Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Justitieminister Anna-Maja Henriksson svarar på fem frågor om möjligheten att införa undantagstillstånd i Finland

På tisdagen blev det klart att Helsingfors, Esbo och Vanda planerar hårdare restriktioner på grund av det förvärrade coronaläget i regionen. Räcker det eller finns det behov av att ta i bruk beredskapslagarna igen? Justitieminister Henriksson (SFP) svarar.

Infektionsläkare Järvinen: Hård vinter väntar, nu måste vi skärpa oss

I Nyland råder nu allmän samhällsmitta och coronaviruset sprider sig snabbt. Myndigheterna skärper restriktionerna, men överläkare Asko Järvinen vid HUS betonar att ansvaret nu ligger hos var och en. Alla måste skärpa sig nu och hålla social distans, annars kommer vintern att bli verkligt hård, säger Järvinen som gästar Nyhetspodden i dag.

Hajbo Nyheter

Donald Trump är kanske redo att erkänna förlust och Viking Line har igen gått på grund

Nu verkar det äntligen som att Donald Trump går med på att Joe Biden har vunnit presidentvalet i USA. Ända sedan Biden vann har Trump försökt sätta käppar i hjulet för honom. På måndagen fick Biden grönt ljus att inleda övergångsprocessen. På lördagen körde dessutom Viking lines fartyg Grace på grund utanför Åland.

Lasse förklarar: Varför är Jimi Hendrix coolare än Eric Clapton?

Vem bestämde att Jimi Hendrix är världens bästa gitarrist? I den här videon får du veta hur ett konstfält fungerar och varför Bob Dylan borde hålla sig till musik och inte röra ett staffli.

Nytt & populärt

Namnsdagar 24.11

Siv
Finska: Lempi, Sivi, Lemmikki
Ortodoxa: Liimo, Pekka, Petri
Samiska: Sive
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Rosenlund förklarar: Oxford-vaccinet är en riktigt god nyhet, trots att det verkar skydda sämre

"Bara" ett 70-procentigt skydd uppges det coronvaccin ge som utvecklats vid Oxfords universitet för läkemedelstillverkaren AstraZeneca. Skyddet är på samma nivå som hos vanliga influensavaccin, men ändå sämre än de två tidigare vaccin-nyheterna som kommit. Vetenskapsjournalist Marcus Rosenlund förklarar varför den senaste vaccin-nyheten ändå är en god nyhet.

Se luciakandidaterna sjunga luciasången

Kandidaterna som tävlar om att bli Finlands lucia 2020 framför luciasången på De tios dag. Årets luciakandidater är, med start på översta raden från vänster: Amanda Wiik, Emma Niemi, Victoria Åkermarck och Alice Stenberg. På mellanraden: Karin Wallenius och Sofia Bäck. På lägsta raden: Melinda Karkola, Amanda Soini, Ellen Wikholm och Ingrid Enckell.

Lägsta domstolen

Varför tycker finsktalande så illa om oss?

Finskspråkiga tycker att finlandssvenskar är homosexuella, feminina och rika. Varifrån kommer fördomarna? Axel får ta emot fördomar i finsk radio och Max förbereder sig för folkmord.

Serie: White Wall

I en gammal gruva i norra Sverige har bygget av världens största slutförvaringsplats för kärnavfall nått slutrakan. Under schaktningsarbetet inträffar emellertid en oväntad explosion 700 meter under markytan. Vid undersökningen av olycksplatsen hittar man en bit vit vägg inne i det flera miljarder år gamla urberget, och den verkar fortsätta i all oändlighet. Det går inte att hitta en logisk förklaring på fyndet. Man bestämmer sig för att hemlighålla saken tills mysteriet är löst.

Serie: Sommaren -85

Välkommen tillbaka till 1980-talet och det lilla samhället Braxinge i Västergötland. En tid där solarier var ofarliga, musiken var cool och frisyrerna yviga. En svensk dramakomedi om tre generationer kvinnor.