Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Dokumentär: Diego Maradona

Dokumentärfilm om Diego Maradona, om mirakler på fotbollsplanen, droger och maffia. Den prisbelönta regissören Asif Kapadia (Amy och Senna) fick tag på 500 timmar aldrig tidigare skådat bildmaterial om Diego Maradona, även kallad fotbollens gud.

“Jag har hört dem säga att det här förstör hela ungdomen” - oro för studerandes ork när andra stadiet övergår till distans

Andra stadiets utbildningar föreslås övergå helt till distansstudier. Hur fungerar det i praktiken med utbildningar som är praktiskt lagda, och hur ska ungdomarna egentligen orka med ytterligare en distansperiod efter vårens nedstängning? Karin Filén träffar Yrkesinstitutet Prakticums rektor Laila Andersson.

Framtidens arbetsliv - en allt större mängd äldre

År 2060 är mer än var tredje finländare 65 år eller äldre. Det i kombination med att finländarna gör de kortaste arbetskarriärerna bland nordborna innebär att den finländska arbetskraften krymper. Hur ska det här lösas?

"USA is back" - så ska Bidens administration styra

Amerikanernas nästa president har presenterat de första nominerade till sin administration - och än så länge har varken republikaner eller demokraternas vänsterfalang protesterat. Namnen är därtill goda nyheter för såväl Nato och EU som för klimatet. Men vem är det fråga om? Simon Karlsson och USA-kännaren Andreas Elfving tar en titt på Joe Bidens första vapendragare.

Hajbo Nyheter

I dag börjar polarnatten i Utsjoki och Australiens näbbdjur håller på att dö ut

Polarnatten, kaamos, midvintermörker, vad man nu vill kalla det - är den period då solen inte alls stiger över horisonten. I Utsjoki är polarnatten 52 dygn lång och under den tiden syns solen inte alls. Dessutom talar vi om näbbdjur. Forskare vill nu att Australien ska klassa dem som nationellt hotade; då skulle djuren skyddas bättre och det skulle dessutom hindra näbbdjuren från att dö ut helt och hållet.

Nytt & populärt

Namnsdagar 26.11

Dagmar
Finska: Sisko
Ortodoxa: Alpi, Niko
Samiska: Unni
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Politiker skäms och invånare tycker det är "joutavaheite" att tala svenska då man kan finska – allt färre frågar efter service på svenska

I Karleby har betyget för servicen hos såväl polisen som nödcentralen och vården gått ner sedan senaste Språkbarometer år 2016.