Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Ett år senare - så här ser coronaläget ut i Europa

Nu har vi levt med coronapandemin i ett år. Läget förbättras ibland och försämras ibland, men i Europa är den gemensamma nämnaren att faran på inget sätt är över trots att vaccineringarna är i gång. En del länder som till exempel Tjeckien går sjukvården nu på knäna. Finland är inte längre bäst i klassen och det samma gäller bland annat Irland som efter en lugnare period nu får skärpa restriktionerna.

Finlands klimatpanel har räknat ut vägen till klimatneutralitet

Fram till 2050 borde Finlands utsläpp minska med 90 procent. Men de närmaste 10 åren är de avgörande. På den tiden borde utsläppen minska med 60 procent och kolsänkan borde växa. Det har Finlands klimatpanel räknat ut. Anna Dönsberg intervjuar panelens ordförande Markku Ollikainen.

Nytt världsrekord – han simmade över 80 meter under isen utan våtdräkt

Den 38-åriga tjeckiska fridykaren David Vencl har satt nytt världsrekord i att simma under isen utan någon annan utrustning än vanliga simbyxor. Han klarade av nästan 81 meter. Det tog en minut och 35 sekunder.

Nytt & populärt

Namnsdagar 25.2

Jessica, Vanessa
Finska: Tuija, Tuire, Vanessa
Ortodoxa: Tarasi
Samiska: Duiri
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Sex och sånt: Så här ser vi till att även personer med en funktionsnedsättning får leva ut sin sexualitet

179 olika länder har tillsammans under FN slagit fast att alla har rätt till sin egen sexualitet. Ändå är det ofta så att personer med någon form av funktionsnedsättning inte får information om sex och hur de kan leva ut sin sexualitet. Oliver Lindqvist, som själv har en funktionsnedsättning, vill gärna se en ändring på det och har därför utbildat sig till sexualfostrare. Han pratar nu öppet om sex, hur man hittar sin egen sexualitet och hur sexköp kan vara en väg att skaffa sig sexuella erfarenheter.

I en vinterskog

Ted och Kaj talar om klantiga läkare och coola poliser. Kaj har funderat på översättning mellan finska och svenska och Ted har haft en riktigt tung vecka.

Puls

Bastian, 16 år, är mittpunkten i kompisgänget. Han spelar i basketlaget tillsammans med Erik, Samir och sin storebror Adam. Samir är stjärnan i laget och fansens favorit. Erik är avundsjuk på Bastian och får reda på Samirs hemlighet. Då uppstår en spiral där rykten sprider sig och vänskaperna prövas hårt.

Dokument inifrån: Vaccinkrigarna

Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har infiltrerat antivaccinationsrörelsen i mer än 1,5 år. De har förvånats över all värme och gemenskap som präglar rörelsen. Men ju djupare in i rörelsen de lyckats komma, desto tydligare har det också blivit att det finns metoder och mål som oroliga föräldrar inte ska få reda på.