Hoppa till huvudinnehåll

"Händer en olycka så är mopedbilen skrot på en gång"

Allt fler röster höjs för att mopedbilar bör göras tryggare.

Mopedbilarna blir allt populärare i Europa, och i Finland. Dessvärre är de små, lätta fordonens trafiksäkerhet rent ut sagt usel. Allt fler röster höjs nu för att samma säkerhetskrav som ställs på personbilar också borde omfatta mopedbilarna, vilket inte är fallet just nu.

Skåpbilsföraren i Sastamala ville begå självmord - två 17-åringar i mopedbil dog

Föraren: jag visste inte att han körde på en mopedbil.

Polisien säger att skåpbilsföraren som krockade med en mopedbil i Sastamala på lördag kväll hade för avsikt att begå självmord. Den 35-årige mannen har i förhör sagt att han ville ta livet av sig genom att frontalkrocka med ett mötande fordon.
Läs också: Sastamala i chock efter dödsolycka med mopedbil - "omöjligt att förstå"

Jag föddes på rätt plats, säger Mimosa

Mimosa - skådespelare med energi och entusiasm.

Mimosa Willamo har redan hunnit med mycket, roller i tre filmer och tre tv-serier, barnprogram på både Yle och SVT, en Jussi-statyett för bästa kvinnliga biroll i filmen “Päin seinää”, “Huvudstupa”. I USA blev hon belönad för “best actress” på skräckfilmsfestivalen Screamfest LA.

Korsholm: Nej till Vasa - igen

Landskapsreformen kräver merparten av resurserna.

Den pågående landskapsreformen kräver mycket resurser just nu och kommer att göra så också nästa år. Samtidigt har kommunfullmäktige så sent som 2015 sagt nej till ett Stor-Vasa. Det här är kommundirektör Rurik Ahlbergs huvudsakliga argument mot att inleda en ny utredning kring att gå samman med Vasa.

Andreas von Weissenberg: Vi såg en tyst revolution

I sämre tider ökar viljan att hjälpa andra.

- Människans förmåga till framtidstro när katastrofen är ett faktum är otrolig, säger Andreas von Weissenberg som är chef för den internationella katastrofhjälpen på Finlands Röda Kors. I sitt arbete har han sett konsekvenserna av både naturkrafter och mänskliga krafter på nära håll, på gott och ont.

Nu får Utöborna ny förbindelsebåtsbrygga - färdig i augusti

Fordon kan inte transporteras till Utö under byggtiden.

Arbetet med att bygga den nya förbindelsebåtsbryggan på Utö inleds vecka 10. Arbetet förväntas pågå fram till slutet av sommaren 2017. Den nya förbindelsebåtsbryggan byggs intill den nuvarande träbryggan meddelar närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland.

Segrar för Saros & Rask – poäng för Komarov och Laine

Finländarna summerar poäng i NHL på löpande band.

Markus Granlund, Patrik Laine, Rasmus Ristolainen, Leo Komarov, Valtteri Filppula och Mikko Rantanen. Sex finländare fick sitt namn i poängprotokollet. Dessutom vaktade Tuukka Rask och Juuse Saros sina mål framgångsrikt.

En underdogs klassresa i 1700-talets Åbo

Han blev tiggare för att få studera vid Kungliga Akademien.

Han blev tiggare för att få studera vid Kungliga Akademien i Åbo. Pehr Stenberg gjorde en klassresa från fattig bondpojke i Umeåtrakten till att bli prästvigd i Åbo domkyrka på 1780-talet. Underdogperspektivet genomsyrar hans självbiografi och ger också en unik inblick i östra rikshalvan på den här tiden.

Vem häckar i holken?

Resterna av boet kan avslöja vem som häckat i holken.

Våra vanligaste holkhäckare är olika mesar och svartvit flugsnappare, men det finns också många andra som kan flytta in i en holk. Resterna av det gamla boet kan avslöja vilken art som häckat i din holk.

Akta dig på isen!

Isvarningar på 1960-talet

På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen.

Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

Menföre i skärgården

Menförestiden i Åbolands skärgård

När isen varken bär eller brister är det svårt att komma fram och bort. Vad gör man i skärgården i menförestider?

Familjen som väckte liv i Tenala

I Frimans huvud råder ingen brist på idéer och visioner.

Tenala och Frimans är en lika känd kombination som puss och kram. De hör lite ihop. Utan Frimans skulle det vara ganska tomt i Tenala kyrkoby och utan Tenala och i synnerhet en påskdans 1991 skulle Per-Olof Friman kanske ännu bo i Karis.

Finlands röda kors skickar sjukskötare och hjälpmedel till Irak

Operationen stöds av utrikesministeriet med en halv miljon.

Finlands röda kors skickar fyra stycken sjukskötare till Mosul i Irak för att hjälpa människor som har skadats i strider. Med sig har de också medicinska hjälpmedel. Tiotusentals har skadats i striderna sedan irakiska styrkor inledde offensiven för att återta Mosul i oktober.

Yle Live: Nightwish i Mexico City

Inspelningen är från Metropolitanteatern i oktober 2015.

Under åren 2000-2016 besökte Nightwish Mexiko åtta gånger och uppträdde sammanlagt 16 gånger. Vi ser första sändningen av en giginspelning som är ett sammandrag från konserten på Metropolitanteatern i oktober 2015.

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!