Hoppa till huvudinnehåll

Leo vill klara sig utan EU: “Nu fungerar inte jordbruket utan EU-stöd”

Så fixar du 2019.

Leo Klinge är 22 och ska snart ta över sina föräldrars gård i Sjundeå. Just nu är jordbruket i Finland helt beroende av stöd från EU, men Leo hoppas på att i framtiden kunna klara sig utan stöd. Av de cirka 1,5 miljarder euro som Finland får av EU i form av olika stöd går 60 procent, eller 873 miljoner euro, till jordbruket. Leo oroar sig över rörelsen att minska på kött- och mjölkprodukter och tycker istället att inhemska produkter borde understödas.

"Vi behöver inte beblanda oss och ha främlingar här, låt ungrare vara ungrare" - migrations- och familjefrågor väcker känslor inför EU-valet i Ungern

Många väljare ser det kommande valet som ett ödesval.

Den 26:e maj är det dags för det ungerska folket att välja sina representanter i EU. Och Ungern har alltmera visat sig bli en tongivande röst för en politisk rörelse som vill se ett mindre sammanhållet Europa. Irén Szücsné Kántor, bor tillsammans med sin man Zoltán i den lilla byn Röszke vid gränsen mellan Ungern och Serbien. Szücsné Kántor har bott här sedan mitten av 1980-talet.

Österrike står inför nyval – förbundskansler Kurz regering avgår efter avslöjanden om vicekanslerns Rysslandskontakter

Förbundskanslern inledde genast sin valkampanj.

I Österrike kommer det till nyval. Förbundskansler Sebastian Kurz meddelade på lördagskvällen att han inte kommer att fortsätta regeringssamarbetet med det österrikiska Frihetspartiet FPÖ. Bakom beslutet ligger en video där vicekanslern och FPÖ-chefen Heinz-Christian Strache visade sig beredd att ta emot pengar och hjälp från Ryssland inför valet 2017.

Mest lästa

Stort kampanjmaskineri slipar på strategin som ska göra "Medelklass-Joe" Biden till USA:s nye president

Vilken kommunikationsstrategi ger Biden seger i valet?

Joe Biden som demokraternas presidentkandidat, den som slår Donald Trump. Den tanken har redan tagit fart i USA, trots att det återstår 17 månader till valdagen. Men då kan Biden knappast fortsätta som den gamla mannen som berättar ungdomsminnen från kongressen.Han måste betona framtiden.

Bo Ahlgren: Måste man ha en pappa? Kan man inte bli hel utan?

Är mamma, pappa barn den lyckligaste kombinationen?

Vem är min pappa? Den frågan ställer sig Bo Ahlgren när han fyller 51. Han har aldrig fått veta vem hans biologiska pappa är. Samtidigt undrar han över varför världen alltid måste vara formad på samma sätt? Mamma, pappa, barn. Men om det inte är så? Om det är mamma, mommo, mofa och barn, ett litet frontmannahus, och fadern okänd hela livet.

5G-nätverk kan störa vädersatelliter – meteorologer oroade över sämre prognoser i framtiden: “I värsta fall kan vi helt missa när en stor storm bildas”

Störningar kan äventyra många människoliv.

Flera länder kommer troligen att börja använda 5G-nätverk på sådana frekvenser som en del vädersatelliter är beroende av. Det kan göra väderprognoser mindre pålitliga och äventyra många människoliv, varnar meteorologer.

Stugboken från helvete – norsk komiker har skrivit en tokrolig bok om hyttelivets styggelser

Are Kalvø ifrågasätter ett av Norges absolutaste måsten.

Are Kalvø hade aldrig varit på tur och aldrig sovit i en hytte. Och han hade inte saknat det heller. Tills han vågade ett försök. Resultatet är en av de roligaste böckerna på länge. (Svenska Yle ordnar för övrigt på onsdagen en livekväll, Stugan är värst, där också du får berätta om dina värsta stugminnen. Ett frågeformulär hittar du i slutet av artikeln.)

"Ett lobbyistregister skulle medföra gemensamma spelregler" – statsvetare Thomas Karv ser positivt på ett register över lobbyister

Bra både för politiker och företag att det finns lobbyister.

I veckan uppgav Antti Rinne att partierna som deltar i regeringsförhandlingarna är ense om att det behövs ett register där lobbyister antecknas. Statsvetare Thomas Karv menar att ett register skulle medföra gemensamma spelregler, någonting som alla parter skulle dra nytta av.

NHL-kolumnen: Tut-tut-tut, gör utrymme för ”Tuuk”– Rask kör in bland alla tiders slutspelsmålvakter

Tuukka Rask kliver upp mot toppen i alla tiders statistik.

Att Tuukka Rask hör till den absoluta eliten bland målvakterna i NHL:s grundserie genom tiderna är inget nytt. Fantastisk har han även varit i slutspelet, speciellt när Bruins nådde final 2013. Den här våren är på väg att bli följande steg – ”Tuuk” kan bli en av playoffgiganterna.

Madelina och Lucian lever på att samla flaskor i Köpenhamn – men Danmarks skärpta tiggerilagar har gjort livet svårare för hemlösa

Norska och svenska kommuner kan förbjuda tiggeri.

I Danmark kan tiggeri ge två veckors fängelse och det är förbjudet att bo i läger - ändå fortsätter fattiga östeuropéer att komma till Köpenhamn för att förtjäna pengar. Enligt politikerna fungerar de skärpta lagarna bra, medan frivilligorganisationer anser att lagarna bara ändrar de hemlösas sätt att överleva på gatan.

Därför är upptrappningen mellan USA och Iran så farlig: ”Alla är rädda för att se svaga ut, ingen vill ge vika, ingen talar med varandra”

Upptrappningen är avsiktlig - följderna kan inte förutspås.

Läget mellan USA och Iran har på kort tid trappats upp till den grad att omvärlden oroas för öppen väpnad konflikt. Iranexperten Rouzbeh Parsi ser upptrappningen som ett avsiktligt led i USA:s politik mot Iran under president Trump. Ingen vill egentligen ha krig, men det kan vara omöjligt att stoppa ett om något händer.

Sjöfartens klimatpåverkan ska minska med hälften – förslag om fartbegränsningar katastrofalt för passagerartrafiken på Östersjön

Frakten är klimatsmart men passagerartrafiken ifrågasätts.

Sjöfartens klimatpåverkan hotar öka avsevärt när allt mer varor transporteras globalt. Den internationella sjöfartsorganisationen IMO har ändå beslutat att minska utsläppen av växthusgaser med hälften. En möjlighet är att sänka hastigheterna till sjöss, ett förslag som enligt Finland vore katastrofalt för passagerartrafiken i Östersjön.

Författaren Nina Lykke: Äktenskapets tid är förbi – det är fint men samtidigt väldigt naivt att tro att kärleken ska hålla livet ut

Vad händer då man skiljer sig?

Då Nina Lykke var 34 år gammal skiljde hon och hennes man sig. Hon säger att det var tur att hon gjorde det då hon ännu var ung och orkade ta sig an nya förhållanden. I hennes bok Nej och åter nej spelas skilsmässans goda och dåliga sidor upp från alla parters håll.

Filmrecension: They shall not grow old – Peter Jackson tar oss till skyttegravarna under första världskriget och visar något snudd på magiskt

Stumfilm har restaurerats, färgsatts och fått ljud.

För att uppmärksamma 100-årsjubileet av första världskrigets slut har Peter Jackson gått igenom hundratals timmar av arkivmaterial från kriget. De här stumfilmerna har han restaurerat, färgsatt och skapat en ljudvärld till. Slutresultatet är en dokumentär som ger en rysningar.

Jonas Jungar: Bidrar pressfriheten till att vi är lyckliga medborgare? Finland innehar många topplaceringar, men här är en som sällan nämns

Nordiska länder toppar listan då pressfriheten hyllas i dag.

Situationen för journalister blir allt mer bekymmersam runtom i världen. Allt fler får sätta livet till p.g.a. sitt jobb, medan pressfriheten naggas i kanterna i flera länder. Det ger oss ännu större orsak att värna om vår egen frihet, skriver Jonas Jungar med anledning av att vi i dag firar pressfrihetens dag...

Direkt på Arenan

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Tipsa och kontakta oss

Vet du något som borde granskas av Svenska Yles journalister?
Tipsa oss
Vill du ge respons eller hitta kontaktuppgifter?
Kontakta oss

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi  
Version 0519A