Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Vega i dag

Black Metal - Ett sätt att tala om ondska i skolan

Black Metal är en musikstil som karaktäriseras av ockulta teman och lågmält growlande. Forskarna Ketil Thorgersen och Thomas von Wachenfeldt har inom ramen för musikpedagogik undersökt om den svårtillgängliga och närmast ondskefulla musiken kan användas i undervisningen för att bättre kommunicera svåra och jobbiga känslor.

Spelpanelen

Spelutvecklarnas dilemma: Bara en av tio spelare orkar till sluttexten

Björn älskar Final Fantasy, men tycker det är onödigt att Square Enix kommer ut med hela tre olika titlar i spelserien på ett år. Milli funderar på varför det är så ovanligt att gamers orkar ta sig igenom ett helt spel.

Sportliv

Jerry Kvarnström tycker om att få stryk

Han tar matcher på kort varsel och får höra att han är dum och riskerar hälsan – men för Jerry Kvarnström fungerar rädslan och spänningen som en drog. Under burnouten fungerade idrotten som terapi för den 40-åriga MMA-fajtern, som ständigt söker nya kicks.

Norrena & Frantz: Besserwissern, buffeln, isprinsessan och den lättkränkta - det här är era sämsta sidor

Lyssna på det senaste avsnittet av Relationspodden och läs lyssnarnas berättelser här!

Nytt & populärt

Namnsdagar 28.2

Rune, Runa
Finska: Onni, Sisu
Ortodoxa: Vasili, Vilho
Samiska: Curtnaš
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Grönroos Garage: Elifantree spelade in musik i en grav

Anni Elif i bandet Elifantree bjuder på te och berättar om maffiga nya experimentella dubbelalbumet Hachi. Skivan spelades in i åtta länder, med åtta olika trummisar och till de mer makabra inspelningarna hör låten Mausoleum som spelades in i ett hemlightesfullt mörkt mausoleum i Norge med den avlidnes urna i ett förgyllt strutsägg ovanför dörren.

Serie: Ålands hjältar

Dramatiska utryckningar och utmanande uppdrag. Vi följer den åländska polisens och sjöbevakningens arbete sommaren 2020.

Serie: Exit

En norsk dramaserie som ger en unik inblick i skuggsidorna av det nyrika Norge. Fyra finanshajar från Oslo är mångmiljonärer och småbarnsföräldrar med en omättlig aptit på droger, våld, sex och grov insiderhandel. De har allt, men livet känns tomt utan lite extra spänning.

Kvanthopp

När himlen faller ned: rymdstenen som utplånade dinosaurierna

För 65 miljoner år sedan slog en enorm asteroid ned vid Yucatanhalvön och utlöste ett av alla tiders värsta massutdöenden på jorden. Bland annat ändades dinosauriernas långa herravälde. Det var en katastrof vars spår syns ännu i vår tid.