Hoppa till huvudinnehåll

Tv-dokumentär om artisten Josefin Nilsson väcker starka reaktioner i Sverige - hon misshandlades brutalt av känd skådespelare

“Det har funnits skitstövlar på väldigt många ställen.”

Dokumentärfilmen om Josefin Nilsson har tvingat Dramaten att ställa in två föreställningar och flera skådespelare lovar att aldrig mer arbeta med “gubbslem och skitstövlar”. Dramaten kan hamna i en lika djup kris som Svenska Akademien, tror kulturredaktör på Sveriges Radio.

Livechatt: Nu måste EM-kvalpoängen trilla in när Finland ställs mot Armenien – Fredrik Jensen målskytt, Finland i förarsätet i Jerevan

Antti Koivukangas livechattar före, under och efter matchen.

Noll poäng blev saldot från EM-kvalpremiären i Udine i lördags, ikväll är det dags för Finland att möta Armenien på bortaplan i Jerevan i något av en måste-match. Markku Kanerva stöper om laget till gamla, hederliga 4-4-2 och ger Tysklandsproffset Fredrik Jensen chansen från start.

Vi äter för mycket skräpmat – nästa riksdag vill göra kött, socker och fett dyrare

Dyrare mat slår orättvist hårt mot fattiga.

Flera partier vill höja priset på kött och skräpmat för att rädda klimatet eller folkhälsan. Problemet är bara att dyrare mat slår orättvist hårt mot låginkomsttagare om inte nyttig och klimatsmart mat också blir billigare.

Mest lästa

Vasa avbokar fullmäktigemöte kring fusion

Korsholm måste först reda ut sina interna slitningar.

Det blir inget fullmäktigemöte i Vasa den 2 april kring utkastet till fusionsavtal med Korsholm och inget nytt datum är fastslaget. Korsholmsstyrelsen för inte utkastet till fusionsavtal vidare som sådant och då gör inte heller stadsstyrelsen i Vasa det.

Åtskilliga finska NHL-stjärnor befaras tacka nej till hockey-VM i vår – skador, utgående kontrakt och motivationsbrist ligger bakom det dystra utgångsläget

Många spelare har goda skäl att tacka nej.

NHL:s grundserie avslutas nästa vecka och efter det börjar så småningom spekulationerna om vilka spelare som står till VM-lagets förfogande senare i vår. I år ser läget dystert ut för Finlands del. Många finska NHL-profiler har nämligen goda skäl att tacka nej till Jukka Jalonens landslag.

Dokumentär: Louboutins hisnande klackar

"Louboutiner" är mer än skor - de är konstverk.

Fransmannen Christian Louboutin är skodesignens geni, känd för sina röda skosulor och hisnande höga klackar. "Louboutiner" är mer än skor, de är konstverk, smycken och samlingsobjekt. Louboutins högklackade skor är inte gjorda för promenader utan är avsedda för att poängtera kroppens skönhet och sexuella dragningskraft. De är också fina hantverksprodukter. I dokumentären bekantar vi oss även med skornas tillverkningsprocess i många faser.

Dokumentär: Skönhet enligt André Leon Talley

Filmen om den världsberömda modepåverkaren.

Afroamerikanen André Leon Talley hör till sin generations största modepåverkare. Han växte upp i ett djupt rasistiskt samhälle och fick en oslagbar stilkänsla som födelsegåva. Passionen för stil, mode och skönhet gjorde André till en världsberömd modepåverkare som har säkrat sin plats på de bästa catwalkerna. Andrés vassa penna och förmåga att analysera klädsel och utseende är bekant främst för läsare av modebibeln Vogue.

Operation Uppsala - när finska soldater spionerade för USA:s och Norges räkning

På 50-talet värvade CIA finnar för spionuppdrag i Sovjet.

Efter andra världskrigets slut skärptes det världspolitiska läget. Även över ett krigstrött Finland kastade kalla kriget sin skugga. För att avvärja ett östligt anfall påbörjade man en hemlig militäroperation, där CIA, norsk underrättelsetjänst och finska krigsveteraner bildade en fungerande spionorganisation. En av de värvade spionerna var Lauri Solehmainen som sommaren 1952 begav sig på hemligt uppdrag till Murmansk.

Laine bröt sin tolv matcher långa måltorka – struten förde in honom i historisk kvartett och såg till att Finland nu har rekordmånga 30-målsskyttar

Patrik Laine var missnöjd med lagets insats.

Matchen mellan Winnipeg Jets och Dallas Stars bjöd på sju mål under den andra halvan. Patrik Laine prickade in en reducering som resulterade i att han är en av blott fyra 20-åriga NHL-spelare som har lyckats stå för tre 30-målssäsonger. Vi kan inte spela så här, sade Laine om lagets bleka insats.

Kina: EU-partner och rival

Kinesiske presidentens besök i Frankrike symbolladdat.

Kinesiske presidenten Xi Jinpings Frankrikebesök är symbolladdat, inte bara för landets egen del utan för hela EU.

Kortfilm: Star shaped scar

Se den Jussibelönade filmen om Jasmin Britney.

Jasmin Britney, prinsessan av Nordsjö, älskar smink, smycken och vackra festkläder samt glitter och rosa. Hon varken arbetar eller studerar och går sällan hemifrån på vintern. Hennes största passion är dyra Christian Louboutin-skor, som det är omöjligt för henne att gå i.

Vegatoppen

Indiebandet Timshel släpper sin sista låt

Låten Natalie utmanar Vegatoppen innan bandet lägger ner.

Efter åtta år som band släpper de finlandssvenska indiepopparna Timshel sin sista singel innan de går i graven. Låten är inspirerad av Natalie Portman och Tom Petty och handlar om en filmisk dröm som kolliderar med verkligheten.

Förstår du hur rösterna räknas i valet? Här får du lära dig d´Hondts valmatematik på ett enkelt sätt

Se på videon och lär dig d´Hondts metod på ett skönt sätt.

D´Hondts metod eller heltalsmetoden är ett sätt att fördela rösterna i ett val. Det gynnar stora partier och valförbund mellan mindre partier, medan riktigt små grupper kan ha svårt att komma igenom. Slappna av och lär dig d´Hondts metod på ett kittlande och lite annorlunda sätt.

Vilken kandidat syns mest i dina flöden? Hjälp Svenska Yle granska de dolda valkampanjerna på nätet

Gör valkampanjerna på webben mera transparenta.

Webben och sociala medier är effektiva kanaler för riktad marknadsföring - också när det gäller politiska budskap. Samtidigt är kampanjerna mindre transparenta än i traditionella medier. Hjälp oss öppna upp kampanjerna genom att skicka in bilder på valkampanjerna i ditt flöde. Läs också: Politiker struntar i massan och skräddarsyr valreklamen till utvalda grupper på nätet

Jonas Jungar: “Folkets åsikt” finns inte i webbens kommentarsspalter eller på Facebook

En överrepresentation av (äldre) män bland debattörerna.

Det finns en föreställning om att det som skrivs i kommentarsspalter avspeglar den allmänna opinionen i diverse samhällsfrågor. T.ex. använder medierna ofta diskussionerna på webben som förevändning för att rapportera om en viss fråga. Men det kan leda till en ordentligt snedvridning av diskussionen. T.ex. är det mestadels äldre män som deltar i debatterna...

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi