Hoppa till huvudinnehåll

Mest lästa

Koivukangas: "Helt friska spelare med någon form av internationellt matchtempo lyser med sin frånvaro i Kanervas trupp"

Finland och Italien öppnar EM-kvalet i Udine på lördag.

Finland inleder jakten på en plats vid EM-slutspelet 2020 på lördagskvällen i Udine med att möta världsnationen Italien. Bli inte överraskad om Italien marscherar vidare med en odramatisk, passionsfattig och klinisk 1–0-seger i bagaget, skriver Yle Sportens Antti Koivukangas.

President Trump hotar universiteten: Låt studenterna tala och bli välavlönade - annars är finansieringen i fara

Presidentdekret i USA om yttrandefrihet och stora studielån

President Trump vill koppla ihop studenternas yttrandefrihet med finansieringen av universiteten. Om studenterna trakasseras av sina professorer kan den statliga finansieringen vara i fara. Presidenten varnar också för de höga studielånen som blir svåra att betala tillbaka. Universiteten borde ta ansvar för studenter som inte kan betala tillbaka sina lån. Det kan vara fel på utbildningens nivå och då bör universiteten delta i den ekonomiska risken.

Dubbla fullträffar förde upp Aleksander Barkov till ledning i finländarnas poängliga – hyllas av lagkamraterna efter åttonde raka matchen med poäng

”Nästan som att titta på bröderna Sedin”.

Aleksander Barkov och Jonathan Huberdeau är riktigt på hugget just nu. I segermatchen mot Arizona gjorde Barkov två mål medan kedjekamraten Huberdeau noterades för tre assists. Det känns nästan som att man tittar på bröderna Sedin, säger målvakten Roberto Luongo om radarparet.

Omvärlden uppskattar Nya Zeelands karismatiska premiärminister Jacinda Ardern - “Jacindamania” fick igen en ny dimension

En ung, progressiv, empatisk ledare med känsla för rättvisa.

Hon är en antites till högerinriktade mäktiga män som USA:s Donald Trump, Ungerns Viktor Orban och Indiens Narendra Modi. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kritiserar marknadsekonomin och arbetar för ett solidariskt inkluderande samhälle. Nu får hon beröm för hur hon reagerade på massmordet i Christchurch.

Nyhetsquiz: Terrorism, naturkatastrof och god sömn

En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan som gått.

Vegatoppen

Indiebandet Timshel släpper sin sista låt

Låten Natalie utmanar Vegatoppen innan bandet lägger ner.

Efter åtta år som band släpper de finlandssvenska indiepopparna Timshel sin sista singel innan de går i graven. Låten är inspirerad av Natalie Portman och Tom Petty och handlar om en filmisk dröm som kolliderar med verkligheten.

Alla människor är födda fria - de mänskliga rättigheterna fyller 70, men gäller ändå inte överallt

70 år sedan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

För 70 år sedan antog FN deklarationen om de mänskliga rättigheterna, men ändå är det långt ifrån alla människor i världen som verkligen får leva ett sådant liv som deklarationen utlovar.

Förstår du hur rösterna räknas i valet? Här får du lära dig d´Hondts valmatematik på ett enkelt sätt

Se på videon och lär dig d´Hondts metod på ett skönt sätt.

D´Hondts metod eller heltalsmetoden är ett sätt att fördela rösterna i ett val. Det gynnar stora partier och valförbund mellan mindre partier, medan riktigt små grupper kan ha svårt att komma igenom. Slappna av och lär dig d´Hondts metod på ett kittlande och lite annorlunda sätt.

Vilken kandidat syns mest i dina flöden? Hjälp Svenska Yle granska de dolda valkampanjerna på nätet

Gör valkampanjerna på webben mera transparenta.

Webben och sociala medier är effektiva kanaler för riktad marknadsföring - också när det gäller politiska budskap. Samtidigt är kampanjerna mindre transparenta än i traditionella medier. Hjälp oss öppna upp kampanjerna genom att skicka in bilder på valkampanjerna i ditt flöde. Läs också: Politiker struntar i massan och skräddarsyr valreklamen till utvalda grupper på nätet

Tips inför studentskrivningarna!

Här hittar du vårens studentprov

Jonas Jungar: “Folkets åsikt” finns inte i webbens kommentarsspalter eller på Facebook

En överrepresentation av (äldre) män bland debattörerna.

Det finns en föreställning om att det som skrivs i kommentarsspalter avspeglar den allmänna opinionen i diverse samhällsfrågor. T.ex. använder medierna ofta diskussionerna på webben som förevändning för att rapportera om en viss fråga. Men det kan leda till en ordentligt snedvridning av diskussionen. T.ex. är det mestadels äldre män som deltar i debatterna...

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi