Hoppa till huvudinnehåll

Snart kommer polisen, FPA och skattemyndigheterna åt ditt bankkonto – dataskyddsombudsmannen varnar för oförutsägbara följder

Stora dataprojekt sätter medborgarnas integritet på spel.

Regeringen planerar stora dataprojekt med medborgarnas integritet på spel, varnar dataskyddsombudsman Reijo Aarnio. Enligt experter kan systemet som ska ge myndigheterna rätt att granska finländarnas kontouppgifter inte övervakas på ett trovärdigt sätt.

Längtan till naturen och romantik orsaker till att en del väljer ett obekvämare och avsides liv

Också en del barnfamiljer väljer att flytta avsides.

Orsaker till att en del familjer, också med små barn, väljer att flytta avsides kan vara en önskan om att leva nära naturen och en romantiserad bild av landsbygden. Men eftersom vi fortfarande är stugfolk så sysslar hela 3 miljoner finländare med det som kallas kontraurbanisering.

Curt Lundmark har varken glömt Jokerits mästerskapsfirande eller VM-finalförlusten 1995: "Att Finland fick fira guld på Sergels torg gjorde mig grön av ilska"

Svensken tränade både Tre Kronor och Jokerit på 90-talet.

Curt Lundmark var på 90-talet en av de hetaste hockeytränarna i Europa. Landslagskarriären tog slut i Globen 1995 och tränarkarriären avmattades några år senare efter att på kort tid ha sparkats av Harry Harkimo två gånger om. Landslagsminnena väcker fortfarande känslor hos 74-åringen. Vi vann VM-guld i Åbo, inte fan firade vi guldet på ett torg där, säger han till Expressen.

Snart dags för den sista kampen? - Djurrättsrörelsen mobiliserar sina led i pälsnäringens hjärta

Aktivisterna har tagit sig till Österbotten.

Ett gäng djurrättsaktivister har samlats på torget i Kauhava för en tyst protest. En svart skylt deklarerar: "Fem miljoner djur dödas varje år på de finländska pälsfarmerna". Lagstiftningen går inte framåt i den fart och i den riktning som djurrättsaktivisterna skulle hoppas men nu har de fotfäste i Österbotten.

Mest lästa

Lär dig kontrollera ditt inre monster med BUU-klubben

BUU-klubben hjälper alla att förstå och hantera känslor.

Vad kan man göra om man är riktigt arg? Hur pratar man om känslor? Den här veckan har BUU-klubben känslohantering och våld som tema. BUU-klubbsledare Lisa Gerkman hoppas att alla lär sig något.

Du kan hjälpa till att rädda världen - se vad som händer om bara du eller alla i Raseborg väljer ett mer miljövänligt liv

Räknaren visar hur mycket koldioxid du kan spara.

Vad spelar det för roll för klimatet om du slutar äta kött eller börjar cykla till jobbet? Märks det någonstans om alla i Malax eller alla i Raseborg gör det? Med vår räknare kan du enkelt se hur dina val påverkar koldioxidutsläppen och vad som ska till för att Finland ska nå sina klimatmål.

Rullstolarna bromsar inte pionjärfamiljen Lundell – nu väntar historisk resa: ”Har gett mycket innehåll i vårt liv”

Inhemska suveränerna får mäta sig med världseliten.

Jag satsar allt jag kan på det här, säger Alex Lundell som tillsammans med sin lillebror Aaron ingår i FC Inter Powerchairs banbrytande lag i elrullstolsfotboll. Grenen är krävande men samtidigt oerhört givande för Pargasfamiljen Lundell.

Vem blir Finlands lucia 2018?

Sista veckan av luciakandidatuppropet på går.

Känner du den perfekta luciakandidaten eller kanske du vill bli Finlands Lucia 2018? Uppropet efter luciakandidater är inne på den sista veckan och ansökan ska skickas till Folkhälsan senast den 14 oktober.

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi