Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

En hårslinga i Iran kan förändra allt – eller inget

“Kvinna, liv frihet!” Ropen skallar och slöjorna brinner på Irans gator och regimen tar till allt hårdare tag mot demonstranterna. Protesterna i Iran började över en vecka sedan när Masha Jhina Aminis dog i sedlighetspolisens häkte. Hennes brott: slöjan satt slarvigt. – Slöjan är en viktig symbol för iranska statens förmåga att kontrollera folket, säger mellanösternexpert Rouzbeh Parsi i Nyhetspodden med Jonna Nupponen.

Livet – berättelser från Svenskfinland

Efter 14 år av dagligt bastubad blev Tero en Tiktok-kändis

Med över 5 000 dagars bastubadande bakom sig blev Sauna Tero känd på videoforumet Tiktok. Nu vill studiehandledaren från Karleby hjälpa barn och unga genom att förebygga mobbning och mental ohälsa.

Sanditon

Roligt drama som bygger på Jane Austens sista romanmanus och spelar på människans stora känslor, av vilka den viktigaste förstås är kärleken.

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Regeringen föreslår stöd för höga elräkningar

Regeringen har presenterat sitt förslag till stöd för hushållen på grund av de höga elprirserna. Enligt förslaget får finländarna välja mellan att antingen dra av elkostnader i beskattningen eller söka ett bidrag från Folkpensionsantalten (FPA). Båda stödformerna gäller elkostnader på flera hundra euro per månad under perioden januari till april i vinter. Det maximala avdrag i beskattningen är 600 euro per månad och det maximala stödet från FPA 660 euro per månad. Redaktörer: Markus Ekholm och Peik Österholm

Sannfinländarna vill omvärdera svenskans ställning

Här hemma vill partiet Sannfinländarna slopa kraven på kunskaper i svenska. I partiets nya så kallade finskhetsprogram slår partiet fast att finskan är det enda språket som förenar finländarna. Partiet vill därför slopa den obligatoriska undervisningen i svenska i finska skolor, medan svenskspråkiga barn fortsättningsvis ska läsa finska, det säger partiledaren Riikka Purra. Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra sa alltså att partiet inte vill bidra till en utveckling där kunskaperna i finska i svenskspråkiga områden blir sämre. Redaktörer: Magnus Swanljung och Peik Österholm

Få ryssar söker asyl i Finland

I fråga om det ökande antal ryska medborgare som kommer till Finland, så uppger Gränsbevakningen att det är bara ett litet antal som söker asyl då de kommer över gränsen. Antalet asylsökande har visserligen ökat, för två veckor sedan var de tre personer och tjugo personer under förra veckan. De utgör ändå en liten andel av alla inresande, de var 17.000 bara nu under veckoslutet. Av dem kan en del sök asyl i Finland i ett senare skede eller i något annat EU-land, bedömer man vid Gränsbevakningen. Redaktör: Peik Österholm

Rovdjurscentret i Kuusamo mister tillstånd

Djurparkstillståndet för rovdjurscentret i Kuusamo tas tillbaka Det meddelar Regionförvaltningsverket i Norra Finland i ett pressmeddelande. Centret hade under sommaren tid på sig att redovisa för sin verksamhet samt förbättra påtalade brister i djurens livsförhållanden. Regionförvaltningsverket krävde en utredning efter att två björnar rymde från centret i våras. Nu anser verket att de åtgärder som vidtagits vid djurcentret inte är tillräckliga. . Redaktör: Ann-Lis Fredriksson/Laura Oksanen

Det brittiska pundet är just nu på en rekordlåg nivå jämfört med den amerikanska dollarn.

Det brittiska pundet är just nu på en rekordlåg nivå jämfört med den amerikanska dollarn. Ett pund motsvarar knappt 1,04 dollar, och experter befarar att pundet kan sjunka ytterligare i värde jämfört med dollarn. Det att pundets värde nu minskar beror på att Storbritanniens finansminister har presenterat ett stort stimulanspaket i form av historiska skattesänkningar och nya, stora lån. Storbritannien ska också trycka nya sedlar, dels ska drottning Elizabeth den andra bytas ut mot en bild på kung Charles den tredje, och dels ska 360 miljoner papperssedlar bytas ut mot nya sedlar som tillverkas av ett slags polymer-material, som möjliggör fler säkerhetsfunktioner. De papperssedlar som snart blir ogiltiga är värda 11 miljoner pund sammanlagt. Redaktörer: Alexander Beijar och Lena Bergman.

Namnsdagar 27.9

Torolf
Finska: Vesa
Ortodoxa: Sauvo
Samiska: Čoavvá
Namnsdagar © Helsingfors universitet
Watt Nytt

Slut på slit och släng – så här kan dina gamla kläder få ett nytt liv

Var hamnar kläder vi slänger bort och hur kan de få ett nytt liv? Amanda har rotat igenom sitt skåp för att hitta kläder hon inte längre använder och idag åker hon till Åbo där hennes gamla jeans blir något helt nytt.

Podd: Grönroos Garage

Sofia Zida har gått från Tenavatähti via latinopop till rock i Andy McCoys band

Hon säger att Andy McCoy känns som en pappa för henne. Mexikansk-finlandssvenska Sofia Stenman är uppväxt i Vasa och livet har tagit henne igenom både engelsk-, finsk- och spanskspråkig popmusik med latinosväng. Nu målar hon tavlor och hattar med Andy McCoy och i höst ska de till Japan med en kommande gemensam ep i bagaget.

Podd: Föräldrasnack

"Jag trodde man skulle undvika att bli klassförälder"

Varför väcker föräldramöten så starka känslor? Carro och Rebecka går igenom lyssnarnas meddelanden och försöker förstå varför många triggas av föräldramöten. En skriver att föräldramöte borde byta namn till jämförelsemöte, och tycker att de högljudda, engagerade föräldrarna är de allra värsta. Carro känner sig träffad.