Hoppa till huvudinnehåll

Barnläkare: Ha respekt för kikhostan

När färre vaccinerar sig kommer kikhostan att bli vanligare.

I år har ungefär 370 personer i landet insjuknat i kikhosta, det är en markant ökning från 165 fall under 2015. Fall har också påträffats i Mellersta Österbotten. Kikhosta är en allvarlig sjukdom för små barn säger läkaren Matias Björn i Jakobstad.

Hur man gör en framgångsrik lokaltidning

Norska Hallingdølen har klarat sig helt utan förlust.

Samtidigt som en del finlandssvenska lokaltidningar sanerats hårt och fusionerats har det gått bra för lokaltidningar i Norge. En framgångssaga är tidningen Hallingdølen som kan jämföras med Västra Nyland i storlek. Receptet är ganska enkelt.

Konsten att vara ensam

Ensam, hungrig och inlåst – för konstens skull.

Konstnären Isabella Chydenius låser in sig själv i sin studio på Albertsgatan i Helsingfors centrum i sju dagar utan mat. Projektet som hon kallar ”Lock in” kommer att pågå från och med söndag.

Columbus okända synd: Trafficking

Det visste du inte om Columbus! Han sysslade med trafficking

Christoffer Columbus har i mångas minnen levt kvar som en slags "boyscout", en ädel utforskare och äventyrare. Men gräver vi djupare så hittar vi mörka hemligheter. Han kan faktiskt benämnas världens första människohandlare med unga flickor.

Isabella Mattsson: En statsminister är också en förebild

Inte ens en statsministern får bete sig hur som helst.

Jag är uppvuxen i en tid där det enda som verkar vara säkert är en osäker framtid. Det betyder att jag känner att jag inte har råd att missköta mig. Jag gör mitt bästa för att framstå som professionell på jobbet, eftersom korta anställningskontrakt inte garanterar trygghet utan en känsla av att någon annan kan ersätta mig om jag begår ett fel.

Slush 2016: Nokiaingenjörernas räddning?

Möten kan snabbt leda till nya företag och produkter.

Den stora teknologimässan Slush samlade i år över 17 500 deltagare till mässcentrum i Helsingfors. I bästa fall kan de möten som uppstår på Slush snabbt leda till nya företag och produkter, där gammal talang och kompetens kan användas på nya områden.

Gör barnets skidåkning till en positiv upplevelse

Thomas Ramstedt före detta elitåkare delar med sig av några.

Att åka skidor kan vara en källa till stor rörelseglädje för ett barn. Många gånger är det vintervädret och snön eller bristen på snö som bestämmer i vilken ålder barnet ställer sig på skidor första gången. Det finns några saker som man som förälder kan tänka på för att göra barnets skidåkning till en positiv upplevelse.

Finn fem fel i Katja Johanssons klädsel

Katja visar hur man inte ska klä sig på slottsbalen!

Katja Johansson och Janne Grönroos ska vara mingelreportrar på självständighetsbalen. Noggranna etikettsregler gäller då man är gäst på slottet, inte minst beträffande klädseln. Katja ställde upp som mannekäng för att visa upp en korrekt och en inkorrekt festdräkt. Hittar du felen?

En annorlunda jul hos Ljungströms

Berit öppnade sitt hem - det fick oväntade följder.

I fjol höstas lade Berith Ljungström från Åkersberga i Sverige ut en annons på Blocket. Hon skrev att hon hade några lediga platser kring sitt julbord på julafton. Hon fick massvis med svar från människor i alla åldrar, från små och stora familjer.

Hajbos julkalender 2016

Hajbos julkalender gallrar bland tomtarna.

Årets Hajbo-julkalender samlar alla världens jultomtar på en stor tomteaudition, för att plocka fram den bästa möjliga tomten.

Strömsö julkalender 2016

Lucka 3

Milda juldofter till oss alla!

Lucka 2

Vi önskar dig en vit jul!

Lucka 1

Enkelt pyssel, också för de minsta i familjen!

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!