Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Sarah Gilbert som utvecklade Astra Zeneca-vaccinet fick egen Barbiedocka: "Känns märkligt"

Sarah Gilbert, en brittisk coronavaccinutvecklare, har nått många vetenskapliga framgångar under sin karriär. Nu har det dessutom gjorts en Barbiedocka efter henne, precis som det gjorts dockor av bland annat Beyoncé och Marilyn Monroe. 59-åriga Gilbert är professor vid Oxfords universitet och en av teamet som utvecklat Oxford/Astra Zeneca-vaccinet.

Simone Biles visar vägen för en humanare toppidrott

OS i Tokyo har bjudit på många fina prestationer. Men en av de mest omtalade prestationerna är den amerikanska stjärngymnasten Simone Biles beslut att inte tävla på grund av sin sviktande mentala hälsa. Beslutet som fick hela idrottsvärlden att stanna upp, visar att toppidrotten har blivit mera sund och human, menar Svenska Yles sportredaktör Christoffer Herberts som diskuterar med Johannes Tabermann i Nyhetspodden.

Skräckblandad iver bland finlandssvenska rektorer när läsåret börjar

Fyra rektorer i Svenskfinland ger sin syn på hur höstens undervisning blir. Vad de har saknat under distanstiden och vad de själva skaffar till sin verktygsback för läsåret 2021-2022.

Musikdokumentär

Kiara Nelson - Motgångarna hjälpte henne att bli en starkare artist

I februari 2020 hann Kiara Nelson fira sin nya singel och se fram emot spelningar och att göra musikvideos utomlands. Men coronan satte stopp för alla hennes internationella planer. Året då hon skulle brejka innebar både empowerment och svackor, men Kiara upplever att erfarenheterna gjort henne starkare och mera redo att bli den popartist hon alltid vetat att hon vill vara.

Nytt & populärt

Namnsdagar 4.8

Vera
Finska: Veera
Ortodoxa: Maksim, Martti, Anton, Kosti
Samiska: Verá
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Inför skolstarten väntas beslut om att vaccinera 12–15-åringar

Den här månaden väntas statsrådet ge grönt ljus för att 12–15-åringar ska få den första coronavaccindosen. Förordningen innebär att knappt 250 000 unga kommer med i den nationella coronavaccinationsstrategin. För barn under 11 år finns än så länge inte vaccin; utan avstånd, handhygien och gruppstorlek ska skydda i skolvardagen.

Bengt Jansén minns när tjänstemannacentralen TOC gick i konkurs

Hur var det att bevaka den finländska arbetsmarknaden i en tid när Finland befann sig i en av de värsta ekonomiska kriserna någonsin? Bengt Jansén vid TV-Nytt minns den andra september 1992, då den enorma tjänstemannacentralen TOC gick i konkurs. I bakgrunden fanns en skara aktiespekulanter som kallades “pelimiehet”. De lånade pengar, köpte aktier, förlorade och lånade mera. Trots varningar från revisorerna.