Hoppa till huvudinnehåll

Vasa vill ha Teslas fabrik

Tesla vill tillverka både batterier och bilar i Europa.

Vasa tänker ansöka om att få Teslas Gigafactory. Vasa stad anser att deras trumfkort som etableringsställe för fabriken är Nordens mest betydande energiteknologikluster samt Europas största litiumförekomst i Kaustby.

Dags att fira 99-åriga Finland

Klockan 18.50 på tisdagen ska allt vara klart.

Kristallkronorna ska gnistra, orkestern vara redo på sin balkong och den röda mattan utrullad. Klockan 18.50 på tisdagen inleds självständighetsmottagningen för de 1800 gästerna och tv-publiken. Här hittar du allt du vill veta om självständighetsmottagningen.

Pia-Maria Lehtola: Förväntningar inför slottsbalen

Tygaffärerna har sålt mest blåa tyger.

Tygaffärerna har sålt mest blåa tyger, en trygg favorit bland finländare. En ny trend är de längre ärmarna, sammet, starka färger och paljetter. På Självständighetsdagens festmottagning på slottet vill alla klä sig fint för att hedra vårt land.

Svenska Yles serie om julmusik: Blue Christmas med Elvis

Elvis gillade egentligen inte Blue Christmas.

Det är säkert många som har missat det mest intressanta i Blue Christmas. Då Elvis Presley spelade in den så gjorde körsångerskan Millie Kirkham något extra som det alltid skall finnas med i en hitlåt. År 1957 så var Elvis Presley redan ett stort namn. Under året spelade han in filmerna Lovin' You och Jailhouse Rock.

Vem ska rensa ut fejknyheterna från webben?

Både Facebook och Google lovar åtgärder för fejknyheter.

Efter USA:s presidentval har fejknyheter och deras inverkan på samhället diskuterats mer än någonsin tidigare. Både Facebook och Google har lovat åtgärder för att stoppa fejknyheterna – men finns det något konkret i allt snack?

Vänsterungas samröre med anarkister ifrågasätts - "Kan ge bilden att vänstern godkänner våld"

Demonstrerande präst är kritisk.

Anarkister och Helsingfors vänsterunga ordnar en motdemonstration mot nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen. Kai Sadinmaas rasismprotest väckte uppmärksamhet i fjol men han ifrågasätter nu att vänsterunga deltar i ett anarkistevenemang.

Fågelmatning – naturvännens realityshow

Hur kommer du i gång med fågelmatning?

Fåglar kan ha svårt att hitta mat i naturen då marken fryser till och täcks av snö. Då kan du hjälpa till och mata fåglar, som kan rädda många liv. Naturväktarnas fågelexpert Jörgen Palmgren berättar hur du kommer i gång.

Van der Bellen ny president i Österrike

En betydligt klarare seger än väntat.

Den obundne kandidaten Alexander van der Bellen blir Österrikes nästa president. När alla under valdagen avgivna röster har räknats och förts samman med prognosen för brevvalet får van der Bellen 53,3 procent av rösterna.

Kineser är rädda för att begravas levande i sina hus

Den överdrivna gruvdriften gör att tusentals hus hotas rasa.

I Kina sjunker flera byar ner under marken i områden där kol har brutits i överdrivna mängder. Miljontals människors hus riskerar att kollapsa på grund av gruvorna. Kina behöver miljarder euro för att åtgärda sina sjunkande städer i övergrävda regioner.

Dans på slottsbalen

Vissa år har dansarna inte betett sig konventionellt.

Dansen på slottsbalen fanns inte med från början, men nu hör den till traditionen, men vissa år har dansarna inte betett sig alldeles konventionellt.

Strömsö julkalender 2016

Hajbos julkalender 2016

Hajbos julkalender gallrar bland tomtarna.

Årets Hajbo-julkalender samlar alla världens jultomtar på en stor tomteaudition, för att plocka fram den bästa möjliga tomten.

Alternativ till julbordet

Alternativ till det traditionella julbordet

Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

Korvskola med Michael och Paul

I korvskolan lär du dig göra korv från smet till läckerhet.

När du smakat hemgjord korv finns ingen väg tillbaka till affärens kyldisk. Du behöver fina råvaror, en köttkvarn och litet tålamod, men resultatet talar för sig självt. I Michael Björklund och Paul Svenssons korvskola lär du dig göra korv från smet till grillad läckerhet.

Beställ BUU-klubbens adventskalender 2016

Här kan du beställa årets BUU-julkalender.

Här kan du beställa årets upplaga av BUU-klubbens julkalender. Det går att beställa kalendrar under perioden 17.11 - 5.12.2016, eller så länge kalendrarna räcker till.

Kom med i Yle Nyhetsskolan

Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Milt och blåsigt

Uppsprickande molntäcke och till en början bara lokalt några regnskurar, från i eftermiddag mestadels uppehåll. Dagen högsta temperatur är 0...+7 grader, mildast vid västkusten. Måttlig eller frisk vind mellan nord och väst.
Läs hela väderrapporten här.