Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Analys: I Sannfinländarnas fosterländskhet ryms svenskan bara med ibland

En tillbakablick visar att motsättningarna mellan språkgrupperna piskas upp när partiet kan dra politisk nytta av det, skriver Magnus Swanljung.

Starkt motstånd till att stänga jourer i Västra och Östra Nyland: ”Jag är förbannad”

Idag samlades demonstranter för att rädda samjourerna i Lojo och Borgå. Enligt Mikaela Nylander, styrelseordförande för Östra Nylands välfärdsområde, är sparplanen ett dåligt förslag som äventyrar patientsäkerheten.

Kampanjen Bra sagt

Konflikter föds då vi inte längre pratar med varandra – så här blir du en bättre samtalspartner

Konflikter kan blossa upp plötsligt, högt och ljudligt eller ligga och pyra under ytan en längre tid. En konflikt innebär ofta djupa motsättningar. Här får du en del goda råd för bättre diskussioner och samtal.

Ryssland har illegalt annekterat fyra ukrainska regioner – Putin deklarerade: ”Folket har gjort sitt val”

”Invånarna i regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja blir våra landsmän för alltid”. President Putin har hållit ett tal som präglades av fientlighet mot väst.

Strula

Ella och Nadia börjar i en ny skola. Kärleken krockar med skolan, klickbildningen är hård och det är en ständig kamp att stå emot grupptrycket. De försöker hitta sig själva och passa in på samma gång - och då är valen inte alltid enkla.

Sportliv

Tårarna under VM sa allt – ett råd ändrade Saga Anderssons tankesätt: "Det hjälper alltid att tala"

2022 var året då Saga Andersson äntligen lämnade den bittra självkritiken och frustrationen bakom sig. Efter flera rekordlösa säsonger hade den tidigare stortalangen hamnat in i spiral kantad av negativa tankar. Ett tips från en idrottspsykolog ändrade riktningen.

Kulturpodden

Heiman eller hemman – är dialekt välkomnande eller uteslutande?

I ”Heiman” på Wasa Teater talar skådespelarna genomgående sina egna dialekter, något som väckt diskussion. Kulturpoddens Silja och Marit gästar Korsholms gymnasium tillsammans med Jessica Morney och Axel Åhman för en live-diskussion om dialekten som ett sammanhållande kitt, men också som exkluderande för folk utifrån.

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Enkät: Barnbidragen borde anpassas till familjens inkomster

Över hälften av finländarna yucker att storleken på barnbidragen borde anpassas till familjens inkomster. Enligt en mätning som tidningsgruppen Uutissuomalainen har gjort talar 57 procent av finländarna för det här, medan drygt 30 procent är emot Barnombudsmannen Elina Pekkarinen tolkar resultatet som att det finns en önskan om att systemet med barnbidrag förnyas. 1 000 finländare deltog i mätningen. Redaktör: Katarina Björk

Ryssland använde veto i säkerhetsrådet

Ryssland har som väntat använt sitt veto i FN:s säkerhetsråd, när västvärlden försökte fördöma Rysslands annektering av ukrainska områden. Västmakterna vill åtminstone visa att Moskva har isolerat sig i sitt krig. Tio av de femton länderna i säkerhetsrådet röstade för att fördöma Ryssland medan fyra länder - Kina, Gabon, Indien och Brasilien - avstod från att rösta. Redaktör: Katarina Björk

Sannfinländarnas riksdagsgrupp kräver åtgärder för mindre svenska i grundskolan

Sannfinländarna i riksdagen har lämnat in en åtgärdsmotion där de kräver att regeringen minskar på undervisningen i svenska i grundskolan. Dels vill partiet att regeringen tar tillbaka ett förslag om att utöka antalet veckotimmar i svenska, dels att regeringen vidtar åtgärder för att på sikt göra svenskan frivillig på alla utbildningsstadier. En åtgärdsmotion leder ingen vart utan majoritet i riksdagen, men motionen visar att Sannfinländarna nu aktivt driver de krav som presenterades i ett nytt politiskt program i måndags. Redaktörer: Magnus Swanljung och Katarina Björk.

Finland fördömer skarpt Rysslands besked om olaglig annektering av rysk-ockuperade ukrainska regioner

Finland fördömer skarpt Rysslands besked om olaglig annektering av rysk-ockuperade ukrainska regioner. De skenomröstningar som har ordnats i regionerna kränker Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och bryter mot FN-stadgan, säger president Sauli Niinistö, och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott . Enligt Kreml har Donbass-regionen tidigare varit i "fel händer" ur rysk synvinkel, det här innebär att kriget fortsätter, sa Niinistö. Finland kommer inte att erkänna det olagliga införlivandet av ukrainska regioner med Ryssland, och fortsätter ge sitt starka stöd till Ukraina så länge det behövs. Redaktörer: Alexander Beijar och Katarina Björk. Niinistö säger att budskapet i Putins tal var som man befarat, det värsta möjliga. Enligt Kreml har Donbass-regionen tidigare varit i "fel händer" ur rysk synvinkel, det här innebär att kriget fortsätter, sa Niinistö. Finland kommer inte att erkänna det olagliga införlivandet av ukrainska regioner med Ryssland, och fortsätter ge sitt starka stöd till Ukraina så länge det behövs. Redaktörer: Alexander Beijar och Katarina Björk.

Svenska myndigheter varnades om Nord Stream - nu kokar det på Östersjön

Nord Stream ett och två gick på en natt från en potentiell politisk krutdurk till att faktiskt bli en. När läckorna blev allmänt kända märkte seismologen Björn Lund vid det svenska nationella seismiska institutet, att han kan ha en roll att spela i detta. Reporter: Lucas Dahlström

Namnsdagar 2.10

Ludvig
Finska: Valio
Ortodoxa: Kiprian, Stiina, Antti, Antero, Anna, Anni
Samiska: Vállju
Namnsdagar © Helsingfors universitet
Spelpanelen

Disney Dreamlight Valley vill ta dina pengar – men på ett mysigt sätt

Disneys motsvarighet till Animal Crossing låter dig träffa dina favorit disneyfigurer i en färggrann, fluffig miljö. Prins och prinsessdrömmarna går i uppfyllelse, men det buggiga slutresultatet gör det väldigt tydligt att du är på besök enbart för att spendera pengar.

En historiepodd