Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Podd: Näst sista ordet

Drinknamnet Bloody Mary kommer från blodiga drottningen Mary - och andra kända drinknamn du inte visste förklaringen till

Namnen på våra mest kända drinkar har ofta en intressant historia. Vem var Margarita och är det politiskt korrekt att i dag kalla en dryck för Lumumba?

Att sova dåligt är ingen skam - men jobbigt

Camilla Svevar är sjukskriven för att försöka komma till rätta med sina mångåriga sömnproblem.

Storbråk om rättigheter - nu kan FIFA-spelen tvingas byta namn

Speltillverkaren EA och fotbollsförbundet Fifa har hamnat i ett rättighetsgräl som kan göra att de populära Fifa-spelen i fortsättningen måste heta någonting annat. Det är ändå inte första gången EA grälar om rättigheter. Ifjol förargade företaget Zlatan Ibrahimović, som hävdade att EA använde hans utseende utan tillåtelse.

Sportliv

"Ta ansvar för din egen framtid" – Anna Signeul vill se spelarna bli sina egna tränare

Anna Signeuls budskap till sina finländska landslagsspelare är tydligt: Om du lägger din framtid i tränarens händer, handlar det bara om tur om du blir bra eller inte. Sportliv för dig till Signeuls hemtrakter utanför Falun, där hon steker kolbullar med sin bror, berättar hur hon lurades in på tränarbanan – och förklarar sin fotbollsfilosofi.

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Namnsdagar 17.10

Saga
Finska: Saana, Saaga, Saini
Ortodoxa: Antti, Antero
Samiska: Duojá
Namnsdagar © Helsingfors universitet
Barnpanelen

"Spöken stjäl leksaker" – barnpanelen avslöjar övernaturlig brottshärva

Barnpanelen tycker också att Helsingfors stad borde satsa mera på guld och diamanter i stadsplaneringen. Melissa, Amanda, Anton och Amos går i daghemmet Rastis i Nordsjö i Helsingfors. Karin Filén talade med dem.

Ny säsong av Solsidan på måndag

"The Queen’s Gambit har fått flickor och kvinnor att hitta till oss" – Odes schackklubb lockar folk som aldrig förr

Varje måndag klockan 14 samlas mellan 20 och 30 personer på centrumbiblioteket Ode för att spela schack. Klubben har funnits nästan lika länge som biblioteket självt, men efter pandemin har intresset klart ökat, berättar klubbens grundare och dragare Kristian Aura.

Molly Mae gör musik i Berlin: "Mina texter handlar om mitt liv, based on real life"

Molly Mae bor och studerar i Berlin och har ett skivkontrakt med Lost Favourite records. Just nu jobbar hon på en EP med r’n’b och pop. Molly skriver och producerar allting själv, med litet hjälp av skivbolagets grundare Kasperger som hon arbetar tätt tillsammans med.