Hoppa till huvudinnehåll

"Vi läser om skandalerna och blir upprörda, men så hittar vi en söt bild på en kattunge och går vidare" - skandalerna avlöser varandra men Facebooks användare förblir trogna

Datasäkerhetsexpert: Vi bryr oss inte tillräckligt.

Facebook bidrar till folkmord och skräddarsyr annonser för vaccinmotståndare. Ryktet är skamfilat, men både omsättningen och användarantalet ökar. Varför ändra på en fungerande modell, säger datasäkerhetsexpert.

Mest lästa

Finland kan inte stoppa återvändande IS-krigare - "Vi måste ta emot jihadister som är finländska medborgare"

Ingen betydelse om de har begått brott i Syrien.

Finland kan inte vägra att ta emot jihadister som är finländska medborgare. Det säger inrikesministeriet i diskussionen om de europeiska medlemmar från Islamiska Staten som sitter fängslade i Syrien. Det har ingen betydelse om jihadisterna har begått brott, de måste enligt lagen få komma hem.

Henrik betalade inte medlemsavgiften till segelföreningen, som tog avgiften till indrivning: "Det är bara luft bakom, jag behöver inte betala"

Överdriven åtgärd, enligt föreningsexpert Lauri Tarasti.

Har du låtit bli att betala medlemsavgiften till en förening där du är medlem? Avgiften kan gå till indrivning. Enligt Lauri Tarasti, expert på föreningslagen, finns inget lagligt hinder för det, men åtgärden är ovanlig. Henrik Nyholm fick en räkning från en indrivningsbyrå för att han inte betalat medlemsavgiften till Helsingfors segelsällskap (HSS), där han inte varit aktiv på 20 år.

Saltade cykelvägar är bra för vintercyklandet men bedrövligt för cyklarna: "Efter två veckor är en helt ny kedja sönderrostad"

Enda som hjälper är att undvika vägarna och tvätta cykeln.

Hösten 2017 började Åbo stad satsa på vintercyklisterna och började salta några utvalda cykelvägar vintertid. Vägarna är i flitig användning, men nu har många cyklister börjat märka av ett problem - saltandet leder till att cykelns delar börjat rosta.

Stora förväntningar i USA: Katolska sexbrott mot barn tas äntligen upp på högsta nivå

Biskopskongress om de svagaste denna vecka i Vatikanen.

Den katolska kyrkans inställning till celibat och sex blir igen internationellt huvudtema då Vatikanen på torsdag inleder en kongress om temat. Celibatet leder till förbjudna barn och dold homosexualitet bland prästerna. Nu vill Vatikanen skydda de svagaste.

Serie: Bonusfamiljen

Säsong 3 är nu ute! Nytt avsnitt varje måndag.

Tredje säsongen är nu ute! Bonusfamiljen är en svensk dramakomedi om den moderna familjens prövningar där bonusmammor och plastpappor, irriterande halvsyskon och puckade ex brottas om uppmärksamheten och att vara den som har rätten på sin sida. Mitt i allt ryms också en stor portion värme och feelgood.

Film: Welcome to Norway

Komedi om en norsk flyktingmottagning.

Primus är en man med stora planer, men det går sällan som han önskar. Han förvandlar det nedslitna hotellet till en flyktingmottagning för det verkar finnas goda pengar att tjäna men problemen börjar direkt när den första busslasten med flyktingar rullar in.

Gränser mellan byar finns inte för lantmätaren men är viktiga för byborna: "Backgränd är en jättestor del av min identitet"

Om någon säger fel om var du bor, hur snabb är du att rätta?

Om någon säger fel om var du bor – hur snabb är du inte med att rätta? Oftast mycket snabb – det är noga vilken by eller vilket område du kommer ifrån. Gränser är en del av vår identitet, det kan bland annat Sara Wilson som bor i Backgränd i Karis intyga. Lantmätaren har ändå en annan syn på saken.

Småbönder i Brasilien kämpar mot Stora Enso: “Vi förstår om Finland behöver Brasilien för att klara sig, men vi måste också kunna leva”

Stora Enso försäkrar att verksamheten i Brasilien är etisk.

Stora Enso är inblandat i inflammerade marktvister i delstaten Bahia i Brasilien. Bolaget Veracel, som till hälften ägs av Stora Enso anklagas för korruption och våld mot småbönder och jordlösa. Kampen om marken är både hård och ful.

Politiker struntar i massan och skräddarsyr valreklamen till utvalda grupper på nätet - vad får du för valreklam på sociala medier?

Skicka oss valreklam du ser på sociala medier.

Partierna känner dig bättre än någonsin. Och med två månader kvar till riksdagsvalet börjar valreklamen dyka upp på nätet. Reklamen du ser är förmodligen skräddarsydd för din bubbla. Berätta för oss vilken eller vilka kandidater som syns mest i ditt flöde!

Vilken kandidat syns mest i dina flöden? Hjälp Svenska Yle granska de dolda valkampanjerna på nätet

Gör valkampanjerna på webben mera transparenta.

Webben och sociala medier är effektiva kanaler för riktad marknadsföring - också när det gäller politiska budskap. Samtidigt är kampanjerna mindre transparenta än i traditionella medier. Hjälp oss öppna upp kampanjerna genom att skicka in bilder på valkampanjerna i ditt flöde. Läs också: Politiker struntar i massan och skräddarsyr valreklamen till utvalda grupper på nätet

Jonas Jungar: “Folkets åsikt” finns inte i webbens kommentarsspalter eller på Facebook

En överrepresentation av (äldre) män bland debattörerna.

Det finns en föreställning om att det som skrivs i kommentarsspalter avspeglar den allmänna opinionen i diverse samhällsfrågor. T.ex. använder medierna ofta diskussionerna på webben som förevändning för att rapportera om en viss fråga. Men det kan leda till en ordentligt snedvridning av diskussionen. T.ex. är det mestadels äldre män som deltar i debatterna...

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi