Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Efter 131 dagar av politisk såpopera, och två splittrade block, blev Stefan Löfven statsminister - men priset är högt och han tvingas nu verkställa borgerlig politik

Skatterna sänks för de rikaste och nyanlända får lägre lön.

Efter en evighetslång höst som började likna en politisk såpopera lyckades Stefan Löfven till slut sega sig tillbaka till statsministerposten. Priset han betalar för att få behålla makten är bland annat rejält sänkta skatter och etableringsjobb med lägre lön för nyanlända - reformer som Socialdemokraterna egentligen inte vill ha, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Vad är en våldtäkt? Svaret är inte det samma idag som för 10 år sedan och det syns i sexbrottsstatistiken

Lagändringar och anmälningsbenägenhet påverkar statistiken.

De senaste dagarna har medierna tutat ut mängder av statistik över antalet sexualbrott. Men statistiken över antalet sexbrott i Finland berättar egentligen ganska lite om det faktiska antalet brott och desto mer om hur lagstiftningen och den allmänna synen på sexualitet har ändrat.

Mest lästa

Vegatoppen

Griniga gubbar med glimten i ögat

Benny Törnroos & Kent Sjöman släpper ny låt.

Benny Törnroos och Kent Sjöman är rutinerade underhållare. Att stå på en teaterscen och att sjunga ligger nära hjärtat för dessa herrar. För första gången släpper duon en låt tillsammans och med den utmanar de nu på Vegatoppen.

Nästan omöjligt att få skadestånd av Helsingfors stad om du halkar och slår dig – också cyklist som föll i fruset hästbajs fick nej

Helsingfors förkastar största delen av krav på skadestånd.

Det är nästan omöjligt att få skadestånd av Helsingfors stad om du halkar och slår dig på stadens gator. Det här visar Yle Huvudstadsregionens granskning av stadens beslut om skadestånd under 2018. När det gäller skador på bilar är staden en aning mer generös och går oftare den sökande till mötes.

Biskopskandidaterna delade om homosexualitet - vissa hänvisar till Bibelns ord, andra anser att tonen i debatten är oförsvarlig

Insändaren publicerades i tidningen Syd-Österbotten.

De fyra färska biskopskandidaterna reagerar på kaplan Markus Engströms insändare i tidningen Syd-Österbotten. I sin insändare skriver Engström att det är "en sorglig och tragisk samhällsutveckling" att hylla den "homosexuella livsstilen".

Tuukka Rask skrev ett stycke klubbhistoria – Sami Niku fick sina första passningspoäng i NHL

Bostonmålvakten tog sin 252:a seger i Bostons spelskjorta.

Målvakten Tuukka Rask vaktade Boston Bruins mål i segermatchen över St. Louis Blues och skrev ett stycke klubbhistoria: det var Rasks 252:e seger och därmed delar han förstaplatsen med Cecil Thompson. Winnipeg Jets-backen Sami Niku fick för sin del sina två första passningspoäng i NHL när Jets besegrade Nashville Predators.

Biskopen utreder kaplan Markus Engströms insändare – "det handlar om verkliga människor och deras anhöriga och vänner"

Oklart vilka åtgärder som väntar Engström.

Biskopen i Borgå stift kommer att utreda Kristinestads kaplans Markus Engströms insändare i tidningen Syd-Österbotten. I tidningen skriver Engström att homosexuellt samliv är onormalt och skadligt och att sexuella relationer mellan personer av samma kön i grunden är avskyvärt.

Serie: Borgen

Se succédramat Borgen.

Danmark får en kvinnlig statsminister efter dramatiska händelser. I bakgrunden finns konspirationer, politiskt mygel och på förhand överenskomna maktkonstellationer. Birgitte Nyborg blir överraskande valsegrare och statsminister. Men turbulensen i kulisserna tar verkligen inte slut när valet är över. Vi får se det önskade kvalitetsdramat från Danmark från början.

Svenska Yles Annvi Gardberg får Topeliuspriset för outröttligt sanningssökande och stort civilkurage

Gardberg får Topeliuspriset för ståndaktig journalistik.

En lyhörd sanningssökare och en mångmedial grävande journalist som kompromisslöst står på journalistikens sida. Så lyder prismotiveringen som ger Svenska Yles Annvi Gardberg Topeliuspriset. Hennes program och artiklar om silvervatten och alternativa cancervårdformer har väckt stor debatt.

Serie: Den döende detektiven

Dekkarserie i önskerepris.

Svenskt kriminaldrama. Del 1/ 3. När den pensionerade polisen Lars Martin Johansson, LMJ, drabbas av en stroke ställs hans liv på ända. LMJ:s läkare får honom intresserad av ett tio år gammalt ouppklarat sexualmord på en liten flicka. Han förstår ganska snart att den mördade flickans pappa döljer något. I rollerna bl.a. Rolf Lassgård och Helena af Sandeberg.

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi