometer visar att 40 procent av finlandssvenska unga har behandlats dåligt på grund av sitt språk.

Naturväktarnas bildblogg

Experterna i Naturväktarna - vilka är de?

Naturväktarna hörs nu första onsdagen varje månad kl. 09.16.

Deras röster är bekanta för halva Svenskfinland då de avhandlar frågor om bajshögar, vackra fjärilar och fåglar, insekter och sjögräs, om torsdagskvällarna på sommaren. Men Naturväktarna hörs också andra tider på året. Den första onsdagen varje månad hör du dem i radion kl. 09.16 och fram till kl. 11.

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi