Hoppa till huvudinnehåll

Är det städerna eller landsbygden som förbises av politikerna? "Städerna" säger både forskare och Helsingfors – urbaniseringen är ”en stark megatrend"

Stadsforskare: Städerna lämnas ensamma med sina utmaningar.

Helsingfors och andra städer i Finland står för en stor del av tillväxten och behöver få stöd för de utmaningar det också innebär, säger stadsforskare som Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori samlat i en publikation.

Jaana skulle upp men hissen föll ner – husbolaget: "Hissen var i skick att användas"

Mängden farliga fel i hissar har ökat drastiskt.

Hissen i Jaanas hus i Esbo i Alberga föll en halv våning och hon fördes med ambulans till sjukhus. Husbolaget Asokodit vägrade ändå stänga hissen efter olyckan och en månad senare föll hissen på nytt när ett pizzabud använde den. Antalet fel som orsakar direkt fara i hissar har fördubblats under de senaste åren, uppger Tukes.

Fortsätt lyssna & titta senare – på vilken apparat du vill.
Bild på Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala

Mest lästa

Världsvattendagen

"Ingen kan äga vattnet"

Världsvattendagen firas i dag. Och vi går mot det bättre!

I dag firar vi världsvattendagen, men har vi någonting att fira? Två tredjedelar av världens befolkning har brist på rent dricksvatten. Jo, säger en internationell expert som vi har talat med: saker och ting har trots allt gått mot det bättre. Men ännu återstår mycket att göra.

Två fall förstörde Virtanens dag

Blev drygt fem poäng från personliga rekordet.

Valtter Virtanen lyckades inte fullt ut i det korta programmet vid VM i Milano. Han gjorde två rejäla missar och blev till slut några poäng från sitt personliga rekord.

Invånare i så kallade danska ghetton upprörda över hårdare straff: “Om du bor på andra sidan gatan har du flera rättigheter”

16 bostadsområden klassas som hårda ghetton i Danmark.

I Danmark försöker regeringen tvinga invandrarna till integration och föreslår att den som utför brott i särskilt utsatta områden ska få högre straff, och att alla barn måste gå i dagis från ett års ålder. Invånarna i de så kallade ghettona anser att förslagen är diskriminerande.

Eva Wahlström är bäst i världen trots ständiga smärtor: ”När jag slutar skratta är det slut med boxningen”

Jag utvecklas fortare än nånsin förut, säger 37-åringen.

Eva Wahlström har hela tiden ont och klarar inte ens av att springa. Ändå är hon världens bästa boxare i sin viktklass och tränar tolv gånger i veckan. Ett viktigt budskap är att det alltid finns sätt, säger Wahlström som snart går ny VM-titelfajt.

Konståkande och ridande cheerleaders siktar på junior-VM-guld i USA

Tävling i två grenar kräver välvillig inställning av många.

Det är inte ovanligt att idrottare, speciellt under junioråren, tävlar i flera grenar. Men då det handlar om två teknikgrenar som kräver mycket träning redan i unga år, och en av dem dessutom är en lagsport där varje kugge är oerhört viktig för helheten, måste alla inblandade vara med på noterna.

Direkt på Arenan

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi  
Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik