Hoppa till huvudinnehåll

Donna Zuckerberg: “Hatiska män motarbetas bäst genom att de mister sin plattform”

Klassiker används för att motivera kvinnohat på nätet.

Vad har antika klassiker gemensamt med kvinnofientliga och rasistiska nätdiskussioner? De förra används ofta som argument i de senare, har klassikerforskaren Donna Zuckerberg upptäckt. Enligt henne är det oroväckande eftersom klassikerna ofta citeras fel och ger intellektuell trovärdighet åt rasism och kvinnohat.

Mest lästa

Analys: Det är svårt att se hur Theresa May ska få parlamentet på sin sida - samtidigt verkar ingen veta vad som händer om Westminster nobbar brexitavtalet

Kan man fortsätta förhandla om avtalet får nej i parlamentet

Den brittiska regeringen vacklar. I skrivande stund har fyra ministrar lämnat regeringen. Det är sannolikt att postiljonen får bära fler avskedsbrev till Downing Street 10, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Skällsord och krav eller beröm och uppmuntran – vilket leder längst då barn ska fostras till elitgymnaster?

Käpp eller morot vad fungerar bäst när man vill nå toppen?

“Du är en fullständig nolla, en enfaldig kossa, en patetisk fegis!” Det är vad rytmiska gymnasten Margarita Mamun får höra av sina tränare i sportdokumentären Over the limit, som handlar om Mamuns väg mot OS-guld i Rio för två år sen. Många har blivit illa berörda av språkbruket i filmen, och undrat om tonen här i Finland är likadan.

Vegatoppen

Facebook i ny skandal - New York Times utpekar bolaget för tvivelaktiga försök att hemlighålla skandaler - kongressledamot kräver skärpta lagar

FB ska ha vetat om den ryska inblandningen i valet 2016.

Den amerikanska kongressledamoten David Cicilline har reagerat kraftigt på New York Times reportage där Facebooks högsta ledning beskylls för att ha struntat i varningstecken enligt vilka Facebook skulle kunna användas till att påverka val och sprida viral propaganda och hatretorik runtom i världen.

Forskaren Susanne Dahlgren har ritat upp fredsplan för Jemen: "Ingen behöver ge ifrån sig sina vapen, inte ens Huthirebellerna, men de ska läggas ner"

Fredsplanen har välkomnats av FN och EU.

Jemen-forskaren Susanne Dahlgren blev trött på att skriva vädjanden och fördömanden som inte leder någon vart. Var tionde minut dör ett litet barn av svält eller sjukdom i Jemen och då ingen fred finns i sikte har Dahlgren skridit till handling och skissat upp en fredsplan.

Alexander Bard, unga män och jämställdhet - därför sänder Svenska Yle den omdiskuterade debatten från Åbo

"Vår uppgift är att främja en mångsidig samhällsdebatt".

Det har inte yttrats ett endaste ord i höstens mest omtalade debatt i Svenskfinland, men ändå har diskussionen pågått för fullt redan länge. Vissa anser att Åbo Akademi gjorde rätt i att inte tillåta en debatt med bl.a. Alexander Bard i sina utrymmen, andra tycker att universitetet därmed idkar åsiktscensur. Eftersom Svenska Yle beslutat sända debatten, följer här en redogörelse för hur vi resonerar...

Dags att boka vårens nyhetsskolor!

Yle Nyhetsskolan kommer gärna på besök till er skola.

Yle Nyhetsskolan kommer på besök till er skola, från lågstadier till gymnasier och yrkesskolor. De unga får också själva producera artiklar.

I Andra åket bjuder Felix Herngren på kulturkrockar i svenska fjällen – "Utan drama har jag ingen motivation att jobba"

Drama om svenskt storstadspar som ärver fjällhotell.

Andra åket är en relationskomedi om en storstadsfamilj som bryter upp från sitt gamla liv för att ta över ett gammalt skidhotell i svenska fjällen. Felix Herngrens nya dramaserie handlar om kulturkrockar innanför landsgränserna och familjeband och drömmen om att ta sig ur ekorrhjulet.

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi