Hoppa till huvudinnehåll

Existerande läkemedel kan kanske hjälpa i kampen mot zikaviruset

Två läkemedelstyper har haft positiv effekt i labbtester.

Inom forskarvärlden pågår en frenetisk kamp för att ta fram ett vaccin eller botemedel mot zikaviruset som sprider sig raskt över varmare delar av världen. Vid amerikanska universitet har man upptäckt att två läkemedelstyper som redan finns på marknaden möjligen kunde hjälpa till med att bekämpa viruset.

Kungligt besök i Finland nästa vecka

Kung Harald V och drottning Sonja gör ett statsbesök.

Finland får kungligt besök nästa vecka. Det norska kungaparet gör ett statsbesök i Finland den 5-8 september på inbjudan av republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.

UM om TTIP-kritiken: Minister Gabriel hugger i sten

"Inget tyder på att förhandlingarna har strandat."

Vid utrikesministeriet tonar man ner den tyske finansministern Sigmar Gabriels kritik mot handelsavtalet TTIP. Förhandlingarna är svåra, men inget tyder på att de har strandat, säger ekonomienhetschefen vid avdelningen för externa ekonomiska relationer, Jukka Pesola.

Aktiebolag ska rädda Bromarv

Intresserade kan skriva på listor i byn.

Svanhild Aaltonen tittar noggrant på informationen om ett aktiebolag i Bromarv. Aktiebolaget ska rädda Bromarv och nu kan den som är intresserad av bolaget skriva sitt namn på listor. Aaltonen säger att hon kan tänka sig att skriva på en lista.

Lojobo simmar från Europa till Afrika

Tuomas Kaario ska korsa Gibraltar sund i september.

Maratonsimmaren Tuomas Kaario i Lojo siktar på att simma över Gibraltar sund i september. Kaario var den första i världen att simma över Finska viken för två år sedan.

"Koranen hjälper mig att somna om"

Merjema Dizdarevic känner sig trygg då hon läser Koranen.

Om Merjema Dizdarevic vaknar mitt i natten och är rädd, så hjälper det att läsa Koranen. Men då måste hon klä sig i slöja först. - Kvinnor ska inte läsa Koranen med håret framme, säger hon. Därför är det mera praktiskt att bara läsa något stycke utantill ibland. - Jag vet ju inte om det har någon betydelse, men det känns åtminstone tryggare, och jag har lättare att somna om.

Få svenska skolor vågar slopa sifferbetygen

Raseborg välkomnar läroplanen - slopar sifferbetyg i åk 4.

Den nya läroplanen uppmuntrar skolorna till att i större grad slopa sifferbetyg och allt mera gå in för en utvärdering där eleverna ställer upp egna mål och utvärderar sig själva och varandra. Men det finns stora variationer i hur skolorna i Svenskfinland tolkar det här.

Mer än 1300 gymnaster kan inte ha fel

Gymnastikfesten i Kristinestad lockade gammal och ung.

Som en Stafettkarneval för gymnaster, så kan man beskriva Finlands Svenska Gymnastikförbunds gymnastikfestival. Festivalen som ordnas vart fjärde år, är höjdpunkten för alla som har tränat på sina program under vintern.

Vegas programvärdar

Få oppositionsidéer beaktas i budgetförhandlingarna

Oppositionspartierna är aktiva i att erbjuda alternativ.

Regeringen förbereder sig för hårda budgetförhandlingar. Från oppositionspartiernas riksdagsgruppers sommarmöten har det kommit många förslag och krav på ändringar i Finansministeriets budgetförslag. Någon stor effekt har oppositionens arbete inte, men några saker kan regeringen uppmärksamma.

Att hitta galenskapens språk

Johanna Holmströms nya roman undersöker kvinnlig galenskap.

Johanna Holmström skriver om den kvinnliga galenskapens historia. Hennes kommande roman utspelar sej på det historiska Själö mentalsjukhus för kvinnor - men hon vill frångå den alltför ofta förekommande sexualiserande tonen i fiktiva skildringar av kvinnors mentala ohälsa.

Få lokala nyheter i din mobil!

Prioritera nära dig-nyheter med vår app Nyhetskollen.

Är Nykarleby din hemort och viktig för dig? Eller Pargas? Esbo? Med vår nyhetsapp Nyhetskollen kan du försäkra dig om att inget som berör hemknutarna går dig förbi.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!