Hoppa till huvudinnehåll
En bild föreställande arbetarnas förstamajmarsch på Senatstorget 1912.

Röda fanor över Helsingfors

Arbetarnas första maj blek kopia från förr.

Finland firar 100 års självständighet, men nästa år uppmärksammas också medborgarkriget. Arbetarrörelsens tidiga år är viktiga att förstå när man analyserar de blodiga händelserna. Torsten Ekman skrev en bok för att ge bakgrunden.

Handelstjänstemän går i strejk på tisdag

Strejken väntas till en början inte påverka kunder.

De högre tjänstemännens strejker i handelsbranschen inleds på tisdag. Det Akava-anslutna förbundet YTN har meddelat om strejkhandlingar i sina medlemsföretag i branschen efter första maj-helgen.

May: Tuffa brexitförhandlingar att vänta

EU-ledarna har antagit en hårdare ton.

Storbritanniens premiärminister Theresa May varnar för att förhandlingarna om EU-utträdet kommer att bli tuffa, efter att EU-ledarna tagit en hårdare ton. De återstående 27 EU-ländernas ledare enades på lördagen om riktlinjerna för brexitförhandlingarna.

Glada Wappen!

havis amanda, 1960

Studentglädje och alkoholrus på valborg

Vid Havis Amanda i fyra decennier.

Här får vi se ett vackert Helsingfors i 60-talsfärger, regniga vyer från Svenskfinland och Havis Amanda som alltid ikläs en studentmössa. Valborg är inte bara stoj och gamman, det är också alkoholförgiftade 13-åringar, bråk och olyckor.

Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

Familjen som inte reser charter

Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.

Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

Sommarspel i tomtedräkt

Dags för lite tomtar i trädgården!

När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

Eld.

Brand sprider rök i Brahestads centrum

Branden härjar i gammal affärsbyggnad.

Det brinner i en gammal affärsbyggnad i centrum av Brahestad i Norra Österbotten. Jourhavande brandmästaren uppger att byggnaden stod tom och att man inte misstänker att någon är inne i den.

Sandviksvillan, som får namnet Villa Sandviken när man slår upp dörrarna på valborg 2017.

Villa Sandviken i Vasa öppnar på valborg

Känslan är den samma trots renoveringen.

Efter en åratal lång väntan öppnar nyrenoverade Villa Sandviken i Vasa på valborgsmässoafton. De ansvariga försäkrar att känslan finns kvar, renoveringen till trots.

Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

Efter Nios första maj-meny

I Kenneth Nars uppsättning ingår både matplock och dryck.

Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ. Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd.

Anu Sinisalo som Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe kunde ha varit ett helgon på 1300-talet

Anu Sinisalo förvandlades till Marilyn Monroe.

En studio i Helsingfors förvandlas till en boudoir med fransk vikskärm från 1700-talet och guldspegel i helfigur. På golvet poserar Anu Sinisalo i klädd en svart lång kjol i frasande tyg. Hon drar ner den svarta långärmade övre delen och blottar sin axel. Marilyn Monroe är här.

Jari Sillanpää på eget vis

Möt Finlands stora underhållare och tangokung Jari Sillanpää

Jari Sillanpää är den artist som sålt mest skivor i Finland av en och samma utgåva, över en kvarts miljon av debutplattan som utkom 1995. Han har medverkat i Eurovisionen, givit ut böcker, medverkat i musikaler, spelat för otaliga utsålda arenor och uppnått allt man kan inom musikbranschen här hemma.

Skön gungig soulmusik med The Napkins

Soulmusik kan aldrig vara fel.

The Napkins är ett soulband från Jakobstad / Helsingfors som spelar original soulmusik i retrostil. Deras musik kombinerar moderna soulvibbar med inspiration från det svängande 60-talet och musiken har allt från rytmiska, dansvänliga melodier till snabba ballader. Normalt består bandet av nio medlemmar men i Vår musiks studio var de tre som bjöd på en minikonsert.

En slang från en bjök till ett uppsamlingskärl

Björksavens tid är nu

Hälsomedvetna tar tillvara björksav.

För att tappa björksav behövs en borr, en slang och ett uppsamlingskärl. Och tillstånd av markägaren. Efter det finns alla möjligheter att ta tillvara vårens eget guld som är rena hälsodrycken.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Regn eller snö

Ett lågtryck ligger över Finland och vädret är ostadigt och kyligt. I landets västra och norra delar förekommer på många håll snöfall eller blötsnö, i öster också regn. På dagen från sydväst småningom uppehåll och uppsprickande molnighet. I natt tämligen klart, men möjligen dimma. Dagens högsta temperatur +1...+5. Möjligta minusgrader i norra delar med risk för dåligt väglag.
Läs hela väderrapporten här.