Hoppa till huvudinnehåll

Vi äter för mycket skräpmat – nästa riksdag vill göra kött, socker och fett dyrare

Dyrare mat slår orättvist hårt mot fattiga.

Flera partier vill höja priset på kött och skräpmat för att rädda klimatet eller folkhälsan. Problemet är bara att dyrare mat slår orättvist hårt mot låginkomsttagare om inte nyttig och klimatsmart mat också blir billigare.

Laine bröt sin tolv matcher långa måltorka – struten förde in honom i historisk kvartett och såg till att Finland nu har rekordmånga 30-målsskyttar

Patrik Laine var missnöjd med lagets insats.

Matchen mellan Winnipeg Jets och Dallas Stars bjöd på sju mål under den andra halvan. Patrik Laine prickade in en reducering som resulterade i att han är en av blott fyra 20-åriga NHL-spelare som har lyckats stå för tre 30-målssäsonger. Vi kan inte spela så här, sade Laine om lagets bleka insats.

Trump anser sig frikänd av Muellerrapporten - men kongressen fortsätter utreda brottsmisstankar, tror expert

USA-expert tror starkt på att kongressen fortsätter utreda.

Än så länge har endast en fyra sidor lång sammanfattning av Robert Muellers rapport om Rysslands inblandning i USA:s presidentval delgivits till kongressen. President Donald Trump anser sig redan fullt frikänd av sammanfattningen, men USA-experten Oscar Winberg tror att kongressen kommer fortsätta utreda Trumps förehavanden.

Mest lästa

Utbildare anser att finska sjömän är välförberedda inför krissituationer: "Att stanna i hamn är ett mycket svårt beslut"

Krissituationer övas regelbundet på kryssningsfartyg.

Den finska besättningen är väl förberedd inför möjliga krissituationer ombord på fartyg och det är något som man övar inför regelbundet. Det säger man vid sjöfartsutbildningen i Åbo. Frågan aktualiserades efter att kryssningsfartyget Viking Sky fick motorstopp i hård sjögång utanför den norska västkusten.

Operation Uppsala - när finska soldater spionerade för USA:s och Norges räkning

På 50-talet värvade CIA finnar för spionuppdrag i Sovjet.

Efter andra världskrigets slut skärptes det världspolitiska läget. Även över ett krigstrött Finland kastade kalla kriget sin skugga. För att avvärja ett östligt anfall påbörjade man en hemlig militäroperation, där CIA, norsk underrättelsetjänst och finska krigsveteraner bildade en fungerande spionorganisation. En av de värvade spionerna var Lauri Solehmainen som sommaren 1952 begav sig på hemligt uppdrag till Murmansk.

Lovleg

15-åriga Gunnhild flyttar hemifrån för att börja studera.

15-åriga Gunnhild flyttar hemifrån för att börja studera i den lilla norska staden Sandane. Friheten väntar, men också ansvaret. Hon söker sin plats i den nya världen och frågar sig vad hon vill ta med dit av sitt förflutna. Hon stöter på problem efter problem på vägen mot vuxendomen och navigerar mellan nya vänner, fester och skolarbete.

Tom of Finland

En historia om mod och kärlek.

Touko Laaksonen når internationell framgång med bilder som i tiden var förbjudna i Finland. En historia om mod och kärlek.

Doggystyle

Allt är perfekt - men så tvingas Asta flytta hem igen.

Asta är 21. På Insta är hennes liv helt perfekt. Hon har lämnat hålan hon växte upp i och lever livet i Köpenhamn. På riktigt är hon ändå utan pengar, utan jobb och utan ett ställe att bo på. Det sista hon vill att flytta tillbaka till sina föräldrar på landet.

Varje dag insjuknar 40 finländare i en minnessjukdom - så här kan du minska risken för att själv drabbas

Även personer i arbetsför ålder insjuknar.

Varje år insjuknar 14 000 finländare i en minnessjukdom, det är nästan 40 finländare varje dag. Det blir också allt vanligare att personer i arbetsför ålder insjuknar eller får problem med minnet. Senast i medelåldern lönar det sig att aktivt börja tänka på sin hjärnhälsa för att lindra eller i bästa fall förhindra att en minnessjukdom bryter ut senare i livet.

Vegatoppen

Indiebandet Timshel släpper sin sista låt

Låten Natalie utmanar Vegatoppen innan bandet lägger ner.

Efter åtta år som band släpper de finlandssvenska indiepopparna Timshel sin sista singel innan de går i graven. Låten är inspirerad av Natalie Portman och Tom Petty och handlar om en filmisk dröm som kolliderar med verkligheten.

Förstår du hur rösterna räknas i valet? Här får du lära dig d´Hondts valmatematik på ett enkelt sätt

Se på videon och lär dig d´Hondts metod på ett skönt sätt.

D´Hondts metod eller heltalsmetoden är ett sätt att fördela rösterna i ett val. Det gynnar stora partier och valförbund mellan mindre partier, medan riktigt små grupper kan ha svårt att komma igenom. Slappna av och lär dig d´Hondts metod på ett kittlande och lite annorlunda sätt.

Vilken kandidat syns mest i dina flöden? Hjälp Svenska Yle granska de dolda valkampanjerna på nätet

Gör valkampanjerna på webben mera transparenta.

Webben och sociala medier är effektiva kanaler för riktad marknadsföring - också när det gäller politiska budskap. Samtidigt är kampanjerna mindre transparenta än i traditionella medier. Hjälp oss öppna upp kampanjerna genom att skicka in bilder på valkampanjerna i ditt flöde. Läs också: Politiker struntar i massan och skräddarsyr valreklamen till utvalda grupper på nätet

Jonas Jungar: “Folkets åsikt” finns inte i webbens kommentarsspalter eller på Facebook

En överrepresentation av (äldre) män bland debattörerna.

Det finns en föreställning om att det som skrivs i kommentarsspalter avspeglar den allmänna opinionen i diverse samhällsfrågor. T.ex. använder medierna ofta diskussionerna på webben som förevändning för att rapportera om en viss fråga. Men det kan leda till en ordentligt snedvridning av diskussionen. T.ex. är det mestadels äldre män som deltar i debatterna...

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi