Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Kriget i Ukraina

Soldater evakuerade från Azovstal | Zelenskyj: Ukraina går 5 miljarder dollar på minus i månaden på grund av kriget | Ukrainska motoffensiven ska ha nått ryska gränsen vid Charkiv

Vi rapporterar om det senaste från Ukraina.

Senaste uppdateringar

109 följer
05:04
Zelesnkyj: Ukraina går 5 miljarder på minus per månad
04:58
Ukrainas president: Också de sista av Azovstals försvarare kommer att räddas
16.5
Försvarare evakuerade från stålverket i Mariupol

Gröna burgare och kolsvarta affärer

Jessica Stolzmann köper en klimatkompenserad hamburgare i Finland. Hon får veta att utsläppen för hamburgaren kompenseras av vanliga familjer i Uganda. I Kampala letar hon upp familjerna som städar upp efter oss. Hon stöter på en bransch som saknar insyn och tydliga regler. "Gröna burgare och kolsvarta affärer" är en granskande road movie om hur vi köper oss gott samvete på bekostnad av klimatet.

Nu ritas Europas säkerhetspolitiska karta om för alltid

Nu är det klart att Finland och Sverige söker om medlemskap i Nato. Det som inte är klart är vilka följderna blir, både i Östersjön och vid vår östra gräns. Vad kommer Ryssland att hitta på som hämnd? Har vi en fiende som granne för evigt nu? Charly Salonius-Pasternak, expert på global säkerhetspolitik i Nyhetspodden med Jonna Nupponen.

Livet

När Andrea blev gravid tyckte många att hon inte duger som mamma

Andrea Westerlund har en intellektuell funktionsnedsättning och diagnosen lindrig utvecklingsstörning. Hela sitt vuxna liv har hon drömt om att bli mamma. Men när hon började vänta sonen Harald var det många som ifrågasatte hennes föräldraskap.

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Statsvetare Kimmo Grönlund: Maratondebatt om Nato behövs trots att utgången är given

Riksdagen debatterar Finlands Natoansökan i en maratondiskussion som började i går förmiddag. Varför behövs en så utförlig debatt om det råder så stor enighet bland ledamöterna? Professor i statskunskap Kimmo Grönlund svarar på frågan. Reporter Sofia Kajander.

När företag klimatkompenserar - hur vet de vad de får?

Skogsgödsling är ett sätt att klimatkompensera som går att mäta. Men hur väl kan företag lita på att den klimatkompensation de köper verkligen gör vad som utlovas och vem ska de klaga hos om så inte är fallet? Intervjuade: Ville Laasonen på Miljöministeriet, Satu Widen på Konkurrens- och konsumentverket och Mikael Hildén från Finlands miljöcentral. Reporter: Anna Dönsberg.

Turkiet kommer att upprätthålla goda relationer till både Ryssland och Ukraina också i framtiden

Turkiet kommer att upprätthålla goda relationer till både Ryssland och Ukraina också i framtiden - det uppger Ibrahim Kalin - utrikespolitisk rådgivare till president Recep Tayyip Erdogan. Kalin säger till Reuters att en mer fientlig inställning till Ryssland inte gagnar Turkiet - eller omvärlden. Turkiet har stängt infarten till Svarta havet för ryska örlogsfartyg - och fördömt invasionen - men har inte infört några sanktioner. Kalin säger att båda länderna kan lita på Turkiet i nuläget - och att fortsatta goda Rysslandsrelationer därför är viktiga om förhandlingar ska vara möjliga i framtiden. Redaktörer: Viktor Heikel och Alexander Beijar

Ryska utrikesministeriet kallar Finlands och Sveriges Nato-beslut för ett allvarligt misstag

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov kallar Finlands och Sveriges Nato-medlemskap ett allvarligt misstag med långtgående följder. Enligt Rjabkov kommer beslutet att ansöka om medlemskap och kullkasta årtionden av alliansfrihet att påverka hela den globala säkerhetsordningen. - De ska inte ha några illusioner om att vi bara kommer att stå ut med det här, säger Rjabkov till rysk press. Rjabkov säger att Ryssland blir tvunget att svara på beslutet, men gav fortfarande inga detaljer om vad Ryssland har för avsikter. Redaktörer: Viktor Heikel och Lukas Lindström.

Ryssland kan försöka motsätta sig Nato-medlemskapet på diplomatisk väg

Det är möjligt att Ryssland försöker stoppa Finlands Nato-medlemskap genom att hänvisa till bindande avtal, exempelvis genom en diplomatisk not. Det säger justitieministeriets rättschef till nyhetsbyrån STT. Utrikesministeriet har på förhand underrättat Nato om dom internationella avtal som kan ha betydelse när medlemskapet behandlas. Till dem hör bland annat avtal gällande Ålands demilitarisering och Finlands relationer till Ryssland. Statsrådet har konstaterat att dom avtal som binder Finland inte hindrar oss från att lämna in en Natoansökan. Ryssland har upprepade gånger sagt att ett finländskt och svenskt Natomedlemskap skulle orsaka "allvarlig skada" för ländernas relationer. Redaktörer: Lena Bergman, Mikaela Remes

Namnsdagar 17.5

Rebecka, Hagar
Finska: Maila, Maisa, Mailis, Rebekka, Maili
Ortodoxa: Antero
Samiska: Máilá
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Just nu finns en många hotbilder för hushållens ekonomi – Jag försöker vända dom till något postivt, säger Lasse Corin

Det känns som att det är sällsynt många saker i luften, många saker som påverkar hushållens ekonomi just nu och dessutom samtidigt. Gäst i Pengarnas värld är Lasse Corin, chefsekonom på Aktia.
Hur hänger allt ihop: kriget, bensinpriserna, inflationen, råvarupriserna och aktiemarknaden?

Föräldrasnack

Carro om utmaningar som förälder: "Jag har svårt att släppa taget när de blir allt mer självständiga"

Carro kämpar med att inte låta hennes personliga utmaningar påverka föräldraskapet. Rebecka kämpar med att bemöta sitt barn som känner oro och rädsla.

"Vi måste tala om Bono"

Det är lätt att släppa sig cynisk angående Bonos och The Edges gig i Kievs metrotunnel. Internet lät sig inte vänta på sarkastiska kommentarer om allas vår självutnämnde världsförbättrande rockstjärna Bono. Lasse och Joakim Rundt analyserar Bonos och U2:s olika tilltag och PR-trick och vrider och vänder på Kiev-giget.

Watt Nytt

Är det möjligt att tjäna mycket pengar i Roblox?

Roblox har skapat en spelplattform som gör det möjligt för vem som helst att utveckla spel där. Men kan man bli rik på att bygga virtuella världar i Roblox?