Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Lejonen live: Nagelbitare i Tammerfors då Finland möter Sverige | Säteri vaktar kassen och bara första kedjan intakt

Yle Sporten direktrapporterar från Tammerfors!

Senaste uppdateringar

2 min
Usel blåvit statistik i hemma-VM mot Tre Kronor
9 min
Tidigare i dag bekräftade Finlands ishockeyförbund den nyhet som sipprade ut via nordamerikansk media i gårkväll.
11 min
Harri Säteri är Finlands burväktare. Finland fortsätter att rotera målvakterna.

Behöver vi vara oroliga för hoten från Ryssland? Försvarsexperten Joakim Paasikivi svarar

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och känd försvarsexpert i Sverige, intervjuades i Svenska Yles och SVT:s gemensamma specialsändning om Nato.

Terrorbalans och ubåtar – så fungerar Natos kärnvapenparaply

De flesta känner sig tryggare nu när Finland kan ta skydd i Natos stora försvarsfamn. Men samtidigt ställer vi oss under ett kärnvapenparaply som USA håller i sina mäktiga händer. Många befarar därför att kärnvapen snart kan placeras på finländsk och svensk mark. Men finns det verkligen risk för det här? Och hur rädda borde vi vara för ett kärnvapenkrig? Nyhetspodden förklarar med Niklas Granholm, säkerhetspolitisk analytiker och Johannes Tabermann.

Finlands väg mot Nato: Det här händer nu

En lång process väntar innan Finland kan bli Natomedlem.

Kalvgömman live – kosläppet gick i rekordfart

Korna och kalvarna lade i en extra hög koväxel i år.

Slaget efter tolv

Klimatkompensation – bluff, bra eller bara business?

En hamburgare i Finland klimatkompenseras med en spis i Uganda – åtminstone på pappret. Är klimatkompensering bara en sorts modern avlatshandel, eller på riktigt ett sätt att minska vår klimatpåverkan?

Kriget i Ukraina

21-årig rysk soldat erkänner krigsbrott i Kiev | Ryssland: 959 har lämnat, högsta befälen vägrar ge upp i Azovstal | Kreml: Ukraina visar ingen förhandlingsvilja

Vi rapporterar om det senaste från Ukraina.

Senaste uppdateringar

131 följer
17:31
Ryssland: Azovstals soldater som kapitulerat förda till sjukhus i Donetsk
17:11
Finland förbereder evakuering av ukrainska patienter
16:26
Ryssland säger sig förinta drönare i Ukraina med nytt laservapen

Spannmålsexport från Odessa är mer komplicerad än det låter

Estlands president: Det är en fråga vi borde driva

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Turkiet bromsar Finlands Natoprocess

Natoländernas ambassadörer har skjutit fram beslutet om att inleda ansökningsprocessen för Sverige och Finland. Det innebär att följande steg i anslutningsprocessen inte ännu har tagits. Enligt uppgifter till tidningen Financial Times beror det här på att Turkiet försöker bromsa behandlingen. Ursprungligen var det meningen att Natoländerna skulle inleda anslutningsdiskussionerna redan idag. Enligt Financial Times är det nu oklart huruvida Nato kan hålla generalsekreterare Jens Stoltenbergs löfte om att ge ansökningarna ett första godkännande redan inom 1–2 veckor. Redaktör: Milli Lindberg.

FN: Fyra dystra klimatrekord slogs år 2021

År 2021 var ett dystert år för klimatet, visar FN:s senaste klimatrapport. Det slogs fyra negativa klimatrekord och länder världen över drabbades av väderrelaterade katastrofer. Reporter: Emma Levo.

Ukrainska soldater evakuerade från Azovstal i Mariupol

I Ukraina har över 260 ukrainska soldater evakuerats från stålverket i Mariupol, där dom har belägrats i flera veckor under hård beskjutning. Åtminstone 53 av dom evakuerade soldaterna uppges vara allvarligt sårade. Soldaterna har förts till ryskkontrollerade städer och ska inom kort bytas ut mot ryska krigsfångar, uppger Ukrainas presidents stab. Ett okänt antal soldater är fortfarande kvar i stålverket, men förhandlingar är på gång för att få också dom evakuerade. Redaktörer: Lena Bergman, Viktor Heikel

Sista dagen för 1,7 miljoner finländare att skattedeklarera

I dag är den sista dagen för nästan 1,7 miljoner finländare att komplettera sina förhandsifyllda skattedeklarationer. Lön- och pensionstagarna har haft tre inlämningsdagar i maj; vilken dag som är aktuell för just dig finns utskriven på din egen deklaration. Om alla förhandsifyllda uppgifter på skattedeklarationen är rätt behöver du inte göra något. Dom flesta arbetstagare har inget att deklarera. Skatteförvaltningen uppmanar att i främsta hand deklarera via webbtjänsten MinSkatt. Redaktörer: Lena Bergman, Mikaela Remes

Statsvetare Kimmo Grönlund: Maratondebatt om Nato behövs trots att utgången är given

Riksdagen debatterar Finlands Natoansökan i en maratondiskussion som började i går förmiddag. Varför behövs en så utförlig debatt om det råder så stor enighet bland ledamöterna? Professor i statskunskap Kimmo Grönlund svarar på frågan. Reporter Sofia Kajander.

Namnsdagar 18.5

Erik, Erika, Jerker, Eirik
Finska: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Erkka, Eerikki
Ortodoxa: Pauli, Petri, Antti, Kristiina, Stiina, Tiina, Klaudia, Faina, Julia, Ulla
Samiska: Erke, Eret
Namnsdagar © Helsingfors universitet

"Billigaste flygen bokar du en solig tisdag" – så här sparar du på resekostnader

My funderar på att boka sin första längre resa efter pandemin. Men eftersom hon nu försöker leva mer sparsamt är hon på jakt efter det billigaste sättet att resa.

Turkiet spelar högt spel med Nato som insats

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kan sätta stopp för Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Han gör det knappast, men då måste han få något i utbyte. Vad Erdoğan vill pruta till sig är inte alldeles klart. Men Finlands Natomedlemskap tar ett varv via den turkiska basaren. Tom Kankkonen utrikesreporter och expert på Turkiet i Nyhetspodden med Jonna Nupponen.