Hoppa till huvudinnehåll

Mest lästa

Enorma brott mot mänskliga rättigheter i Nicaragua - 20-åriga Roberto väntade på bussen när han togs av kravallpolisen och fördes till det ökända El Chipote-fängelset

Människorättsdomstol får rapporter om övergrepp och tortyr.

76 döda, 868 skadade och 438 gripna studenter och andra civila. Det är några av konsekvenserna av de våldsamma politiska oroligheterna i Nicaragua, rapporterar den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, IACHR.

Satsning på förebyggande åtgärder av trycksår har minskat på kostnaderna vid ÅUCS – Kirurg: “Målet är noll liggsår”

Trycksårsexperter samlas den här veckan i Åbo.

Trycksår, som tidigare kallades för liggsår, orsakar stor smärta hos patienter och kostnaderna för behandlingar av dem uppgår årligen till ca 500 miljoner euro i Finland. Vid ÅUCS har man jobbat för att minska på antalet trycksårspatienter - och arbetet har gett goda resultat.

Smusslar stiftelserna pengar till SFP i det fördolda? Det anser forskare, men partiet slår ifrån sig – ”Den renaste formen av finansiering man kan ha”

SFP i en klass för sig när det gäller att fixa fram pengar.

Valfinansieringsforskaren Tomi Venho kartlägger i en ny rapport de finlandssvenska stiftelsernas bidrag till Svenska folkpartiet. Enligt Venho får partiet årligen, delvis indirekt, flera miljoner i bidrag. Han anser att penningtrafiken är allt annat än genomskinlig. SFP sågar för sin del utredningen.

Alkoholforskare varnar för att alkoläsk i sommarvärme är illa för hälsan - "Vetenskapligt bevisat att folk dricker mer alkohol när vädret är vackert"

Alkoholkonsumtionen ökar i sommarvärmen

Alkoläsk har i och med den nya alkohollagen sålts i matbutikerna sedan årsskiftet. Vid det här skedet är det för tidigt att avgöra vilka konsekvenser alkoläsken har för folkhälsan. Men nu oroar sig forskare för att alkoholkonsumtionen ökar om det varma vädret fortsätter.

Helsingforsrektor misstänkt för tjänstebrott i sexualbrottshärva fick nytt jobb i Vanda

Tidigare lärare vid Hoplaxskolan åtalad för nio sexualbrott.

Den rektor som är åtalad för tjänstebrott, i fallet där en tidigare lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för sexualbrott, fick ett nytt rektorsjobb mitt under brottsutredningen. Personen ska nu bli rektor i Vanda. Enligt Vanda stad finns inga hinder för att anställa en rektor som är misstänkt för brott mot tjänsteplikt i sitt tidigare jobb.

Det stjäls för 550 miljoner euro varje år, endast hälften av fallen blir lösta - Har du snattat? Fyll i vår enkät anonymt

Under hälften av alla stölder blir uppklarade.

Handeln går miste om cirka 550 miljoner euro till följd av stölder och snatterier varje år, uppger Företagarna i Finland och Förbundet för finsk handel. Hälften av alla dessa stölder blir ouppklarade. Det kan bero på att vi tittar på fel personer, säger kriminolog Maria Normann.

Fortsätt lyssna & titta senare – på vilken apparat du vill.
Bild på Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi