Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

En hurdan relation vill du att dina barn ska ha till dina föräldrar?

På onsdag kväll pratar vi om far/morföräldraskap i Yle Vega.

Lasse förklarar: Varför är Jimi Hendrix coolare än Eric Clapton?

Vem bestämde att Jimi Hendrix är världens bästa gitarrist? I den här videon får du veta hur ett konstfält fungerar och varför Bob Dylan borde hålla sig till musik och inte röra ett staffli.

Lägsta domstolen

Varför tycker finsktalande så illa om oss?

Finskspråkiga tycker att finlandssvenskar är homosexuella, feminina och rika. Varifrån kommer fördomarna? Axel får ta emot fördomar i finsk radio och Max förbereder sig för folkmord.

Se luciakandidaterna sjunga luciasången

Kandidaterna som tävlar om att bli Finlands lucia 2020 framför luciasången på De tios dag. Årets luciakandidater är, med start på översta raden från vänster: Amanda Wiik, Emma Niemi, Victoria Åkermarck och Alice Stenberg. På mellanraden: Karin Wallenius och Sofia Bäck. På lägsta raden: Melinda Karkola, Amanda Soini, Ellen Wikholm och Ingrid Enckell.

Rosenlund förklarar: Oxford-vaccinet är en riktigt god nyhet, trots att det verkar skydda sämre

"Bara" ett 70-procentigt skydd uppges det coronvaccin ge som utvecklats vid Oxfords universitet för läkemedelstillverkaren AstraZeneca. Skyddet är på samma nivå som hos vanliga influensavaccin, men ändå sämre än de två tidigare vaccin-nyheterna som kommit. Vetenskapsjournalist Marcus Rosenlund förklarar varför den senaste vaccin-nyheten ändå är en god nyhet.

Nytt & populärt

Namnsdagar 24.11

Siv
Finska: Lempi, Sivi, Lemmikki
Ortodoxa: Liimo, Pekka, Petri
Samiska: Sive
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Serie: White Wall

I en gammal gruva i norra Sverige har bygget av världens största slutförvaringsplats för kärnavfall nått slutrakan. Under schaktningsarbetet inträffar emellertid en oväntad explosion 700 meter under markytan. Vid undersökningen av olycksplatsen hittar man en bit vit vägg inne i det flera miljarder år gamla urberget, och den verkar fortsätta i all oändlighet. Det går inte att hitta en logisk förklaring på fyndet. Man bestämmer sig för att hemlighålla saken tills mysteriet är löst.

Serie: Sommaren -85

Välkommen tillbaka till 1980-talet och det lilla samhället Braxinge i Västergötland. En tid där solarier var ofarliga, musiken var cool och frisyrerna yviga. En svensk dramakomedi om tre generationer kvinnor.

Klimatförändringen kan ligga bakom tranornas sena höstflytt – se videon från mellanlandningen

Varje år samlas hundratusen tranor vid Hulasjön i Israel. Tranorna var sena i år.

Grönroos Garage

"Vi har varit jätteaktiva i 20 år - och ingen vet vem vi är!"

Stabi och Jeppe från Steinhard bjuder in Lasse till replokalen som de delar med Ben Granfelt i Helsingfors. En lokal som de fick tack vare trippelmordet på Albertsgatans skjutbana 1999. En bandkompis fick idén att man kanske kan repa i en källare där man får skjuta och föra oväsen. I dag hänger samma gigposters kvar, men Steinhard har inte lyckats få ihop till ett gig ännu.