Hoppa till huvudinnehåll

Kulturminister Terho debuterar som kompositör

Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

Ärkefienderna Israel och Saudiarabien sluter en cynisk allians

Israelerna och saudierna har samarbetat i hemlighet.

Israel har i en generation i hemlighet försökt para sig med Saudiarabien. Flörten har blivit allt hetare och öppnare. Men i stället för en ömsesidig förtjusning drivs parterna främst av sina strategiska intressen och en gemensam aversion mot Iran.

USA: Julens högtidshandel är igång

Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Mest lästa

Alla tiders backörn Matti Nykänen – en begränsad begåvning och utnyttjad nationalhjälte

Mörka sidan har överskuggat den obestridliga hopptalangen.

Matti Nykänens dystra sida med alkoholmissbruk och mörka tidningsrubriker har hos många överskuggat faktum att han som bäst var en gudabenådad backhoppare. Världens bästa genom tiderna, anser många. Vägen till femfaldig OS-mästare gick via dimma, flipper – och stenhård träning.

Paraidrotten efterlyser barn och unga som vill satsa på tävlingsidrott

På Para Talent Day söker man bland annat nya paralympier.

Årets idrottare Leo-Pekka Tähti känner vi alla till. Via hans framgångar och publicitet förmedlas bilden av att paraidrotten lever högt i Finland. Sanningen är ändå den att unga handikappade och paraidrotten inte alls hittar varandra i stor uträckning. Para Talent Day-konceptet är en satsning på att erbjuda tävlingsidrott till alla som har lust.

En megastjärnas sista expedition

Dokumentär om Adolf Erik Nordenskiöld.

1800-talet var den arktiska yrans tidevarv. Med vetenskapen som lans skulle de vita vidderna erövras och förnuftet undanröja vidskepelserna om polartrakterna. Dokumentären Nordenskiölds sista expedition berättar om sin tids megastjärna.

"Luciatiden öppnade mina ögon"

Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

Direkt på Arenan

Beställ BUU-klubbens adventskalender 2017

Här kan du beställa årets BUU-julkalender.

Här kan du beställa årets upplaga av BUU-klubbens julkalender. Det går att beställa kalendrar under perioden 1.11 - 4.12.2017, eller så länge kalendrarna räcker till.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Blåsigt och mycket, blöt snö

Det blir blåsigt särskilt i Österbotten, upp till 20 m/s i byarna.

Det är mulet, västerifrån kommer snöfall som lokalt är ymnigt. På eftermiddagen söderifrån regn eller duggregn. Temperaturen är på dagen -4 till +5 grader, i norr -5 till -15 grader.

Läs hela väderrapporten här.

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi