Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Minister Aki Lindén: Vårddimensioneringen uppnås först mot slutet av året

Regeringspartierna är överens om att personaldimensioneringen inom äldreomsorgen förverkligas fullt ut först mot slutet av nästa år. Finansieringen förverkligas såsom planerat.

Putin har brutit kontraktet med sitt folk – därför flyr männen

Putins mobilisering orsakar massflykt från Ryssland. När vem som helst kan skickas till fronten väljer många att sticka. Nu tvingas ryssarna att ta ställning till kriget - vad väljer de? Rysslandsanalytiker Maria Engqvist på svenska Totalförsvarets forskningsinstitut i Nyhetspodden med Jonna Nupponen.

Borde gränsen mot Ryssland stängas? Svenska Yle frågade Imatraborna: "Ett tveeggat svärd"

Svenska Yle besökte Imatra vid Finlands östra gräns och ställde de lokala tre frågor.

Den brittiska ekonomin vinglar från kris till kris – på onsdagen ingrep centralbanken med ett löfte om omfattande stödköp av statsobligationer

Bank of England försöker skapa lugn i det kaos som har uppstått efter den brittiska regeringens planer på omfattande skattelättnader.

Fotbolls-EM 2024 spelas i Tyskland – så här tar sig Finland dit

Förträffligt utgångsläge efter Nations League-gruppspelet.

Spelpanelen

Klassikern Monkey Island är tillbaka med en riktig fullträff

Tretton år har de som älskar det humoristiska peka-klicka äventyren på Monkey Island fått vänta. Men allt är förlåtet, för nya ”Return to Monkey Island” är en fullträff kryddad med humor, nostalgi och passligt svåra pussel. Spelpanelen diskuterar det nya spelet, spoilerfritt förstås!

Spelskandalen

Spel- och sportfantasten Bosse från Piteå ger sig in i en galen jakt på de stora pengarna på travbanor, hockeyrinkar och fotbollsplaner.

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Von der Leyen föreslår nytt sanktionspaket mot Ryssland

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår ett nytt paket sanktioner mot Ryssland. Det här för att straffa Kreml för att ha trappat upp konflikten i Ukraina med vad hon kallar för bluffomröstningar i ockuperade områden. Hon sa att EU inte kan acceptera skenomröstningarna eller annekteringen av ukrainska områden. Det åttonde sanktionspaketet inkluderar utvidgade importförbud på ryska produkter och exportförbud på viktig teknologi som den ryska militären utnyttjar. EU-medborgare kommer också att förbjudas från att sitta i styrande organ i ryska statsägda företag. Dessutom kommer man att införa ett pristak på oljepriset. Reporter: Ida Rislakki.

FFC: Personer över 60 ska kunna gå ner i arbetstid

Fackcentralen FFC kommer idag med ett förslag där heltidsanställda som fyllt 60 år skulle få förkorta sin arbetstid för en viss tid, för att erbjuda mer flexibilitet och förlänga tiden i arbetslivet. Enligt förslaget skulle en heltidsanställd som fyllt 60 år kunna övergå från att jobba 100 procent till att jobba 80 procent under en viss tid. Det skulle gälla dem som inte har möjlighet att få partiell förtida ålderspension. Inkomstbortfallet skulle kompenseras genom en deltidspenning som betalas av Sysselsättningsfonden. Reporter: Jonas Blomqvist.

Kiev kräver mer hjälp från väst

Ukraina uppmanar väst att märkbart öka sitt militära stöd till Ukraina efter att tjänstemän i fyra ryskockuperade områden igår utlyste rysk seger i de riggade så kallade folkomröstningarna. Ukraina ber EU, Nato och G7-länderna att genast utöva ytterligare påtryckningar på Ryssland, bland annat genom ännu hårdare sanktioner. Det ukrainska utrikesministeriet nämner att man i synnerhet behöver pansarvagnar, stridsflygplan, pansarfordon och långdistansartilleri. Redaktörer: Frida Holmberg och Jonas Blomqvist.

Drygt 7 000 ryska medborgare kom över östgränsen det senaste dygnet

Under det senaste dygnet har drygt 7 000 ryska medborgare kommit till Finland via östgränsen, meddelar gränsbevakningsväsendet. De flesta av dem är på väg vidare i Europa. De livligaste gränsstationerna är Vaalimaa, Nuijamaa och Imatra. Också vid andra gränsstationer ökar trafiken - men antalet passerande är fortfarande måttligt - och läget är hanterbart, säger man på gränsbevakningen. Redaktör: Katarina Björk

Många strömlösa på Kuba efter orkan

Kuba är utan el efter att orkanen Ian svepte över de västra delarna av öriket. Stormvindar och hällregn har slagit ut hela elnätet och det här drabbar elva miljoner kubaner. Den tobaksodlande provinsen Pinar del Rio är värst utsatt - och det drabbar Kubas cigarrproduktion. Stora delar av västra Kuba ligger under vatten, och många hus har skadats, men det finns ännu inte någon klar bild av förstörelsen. Orkanen Ian fortsätter nu norrut mot Florida där miljoner människor har beordrats att lämna sina hem. Redaktörer: Song-Hak Ra, Katarina Björk

Namnsdagar 28.9

Lennart, Leon, Leonard, Leona
Finska: Arja, Lenni
Ortodoxa: Hariton, Harri
Samiska: Lenne
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Finskan är fortfarande en stötesten för elever i kommuner där svenskan dominerar – i vissa fall sker det ingen språkutveckling alls

Kunskaperna i finska är sämst i kommuner med stor svenskspråkig majoritet. Nu vill utbildningsexpert se att man tar till krafttag för att alla elever ska lära sig finska.

Rebecka är nykter och sparar flera tusen: "Alkoholen var inte min vän"

Rebeckas bästa spartips är att sluta dricka alkohol. Hon blev nykter för 1,5 år sedan och har "sparat" närmare 2500 euro sedan dess. Pengarna har inte gått till ett sparkonto, men hon har råd med upplevelser och tjänster som inte hon inte hade förr. My är skeptisk till att nykterhet automatiskt innebär en billigare livsstil.

Hur ofta ljuger vi?

Vi människor ljuger flera gånger per dag, för att vi helt enkelt inte kan låta bli. Men varför och hur ofta ljuger vi?

Vill du minska dina digitala utsläpp? Den viktigaste miljögärningen är att använda apparater så länge som möjligt

Att använda onlinetjänster gör livet lättare och det kan också minska på onödigt resande. Men att använda internet är ändå inte utsläppsfritt, fast man kanske skulle kunna tro det.

Därför måste Finland hjälpa ryssar som vägrar kriga

Stäng gränserna, ryssarna kommer - ropas det allt mera högljutt! De tusentals ryska män som nu flyr till Finland för att inte tvingas till fronten ses som ett hot av många. Fast läget vid vår östra gräns är under kontroll, är regering redo att införa striktare visumregler. Men kan Finland stänga sina gränser helt för ryssar som flyr för att de vägrar delta i Putins grymma krig? Nej, vi har alltid en skyldighet att ge asyl åt folk som annars tvingas till krigsbrott. Det säger Amnestys Frank Johansson i Nyhetspodden med Johannes Tabermann.

Livet – berättelser från Svenskfinland

Efter 14 år av dagligt bastubad blev Tero en Tiktok-kändis

Med över 5 000 dagars bastubadande bakom sig blev Sauna Tero känd på videoforumet Tiktok. Nu vill studiehandledaren från Karleby hjälpa barn och unga genom att förebygga mobbning och mental ohälsa.