Hoppa till huvudinnehåll

"För självsäker" och "evig tvåa" - Saara Aaltos långa väg till nationalhjältinna

Det här är berättelsen om Saara Aaltos genombrott.

Efter att ha blivit kallad “crazy” och fått stämpeln evig tvåa i finska nöjespressen har Saara Aalto gjort succé och hittat vägen till det finska tv-folkets hjärtan. Aaltos hisnande uppträdanden i brittiska X-Factor har utmanat jantelagen och fått finländarna att tänka om. Det här är berättelsen om hennes genombrott.

Svenska Yles serie om julmusik: Snart kommer änglarna att landa

Den nya versionen gjorde susen.

Det är sällan en artist gör en ny version av en egen låt. Men det gjorde Ulf Lundell och tur var det för annors skulle det antagligen finnas en svensk julklassiker mindre. Ulf Lundell var 30 år då första versionen av Snart kommer änglarna att landa utkom 1979. Han hade debuterat fyra år tidigare med skivan Vargmåne och tre år tidigare med boken Jack som blev en enorm succe´.

Luciainsamlingen hörs i Tongåvan

Pengarna går till utsatta barnfamiljer.

Det kan köra ihop sig i en barnfamilj av många olika orsaker och då blir ofta vardagen för tung att klara av. Vårt hälsovårdssystem har inte alla gånger resurser att hjälpa dessa familjer och då behövs andra aktörer.

Lucias Via Dolorosa

Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Rosnefts olja viktigare än sanktioner

Ryska sanktioner skrämmer inte europeiska investerare.

Västliga sanktioner mot Ryssland stoppade inte europeiska investerare när en del av Rysslands största oljebolag Rosneft privatiserades i går. Många ser affären som en personlig triumf för president Vladimir Putin.

I Svenska Yles serie om julmusik: Happy X-mas (War is over)

Ursprungligen handlade låten om en kapplöpningshäst.

En av de populäraste julsångerna var ursprungligen en protest mot kriget i Vietnam. Dessutom lånade John Lennon melodin från en engelsk folksång som handlade om en kapplöpningshäst. 1971 skrev han tillsammans med livspartnern Yoko Ono, Happy Xmas (War is over) på ett hotellrum i den nya hemstaden.

Isbjörnen Nora leker i första snön

Ettåriga isbjörnen Nora njuter av första snön i djurparken i Portland i Oregon. Besökare kommer kanske att se mera av Nora under de kommande veckorna, men det är Nora som bestämmer om det, säger Nicole Nicassio-Hiskey vid djurparken. Enligt Nicassio-Hiskey prioriterar man isbjörnens välmående och publiken måste ha tålamod.

Strömsö julkalender 2016

Hajbos julkalender 2016

Hajbos julkalender gallrar bland tomtarna.

Årets Hajbo-julkalender samlar alla världens jultomtar på en stor tomteaudition, för att plocka fram den bästa möjliga tomten.

Slottsbalen på Arenan

Videon är inte längre tillgänglig

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!