Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Hur är det att vara hockeyproffs?

Axel Holmström och Henrik Eriksson från Vasa Sport berättar om isbaden i sin vardag.

Teater: Ruikuttajat! gör roliga och empatiska Folkefiender

Ibsens klassiker blir ett infallsrikt och underhållande drömspel som flyttar fokus från sanningssägaren till alla oss vanliga.

Poddar

Lucka 7: Trumpen efter trumpetandet

Inne på Lotus rum händer det mystiska saker. Dessutom får Mustomten av misstag reda på att Plåstret inte tyckte om hans trumpetkonsert.

Sju personer söker tjänst som utvecklingschef i Jakobstad

På onsdag eftermiddag gick ansökningstiden för tjänsten som utvecklingschef i Jakobstad ut. Sju personer lämnade in en ansökan.

De som söker tjänsten är Jakobstadsborna Kristoffer Barkar, Esko Heinonen, Jenny Jakobsson och Johan Lithén samt Matti Koivisto från Karleby, Satu Lillbacka från Vetil och Emma Wester från Vörå.

Intervjuer med de sökande kommer att göras före utgången av december.

Diskussion men inget konkret förslag gällande gratis papperspåsar för bioavfall i Jakobstadsregionen

Österbottens avfallsnämnd, dit bland annat Jakobstadsregionens kommuner och Karleby hör, diskuterade på onsdagen ifall avfallshanteringsbolaget Ekorosk ska börja dela ut gratis papperspåsar för bioavfall.

På grund av begränsad tillgång på papperspåsar för bioavfall i butiker, ville Karleby stads medlemmar i avfallsnämnden diskutera ifall hushållen ska kunna hämta gratis påsar av Ekorosk.

Nämnden diskuterade ärendet men fattade inga konkreta beslut. De konstaterade dock att det är viktigt att informationen som går ut till hushållen är tydlig oberoende av vilket beslutet blir.

Ekorosks styrelse har tidigare i höst meddelat att de kommer föreslå för avfallsnämnden att hushållen från och med nästa sommar måste samla in bioavfallet enbart i papperspåsar och att hushållen måste skaffa påsarna själva.

Telakka Porvoo Borgå föreslås vinna anbudsförfarandet för Västra åstrandens gästhamn

Med anbudsförfarandet sökte staden en aktör till gästhamnen på Västra åstranden. Området som anbudsförfarandet gäller inbegriper också de skyddade varvsbyggnaderna vid Wilenius båtvarv. Borgå stad har bedömt de två anbuden som kom in mot slutet av sommaren.

Telakka Porvoo Borgås anbud gällde hela området och Wilenius båtvarv ry:s anbud varvsbyggnaderna och den tomt där varvet ligger. Här kan du läsa mer om de båda anbudsgivarnas visioner.

Stadsutvecklingsnämnden behandlar anbudsförfarandet på sitt nästa möte den 13 december. Förslaget är att Telakka Porvoo Borgå vinner anbudsförfarandet eftersom det bara är i deras anbud som verksamhet i gästhamnen ingår.

Föreningen Wilenius båtvarv föreslår i ett eget pressmeddelande att staden kunde ändra på planen för gästhamnen så området skulle få mer byggrätt och de båda anbudsgivarna kunde rymmas sida vid sida.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar kuvattuna maaliskuussa 2015.

HS: Imam Anas Hajjar har avlidit

Ordförande för Islamska samfundet i Finland, imam Anas Hajjar har avlidit, uppger Helsingin Sanomat som säger sig ha fått saken bekräftad av samfundet.

Enligt samfundets inlägg på sociala medier hade imam Hajjar, f. 1969, varit sjuk en tid före sin död.

Hajjar föddes i Damaskus i Syrien och flyttade till Finland som ung vuxen. Han utsågs till imam år 2010 och har förespråkat en sansad linje med såväl inre som yttre dialog och han har talat mot radikalisering.

I sin ungdom studerade han bland annat medicin och kom senare att verka som ordförande också för Finlands muslimska råd.

Omvända jultomtar slog till i Tammerfors – 156 paket på villovägar

Tjuvar bröt sig in i ett uthämtningsställe i Leinola.

362 personer skadades svårt i trafiken i fjol

Under år 2021 förolyckades 236 personer och 362 skadades svårt i trafikolyckor i Finland, visar siffror från Institutet för Olycksinformation.

Det är fråga om det näst värsta året sett till svåra skador i vägtrafiken på tio år.

Av de personer som omkom eller fick svåra skador var fler än var femte under 18 år.

I fjol rapporterades inalles 91 400 trafikolyckor. Det var en ökning med 11 procent från år 2020.

Vasa universitet och yrkeshögskolan SAMK samarbetar

Vasa universitet och yrkeshögskolan SAMK i Björneborg inleder ett samarbete inom energi och robotik för att grunda en professur och starta ett magistersprogram.

Professuren ska stärka samarbetet mellan Österbotten och Satakunda för den gröna omställningen och utvecklandet av batteriklustret.

I både Österbotten och Satakunda har företag redan kommit långt i planeringen och gjort miljardinvesteringar för den gröna omställningen och batteriklustret. Vasa universitet och SAMK vill tillsammans stödja företagens tillväxt i båda landskapen.

Professuren kommer att placeras i Björneborg.

Lil Nas X, Skrillex och många fler bokade till Ruisrock

Musikfestivalen Ruisrock har publicerat en lista på några av de artister som kommer att uppträda i Runsala nästa sommar. Bland de internationella artisterna hittar man också PinkPantheress från Storbritannien, amerikanska Denzel Curry och svenska Yung Lean.

Finland representeras av rapartisten Gettomasa, pop-rock gruppen Haloo Helsinki! samt de populära artisterna BEHM och Erika Vikman.

Ljusstigen i Åbo lockade runt 200 000 besökare

Runt 200 000 besökare tog sig ut för att titta på det populära ljusevenemanget Ljusstigen i Åbo, skriver Åbo stad i ett pressmeddelande. Det är svårt att uppskatta exakt hur många som deltog i evenemanget, men enligt evenemangets producent Minna Heiniö uppnådde man det allra viktigaste målet - att sprida god stämning och bidra till en glad, gemensam upplevelse.

Evenemanget ordnades i huvudsak under fyra dagar, och avslutades på självständighetsdagen, men en del av konstverken kommer att stå kvar fram till mitten av januari. Till exempel Förin kommer att vara upplyst av ett stort hjärta ännu i en dryg månad.

Viking Lines vd dementerar att M/S Rosella säljs till Grekland

Ålands Radio och TV rapporterade i går kväll att det grekiska rederiet Aegean Speed Lines är nära att köpa Viking Lines M/S Rosella.

Enligt Arxipelagos, ett grekiskt sjöfartsmedium, är det nästan säkert att en affär blir av. De menar att Rosella troligtvis kommer att levereras till Grekland redan i januari 2023, skriver Arxipelagos.

Enligt tidningen Nya Åland har Viking Lines VD, Jan Hanses, sagt att fartyget inte har sålts.

Över 150 passagerare skadades i tågolycka nära Barcelona

155 personer skadades då två tåg krockade i närheten av Barcelona i Spanien i morse, uppger myndigheterna och spanska medier.

Fem personer skadades mer allvarligt, resten lindrigt. 18 sjukvårdsenheter skickades till platsen.

Olyckan inträffade på stationen Montcada i Reixac-Manresa då ett tåg körde in bakifrån i ett annat tåg som stod på samma spår, uppger det statliga järnvägsbolaget Renfe.

Trafiken på banavsnittet som leder in till Barcelona har varit avbruten under förmiddagen.

Källa: AFP

Malms flygplats vänner fick avslag – HFD behandlar inte ansökan att skydda området

Högsta förvaltningsdomstolen behandlar inte föreningens ansökan om att skydda Malms flygplats.

Föreningen Malms flygplats vänner fick 2019 avslag av NTM-centralen på sin ansökan om att flygplatsen skulle fredas. Föreningen hänvisade till lagen om skyddandet av byggnadsarvet.

Föreningen tog frågan vidare till miljöministeriet och sedan till domstolarna men fick avslag överallt.

Flygplatsen stängdes i mars 2021 och nu planeras där bostäder för upp till 25 000 invånare.

Priset på 95-oktanig bensin sjönk

Snittpriset på 95 E10-bensin sjönk i Finland till under två euro litern i förra veckan. Det är första gången sedan slutet av februari som priset inte överskrider två euro, visar Statistikcentralens siffror.

Pumppriserna sjönk till i snitt 1,98 euro förra veckan.

Priset på diesel hölls på fortsatt hög nivå; det kostade i snitt 2,14 euro per liter att tanka diesel.

Källa: STT

THL: Mycket smittspridning men coronaläget ändå stabilt

Institutet för hälsa och välfärd THL betecknar coronaläget i Finland som stabilt, trots många fall av smitta och trots nytt rekord i antalet covidpatienter inom primärvården i oktober-november.

Ökningen beror enligt THL på att hemvården inte fungerar optimalt på grund av personalbrist.

Inom specialsjukvården har antalet covidpatienter bibehållits oförändrat under flera månader, uppger THL.

Folkhälsomyndigheten tänker inte ändra på sina vaccinrekommendationer i rådande epidemiläge.

Källa: STT

Poddar

Lucka 7: Trumpen efter trumpetandet

Inne på Lotus rum händer det mystiska saker. Dessutom får Mustomten av misstag reda på att Plåstret inte tyckte om hans trumpetkonsert.

Helsinge på andra plats i STT:s jämförelse över gymnasium – Grankulla fjärde

I en jämförelse som nyhetsbyrån STT har låtit göra placerar Helsinge gymnasium i Vanda sig på andra plats. Helsinge jämförs i gruppen stora gymnasier med över 50 deltagare i studentskrivningarna.

STT har låtit jämföra betygen i de obligatoriska ämnena med medeltalet från avgångsbetyget i grundskolan.

Bäst bland stora gymnasier är Katedralskolan i Åbo och på tredje plats kommer Brändö gymnasium från Helsingfors. Gymnasiet Grankulla samskola knep fjärde plats.

I livets början och livets slut behöver vi ofta extra stöd – då kan vi behöva en doula

Allt fler människor vill ha hjälp av en doula i livets början och livets slut.

Haavisto reser till USA för att träffa Blinken

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) besöker Washington den 7–8 december för att träffa USA:s utrikesminister Antony Blinken, skriver Utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Ministrarna ska bland annat diskutera framstegen i Finlands Natomedlemskapsprocess och prata om Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Förutom att minister Haavisto har ett enskilt möte med utrikesminister Blinken, kommer han också att träffa Blinken tillsammans med Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Källa: Utrikesministeriets pressmeddelande

Lena Selén är årets kulturpristagare i Ingå

Årets kulturpris 2022 i Ingå går till Lena Selén. Hon driver museet Igor i Degerby.

Priset delades ut på Ingå kommuns självständighetsfest den 6 december.

Under samma tillställning blev det klart att skytten William Wilkman är årets unga idrottare i Ingå.

Viking XPRS.

Viking XPRS registreras under finsk flagg

Rederikoncernen Viking Line Abp har beslutat att registrera sitt passagerarfartyg Viking XPRS i det finska fartygsregistret.

Viking Line uppger att beslutet grundar sig på att rederiet vill underlätta personalrekrytering och sköta all personal själva utan mellanhänder. Målet är att flaggbytet ska genomföras under första kvartalet 2023, skriver man i ett pressmeddelande.

Rederiet kommer att ledigförklara samtliga tjänster ombord på Viking XPRS, med vissa undantag. Både fartygets nuvarande cirka 175 anställda och de som arbetar på rederiets övriga fartyg, som seglar under finsk flagg, kan söka tjänsterna.

Fartyget, som började trafikera 2008, har varit registrerat i Estland sedan 2014.

Stordonation till KH Renlunds i Karleby igen

I Karleby har KH Renlunds museum fått en stor donation till sin så kallade outsider-samling, eller naiv konst som det också kallas då det handlar om en barnslig enkelhet i verken, och där konstnären ofta saknar formell konstnärlig utbildning.

Donationen innehåller 117 verk av fyra olika konstnärer. De flesta av verken kommer från Madge Gill, som avled 1962 men vars verk i dag finns på flera europeiska museum. Verken har väckt intresse nationellt och en del av dem kommer i vår att lånas ut till nationalmuseet i Helsingfors.

För tre år sedan fick KH Renlund en donation med några mycket kända verk i genren naiv konst. Den samlingen beräknas vara värd en halv miljon euro.

Drygt 80 veteraner kvar i Österbotten

De finländska veteranföreningarna avvecklar på många håll sin verksamhet.

Veteranförbundet har lagt ner ungefär 90 föreningar i år.

I Österbotten finns i dag drygt 80 veteraner som får fronttillägg, i Mellersta Österbotten är det omkring 30. Deras medelåder är i dag 97 år.

I hela landet finns ungefär 3 200 veteraner som får fronttillägg, i den siffran ingår till exempel också lottor och mer än hälften av de som får fronttillägg är i dag kvinnor.

Liten brand vid Parocs bergullsfabrik i Pargas

Vid Parocs bergullsfabrik i Pargas uppstod en brand i en ugn i en industrihall tidigare under morgonen. Räddningsverket fick larm om saken vid halv sju, och skickade flera enheter till platsen.

Räddningsenheterna lyckades släcka branden och vädra i fastigheten. Branden hann inte sprida sig, och ingen skadades.

Person hittades död i Sundet i Karleby

En man har hittats död i stadssundet i Karleby. Kroppen hittades på tisdagen och enligt polisen är det troligen fråga om den nepalesiske studerande som anmäldes försvunnen i helgen. Mannen hade ringt flera gånger till en vän natten till lördag men efter det har hans telefon inte gått att nå.

Polisen gör nu en utredning av dödsorsak och informerar inte mera i ärendet.

Namnsdagar 7.12

Agda, Ågot, Agata
Finska: Sampsa
Ortodoxa: Ambrosius, Anton, Anttoni, Toni
Samiska: Agát
Namnsdagar © Helsingfors universitet