Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Din mobiltelefon är nästan din bästa vän – hur är det att leva utan telefon en dag?

Hur många gånger om dagen använder du din smarttelefon? För många är det nästan lite pinsamt att medge det. Vi testade på hur det är att leva utan telefon en dag.

Watt Nytt

När ångesten håller dig hemma

Watt Nytt träffar en ung flicka som led av svår skolångest i femman och sexan.

Rebecka har haft anorexi: ”Kan jag förebygga att mina barn insjuknar?”

Kan föräldrar förebygga att våra barn insjuknar i en ätstörning? Många tonåringar upplever sig osäkra i sin egen kropp, men hur känner du igen en ätstörning? Vad gör du om ditt barn mittiallt visar ett stort intresse för mat. Och vad ska du göra när barnet vägrar äta?

Tredje säsongen av Mumindalen är här!

I den tredje säsongen bjuder de välbekanta mumintrollen och deras vänner oss åter på skoj och äventyr! När muminfamiljen kommer hem efter övistelsen i säsong två, råder kaos och splittring i deras älskade Mumindal. Friden i dalen kan återställas enbart med hjälp av mumintrollens exceptionella livshållning och osvikliga värderingar, så som acceptans och vänlighet. Det är med nyfikenhet, entusiasm och en stor portion humor som mumintrollen tar itu med de sällsamma problem de ställs inför av de många besynnerliga dalinvånarna.

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Katainen: Nord Stream var en felbedömning

Bygget av gasledningarna Nord Stream var en felbedömning. Det säger före detta statsminister, samlingspartisten Jyrki Katainen, i en intervju med Uutissuomalainen. Katainen var finansminister då Finland för sin del beviljade nödvändiga tillstånd för byggandet av den gasledningen Nord Stream 1. Under bygget av gasledningarna har en stor grupp finländska beslutsfattare understrukit att ledningarna är en klimatpolitisk fråga för Finland, och inte en säkerhetspolitisk. Båda Nord Stream-ledningarna exploderade den 26 september. Den allmänna uppfattningen är att det handlar om sabotage. Reporter: Jonas Blomqvist.

Brasilianska presidentvalet till en andra omgång

Presidentvalet i Brasilien går till en andra omgång. Utmanaren, vänsterkandidaten Luiz Inácio Lula da Silva, fick drygt 48 procent av rösterna mot den sittande konservativa presidenten Jair Bolsonaro, som fick 43, 5 procent. Det blir en andra valomgång om fyra veckor, eftersom ingen av kandidaterna får över 50 procent av rösterna. Valet var jämnare än vad opinionsmätningar antydde. Lula da Silva tippades få hälften av rösterna ännu ett par dagar före valet. Reporter: Ida Rislakki.

Enkät: Barnbidragen borde anpassas till familjens inkomster

Över hälften av finländarna yucker att storleken på barnbidragen borde anpassas till familjens inkomster. Enligt en mätning som tidningsgruppen Uutissuomalainen har gjort talar 57 procent av finländarna för det här, medan drygt 30 procent är emot Barnombudsmannen Elina Pekkarinen tolkar resultatet som att det finns en önskan om att systemet med barnbidrag förnyas. 1 000 finländare deltog i mätningen. Redaktör: Katarina Björk

Ryssland använde veto i säkerhetsrådet

Ryssland har som väntat använt sitt veto i FN:s säkerhetsråd, när västvärlden försökte fördöma Rysslands annektering av ukrainska områden. Västmakterna vill åtminstone visa att Moskva har isolerat sig i sitt krig. Tio av de femton länderna i säkerhetsrådet röstade för att fördöma Ryssland medan fyra länder - Kina, Gabon, Indien och Brasilien - avstod från att rösta. Redaktör: Katarina Björk

Lugnt vid sydostgränsen

Söndagsmorgonen och -förmiddagen har varit lugn vid gränsen, meddelar sydöstra Finlands gränsbevakning. Bilköerna vid Vaalimaa och Nuijamaa - med ryska medborgare på väg till Finland - är bara några tiotal meter långa. Sedan reglerna för inresa skärptes natten till i fredags har det kommit omkring 1 000 ryska medborgare per dygn till Finland via sydostgränsen. Enligt gränsbevakningen har antalet som ansökter om tillfälligt skydd ökat. I går vad det drygt 100 personer Redaktör: Katarina Björk

Namnsdagar 3.10

Evald
Finska: Raimo
Ortodoxa: Teino
Samiska: Rássa
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Bandet "Midsommaren": Purkkapunk foreva!

De kommer från Lahtis och är inte ens finlandssvenskar! Hur kommer det sig att de sjunger på svenska och att deras förträffliga ep med melodisk pop-punk kom ut på ett hiphop-skivbolag? Lasse träffar gitarristen Feniks Willamo, som är skådespelaren Mimosa Willamos bror.

Podd: Näst sista ordet

"Vår tax blev rasande när nyheterna pratade om Kekkonen" – hundar kan lära sig hundratals ord

Lyssnarna berättar vilka ord som de blivit överraskade av att hundarna förstår.

Spelpanelen

Netflix satsar allt mer på spel - grundar spelstudio i Helsingfors

Netflix litar på finländsk speldesign. I mars köpte företaget den finska spelstudion Nextgames, och nu grundar Netflix en helt ny spelstudio i Helsingfors. Beslutet innebär många nya arbetsplatser för speldesigners i Finland. Men är spel verkligen rätt väg att gå i streamingjättarnas kamp om betalande kunder?

Serie: Efterglöd

Den gladlynta Ester fyller fyrtio år. Hennes födelsedagskalas tar en oväntad vändning när både familj och vänner – av en slump – får veta att Ester har cancer. Sjukdomen drabbar alla runt omkring henne. Det här kunde ha varit en dyster historia om en döende kvinnas sista tid på jorden. Men det är det inte. Istället är det en berättelse om livet, och om glädjen i att leva och göra underbara saker för dem man älskar.