Hoppa till huvudinnehåll

Undret i Udine uteblev när Finland föll i kvalpremiären – tidig kalldusch satte tonen för nederlaget

EM-kvalet fortsätter i Armenien på tisdag.

Skrällen uteblev. Finlands herrlandslag kunde inte rå på Italien i EM-kvalöppningen i Udine. Ett tidigt baklängesmål satte tonen för en match där Finland visserligen hade sina chanser. Nu reser Markku Kanervas landslag vidare mot Jerevan med noll poäng i bagaget efter en klart 0–2 (0–1) förlust i premiären.

Operation Uppsala - när finska soldater spionerade för USA:s och Norges räkning

På 50-talet värvade CIA finnar för spionuppdrag i Sovjet.

Efter andra världskrigets slut skärptes det världspolitiska läget. Även över ett krigstrött Finland kastade kalla kriget sin skugga. För att avvärja ett östligt anfall påbörjade man en hemlig militäroperation, där CIA, norsk underrättelsetjänst och finska krigsveteraner bildade en fungerande spionorganisation. En av de värvade spionerna var Lauri Solehmainen som sommaren 1952 begav sig på hemligt uppdrag till Murmansk.

Mest lästa

Kuzmina överlägsen på Holmenkollen – Mäkäräinen fick äntligen skyttet att fungera, och belönades direkt med topp-placering

Mäkäräinen gick i mål på åttonde plats

Anastasija Kuzmina var säkerheten själv i damernas jaktstart på Holmenkollen. Kuzmina gick ut i spåret som första dam, och var även den förste att korsa mållinjen efter prickfritt och fantastiskt skytte. Kaisa Mäkäräinen arbetade flitigt upp sig och med endast en bom kom hon i mål på åttonde plats.

Johaug besegrad för första gången denna säsong – Stina Nilsson spurtslog den norska stjärnan, Pärmäkoski femma

Krista Pärmäkoski femma.

Krista Pärmäkoski hade ett 67 poäng stort försprång till Therese Johaug i den totala världscupställningen inför lördagens klassiska masstart över 10 kilometer. Det avståndet är nu än mindre efter ett lopp där Johaug slutade tvåa och Pärmäkoski femma. Tävlingens överraskning? Den svenska sprintstjärnan Stina Nilsson, som spurtslog Johaug på upploppet.

M/S Romantic

Mycket kan hända på en kryssningsfärja mellan Helsingfors oc

Vad allt kan hända under en kväll, natt och morgon på en kryssningsfärja mellan Helsingfors och Stockholm? Framstående skådespelare axlar rollerna i den fyrdelade serien M/S Romantic som är en blandning komiskt drama och komedi som gömmer tragedi. I det begränsade utrymmet på färjan, stor som ett litet hus, korsar olika historier varandra om och om igen när resenärerna vandrar från våning till våning i jakten på än det ena, än det andra: ny kärlek, en natts kärlek, bröllopslycka, uppmärksamhet - vilken kontakt som helst. Något.

Brexit sköts upp - vad betyder det?

När, hur - eller blir det brexit överhuvudtaget?

Det blir ingen brexit den 29 mars. Så mycket är klart efter toppmötet i Bryssel. Men räcker några veckor till efter tre års kaos? Vad händer om britterna inte kan enas om en väg ut ur unionen? Så här fortsätter brexitprocessen.

"Haka" slår till, går rakt in i ditt hjärta och får håret att resa sig på din rygg - en viktig del av sorgeprocessen i Nya Zeeland

Via haka får man utlopp för både kärlek och ilska.

Den traditionella och emotionella dansen haka är en mycket integrerad komponent i maoriernas sorgeprocess. Många nyzeeländare har under den gångna veckan utfört haka till minne av offren för terrordådet i Christchurch. Via haka får man utlopp för både kärlek och ilska.

President Trump hotar universiteten: Låt studenterna tala och bli välavlönade - annars är finansieringen i fara

Presidentdekret i USA om yttrandefrihet och stora studielån

President Trump vill koppla ihop studenternas yttrandefrihet med finansieringen av universiteten. Om studenterna trakasseras av sina professorer kan den statliga finansieringen vara i fara. Presidenten varnar också för de höga studielånen som blir svåra att betala tillbaka. Universiteten borde ta ansvar för studenter som inte kan betala tillbaka sina lån. Det kan vara fel på utbildningens nivå och då bör universiteten delta i den ekonomiska risken.

”Parkerar Finland bussen kommer baklängesmålen förr eller senare” – ett aktivt anfallsspel efterlyses mot profillöst Italien

Finland måste ta chansen när och då kontringar uppstår.

Ex-landslagsspelaren Heidi Lindström och journalisten Jonas von Wendt hoppas att de finländska spelarna ska våga spela och hålla i bollen då laget möter Italien i kvalpremiären på lördag. Lindström och von Wendt diskuterar det kommande kvalet i Yle Sportens webbstudio.

Vegatoppen

Indiebandet Timshel släpper sin sista låt

Låten Natalie utmanar Vegatoppen innan bandet lägger ner.

Efter åtta år som band släpper de finlandssvenska indiepopparna Timshel sin sista singel innan de går i graven. Låten är inspirerad av Natalie Portman och Tom Petty och handlar om en filmisk dröm som kolliderar med verkligheten.

Förstår du hur rösterna räknas i valet? Här får du lära dig d´Hondts valmatematik på ett enkelt sätt

Se på videon och lär dig d´Hondts metod på ett skönt sätt.

D´Hondts metod eller heltalsmetoden är ett sätt att fördela rösterna i ett val. Det gynnar stora partier och valförbund mellan mindre partier, medan riktigt små grupper kan ha svårt att komma igenom. Slappna av och lär dig d´Hondts metod på ett kittlande och lite annorlunda sätt.

Vilken kandidat syns mest i dina flöden? Hjälp Svenska Yle granska de dolda valkampanjerna på nätet

Gör valkampanjerna på webben mera transparenta.

Webben och sociala medier är effektiva kanaler för riktad marknadsföring - också när det gäller politiska budskap. Samtidigt är kampanjerna mindre transparenta än i traditionella medier. Hjälp oss öppna upp kampanjerna genom att skicka in bilder på valkampanjerna i ditt flöde. Läs också: Politiker struntar i massan och skräddarsyr valreklamen till utvalda grupper på nätet

Tips inför studentskrivningarna!

Här hittar du vårens studentprov

Jonas Jungar: “Folkets åsikt” finns inte i webbens kommentarsspalter eller på Facebook

En överrepresentation av (äldre) män bland debattörerna.

Det finns en föreställning om att det som skrivs i kommentarsspalter avspeglar den allmänna opinionen i diverse samhällsfrågor. T.ex. använder medierna ofta diskussionerna på webben som förevändning för att rapportera om en viss fråga. Men det kan leda till en ordentligt snedvridning av diskussionen. T.ex. är det mestadels äldre män som deltar i debatterna...

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Redaktionen

Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi