Hoppa till huvudinnehåll

Förändrade matvanor belastar Kina

Kina har gått om USA i antalet barn med övervikt.

För bara ett par decennier sedan såg man sällan feta barn i Kina, men nu visar en ny undersökning att mer än 15 miljoner barn i dag är överviktiga. Utvecklingen anses ha varit skrämmande snabb.

Mest lästa

Oljejätten Exxon får miljonböter

Bolaget säger sig ha förstått sanktionerna fel.

USA:s finansministerium har bötfällt oljebolaget Exxon, som tvingas betala cirka 1,7 miljoner euro i böter. Orsaken till böterna är de kontrakt som gjorts med Igor Setjin, som är generaldirektör på Rysslands statliga oljebolag Rosneft.

Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

Ryska och kinesiska stridsfartyg på Östersjön – "Handlar mer om politik än om militär förmåga"

Ubåten Dmitrij Donskoj har inte tidigare besökt Östersjön.

Den rysk-kinesiska militärövningen Joint Sea 2017 inleds nästa vecka, men kinesiska fartyg anländer till Östersjön redan på fredag. Övningen är snarare en politisk markering än en militär förberedelse, enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Sverige.

Skorstenen på Vasklot i Vasa är en utmaning att riva

Det 84 meter höga landmärket rivs med en fjärrstyrd robot.

Nästa vecka kommer man på allvar att börja riva den gamla 84 meter höga tegelskorstenen vid Sockerfabriken på Vasklot i Vasa - ett arbete med många moment och risker. Samtidigt görs jobbet med hjälp av högteknologi.

Stora evenemang betyder mycket för företagarna i Åbo

Åboregionen förväntas bli över 20 miljoner rikare.

Under sommaren ordnas flera stora evenemang i staden som lockar till sig hundratusentals besökare. Nu i helgen ordnas Tall Ship’s Races och det förväntas komma kring en halv miljon människor till Åbo. Det betyder blomstrande handel för företagarna i staden och en ekonomisk vinst på över 20 miljoner euro åt regionen.

Nytt fall av skadskjutet rådjur

Finkalibrigt gevär i användning.

Polisen i Jakobstad håller som bäst på att reda ut den omfattande tjuvjakten på rådjur och vitsvanshjort i Jakobstad som enligt de uppgifter som hittills framkommit började 2016. Nu finns det ett ytterligare fall som går tillbaka ända till december 2015 i Nykarleby och som aldrig polisanmäldes.

Fem myter om myggan

Hjälper vitlök och öl mot myggor?

Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

Game of Thrones-podden: Dragonstone

Winter is here!

Winter is here! Game of Thrones sjunde säsong är också här, precis som Game of Thrones-poddens senaste avsnitt. My, Ted och Anka diskuterar säsongens första avsnitt: Dragonstone.

Heroes of the Baltic Sea

Den hisnande äventyrsserien i sin helhet nu på Arenan.

I den hisnande äventyrsserien får fyra tonåringar delta i alla tiders skattjakt. Kvartettens uppgift är att lösa gåtan med pojken Axel och segelfartyget Hanneke Vrome som försvann på medeltiden. Serien finns i sin helhet på Yle Arenan.

Yakiniku - grillat kött på japanskt vis

En grillad kötträtt, lika god varm som kall.

Grillat kött, Yakiniku på japanska, är en snabb kötträtt som fantastiskt nog är lika god varm som kall. Ingen risk att det lämnar nåt av resterna alltså! Vi serverar marinerad bok choi till, men andra grönsaker och ris passar lika bra.

Ormbett är inget att leka med

Hos barn kan huggormsbett få allvarliga följder.

Hos barn kan huggormsbett få allvarliga följder. Ett barn som blir bitet av en huggorm ska omedelbart bäras till bil, båt eller ambulans och föras till sjukhus. Också vuxna ska så fort som möjligt söka sig till en vårdenhet. De allvarliga symptomen kommer inte alltid genast.

Så här kokar experten kaffe

Svante Hampf tillreder latte, cappuccino och filterkaffe.

Vet du vad specialkaffe egentligen är? Hur smakar en modern espresso? Hur gör man hjärtan i skummet på en caffè latte?

Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

Direkt på Arenan

Allsången från Skansen ljuder i hela Finland i sommar

Allsång på Skansen flyttar in på Yle TV1.

Allsång på Skansen är för många lika med sommar. I åratal har allsången varit en del av utbudet på Svenska Yle. I år flyttar Allsång på Skansen till Yle TV1 och finns tillgängligt också på finska. Men man kan förstås också välja att följa sändningen helt på svenska.

Här är Vegas sommarpratare 2017

Många kulturpersoner och få politiker på listan i år.

Vad ångrar Andy McCoy mest av allt? Vems förfäder har översatt världslitteraturen till finska? Vad ska hända med Gullkrona i framtiden? Och hur gick det till när Stefan Ingves räddade Indonesiens ekonomi? Vegas sommarpratare bjuder på spänning och kuriosa, varje sommarvardag klockan 10:03 och 18:03.

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Ostadigt

Vädret är ostadigt i landets södra och mellersta delar samt kyligt i norr. Dagens högsta temperatur är 15...19 grader, i söder 17...21 grader.
Läs hela väderrapporten här.

Läs mera:

Följ oss på Twitter, Facebook och Instagram!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Twitter och Instagram. Här kan du välja dina favoriter.